Dodaj do ulubionych

czy powinnam sie bac?

26.01.05, 16:45
odchudzam sie od tygodnia planuje jeszcze dwa tygodnie prawie po kazdym
posilku ide zwymiotowac czasami nie musze sie juz zmuszac po prostu
wymiotuje. zawsze chcialam schudnac bo uwazalam ze jestem gruba chociaz
wszyscy mowia ze jestem glupia ale ja nie moge na siebie patrzec. jak
myslicie uda mi sie robic to tylko przez 3 tyg a pozniej jesc normalnie?
Obserwuj wątek
    • 30stka Re: czy powinnam sie bac? 26.01.05, 16:58
      Boję się, że możesz w tym "zasmakować". Bulimia wciąga w niesamowicie silne
      uzależnienie i dzieje się tak mimowolnie, nawet nie zauważasz, a już nie możesz
      bez tego żyć. Lepiej wybierz jakiś zdrowszy sposób odchudzania, póki nie jest
      jeszcze za późno!!! Spróbuj potraktować to, co piszę serio...
      • katarzyna2005 Re: czy powinnam sie bac? 26.01.05, 17:01
        Wiesz, przez iles tam lat bulimii, nigdy nie udalo mi sie jedynie z tego powodu
        schudnac. Chudniecie wymaga zmniejszenia ilosci kalorii w spozywanych
        pokarmach, a cos przeciez jesz miedzy atakami, wiec wazne co wtedy jesz, co
        zostanie, a nie co wyladuje w kiblu. Zreszta mysle, ze trudne jest tak pozbyc
        sie wszystkiego, a ze w atakach jemy same tuczace swinstwa, wiec cos z tych
        niebezpiecznych rzeczy chyba zostanie. Naprawde lepsza jest niskokaloryczna
        dieta i cwiczenia.
        • ola87 Re: czy powinnam sie bac? 26.01.05, 17:09
          ale ja jadam tylko sniadanie i obiad i nie mam napadow nie jem nic tlustego po
          prostu jem normalnie i ide zwymiotowac. tez troche cwicze ale ja bede robila to
          tylko przez 3 tyg pozniej bede cwiczyla i jadla normalnie bez wymiotow. wiem na
          czym polega bulimia wilczy apetyt i wymioty ale ja nie mam wilczego apetytu nie
          jem np calego chcleba do tego paczej i cos jeszcze i ide wymiotowac. ja tylko
          wymiotuje po obiedzie i sniadaniu bo chce sie tego pozbyc zeby schudnac
          • niobe5 Re: czy powinnam sie bac? 26.01.05, 17:25
            Bulimia to nie tylko objadanie sie do upadlego - wilczy apetyt. Wymiotowanie po
            kazdym posilku jest tak samo niebezpieczne i to tez bulimia, tak samo jak
            intensywne cwiczenia, przeczyszczanie sie itp. w celu pozbycia sie zjedzonych
            kalorii (niewazne ile ich bylo).
            Ola prosze Cie nie rob glupst! Zapomnij o tym jak najszybciej! Zmarnowalam cale
            zycie przez ta chorobe. To nie jest zabawa! To nie jest dieta! To jest naprawde
            bardzo powazna choroba!
            Odchudzaj sie rozsadnie jezeli musisz - jak jesz tylko sniadanie i obiad oraz
            cwiczysz - napewno schudniesz.

My naprawde bardzo bardzo cierpimy, nie zdajesz sobie sprawe jak bardzo...

I jeszcze jedno - zastanow sie, czy nie masz jakis innych problemow, ktore
            powoduja, ze w tak glupi sposob chcesz sie odchudzac.

Trzymaj sie cieplo
          • bajka228 Re: czy powinnam sie bac? 03.02.05, 23:23
            siemka... nie wymiotuj po posilkach , bo to bez sensu i tak zawsze cos zostaje
            w twoim zoladku, nie da sie tak zwymiotowac zeby nie zostalo nic. taka jest
            poprostu reakcja organizmu. zniszczysz sobie przez wymioty przewod pokarmowy,
            odwodnisz sie, mozesz miec zaburzenia elektrolitowe, duzo innych rzeczy.
            naprawde nie warto. a jesli pytasz <<czy powinnas sie bac?>> to tak, powinnas,
            bo zwiekszasz swoje szanse zeby zachorowac na bulimie. znajdz jakis bardziej
            rozsadny sposob na odchudzanie. mowisz ze jesz tylko sniadanie i obiad i pewnie
            nic po 18.00... mysle ze przy takim odzywianiu i tak schudniesz. nie
            przyzwyczajaj swojego organizmu do tego ze trzeba wymiotowac po posilku.
            pozdrowki...
    • ola87 Re: czy powinnam sie bac? 27.01.05, 09:17
      postanowilam przestac wymiotowac po kazdym posilku nie chce tego robic skoro
      moge wpasc w bulimie. czy mam inne powody by to robic? mozliwe, ze mam, ale
      powiedzialam wczoraj mamie o tym troche sie poplakala, ale obiecalam, ze juz
      tego nie zrobie. nie dziwie sie, ze trudno wam z tym skonczyc bo ja robilam to
      przez krotki czas i mam ochote ciagle zwracac to co zjadlam, ale mam motywacje
      i to jest najwazniejsze mysle zeeby miec dla kogo i po co przestac. szczere
      podziekowania dla niobe5 pewnie gdybs nie napisala dalej brnelabym w to
      • wodnik73 Re: czy powinnam sie bac? 27.01.05, 09:51
        Ola, jestem z Ciebie dumna. Za to, że powiedziałaś mamie i za Twoje
        postanowienie.
        Boże, żebym ja 9 lat temu trafiła na takie forum....... dobrze, że my, chore na
        B, możmy kogoś uświadomić, że BULIMIA to BAGNO.
        Olu, bulimia to największy koszmar mojego życia.

Bądź silna i ciesz się życiem....bo drugiego nikt nam nie da w prezencie.
        pozdrawiam
        • sickandtired Re: czy powinnam sie bac? 03.02.05, 23:06
          cześć wodnik73!
          ja też chruje 9 lat!!! i też jestem wodnikiem... ale w sumie to i tak nie ma
          sie czym podniecać bo nie zmienia to faktu że powoli sie wykańczam...
          • wodnik73 Re: czy powinnam sie bac? 04.02.05, 08:38
            hej wodniczku :-) nie załamuj się, powalczymy razem ....
            ...żebysmy za rok nie pisały tu że chorujemy 10 lat, mam zamiar skonczyć na 9,
            czego i Tobie życzę :)
      • niobe5 Re: czy powinnam sie bac? 27.01.05, 18:17
        Ciesze sie bardzo jezeli moglam pomoc w jakis sposob. Bardzo dobrze zrobilas
        mowiac mamie - dotrzymaj danego slowa. Ja bardzo zaluje, ze nie powiedzialam
        swoim rodzicom jak zaczelam wymiotowac. Robilam to w ukryciu przez 4 lata
        mieszkania z nimi i niczego nie zauwazyli. Gdyby wiedzieli pomogliby mi na
        samym poczatku i nie zabrnelabym tak dalego...
        Trzymaj sie Ola. Dbaj o siebie i wiesz co - zapomnij, ze istnieje cos takiego
        jak to forum i bulimia. Ciebie to nie dotyczy i nie bedzie dotyczyc. OK? :)

Pozdrawiam i trzymaj sie cieplo.
    • ola87 Re: czy powinnam sie bac? 04.02.05, 17:20
      szczerze mowiac lubie wchodzic na to forum i czytac niektore posty. uswiadamiam
      sobie ze to jest straszna choroba i utwierdza w tym, ze nie powinnam do tego
      wracac. nawet mama wie, ze wchodze tu nie ma nic przeciwko temu powiedziala ze
      lepiej sie tym interesowac niz wpasc w to. pytala sie tez czy moze chce isc do
      psychologa jesli nie moge sobie poradzic, ale juz przestalam wymiotowac(
      ostatnio zwymiotowalam po szklance szampana) wiec chyba jest dobrze.pozyjemy
      zobaczymy:)
      • mestrom Re: czy powinnam sie bac? 05.02.05, 00:37
        Nie jestem pewna czy to dobry pomusl zebys sie tym interesowala. Uwazam ze
        skoro juz wiesz jaki to potwor, powinnas jak najszybciej zapomniec o
        swoich "wybrykach" i powrocic do normy.
        Pozdrawiam!
        • 30stka Re: czy powinnam sie bac? 05.02.05, 09:54
          A mi się wydaje, że właśnie to dobry pomysł dowiedzieć się czegoś więcej na
          temat tej choroby, o której niewiele mówi się publicznie. Później nie patrzy
          się na ludzi nią dotkniętych jak na trędowatych...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka