Dodaj do ulubionych

Proszę eMamy o pomoc...

17.11.10, 00:40
Zakładając tu na gazecie konto, będąc na początku ciąży nigdy nie sądziłam, że taką prośbę skieruję w kierunku obcych ludzi. Nawet jeszcze kilka dni temu, kiedy podjęłam, że taką prośbę w końcu skieruję nie miałam odwagi pisać do was z tego konta. Jestem zarejestrowana na forum październikowym i myślałam, że jaki to wstyd będzie kiedy będą to czytały koleżanki z forum. Doszłam jednak do wniosku, że muszę przełamać wstyd i poprosić o pomoc gdyż naprawdę jesteśmy w ciężkiej sytuacji.
Kiedy zaszłam w ciążę po raz trzeci mimo, że nie była planowana ustaliliśmy z mężem, że jakoś to będzie, że jakoś damy radę. I dawaliśmy do czasu kiedy mąż dostał z pierwszym dniem sierpnia wymówienie z pracy. Trzy miesiące musiał być na wypowiedzeniu za które dostawał aż 500zł mniej. Z 1,6tys dostawał 1,1tys... Już wcześniej żyliśmy bardzo skromnie ale dało się za to przeżyć, jednak te 500zł robiło dla nas kolosalną różnicę. Nawet nie sądziłam, że w ciągu tych trzech miesięcy może się narobić tyle długów...Niektóre rachunki były ważniejsze do spłacenia niż inne. A jeszcze raty za kredyt do spłacenia.. Pod koniec października dostaliśmy 2tys becikowego, więc trochę uregulowaliśmy zaległości. Kiedy się cieszyliśmy, że udało nam się w miarę wyjść na prostą kilka dni temu przyszła pocztą dopłata do prądu na 800zł do 13 grudnia... Nie wiem skąd weźmiemy taką kwotę. Mąż zarejestrował się jako bezrobotny na początku listopada, nie dostał jeszcze zasiłku lecz i tak w tym miesiącu przysługuje mu tylko na 17dni a nie za cały miesiąc. Pracy szuka na gwałt, ale nikogo nie potrzebują z 7-letnim doświadczeniem księgarza, bez prawa jazdy po studiach historycznych... Jest jeszcze rodzinne, lecz to i tak nawet razem nie wystarczy na tą dopłatę, a gdzie rachunki, jedzenie, pampersy? Dorabiam troszkę na sprzedaży biżuterii robionej przez siebie, ale jest to dosłownie kilka zł bo popyt na to niewielki. Łzy mi się cisną do oczu jak o tym myślę. Rodzina pomaga jak może lecz też ledwo wiążą koniec z końcem. Moi rodzice z rentą inwalidzką utrzymują moją 16 letnią siostrę i 8 letniego brata. Teściowie emeryci z córką na studiach.
Idzie zima, a ja nawet nie wiem za co kupie jedzenie dla dzieci, nie mówiąc już o jakichś cieplejszych ubraniach. Młodszy synek ma ubrania po starszym bracie, ale to o starszego najbardziej się martwię. Kurteczka grubo wystaje za nadgarstki i dosłownie jedna para spodni z cienkiego polarku. Nakładam po spód rajstopki, ale to nie wystarczy kiedy przyjdą mrozy.
Kiedy byłam jeszcze w ciąży poprosiłam na forum: oddam/przyjmę o ciuszki dla córeczki, gdyż po młodszym synku oddałam wszystko nieświadomie, że znów będę w ciąży. Na szczęście zgłosiły się dwie cudowne mamy, które zechciały przysłać po paczce najmniejszych ciuszków po swoich maluchach. Jednak teraz mała ma półtora miesiąca i ubranka robią się przyciasne.
Dlatego proszę o pomoc wszystkie eMamy. Jeżeli macie niepotrzebną kurteczkę, spodenki czy jakiś sweterek oraz buciki na chłopca trzyletniego na wzrost 95cm, oraz na dziewczynkę półtoramiesięczną (rozmiar 62). Z ogromną wdzięcznością przyjmę. Młodszego synka pomijam gdyż ma ciuszki po starszym bracie. Lecz poprosiłabym dla synka o najtańszą paczkę pieluch na 9kg i dla córeczki na 5kg. Nieśmiało też proszę może, któraś mama ma resztki płynu już dla niej niepotrzebnego Oliatum lub o podobnym składzie i zechciałaby go przysłać. Wiem, że ten płyn jest bardzo drogi, ale niestety nam próbki, które dostałam w szpitalu, kiedy rodziłam córeczkę się pokończyły. Płyn jest potrzebny mojemu starszemu synkowi, który ma na coś alergie, niestety nie stać nas na zrobienie testów alergicznych i nie jesteśmy w stanie wykluczyć alergenu. Jak był malutki miał skazę białkową, ale z niej wyrósł. Przez dwa lata miał idealną skórę odkąd wyleczył się ze skazy i mógł jeść nabiał. Lecz teraz od prawie pół roku znowu wyskakują mu krostki na buzi, łokciach, kolanach i pupie, które notorycznie rozdrapuje, nie pozwalając się temu zagoić. Wygląda to naprawdę strasznie, zwłaszcza pupa. Kremy zapisywane na receptę dają krótkotrwały efekt, gdyż nie można ich stosować cały czas. Jedynie kąpiele i smarowanie w płynie Oliatum sprawia, że to przygasza i się goi.
Proszę także o jakąkolwiek żywność gdyż cały dochód będziemy musieli przeznaczyć na dopłatę i rachunki. Może być naprawdę cokolwiek z tej żywności.

Wiem, ze piszę do was w trudnym okresie. Święta za pasem, więc macie Drogie eMamy większe wydatki. Lecz może znajdzie się, któraś mama, która zechciałaby pomóc? Bylibyśmy ogromnie wdzięczni za okazaną pomoc.
Przepraszam, że tak strasznie się rozpisałam, ale chciałam lepiej przedstawić naszą sytuację i uwiarygodnić to co napisałam.
Mieszkamy w małym mieście Chełmie w woj.lubelskim, może któraś z mam ma blisko.
Jeśli trzeba mogę też wysłać zdjęcia dokumentów potwierdzających naszą sytuacje.
Obserwuj wątek
    • niezapominajka08 Re: Proszę eMamy o pomoc... 17.11.10, 00:53
      Witam. Proponuję wysłac dokumenty do Bj32 lub Słonko.
      Dla córeczki z ubrań co najbardziej potrzebne? Bodziaki, koszulki?
      Pozdrawiam.
      • lorek08 Re: Proszę eMamy o pomoc... 17.11.10, 01:02
        napisz do mnie na poczte gazetowa lorek08@gazeta.pl co konkretnie potrzebujesz z ubran dla dzieciakow lacznie z rozmiarem
        Moze uda mi sie pomoc chociaz z ubrankamismile
    • kroliczyca80 Re: Proszę eMamy o pomoc... 17.11.10, 01:01
      Napisz proszę jaki rozmiar ma starszy synek i jakich konkretnie spodni mu potrzeba. Ma 3,5 roku, tak?
      • aqua696 Re: Proszę eMamy o pomoc... 17.11.10, 03:32
        Witam
        Podejdz do elektrowni i popros o rozlozenie na raty niedoplaty, jak najszybciej, aby oni mogli ustosunkowac sie do prosby.
        Dwa z rachunkiem, zwolnieniem-swiadectwem pracy idz do MOPS o swiadczenia typu celowka, dozywianie.
        Rozumiem iz brakuje ci ciuszkow dla corki na kilka miesiecy..2-4...moze w okolicy ktos moglby pomoc, moze kolezanki ktorym oddalas po synku moglyby w czesci pomoc??
        Powodzenia
    • lili-2008 Re: Proszę eMamy o pomoc... 17.11.10, 08:57
      Po 1, jakim prawem Twój mąż miał zredukowaną pensję w okresie wypowiedzenia? Nie jestem co prawda prawnikiem i słabo się znam na tych sprawach, ale wydaje mi się, że to niezgodne z Kodeksem Pracy?

Po 2, postaram się jakoś pomóc. Dzieci nie posiadam, więc i ubranek nie mam żadnych, ale pomogę żywnościowo.
      • mandziola Re: Proszę eMamy o pomoc... 17.11.10, 12:34
        A np. takim, że część pensji miał co m-c wypłacana jako premie..
        • lili-2008 Re: Proszę eMamy o pomoc... 17.11.10, 12:54
          No, ale trudno to było z 1 posty wywnioskować. Jak ktoś pisze, że pensja była wyższa, a potem zmalała na wypowiedzeniu to się dziwię i już.
          Teraz już wiem, że te 500 zł były poza umową.
    • kuba-ckj Re: Proszę eMamy o pomoc... 17.11.10, 09:07
      podaj proszę swoje dane a postarm Ci się coś wysłać - mój e-mail Hycia@op.pl
      Mam ubranka po córce i synku.
      • nioma Re: Proszę eMamy o pomoc... 17.11.10, 09:53
        koniecznie napisz podanie z prosba orozlozenie na raty rachunku za prąd.
        to w tej chwili sprawa priorytetowa.
        mam rodzine w Chełmie i wiem, ze w tym miescie jest bardzo ciezko o prace. Nowe firmy nie powstaja, caly kapital koncentruje sie w Lublinie.
        Podaj prosze w takiej malej tabelce wiek + wzrost wszystkich Twoich dzieci.
        Bedziemy szukac.
        • mari40 Re: Proszę eMamy o pomoc... 17.11.10, 10:10
          Napisz mi prosze na pw co potrzebne Ci dla malutkiej,mam troche rzeczy po wnusi
          Ania
          • moiren Re: Proszę eMamy o pomoc... 17.11.10, 10:29
            Napisałam na gg do bj32 z prośbą o przesłanie mi adresu maila na którego mogłabym przesłać dokumenty bo nigdzie takiego znaleźć nie mogłam. Czekam, aż mi odpisze i wtedy wszystko prześle. Dziękuję drogie mamy, że zechcecie pomóc. Jednak chcę, aby Pani Moderator potwierdziła wpierw naszą sytuację.
            Co do pytania dlaczego na wymówieniu mąż dostawał o 500zł mniej. Otóż mój mąż pracował tam 7lat jako starszy księgarz był dobrym pracownikiem, więc szef płacił mu więcej przez ostatnie trzy lata niż miał w umowie. Kiedy dostał wymówienie szef płacił mu już tylko tyle ile "musiał". Przyczyniło się też do tego częste zwolnienia, które mój mąż brał na mnie i na dzieci kiedy ja byłam w szpitalu podczas ciąży i w końcu podczas porodu.
            • nioma Re: Proszę eMamy o pomoc... 17.11.10, 10:33
              adres do bj: bj32@gazeta.pl
              czy mysleliscie o pracy w Lublinie? wiem, ze niektorzy z Chełma dojezdzaja do pracy - pytam teoretycznie bo nie nie wiem kompletnie czy da sie tak jezdzic bez samochodu na przyklad.

ja dzisiaj bede robila przeglad w szafie, dalam tez znac kolezance, miejmy nadzieje, ze sie cos znajdzie dla dzieciakow.
              czy jakies zabawki ewentualnei tez wchodza w grę?
              • kannama Re: Proszę eMamy o pomoc... 17.11.10, 22:11
                ja jestem z Lublina i tu też wcale niełatwo o prace...to jest Polska B niestety....
              • agnieszka01.pl Re: Proszę eMamy o pomoc... 07.04.11, 14:03
                witam chciala bym prosić e mamy o pomoc jakie dokumęty musze przedstawic by uzyskać pomoc
              • agnieszka01.pl Re: Proszę eMamy o pomoc... 07.04.11, 14:05
                witam chciala bym prosić e mamy o pomoc jakie dokumęty musze przedstawic by uzyskać pomoc .
            • emi-26 Re:Alergie 17.11.10, 10:41
              Moiren..niestety nie moge Cie w zaden sposob wesprzec poki co, ale moj syn byl mega alergikiem.

Szukalam alergenu do skutku, odstawialam raz w tyg cos z jadlospisu i patrzylam czy wysypki sie zmniejszaja.
              Druga sprawa to taka, ze za testy nie trzeba placic, da sie to spokojnie zrobic na NFZ, wystarczy skierowanie o ile dobrze pamietam od alergologa. Bo macie go prawda?
              Bardzo wazna sprawa..jezeli wysypku maluszek rozdrapuje, to trzeba u pediatry poprosic o skierowanie na wymaz z tych ranek, bo rzadko, ale zdarza sie, ze nie zawsze jest to alergia, ale moze byc jakas bakteria, albo i alergia i cos sie wdalo, jakas infekcja od drapania.
              Nie mam pojecia, ale warto to sprawdzic, popros o skierowanie na wymaz z ranek z antybiogramem, bo wtedy beda wiedzieli od razu jaki lek dziala na cos co moga znalezc9oby nie)

Kolejna sprawa. Popros tez o skierowanie lekarza pediatre na robiaki, grzyby i lamblie. To nie inwazyjne, a czasami to jest przyczyna alergii u dzieci (u nas lamblie byly glowna przyczyna). Wazne, ze bys na robaki zawozila kupke co 2-3 dni do laboratorium, a na grzyby i lablie tylko raz.
              Tak powiedz pediatrze.
              Jesli chcesz dowiedziec sie wiecej to pytaj, ale poczytaj forum alergie, to kopalnia wiedzy.
              Mam nadzieje, ze niczym cie nie urazilam i pomyslisz nad tymi badaniami.
              Pozdrawiam serdecznie, emi
              • moiren Re:Alergie 17.11.10, 14:49
                Przepraszam, że nie odpisywałam na maile ale na 12.20 byliśmy z małą na szczepieniu. Niedawno wróciliśmy. Już się biorę za odpisywanie.

emi-26 synek miał robione badania na robaki i grzybice bo doktorka podejrzewała, że to grzybica. Wyniki kau i krwi miał w porządku. Jednak zrobię tak jak piszesz poproszę o skierowanie na wymaz z tych ranek bo mnie najbardziej dziwi to, że już wyzbył się alergii i nagle znowu wystąpiła, może faktycznie to jakaś bakteria. Mamy alergologa, ale nigdy dokładnie nam nie doradził co powinniśmy zrobić. Przypisywał co rusz tylko inne maści i kazał kąpać w Emolium lub Oliatum. Maści pomagały krótkotrwale ale nie można było ich stosować często tylko przez kilka dni.
                • emi-26 Re:Alergie 18.11.10, 09:47
                  Rozumiem, ale piszesz, ze mial robione na robaki i grzyby, pomijajac, ze ciezko trafic na robaki, bo skladaja jaja tylko raz na 28 dni, to uznajmy, ze ich nie ma. A co z lambliami?
                  To osobne badanie.

Masci, ktore przepisuje lekarz to elidel, elocom? to wszystko jest na sterydach, stosowanie ich bez bazy, bezposrednio na skore, moze dac oplakane skutki, nawet bez bazy jest niebezpieczne.
                  Radzilabym raczej spytac dr o masci robione, sa duzo tansze i lepsze, ale na efekt trzeba zaczekac dluzej. Bo sterydy pomoga na chwile. Tylko i sterydy i masci robione nie pomoga jak nie znajdzie sie przyczyny, nawet kapiele w oilatum.

A jezeli nie masz oilatum, mozesz wykapac malucha w siemieniu lnianym, albo imbirze tartym, jest duzo tansze i daje lepszy efekt. Na wysuszenie i dezynfekcje ran po drapaniu pomaga zwykly fiole - nanmanganian potasu - chyba tak to sie nazywa.
                  A jezeli alergolog nie wi o co chodzi, to moze trzeba go zmienic, i samej przysiasc w necie jest naprawde duzo wskazowek. Uwierz mi, ja mialam kongo do 4 rz malego, ale udalo sie.

Pozdrawiam
                  • moiren Re:Alergie 18.11.10, 16:46
                    A czy robaki czyli owsiki mogą mieć związek z tymi zmianami? Jak ostatnio miał robione badanie kau, a było to kilka tygodni temu to badanie robaków nie wykazało, ale ponad rok temu to wszyscy mieliśmy owsiki bo zaraziliśmy się właśnie od syna. Nie miał wtedy robionego badania, ale było "widać", że je ma. Wtedy poleczyliśmy się wszyscy. Dla nas były tabletki które brało się przez dwa dni i trzecią tabletkę dopiero po tygodniu, chłopcy mieli tak samo ale nie tabletki, a zawiesinę. Wtedy generalnie wysprzątałam mieszkanie i wyparzyłam wszystkie zabawki. Po tym "incydencie" nie zauważyłam obecności owsików. Fakt, że synek sam się załatwia do ubikacji i sam spuszcza wodę, ale nie zauważyłam, aby drapał się w tamtych okolicach przez sen. I chyba by młodszy synek się zaraził gdyby starszy miał, a u niego przy zmianie pieluch nic takiego nie zauważyłam.

Z masci, które piszesz syn brał tylko Elecom, ale mogłam go tylko stosować dwa razy dziennie przez tydzień i nie na dużym obszarze płatów skórnych.
                    Na zmianę alergologa niestety nas nie stać bo musiałabym iść z synkiem prywatnie, a u nas w przychodni przyjmuje tylko jeden, a i tak ciężko się do niego dostać.
                    • emi-26 Re:Alergie 19.11.10, 08:49
                      Tak, jak najbardziej owsiki moga miec z tym zwiazek, ale jesli synek tam sie nie drapie, nie ma zaczerwienione, to albo nie doszly jeszcze do tego miejsca, albo rzeczywiscie leczenie sie powiodlo, bo super ze wysprzatalas wszystkosmile

Ale...sprawdz czy maluszek nie zgrzyta zebami. Bo to typowy objaw owsikow.
                      Co do masci - tak jak sadzilam - sterydsad
                      Pamietaj, ze on pomoze tylko na chwile, ale przyczyny tym nie wyleczysz, musisz sie porzadnie wziasc za szukanie alergenu i przejsc na kapiele w imbirze, siemieniu, i zmienic masc na robione, naprawde sa tansze i przede wszystkim zdrowe. No i ten wymaz.
                      Ktoras z mam mowila tu, ze proszek do prania, plyn do plukania.Ja do 4 rz macka pralam w platkach i dwa razy plukalam, to swtna metoda i naprawda tania, a przy okazji przekonasz sie czy to to powoduje wysypke tak uciazliwa.
                      Pamietaj o wymazie i cisnij lekarza, sama duzo czytaj, kombinuj i go cisnij.

Pozdrawiam
    • maremina Re: Proszę eMamy o pomoc... 17.11.10, 10:09
      podaj adres na grondkowscy@rembertow.net - znajdę coś dla Twojego synka. Też mam 3,5 latka, ale większego, ma rozmiar 110 smile
    • atena12345 Re: Proszę eMamy o pomoc... 17.11.10, 10:45
      mieszkałam kiedyś w Chełmie, to dziura zabita dechami wink przepraszam wszystkie Chełmianki, ale tam chyba faktycznie trudno o pracę. Lublin daleko, Zamośc to tez dziura. Jest cementownia, ale tam z wykształceniem historycznym nie przyjmą.
      Poszukam w domu i zobaczę czy moge jakoś pomóc.
      • mama_amelii Re: Proszę eMamy o pomoc... 17.11.10, 11:14
        Napisałam na priv i czekam na odp.
    • atena12345 Re: Proszę eMamy o pomoc... 17.11.10, 11:36
      Jaki rozmiar nosi Twój najstarszy syn? I czego najbardziej potrzebuje?
    • lorek08 Re: Proszę eMamy o pomoc... 17.11.10, 11:41
      nie otrzymalam info na e-mail wiec napisz tutaj rozmiary i czego potrzebujesz dla kazdego dziecka
      • niezapominajka08 Re: Proszę eMamy o pomoc... 17.11.10, 12:00
        smile Ja tez poproszę, głównie o wyszczególnienie potrzebnych rzeczy dla córeczki. Bo rozmiar 62 doczytałam smile Lorek08 wieczorem Ci napiszę co uzbierałam z rzeczy na Malutką wink
        Pozdrawiam wszystkich smile
    • bj32 Re: Proszę eMamy o pomoc... 17.11.10, 12:35
      Dostałam kopie dokumentów i zdjęcia tej wysypki. Wygląda dość fatalnie. I potwierdzam wszystko, co pisze Moiren.
      Jako, ze mąż pracował długo w jednej firmie, to mam nadzieję, ze nie będzie miał większych problemów ze znalezieniem pracy i tymczasowo tylko będziemy pomagać.

Natomiast byłabym przeszczęśliwa, gdyby wszystkie potrzebujące tak sensownie wyjaśniały sytuację i tak szybko ją potwierdzały. Liczba nerwic by mi gwałtownie spadławink
      • nioma Re: Proszę eMamy o pomoc... 17.11.10, 12:53
        Bardzo sie ciesze, ze dokumenty dotarły i sytuacja jest potwierdzona.
        Jak juz wspomnialam wczesniej, jak tylko zrobie przeglad szaf, napisze czy udalo sie cos znalezc.
        Napisz prosze czy potrzebujecie tez zabawki dla dzieci.
        Pamietaj koniecznie o podaniu z prosba o rozlozenie na raty zaleglosci w rachunkach. Na pewno sie uda.
        Trzymaj sie ciepło.
    • lili-2008 Re: Proszę eMamy o pomoc... 17.11.10, 12:56
      Moiren podaj proszę swój adres mailowy.
      • charlottesometimes1 Re: Proszę eMamy o pomoc... 17.11.10, 13:03
        ja też proszę o adres mailowy - korzystasz z tego gazetowego? czy pisać na inny?
        • kogosia Re: Proszę eMamy o pomoc... 17.11.10, 14:03
          napisz rozmiary ubranek i butów
          • agik82 Re: Proszę eMamy o pomoc... 17.11.10, 14:57
            moja córka też jest alergiczką, niestety mimo testów wciąż nie dokońca wiadomo na cosad wysypka na buzi, rękach, nogach, brzuchu
            przerebiałyśmy wiele maści, także robionych, emolientów i poprawa była tylko chwilowa, więc wiem, co przechodzisz

dopiero niedawno polecono nam, aby smarować to zwykłą parafiną i przede wszystkim nie moczyć w wodzie- lekarka powiedziała, że dopoóki skóra się nie poprawi poprostu małej nie kąpać, umyć pupę i to wszystko

powiem tak: po kilkunastu dniach skóra młodej wygląda znacznie lepiej, codziennie smaruję młodą, szybka kąpiel raz w tyg, a tak to mycie "na skróty"

koszt butelki parafiny to jakieś 2-3 złote, a działanie rewelacyjne, spróbuj, może i u twojego syna pomoże
            aha, podaj adres na gazetowca, może bedę mogł pomóc w sprawie ubranek
            • kannama Re: Proszę eMamy o pomoc... 17.11.10, 22:14
              oilatum to w około 70% parafina...
        • moiren Re: Proszę eMamy o pomoc... 17.11.10, 15:14
          charlottesometimes1 tak teraz już korzystam z maila gazetowego a to dzięki bj32 wink Ja ślepa nawet nie wiedziałam, że go posiadam. Mam również maila na wp. aensheide@wp.pl
          • charlottesometimes1 Re: Proszę eMamy o pomoc... 17.11.10, 15:31
            wysłałam na gazetowego, sprawdź proszę, bo gdyby nie doszło, to wyślę jeszcze raz.
            • diva.m Re: Proszę eMamy o pomoc... 17.11.10, 15:46
              Widze że wiele mam pomaga dlatego napisz mi czego jeszcze potrzebujesz Sama mam bardzo ciężko dlatego nie bede wysyłać wszystkiego co mam bo nie stać mnie na taką przesyłke ale jeśli tylko coś jest brak to pisz Mam kombinezon dziewczęcy na 62, ciuszki raczej na chłopca ale przy takim maluszku to chyba mało ważne i troszkę letnich ciuszków na dziewczynke ok roku.
          • atena12345 Re: Proszę eMamy o pomoc... 17.11.10, 16:17
            nadal nie wiem jakie rozmiary nosza dzieci i co jest potrzebne
            • moiren Re: Proszę eMamy o pomoc... 17.11.10, 17:11
              Przepraszam za tak chaotyczne odpisywanie, ale doskakuję do komputera i dopisuję po trochę parę słów. Przepraszam jeśli do kogoś nie napisałam, kogoś pominęłam.
          • lili-2008 Moiren, wysłałam @ n/t 17.11.10, 17:47

• lorek08 Moiren 18.11.10, 11:44
              masz moze gg ? Latwiej by bylo sie dogadac smile podaj mi prosze na maila gazetowego smile
    • escribir A propos wysypki .... 17.11.10, 16:13
      A czy fakt pojawienia się wysypki nie zbiegł się w czasie ze zmianą proszku do prania?? Pytam, bo ja do tej pory robię pranie w proszku "bobas" bo na każdy inny moja, 10letnia już, córka reaguje "rozdrapywaniem się" do krwi. Nawet jakiekolwiek "sensitywy" czy "softy" czy Jelp'y nie wchodzą w grę.
      Może w związku z problemami finansowymi musiałaś zacząć używać jakiegoś innego, tańszego proszku??
      • moiren Re: A propos wysypki .... 17.11.10, 16:39
        Dziękuję prześlicznie jeszcze raz dziewczynom co pisały do mnie na maila gazetowego smile Tak więc zaoferowano już kurteczkę, spodenki, sweterki i buciki dla starszego synka. Również będziemy mieli pieluszki dla młodszego synka i malutkiej. Brak jeszcze ubranek dla malutkiej bo dla młodszego synka tak jak pisałam mam ubranka po starszym bracie.
        Prosiłabym także o jakąś żywność. Może to być naprawdę niewiele, żeby paczka drogo nie kosztowała. Za każdą pomoc będę naprawdę wdzięczna.
        Co do numeracji to nie znam się na tym naprawdę. Ciuszki zawsze kupowaliśmy w ciucholandach a tam często nie ma metek ani numeracji. Synek starszy ma 95cm wzrostu i jest dość szczuplutkim dzieckiem.
        • mamaola2 Re: A propos wysypki .... 17.11.10, 16:47
          podaj mi adres do wysyłki na angelika.pluta@wp.pl, trzymaj się, co prawda mam starszego synka ale spróbuję coś zorganizować a dla maleństwa też się coś znajdzie
      • moiren Re: A propos wysypki .... 17.11.10, 16:51
        escribir nie pomyślałam o tym, ale może masz rację. Jakieś 5 miesięcy temu zmieniliśmy proszek i płyn do płukania na tańszy. Bo to różnica nawet kilkunastu zł. Nie sądziłam, że to mogłoby być dla tego. Jedynie o co się wtedy martwiłam to o to, że pranie się nie dopiera... Nawet do głowy mi to nie przyszło. Zawsze prałam w wizirze i nigdy nie było problemów ze skórą synka. Na pewno jak tylko jakoś staniemy na nogi finansowo to zmienię proszek.
        Dziękuję ślicznie za podpowiedź.
        • moiren Re: A propos wysypki .... 17.11.10, 17:08
          Dla córeczki prosiłabym o jakieś ciepłe ubranko na wyjście, czapeczkę, kilka par śpioszków, pajacyków i kaftaników. Tyle w zupełności by wystarczyło smile
          • nioma Re: A propos wysypki .... 17.11.10, 17:39
            Ja mam cieply sweterek na 110cm i bluze na 98cm
            Jesli Ci sie przyda to napisz mi na priv (czyli gazetowego) swoj adres. Postaram sie jeszcze czegos poszukac, mam nadzieje, ze gdzies w czelusciach szafy znajde cos dla malej.
            • kogosia Re: A propos wysypki .... 17.11.10, 18:12
              proponuję ciuszki dodatkowo wyprać w płatkach mydlanych lub w szarym mydle.
              To na 100% nie uczula.
          • alanine Re: A propos wysypki .... 17.11.10, 20:50
            Moiren, mam pajacyki, tylko że metki są wycięte więc nie jestem pewna rozmiaru. Obstawiam 68 ale może też być 74... Jeśli jesteś zainteresowana napisz mi na @gazetowego swój adres. Albo zmierz jakiś pajacyk i podaj ile powinno być smile Napisz też co z jedzenia najbardziej potrzebne.
    • atena12345 doczytałam 17.11.10, 17:58
      dovzytałam się, że starszy ma 3 latka i wzrost 95 cm. Cholerka jasna...chyb nic nie mam w tym rozmiarze, ale sprawdzę jutro, może coś za dużego znajdę.
      • niezapominajka08 Re: doczytałam 17.11.10, 18:17
        Mam kilka body, rampersy, koszulki i bluzeczki, skarpetki, spodnie, czapeczkę i sweterek dla Pani Malutkiej. Bym prosiła o adres na emaila. Pozdrawiam.
        • aqua696 Re: doczytałam 17.11.10, 19:00
          Moze wyklucz znow mleko i produkty mleczne z diety synka, dodatkowo ja plucze raz, nieraz dwa sama woda pranie i odwirowuje...
          Moze warto zrezygnowac z plynu do plukania...
          W czasie bezrobocia, napisz do MOPS o program dozywiania, i podejdz tez do caritas..
          Powodzenia
          • claudel6 Re: doczytałam 17.11.10, 19:12
            zrezygnuj z płynu, plucz dwa razy i najlepiej pierz w plynnym mydle. jak bedziesz prala tylko dzieckowe rzeczy to starczy na długo
          • moiren Re: doczytałam 17.11.10, 21:51
            aqua696 przez dwa lata kiedy miał normalną skórę pił mleko i produkty mleczne, więc to nie jest to chyba, że się nawróciła alergia. Na razie jutro pójdziemy po skierowanie na wymaz z ranek tak jak już mi tutaj doradzono, zmienię także proszek i spróbuję z tą parafiną. Gdyby jednak okazało się, że alergia nawróciła byłoby bardzo ciężko. Synek to mleczny potwór potrafi czasem prawie sam wypić litr mleka lub kilka serków homogenizowanych. Co do MOPRu złożyliśmy wniosek, ale został odrzucony gdyż dostaliśmy na ten miesiąc becikowe, więc uznali, że jesteśmy bogaci... tak samo odrzucili wniosek o jednorazową zapomogę na zimę.
            • aqua696 Re: doczytałam 18.11.10, 00:56
              Z nawrotem niestety jest to mozliwe...
              Wiem po mom kiedy stwierdzono ze gluten moze, jsakis czas jako malec mial np. humane mct..z obnizona laow jazdy..ii do dzis mam sojowca w domu.., choc i owcze moze.
              Zloz odwolanie, lub w kolejnym miesiacu..
              Wierz jednak becikowe to 2000zl a to nie malo na dany miesiac.
              Parafina faktycznie super, i polecam do robienia wazeline z witaminami..
              Mi pomaga ochladzanie miejsc do drapania mentolem.
    • claudel6 Re: Proszę eMamy o pomoc... 17.11.10, 19:06
      moiren - zostało mi troche pieluch rozmair 2 3- 6 kg - byłyby dobre czy za małe?

czy ktoś będzie robił składkową paczkę zywnościową?
      moiren, gdzie mieszkasz?
      • lili-2008 Re: Proszę eMamy o pomoc... 17.11.10, 19:38
        Ooo, ja bym się bardzo chętnie złożyła na taką paczkę. Moiren jest z Chełma. Póki co chyba nikt z tamtych okolic się nie odezwał.
      • nioma Re: Proszę eMamy o pomoc... 17.11.10, 19:39
        w Chełmie
    • suellen_girl Re: Paczka wysłana 17.11.10, 20:17
      Greto, wysłałam Ci ubranka, o których rozmawiałyśmy. Pozdrawiam
      • penelopa40 Re: do moiren 18.11.10, 12:15
        witam,
        czy przydałaby się kocyko-kołderka dla coreczki + 2 czy 3 zmiany powłoczki, szyte na miarę dla mojej córki... , materiał kocyka sztuczny, do prania w pralce...
        mogę dołożyć coś z produktów spożywczych, pluszaki, drobiazgi dla chłopców... córka moja ma 11 lat i żadnych małych ubrań nie mamy już od dawna...
    • claudel6 Re: Proszę eMamy o pomoc... 18.11.10, 14:14
      Dziewczyny, fyi - wysyłam moiren paczkę pieluch i dorzucę trochę żywności, skoro juz i tak płacę za wysyłkę.
      • poziomka0 Re: Proszę eMamy o pomoc... 18.11.10, 14:59
        Prawdopodobnie będę mogła coś wysłać z ubranek dla córeczki. Juto poszukam i dam znać, bo dziś nie bardzo mam czas. Coś tam mi zostało po dziewczynkach.
        • moiren Re: Proszę eMamy o pomoc... 18.11.10, 16:30
          Wszystkim Dziewczynom z którymi pisałam jestem przeogromnie wdzięczna i dziękuję bardzo, bardzo mocno z całego serca. Naprawdę to co robicie to dla nas bardzo dużo.

Biżuterię, sprzedawałam po znajomych, przeważnie u męża w pracy. Nie jest to coś za specjalnego bo nie stać nas było na drogie np srebrne czy posrebrzane materiały, jest za to kilkanaście pól szlachetnych kamyczków. Zdjęcia mogę przesłać na maila, lub wstawić tu na forum jeśli można. Nie będę tutaj tego sprzedawać, a raczej odwdzięczać się za to co dla nas robicie.
          Potrafię też haftować i wyszywać, włóczką i muliną, więc i taki mogę komuś prezent sprawić.
          Jeszcze raz wszystkim gorąco dziękuję smile
          • moiren Re: Proszę eMamy o pomoc... 18.11.10, 16:32
            Mój nr gg to: 12789304
            • nioma Re: Proszę eMamy o pomoc... 18.11.10, 18:39
              moiren> zrob tako folder (nawet w wordzie) ze zdjeciami, krotkim opisem i cenami i powysylaj chetnym. Tu nie chodzi o to, zebys nam sie odwdzieczala tylko zebys zarobila pare groszy.
              Aha, ja paczke wysle najwczesniej jutro lub w sobote.
    • mama_pietruszki Re: Proszę eMamy o pomoc... 18.11.10, 14:55
      A gdzie można kupić tę Twoją biżuterię? Masz jakąś stronę ze zdjęciami? Wysyłasz pocztą? Czy tylko osobiście w CHełmie? Bo w sumie idą Mikołajki i chętnie jakieś drobiazgi bym rodzinie kupiła. Ciotki zawsze się cieszą z jakiś kolczyków czy korali wink
    • blue73 Re: Proszę eMamy o pomoc... 18.11.10, 20:41
      Czy ciuszki dla Malutkiej jeszcze potrzebne?
      bo ja pewnie znalazlabym kilka uniseks po synku...

A co z płynem do kąpieli dla starszego synka? Masz już? Może być emolium zamiast oilatum?
      • moiren Re: Proszę eMamy o pomoc... 19.11.10, 01:03
        Jestem w szoku, że jest tyle bezinteresownych osób. Naprawdę nie liczyłam na tak wiele. Nie sądziłam, że będzie taki odzew i że tyle mam zadeklaruje się pomóc. To coś cudownego i niesamowitego. Jestem wam wszystkim naprawdę wdzięczna. Pozdrawiam was serdecznie i gorąco i jeszcze raz bardzo, bardzo bardzo dziękuję z całego serca. Dziękuję też za swoje maluchy bo to głownie dla nich ta pomoc od was. Niestety jeszcze żadne z nich nie umie pisać, więc ja za nich to robię smile
        • penelopa40 Re: Proszę eMamy o pomoc... 19.11.10, 09:04
          moiren, jakbyś mogła przeczytać mój post "do moiren" i odpowiedzieć przesyłając adres na maila... w weekend poszperam w pudle z lalką mojej corki, moze znajdę ubranka dla malutkiej dziewczynki (po córce niektóre zostały dl a MISIOW I LALI)....
          pozdrawiam penelopa
          • agik82 Re: Proszę eMamy o pomoc... 19.11.10, 10:04
            ponawiam prośbę o adressmile
            mam jakieś małe rzeczy dziewczyńskie, to chętnie wyślę, ale dopiero w przyszłym tygodniu, bo móki co moje młode chore i nie mam jak iść na pocztę
    • seidthe Re: Proszę eMamy o pomoc... 19.11.10, 10:04
      Moiren
      Poproszę o Twój adres na maila diana.holod@gmail.com mam trochę ciuszków po córci (ona ma teraz 8,5 m-ca, wiec na troszkę młodszą pannicę będą akurat) i reszteczkę Oilatum (córa źle reagowała i nie wykorzystałyśmy całej butelki - ale to jest zwykłe Oilatum, nie Soft).
      Dodatkowo poproszę o info gdzie można obejrzeć Twoje prace? Allegro? Jak nie to wystaw koniecznie.
      • poziomka0 Re: Proszę eMamy o pomoc... 19.11.10, 13:18
        Widzę, że już kilka mam zaoferowało ubranka dla malutkiej, a ja również znalazłam kilka śpioszków i czapeczkę. Tylko na razie z wysyłką ciężko, najwcześniej mogę wysłać pod koniec przyszłego tygodnia. W razie czego proszę pisać na priv.
    • domka80 Re: Proszę eMamy o pomoc... 19.11.10, 18:27
      Moiren pisałam już u nas na październikówkach maila na który prosze o podanie adresu do wysyłki, podziele sie tym co mam bo moja młoda i tak ma za dużo ciuchów, a dla chłopców poszukam u siostry bo ona ma synka wink
    • a-n-i-k-a Re: Proszę eMamy o pomoc... 19.11.10, 19:03
      Czy zamiast oilatum moze byc oillan? Wydaje mi sie, ze to jest to samo - a akurat oillan posiadam na zbyciu smile.

Poza tym prosze przeslij mi swoj adres pocztowy na a-n-i-k-a@gazeta.pl - postaram sie wysłać paczkę na poczatku gru. Na pewno znajde jakies ubranka dla najmlodszej. Ze starszakami bedzie gorzej, ale moze tez sie uda.

Napisz mi tez co dzieciaki jedza - potrzebujesz mleko jakies, kaszki?
      I na co do jedzenia Ty masz ochote, a co mozna spokojnie wyslac poczta bez obawy, ze sie popsuje smile.

Pozdrawiam gorąco!
      • moiren Re: Proszę eMamy o pomoc... 19.11.10, 19:38
        No w końcu udało mi się stworzyć galerie zdjęć z biżuterią, którą zrobiłam smile Kiepska ze mnie fotografka, więc zdjęcia są takie sobie. Sama biżuteria też jest taka sobie, ale może komuś się coś w oko rzuci i spodoba smile

img80.imageshack.us/g/64433157.jpg/
        Najlepiej jak po wejściu w link kliknie się w opcje po lewej stronie w górnym rogu (Play as sildeshow) wtedy lepiej wszystko widać.
        • maggdalena2 Re: Proszę eMamy o pomoc... 19.11.10, 21:11
          Hmm. Ta biżuteria mi się podoba. Masz może konto na allegro? w jaki sposób sprzedajesz ją. Chętnie się skuszę.
          • miszek23 Re: Proszę eMamy o pomoc... 19.11.10, 21:34
            Mi też się podoba. Jak można coś kupić?
        • seidthe Re: Proszę eMamy o pomoc... 19.11.10, 22:43
          Moiren, koniecznie wrzuć na allegro i wklej link. Świąta idą, na pewno coś się sprzeda. Mam również pewien pomysl wykorzystujący Twoje umiejętności hafciarskie. Idzie sezon świateczny, dobrze byłoby to wykorzystać. Napisz do mnie proszę na adres który podałam kilka postów wyżej (czyli diana.holod@gmail.com bo gazetowego nie sprawdzam)
        • dorotamed Re: Proszę eMamy o pomoc... 19.11.10, 23:51
          Podaj mi adres na gazetowego , mam trochę ubranek dla Twoich dzieciaków.Postaram się wysłać na początku przyszłego tygodnia.

Pozdrawiam
          • domka80 Re: Proszę eMamy o pomoc... 20.11.10, 00:38
            Ja mam już spakowana paczke jutro jeszcze cos do szamania dokupie i w tygodniu M z pracy nada podaj tylko adres może być na gazetowego, no i jak można kupić te śliczności które robisz?? bo sobie juz upatrzyłam co nieco wink
            • blueagrafka Re: Proszę eMamy o pomoc... 20.11.10, 12:14
              Mam napoczętą butelkę oilatum, z której moje dzieci już nie korzystają i kilka saszetek. Jeśli jesteś zainteresowana, proszę o adres na gazetową.
              • moiren Re: Proszę eMamy o pomoc... 20.11.10, 12:52
                Uporałam się w końcu z allegro smile Man nadzieję, że nie za drogo wystawiłam i coś się wam spodoba smile

allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=11616595
                • claudel6 Re: Proszę eMamy o pomoc... 20.11.10, 13:52
                  kupiłam dwie rzeczy! smile
                  • moiren Re: Proszę eMamy o pomoc... 20.11.10, 14:16
                    Dziękuję Ci ślicznie smile Prześlę z samego rana w poniedziałek smile
                    • penelopa40 Re: Proszę eMamy o pomoc... 20.11.10, 20:36
                      moiren, napisałam na priva!
                    • kleo2809 Re: Proszę eMamy o pomoc... 20.11.10, 20:41
                      Moiren czy jest coś czego potrzebujesz dla synów? Jakie rozmiary ewentualnie. Mam troche ubranek po synku i mogłabym ci je wysłac po 1 grudnia jak tylko dostanę wypłatę smile
                      Serdecznie pozdrawiam.
                • seidthe Re: Proszę eMamy o pomoc... 20.11.10, 20:43
                  Ja też kupiłam, zestaw naszyjnik + bransoletka + klczyki dla siostry - nastolatki, będą super prezentem na Mikołajki.
    • flicek Re: Proszę eMamy o pomoc... 20.11.10, 21:25
      Moiren, czy potzrebujesz jeszcze czegos dla coreczki? Mam duzo ubranek po mojej, ktora wlasnie skonczyla 5 miesiecy.
      • moiren Re: Proszę eMamy o pomoc... 20.11.10, 21:30
        Dziewczyny jesteście Cudowne! big_grin Biżuteria rozchodzi się jak świeże bułeczki big_grin Jak sprzeda się jeszcze trochę będę mogła znowu zamówić materiały i dorobić parę rzeczy smile Dziękuję wam ślicznie smile
        Dziewczyny chyba już nic nie potrzebujemy. Wiele mam zgodziło się pomóc i podesłać nam rzeczy. Jeszcze raz wszystkim wspaniałym mamom dziękuję, z całego serca smile
        • kleo2809 Re: Proszę eMamy o pomoc... 20.11.10, 21:41
          Biżuteria piękna,właśnie zajrzałam na aukcje smile Jak wystawisz coś po jeszcze w grudniu to chętnie zakupię smile
        • dorotamed Re: Proszę eMamy o pomoc... 20.11.10, 22:44

> Dziewczyny chyba już nic nie potrzebujemy. Wiele mam zgodziło się pomóc i podes
          > łać nam rzeczy. Jeszcze raz wszystkim wspaniałym mamom dziękuję, z całego serca
          > smile

Witaj
          Zaproponowałam kilka postów wyżej ubranka dla Twoich dzieci , czy mam rozumieć ,że ich już nie potrzebujesz?
          • agik82 Re: Proszę eMamy o pomoc... 21.11.10, 19:24
            ja również jeszcze raz pytam, bo póki co nie wiem, czy szykować rzeczy

wiem, że do tej pory nie byłam pomocną, tylko podczytywałam, ale chyba w końcu dojrzałam do tego, zwłaszcza, że widzę jaki kawał dobrej roboty tu dziewczyny odwalają
        • eriem Re: Proszę eMamy o pomoc... 21.11.10, 00:31
          Moiren proszę skontaktuj się ze mną to zakupie dla Ciebie jakiś mega zestaw półfabrykatów na allegro, żebyś mogła robić kolczyki i je sprzedawać smile
          poczytuje tylko to forum i się nie udzielam ale chciałabym Ci pomóc smile
          • nioma Re: Proszę eMamy o pomoc... 21.11.10, 15:07
            ja jeszcze jutro wysle paczke z ubrankami, sa troche na wyrost wiec beda jak znalazl za troche.
            jesli cos sie nie przyda to mozesz przekazac dalej osobom w potrzebie.
    • gazeta_mi_placi Re: Proszę eMamy o pomoc... 21.11.10, 16:41
      Po porodzie warto aby Pomocne Emamy złożyły się na skuteczną antykoncepcję dla tej Pani (zresztą w innych przypadkach też).
      • suellen_girl Re: Proszę eMamy o pomoc... 21.11.10, 16:54
        Po czyim porodzie? Gazeta, zaciążyłaś? Gratulacje! Z przyjemnością złożę się na antykoncepcję dla Ciebie, jeśli tak kiepsko stoisz z finansami. A i ubranek trochę dorzucę, nie martw się wink
        • bj32 Re: Proszę eMamy o pomoc... 21.11.10, 17:21
          Jemu to lobotomia jest potrzebna... Dziewczyny! Zrzucamy się? I poprosimy Niezapominajkę, żeby kaftan bezpieczeństwa uszyła.
          • niezapominajka08 Re: Proszę eMamy o pomoc... 21.11.10, 17:29
            Na specjalne zamówienie to mogę nawet kaftan w kolorze różowym z kwiatkami smile Może humor wtedy się polepszy wink
            • nioma Re: Proszę eMamy o pomoc... 21.11.10, 21:52
              gazecie nic nie pomoze, to przypadek niereformowalny, to juz nawet nie głupota to debilizm polaczony ze strasznymi kompleksami spowodowanymi tym, ze nikt na to zero uwagi nie zwraca. To sobie mysli, ze jak cos kontrowersyjnego napisze, to wywola dyskusje i chwilowe zainteresowanie swoja nedzną osobą.
              • missmiriam1 Re: Proszę eMamy o pomoc... 21.11.10, 22:32
                Nioma, może dla gazety lepsze takie zainteresowanie niż żadne? Postaraj się zrozumieć biedactwo, zawsze to jakaś forma kontaktu, wymuszona i niechętna ale jednaksmile
                • moiren Re: Proszę eMamy o pomoc... 22.11.10, 11:07
                  Przepraszam was dziewczyny, że nie dawałam znaku życia, ale od soboty wieczór jakaś awaria na łączu była i dopiero teraz naprawili internet. Co do ubranek i innych rzeczy to tak jak już pisałam wcześniej, wiele mam zaoferowało się pomóc i z opisów wynika, że już chyba będziemy mieli wszystko czego potrzebowaliśmy big_grin Dlatego grzecznie odmawiam przesyłanie dla nas rzeczy i zarazem dziękuję za chęć pomocy smile Dziewczyny jesteście wspaniałe! Tak dużo dla nas robicie i nie chodzi mi tylko o rzeczy materialne, ale i o ciepłe słowa otuchy. Dzięki wam zaczęłam wierzyć , że jakoś uda nam się stanąć na nogi. Jestem wam naprawdę dozgonnie wdzięczna smile Pozdrawiam cieplutko was wszystkie na tym forum smile Nawet dla Gazeta_mi_płaci bo i jemu/jej też należy się odrobina ciepła, bo widać ma niedobór. Ja mam teraz go bardzo dużo, więc mogę się podzielić smile
                  • atena12345 paczuszka wysłana/ nt 22.11.10, 11:36
                    • nioma Re: paczuszka wysłana/ nt 22.11.10, 15:07
                      ok, w takim razie nie wysylam paczki
                      nazbieralo sie duzo, bo jeszcze kolezanka przyniosla mi po swoim dziecku.
                      • asiaiwona_1 fajna ta biżuteria 22.11.10, 16:52
                        sama co prawda nie noszę, ale jdna bransoletka mi się baaardzo spodobała, że chyba jednak ją kupię. W każdym razie idę na "moje" forum zalinkować allegro. Mam nadzieję, że dziewczyny wykupią wszystko smile
                        • asiaiwona_1 Re: fajna ta biżuteria 22.11.10, 18:40
                          a jednak kupiłam 2 bransoletki smile Napisz mi tylko proszę co z kosztami wysyłki - bo za wysyłkę zapłaciłam raz. Jeśli trzeba dopłacić to napisz ile to zaraz zrobię przelew smile
                          • asiaiwona_1 Moiren 22.11.10, 18:43
                            dziewczyny z Emagla już zaczeły kupować smile Mają też 2 uwagi: po pierwsze wysyłaj listem poleconym- to jednak bezpieczniejsze. Wiadomo, że podniesiesz w związku z tym kosz wysyłki. No i druga uwaga - za tanio to sprzedajesz.
                            • moiren Re: Moiren 22.11.10, 20:58
                              asiaiwona tak już wiem, że trzeba wysyłać poleconym i na szczęście wszystkie przesyłki z biżuterią nadałam właśnie poleconym smile Dawno nie obsługiwałam allegro i trochę się pogubiłam. Co do cen to nie chce żerować na pomocnych mamach, takiej biżuterii na allegro jest masością, a moja nie wyróżnia się na ich tle. Źle bym się, czuła gdybym drożej wystawiła. Cieszę się nie mniej, że spodobały Ci się moje wyroby smile Już niedługo, dzięki jednej z mam będę mogła coś dorobić smile
                              • asiaiwona_1 Re: Moiren 22.11.10, 21:19
                                ale jakie żerowanie? Mam wrażenie, że sprzedajesz praktycznie po kosztach. Robocizna też kosztuje, więc myślę, że o parę złotych mogłabyś każdą cenę podwyższyć, a i tak nabywców zanajdziesz.
                                Co do moich zakupów na allegro - skoro wysyłasz poleconym to chyba powinnam ci coś dopłacić, co? Bo jak pisałam wcześniej na razie zapłaciłam 2x 7 zł (za 2 bransoletki) + 3 zł za priorytet.
                                • missmiriam1 Re: Moiren 22.11.10, 21:32
                                  Moiren, sprzedając tak tanio nie tylko nie zarobisz, ale zwyczajnie dołożysz do całego interesu.
                                  • claudel6 Re: Moiren 22.11.10, 22:21
                                    tez uwazam, że za tanio. spokojnie mozesz podniesc troche ceny. słusznie dziewczyny prawią, robocizna tez kosztuje
                            • penelopa40 Re: Moiren 23.11.10, 08:52
                              wczoraj jej napisałam to samo! biżuteria jest oryginalna, z kamieni półszlachetnych więc nie może kosztowac 5zł! , ewentualnie zrobić licytację a nie kup teraz, to może się popodbijają ceny... same.
                              pozdrawiam penelopa
                            • moiren Pani Ewo 26.11.10, 16:42
                              Bardzo serdecznie chciałabym podziękować Pani Ewie smile Dziś paczka doszła i jest wspaniała big_grin
                              Przepraszam, że podziękowania piszę na forum, ale jakoś kontakt się urwał, więc bardzo proszę napisać do mnie na prv na gazetowego. Jeszcze raz przeogromnie dziękuję i proszę o kontakt. Pozdrawiam ciepło
                              Greta
      • totorotot Re: Proszę eMamy o pomoc... 22.11.10, 21:34
        Gazeta, zamknęłabyś Ty czasem ten głupi ryj to by było z korzyścią dla ludności smile

Założycielko wątku-podaj mi dane do przesyłki na totorotot@gazeta.pl

• mamakarolla Jeśli chodzi o mops to 22.11.10, 19:57
      Kiedy dostałaś to becikowe? W listopadzie czy październiku?
      Do rozpatrzenia wniosku zawsze bierze się dochody z miesiąca poprzedzajacego złożenie wniosku. Czyli jeśli złożyłaś go w listopadzie, to dochody za październiki itd.
      Do dochodu dolicza się wszelkie prace dorywcze, rodzinne, dodatek mieszkaniowy itd.
      Wnioskować możesz o różną pomoc na opał jeśli musisz palić, na żywność, leki, odzież itd. Kryterium dochodowe to 351zł/os/m-c, ale jeśli nieznacznie byście go przekroczyli zawsze można przyznać specjalny zasiłek celowy.

A starałaś się moze o dodatek mieszkaniowy?

Napisz czy czegoś jeszcze Wam w tej chwili potrzeba, postaram się jakoś pomóc.
      • moiren Re: Jeśli chodzi o mops to 22.11.10, 21:08
        mamakarolla becikowe dostaliśmy na początku listopada, ale kiedy składaliśmy wniosek o dożywienie i jednorazową zapomogę była już decyzja o przyznaniu becikowego. Wtedy z becikowym i pensją wypadało ponad 600zł na głowę, więc nam się nie należało żadne dożywienie czy zapomoga. Nic im były wyjaśnienia, że całe becikowe pójdzie na zadłużenia. Kazali starać się za miesiąc. Dodatek mieszkaniowy też nam się nie zależy z tego powodu, że mieszkanie jest zapisane na teściową, a my nie mamy umowy o najem. Niestety teściowa nie jest u nas zameldowana, więc nawet ona nie mogłaby się starać o dofinansowanie. Ratuje nas na razie rodzinne bo na trzecie dziecko jest dodatek w postaci 80zł +68zł na każde dziecko.
        • mamakarolla Re: Jeśli chodzi o mops to 22.11.10, 21:30
          a ta decyzja była z października? Jeśli tak, to zaraz na początku grudnia składaj wniosek o pomoc. Mozesz też składać wniosek o obady darmowe dla dzieci w szkole jeśli do niej chodzą (nie pamiętam jak masz w sygnaturce).
          Szkoda z tym dodatkiem mieszakniowym.

Do wniosku w mopsie dołączaj wszelkie zaświadczenia, rachunki itd. Jeśli masz możliwość pobrać zaświadczenia, że synek ma alergię (nawet od pediatry) to dołącz.

A co jeszcze potrzebujesz dla dzieci?
          Jesli chodzi o żywność, to co konkretnie? Jakich pieluszek używacie? Możesz napisać mi na maila jesli nie chcesz tutaj.
          • odra78 Napisałam na priv 23.11.10, 08:50
            Moiren, odbierz maila
            • blueagrafka Re: Napisałam na priv 23.11.10, 10:53
              Moiren, nie jesteś zainteresowana tym oilatum? Bo nie mam informacji od Ciebie.
              • bazia8 biżuteria 23.11.10, 12:12
                Moiren
                czy będzie można u Ciebie zamówić naszyjnik?
                jeśli już coś produkujesz, to proszę o mailasmile bazia8@gazeta.pl

• penelopa40 Re: biżuteria 23.11.10, 15:03
                  co do biżuterii wpadłam na pomysł... napisałam na priva! penelopa
                  • moiren Re: biżuteria 23.11.10, 18:58
                    Dziękuję prześlicznie wszystkim pomocnym mamom smile już niedługo dzięki nim będę mogła coś nowego stworzyć smile Jeśli ktoś ma jakąś wizje co mogłabym zrobić, jakieś podpowiedzi to bardzo proszę pisać smile
                    • nioma Re: biżuteria 25.11.10, 18:38
                      mozesz tez podgladac inne aukcje na allegro i zobaczyc czego najwiecej sie sprzedaje, co cieszy sie najwieksza popularnoscia.
                      • anettchen2306 Re: biżuteria 25.11.10, 18:50
                        U nas za zachodnia granica panuje szal na bizuterie robiona z filcu (barwionego) i filcowanej welny (wisiory, bransoletki, kolczyki, breloczki na klucze, breloczki do telefonow komorkowych):
                        www.google.de/images?hl=de&rlz=1T4SUNC_deDE372DE372&q=filzkette&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&tab=wi
                        Taka ekologiczna odmiana smile I slicznie pasuje do nieco ciezszych ubiorow jesienno-zimowych.
                        • penelopa40 Re: biżuteria 26.11.10, 09:46
                          paczka wysłana! pozdrowienia - penelopa
                          • nioma Re: biżuteria 26.11.10, 10:17
                            A moja juz doszla.
                            Ciesze sie, ze nam to tak sprawnie idzie.
                            Jak beda nowe wzory bizuterii to wklej koniecznie.
                            • penelopa40 Re: biżuteria 26.11.10, 12:57
                              ja wysłałam kamienie na swoje kolczyki oraz inne do zrobienia/przerobienia... więc za niedługo powinny być nowe wzory...
                              • seidthe Re: biżuteria 26.11.10, 18:22
                                Doszla do mnie biżuteia od Moiren i wygląda to rewelacyjnie. Dużo lepiej niż na zdjęciach. Obiema rękami podpisuję się pod postami dziewczyn, które napisały że za tanio Moiren sprzedajesz.
                                • asiaiwona_1 Re: biżuteria 26.11.10, 20:37
                                  seidthe napisała:

> Doszla do mnie biżuteia od Moiren i wygląda to rewelacyjnie.

No to ja się nie mogę doczekać kiedy moje bransoletki dojdą smile
    • moiren Re: Proszę eMamy o pomoc... 29.11.10, 22:47
      Witam wszystkie mamy smile Zamieszczam obiecany link do mojej biżuterii. Na razie jest tego nie jest za wiele, bo dopiero dziś przyszła do mnie część materiałów, ale postaram się na bieżąco robić. Za waszą radą podniosłam ceny biżuterii i cenę, za list priorytetowy polecony. Mam nadzieję, że jednak to nie za drogo i coś się wam spodoba smile
      Pozdrawiam serdecznie
      Greta smile

allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=11616595
      • cielecinka Re: Proszę eMamy o pomoc... 29.11.10, 23:10
        no mi się spodobał naszyjnik smile
        Kupiłam i zapłaciłam przez Płacę z Allegro. Teraz pozostaje mi tylko czekać. smile
        pozdrawiam

• lili-2008 Re: Proszę eMamy o pomoc... 30.11.10, 13:20
        smile piękne są te kolczyki z koralem i różąsmile i będą mojebig_grin
        • moiren Re: Proszę eMamy o pomoc... 30.11.10, 17:00
          Lili już właśnie zostały wysłane smile
          Będę się starać wystawiać dziennie kilka rzeczy. Niestety mogę je robić tylko po 20 bo w tedy maluchy śpią i nie bawią mi się koralikami smile
          • moiren Re: Proszę eMamy o pomoc... 30.11.10, 21:09
            Dodałam właśnie podobną bransoletkę, która tak wszystkim mamom się spodobała. Była już wiosenna, letnia to teraz jest jesienna. Mam nadzieję, że i tym razem się spodoba smile
            I przeogromnie się cieszę, że podobają się wam moje wyroby smile
            • moiren Re: Proszę eMamy o pomoc... 05.12.10, 18:51
              Witam wszystkie mamy smile Mam pytanie, czy któraś z mam ma może, niepotrzebną karuzelę do łóżeczka? Moja malutka już jest na etapie obserwowania wszystkiego, uśmiechania się i gaworzenia smile Niestety nie mamy takiej karuzeli, a wydaje mi się, że by ją interesowała, a mi trochę by pomogła w zabawianiu ją nie na rękach. Więc, jeśli któraś z mam ma taką karuzelę, ślicznie bym poprosiła. Pozdrawiam serdecznie
              • mamakarolla Re: Proszę eMamy o pomoc... 11.12.10, 12:54
                Napisałam maila.
              • slonko1335 Re: Proszę eMamy o pomoc... 22.12.10, 14:18
                Potrzebujesz ciągle tej karuzeli? czy już masz?
                • moiren Re: Proszę eMamy o pomoc... 23.12.10, 11:33
                  Słonko dziękuję Ci ślicznie, ale już na szczęście mamy karuzele dla malutkiej smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka