jamama77 06.01.09, 14:37 Witajcie, Mieszkam w Niemczech, ale będę rodzić w Luksemburgu i się zastanawiam, jak wygląda procedura "zgłoszenia" dziecka w Niemczech i ile jest na to czasu? Jak to u was wyglądało? dzięki za pomoc Wika Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamaly Re: rejestracja/meldunek noworodka w Niemczech 09.01.09, 09:22 Mało precyzyjne pytanie. A gdzie chcesz to dziecko i z jakiego powodu zgłaszać ? Czy dziecko bedzie obywatelem niemieckim ? Czy też chodzi Tobie o zgłoszenie do kindergeld lub elterngeld czy zameldowanie czy o co ????? A. Odpowiedz Link Zgłoś
jamama77 Re: rejestracja/meldunek noworodka w Niemczech 09.01.09, 15:27 dzięki za zainteresowanie... już myślałam, że mnie olano... ;o) nie chodzi mi o Elterngeld ani Kindergeld, bo to wiem, że mi się nie należy, jako, że nie podlegam niemieckiemu systemowi podatkowemu... W Luksemburgu, jakbym mieszkała, to podobno mam po urodzeniu dziecka 2 dni na zarejestrowanie w gminie - chyba tak jak w PL w USC - imię, nazwisko itp (najczęściej robi to ojciec)- nie chcę niemieckiego obywatelstwa - może taka "rejestracja" wogóle nie jest wymagana dla maluszka i wystarczy paszport z Kolonijnego Konsulatu? U nas ukurat ojciec dziecka nie mówi po niemiecku (m.in. dlatego wole rodzic w Luxie), więc się stresuję, że jak w DE też jest taki krótki termin, to będziemy musieli prosić znajomych o pomoc... - skomplikowane życie "frontaliersa" Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ma.pi Re: rejestracja/meldunek noworodka w Niemczech 09.01.09, 16:07 Chyba tam gdzie rodzisz tam musisz zglosic do odpowiednika polskiego "USC" narodzenie dziecka aby dostac metryke urodzenia. Jezeli urodzisz w Luxemburgu to tam w odpowiednim urzedzie to zglaszasz i oni Ci daja metryke. Spytaj sie w szpitalu gdzie bedziesz rodzic oni powinni wiedziec, bo zazwyczaj szpital tez wysyla informacje o narodzinach do urzedu. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
dorka-mama-teo Re: rejestracja/meldunek noworodka w Niemczech 09.01.09, 16:13 Jezeli zdecydujesz sie na porod w Niemczech, to masz tydzien na zameldowanie noworotka, w wiekszych szpitalach jest mozliwosc zalatwienia formalnosci jeszcze w szpitalu. Jezeli jestes zameldowana w Niemczech przynajmniej 8 lat to twoje dzecko ma automatycznie obywatelstwo niemieckie, jezeli mieszkasz w Niemczech krocej, ale jestes zameldowana to i tak masz prawo do Kindergeld i Elterngeld (nawet jak nie bedziesz rodzic w Niemczech). Jesli zdecydujesz sie na Luksemburg, to wszystkie formalnosci typu metryka, paszport bedziesz musiala chyba tam zalatwiac. Zycze powodzenia i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jamama77 porod Luksemburg mieszkam w Niemczech skąd papiery 09.01.09, 18:00 Dzięki za pomoc.. Jeszcze chyba sprawdzę te informacje by się nei wpakować w stres po porodzie... Czy myślicie, że jak wydadzą papiery w Luksie, to muszę meldować maluszka w DE? I od której daty liczyć ile czasu.... Dlaczego oni nie mogą dać tyle czasu co polski USC, żeby rodzice mogli się w spokoju nacieszyć maluchem a nie nerwowo biegać po urzędach... ;o) Chyba najbardziej właśnie Luksemburscy "granicznicy" najbardziej odczuwają rozdźwięk między mentalną a papierkową integracją Unii... niby wszystko można i jest pełna tolerancja, ale przepisy wszędzie inne.... No i gdzie się nie ruszysz to jesteś na roamingu... ;o) Rodzę w czerwcu więc jeszcze mam trochę czasu na decyzję i może skończę na wynajęciu drugiego mieszkania w Luksie... bo np jeszcze jedna ciekawostka - szczepienia dla dzieci: - w Luksemburgu dla rezydentów na koszt państwa - w DE na koszt kasy chorych A ja jestem ubezpieczona w niezależnym systemie , który może mieć niechęć do pełnego (lub wogóle) finansowania szczepień, bo normalnie dla tych co w Luks mieszkają tego nie musi robić... Itp..itd... słowem... ciężarna nie powinna się stresować HA HA HA ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
embeel Re: porod Luksemburg mieszkam w Niemczech skąd pa 09.01.09, 20:23 na moja chlopska logikę, to chyba rejestracja w miejscu urodzenia. Przynajmniej tak jest we Francji, rejestruje sie w merostwie miasta, w ktorym jest szpital, co nie zawsze pokrywa sie z miejscem zamieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
dorka-mama-teo Re: porod Luksemburg mieszkam w Niemczech skąd pa 09.01.09, 20:52 W Niemczech jest tak samo, rejestracja w miejscu urodznia, nawet w obrebie miasta. Szpital, w ktorym rodzilam jest w innej dzielnicy niz mieszkamy, a wiec wszystkie formalnosci musileismy tam zalatwiac. Jesli wiec bedziesz rodzic w Luksemburgu, bedziesz musiala zarejestrowac dziecko tam. A dopiero jak wrocisz z dzieckiem do Niemiec z metryka z Luksemburga, to wtedy je zameldujesz w Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: porod Luksemburg mieszkam w Niemczech skąd pa 09.01.09, 20:44 masz tyle czasu ile chcesz. dzieci urodzone w neimczech sa automatycznie meldowane. te urodzone poza niemcami maja tyle czasu na meldunek ile chca. Tyle ze bez meldunku nie dostaniesz kindergeld. A Elterngeld dostaniesz wylacznie jeszeli pracujesz w Niemczech i z powodu dziecka bierzesz urlop macierzynski, inaczej nic nie masz. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d ma to za soba. 09.01.09, 20:41 a. w burgeramcie rejestrujesz dziecko - adres zamieszkania itd. (trwa to ok10 minut plus czekanie w kolejce) b. kindergeld - podanie skladasz w Familienkasse przy Arbeitsamcie ( w twojej dzielnicy) rozpatrywanie wnisoku trwa 2-3 tygodnie..ale placa od momentu urodenia. A nie od daty rejestracji. Warunkem jest ze masz oficjalny pobyt w Niemczech. c. Paszport dl amalego dostaniesz w Ambasadzie - tydzien sie czeka. Odpowiedz Link Zgłoś
anettchen2306 Re: polski paszport dla maluszka 11.01.09, 15:44 Polski paszport w ambasadzie lub w konsulatach wydawany jest TYLKO i WYLACZNIE na podstawie POLSKICH DOKUMENTOW! Trzeba dokonac aktu umiejscowienia aktu urodzenia dziecka w USC stosownym do ostatniego miesjca zamieszkania jednego z rodzicow. wowczas w Polsce wydadza polski akt urodzenia i z tym aktem nalezy sie zlosic do konsulatu lub ambasady. Niemieckiego lub miedzynarodowego aktu urodzenia nie akceptuja - jest o tym informacja na stronach konsularnych. Dziecko trzeba wiec najpierw zameldowac w Niemczech lub Luksemburgu, potem umiejscowic jego akt urodzenia w PL i dopiero wowczas mozna zlozyc wniosek o paszport. Odpowiedz Link Zgłoś
caline-czka78 Re: polski paszport dla maluszka 11.01.09, 19:58 Jak to jest w eltergeld dla kobiet nie pracujacych.prosze o ten konkretny przypadek bo inne znam.ja jako pracujaca dostalam na rok 63%(o ile pamietam dokladnie) dochodu.jednak moja szwagierka nie pracuje,jej malzonek tylko,oboje ubezpieczeni w tkk.chy ona dostanie elterngeld??jedni mowia ze tak,to minimalne tz.pauschal 300€,prawda?ktos cos wie?dzieki za odp. Odpowiedz Link Zgłoś
nana_c Re: polski paszport dla maluszka 12.01.09, 18:43 caline-czka78 napisała: > Jak to jest w eltergeld dla kobiet nie pracujacych.prosze o ten konkretny > przypadek bo inne znam.ja jako pracujaca dostalam na rok 63%(o ile pamietam > dokladnie) dochodu.jednak moja szwagierka nie pracuje,jej malzonek tylko,oboje > ubezpieczeni w tkk.chy ona dostanie elterngeld??jedni mowia ze tak,to minimalne > tz.pauschal 300€,prawda?ktos cos wie?dzieki za odp. Niepracujaca dostaje pauszalnie 300€, a pracujaca 67% przecietnego zarobku netto. Odpowiedz Link Zgłoś
jamama77 Re: polski paszport dla maluszka 12.01.09, 14:17 wielkie dzięki za pomoc i porady... Jesteście super... Co do paszportu dla malucha, to wydaje mi się jednak, że nie trzeba polskich papierów - no bo na jakiej podstawie mam go w obie strony przemycać przez granicę bez dokumentów żeby dojechać do polskiego USC i tam umiejscowić akt urodzenia? Właśnie po to, żeby tam pojechać potrzebuję paszportu... A póki nie mam paszportu to i tak będę dzieciaka przemycać na granicy LUX-Niemcy i Francja... hahaha Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ma.pi Re: polski paszport dla maluszka 12.01.09, 15:32 jamama77 napisała: > > wielkie dzięki za pomoc i porady... Jesteście super... > > Co do paszportu dla malucha, to wydaje mi się jednak, że nie trzeba > polskich papierów - no bo na jakiej podstawie mam go w obie strony > przemycać przez granicę bez dokumentów żeby dojechać do polskiego > USC i tam umiejscowić akt urodzenia? Właśnie po to, żeby tam > pojechać potrzebuję paszportu... A póki nie mam paszportu to i tak > będę dzieciaka przemycać na granicy LUX-Niemcy i Francja... hahaha > > Pozdrawiam Polskie papiery zalatwia sie przez ambasade, albo wysylasz jego zagraniczna metryke do rodziny do Polski i oni to dla Ciebie zalatwiaja. Niestety takie sa przepisy. Nie jestem pewna, ale chyba nawet zeby dostac tymczasowy paszport musisz miec polska metryke. Poszperaj na internecie albo zadzwon do najblizszej ambasady i sie dowiedz. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
anettchen2306 Re: polski paszport dla maluszka 13.01.09, 08:33 No wlasnie, takie sa przepisy - niemiecki akt urodzenia nie zostanie przyjety!!! W informacji konsularnej na stronach internetowych wyraznie napisano wytluszczonym drukiem! Zeyb umiejscowic akt urodzenia nie musiz jechac osobiscie - mozna to zalatwic za posrednictwem rodziny lub przez ambasade/konsulat, trwa to jednak dluzej. W wyjatkowych przypadkach konsul wystawia paszport w "jedna strone" - urodzenie dziecka takim szczegolnym przypadkiem nie jest. Paszporty tymczasowe tez wystawiane sa wylacznie na podstawie polskich dokumentow - przerabialam ten temat pol roku temu wyrabiajac polski paszport dla naszej wowczas 4m-cznej corki. Bez paszportu przemyca sie dziecko nielegalnie Zadzwon do konsulatu - odpowiednim dla ciebie bedzie zdaje sie konsulat w Kolonii. Konsulaty obsluguja wybrane landy wiec musisz zadzwonic do tego, ktory obsluguje "twoj" land W innym moga odmowic rozpatrzenia twojego wniosku, zwlaszcza jezeli zameldowana jestes na stale w DE. Odpowiedz Link Zgłoś
halloduda Re: polski paszport dla maluszka 13.01.09, 11:12 U mnie zalatwienie paszportu dla dziecka trwalo 1 dzien. Zeby dostac paszport dziecku, rzeczywiscie trzeba umiejscowic zagraniczny akt urodzenia w Polsce. Ja robilam to przez polski konsulat w Berlinie. Po zlozeniu podania o umiejscowienie aktu urodzenia, ambasada wysylala orginalny niemiecki akt urodzenia do Polski i od razu moglam skladac podanie o paszport, ktory dostalam jeszcze tego samego dnia. Polski akt urodzenia dostalam dopiero po kilku tygodniach przyslany poczta do domu. Koszt okolo 50 Euro. Wazne: przy skladaniu zarowno podania o umiejscowienie jak i o paszport musza byc obecni oboje rodzice. I jeszcze jedno, zalatwialam to okolo roku po urodzeniu dziecka i nie bylo zadnych problemow, ze tak pozno. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d anettchen2306 - mylisz sie 15.01.09, 12:52 zgodzilbym sie z toba w 100%, ale bylem swiadkiem kiedy dzeiwczyna przyszla zarejestrowac swoje dzeicko bez zameldowania go wczesniej w USC.. Zameldowaniem itd zajac sie wowczas konsulat. Poza tym, zeby otrzymac paszport wymagany jest rowniez PESEL, ale w przypadku jego braku ambasada sklada podanie o jego wydanie. Takze rejestracja w USC nie jest w 100% konieczna. Tylko ze czeka si ewowczas dluzej. Odpowiedz Link Zgłoś
anettchen2306 Re: anettchen2306 - mylisz sie 15.01.09, 14:17 II. Wydanie paszportu dla osoby małoletniej (do lat 18) Osobie małoletniej paszport jest wydawany po ukończeniu 5 roku życia. Paszport dla osoby, która ukończyła 5 lat, a nie ukończyła 13 lat, jest wydawany na 5 lat. Dzieciom do lat 5 wydawane są paszporty tymczasowe z ważnością na okres nie dłuższy niż 12 miesięcy. Na pisemny wniosek rodziców małoletniemu przed ukończeniem 5 roku życia może być wydany paszport, którego ważność nie może przekroczyć 5 lat od daty wydania. Jeśli dziecko nie posiadało do tej pory własnego paszportu, należy przedłożyć ważny polski paszport lub dowód osobisty przynajmniej jednego z rodziców. Ponadto wymaga się przedłożenia zgody obojga rodziców lub opiekunów prawnych, wyrażonej osobiście przed konsulem lub na piśmie z podpisem poświadczonym przez notariusza albo orzeczenia właściwego polskiego sądu, z którego wynika, że prawo decydowania w sprawie wydania paszportu przysługuje tylko jednemu z rodziców, lub też orzeczenia polskiego sądu opiekuńczego o zgodzie na wydanie dziecku paszportu. Uwzględniane są decyzje wydane po 01.04.2005 r. w oparciu o rozporządzenie Rady (WE) Nr 2201/2003 z dnia 27 listopada 2003 r., dotyczące jurysdykcji oraz uznawania i wykonywania orzeczeń w sprawach małżeńskich oraz w sprawach dotyczących odpowiedzialności rodzicielskiej, uchylające rozporządzenie (WE) nr 1347/2000. UWAGA: Zgodnie z art. 15 ustawy z dnia 13 lipca 2006 r. o dokumentach paszportowych (Dz.U. z 2006 roku Nr 143, poz. 1027) przy składaniu wniosku o wydanie dokumentu paszportowego wymagana jest obecność małoletniego lub osoby ubezwłasnowolnionej. Natomiast odbioru dokumentu paszportowego dla małoletniego może dokonać jedno z rodziców lub opiekunów. Zasada ta nie dotyczy małoletnich lub osób ubezwłasnowolnionych, które ukończyły 13 lat. Osoby te odbierają dokument paszportowy osobiście, w obecności przynajmniej jednego z rodziców lub opiekunów. III. Wydanie paszportu tymczasowego Paszporty tymczasowe na okres do 1 miesiąca konsul wydaje obywatelom polskim przebywającym za granicą, którzy nie posiadają paszportu lub dowodu osobistego, w celu umożliwienia im powrotu do miejsca zamieszkania. Osoba ubiegająca się o wydanie paszportu tymczasowego w celu powrotu do kraju składa dokumenty, o których mowa w pkt.I.1 i 3 oraz oświadczenie o okolicznościach utraty paszportu, a ponadto przedstawia do wglądu dokument potwierdzający tożsamość i obywatelstwo polskie. Obywatel polski zamieszkały stale za granicą może otrzymać paszport tymczasowy ważny do 12 miesięcy, na okres oczekiwania na paszport 10-letni sporządzany w kraju. W tym przypadku oprócz wniosku o wydanie paszportu 10-letniego składa się dodatkowy wniosek paszportowy oraz 2 zdjęcia. Osobie stale zamieszkałej za granicą, która nie posiada numeru ewidencyjnego PESEL, może być wydany jeden raz paszport tymczasowy na okres do 9 miesięcy. IV. Opłaty konsularne Zasady pobierania przez konsula opłat za wydanie paszportu oraz ich wysokość reguluje rozporządzenie Ministra Spraw Zagranicznych z dnia 14 sierpnia 2003 roku w sprawie opłat konsularnych (Dz.U. Nr 156, poz. 1530 z późn. zm.). Opłaty są pobierane z góry przy złożeniu wniosku o wydanie paszportu. Wpłaty dokonuje się gotówką w kasie urzędu konsularnego. Opłaty konsularne wynoszą: Rodzaj paszportu 10-letni: 106,- EUR 10 letni + tymczasowy: 121,- EUR Tymczasowy na czas oczekiwania na 10 - letni: 15,- EUR Tymczasowy (bez ubiegania się o 10 - letni): 39,- EUR 10- letni wydany w miejsce utraconego: 188,- EUR 10-letni wydany w miejsce utraconego + tymczasowy: 203,- EUR Ulgowy 50%: 53,- EUR Ulgowy 50% + tymczasowy: 68,- EUR Paszporty dla osób niepełnoletnich Tymczasowy dla dziecka poniżej 5 lat: 17,- EUR 5-letni dla dziecka poniżej 5 lat: 36,- EUR 5-letni + tymczasowy dla dziecka poniżej 5 lat: 39,- EUR Tymczasowy dla dziecka w wieku 5-7 lat: 27,- EUR 5-letni dla dziecka w wieku 5-7 lat: 36,- EUR 5-letni + tymczasowy dla dziecka w wieku 5-7 lat: 51,- EUR Tymczasowy dla dziecka w wieku 7-13 lat: 27,- EUR 5 - letni dla dziecka w wieku 7-13 lat: 36,- EUR 5- letni + tymczasowy dla dziecka w wieku 7-13 lat: 51,- EUR Zniżka w opłacie paszportowej w wysokości 50% przysługuje uczniom i studentom, a także rencistom, emerytom, inwalidom, ich współmałżonkom pozostającym na ich wyłącznym utrzymaniu, kombatantom, osobom przebywającym w domach opieki społecznej oraz osobom korzystającym z pomocy społecznej w formie zasiłków stałych. Wysokość opłaty za wydanie paszportu ze względu na: zmianę nazwiska, imienia lub innych danych, które podlegają wpisowi do paszportu, zmianę wyglądu osoby posiadającej paszport, która może utrudnić ustalenie jej tożsamości, brak w paszporcie miejsca na umieszczenie w nim stempli lub wiz oblicza się odejmując od opłaty podstawowej (tj. od 72,- EUR) dziesiątą część tej opłaty za każdy pełny rok pozostający do upływu terminu ważności dotychczasowego paszportu. Nie podlega obniżeniu opłata za przyjęcie i rozpatrzenie wniosku (24,- EUR). Bezpłatne są paszporty dla osób, które w chwili złożenia wniosku ukończyły 70 rok życia oraz osób, które wymieniają paszport z powodu jego wady technicznej. W razie zbiegu tytułów do ulgowej opłaty konsularnej przysługuje tylko jedna ulga. W chwili składania wniosku należy przedłożyć dokumenty potwierdzające uprawnienie do korzystania z ulg i zwolnień. Uwaga: bez przedłożenia aktualnych polskich odpisów aktów stanu cywilnego, prawidłowych fotografii i numeru PESEL nie ma możliwości wydrukowania paszportu! Dane osobowe wpisane na formularzu wniosku paszportowego muszą być zgodne z zapisami w polskich aktach stanu cywilnego. Wnioski niekompletne lub zawierające wady nie mogą być realizowane i będą zwracane wnioskodawcy w celu ich uzupełnienia Uwaga: zagraniczne akty urodzenia i małżeństwa podlegają przed wydaniem paszportu umiejscowieniu we właściwym urzędzie stanu cywilnego w Polsce. Szczegółowe informacje dotyczące formalności z tym związanych można uzyskać w dziale prawnym urzędu konsularnego (Konsulaty). Uwaga: do wniosku o wydanie paszportu musi być wpisany numer ewidencyjny Powszechnego Elektronicznego Systemu Ewidencji Ludności (tzw. numer PESEL). Numer ten (11-cyfrowy) jest wpisany w dowodzie osobistym. Informację o nim można też uzyskać w urzędzie miasta/gminy w ostatnim miejscu zamieszkania w Polsce. W przypadku braku numeru PESEL zostanie on nadany przez Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji wraz z wydaniem nowego paszportu. To informacje ze stron konsularnych. Jak postepuje sie w przypadku, gdy ktos bez stalego meldunku tutaj urodzi dziecko - tego nie wiem :- ) Moze wtedy stosuje sie inne przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś
s.z-n Nie czytalam calego watku 12.01.09, 20:10 W NRW - do miesiaca czasu, okolo 7 € to koszt wyrobienia aktu urodzenia, kolejne 7€ to koszt wyrobienia miedzynarodowego aktu. Przy wypisie ze szpitala otrzymuje sie tzw Geburtsanzeige z podstawowymi danymi odnosnie rodzicow i dziecka , podpisem rodzica/ rodzicow. W urzedzie na miejscu otrzymuje sie papiery i meldunek dziecka automatycznie jesli rodzice maja paszporty wzglednie dowod osobisty plus akt malzenstwa ( lepiej przetlumaczony , jesli slub byl w Pl chociaz urzednicy przymykaja oko na polskie ) dziecko rodzicow z ob. polskim maja nazwisko odmienione wg plci. Na stronach internetowych danego miasta jest wszystko wyszczegolnione w roznych syt. takze odnosnie obywatelstwa, powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś