justyna198515 10.09.11, 15:38 Dziewczyny, potrzebuję pomocy prawnej dot. założenia stowarzyszenia. Bardzo proszę o maila junka15@wp.pl, z gór dzięki za pomoc Sprawa dość pilna Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bj32 Re: Pomoc prawna 11.09.11, 11:11 www.ngo.pl/ Tu masz wszystko. No i skoro potrzebujesz pomocy, to trochę dziwnie, zeby Ci się naród pchał na maila. Zadaj pytanie - otrzymasz odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
justyna198515 Re: Pomoc prawna 11.09.11, 12:26 Cały naród nie musi, wystarczy jedna osoba, która założyła lub wie "od kuchni" jak to wygląda w praktyce, bo teorię z ngo posiadam Odpowiedz Link Zgłoś
bj32 Re: Pomoc prawna 11.09.11, 14:30 Wiesz, to zazwyczaj działa tak, że jeśli zadasz konkretne pytanie, to otrzymasz jedną, sześć, sześćdziesiąt odpowiedzi... A tutaj ludzie rzadko mają czas, żeby deliberować na maila i wyciągać z Ciebie informacje, jakiej wiedzy potrzebujesz. Ja coś tam, załóżmy, wiem, ale mam tyle zajęć rozmaitych, że ekstra pisanie do Ciebie na maila z dociekaniem, czego chcesz się dowiedzieć - nie przyszłoby mi nawet do łba. Taka specyfika tego forum, że to potrzebujący [dóbr, informacji, wsparcia dowolnego] musi się wykazać inicjatywą. Zresztą chyba wiesz, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
justyna198515 Re: Pomoc prawna 11.09.11, 14:49 To precyzuje: czy zakładając stowarzyszenie bez działalności gospodarczej mogę zbierać np.1 procent na cel statutowy stowarzyszenia, darowziny, ubiegać się o granty, dofinansowania. Do czego w ogóle służy ta rejestracja jako podmiot gospodarczy? Czy można ewentualnie narazie to sobie podarowac( wiąże to się z kosztami) a dopiero gdy dzialaność się rozkreci dokonac takiej rejestracji, czy przy wpisie do krs mozemy byc zwolnione z oplat. Odpowiedz Link Zgłoś
bj32 Re: Pomoc prawna 11.09.11, 22:30 Stowarzyszenie nie musi mieć działalności gospodarczej, ale musi wypełniać pity roczne i zanim będzie mogło zbierać 1% musi uzyskać status OPP, a ten nie zostanie przyznany wcześniej niż po minimum pół roku działalności stowarzyszenia. Stowarzyszenie może otrzymywać darowizny, ale to nie to samo co 1%. Rejestracja służy głównie możliwości starania się o dotacje rządowe i unijne, o ile mi wiadomo. Bez tego... również my jako forum mogłybyśmy "się ogłosić" jako stowarzyszenie wzajemnej adoracji i dobrej woli Tu szczegóły: poradnik.ngo.pl/x/539721 Działalność gospodarcza wiąże się z konkretnym działaniem, płaceniem podatków [jeśli są "powody"], a z pewnością płaceniem ZUS. I, jak wspomniałam, nie jest konieczna. Ani natychmiast, ani w ogóle. Ma sens wtedy, kiedy wiadomo, że będą z niej korzyści, czyli "jako działalność mamy sprzedaż wykonanych przez dzieci kartek na allegro, przez ich mamy pierożków do najbliższej knajpy, a przez babcie - sweterków dzierganych" - zakładając, że będzie nie tylko podaż, ale i popyt. Tu: poradnik.ngo.pl/ masz informacje szczegółowe na temat zakładania stowarzyszenia. Tu: poradnik.ngo.pl/x/432454 dotyczące KRS. O ile pamiętam, sama rejestracja w KRS jest za free albo kosztuje jakieś grosze [zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt,że do założenia stowarzyszenia potrzeba minimum 15 osób], a płaci się tylko za późniejsze zmiany, ale to proponuję sprawdzić dokładnie w linku. Zwyczajnie nie mam sił teraz w tym grzebać. O! Mam!: informatorium.ngo.pl/x/370197 Płatne, można się ubiegać o zwolnienie, szczegóły w linku. Ogólnie strony ngo są czytelne i można wszystko znaleźć nawet jak się połowicznie śpi, tak jak ja teraz W razie trudności - pytaj dalej Odpowiedz Link Zgłoś
bj32 Re: Pomoc prawna 12.09.11, 18:54 Hihihi. Zatem odpowiedziałam już za pierwszym razem Odpowiedz Link Zgłoś
l.e.a Re: Pomoc prawna 12.09.11, 20:44 justyna198515 napisała: > To precyzuje: czy zakładając stowarzyszenie bez działalności gospodarczej mogę > zbierać np.1 procent na cel statutowy stowarzyszenia, darowziny, ubiegać się o > granty, dofinansowania. Do czego w ogóle służy ta rejestracja jako podmiot gosp > odarczy? Czy można ewentualnie narazie to sobie podarowac( wiąże to się z koszt > ami) a dopiero gdy dzialaność się rozkreci dokonac takiej rejestracji, czy przy > wpisie do krs mozemy byc zwolnione z oplat. > Justyno, czekałam na tel. od Ciebie. Ja akurat mam do czynienia z fundacją, a fundację zakłada się na innych zasadach niż stowarzyszenie. Co do Twoich pytań: Musisz wiedzieć, czy masz w planie prowadzić w stowarzyszeniu działalność gospodarczą, jeżeli tak musi być to być w statucie, nie ma sensu tego robić później, teraz w czasie rejestracji są to mniejsze koszty. Jeżeli nie macie zamiaru prowadzić działalności wtedy w ogóle tego w statucie nie umieszczasz. Możecie też poprosić pisemnie o zwolnienie Was z opłat przy wpisie do KRS. Co do OPP, musicie działać 2 lata i wykazać się w corocznym sprawozdaniu dopiero wtedy możecie się ubiegać o OPP i zbierać ten 1%. Odpowiedz Link Zgłoś
justyna198515 Re: Pomoc prawna 13.09.11, 08:21 Dziekuje lea Statut juz napisany z furtka na dzialalnosc choc nie wiem czy z tego skorzystamy. Odpowiedz Link Zgłoś