Dodaj do ulubionych

Prośba o wsparcie materialne

17.11.11, 19:59
Po raz kolejny rozpoczynam wątek na Państwa forum, nie doczytałam na temat regulaminu smile
Naszej sytuacji niestety nie można opisać w kilku słowach...
na pewno nie jest za rózowo.
Jestem 25 letnia mamą dwójki wspaniałych dzieciaczków, niespełna 6 letniego synka i cztero letniej córci smile to dwie małe radości mojego życia.
Mieszkamy w Gdyni, aktualnie wynajmuję mieszkanie, ponoszę połowę kosztów utrzymania lokalu , jest to kwota ok. 600 zł ...co do moich dochodów to są to świadczenia z Urzedu Miasta które otrzymuję na rzecz opieki nad niepełnosprawnym synem (szymon jest osobą z opóźnionym rozwojem psychicznym)...(912 zł)...kiedy tylko mogę dorabiam jako pomoc domowa,kelner...jeżdźę na inwentaryzację łapię się czego mogę,ale to i tak niestety mało,takimi sposobami zarabiam na wyżywienie,środki czystości, z świadczeń niewiele pieniążków pozostaje na tzw. zycie, od trzech lat mąż nie łoży na dzieci,w końcu zebrałam się w sobie i odważyłam się z tym skończyć...od prawie trzech miesięcy w Sądzie Okręgowym w Gdańsku "wisi" mój pozew o orzeczenie sparacji pomiędzy mną a mężem, nie ma nawet wyznaczonego terminu rozprawy, dopiero po zasądzeniu alimentów na dzieci będę w stanie stanąć pożądnie na nogi,zabezpieczyć się finansowo, wyprowadzić się do mniejszego mieszkania z dziećmi...odciąć od byłego partnera...na tą chwilę jest to niemożliwe.
Ze strony rodziny nie mogę liczyć na wsparcie, mój ojciec jest poza rejonem kraju a moja mama choruje psychicznie, wychodzi z założenia że mi nie pomoże bo... bo kiedyś jej zabraknie i jeśli mnie wesprze nie będę nauczona radzic sobie sama...
od sześciu lat nawet na chwile nie przypilnowała wnucząt...zatem do głowy by jej nie przyszło by wspomóc córke i wnuki materialnie... raz w miesiącu podaruje nam konserwe w puszce...ależ jestem wściekła gdy o tym mysle, z drugiej zaś strony czasem myslę choroba nie wybiera.
obecnie ucze sie zaocznie w liceum ogolnoksztalcacym dla dorosłych w gdansku, staram się zdobyc srednie wyksztalcenie by moc zapewnic sobie dobra prace w przyszlosci, na tyle dobra by sprostac potrzebom moich pociech.
od 3 lat staram sie o przyznanie mieszkania komunalnego od Urzedu Miasta w Gdyni...
urzednicy czekaja na aktualizacje mojego wniosku, zostanie on zaktualizowany dopiero wtedy gdy bede miala w rece prawomocny wyrok z orzeczeniem separacji pomiedzy mna a mezem.
Korzystam z pomocy Polskiego Komitetu Pomocy Społecznej...ostatnio ofiarowali nam dosyć dużo żywności...kaszę,płatki kukurydziane,ryż...kawę zbożową...też nie mają wiele możliwości, ale starają się jak mogą...najważniejszą rzecza jaką od nich otrzymałam to dobre słowo smile są wspaniali.w caritasie byłam tylko raz....w łaźni w sopocie po pani która zgłosiła się wraz ze mną o pomoc chodziły wszy...i niech mi Panie wierzą nie chcę tam wracać,tam przychodzą ludzie prosto z ulicy... bezdomni,brudni,chorzy...do PKPSU trzeba mieć pisemne skierowanie z Mopsu, trzeba się po nie pofatygować...wiec większości "potrzebującym" robić się tego nie chce.
Pukam do każdych drzwi...zapukam i do tych...
jeżeli wyrażą Panie chęć pomocy naszej rodzinie będę bardzo wdzięczna.
Na tą chwilę potrzebujemy ubrań dla synka,koszule z długim rękawem i spodnie (110-116 cm)
córcia ma jeszcze ubranka...
Ja z kolei prosiłabym o buty na zimę (38)
mam jeszcze jedną prośbę ... zbliżają się mikołajki ... święta ... aż mi głupio prosić ... ale może któraś z Pań zorganizowałaby paczkę dla moich dzieci na mikołaja?
ciężko człowiekowi przychodzą takie rzeczy...
dziękuję z całego serca. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • aqua696 Re: Prośba o wsparcie materialne 17.11.11, 20:33
      Witam
      Bardzo chetni spotkam sie z toba na poczatku grudnia.
      Co do alimentow to nie musisz czekac na orzeczenie separacji.
      Dwa mieszkajac w Gdyni sad rodzinny jest w Gdyni.
      Zloz o zabezpieczenie alimentacyjne na czas procesu, i tu wpisz odpiwednie kwoty a nie zanizone.
      Z ojcem sprobuj sie skontaktowac, pobyt za granica to nie umozliwienie kontaktu i pomocy.
      Z mama moze usiadz i dokladnie przedstaw sytuacje.
      Rozumiem iz przeczytalas szpike ktora wisi o pisie sytuajci.
      Czy masz dodatek mieszkaniowy??
      Za bardzo na mieszkanie z zasobow Gdyni bym nie liczyla na twoim miejscu bo ich nie ma..no i zalezy to od wielu czynnikow.
      Jesli Twoja mama na duze mieszkanie a ty masz tam meldunek to nie moze cie nie wpuscic..i niepozwolic mieszkac.
      • aqua696 Re: Prośba o wsparcie materialne 17.11.11, 20:35
        Paczki robi sie pod chinke a nie na mikolaja.
        Jesli jestes pod opieka MOPS to wiem iz przygotowuja paczki dla dzieci.
        I chyba komitet tez...
        • claudel6 Re: Prośba o wsparcie materialne 18.11.11, 10:19
          nie rozumiem tego podkreślania, ze Gwiazdka to nie Mikołaj - we wszystkich domach, które ja znam dzieci uczy się, że to Mikołaj przynosi prezenty na Gwiazdkę. zresztą też we wszystkich filmach o Bozym Narodzeniu, jakie kojarzę pojawia sie wątek Mikołaja z prezentami.
          mówi się wymiennie: gwiazdka i mikołaj.
          • miedzymorze Re: Prośba o wsparcie materialne 18.11.11, 10:35
            Uczyń zatem wysiłek umysłowy i zrozum, że krąg z którym się obracasz, nie wyczerpuje wszystkich możliwości. W zależności od regionu/tradycji danej rodziny jest po prostu różnie - Gwiazdka, aniołek, Dziadek Mróz, Jezusek, itp.
            Organizatorki podkreślają, żeby potem nie było przypadków zdziwionych i rozczarowanych, które otrzymane prezenty dadzą dzieciom na Mikołajki (6.12) a potem jest rozpacz, bo nie ma położyć pod choinkę.

pozdr,
            mi
            • claudel6 Re: Prośba o wsparcie materialne 18.11.11, 20:47
              nie musze czynić wysiłków umysłowych, żeby myśleć, wiem, ze są regiony, gdzie okreslenie Mikolaj jest ściśle związane ze świętem 6.12., ale chyba równiez w tych regionach ludzie wiedzą, że wyrażenie prezenty od/na mikołaja jest ogólnie - na świecie - nie tylko w Polsce, kojarzone ze świetem BN.
              podkreślanie za każdym razem, ze prezenty to tylko na Gwiazdkę, nie na Mikołaja wydaje mi się bez sensu, nie mówiac juz o tym, że te regiony, które tak mocno obchodzą dzień św. Mikołaja 6.12. też chyba z tej okazji robią prezenty, nie?
              • aqua696 Re: Prośba o wsparcie materialne 18.11.11, 21:09
                Claude w anglosaskich krajach jak i sporej czesci europejskich mikolaja sie nie bochodzi lub naprawde bardzo symbolicznie-slodycze.
                Atom rozumie ale jednak niewydolnosc jaka przedstawia twoj maz to jest podstawa problemu...
                I separacja staranie sie o komunalne mieskzanie jako samotna..to tez zostawienie jego samego z dlugami..jak i teraz ubieganie sie o zabezpieczenie..
                Moze mozecie razem pojsc do bankow i zrobic kredyt konsolidacyjny??
                Co do notariusza dowiem sie w pon. jak mozna jeszcze spisac prawnie rozdzielnosc majatkowa.
                • atom211 Re: Prośba o wsparcie materialne 18.11.11, 21:22
                  Mam na imię Judyta smile
                  Tak masz racje, jego zachowanie to podstawa problemu, próbowałam na niego wpłynąć jak najbardziej, ale kochana...nie da się życ za dwoje, dlatego posunełam się do separacji. Z tego co ja wiem to notariusz jest jedynym rozwiązaniem w kwestii rozdzielności ... ewentualnie jeżeli mąż nie podpisze aktu mogę zgłosić się ze sprawą do sądu.
                  • aqua696 Re: Prośba o wsparcie materialne 18.11.11, 21:32

No wlasnie mozesz w sadzie zalatwic o rozdzielnosci i nieponoszenia odpowiedzilanosc za dlugi meza.
          • aurinko Re: Prośba o wsparcie materialne 18.11.11, 10:36
            Claudel, a ja to odebrałam tak, jakby Aqua kierowała się tym zdaniem
            "mam jeszcze jedną prośbę ... zbliżają się mikołajki ... święta ... aż mi głupio prosić ... ale może któraś z Pań zorganizowałaby paczkę dla moich dzieci na mikołaja?"
            i podkreśliła, że cyt."Paczki robi sie pod chinke a nie na mikolaja." co wg mnie jest sugerowaniem, że na mikołaja dzieci nie muszą mieć paczek... no nie muszą oczywiście, ale mogą, bo czemu nie? Czy rodzice, którzy przygotowują dzieciom paczki pod choinkę nie dają prezentu na Mikołajki?
      • atom211 Re: Prośba o wsparcie materialne 17.11.11, 20:52
        Witam, dziękuje za tak szybką odpowiedź smile
        Jeżeli chodzi o spotkanie to ja jak najbardziej jestem na tak smile
        Takie sprawy jak separacja, rozwód u nas w trójmieście można przeprowadzić tylko w sądzie okręgowym.Co do alimentów to rozmawiałam z radcą prawnym (polecam Paniom Biuro Porad Obywatelskich w Gdyni na Traugutta - udzielają bezpłatnej pomocy) i poinformował mnie że nie mogę założyć "oddzielnej" sprawy w sądzie w Gdyni dot,alimentów.
        Z ojcem się nie skontaktuję...nie żyjemy w zgodzie, to bardzo delikatna sprawa (nie o wszystkim można powiedzieć).
        Z mamą nie da się usiąść i porozmawiać, ma zaburzoną osobowość, obawiałabym się o los dziedzi gdybym sie "wprosiła" do JEJ mieszkania.
        Dodatku nie mam i ubiegać się o niego nie mogę gdyż nie mam umowy najmu mieszkania...ale postaram się gdy pójdę "na swoje", bardzo mi zależy na wynajęciu mieszkania z umową, (już wiem jakie są warunki, byłam w UM).
        Rozmawiałam z Pania z Urzędu która prowadzi moją sprawe, powiedziała że jako samotna matka z niepełnosprawnym dzieckiem mam spore szanse na mieszkanie komunalne.
        Pozdrawiam Cię ciepło smile dziękuję za odzew.
        • aqua696 Re: Prośba o wsparcie materialne 17.11.11, 21:57
          Wiec zloz do sadu w gdansku dodatkowo o zabezpieczenie alimentacyjne na czas procesu...ten kto podpowiedzial abys nie pisala o zabezpieczenie mija sie z prawem bo do zabezpieczenia masz prawo.
          Mozliwe ze sie cos zmienilo kiedys - rozwody byly w Gdyni w sadzie i alimenty.
          Rozumiem ze mieszkanie z mama moze byc uciazliwe ale na mieszkania czeka sie...i w tym czasie moze byc ciezko.
          Nieraz konflikty i dume sie chowa i rozmawia...jednak rodzina jest najblizsza.
          O zabezpieczenie mozesz wystapic teraz i spr. powinna szybko byc klepnieta.
          Wiec nie ma co a w pon pojechac do sadu z wnioskiem.
          W MOPS dowiedz sie jakie warunki musisz spelnic aby otrzymaly dzieci paczke.
          Mamy tu kolezanke ktora z ciazko chora mama zyje i tez bywa nieciekawie ale daje rade...w przyszlosci moze masz mozliwosc dziedziczyc mieszkanie po mamie??
    • aurinko Re: Prośba o wsparcie materialne 18.11.11, 09:12
      Napisz do mnie (aurinko@gazeta.pl).
    • claudel6 Re: Prośba o wsparcie materialne 18.11.11, 10:15
      atom, zgłoś dzieci do naszej gwiazdkowej akcji.
    • claudel6 Re: Prośba o wsparcie materialne 18.11.11, 10:20
      słuchaj, moze będę mogla Ci tez pomóc z ubraniami dla synka. rozejrzę się.
      • atom211 Re: Prośba o wsparcie materialne 18.11.11, 12:25
        Kochane dziękuję wam z całego serca za odzew w naszej sprawie.
        I takie rzeczy dodają człowiekowi sił i chęci do walki o lepsze jutro.
        Ja sama w miare swoich możliwości staram się pomagać innym, mam nadzieję że kiedyś będę w stanie zrobić o wiele więcej niż oddać ciuszki czy akcesoria po dzieciach.
        Uważam że warto siebie nawzajem wspierać.
        Co do mieszkania z mamą...nie unoszę się dumą...to nie to,chcę podkreślić że bałabym się o zdrowie a nawet życie moje i moich dzieci, nie podejmę tego ryzyka, pamiętam co mnie spotykało gdy jako dziewczynka mieszkałam z matką...nikomu tego nie życzę.
        Z miłą chęcią przyłączę się do Państwa akcji...czy mogę przesłać zdjęcia a nie skany dokumentacji ???

Pozdrawiam
        • aqua696 Re: Prośba o wsparcie materialne 18.11.11, 13:27
          A cz ojciec dzieci na dzis nic nie lozy na ich utrzymanie??
          To jest niezgodne z prawem i normami spolecznymi....do swiadczen oczywiscie masz prawo..ale on ma tez obowiazek..a o alimentach czy jego pomocy nie napisalas ani slowa..
          Zabezpieczenie powinno byc w ciagu 7 dni rozpatrzone choc najczesciej to jest 14 dni.
          Tak dla mnie to sa claude 2 rozne swieta..mikolajki 6 grudnia, i pod choinke 25 grudnia...Bywa ze tez przychodzil mikolaj jak bylam dzieckiem.
          A na marginesie jestem ciekawe w ilu krajach dzieci dostaja cos na 6 grudnia oprocz polski??
          • milka781 Re: Prośba o wsparcie materialne 18.11.11, 13:47
            atom211 miałabym parę rzeczy dla was odezwij się milka781@gazeta.pl
          • atom211 Re: Prośba o wsparcie materialne 18.11.11, 19:15
            Sytuacja nie należy do łatwych,wręcz przeciwnie - zaliczyć ją można do tych bardziej skomplikowanych.
            Mąż opłaca drugą połowę kosztów utrzymania wynajmowanego przez nas mieszkania, resztę swojego wynagrodzenia za prace przeznacza na spłatę zaciągniętych przez siebie długów, i to byłoby na tyle, za reszte odpowiedzialna jestem ja.
            Na tą chwilę nie skorzystam z możliwości ubiegania się o przedwczesne alinenty, dlaczego? już wyjaśniam.
            Nie chcę niczego robić pochopnie, wszystko dokładnie analizuję, zamin coś zrobię obmyślam plan tysiące razy, w końcu nie jestem odpowiedzialna tylko za swoje życie, ale tez za życie dwóch innych osób, najbliższych mi w świecie.
            Z racji tego że mąż ma tendencje do pakowania się w kłopty, wychodzę z założenia że przedewszystkim pierwszą rzeczą jaką muszę zrobić to podpisać ROZDZIELNOŚĆ MAJĄTKOWĄ, bez tego ani rusz, nawet gdy będzie orzeczona separacja będę odpowiadać na równi z mężem za jego długi, tlatego taki dokument to podstawa.
            Jeżeli sąd przyzna alimenty na córkę to ok,będą pieniądze ale co z tego ? mąż da mi na dziecko a przestanie opłacać raty za kredyt,rachunki itp. nie mogę pozwolić na to żeby dobrali sie do mnie i dzieci! z jego powodu.
            Tylko na córkę mogę ubiegać się o jakiekolwiek zabezpieczenia od obecnego męża,
            do syna nie ma praw, ja jestem jedynym prawnym opiekunem niepełnosprawnego syna.
            Na Szymonka były przyznane alinenty z funduszu lecz w kwietniu się skończyły...jego biologiczny ojciec zmarl.
            wystąpiłam do ZUSu o przyznanie renty rodzinnej po jego ojcu,odmówiono bo przez ostatnie 18-naście miesięcy nie pracowal,nie ma na to żadnych papierów, aktualnie w sądzie pracy w gdańsku toczy się postępowanie....pozwałam ZUS,tj,złożyłam odwołanie,apelacje jak kto woli od ich decyzji,wiem że i sąd mi odmówi...(rozprawa w grudnu)... ale to nic ,z odmową z zusu i z odmową z sądu pojadę do Prezesa zusu i wystąpie o przyznanie renty nadzwyczajnej na syna (takia rente otrzymuje sie w wyjatkowych sytuacjach) mam nadzieje ze sie nam powiedzie. akt u notariusza kosztuje 400 zl, staram sie zorganizowac te pieniadze....to nie jest tak ze ja nic nie robie, agua staram sie miec wszystko pod kontrolą...być na bierząco...nie wszystklo jest takie latwe , musze pamietac ze nie jestem sama...
            • aqua696 Re: Prośba o wsparcie materialne 18.11.11, 21:29
              o alimenty mozesz wustapic do dziadkow syna lub jego rodzienstwa..
              Poniewaz ZUs nie udzielil renty po ojcu..tu nie tylko te 18 miesiecy ma znaczenie ale i okres pracy odpowiedni do wieku ..
              I na specjalna szczerze bym nie liczyla...

Masz troche rozszczeniowa postawe..panstwo ma dac mieszkanie, na dzieci...
              A Ty z mezem??
              • atom211 Re: Prośba o wsparcie materialne 18.11.11, 21:54
                Tylko matka biologicznego ojca mojego syna zyje,ma niska rente, pozwalabys ja na moim miejscu? Ktory normalny sad zasadzi od tej kobiety alimenty na wnuka? Rozpatrywalam wszelkie mozliwosci. Nie jestem z mezem, z chwila w ktorej zabezpiecze sie finansowo wyprowadzam sie. Teraz za 900 zl co ja tu w trojmiescie wynajme?
              • aurinko Re: Prośba o wsparcie materialne 18.11.11, 22:03
                Aqua, jesteś niesprawiedliwa oceniając postawę tej dziewczyny jako roszczeniową na podstawie jej oczekiwań odnośnie mieszkania. Ona ma pełne prawo starać się o mieszkanie od miasta, tak samo jak dziesiątki tysięcy innych osób. Jak ktoś idzie po zasiłek do MOPSu to też ma postawę roszczeniową??? N dzieci też jej się należy jeśli spełnia kryteria, dziewczyna stara się jak może, dorabia w miarę możliwości gdzie się da, kształci się aby mieć większe szanse na lepszą pracę, zadbała o rozdzielność majątkową dla finansowego bezpieczeństwa swoich dzieci, jak możesz twierdzić, że ma roszczeniową postawę ??? Dawno mnie nie wkurzyły czyjeś słowa tak jak twoje.
                • atom211 Re: Prośba o wsparcie materialne 18.11.11, 22:09
                  Dziekuje Ci za dobre slowo,jestem bardzo wdzieczna,az mi sie lza w oku zakrecila.Dziekuje.
                • aqua696 Re: Prośba o wsparcie materialne 18.11.11, 22:47
                  Aurinko to ze mnie nie lubisz to obydwie wiemy od dawna...
                  Cos ja umoczylam wtedy wierzac tej osobie w to co mi pisala mowila...
                  Dla kazdej z nas miala swoja piosenke i niezle z tego zyla.

Judyta nie pisalas dokaldnie jak wygladala sytuacja, nie jest powiedziale ze sad juz ci nie przyzna renty skoro warunki sa spelnione.
                  Co do renty specjalne to uwierz byly juz tu mamy z niepelnosprawnymi dziecmi i nic nie udalo sie bo brakowalo np 2 miesiecy.
                  Czemu napisalam roszczeniowa...
                  Bo mozesz rowniez pozwac swojego ojca o alimenty na wnuka, tak jak i jego babcie..
                  Bo czytajac rozumiem iz walczysz o mieszkanie...ale wczesniej nie zlozylas??
                  Przeciz jako malzenstwo tez mogliscie zlozyc.
                  Mozesz poprosic swoja rodzine o pomoc tak jak miasto..

Znam rodziny w Gdyni z niepelnosprawnymi dziecmi ktore dostaly mieszkanie w ciagu kilku lat..a inne czekaja nadal...np. moja znajoma z synem ktora tez wychowuje go samotnie a syn ma powazne schorzenie...i czeka..wynajmuje..A ostatnio zaproponowano jej ze moze corke dorosla pociagnac o alimenty.

Masz w tej chwili patowa sytuacje ale moze uda wam sie dojsc do porozumienia..moze sama rozdzielnosc na meza podziala jak zimny prysznic..
                  W koncu byliscie jakis czas i dawaliscie rade..
                  Do sadu przygotuj sobie wszelkie dokumenty jakie jestes w stanie o pracy ojca syna...i kryteriach jakie ma ZUS aby je spelnic, jak sie spotkamy moge zasiegnac u zrodla informacji jak powinny wygladac twoje kontr argumenty dla ZUS.
                  Owszem pomoc prawna na Traugutta udzielaja ale i potrafia niezle namieszac...
                  Warto tez renegocjowac kredyty, aby zmniejszyc co miesieczne wplaty wydluzaja okres splaty..lub wlasnie zrobic jeden konsolidacyjny kredyt.
                  • aurinko Re: Prośba o wsparcie materialne 18.11.11, 22:59
                    aqua696 napisała:

> Aurinko to ze mnie nie lubisz to obydwie wiemy od dawna...

Mylisz pojęcia, ale to nie mój problem.
                    W tym konkretnym przypadku odniosłam się wyłącznie do - moim zdaniem - twojej niesłusznej oceny, stwierdziłaś, że dziewczyna ma roszczeniową postawę bo stara się o mieszkanie z miasta i to uważam nie tylko za niesłuszne ale też krzywdzące i niesprawiedliwe z twojej strony. I nie ma to nic a nic wspólnego z tym, co ty sobie sądzisz na temat moich odczuć co do twojej osoby.
                  • atom211 Re: Prośba o wsparcie materialne 18.11.11, 23:05
                    Aqua, nie uda sie naprawic relacji pomiedzy mna a moim mezem,on jest osoba uzalezniona,z jego nalogiem nie mam juz sil walczyc, nie mam sily ani fizycznej ani psychicznej...poprostu mi jej brak.Nie wiem czy uwaznie czytalas moje posty...o mieszkanie komunalne staram sie 3 lata, teraz tylko aktualizuje wnioski...

Co do renty to bede odwolywac sie do bolu pisac do wszystkich ... nawet prezydenta, dziecko musi byc zabezpieczone.

Moja mama ma tylko rente, a ojciec nie posiada udokumentowanego dochodu, pracuje na czarno, komornik nie bedzie mial na czym przeprowadzic egzekucji.
                    • aqua696 Re: Prośba o wsparcie materialne 18.11.11, 23:11
                      Atom sad wzywa Twojego ojca..i on ma wykazac dochod, moze zasadzic alimenty a jak nie bedzie placil to placi fundusz...do czasu wojny z sadem i ZUS to moze byc dla was duzo.
                      ZUS jak sama napisalas masz prawo..pytania oczywiscie czy ktos jescze sie nie stara...
                      Tu masz argumenty choc nie wiem ile jest teraz renty na dziecko...
                      • atom211 Re: Prośba o wsparcie materialne 18.11.11, 23:24
                        Nie podoba mi sie ten pomysl z pozywaniem dziadkow, nie w naszym konkretnym przypadku, szkoda pradu...wszystko na spokojnie jeszcze nie jest zle, dbam o to by dzieci mialy dach nad glowa ... nie chodza glodne.Nawet nie wiem gdzie jest moj ojciec, nie ma nawet meldunku.
                        Renta...alimenty byly przyznane w kwocie 350 zl,choc znajomi uwazali ze jak na chore dziecko to malo...nawet jezeli tyle przyznaja tej nadzwyczajnej to bedzie ok.Wynajme mieszkanie z umowa,postaram sie o dotacje z um,dam rade...w tym wszystkim chodzi o czas...teraz jest ciezko ale to okres przejsciowy...mam nadzieje...
              • atom211 Re: Prośba o wsparcie materialne 18.11.11, 22:06
                Jeszcze jedna sprawa,spelniamy pozostale warunki jezeli chodzi o wymogi zus, ojciec szymona mial 25 lat gdy zmarl i musial miec przepracowane minimum 4 lata...mial. Dlaczego uwazasz ze ma sie nie udac,niepelnosprawne dziecko wychowywane tylko przez matke to nie nadzwyczajna sytuacja?

Co oznacza zformuowanie "rozczeniowa postawa"?
    • claudel6 Re: Prośba o wsparcie materialne 20.11.11, 18:02
      hej napisz mi na priv swój adres
      • atom211 Re: Prośba o wsparcie materialne 20.11.11, 19:03
        Nie wiem dlaczego ale nie mogę sad ... coś mi nie wychodzi ...
        • claudel6 Re: Prośba o wsparcie materialne 21.11.11, 21:30