Gość: gość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.03, 20:50 moze mi ktos opisac sytuacje w niemczech, tzn chodzi mi o koszty utrzymania, czynsz, woda prad gaz i itp Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
artur666 zalezy gdzie 23.12.03, 20:55 Poludnie jest tansze od polnocy. a wschod to juz prawie za darmo. Zyje na poludniu. czynsz za 2 pokoje, kuchnia , lazienka....350,. do........... EURO Opal, prad okolo 60,- Telefon, hmmmm daje ci 80,- Papu....300,- Kieszonkowe stowka na tydzien moze ci starczy aaaaa co tu gadac, jak zarabiasz 2000,- na miesiac zajesz OK. Wesolych swiat. Odpowiedz Link Zgłoś
basia553 Re: zalezy gdzie 24.12.03, 10:45 Artur nie wiem jak daleko na poludniu Ty mieszkasz, ale ja mieszkam na tzw. pölnocnym-poludniu ))) i u nas jest drozej: i czynsz i prad itd. Ale takie wyliczanie jest i tak do kitu, kiedys mnie tak ktos z Polski podliczyl, no i mu wyszlo, ze jestem straszny krezus. Bo jest kupa innych kosztöw, juz chocby auto: i droga benzyna i wszystkie ubezpieczenia - nie tylko samochodowe itd. W sumie ja niewiele na zycie wydaje i ciagle sie siebie w duchu pytam, gdzie sa te wszystkie pieniadze, ktöre zarobilam?? Odpowiedz Link Zgłoś
artur666 Re: zalezy gdzie 24.12.03, 11:48 Mieszkam w Stuttgarcie. A wyliczanie przerwalem i dlatego napisalem, ze od 2000,- EUR masz spokoj. Odpowiedz Link Zgłoś
basia553 Re: zalezy gdzie 24.12.03, 13:36 Przypominam sobie, ze juz raz möwiles, ze jestes ze Sztutgartu (zapominalska jestem). Ale akurat u Ciebie jest drogo - slyszalam. Czy to prawda,, ze u Was w miescie jest najdrozszy dom handlowy Niemiec? Odpowiedz Link Zgłoś
artur666 Re: zalezy gdzie 24.12.03, 14:10 Masz na mysli Breuninger? mh...bo ja wiem? ale tam ciuchy sa na prawde drogie. Poszedlem kiedys z kumplem. ogladalismy plaszcze, jakis tam spodobal mnie sie, dobrze uszyty, dobry jakosciowo material, cena?....3000,- EUR. Normalny plaszcz z welny. basia553 napisała: > Przypominam sobie, ze juz raz möwiles, ze jestes ze Sztutgartu (zapominalska > jestem). Ale akurat u Ciebie jest drogo - slyszalam. > Czy to prawda,, ze u Was w miescie jest najdrozszy dom handlowy Niemiec? Odpowiedz Link Zgłoś
emre_baran Artek! 24.12.03, 13:39 Tak jak zeszlego roku, niezawdnie sie pojawiasz, ja tu slysze ze jednak najdrozej to w Monachium a to gdzie jest? na polnocy? Odpowiedz Link Zgłoś
artur666 heya heya! 24.12.03, 13:51 Co tu sie przechwalac, ze sie zyje w drogim miescie, gdzie skubia na kazdym kroku. To fakt Monachiu, Stuttgart tez naleza do jednych z najdrozszych. Kiedys, ktos mnie opowiadal, ze Stuttgart ma taka droga ziemie jak Tokyo. hm, Jeszcze przed 10 laty, metr kwadratowy dzialki budowlanej, w dobrej dzielnicy, kosztowal do 10.000 DM! Na cos takiego mozna powiedziec, wesolych swiat! A ty juz powrocilem z wystepow w dzungli, ktora sie Paryzem nazywa? Odpowiedz Link Zgłoś
rectum_stretcher Re: zalezy gdzie 24.12.03, 20:53 no bo Baden Wirtemberg zawsze musi byc inne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VIP-1 nie wierz im IP: *.mt.sfl.net 24.12.03, 14:07 w niemczech zycie jest przechlapane co juz na niejednym watku zostalo udowodnione oni tylko tak pisza zeby sie pocieszyc woda bardzo droga, dlatego prysznic to tylko od czasu do czasu, a w tej samej wodzie w wannie to cala rodzinka sie kapie latem to wogole w domu sie nie myja tylko nad rzeke jaka albo jezioro ida prad tez drogi, dlatego wieczorami do miasta wychadza zeby w domu swiatel nie palic a na wszystkich zmarlych, jak swieczke na grobie troche popala to do domu zabieraja zeby miec przy czym gazete poczytac bo TV tez za duzo pradu bierze i taka jest prawda, a im nie wierz bo oni ci kity wciskaja Odpowiedz Link Zgłoś
artur666 Amen 24.12.03, 14:13 Tak, sluchaj VIPa, oni, tam w Amy-Land, wiedza wszystko. VIP chcesz tuszonki na swieta? Dostalem paczke z PL. swieta uratowane! cici tez sie ciesza, ze bendzie mozna powachac puszke pi tuszonce. co za szczescie nas na swieta spotkalo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VIP-1 a wiec mialem racje, hehehe IP: *.mt.sfl.net 24.12.03, 14:31 kiedys to z niemiec paczki do Polski slali a tera z Polski puszke ci przyslali i jak dziecko sie cieszysz, hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: a wiec mialem racje, hehehe IP: *.client.comcast.net 24.12.03, 15:54 Cala Europa to jeden wielki socjalistyczny SYF a Niemcy najwiekszy. Juz zaczeli obcinac wydatki a to dopiero poczatek bo i tak sie nie wyrobia bo maja za duzo darmozjadow NIECH ZYJE AMERYKA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VIP-1 Re: a wiec mialem racje, hehehe IP: *.mt.sfl.net 24.12.03, 16:01 Gość portalu: Bartek napisał(a): > Cala Europa to jeden wielki socjalistyczny SYF a Niemcy najwiekszy. tu bym polemizowal, Niemcy czy Francja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emil Re: a wiec mialem racje, hehehe IP: *.dip.t-dialin.net 24.12.03, 16:37 Ale u nas w Niemczech piwo,gorzalka i wina sa tanie.Nie uwierzycie,pol litra piwa 25 centow,0,75 l wodki 32% 3,5 euro,1 l wina w kartonie 80 centow,butelka wina 5 litrowa wloska 5 euro.A zarabia sie na reke 10-15 euro.Kto sobie kupi na swiecie za godzinowa stawke netto wiecej piwa niz ja?Ja kupie sobie 40 butelek pollitrowych.To jest zycie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VIP-1 Re: a wiec mialem racje, hehehe IP: *.mt.sfl.net 24.12.03, 16:55 Gość portalu: Emil napisał(a): > na 5 litrowa wloska 5 euro.A zarabia sie na reke 10-15 euro.Kto sobie kupi > na swiecie za godzinowa stawke netto wiecej piwa niz ja?Ja kupie sobie > 40 butelek pollitrowych.To jest zycie! jak to kto? salcesiak! on ma $1300 tygodniowo na reke! Odpowiedz Link Zgłoś
rectum_stretcher Re: a wiec mialem racje, hehehe 24.12.03, 20:56 w niemczech zycie jest przechlapane co juz na niejednym watku zostalo udowodnione oni tylko tak pisza zeby sie pocieszyc woda bardzo droga, dlatego prysznic to tylko od czasu do czasu, a w tej samej wodzie w wannie to cala rodzinka sie kapie latem to wogole w domu sie nie myja tylko nad rzeke jaka albo jezioro ida prad tez drogi, dlatego wieczorami do miasta wychadza zeby w domu swiatel nie palic a na wszystkich zmarlych, jak swieczke na grobie troche popala to do domu zabieraja zeby miec przy czym gazete poczytac bo TV tez za duzo pradu bierze i taka jest prawda, a im nie wierz bo oni ci kity wciskaja Odpowiedz Link Zgłoś
artur666 Re: a wiec mialem racje, hehehe 25.12.03, 02:19 > i taka jest prawda, a im nie wierz > bo oni ci kity wciskaja ...powiedzialo Wielkie Pioro zza oceanu. A oprocz tego to wszystko Okay? Masz racje, w Niemczech jest syf...dla robotnikow z fabryk. Wielu z was, z USA nie mialoby naprawde tutaj szans. Dobrze, ze przynajmniej zdajecie sobie z tego sprawe. Zlote Niemcy dla roboli, obojetnie skad, sie skonczyly. Obecnie trzeba zarabiac nie 5-10 EUR, tylko 20-30. A wielu Polakow jest na to za cienkich. hm, Robotnikow maja Niemcy teraz w Polsce, EU kochani. Odpowiedz Link Zgłoś
rectum_stretcher Re: a wiec mialem racje, hehehe 25.12.03, 02:55 jak zwykle masz racje. Jestes czlowiekiem madrym acz nadmiernie wyuzdanym i jako takiemu skladam ci zyczenia z syfu swiata. Bieda tu nas, bracie, dzis dzielilem konserwe rybna z Tajlandii na czworo (taka duza lodka blaszana) ale poszlo dobrze jak zapilem kawa z marktu. Troche mnie czuc przez jedne zab. Ty, Artur zalatwiaj ty mnie robote za 5 euro momentalnie! Ja ci odpale jeszcze 1/4 tego tak na dzien dobry. Wisz ty co, manowi trzeba bed, shiter i job, jo tam duz mnie nie potrzeba. A do ty dzungli ja ciebie sam tam zprosze, no pomoz Polakowi, jaka dobrom robote za biurkiem za 4 euro auszufinden. Odpowiedz Link Zgłoś
artur666 Re: a wiec mialem racje, hehehe 25.12.03, 16:50 rectum_stretcher napisał: > jak zwykle masz racje. Jestes czlowiekiem madrym acz nadmiernie wyuzdanym i > jako takiemu skladam ci zyczenia z syfu swiata. Bieda tu nas, bracie, dzis > dzielilem konserwe rybna z Tajlandii na czworo (taka duza lodka blaszana) ale > poszlo dobrze jak zapilem kawa z marktu. Troche mnie czuc przez jedne zab. Ty, > Artur zalatwiaj ty mnie robote za 5 euro momentalnie! Ja ci odpale jeszcze 1/4 > tego tak na dzien dobry. Wisz ty co, manowi trzeba bed, shiter i job, jo tam > duz mnie nie potrzeba. A do ty dzungli ja ciebie sam tam zprosze, no pomoz > Polakowi, jaka dobrom robote za biurkiem za 4 euro auszufinden. Odpowiedz Link Zgłoś
artur666 gdybys... 25.12.03, 16:56 ...byl dobrym Ilustratorem...lub mial zmysl handlowo-marketingowo-menadzerski. Gdybys potrafil madrze poprowadzic ludzmi i produkcja. Gdybys mial doswiadczenie jako Art-Direktor, byl tutejszym....gdybys gdybys gdybys P.S. O konserwach to ja pisalem. U nas swieta biedne. Parowki z fasola na wigilie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: zycie w niemczech IP: *.dip.t-dialin.net 25.12.03, 12:51 Coraz gorzej bo ludzie nie kupuja tylko osczedzaja.10,2% pensji.Nie duzo,bo ok.2000 euro rocznie.W 1991 oszczedzano 13%.Przecietna rodzina niemiecka posiadala w 2001 roku 91.100 euro oszczednosci w gotowce. www.netzeitung.de/wirtschaft/212038.html Wydatki na jedzenie tez sie nie zmniejszaja.Wynosily w 1991 18% i w 2001 16%. Tylko 2% w dol w ciagu 10 lat!Srednio w 2001 przedcietny Niemiec wydal na konsumpcje 14.500 euro. www.dihk.de/inhalt/informationen/news/meldungen/meldung002860.main.html Jedyne,co sie w Niemczech oplaci kupic,to piwo.Cena sie prawie od 10 lat nie zmienila. Odpowiedz Link Zgłoś
basia553 Re: zycie w niemczech 25.12.03, 16:57 Nareszcie wiem jak oszczedzac: zaczne pic piwo!! )) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joasia Re: zycie w niemczech IP: *.dip.t-dialin.net 25.12.03, 20:16 Niedoczytales? Nie przecietna rodzina tylko statystyczne gospodarstwo domowe Kwota oszczednosci podzielona przez ilosc gospodarstw domowych. Nie w gotowce a w polisach ubezpieczeniowych (np. tzw. Rister Rente), akcjach itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: zycie w niemczech IP: *.dip.t-dialin.net 25.12.03, 21:41 No dobrze.Masz racje.Chodzi o gospodarstwa domowe,ktorych jest duzo wiecej niz rodzin,bo 38,7 mln, a rodzin jest 24,5 mln. To oznacza,ze w posiadaniu tych 38,7 mln.gospodarstw znajduje sie 3,6 bln.euro. Riesterrente to nie Geldvermögen lecz dodatek do pozniejszej emerytury.Chodzi o Geldvermögen czyli forse,ktora oszczedzasz,obojetnie czy w Fonds czy Polisa. www.geld-und-boerse.de/rat/ga/vermoegen30.html Odpowiedz Link Zgłoś