Dodaj do ulubionych

CZY TESKNICIE ZA POLSKIM PIWEM ???

IP: 192.168.2.* 07.01.02, 15:48
Czy bedac za granica, teskni ktos z Was za polskim browarkiem ?
Ja bedac sporo czasu na emigracji czulem taka potrzebe, aby znowu zaspokoic
swoje pragnienie np czerwona WARKA, mmmmmmm.
Obserwuj wątek
    • Gość: wak Re: CZY TESKNICIE ZA POLSKIM PIWEM ??? IP: 165.222.186.* 07.01.02, 16:26
      Za piwem tez, ale bardziej za poskimi kobialkami smile))))
    • Gość: Ktos Nie ma problemu ... IP: 131.137.84.* 07.01.02, 16:39
      Gość portalu: Jerry napisał(a):

> Czy bedac za granica, teskni ktos z Was za polskim browarkiem ?
      > Ja bedac sporo czasu na emigracji czulem taka potrzebe, aby znowu zaspokoic
      > swoje pragnienie np czerwona WARKA, mmmmmmm.

Polskie piwo ?? Ja mieszkam w Kanadzie i nie ma problemu z kupnem polskiego piwa
      tu w naszych liquer storach !! Mozna dostac: Zywca, Okocimia, Lazajska, EB i
      chyba cos tam jeszcze. Wiec jak widac nie jest zle !!! - Polska w Kanadzie.

Pozdrowienia ....
      • Gość: JoeK Amerykanskie piwa...... IP: 199.72.137.* 07.01.02, 16:59
        A propos "piwo"
        Wiecie dlaczego picie amerykanskiego piwa i du.czenie sie w canoe maja duzo
        wspolnego???
        • Gość: Ktos Re: Amerykanskie piwa...... IP: 131.137.84.* 07.01.02, 17:03
          Gość portalu: JoeK napisał(a):

> A propos "piwo"
          > Wiecie dlaczego picie amerykanskiego piwa i du.czenie sie w canoe maja duzo
          > wspolnego???

Wiesz, moze jednak - dla tych co nigdy nie korzystali z canoe - wyjasnisz co
          oznacza "du.czenie" ??
          • magazyn1 Re: Amerykanskie piwa...... 10.01.02, 03:11
            Amerykanskie piwa,aczkolwiek nie wszystkie,wypisz wymaluj to poziom
            intelektualny autorow wypowiedzi. W tym miejscu wypadalo by zawyc,albo
            dostosowujac sie do w/w powiedziec tylkosurprised QRWA!!
        • Gość: MaciekS Making love in a canoe IP: *.amdahl.com 07.01.02, 17:19

> A propos "piwo"
          > Wiecie dlaczego picie amerykanskiego piwa i du.czenie sie w canoe maja duzo
          > wspolnego???

Spaliles dowcip. Zreszta ma on troche lagodniejszy sens w jezyku polskim. Ten
          dowcip jest dowcipem bodajze brytyjskim.

"American beer is like making love in a canoe. Why? It's fucking close to water."

Tak brzmi oryginal Monty Pythona.

Pozdrawiam
          • Gość: JoeK Re: Making love in a canoe IP: 199.72.137.* 07.01.02, 18:19
            Gość portalu: MaciekS napisał(a):

> Gość portalu: JoeK napisał(a):
            >
            > > A propos "piwo"
            > > Wiecie dlaczego picie amerykanskiego piwa i du.czenie sie w canoe maja duz
            > o
            > > wspolnego???
            >
            > Spaliles dowcip. Zreszta ma on troche lagodniejszy sens w jezyku polskim. Ten
            > dowcip jest dowcipem bodajze brytyjskim.
            >
            > "American beer is like making love in a canoe. Why? It's fucking close to water
            > ."
            >
            > Tak brzmi oryginal Monty Pythona.
            >
            >
            > Pozdrawiam

You are right Maciek,
            1.It sounds much better in English.
            2. It is British in origin. I have heard it the first time from a very
            sophisticated, aristocratic Lady on the Business Clas Flight from Miami to
            London, who pronouced the key word in the most charming manner...

Pozdrowienia
            Joe
            • Gość: Gromit Re: Making love in a canoe IP: 203.127.102.* 10.01.02, 07:31

> You are right Maciek,
              > 1.It sounds much better in English.
              > 2. It is British in origin. I have heard it the first time from a very
              > sophisticated, aristocratic Lady on the Business Clas Flight from Miami to
              > London, who pronouced the key word in the most charming manner...
              >
              > Pozdrowienia
              > Joe

Lubisz pisac po angielsku? Chyba tak. W takim razie czemu sie nie nauczysz?

• Gość: MaciekS Nie, bo... IP: *.amdahl.com 07.01.02, 17:15

Zupelnie nie bo w regionie w ktorym mieszkam (New Jersey) wiekszosc
      sklepow "monopolowych" ma przynajmiej Zywca, a wiele sklepow ma duzo wiekszy
      wybor polskich piw (np. 5-15 gatunkow), ktore lubilem w Polsce. Poza tym sa dobre
      niemieckie i irlandzkie piwa ktore czesto wolalem niz te polskie.

Pozdrawiam
      • Gość: Katepa Warka Strong? IP: 204.155.16.* 08.01.02, 15:24
        A ja tam lubie Warke Strong, moj maz tez, i nie mozemy nigdzie dostac w
        Bostonie ani okolicach. Zdaje sie, ze tego tu nie eksportuja. Szkoda...

Specem od polskiego piwa nie jestem, wiec mamm pytanie. Jakie marki z tych
        dostepnych w Ameryce uwazacie za najlepsze?
        • Gość: MaciekS Re: Warka Strong? IP: *.amdahl.com 08.01.02, 16:22
          Gość portalu: Katepa napisał(a):

> Specem od polskiego piwa nie jestem, wiec mamm pytanie. Jakie marki z tych
          > dostepnych w Ameryce uwazacie za najlepsze?

Nie trzeba byc "specem" od piw. Smak to rzecz gustu a nie fachowosci choc pewnie
          niektorzy koneserzy win ze mna sie nie zgodza (a ja sie z kolei zgodze z nimi bo
          amerykanskie wina po prostu mi nie smakuja tak jak francuskie i to te prawidlowo
          transportowane a nie "zagotowane" przy transporcie przez np. UPS - te dobre
          francuskie wina to przywozilem sam w walizce... z Kanady, z Quebec'u). Niektorzy
          lubia amerykanskiego rozwodninego Budweisera (ktory dla mnie jest wlasciwie
          obrzydliwy w porownaniu do orginalnego czeskiego Budweisera/Budwara).

Ja kiedys lubilem elblaskie EB, ktore tutaj moge dostac. Heveliusz i Zywiec mi
          smakuja dobrze. Jednak moglem po wielu latach dostac tutaj slowackie bardzo
          smaczne piwo Zloty Bazant (Golden Pheasant), ktorego dlugo nie widzialem nawet w
          Polsce.

Poza tymi piwami smakuja mi irlandzki Guinness (musi byc zimny w oszronionym
          kuflu bo inaczej to nie to samo - a na cieplo jest obrzydliwy ze swoja gorzkoscia
          ktora jest smaczna na zimno), Harp (tez irlandzki), Grolsch, Franzischkaner,
          Carlsberg, Warsteiner i pare innych (do moich faworytow nalezy takze takie piwko
          jak izraelski Maccabi).

Przy braku tych piw zadawala mnie popularny Heineken lub meksykanska Corona (od
          czasu do czasu z cytryna).

Kiedys trafilem tutaj jakiegos dobrego skandynawskiego portera ale juz nie
          pamietam jego nazwy.

No i jest troche lokalnych piw calkiem niezlych w USA (duzo lepszych
          niz "krajowy" Budweiser moim zdaniem).

Pozdrawiam
    • Gość: Mineta Re: CZY TESKNICIE ZA POLSKIM PIWEM ??? IP: 199.71.64.* 07.01.02, 21:35
      Mieszkam w Toronto w Kanadzie z polskim piwem nie ma problemu .Czasami pije Okocim , Lezajsk
      Zywiec teraz nie do picia , Warka beznadziejna , tak samo Magnat i Brok .Uwazam i ze sa lepsze
      piwa czeski i czesto je pije .Pije tez Beksa niemieckiego .Czesto jako wytrawny piwosz zmieniam
      gatunki . Tak ze za polskim piwem nie tesknie bo w razie ochoty mam go w sklepie w odleglosci
      100 metrow od domu .
      • Gość: Pussy Mineta, co Ci odbilo z ta ksywa? IP: *.netcom.ca 10.01.02, 00:05
    • mister1 Re: CZY TESKNICIE ZA POLSKIM PIWEM ??? 07.01.02, 22:03

nie tesknie za polskim piwem - 3/4 zycia mieszkam w Holandii i piwam piwo
      belgijskie,ktore mi najbardziej smakuje...

• Gość: jacek2 Re: CZY TESKNICIE ZA POLSKIM PIWEM ??? IP: *.abo.wanadoo.fr 07.01.02, 22:56
        Zdecydowanie wole czeskie piwa! Bija na glowe polskie! Zywiec kupiony w Metro
        smakuje o niebo lepiej niz ten kupiony w polsce?!!Czyzby znowu byly jakies
        wersje eksportowe?
    • Gość: @#$% Re: CZY TESKNICIE ZA POLSKIM PIWEM ??? IP: 142.154.115.* 08.01.02, 15:46
      W zasadzie to nie, chyba zeby bylo pite przez slomkem ...
    • Gość: Doki Re: CZY TESKNICIE ZA POLSKIM PIWEM ??? IP: *.turboline.skynet.be 08.01.02, 16:24
      Akurat teraz nie. Wlasnie popijam Okocim mocne. Mniam, zdrowko!
    • Gość: XYL Re: CZY TESKNICIE ZA POLSKIM PIWEM ??? IP: *.netcom.ca 09.01.02, 14:24
      Najwazniejsze to kultura picia. Polskie piwo nigdy nie bendzie smakowac
      tak jak nad Wislom, o ile nie bedzie prawidlowo pite. Tam ludziska pijom
      piwo przez slomkem i jest to taka nowa polska tradycja porewolucyjna.
      Ponadto spojrzmy prawdzie w oczy. Ktore browary w Kraju som jeszcze w
      polskich renkach? Okocim jest wlasnosciom Carlsberga. Zywiec jest
      posiadany przez Tuborga, a Lech i Piast przez browar z ... RPA!
    • Gość: Wombat Re: 'Zemsta Koszalina' IP: *.prem.tmns.net.au 10.01.02, 00:08
      Ja tak, szczegolnie za ta substancja ktora pilem na wakacjach w
      Darlowku...Czasami na dole byla taka zawiesina, ze nie musiales jesc sniadania
      i nazywalo sie to 'Zemsta Koszalina' ofkors....
    • Gość: Esmero Re: CZY TESKNICIE ZA POLSKIM PIWEM ??? IP: *.sll.se 10.01.02, 02:16
      Latwo sie wyglupiac, jak sie ma wybor polskich (i nie tylko) piw za rogiem. Ja
      tam jestem tradycjonalista i tesknie za Zywczykiem, ktorego Szwedzki
      Systembolaget nie sprowadza. Smierdzi mi tu polityczna prowokacja na skale
      miedzynarodowa!!! No, bo jak ktos w zamian oferuje 2,8% Spendrups czy inne
      wynalazki? Zgroza!!!
      Szczesliwie spedzam w Szwecji tylko kilka miesiecy w roku, a w domu za kazdym
      rogiem mam wybor setek piw, i nie tylko polskich... Pozdrawiam Piwoszy-
      Polonusow.
    • Gość: Jerry Re: CZY TESKNICIE ZA POLSKIM PIWEM ??? IP: *.dhs.org 13.01.02, 19:31
      no to siup, kto idzie do sklepu ?
    • Gość: Rich Re: CZY TESKNICIE ZA POLSKIM PIWEM ??? IP: *.ipt.aol.com 13.01.02, 21:04
      Polskie piwo jest niezle w smaku, tylko strasznie szybko wietrzeje po otwarciu, jest to dziwna wlasciwosc, ktorej zadna inna produkcja nie posiada, ciekawe skad sie to bierze?
    • Gość: Mineta Re: CZY TESKNICIE ZA POLSKIM PIWEM ??? IP: 199.71.64.* 13.01.02, 21:17
      Wlasnie po kosciele bylem w sklepie monopolowym .Byly polskie Magnat , Zywiec ,Brock ,Lezajsk i Okocim
      Mocne ; wziolem to ostatnie .Tu w Kanadzie kosztuje 2,20$ w Polsce podobno 3,90 zlotego .Bardzo mi ostatnio
      smakuje ; mimo ze ma 7,5% ma dobry smak.
      • Gość: YYZ Re: CZY TESKNICIE ZA POLSKIM PIWEM ??? IP: *.netcom.ca 13.01.02, 22:23
        O czym bylo dzis kazanie w kosciele?
        • Gość: MalMal Re: CZY TESKNICIE ZA POLSKIM PIWEM ??? IP: *.nyc.rr.com 13.01.02, 22:31
          ... byc moze o wplywie alkoholu na zycie katolika ... czy mowili, ze piwo
          tuczy ...?...
          • Gość: M<ineta Tresc kazania w kanadyjskim kosciele?? IP: 199.71.64.* 13.01.02, 22:36
            Kazanie bylo poswiecone tolerancji i milosierdziu .Kosciol katolicki prowadzony przez ojcow Jezuitow kanadyjski.
            • Gość: YYZ Re: Tresc kazania w kanadyjskim kosciele?? IP: *.netcom.ca 13.01.02, 22:50
              To ekscytujace Mineta! Wracajac do spraw istotnych, tzn. napojow
              chmielowych, to sproboj nowego Holstena Premium. Szkoda nerek dla
              tych polskich siuskow!
              • Gość: Rich Re: Tresc kazania w kanadyjskim kosciele?? IP: *.ipt.aol.com 15.01.02, 00:13
                To prawda, Holsten to swietne piwo, bardzo w USA nie doceniane!
                • Gość: ???????? Re: Tresc kazania w kanadyjskim kosciele?? IP: *.telia.com 15.01.02, 00:29
                  baaaardzo tesknie.....za polskim piwem.... zywiec.... eb....
                  • Gość: Mineta Polskie wcale nie jest nr 1 IP: 205.189.191.* 15.01.02, 00:57
                    Ja nie trzymam sie kurczowo polskiego piwa ono wcale niejest najlepsze .Holsztejn Premium 7% jest doskonale
                    dzisiaj pilem .
                    • Gość: Stary Re: Polskie wcale nie jest nr 1 IP: *.clover.com.au 16.01.02, 11:07
                      Gość portalu: Mineta napisał(a):

> Ja nie trzymam sie kurczowo polskiego piwa ono wcale niejest najlepsze .Holszte
                      > jn Premium 7% jest doskonale
                      > dzisiaj pilem .

Tylko Victoria Bitter z Melbourne albo Cascade Premium z Tasmanii.
                    • Gość: Stary Re: Polskie wcale nie jest nr 1 IP: *.clover.com.au 16.01.02, 12:27
                      Gość portalu: Mineta napisał(a):

> Ja nie trzymam sie kurczowo polskiego piwa ono wcale niejest najlepsze .Holszte
                      > jn Premium 7% jest doskonale
                      > dzisiaj pilem .

Tylko Victoria Bitter z Melbourne albo Cascade Premium z Tasmanii.
    • Gość: Stary Re: CZY TESKNICIE ZA POLSKIM PIWEM ??? IP: *.clover.com.au 15.01.02, 13:47

Nie.

Po pierwsze, kilka gatunkow polskiego piwa jest do dostania w Australii bez
      problemu.

Po drugie, piwo to tutaj trunek narodowy, wiec kazdy sklep z alkoholem ma
      kilkadziesiat gatunkow miejscowych i importowanych, z ktorych kazdy cos sobie
      dobierze do smaku.

Sprawdzilem dzisiaj w nienajwiekszym sklepie przy pubie u siebie na rogu. Bylo
      ponad 30 rozmaitych piw australijskich, a ponadto niemieckie, brytyjskie
      (kilkanscie rodzajow) czeskie (z Pilznerem Prazdroj i Budvarem wlacznie),
      austriackie, holenderskie, francuskie, wloskie, dunskie, kanadyjskie,
      amerykanskie, meksykanskie, filipinskie, japonskie, chinskie, singapurskie.

• Gość: Jabol Wina z Australii ! IP: *.netcom.ca 15.01.02, 17:56
        A czy macie Carib z Trynidadu?
        Ja za to czesto pije Wasze wina, ktore obok win z RPA sa bardzo dobre.
        Niedawno widzialem Wasze wina nawet w Polsce!
        • Gość: Stary Re: Wina z Australii ! IP: *.clover.com.au 16.01.02, 11:03
          Gość portalu: Jabol napisał(a):

> A czy macie Carib z Trynidadu?
          > Ja za to czesto pije Wasze wina, ktore obok win z RPA sa bardzo dobre.
          > Niedawno widzialem Wasze wina nawet w Polsce!

W najwiekszych, specjalistycznych sklepach zapewne maja i to piwo z Trynidadu -
          jeszcze sie nie spotkalem z tym ,zeby nie mieli jakiegokolwiek butelkowego lub
          puszkowego piwa jakie tylko mi przyszlo do glowy. Moge zapytac i doniesc. Ale
          zycie i tak jest za krotkie, zeby gruntownie skosztowac kazdego piwa, jakie w
          takich sklepach maja.

Co do win, to rzeczywiscie doprawdy nie ma tu zadnego powodu do narzekania na
          wybor lokalnych win. W klasie cen AUD 10-80 za butelke (USD 5-40) wybor jest
          znacznie lepszy niz we Francji. Wina australijskie wyparly francuskie z wielu
          rynkow eksportowych, bo Francuzi sie snobuja na regiony, i chca zbyt drogo za
          zupelnie nienadzwyczajna jakosc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka