Dodaj do ulubionych

kochane e mamy nieśmiało proszę o waszą pomoc

26.04.11, 19:50
Witam Was serdecznie
Zastanawiałam i myślałam nad tym ale dłużej nie dam rady, jest mi głupio prosić o pomoc ale jestem zmuszona - kiedyś już miałam u was wątek gdy mąż nie miał pracy otrzymałam od Was pomoc za co bardzo dziękuję.Teraz do sedna mąż ma prace z tym ze od 1,5 miesiąca chodzi tylko na 6 godzin ponieważ nie maja pracy mają wydzielony dzienny limit ile mogą zrobić by coś zarobić (pracuje na akord) wcześniej zarazbial jak byl lepszy miesiac okolo 2000zł w tej chwili przyniosl mi 1700zl z czego po oplaceniu rachunkow (nie wszystkich niestety bo nie starczyloby mi na leki do mlodszego synka i mleko)w chwili obecnej jestesmy bez grosza poporzyczalismy juz gdzie sie dalo i niemam do kogo sie zwrocic o pomoc jest to etap przejsciowy bo z tego co mowili u niego w pracy praca zacznie sie od polowy maja tak wiec w czerwcu bedzie o wiele lepiej. Mlodszy synek potrzebuje stalej opieki poniewaz ma astme i nagle napady dusznosci mamy stale leki ale i one nie zawsze pomagaja do tego mleko na recepte pomoc jaką chcialabym uzyskac to w formie środkow czystosci, pieluchy rozm 4, buciki rozm 24 i 29 takie na teraz oczywiście używane mogą być które wam zalegają a nam sie przydadza oraz ciuszkow na starszego 104/110 i ewentualnie jakby komus cos w domu zalegalo z zywnosci a z data waznosci z miłą chęcią weźmiemy bardzo prosze o odpowiedź. Dodam ze ja pracuje dorywczo tyle o ile moge dorabiam robiąc kolczyki i je sprzedaje choc o klienta trudno czasami uda sie zalapac prace typu sprzątanie i mycie okien.
Niestety nie jestem w stanie pokryć kosztów przesyłek uncertain bo w chwili obecnej nie mam na chleb kupujemy na tzw zeszyt w wiejskim sklepie.
Obserwuj wątek
    • madllen22 Re: kochane e mamy nieśmiało proszę o waszą pomoc 27.04.11, 01:14
      Rozumiem, że jest Was trójka w domu. A Ty dorabiasz grosze, ale nawet te 100-200zł więcej to zawsze coś. W sumie dziwne, że na chleb nie masz w tej chwili. Jak to się stało? czy był jakiś nagły wydatek w tym miesiącu? Jak na 3 osobową rodzinę pensja nie jest wcale taka marniutka. Jeżeli co miesiąc jest tak ciężko to może trzeba zastanowić się nad wydatkami i w miarę możliwości postarać się o mniejsze koszta życia. Czy te leki dla synka sa naprawdę takie drogie? Szczerze mowiac dziwi mnie, ze osoba, ktora ma 1700pensji moze nie miec na jedzenie, bo sa osoby kotre utrzymuja rodzine za mniejsze pieniadze. Do konca miesiaca na szczescie niewiele dni zostalo. Z jakiego miasta jestes? obawiam sie, ze jesli wysle paczke dojdzie ona i tak dopiero po niedzieli bo przed nami kolejne swieta. Tak wiec bedzie juz maj.. i pensje dostaniecie. Liczysz zatem na pieniadze? 20 zl moge przelac nie wiecej. Ale mimo wszystko dziwi mnie, ze sobie nie radzicie. Na pewno latwo nie bedzie, ale jakos dawac rade spokojnie mozna za taka kwote. Ale nie bede Was oceniac ani krytykowac. Widocznie tak musialo byc.. skoro dziewczyny juz 1 wam pomogly widocznie rzeczywiscie pomocy potrzebowaliscie. ja jestem nowa wiec zaufam wczesniejszym spostrzezeniom. Prosze o numer konta. Ale mimo wszystko rowniez o odpowiedzi na moje pytania. No i to miasto a noz gdzies blisko to wtedy z zakupem zywnosci nie byloby problemu.
      • aniaj21 Re: kochane e mamy nieśmiało proszę o waszą pomoc 27.04.11, 08:47
        Witam dziękuję za odpowiedz
        po pierwsze chcialam sprostwoac pani wypowiedz dzieci mam dwójkę jest nas razem czworo młodszy syn wymaga opieki ma astme a wiadomo jak to jest raz jest dobrze a innego dnia ma dusznosci ze trzeba go bardzo pilnowac i miec w poblizu wziewy. Nie oczekuję pieniedzy lecz to co wyzej w poscie napisalam, wyplate mąż dostanie za kwiecien 10 maja i bedzie podobna jak w kwietniu o ile nie mniejsza bo mieli 5 dni wolnych bo pracy nie bylo uncertain pisałam, że jest to okres przejściowy nie proszę o pomoc na stałe i nie biore non stop jak inne rodziny akurat ten miesiąc jest ciężki mielismy rachunek za gaz w kwocie 390zl plus raty ktore mamy prąd i reszta oplat do te pory dawalismy rade i nie bylo takich problem ten miesiąc jest na prawde ciężki wcale mnie ta sytuacja nie cieszy z kolczykow jak zarobie 50zl to i tak duzo bo po odliczeniu to co wydalam na towar tyle sie zostanie ale zawsze jest cos.mieszkamy w malej wiosce kolo Gniezna- Sławno.

Pozdrawiam
      • aniaj21 Re: kochane e mamy nieśmiało proszę o waszą pomoc 27.04.11, 09:17
        Zapomniałam dodać pomoc dostaliśmy na początku zeszłego roku jak mąż był bez pracy i byliśmy bez dochodu uncertain
        • madllen22 Re: kochane e mamy nieśmiało proszę o waszą pomoc 27.04.11, 09:47
          Przeoczyłam starszego synka, ale to dlatego, że pisałaś w sumie tylko o tym chorym. Nie mam dzieci, ale w domu mam 3 letniego braciszka więc może coś się znajdzie z ubranek.
          Nie powiedziałaś z jakiego miasta jestes
          • madllen22 Re: kochane e mamy nieśmiało proszę o waszą pomoc 27.04.11, 09:48
            Sorki już doczytałam. Niestety nie będzie mozliwa bezposrednia pomoc ode mnie, bo mieszkam za daleko. Ale postaram sie skombinowac cos i przeslac jakas paczke z jedzeniem i ubrankami.
            • aniaj21 Re: kochane e mamy nieśmiało proszę o waszą pomoc 27.04.11, 10:02
              Dziękuję kochane jestescie

starszy synek rozmiar stópki ma 17,5 cm dokladne wymiary podam po poludniu jak poloze malego spac i go pomierze smile
      • bj32 Re: kochane e mamy nieśmiało proszę o waszą pomoc 30.04.11, 14:09
        Dobra z Ciebie kobieta, ale celne stwierdzenia w rodzaju "niektórzy się utrzymują za mniej" są od czapy. Znam takich, którym na 3 - 4 osoby i 4 klocki jest za mało. Tak samo optymistyczne "już będzie maj, więc dostaniecie pieniądze". A może mąż ma wypłatę 15? I wtedy nie pomoże, że jest maj, skoro dopiero 4.
        \Leki antyalergiczne są kosztowne, w dodatku jeśli ktoś miał opanowane gospodarowanie jakąś kwotą, to 300,- mniej miesięcznie może szalenie utrudnić życie.
        Zatem skoro jesteś dość uprzejma, żeby nie oceniać - nie oceniaj.
    • senna.lawina Re: kochane e mamy nieśmiało proszę o waszą pomoc 27.04.11, 09:46
      Aniu, czy możesz podać w cm długość stopy starszego synka ?
      • senna.lawina Re: kochane e mamy nieśmiało proszę o waszą pomoc 04.05.11, 12:24
        Aniu, wysyłam dziś kilka ubranek na starszaka, z butami niestety nie pomogę, bo mój syn ma mniejszą stopę. Wszystkiego dobrego smile
        • aniaj21 Re: kochane e mamy nieśmiało proszę o waszą pomoc 04.05.11, 13:04
          Dziękuję ślicznie jak tylko dojdzie dam znać smile
        • aniaj21 senna.lawina 06.05.11, 23:57
          Dzisiaj doszła paczuszka z ciuszkami część dobra na młodszego to się podzielili starszy synek bardzo zachwycony ciuszkami od razu je oglądał i przymierzał smile
    • karolina198001 Re: kochane e mamy nieśmiało proszę o waszą pomoc 27.04.11, 18:03
      Aniu ale chłopcy mogą jeść wszystko , u małego nie ma problemów z dietą ? smile
      • aniaj21 Re: kochane e mamy nieśmiało proszę o waszą pomoc 27.04.11, 19:20

> Aniu ale chłopcy mogą jeść wszystko , u małego nie ma problemów z dietą ? smile

Kuba może wszystko jeśc on nie ma żadnych alergi jest okazem zdrowia smile
        a Patryś (ten młodszy) zwykłego mleka nie może ani przetworów typu jogurty, sery białe, kefiry itp uncertain
    • karolina198001 Re: kochane e mamy nieśmiało proszę o waszą pomoc 28.04.11, 10:20
      postaram się coś uszykować, ie będzie tego za wiele ale zawsze to coś więcej do zjedzenia smile
      • aniaj21 Re: kochane e mamy nieśmiało proszę o waszą pomoc 28.04.11, 14:10
        Karolina bardzo dziękuję kiss postaram się jadąc od lekarza z maluchami wstąpić do was smile
        • karolina198001 Re: kochane e mamy nieśmiało proszę o waszą pomoc 28.04.11, 18:50
          już troszkę mam, jutro jeszcze dokupię smile to co na świeżo musi być smile przyjedź po drodze to Ci podam smile
    • karolina198001 Re: kochane e mamy nieśmiało proszę o waszą pomoc 29.04.11, 10:49
      paczuszka uszykowana, nie ma tego za wiele ale ile mogłam tyle postarałam się pomóc smile
    • senna.lawina Re: kochane e mamy nieśmiało proszę o waszą pomoc 29.04.11, 19:21
      Mam dla starszego synka kilka bluzek bez rękawów, z krótkim, krótkie spodenki, kurtkę wiatrówkę na cienkim polarku (typowo letnia, zapinana na napy - jedna dolna jest uszkodzona, ale nie wpływa to na estetykę czy funkcjonalność), oraz bieliznę - jeśli czymś byłabyś zainteresowana podaj mi adres na gazetowego. Pozdrowienia smile
      • aniaj21 Re: kochane e mamy nieśmiało proszę o waszą pomoc 29.04.11, 20:09
        Karolina bardzo Ci dziękujemy maluchom parówka smakowała kubusiowi pasztecik równiez smile reszta tez sie bardzo przyda ślicznie Ci dziękujemysmile
        • karolina198001 Re: kochane e mamy nieśmiało proszę o waszą pomoc 30.04.11, 14:24
          to się cieszę że smakowało smile i że chociaż trochę pomogłam smile
      • aniaj21 senna.lawina 29.04.11, 20:11
        odpisalam na priva smile

Ślicznie dziękuję wszsytkim za jakąkolwiek pomoc smile
    • aniaj21 Re: Prośba 30.04.11, 10:30
      Chciałam się zapytać czy któraś z mam ma po swoich dzieciach buciki adidaski rozm 29 mojemu się rozklejają i boje się ze po chorobie nie będzie miał w czym iść do przedszkola uncertain ( przedszkole mamy czynne 4 godzinny bo to gminne i nie płacimy nic za to że dzieci puszczamy a mogą przynajmniej sie czegoś nauczyć smile )
      oprócz tego jakiekolwiek buty dla mnie rozm 40 oraz spodnie rozm 42 jakby któraś mama miała to byłabym bardzo wdzięczna smile
      • aqua696 Re: Prośba 30.04.11, 16:30
        Czy macie rodzinne i dodatek mieszkaniowy??
        A czy Ty masz np. wychowawczy?? Przy takich zarobkach jak 200zl na 4 osoby to i rodzinny i wychowawczy i dodatek mieszkaniowy sa w progach dochodowych.
        Na leki mozesz raz na kwartal pisac do MOPS o celowke, z potwierdzeniem od lekarza co dziecku jest.
        Czy staralas sie przy tka powaznej astmie o orzeczenie o niepelnoeprwanosci..sa miasta gdzie na astme dostaja dzieci bez wiekszych problemow, jesli jest to powazna postac i powaznie obciazajace budzet domowy.
        • aniaj21 Re: Prośba 30.04.11, 17:57
          witam

posiadam rodzinne. Wychowawczego nie mam ponieważ wcześniej nie pracowałam na umowę wszędzie było albo na miesiąc o dzieło lub na czarno uncertain dodatku tez nie mam mieszkamy u rodziny za oplata za duży pokój kuchnie i łazienkę. o tym dofinansowaniu leków z mopsu nie wiedziałam po długim weekendzie udam się i dowiem co muszę im donieść itp. a z tym orzekaniem o niepełnosprawności to dopytam naszej alergolog jak będziemy na wizycie. Dziękuję ślicznie za podpowiedz smile bo bardzo się przyda smile
        • alin9 Re: do aqua696 30.04.11, 19:08
          Pytam nie złośliwie tylko z ciekawości.Jaka astma jest poważna na tyle aby dostać orzeczenie o niepełnosprawności?Jaki Mops daje kwartalne celówki na leki i na jakie schorzenia?Ja choruję całe życie dzieci od małego i nie dostałam takiej pomocy.Wyjątkiem był dochód 351 na osobę.Wtedy jednorazowo dostałam 50% kwoty wydawanej miesięcznie.A gdzie pozostałe miesiące?Każdy to kilka stówsad
          • aqua696 Re: do aqua696 01.05.11, 17:53
            Alina nie raz pisalismy na forum o zwrocie za leki, zkladasz wniosek o celowka na leki-zwrot wydanych pieniedzy, dolaczasz faktury immienne, od lekarza iz leki te musza /musialy byc przyjete.
            Astma ktora np. umiemozliwia normalne funkcjonowanie-po duzej czesci zalezy na jakiego lekarza trafi sie na komisji, i czy sa jakies wspolistniejace choroby.
            \zawsze warto zlozyc.
            • alin9 Re: do aqua696 01.05.11, 18:44
              Dzięki.Jestem tylko zdziwiona,że w niektórych miastach to takie proste.Jak pisałam 351 na osobę to tak.Inaczej Cię stać i decyzja jest odmowna.O komisji(w zasadzie orzecznikach) proszę nawet nie mówić.
              • aqua696 Re: do aqua696 04.05.11, 15:49
                Alina wszystko zalezy od srodkow, ale tez od pracownika.
                A od odmowy mozesz sie odwolac, czesto to pomaga.
                Trwa dluzej ale potem masz szanse otrzymac.
                Komisje to mozna by ksiazke napisac...ale widac dzieki temu niektorzy maja kolejne stanowiska pracy.
                • aniaj21 Re: do aqua696 05.05.11, 13:00
                  Dziewczyny mam do was pytanie nie wiem jakim cudem ale mąż dzisiaj dostal wyplate zawsze byla na 10 kwota nie zadawalajaca jak na przezycie tego miesiaca bo wlasnie place rachunki i niestety ale juz wiem ze wszystkiego nie zaplace bo nie starczy chce napisac wniosek do mopsu bo jade do nich i odrazu im zostawic w raz z zaswiadczeniem o dochodach tylko teraz pytanie czy jest sens bo na stronie pomocy spolecznej wyczytalam ze prog dochodowy nie moze przekroczyc 351 z groszem u nas wychodzi na osobe 357,23zl to czy jest szansa na otrzymanie jakiekolwiek pomocy z OPS-u ? i czy pisac na okresowe czy napisac im odrazu na celówke na konkretne potrzeby?

a dzisiaj dostałam prace dorywczą w sumie w maju będę 11 dni na umowę zlecenie zarobie około 500zl (a to juz bardzo duzo mimo ze 100zl bede musiala dac za opieke nad dziecmi w tym czasie) ale wyplata wiadomo dopiero na koniec miesiąca uncertain a do tego czasu nie wiem co zrobic moze jest ktoras z e mam ktora pomoglaby mi wniosek napisac o zapomoge bylabym ogromnie wdzieczna smile
                  • aniaj21 Re: do aqua696 05.05.11, 13:03
                    Zaraz tez wyśle do Bj maila z banku z kwotą wpływu wypłaty a wieczorem odcinek od wypłaty
          • aqua696 Re: do aqua696 01.05.11, 18:37
            Alina nie raz pisalismy na forum o zwrocie za leki, zkladasz wniosek o celowka na leki-zwrot wydanych pieniedzy, dolaczasz faktury immienne, od lekarza iz leki te musza /musialy byc przyjete.
            Astma ktora np. umiemozliwia normalne funkcjonowanie-po duzej czesci zalezy na jakiego lekarza trafi sie na komisji, i czy sa jakies wspolistniejace choroby.
            \zawsze warto zlozyc. wazne sa pobyty szpitalne
    • ewamaria71 Re: kochane e mamy nieśmiało proszę o waszą pomoc 01.05.11, 18:17
      Witam.
      Mam sandałki adidasa raz ubrane przez moje dziecię,bo mąż mu za małe kupił.Jak jesteś zainteresowana to pisz na maila evka71@gmail.com
    • aniaj21 RE 12.05.11, 22:38
      witam was

mam troche wiesci a wiec wczoraj zlozylam wniosek w OPS niestety zapomogi nie dostane bo dochod nam minimalnie przekraczatj o 37zl licząc z rodzinnym jedyne co udalo mi sie zalatwic to dostalam zywnosc unijna dzisiaj byla wydawana: ciastka, płatki kukurydziane, kawa zbożowa, serek topiony plus 8 kg mąki nie zawiele tego ale zawsze coś. w przyszlym tygodniu przyjdzie babka na wywiad i do tego czasu mam zebrac faktury za leki do Patryka a wiec faktury mam na kwote 74zl zawsze to cos w chwili obecnej wiecej nie mam bo mam dwie recepty jeszcze nie wykupione niestety i w najblizszym czasie pewnie nie bedą uncertain

a i mamy problem bo musimy oddac do przychodni tube bebyhaler mielsimy wypozyczoną teraz musimy zakupic niestety nie damy rady jej zakupic i chcialam was zapytac czy moze ktos z was ma taką w domu i nie potrzebuje a mogłby oddac bylibysmy ogromnie wdzieczni.
      • aurinko Re: RE 12.05.11, 23:01
        Anja, czy to Babyhaler to coś takiego? https://www.allergodom.ru/UserFiles/Image/catalog/08/01/080103_400.jpg w żółtym pudełku?
    • lorek08 Re: kochane e mamy nieśmiało proszę o waszą pomoc 12.05.11, 23:03
      allegro.pl/babyhaler-i1597180151.html
      tu jest licytacja to może uda się dogadać ze sprzedającym. Jeżeli by się udało od siebie mogę dołożyć 20 zł
      jak coś to daj znać na pocztę gazetową
      • w_miare_normalna Re: kochane e mamy nieśmiało proszę o waszą pomoc 12.05.11, 23:06
        Szkoda, że dopiero piszesz - wydałam kumpeli taką samą jak ta licytowana uncertain
      • aurinko Lorek08 12.05.11, 23:07
        Właśnie ten chciałam upolować smile tylko nie byłam pewna czy o taki chodzi.
        • aniaj21 Re: Lorek08 12.05.11, 23:13
          aurinko własnie o taką chodzi zapytac mozna sprzedającego moze akurat uda sie dogadac smile
          Wcześniej nic o niej nie pisalam bo mielismy tą wyporzyczona z przychodni ale dzisiaj pediatra mowila nam ze musimy ją juz zwrocic uncertain a maly ma na stale włączone wziewy bo co choroba to oskrzela dzisiaj znowu antybiotyk zostal włączony uncertain
        • missmiriam1 Re: Lorek08 12.05.11, 23:14
          Też się dorzucęsmile
          • aurinko Re: Lorek08 12.05.11, 23:35
            To ja będę polować na ten na Allegro i zobaczymy za ile uda się kupić. Jeśli ktoś się będzie mógł dorzucić to będzie super smile

Anja, musisz jeszcze wytrzymać kilka dni smile
            • aniaj21 Re: Lorek08 13.05.11, 07:24
              Dziękuję Kochane jesteście smile w przychodni uzgodnilam ze z tydzien maks dwa tygodnie i ja oddam narazie nie mam wyjscia i musze ją miec bo mały nam przy takiej dusznej pogodzie wciąż sie dusi i wziewy musi miec trzy razy dzinnie a do tego znowu ma oskrzela zawalone tak wiec bez nich ani rusz uncertain
              Jestem bardzo wdzięczna za okazaną pomoc smile
              Pozdrawiam

• aniaj21 Nowe wieści :) 17.05.11, 10:08
                Wczoraj była u mnie pani z OPS- u na wywiadzie udało sie że trafiłam na bardzo fajną kobietę bo podpowiedziała mi jakie dokumenty Patrysia (młodszego synka co choruje) mam dostarczyć plus te męża (bo ma rehabilitacje lewej łopatki i czeka go operacja ale to jeszcze jest pod znakiem zapytania wszystko zależy od rehabilitacji) i że tym wypadku mimo ze nam przekracza minimalnie dochód to celówke powinniśmy dostać jutro jadę z resztą dokumentów do OPS tak wiec nie było tak źle myślałam ze gorzej będzie smile mam nadzieję że szybko się uwiną bo mam do wykupienia mleko a w zapasie nie wiele sie zostało uncertain a w portfelu zostało 27zl gdyby nie to że Patrys nam jeszcze zachorował to by było więcej ale wiadomo choroba czasu nie wybiera i mimo wszystko jestem dobrej myśli smile
                • jbasko Re: Nowe wieści :) 17.05.11, 11:49
                  napisałam na pryw., odbierz
                  • aniaj21 jbasko 17.05.11, 13:41
                    odpisałam smile
      • lorek08 Re: kochane e mamy nieśmiało proszę o waszą pomoc 19.05.11, 23:14
        Widzę,że aukcja tego do którego link dałam wczoraj się zakończyła. Coś wiadomo ? ktoś od nas wygrał aukcję ?
    • aniaj21 babyhaler 18.05.11, 23:28
      witam dziewczyny ponawiam pytanie ponieważ czas nagli a ja muszę oddać tubę do przychodni uncertain może ma któraś z was a jej nie potrzebuje byłabym ogromnie wdzięczna ponieważ w przyszłym tygodniu już muszę oddać tą do przychodni bo dostanie ją inne młodsze dziecko
    • alin9 Re: kochane e mamy nieśmiało proszę o waszą pomoc 19.05.11, 10:48
      Dziewczyny przepraszam,że tak wprost ale czy ktoś nabył babyhaler?To sprawa pilna!!!
      • aurinko Re: kochane e mamy nieśmiało proszę o waszą pomoc 19.05.11, 11:02
        Ja licytuję na Allegro ale jeszcze 5 czy 6 dni do końca aukcji. Nie wiem, czy uda mi się wygrać licytację bo mam ograniczone fundusze.
        • alin9 do aurinko 19.05.11, 11:47
          Wczoraj jedna poszła.Nie licytowałam bo był tu link.Licytuj proszę a ja się dołożę.
          • nioma Re: do aurinko 19.05.11, 13:05
            ile potrzeba do tuby? cos moge dorzucic
            • nioma Re: do aurinko 19.05.11, 13:08
              tu jest nowa za 52zł + przesylka
              to moze taka kupic w opcji kup teraz i juz? ile jest zdeklarowanych skladek?
              • aurinko Re: do aurinko 19.05.11, 13:13
                Nioma, używane (w super stanie) sprzedają się za ok 15-20zł + wysyłka, ja mam zalicytowaną może uda się taniej kupić.
                • zuzann-a Re: do aurinko 19.05.11, 14:13
                  Chętnie dołożę.
                • missmiriam1 Re: do aurinko 19.05.11, 16:08
                  Ja się dorzucę. Nioma ma rację, może faktycznie w ''kup teraz'', ja mogę dać 20.
                  • aurinko Re: do aurinko 19.05.11, 17:40
                    missmiriam1 napisała:

> Ja się dorzucę. Nioma ma rację, może faktycznie w ''kup teraz'', ja mogę dać 20
                    > .

No tak, tylko wtedy ja zostanę z kupionym inhalatorem jeśli nikt mnie nie przelicytuje. Poza tym skoro jest szansa kupić taniej to może lepiej za resztę pieniędzy kupić coś dla dzieci?
                    • atena12345 Re: do aurinko 19.05.11, 21:57
                      aurinko napisała:

> missmiriam1 napisała:
                      >
                      > > Ja się dorzucę. Nioma ma rację, może faktycznie w ''kup teraz'', ja mogę
                      > dać 20
                      > > .
                      >
                      > No tak, tylko wtedy ja zostanę z kupionym inhalatorem jeśli nikt mnie nie przel
                      > icytuje. Poza tym skoro jest szansa kupić taniej to może lepiej za resztę pieni
                      > ędzy kupić coś dla dzieci?

co racja to racja.
                      • missmiriam1 Re: do aurinko 19.05.11, 22:38
                        Możecie mi podesłać link do aukcji?
                        • aurinko Re: do aurinko 20.05.11, 09:06
                          missmiriam1 napisała:

> Możecie mi podesłać link do aukcji?

Ja zalicytowałam tutaj:
                          allegro.pl/komora-inhalacyjna-dla-dzieci-babyhaler-i1616302852.html
                          • aniaj21 Re: do aurinko 20.05.11, 14:10
                            Dziewczyny bardzo bardzo jestem wam wdzięczna z aczas i pomoc jaką nam ofiarowujecie jestescie kochane smile

a u nas

Patrys skonczył brac antybiotyk (mieslismy go 7 dni ) i dzisiaj znowu z nosa zielona wydzielina mu leci lekarz dal nam skierowanie do laryngologa bo obawia sie ze pewnie zatoki ma zawalone i tak w przyszlym tygodniu jedziemy mnie czeka jeszcze neurolog poniewaz z nie wiadomych przyczyn od ponad tygodnia boli mnie glowa bol jest tak silny ze nie moge nic robic tabletki nie dzialaja i jedyne co to musze sie polozyc do tego doszly zawroty i badania trzeba porobic by znalesc przyczyne bo brac caly czas leki przeciw bolowe to bezsensu bo do niczego to nie prowadzi mam nadzieje ze to nic groźnego i bedzie ok.
                            to tak w skroce co u nas

Pozdrawiam smile

Ania
                            • tygrysiatko1 Re: do aurinko 20.05.11, 19:29
                              Witam,

Pierwszy raz tu zaglądam. Na jakim etapie jest sprawa z tubą do inhalacji?? czy już została zakupiona?? bo jak nie to ja chętnie prześlę swoją, którą niby miałam używać jak dziecko, ale nigdy się nie nauczyłam wink nie jest to taki model, jak ten na aukcji ale mój alergolog zawsze proponuje zrobienie takiej dzieciowej nakładki na normalną dorosłą tubę, która również wtedy spełni swoją funkcję...
                              meila gazetowego nie sprawdzam więc bardzo proszę o odpowiedź na mojego prywatnego
                              a.m.stefanek@gmail.com
                              • missmiriam1 Re: do aurinko 20.05.11, 19:41
                                Do końca aukcji jeszcze kilka dni, gdyby Twoja pasowała, to byłoby supersmile Jeśli nikt nie przelicytuje Aurinko, i okaże się, że są dwie, to ja pokryję koszty tamtej aukcji, na pewno komuś na forum się przyda.
                                • tygrysiatko1 Re: do aurinko 20.05.11, 19:51
                                  W takim razie poproszę o adres na jaki przesłać tubę...
                                  tak jak pisałam to jest taka normalna "dorosła" z normalnym ustnikiem... w jakim wieku jest chłopczyk, bo może już da radę go nauczyć używać takiej... a jak nie to z plastikowej butelki można zrobić domowej roboty nakładkę taką jak maseczka, ewentualnie mogę dołączyć jeszcze taką maseczkę jak do inhalatora... jeżeli potrzebujecie nebulizatora to chyba jeszcze też mam to mogę poszukać...
                                  • aniaj21 Re: do aurinko 20.05.11, 20:03
                                    tygrysiatko ślicznie dziękuje zaraz napisze na priva

Synek ma 20 miesiecy to nie wiem czy uda sie nauczyc go ale jesli pasują maseczki do niego to wiem ze idzie takie za grosze dokupic smile
                                    • tygrysiatko1 Re: do aurinko 20.05.11, 20:09
                                      to nie jest jakaś nowoczesna tuba, ale zawsze lepiej tak niż żadna... no i faktycznie lepiej, żeby taki mały człowiek z niej korzystał...
                                    • tygrysiatko1 Re: do aurinko 20.05.11, 20:12
                                      odpisałam wink
                                • tygrysiatko1 Re: do aurinko 20.05.11, 20:49
                                  napisałam już do Ani, ale napiszę i tu żebyście jakby co nie licytowały wink
                                  jutro wysyłam tubę z pasującą maseczką i nebulizator wink
                                  • aniaj21 Re: do aurinko 20.05.11, 20:57
                                    potwierdzam dostalam maila od tygrysiątka jak tylko dojdzie paczuszka dam znac na forum ja albo mąż smile jeszcze raz ślicznie dziękuje
                                  • aurinko Re: do aurinko 21.05.11, 09:09
                                    tygrysiatko1 napisała:

> napisałam już do Ani, ale napiszę i tu żebyście jakby co nie licytowały wink
                                    > jutro wysyłam tubę z pasującą maseczką i nebulizator wink

Trochę za późno ta prośba o nielicytowanie, nie sądzisz? We wcześniejszych postach była wyraźna informacja, że nebulizator jest już zalicytowany. Fajnie, że pomagasz, szkoda tylko, że ja pewnie zostanę z wylicytowanym nebulizatorem (bo nie wiem czy ktoś przebije moją licytację, dałam wyższą kwotę od razu).
                                    No nic, mam nauczkę, następnym razem nie będę się pchać do pomocy.
                                    • tygrysiatko1 Re: do aurinko 21.05.11, 09:29
                                      nie rozumiem za bardzo o co masz pretensje... dopiero wczoraj wieczorem trafiłam na to forum i przeczytałam ten post... nie czytałam wszystkich, jak leci, bo nie widziałam takiej potrzeby... mam w domu tubę i nebulizator, których nie używam więc jej wyślę...
                                      to nie była prośba tylko stwierdzenie, że jaj jej wysyłam więc nie ma sensu licytować dalej... a oczywiście, jak sobie życzysz mogę nie wysyłać jej tego nebulizatora skoro chcesz go kupić i czuć się pomocna i potrzebna... nauczkę niewątpliwie masz o tyle, że na aukcjach od samego początku nie licytuje się wysokiej kwoty...
                                    • missmiriam1 Re: do aurinko 21.05.11, 09:56
                                      Aurinko, ja kupię ten wylicytowany przez Ciebiesmile Napisałam na gg.
                                      • alin9 Re: do aurinko 21.05.11, 19:41
                                        Napisałam na gazetową bo nie znam Twojego gg a nie chcę obciążać missmiriam1
                                        • aniaj21 Re: do aurinko 24.05.11, 10:52
                                          Wczoraj byłam z małym u lekarza bo w weekend nam się dusił takie miał duszności, do tego doszła znowu gorączka, ma mocniejszy kaszel zapisała mu leki i większe dawki wziewów. Dostaliśmy skierowanie do pulmonologa dziecięcego w poznaniu bo to najbliższy nas dzisiaj udało mi się o dziwo zarejestrować go już na 14 czerwca, zobaczymy co tam nam powiedzą a na razie mamy wizytę kontrolna w czwartek u naszej pediatry.

Miałabym do was kochane prośbę czy któraś z emam byłaby wstanie poratować nas jakąś żywnością i małą paczką proszku - skończył się nam i szczerze mówiąc nie mam w czym prac terazuncertain bylibyśmy ogromnie wdzięczni myślałam, że zdążymy dostać zapomogę z OPS-u ale na razie cisza z ich strony uncertain
                                          • w_miare_normalna Re: do aurinko 24.05.11, 12:09
                                            Nie wiem gdzie się zapisałaś, ale ja polecam na Ul. Szamarzewskiego dr. Popielarza. jestem bardzo fajny, dokładny itd.
                                            Gdzie się zapisałaś ?
                                            • aniaj21 Re: do aurinko 24.05.11, 13:43
                                              my jesteśmy zapisani na Os.Piastowskim tylko tam zaproponowali nam szybki termin po konsultacji z lekarzem przez telefon oczywście smile na szamarzewskiego dzwoniłam ponad godzina i nikt nie odbierał ale podejrzewam ze oczekiwanie tam bardzo długie bo każdy chwali sobie ta poradnie
                                              • aniaj21 Re: do aurinko 25.05.11, 22:21
                                                Ponawiam moja prośbę o żywność pewnie gdyby nie wyjazdy częste do lekarzy i kombinowanie skąd brać na paliwo (a jutro po południu mamy kolejną wizytę) starczyło by nam do wypłaty ale w chwili obecnej jesteśmy bez grosza i pomysłów jak przetrwać do wypłaty jakby któraś z emam zechciałaby nam pomoc bylibyśmy ogromnie wdzięczni.

Obiecuję że w lipcu jak już staniemy na nogi i ja pomogę rodzinie potrzebującej
                                                • kuderek1983 Do: anija21 25.05.11, 23:52
                                                  witam nie czytałam wszystkich postów ale mój już prawie roczny synek miał tube do inhalcji w 4 miesiącu -dziecięcą" AEROSCOPIC" ok 20zł z apteki jak chcesz to ją prześlę może się przyda sama za dużo nie mam ale mogę zrobić jakąś paczkę znajdę wśród znajomych ciuszki (ja mam dzieci w wieku rok, 5, 7 i 9 lat) tylko podaj rozmiary i adres na mój priv:
                                                  kuderek1983@wp.pl
                                                  • aniaj21 Re: Do: anija21 26.05.11, 07:35
                                                    kuderek tubę już mamy tak wiec podziękuje może będzie inna mam, która będzie potrzebować dla swojego dzieciaczka smile ale bardzo dziękuję za propozycje smile
                                                  • aniaj21 Re: Do: anija21 02.06.11, 10:23
                                                    Kochane mialabym do was prosbę poniewaz skonczył nam sie gaz w butli i nie mamy za co kupic wyplata najwczesniej w poniedziałek a ja nie mam na czym gotowac (wczesniej mieslimy gaz ziemny bo mialam kuchnie na pol z tesciową ale tesciowa nam zabroniła teraz uzywania z wspolnej kuchenki poniewaz nie mielismy jej teraz z czego zaplacic za gaz o wyplata najwczesniej w poniedzialek a my bez grosza na chwile obecna jestemy - musielimy podlączyc osobno i tylko jest mozliwosc na butle bo w tej czesci domu co my jestemy nie ma gazu ziemnego doprowadzonego z jednej strony sie ciesze bo mi to tanije wyjdzie taka butla na miesiac na nas 4 starczy w zupelnosci a nie jak dotąd musialam placic za wszystkich uncertain az mi glupio prosic ale moze sa mamy ktore dalyby rade pomoc zlozyc sie na tą butle szczerze mowiąc od niedzieli nie jedlismy obiadu bo nie ma na czym ugotowac mamy czajnik na prąd to wode na mleko czy herbate mamy.

a i mam juz wniosek na komisje lekarską do Patryka w poniedzialek jedziemy zawiezc potem jeszcze od pulmonologa musimy dostarczyc zaświadczenie i czekac na komisje i tu mam problem bo nie wiem co zaznaczyc w wniosku a wiec
                                                    jest:
                                                    uzyskanie zasiłku pielegnacyjnego
                                                    uzyskanie świadczenia pielegnacyjnego
                                                    korzystanie z uprawnien z prawa o ruchu drogowym
                                                    zamieszkania w oddzielnym pokoju
                                                    korzystani z innych ulg i uprawnien na podstawie odrębnych przepisów

i mam dylemat bo nie wiem co zaznaczyc w szczególnosci z tym zasiłkim bądź świadczeniem

Bardzo prosze was o pomoc

zapewniam ze w lipcu jak juz staniemy na nogi i my komuś pomożemy smile
                                                  • aqua696 Re: Do: anija21 02.06.11, 14:35
                                                    Aniaj na forum nie wolno prosic o pienaidze a twoj post ewidentnie jest pieknie ubrany w slowa ale przekaz jest prosty prosze o kase na gaz.
                                                    Nie macie malego dochodu, w pracy maz moze powiedzec jaka jest sytuacja i poprosic o te 100zl wczesniej, albo pozyczyc od kumpla.
                                                    Forum moze pomoc ubrac, doraznie doslac jedzenie, pokierowac gdzie sie udac po pomoc...ale proszenie o kaske jest zabronione.
                                                    Co do orzeczenia to zaznaczasz zasilek, swiadczenie, mozesz pokoj, na ulge drogowa nie macie podstawa, i inne raczej tez bo ani pieluchomajtki, ani orotpedyczne nie wchodza w rachube bo astma nie warunkuje dalszych uszkodzen w tych obrebach rozwoju.

Na gaz np myja okna lub komus posprzatac i kaska jest od reki.
                                                    A moze porozmawiaj z tesciowa i zaproponuj iz oddac za gaz w poniedzialek z odstetkami.
                                                  • aniaj21 Re: Do: anija21 02.06.11, 14:48
                                                    aqua rozmawialam i nic nie pomoglo jesli urazila kogos to bardzo przepraszam i moj post nie aktualny jakos dotrwamy do poniedzialku
                                                    co do zaliczki u mojego meza w pracy nie ma takiej mozliwosci wiem bo juz pytał i nietstey nic z tego ale mimo wszystko dziękuję

a w szczególnosci za te rady co do wniosku na komisje

jestem bardzo bardzo wdzieczna

Pozdrawiam

ps jak sie uda to od poniedzialku ide do pracy udalo sie nawet juz opiekę nad maluchami załatwic tak wiec trzymajcie kciuki smile
                                                  • atena12345 Re: Do: anija21 02.06.11, 16:29
                                                    aniaj21 napisała:
                                                    > glupio prosic ale moze sa mamy ktore dalyby rade pomoc zlozyc sie na tą butle
                                                    > szczerze mowiąc od niedzieli nie jedlismy obiadu bo nie ma na czym ugotowac ma
                                                    > my czajnik na prąd to wode na mleko czy herbate mamy.

Bierzesz na litośc. Nie ładnie wyszło.
                                                    Bywało tak, że od poniedziałku do piątku nie jadaliśmy nic na ciepło, bo zwyczajnie nie miał kto gotować ani podgrzewać. Da sie wytrzymać tydzień na suchym prowiancie skoro w poniedziałek kasa będzie.
                                                  • aniaj21 Re: Do: anija21 02.06.11, 17:00
                                                    Atena ale nie rozumiem teraz twojego postu przeciez napisalam że nie aktualne to co napisalam wcześniej o poniedziałku kilka dni jakos damy radę tak więc nie rozumiem po co twój zgryzliwy post tu nie chodzi ze nie ma kto ugotowac jak w twoim przypadku tylko na czym
                                                    aqua napisala juz jak to wyglada moj post przeprosilam i twój naprawde nie jest potrzebny by dolowac wiecej ludzi

ja ze swej strony tym które pomogly naszej rodzinie w ostatnich trudnych chwilach serdecznie dziękuję wiem ze teraz mąż bedzie miec normalna wyplate bo pracował po 8 godzin i wszytskie soboty tak wiec wyplata bedzie o wiele lepsza i starczy nam na dotrwanie do kolejnej za wszystko bardzo serdecznie dziękuje smile
                                                  • atena12345 Re: Do: anija21 02.06.11, 17:23
                                                    aniaj21 napisała:

> Atena ale nie rozumiem teraz twojego postu przeciez napisalam że nie aktualne to co napisalam wcześniej o poniedziałku kilka dni jakos damy radę

oki,
                                                    ale sytuacja się nie zmieniła chyba i wcześniej można było powiedziec to samo.
                                                  • aniaj21 Re: Do: anija21 02.06.11, 17:30
                                                    owszem nie zmienila sie choc mam nadzieje ze moze jutro przyjdzie decyzja z opsu
                                                    i wierzcie ze gdybym nie musiala to nie prosilabym o jakąkolwiek pomoc a ze akurat sie trafiły nam te dwa cięzkie miesiące ktore bez waszej pomocy nie wiem jakbysmy przetrwali bo tylko dzięki pomocnym emam dla których brakuje słów w podziękowaniu
                                              • w_miare_normalna Re: do aurinko 25.05.11, 22:34
                                                No ja Ci powiem, że chodze tam z młoda już ponad 2 lata, i zdarza się, ze czekamy 1,5 miesiąca na wizytę, a nie raz dłużej. teraz np. miałam wizytę w pazdzierniku, pózniej w styczniu, a w poniedziałek zapisali Mnie na .. 27 padziernik !! Poszłam ubłagałam lekarza, żeby jakoś szybciej mnie przyjął, więc idziemy tego 5 sierpnia na testy.
                                                Generalnie Ja jestem zadowolona.
                                                -
                                                Mama Roksany, ur. 16/06/2008 .
                      • lorek08 Re: do aurinko 19.05.11, 23:12
                        ja już nie ogarniam wszystkich wątków ,w których piszę więc jak będzie wiadomo co z inhalatorem to proszę o maila na pocztę gazetową. 20 zł będzie ciągle aktualne smile
    • aniaj21 Pozytywne wieści:) 23.06.11, 21:41
      Nowe wiesci co u nas

a wiec zaczne od tej najbardziej pozytywnej od jutra zaczynam pracę bardzo sie cieszę ze sie udalo bo nie bedzie trzeba sie martwic w lipcu o nic smile

a troszke mnije dobra to to ze dokumenty na komisje złozone a jak zapytalam sie jak dlugo bede czekac za komisją to Pani z biura podawczego z ochrony zdrowia do mnie ze okolo 2 do 3 miesiecy bo urlopy są normalnie az sie zdziwilam kazala mi czekac na wezwanie jakie przyjedzie pocztą
      czy Wy kochane emamy tez tak długo czekałyscie za komisją?
      • madzia2808 Re: Pozytywne wieści:) 24.06.11, 11:53
        ja czekałam na komisję z Pawełkiem 2,5miesiąca. papiery złożyliśmy w marcu a dopiero pod koniec maja mieliśmy komisję. także musisz uzbroić się w cierpliwośćsmile
        super że masz pracę - gratulacjesmile
        ps. zajrzyj na priv...
        PAWEŁEK 5.12.2009.,29TC,1100G,39CM
        NATALKA 23.12.2007.37TC,3200G,52CM
        fotoforum.gazeta.pl/5,2,madzia2808.html
    • aniaj21 i po komisji :) 17.08.11, 18:42
      Dzisiaj bylam z Patrykiem na komisji do orzekania o niepelnosprawnosci lekarka nie zbyt mila zbadala wypisala papierki podziękowała i kazała isc do pokoju obok do pracownika socjalnego na kolejne przesluchanie poszlismy spisal wszytsko tutaj dla odmiany byl bardzo fajny zajrzal w papiery od pani doktor i powiedzial tylko tyle ze jest pozytywna odpowiedz smile tak wiec nie potrzebnie sie martwiłam ale badz co badz papiery mial mocne to przyznam sie ze choc troche nadziei mialam ze sie uda smile i sie udało teraz czekam na decyzje i tu mam problem podpowiedzcie jak juz bede miec decyzje to czy trzeba ja gdzies doniesc np OPS pytam bo jestem zielona w tym temacie tak wiec prosze o wybaczenie

PS. a na komisje czekalam od 20 czerwca
      • mamakacperka-pl Re: i po komisji :) 17.08.11, 20:34
        Witaj!
        Ja również mam synka z orzeczeniem o niepełnosprawności.
        Tak jak dostaniesz decyzję to musisz iść do opieki i złożyć papiery o zasiłek pielęgnacyjny na małego. Dostaje się standardowe 153zł plus dodatek na kształcenie i rehabilitację( jak się nie mylę do 5 roku życia jest to 60zł a później 80).
        Ja łącznie na swojego Kondzia mam 213zł tego zasiłku bo on ma 3 latka.
        Pozdrawiam
    • tygrysiatko1 Re: kochane e mamy nieśmiało proszę o waszą pomoc 10.11.11, 23:38
      Aniu zaginął mi Twój mail... jakieś nowe wieści??
      • aniaj21 Re: kochane e mamy nieśmiało proszę o waszą pomoc 10.11.11, 23:55
        hej u nas z nowych wieści to tylko takie ze od sierpnia byliśmy 3 w szpitalu w tym dwa razy w Gnieźnie i trzeci raz w Poznaniu bo Gniezno nie mogło dać rady w chwili obecnej z zalecenia pulmonologa mamy nebulizacje z pulmicortu i berodualu i jak na razie (bierze je od wtorku) zauważyłam ze jest poprawa tzn lepiej mu sie oddycha i noce spokojniejsze - w lutym będzie mieć robione testy i pulmnolog mówi ze chciałby mu podać szczepionki odpornościowe bo to by było dla małego korzystniejsze z racji takiej ze od sierpnia praktycznie non stop na antybiotykach uncertain
        • tygrysiatko1 Re: kochane e mamy nieśmiało proszę o waszą pomoc 11.11.11, 00:14
          mówiłam, że steryd+długotrwałe rozszerzenie oskrzeli będzie skuteczne wink
          jeszcze doraźnie ventoli i powinnaś opanować wszystko sama wink
          • aniaj21 Re: kochane e mamy nieśmiało proszę o waszą pomoc 11.11.11, 00:29
            Mam nadzieję, bo przyznam, że przez szpitale i jego dolegliwości i psychicznie i finansowo nas wykończyło, tak więc oby to już za mną i teraz żeby było tylko lepiej smile
            • tygrysiatko1 Re: kochane e mamy nieśmiało proszę o waszą pomoc 11.11.11, 01:09
              musisz sobie "oswoić" jego chorobę i będzie ok wink wiem z doświadczenia... z czasem z wyprzedzeniem będziesz potrafiła reagować i rozpoznawać zagrożenia...
        • aqua696 Re: kochane e mamy nieśmiało proszę o waszą pomoc 16.11.11, 03:10
          aniaj21 a jak z praca rozumiem ze sie udalo..i wychodzicie powoli na prosta...
          Astma to choroba kta daje sie okielznac...
          Fakt ustawienie lekow nieraz trwa..ale spokojnie z czasem bedzie lepiej..
          I mam pytanie na ile dostaliscie orzeczenie dla syna??
          • aniaj21 Re: kochane e mamy nieśmiało proszę o waszą pomoc 16.11.11, 08:44
            hej orzeczenie dostalismy do 31.08.2014r do tego zasilek w kwocie 153 zl plus 60 na rehabilitacje i kształcenie zastanawiam sie o zlozenie ponownie na komisje zeby dostac świadczenie bo niestety ale maly non stop potrzebuje mojej opieki od komisji bylismy juz 3 razy w szpitalu a poza szpitalami non stop na antybiotykach i lekach bo maly od razu wszystko łapie i zaraz mu na oskrzela wchodzi uncertain

a z pracą teraz pracuje dorywczo gdzie sie da bo niestety przez te szpiale praktycznie malo co pracowalam uncertain/

aqua po poludniu napisze cos do ciebie na priv mam nadzieje ze mi odpiszesz smile chodzi o orzeczenie smile
            • aqua696 Re: kochane e mamy nieśmiało proszę o waszą pomoc 16.11.11, 11:21
              Witam
              Skopo jak bede mogla to podpowiem...
              Jak na astme to szczerze super bo odrazu dostalas na 3 lata.
              Mozliwe ze odpowiem wieczorem lub w nocy bo mnie rozlozylo podwojnie..i marze o swodobnym oddechu...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka