Dodaj do ulubionych

Sczesliwego Nowego Jorku

IP: *.dip.t-dialin.net 19.01.02, 23:59
W TV Polonia obejrzalem film "Sczesliwego Nowego Jorku".
Kto go nie widzial: kilkoro Polakow mieszka w NY,
pracuje na czarno(rzeznia 16 godz na dobe, podejrzany
sklepik, pilnujaca domu). Wszyscy walcza ze wszystkimi,
okradaja sie,szmugiel narkotykow, Katarzyna Figura
pokaze cycki za slub, Januszowi Gajosowi(byly profesor
z Polski) obcinaja trzy palce za niesplacone dlugi,
wygrywa w koncu najbardziej bezwzgledny.Ogladajac ten
film myslalem sobie - czy jest to tylko zbitka
streotypow o Polakach w Ameryce na pograniczu
propagandy PRL-u , czy moze cos w tym jest z prawdy.
Czy rzeczywiscie tak wygladaja "polskie dzielnice" a
Polacy w nich mieszkajacy sa zgraja pol-emigrantow
pol-przestepcow zyjacych ciagle na krawedzi. Wiemy ze
wiele osob majacych dobre wyksztalcenie poprzez ciezka
prace i wytrwalosc potrafilo sie wybic i osiagnac
sukces. Ale co jest z tymi ktorzy nie potrafili albo
nie mieli wystarczajaco duzo wytrwalosci. Albo z tymi
ktorzy przyjechali aby "zarobic". Ciekaw jestem Waszych
opinii.

Serdeczne pozdrowienia
Obserwuj wątek
    • Gość: Apollo Re: Sczesliwego Nowego Jorku IP: 63.83.144.* 20.01.02, 00:04
      Ty chyba sie wczoraj urodziles.ten film to juz filmoteka z antykwariatu!!!
      • Gość: Maurycy Re: Sczesliwego Nowego Jorku IP: *.dip.t-dialin.net 20.01.02, 00:13
        W zasadzie masz racje, tylko ze dzisiejsza projekcja
        spowodowala ze zaczalem zastanawiac sie nad "polskimi
        pytaniami".
      • Gość: Apollo Re: Sczesliwego Nowego Jorku IP: 63.83.144.* 20.01.02, 00:18
        jeszcze male podsumowanie kogo my tam mamy linde alkoholika ktoremu pisc razy
        po baletach wydrapywaly panienki ESPERAL pazure EROTOMANA,nad nim nawet szkoda
        ubolewac szarik propaganda PRL pierwsza Polska Laska cichodajka a moze
        glosnodajka druga CICIOLINA no i oczywiscie WAFEL EXSTRADYCJI nie siada po
        stosunku.Opamietajcie sie Polonio!!!Tych dupkow nalezalo by dac SMOLENIOWI
        na SWIETA INKWIZYCJE
        • Gość: thorsten Re: Sczesliwego Nowego Jorku IP: *.dip.t-dialin.net 20.01.02, 00:34
          Gość portalu: Apollo napisał(a):

> jeszcze male podsumowanie kogo my tam mamy linde alkoholika ktoremu pisc razy
          > po baletach wydrapywaly panienki ESPERAL pazure EROTOMANA,nad nim nawet szkoda
          > ubolewac szarik propaganda PRL pierwsza Polska Laska cichodajka a moze
          > glosnodajka druga CICIOLINA no i oczywiscie WAFEL EXSTRADYCJI nie siada po
          > stosunku.Opamietajcie sie Polonio!!!Tych dupkow nalezalo by dac SMOLENIOWI
          > na SWIETA INKWIZYCJE

Jakosc zycia? Ile godzin w tygodniu spedzasz w pracy a ile dni w roku na urlopie?
          Jak czesto opuszczasz USA ,kraj twego przeznaczenia . Ile $ musisz w ciagu
          miesiaca odlozyc /cholernie uszczuplajac twoje netto przychody/ aby w niedalekiej
          przyszlosci nie pasc z glodu na pysk ? THIS IS THE WAY OF LIFE , OR NOT ?
    • Gość: Toto Re: Sczesliwego Nowego Jorku IP: *.proxy.aol.com 20.01.02, 01:38
      Cos mi sie zdaje ze ten filmik powstal aby "tworca" mogl odreagowac swoj pobyt
      w Ameryce.Wlasciwie nie ma nawet nad czym dyskutowac.Jezeli ktos chce w
      te "objawienia" wierzyc to bardzo dobrze.
    • Gość: aniutek Re: Sczesliwego Nowego Jorku IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 20.01.02, 02:00
      widzialam sztuke nie film - moim zdaniem zadnego odkrycia Glowacki nie
      zrobil ot spedzil troche czasu na Greenpioncie i przelal co zobaczyl na
      papier......toz to sama prawda niestety
    • Gość: Emigrant Re: Sczesliwego Nowego Jorku IP: *.244.210.19.Dial1.Washington2.Level3.net 22.01.02, 19:11
      Zadnego generalnego wniosku prosze nie wyciagac na podstawie filmu. Ameryka to
      Kontynent z 10 milionami, ktorych korzenie moga byc na terenie Polski, Niemiec,
      czy Kresow Wschodnich okreslajacych sie jako polskie korzenie. Moze wiec sie
      zdarzyc wszystko. Spotkalem bezdomnego mowiacego po polsku w centrum
      Washingtonu, gdzie Polakow jest niewiele, ale wiele polskich nazwisk mozesz
      spotkac w ksiazce pracownikow rzadu federalnego USA. Wniosek taki, ze filmowe
      historie niewiele mowia o Polakach w Ameryce, ale to co mowia moze byc wesole i
      w tym wypadku jest, a aktorzy napewno sa lepsi niz rzeczywistosc.
      • Gość: Don Re: Sczesliwego Nowego Jorku IP: *.uc.nombres.ttd.es 22.01.02, 20:03
        Gość portalu: Emigrant napisał(a):

> Zadnego generalnego wniosku prosze nie wyciagac na podstawie filmu. Ameryka to
        >
        > Kontynent z 10 milionami, ktorych korzenie moga byc na terenie Polski, Niemiec,
        >
        > czy Kresow Wschodnich okreslajacych sie jako polskie korzenie. Moze wiec sie
        > zdarzyc wszystko. Spotkalem bezdomnego mowiacego po polsku w centrum
        > Washingtonu, gdzie Polakow jest niewiele, ale wiele polskich nazwisk mozesz
        > spotkac w ksiazce pracownikow rzadu federalnego USA. Wniosek taki, ze filmowe
        > historie niewiele mowia o Polakach w Ameryce, ale to co mowia moze byc wesole i
        >
        > w tym wypadku jest, a aktorzy napewno sa lepsi niz rzeczywistosc.

A bo ja wiem ? jakies cieniutkie te wywody.Co ma piernik do wiatraka ?
    • Gość: MaciekS Mieszkanie typu subway - Greenpoint IP: *.amdahl.com 22.01.02, 20:47
      Gość portalu: Maurycy napisał(a):

> W TV Polonia obejrzalem film "Sczesliwego Nowego Jorku".
      > Kto go nie widzial: kilkoro Polakow mieszka w NY,
      > pracuje na czarno(rzeznia 16 godz na dobe, podejrzany
      > sklepik, pilnujaca domu). Wszyscy walcza ze wszystkimi,
      > okradaja sie,szmugiel narkotykow, Katarzyna Figura
      > pokaze cycki za slub, Januszowi Gajosowi(byly profesor
      > z Polski) obcinaja trzy palce za niesplacone dlugi,
      > wygrywa w koncu najbardziej bezwzgledny.Ogladajac ten
      > film myslalem sobie - czy jest to tylko zbitka
      > streotypow o Polakach w Ameryce na pograniczu
      > propagandy PRL-u , czy moze cos w tym jest z prawdy.
      > Czy rzeczywiscie tak wygladaja "polskie dzielnice" a
      > Polacy w nich mieszkajacy sa zgraja pol-emigrantow
      > pol-przestepcow zyjacych ciagle na krawedzi. Wiemy ze
      > wiele osob majacych dobre wyksztalcenie poprzez ciezka
      > prace i wytrwalosc potrafilo sie wybic i osiagnac
      > sukces. Ale co jest z tymi ktorzy nie potrafili albo
      > nie mieli wystarczajaco duzo wytrwalosci. Albo z tymi
      > ktorzy przyjechali aby "zarobic". Ciekaw jestem Waszych
      > opinii.
      >
      > Serdeczne pozdrowienia
      >

Ponoc to jeszcze funkcjonuje. Ja tego nie przezylem, ale odwiedzajac od czasu do
      czasu Greenpoint (i sluchajac opowiesci tych ktorzy to przeszli jakis czas temu)
      to jednak sporo w tym filmie jest prawdy. Ponoc taki jest faktycznie ten maly
      swiatek Greenpoint'u.

Ci co tak nie widza tego filmu to pewnie ze wstydu.... pewnie ze wstydu ze przez
      to przechodza ale nie chca tego uswiadomic sobie. Ciezkie zycie, ciezka praca,
      zle nastawieni rodacy... chociaz sasiedzi. Mieszkanie-kolchoz czasem nawetw tzw.
      Subway'u. No chyba Ci co tu pisza z Greenpointu beda wiedzieli co to jest
      mieszkanie typu "subway"... choc pewnie nie wszyscy to przeszli. I chociaz
      rzeczywiscie uskladanie niewielkiej sumy (20-40 tys) to juz nie znaczy to samo w
      Polsce gdy ten film byl bardzo aktualny w przeszlosci. Jednak wydaje mi sie ze
      stosunki miedzy Polakami (jezyk, i wzajemne nastawienie) sa trafnie pokazane.

Sam mieszkam w "polskiej" miejscowosci w NJ od kilku miesiecy. Chociaz tutaj to
      wyglada zupelnie inaczej i bardziej ludzko niz na Greenpoincie to jednak po
      przeprowadzce z amerykansko-wloskiej miejscowosci (po wielu latach zamieszkania)
      widze jak Polskie stosunki miedzyliudzkie sa przygnebiajace. Ludzie przeciez rano
      do sasiada mowi sie "dzien dobry" i "co slychac"!... a nie udaje sie ze sie
      nikogo nie widzi a potem ewentualnie obgaduje. Wszyscy o wszystkich wiedza - taki
      maly zascianek. Poza tym w sklepie sie nie przepychamy i nie burczymy do siebie
      wzajemnie! To bylo modne w PRL'u gdy wszyscy moglismy patrzec na puste polki stac
      w nocy w kolejce sfrustrowani i nie pewni tego co rzuca. A do tego jak jest praca
      i brakuje ludzi to sie przekazuje takie informacje a nie za przeproszeniem
      podpieprza kolege czy koleznanke w pracy czy poza praca lub robi na zlosc.

Pozdrawiam z malego swiatka,

M. - obserwator

P.S> Choc mieszkanie ladne i duze... kto wie? Sa pewne przeslanki ze po prostu
      wyniose sie do innej miejscowosci. Lubie mieszkac... np. z amerykanskimi Wlochami
      czy wloskimi Amerykanamiwink
    • Gość: NYY Ten film to sama prawda. IP: 170.28.16.* 22.01.02, 21:30
      Mnie tez obcieto palce zaraz po przyjezdzie do USA, mialem dlug w wypozyczalni
      polskich filmow, 2 dolce 50 centow za wypozyczenie "Szczesliwego Nowego Wyroku".
      Zostawiono mi palec serceczny, bym mial co obgryzac i co pokazywac jak mnie cos
      zdenerwuje. Przez pierwsze 5 lat zywilem sie gotowanymi szczurami z cebulka,
      karaluchy jako skwarki. ( Cebula ze smietnnika przy polskim sklepie).
      Po 5 latach przenioslem sie do kanalow, gdzie jest cieplej i jest troche
      Polakow. Oni tak jak ja w nocy zebrza, a w dzien handluja na stadionie Yankee's.
      Od niedawna mamy staly kontakt z Polska, z talerza zrobilismy antene
      satelitarna i sciagamy Polsat. Lza sie w oku kreci, chcialoby sie do Polski,
      ale wstyd sie ludziom na oczy pokazac.
      I to by bylo na tyle, przyjdzie chyba skonczyc z Forum....
      • Gość: Look Re: Ten film to sama prawda. IP: *.sn.g.bonet.se 22.01.02, 22:33
        Wyluzujcie się chodzi o film ta scena z lustrem była super, przecież
        Polaka od razu widać Pazura był rewelacyjny.
        Tu nie chodzi o Polaków mieszkających na stałe, mowa jest o naszej narodowej
        tradycji te smutne gęby, ten fałsz i ta obłuda.
        Zobaczcie ulice w Polsce zobaczcie te gęby, zobaczcie dresiaży kradnących
        samochody, ten film pokazuje jaki to Polak cwany jak to Polak potrafi.
        Oczywiście nie można generalizować to dotyczy tylko części sam kupiłem sobie
        lusterko i ćwiczę, czegoś się nauczyłem i pracuję nad tym.
        • Gość: NYY Re: Ten film to sama prawda. IP: *.proxy.aol.com 22.01.02, 22:44
          Gość portalu: Look napisał(a):

> Wyluzujcie się chodzi o film ta scena z lustrem była super, przecież
          > Polaka od razu widać Pazura był rewelacyjny.
          > Tu nie chodzi o Polaków mieszkających na stałe, mowa jest o naszej narodowej
          > tradycji te smutne gęby, ten fałsz i ta obłuda.
          > Zobaczcie ulice w Polsce
          NO WLASNIE , W POLSCE. POLSKICH SMUTNYCH GAB TAM JEST WLASNIE NAJWEICEJ I FALSZU
          I OBLUDY I PATOLOGII, ULICZNEGO HANDLU, HANDLU NA STADIONIE I CHOREGO
          CWANIACTWA.TAKZE DRESIAZY I CALEGO TEGO SYFU, A ZAPOMNIALBYM O PIJANSTWIE.
          DLACZEGO WIEC TEN FILM OPOWIADA O POLCZKACH W AMERYCE? CALY POLSKI SYF WYJECHAL
          DO USA?!
          zobaczcie te gęby, zobaczcie dresiaży kradnących
          > samochody, ten film pokazuje jaki to Polak cwany jak to Polak potrafi.
          > Oczywiście nie można generalizować to dotyczy tylko części sam kupiłem sobie
          > lusterko i ćwiczę, czegoś się nauczyłem i pracuję nad tym.

• Gość: A27 Re: Ten film to sama prawda. IP: *.proxy.aol.com 23.01.02, 01:08
            Nie znam Greenpointu, ale znam Chicago i wiem, ze wielu emigrantow zylo w
            podobny sposob przynajmniej w latach osiemdziesitym. Niektorym sie udaj za
            granic, a niektorym nie. Natomiast pisanie duzymi literami o tym, ze falsz i
            obluda zostaly w Polsce, uwazam za czysta glupote.
            • Gość: NYY Re: Ten film to sama prawda. IP: *.proxy.aol.com 23.01.02, 02:15
              TAK, FALSZ I OBLUDA ZOSTALY W WLASNIE W POLSCE, A PRZYNAJMNIEJ JEST ICH BEZ
              POROWNANIA WIECEJ, BO W POLSCE JEST O WIELE WIECEJ POLAKOW, A TO WLASNIE NASZE
              NARODOWE PRZYWARY.(MIEDZY INNYMI)
              DLATEGO NIGDY NIE WROCE DO POLSKI BO WYPRACOWALEM TU SOBIE ZDROWY BALANS-
              ODROBINA KONTAKTOW Z POLONIA, OGRANICZONE KONTAKTY Z POLSKA, SPORY STOPIEN
              INTEGRACJI ZE SRODOWISKIEM W KTORYM ZYJE I ZAWODOWYM.TO WLASNIE ZDROWE OPTIMUM,
              A W POLSCE MOGE WYTRZYMAC MAKSYMUM 10 DNI. TAK DLUGO WLASNIE MOGE ZNIESC
              OBLUDE, FALSZ, HIPOKRYZJE, LENISTWO , BANDYTYZM, ZLODZIEJSTWO, FALSZYWA
              RELIGIJNOSC (ZA MALO MYDLA ZA DUZO WODY SWIECONEJ), CWANIACTWO, UBOSTWO NA
              WLASNE ZYCZENIE, GLUPOTE POLITYCZNA I DODAJ SOBIE JESZCZE CO CHCESZ. A DO TEGO
              DOCHODZI JESZCZE I TO, ZE WIDZE JAK MALA GARSTKA NAPRAWDE PORZADNYCH LUDZI
              MECZY SIE W TYM SYFIE.
              • Gość: observer Re: Ten film to sama prawda. IP: *.ipt.aol.com 23.01.02, 03:22
                BRAVO !!!!!!!!!!
              • Gość: observer Re: Ten film to sama prawda. IP: *.ipt.aol.com 23.01.02, 03:23
                Gość portalu: NYY napisał(a):

> TAK, FALSZ I OBLUDA ZOSTALY W WLASNIE W POLSCE, A PRZYNAJMNIEJ JEST ICH BEZ
                > POROWNANIA WIECEJ, BO W POLSCE JEST O WIELE WIECEJ POLAKOW, A TO WLASNIE NASZE
                > NARODOWE PRZYWARY.(MIEDZY INNYMI)
                > DLATEGO NIGDY NIE WROCE DO POLSKI BO WYPRACOWALEM TU SOBIE ZDROWY BALANS-
                > ODROBINA KONTAKTOW Z POLONIA, OGRANICZONE KONTAKTY Z POLSKA, SPORY STOPIEN
                > INTEGRACJI ZE SRODOWISKIEM W KTORYM ZYJE I ZAWODOWYM.TO WLASNIE ZDROWE OPTIMUM,
                >
                > A W POLSCE MOGE WYTRZYMAC MAKSYMUM 10 DNI. TAK DLUGO WLASNIE MOGE ZNIESC
                > OBLUDE, FALSZ, HIPOKRYZJE, LENISTWO , BANDYTYZM, ZLODZIEJSTWO, FALSZYWA
                > RELIGIJNOSC (ZA MALO MYDLA ZA DUZO WODY SWIECONEJ), CWANIACTWO, UBOSTWO NA
                > WLASNE ZYCZENIE, GLUPOTE POLITYCZNA I DODAJ SOBIE JESZCZE CO CHCESZ. A DO TEGO
                > DOCHODZI JESZCZE I TO, ZE WIDZE JAK MALA GARSTKA NAPRAWDE PORZADNYCH LUDZI
                > MECZY SIE W TYM SYFIE.

BRAVO !!!!!!!!!
                • Gość: Apollo Re: Ten film to sama prawda. IP: *.enter.net 23.01.02, 04:14
                  Gość portalu: observer napisał(a):

> Gość portalu: NYY napisał(a):
                  >
                  > > TAK, FALSZ I OBLUDA ZOSTALY W WLASNIE W POLSCE, A PRZYNAJMNIEJ JEST ICH BE
                  > Z
                  > > POROWNANIA WIECEJ, BO W POLSCE JEST O WIELE WIECEJ POLAKOW, A TO WLASNIE N
                  > ASZE
                  > > NARODOWE PRZYWARY.(MIEDZY INNYMI)
                  > > DLATEGO NIGDY NIE WROCE DO POLSKI BO WYPRACOWALEM TU SOBIE ZDROWY BALANS-
                  > > ODROBINA KONTAKTOW Z POLONIA, OGRANICZONE KONTAKTY Z POLSKA, SPORY STOPIEN
                  >
                  > > INTEGRACJI ZE SRODOWISKIEM W KTORYM ZYJE I ZAWODOWYM.TO WLASNIE ZDROWE OPT
                  > IMUM,
                  > >
                  > > A W POLSCE MOGE WYTRZYMAC MAKSYMUM 10 DNI. TAK DLUGO WLASNIE MOGE ZNIESC
                  > > OBLUDE, FALSZ, HIPOKRYZJE, LENISTWO , BANDYTYZM, ZLODZIEJSTWO, FALSZYWA
                  > > RELIGIJNOSC (ZA MALO MYDLA ZA DUZO WODY SWIECONEJ), CWANIACTWO, UBOSTWO NA
                  >
                  > > WLASNE ZYCZENIE, GLUPOTE POLITYCZNA I DODAJ SOBIE JESZCZE CO CHCESZ. A DO
                  > TEGO
                  > > DOCHODZI JESZCZE I TO, ZE WIDZE JAK MALA GARSTKA NAPRAWDE PORZADNYCH LUDZ
                  > I
                  > > MECZY SIE W TYM SYFIE.
                  >
                  > BRAVO !!!!!!!!!

I to jest niestety szczera prawda z Powazaniem Apollo

• Gość: NYY TO OBSERVER.... IP: *.proxy.aol.com 23.01.02, 05:29
                  DZIEKUJE, Z PRZYKROSCIA....
      • Gość: mysz Re: Ten film to sama prawda. IP: *.ab.hsia.telus.net 23.01.02, 06:09
        Gość portalu: NYY napisał(a):

> Mnie tez obcieto palce zaraz po przyjezdzie do USA, mialem dlug w wypozyczalni
        > polskich filmow, 2 dolce 50 centow za wypozyczenie "Szczesliwego Nowego Wyroku"
        > .
        > Zostawiono mi palec serceczny, bym mial co obgryzac i co pokazywac jak mnie cos
        >
        > zdenerwuje. Przez pierwsze 5 lat zywilem sie gotowanymi szczurami z cebulka,
        > karaluchy jako skwarki. ( Cebula ze smietnnika przy polskim sklepie).
        > Po 5 latach przenioslem sie do kanalow, gdzie jest cieplej i jest troche
        > Polakow. Oni tak jak ja w nocy zebrza, a w dzien handluja na stadionie Yankee's
        > .
        > Od niedawna mamy staly kontakt z Polska, z talerza zrobilismy antene
        > satelitarna i sciagamy Polsat. Lza sie w oku kreci, chcialoby sie do Polski,
        > ale wstyd sie ludziom na oczy pokazac.
        > I to by bylo na tyle, przyjdzie chyba skonczyc z Forum....

Jesli masz w tym kanale komputer i satelitarna tv to jestes ok.Siedz
        tam,powodzianie w Polsce musza sie niestety cieszyc z radyjka
        tranzystorowego.Napisz mi jeszcze,czy Polsat,to dobra stacja, bo ja wprawdzie w
        kanale nie mieszkam ,ale dostepu do Polsatu niestety nie mam. Buzka.Trzymaj sie
        cieplo.
        • Gość: NYY Re: Ten film to sama prawda. IP: 170.28.16.* 23.01.02, 17:15
          Mysz, w USA kazdy kanal ma kawiarenke internetowa. A TV sat nie problem,
          wystarczy zuzyty plastikowy talerz.
          Polsat sciagamy tylko pol godziny, o 11 PM, po handlu na stadionie i przez
          zebranina w subway'u. Ameryka !!!!
          • Gość: mysz Re: Ten film to sama prawda. IP: *.ab.hsia.telus.net 24.01.02, 03:37
            Wtakim razie przeprowadzam sie do kanalu.Zorganizujcie dla mnie tam cichy
            kacik na moje skromne bety.A prysznic macie?.

• Gość: aniutek Re: Ten film to sama prawda. IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 24.01.02, 03:48
              Gos´c´ portalu: mysz napisa?(a):

> Wtakim razie przeprowadzam sie do kanalu.Zorganizujcie dla mnie tam
              cichy
              > kacik na moje skromne bety.A prysznic macie?>
              >
              u mnie pod mostem zawsze znajdzie sie wolny karton po lodowce- ok bo
              dlugi okolo 160 cm - w rzece mozna sie pochlapac przed snem, zarelko
              zawsze sie znajdzie- zapraszam, hmmm gorzej z polsatem lapiemy tylko 15
              kanalow HBO- ale moze dasz sie namowic??
              pozdrowki:::smile)))))
              • Gość: observer Re: Ten film to Bull shitt IP: *.ipt.aol.com 24.01.02, 05:30
                Wszyscy pisza o tym filmie bez orientacji jak doszlo do napisania ksiazki na
                podstawie ktorej opracowano scenariusz filmowy. "Szczuropolacy" to nowela
                napisana przez Redlinskiego a nie przez Glowackiego jak niektorzy na lamach
                forum mylnie podaja. Redlinski w latach 80 -tych mieszkal w polskim gettcie
                jakim jest Greenpoint w NYC podobnie jak Jackowo w Chicago. Jego kilku letni
                pobyt na emigracji [ z przypadku !!!! ] zaowocowal kilkoma dzielkami ale i
                powrotem do Polski jako czlowieka nie mogacego zaadoptowac sie do warunkow w
                tym kraju. Nie jest tajemnica ze autor tych publikacji nie stronil od
                kielicha co w sposob wydatny potegowalo jego stresy i brak adoptacji
                [naturalization process] Cala akcja "Szczuropolakow" toczy sie wsrod tzw
                WAKACJUSZY czyli ludzi nie majacych formalnie stalego pobytu w USA co daje
                skrzywiony obraz na emigracje i polonie wsrod widzow polskich kin ktorzy nie
                rozrozniaja pojecia "wakacjusz" od emigrant,stad tyle nieporozumien i blednych
                ocen oraz brak orientacji w temacie. Polecam przeczytac "Szczuropolakow" i
                wtedy przystapic do dyskusji.
                • Gość: zybi Do : observer IP: 130.68.2.* 24.01.02, 05:49
                  Juz tak nie gadaj ze jest zle.
                  Przeczytaj "KONOPIELKE" Redlinskiego to ci sie humor poprawi
                  Pisarz czasami ma dobre pomysly.
                  Widocznie nie znasz sie na sztuce bo film "Szesliwego Nowego Jorku" ogladalem w
                  Polsce przy pelnej widowni.
                  Czlowiek ma sie cieszyc radoscia zycia . Jak by pokazali w kinie piekny
                  zyciorys emigrancki to nikt by nie przyszedl na film.
                • Gość: mysz Re: Ten film to Bull shitt IP: *.ab.hsia.telus.net 24.01.02, 05:55
                  Observer!calkowicie sie z Toba zgadzam.Ksiazke te czytalam dobrych pare lat
                  temu.Zyje poza krajem ponad 17lat i nawet poczatki mojej emigracji,nie
                  wygladaly jak zycie szczuropolakow.
                  • Gość: observer Re: Ten film to Bull shitt IP: *.ipt.aol.com 25.01.02, 03:32
                    Gość portalu: mysz napisał(a):

> Observer!calkowicie sie z Toba zgadzam.Ksiazke te czytalam dobrych pare lat
                    > temu.Zyje poza krajem ponad 17lat i nawet poczatki mojej emigracji,nie
                    > wygladaly jak zycie szczuropolakow.

Potwierdzam podobna opinie !!! dziekuje !!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka