mama_pisarka 18.02.09, 18:12 Witajcie, czy jest możliwość, by samotna mama znalazła pracę za granicą i utrzymała dwójkę dzieci? Czy ktoś w ogóle takim mamom pomaga?Pytam tak z ciekawości, gdybym chciała kiedyś wyjechać z kraju. liwia000@0net.eu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kokolores Re: Samotna mama za granicą? 18.02.09, 19:33 A masz na mysli jakis konkretny kraj , gdzie chcialabys zamieszkac czy gdzie masz wogole mozliwosc wyjechac?? A Niemczech samotne matki maja np. najlepsza grupe podatkowa , to znaczy placa bardzo malo podatkow . Do tego dostaja Kindergeld , na kazde dziecko 164 Euro miesiecznie.To tak na szybko. :o) Koko Odpowiedz Link Zgłoś
nana_c Re: Samotna mama za granicą? 18.02.09, 21:12 Co masz na mysli z ta "najlepsza drupa podatkowa"? Przeciez samotna matka trójki nie dostanie Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores sorry ,za literowke (grupa ,oczywiscie );)) 18.02.09, 22:40 ...powinnam byla przeczytac zanim wyslalam Najlepsza jest dwojka z tego co pamietam , wlasnie dla samotnach z dziecmi. www.anuber.de/steuerklasse.html " Steuerklasse II Personen aus Steuerklasse I erhalten die Steuerklasse II, wenn ihnen der Haushaltsfreibetrag zusteht, weil in ihrer Wohnung im Inland mindestens ein Kind gemeldet ist, das einen Kinderfreibetrag oder Kindergeld erhält. www.guckmal.de/loh_ste.htm de.answers.yahoo.com/question/index?qid=20080724055111AAk7J8e www.offenbach.de/Lebenslagen/Geburt/article/Artikel_Steuerklasse_II.html www.vamv.de/index.php?id=82 Poczytaj sobie. ;o) Koko Odpowiedz Link Zgłoś
mamapodziomka Re: o to twoja literowka ;) hehe,ale to pryszcz ; 19.02.09, 10:34 II jest lepsza od jedynki, ale minimalnie. Do III ma sie nijak, przy srednich zarobkach i wtedy jeszcze II grupie podatkowej mialam jakies 19 Euro miesiecznie wiecej niz przy I. No, ale jakies tam ulatwienie to bylo, powiedzmy. Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Re: o to twoja literowka ;) hehe,ale to pryszcz ; 19.02.09, 20:37 Ok, ja tylko teoretyzuje bo sama na 5-tce jestem ,ale mam kolezanke , ktorej jednak oplaca sie byc na 2 niz na jedynce ,a ile ma w tym zysku to ja nie wiem ,nie rozliczam jej. :o) Koko Odpowiedz Link Zgłoś
mama_pisarka Re: Samotna mama za granicą? 19.02.09, 07:06 Chciałabym zamieszkać we Włoszech, bo znam ten język. Mieszkałam tam dwa lata, ale jest tam dość duży kryzys. Nie znam na tyle dobrze innych języków, by sama sobie poradzić gdzie indziej, ani znajomych w krajach europejskich, którzy mogliby mi pomóc przez jakiś czas Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Re: Samotna mama za granicą? 19.02.09, 15:56 mama_pisarka napisała: > Chciałabym zamieszkać we Włoszech, bo znam ten język. Mieszkałam tam > dwa lata, ale jest tam dość duży kryzys. A gdzie w Europie go aktualnie nie ma ?? ;o) Koko Odpowiedz Link Zgłoś
nana_c Re: Samotna mama za granicą? 19.02.09, 19:45 Mamapodziomka, dokladnie to mialam na mysli. Robi sie larmo o niby nie wiadomo jak wieksze dochody przy grupie podatkowej 2, a to tylko faktycznie grosze ja róznia od 1. Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Nana ?? 19.02.09, 20:31 A KTO przepraszam robi wg ciebie to "larmo" , bo nie zauwazylam. ;o) Koko Odpowiedz Link Zgłoś
nana_c Re: Nana ?? 20.02.09, 11:02 Moje kolezanki w pracy np Te, którym odebrano pare lat temu 2. Poza tym ogólne mniemanie w moim srodowisku, na 2 zarabiam krocie i mam nie wiadomo jakie ulgi podatkowe Wszystko bajki. Odpowiedz Link Zgłoś