trixii Re: Prośba o żywność i inne 17.12.12, 22:59 To my dziękujemy. Dzięki wam zrobimy rodzinie piękny prezent ! Na zakupy spożywcze już raczej mamy chodź przydało by się trochę chemii (na to środków nie mamy). Zbieramy na opał, agd i używane meble głównie chodzi o regał za darmo nikt nie wystawia ;/ a jest to mebel dość przydatny przy dzieciach ewentualnie pojemnik na zabawki, siatka na zabawki, komodę lub szafę. Odpowiedz Link Zgłoś
malinowe_lody Re: Prośba o żywność i inne 18.12.12, 08:57 wysłałam ( paczka powinna dzisiaj byc na miejscu) płyn do naczyń, mały proszek -600g, płyn do sprzątania, mydło dla dzieci ( duże - ziajki maziajki), pastę do zębów. Jest też kurteczka dla Ani, może nie jest super ciepła, ale jak się włoży gruby swetr, bluzę, to myślę, że wystarczy Odpowiedz Link Zgłoś
trixii Re: Prośba o żywność i inne 18.12.12, 09:05 Dziekuje wam bardzo za wszystko co robicie. Mond tak pieniążki doszły. Do piątku wszystko podliczam więc jakoś wtedy podam wam ile udało nam się zabrać. Co do dzisiejszego dnia to zapowiada się ciekawie. Jednak nie chce zapeszać. Wieczorem powiem co i jak . Tak więc trochę chemii już mamy. W zależności od wpłat planuję kupić duzy proszę do prania i wykupienie lekarstw bo małżeśtwo się rozchorowało bardzo. Ona obustronne zapalenie oskrzeli a on zapalenie płuc. Bardzo bym chciała wykupić im te recety. Mam nadzieje że ktos poratuje naszą akcję jeszcze jakimś groszem. pozdrawiam trixii Odpowiedz Link Zgłoś
trixii Mamy nową lodówkę i opał !!! 18.12.12, 15:17 Witam ! Tak jak pisałam nie chciałam zapeszać no ale już teraz mogę wam napisać że rodzina w dniu dzisiejszym otrzymała nową lodówkę i opał ! (nie jestem wstanie określić na ile to starczy ale są to dwie tony) . Chciałabym jeszcze raz publicznie podziękować Pani Magdzie i Panu Arkowi za to co zrobili dla tej rodziny. Ponadto chłopcy dostali ubranka a rodzice wiele innych przydatnych w domu rzecze np koc itd. Co do paczek to w sumie widziałam że przyszły dwie jedna z kaloszkami ocieplanymi a druga dzisiaj tam gdzie płyn uniwersalny do podłogi. Potem zlokalizuje te paczki w tabelce. Przepraszam miałam dzisiaj na głowie bardzo dużo spraw. Poza tym widziałam że ściany w domu w nie których pokojach już są odmalowane i wygląda to znacznie lepiej. Tak więc środki które mieliśmy przeznaczone na lodówkę przeznaczymy na pralkę jak jeszcze trosze dozbieramy. Pozdrawiam ! Odpowiedz Link Zgłoś
ewa-mamazosi Re: Mamy nową lodówkę i opał !!! 18.12.12, 21:49 Cudna wiadomość. Pani Magdo, Panie Arku jesteście Wspaniali Odpowiedz Link Zgłoś
trixii Nadal zbieramy ! 18.12.12, 22:31 Dziewczyny nadal zbieramy na żywność i tym razem na pralkę już niewiele nam brakuje... Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Nadal zbieramy ! 19.12.12, 09:08 Nie wiem czy widziałaś ten post, więc wklejam: forum.gazeta.pl/forum/w,615,141021318,141235971,Re_Wysylka_rzeczy_bezposrednio_do_rodziny.html?wv.x=2 Odpowiedz Link Zgłoś
trixii Re: Nadal zbieramy ! 19.12.12, 10:19 Dziekuje za informację. Już sie kontaktuję z tą Panią Odpowiedz Link Zgłoś
magdaark35 Re: Mamy nową lodówkę i opał !!! 19.12.12, 09:22 proszę nie dziękować bo nie o podziękowania w tym wszystkim chodzi, najważniejszy jest uśmiech na twarzach ludzi, a szczególnie dzieci bo one sa niewinne róbmy swoje i dzielmy sie a będzie ok, wiem ze dla tych co sa na tym forum nie trzeba tego pisać ale moze trafimy do jeszcze kilku ludzi dobrej woli Odpowiedz Link Zgłoś
trixii Pierwsze wydatki i kolejna prośba 19.12.12, 10:40 Ze środków zebranych na żywność w dniu wczorajszym i w dniu dzisiejszym wydałam około 70 zł na 1. żywność 16,99 (jechałam wczoraj więc coś podrzuciłam) 2. dzisiaj lekarstwo dla matki (zapalenie oskrzeli - konieczny antybiotyk), ibum dla dzieci ważny do 2015 (nie wyobrażam sobie domu w ktorym są dzieci a nie ma takiego leku), oraz witaminy do ssania w postaci drażetek dla chłopców od 3 roku życia. Także bardzo was proszę ze względu na to że pojawiły się niespodziewane wydatki (choroba) nadal zbieramy na żywność ponieważ budżet nam się pomniejszyl. Bardzo prosze was o wsparcie jeszcze troche czasu zostało. Na zakupy jedziemy w sobotę z Agnieszką. Licze na to że będziemy miały też jeszcze jeden duży prezent dla rodziny Ale to zależy wszystko od was. Dzisiaj też bardzo ważny dzień dla rodziny ... ale o tym to potem.. czekam na informacje Odpowiedz Link Zgłoś
trixii Zbieramy na żywność meble i agd 19.12.12, 17:03 Przepustka dla dziewczynek jest pod wielkim znakiem zapytania brak mebli i miejsca do trzymania ubrań jest tego bezpośrednią przyczyną. Jest mi przykro ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
trixii Przepustka dla dziewczynek pod znakiem zapytania 19.12.12, 17:10 A w ogóle czy to że np nie ma mebli w sensie szafek i ubrania częściowo są w worku (bo rodzina się dopiero przeprowadziła) może być podstawą do tego by dzieci nie wyszły na przepustkę ?. No jakoś mi to nie bardzo się widzi ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
g-ania24 Re: Pierwsze wydatki i kolejna prośba 19.12.12, 17:10 podeślij proszę nr konta i dane do przelewu na mail g-ania24@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
trixii Re: Pierwsze wydatki i kolejna prośba 19.12.12, 17:42 a jednak jakiś musi być błąd w podanym adresie Odpowiedz Link Zgłoś
wolnaola26 Witam! 20.12.12, 13:58 Czy pieniądze dotarły? Sprawdzi Pani? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
trixii Re: Witam! 20.12.12, 14:00 Tak, własnie sprawdziłam. Dziekuję ślicznie jutro się rozejrzę za czymś sensownym dla Ani (szczególnie biorąc pod uwagę to co otrzymała już) Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Brakuje nam kilkadziesiąt zł na pralkę / 20.12.12, 14:33 Trixi napisz mi na gazetowego swój nr tel pilne. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_weornisi Re: Brakuje nam kilkadziesiąt zł na pralkę / 20.12.12, 17:03 Widziałam się dzisiaj z Agnieszką, przekazałam jej ręczniki, trochę kosmetyków i słodyczy dla dzieci. Pozdrawiam! Ania mam nadzieję, że również przelew ode mnie doszedł Odpowiedz Link Zgłoś
trixii Ostatni dzień zbieram pieniążki- proszę o wsparcie 20.12.12, 18:10 Jedziemy do rodziny w sobotę jeżeli ktoś miałby ochotę dołożyć się do żywności, środków czystości to bardzo proszę o dokonanie tego dzisiaj ewentualnie jutro jeżeli ktoś ma konto w banku ING. Pieniążki pomiędzy bankami idą znacznie dłużej a nie chciałabym żeby mi środki finansowe wpłynęły np. w poniedziałek. Jak już pisałam troszkę pieniążków zostało wydanych na lekarstwa dlatego budżet na zakupy świąteczne nam zmalał i na pewne wcześniej zaplanowane rzeczy może po prostu nie starczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
trixii Mamy meble ! 20.12.12, 19:39 Dzięki życzliwości Pani Magdy i Pana Arka rodzina otrzymała dzisiaj komplet mebli które zostaną wstawione do pokoju dziewczynek. Jesteście niesamowici ! Odpowiedz Link Zgłoś
trixii co potrzebujemy a czego już nie 20.12.12, 21:19 Ubrań dla chłopców mamy sporo więc jeżeli wyjdzie wszystko co zostało zadeklarowane nie potrzeba już zbierać. Potrzebne tylko buty dla jednego z chłopców rozmiar 28. Co do Anusi potrzebne spodnie dresowe, ogólnie dresy, body z długim rękawkiem, bluzeczki długi rękaw, rajstopki ciepłe, ciepła piżamka Co do starszych dziewczyn co prawda mam całą reklamówkę dużą przygotowaną do zawiezienia w sobotę jednak jeżeli ktoś by miał zbędne ubrania w szczególności na starszą dziewczynkę rozmiar 146-152 to też by się bardzo przydały. Tutaj też jest prośba o buty zimowe i tanisowki ewentualnie jakieś adidaski dla tych dziewczynek rozmiar od 34 do 36. Poza tym potrzebne wieszaki, jakieś pojemniki na zabawki, głębokie talerze kilka sztuk. Kaszki dla najmłodszej pociechy Ani oraz pampersy. Poza tym do jutra zbieram pieniążki na żywność dla tej rodziny może jeszcze ktoś ma ochotę wesprzeć nas. Odpowiedz Link Zgłoś
trixii Re: co potrzebujemy a czego już nie 20.12.12, 21:28 Dziękujemy za kolejną deklarację wpłaty. !@ Odpowiedz Link Zgłoś
trixii Piżamki dla starszych dziewczynek 20.12.12, 22:01 Może któraś z was posiada piżamki (ciepłe) dla starszych dziewczynek rozmiar 134 do 146 Odpowiedz Link Zgłoś
usia432 Re: co potrzebujemy a czego już nie 21.12.12, 09:19 Hej jestem tu nowa. Znalazłam Was wczporaj. Szukam kogoś komu mogłabym jakoś trochę pomóc. Czy coś jeszcze w tej chwili mogłabym zrobić bo wiem że jest już późno. Kupiłyście już może pralkę? Odpowiedz Link Zgłoś
trixii Re: co potrzebujemy a czego już nie 21.12.12, 14:15 juz odpsuje ci na maila Odpowiedz Link Zgłoś
trixii Re: co potrzebujemy a czego już nie 21.12.12, 14:19 hey podaj jakiś kontakt do siebie tj adres email lub gg na trixii@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
usia432 Re: co potrzebujemy a czego już nie 21.12.12, 15:43 juz Ci odpisałam na maila z prv., chcę komuś troche pomóc - może cos kupić... jak nie tej to innej wielodzietnej rodzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
trixii Re: co potrzebujemy a czego już nie 21.12.12, 14:48 Czekam na maila od ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
trixii Sobota 22.12.2012 - Duzo się działo 23.12.12, 18:03 Tak więc jak mówiłam wczoraj byliśmy na wizycie u rodziny oraz na zakupach. Dziewczynki nie otrzymały przepustki do domu (zostały zabrane do babci - ale to dłuższa historia). Osobiście wraz z matką w sobotę zawiozłyśmy dziewczynkom prezenty z akcji gwiazdka. Także widziałam ten błysk w oczach. Potem już było pożegnanie z mamą i już nie było mi tak wesoło. Ah rozczulam się. Teraz tak Została zakupiona pralka LG uzywana - pisemna gwarancja 6 miesięcy - za kwotę 380 zł. Zakupy w sklepie real oraz biedronka na łączną kwotę jakieś 450 zł - kaszki dla ani - nutella - melko - jajka - sery - cukier - mięso - wędliny - soki - jogurty, serki dla dzieci - ryby -owoce -warzywa na sałatke -majonez, muszta, ketchup -margaryny -oczywiście nutella - dwa gotowe ciasta z reala (Agnieszka nie ma piekarnika) - mrożonki - miód - duży mega olej - wędliny, - pieczarki - uszka - pierogi - kiełabasa - konserwy rybne - inne konserwy - płyn do płukania - płyn do wc - środek do rdzy - Agnieszka bardzo prosiła o kilka wieszaków więc również zakupiłam - papier toaletowy Nie kupowałam kaszy, makaronu i dzemu ponieważ agnieszka dostała w paczkach od naszych dziewczyn i od siostry. Z wyżej wymienionej kwoty zostało 70 zł w tym 50 zł z przeznaczeniem na odzież. Jezeli ktoś ma życzenie otrzymać scan rachunku poprosze na priv. Odpowiedz Link Zgłoś
4dlaczego Re: Sobota 22.12.2012 - Duzo się działo 24.12.12, 01:05 Czy ta Pani nie może sama zrobić pierogów i uszek? Choćby wigilijnych ruskich czy z kiszoną kapustą. Przecież i taniej i smaczniej. Czy bieda nie wynika czasami z bezradności. Czy koniecznie trzeba kupować jajka zamiast kury? Czy dzieci muszą jeść koniecznie jogurciki z kiloma E ? A może lepiej zwykły biały ser doprawiony śmietaną i cukrem np. z dodatkiem owoców mrożonych czy z kompotu? Czy koniecznie nutellę, bo może miód, też słodki, a o ile zdrowszy. Nie podważam tego co robicie, ale wątpię czy tego typu pomoc pomaga. To jest zalepianie dziur, ale też takie osoby bardzo szybko uczą się wyciągania ręki, a nie szukają sposobu na zmianę swojej sytuacji. Może lepsze byłyby najbardziej podstawowe produktu typu ziemniaki, mąka, kasza, mleko,cukier i proste przepisy. Byłoby znacznie lepiej dla tej rodziny gdyby matka stanęła przy stolnicy i kuchni. Wiele można jeśli się musi i chce. Wszystkim potrzebującym i pomagającym życzę spokojnych świąt Bożego Narodzenia. Pomagającym satysfakcji z pracy. Potrzebującym poprawy sytuacji i radości z własnych osiągnięć. Odpowiedz Link Zgłoś
mariola016 Re: Sobota 22.12.2012 - Duzo się działo 24.12.12, 10:39 Mam to samo odczucie co koleżanka wyżej,po co im tyle nutelli????przecież to drogie jest i na święta zbędne. Uszka można zrobić samemu i wychodzi ich dużo więcej i na dłużej,serki dla mnie zbędne czy jogurty,poszłabym w konkretną żywność i tyle. Dziwna jest sytuacja dzieci z domu dziecka,dlaczego nie mogli wyjść na przepustkę??w życiu nie uwierzę że dzieci zabrane z biedy mają ograniczany kontakt z rodzicami,nie tylko o biedę tam chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
mawitka Re: Sobota 22.12.2012 - Duzo się działo 24.12.12, 10:56 Ja też mam wrażenie, że to Trixy bardziej zależy, żeby dzieci wyszły na święta niż samej matce. (Nie gniewaj się Trixy - bardzo cenię Cię za to co robisz dla innych). Gdyby mnie zabrano dzieci z powodu złych warunków, to zrobiłabym wszystko, przyjęła każdą robotę, żeby te warunki polepszyć. Odpowiedz Link Zgłoś
trixii Re: Sobota 22.12.2012 - Duzo się działo 24.12.12, 11:17 To jest sprawa do glębszej analizy. Ale co do zakupów nie mam sobie nic do zarzucenia. Sory dziewczyny ale to ja wiem co ona ma w szafce a co nie. Dla mnei bylo by glupotą kupowanie makaronyu np którego w szafce ma 10 szt. Kupowałam to co uważałam za słuszne. a nutella była prezentem dla dzieciaków. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa-mamazosi Re: Sobota 22.12.2012 - Duzo się działo 24.12.12, 22:20 ale o co chodzi? O zakupy, które zrobiła Triixii? Trixii każdego, kto dorzucił sie do zakupów pytała się o sugestie, co ma kupic i co jeszcze powinna. Moja była taka, żeby kupic tą nutellę, dla dzieci. Bo po to są święta, żeby dzieci mile spędziły ten czas. Co do uszek, pierogów i innych smakołyków, to jeżeli nie ma się warunków do gotowania to trudno coś w tej kwestii zaradzic. Moim zdaniem Trixii zrobiła kawał dobrej roboty, począwszy od poświęcenia i zaangażowania. Absolutnie nie mam jej nic do zarzucenia. w kwestii zakupów również. I uważam, że droga mariolu016 czepiasz sie bez powodu. Marzeno jesteś Wielka ( mam nadzieję, że wiesz co mam na myśli). Odpowiedz Link Zgłoś
trixii Re: Sobota 22.12.2012 - Duzo się działo 24.12.12, 11:13 Ej dziewczyny po pierwsze 1. to nutella została kupiona jednka a nie 20 2. po drugie serki zostasly kupione za 1 zl sztuka a nie danonki za 2 zl 3. Pewnie nie doczytałyście ze kasza, cukier, makraon zostały wysłane w paczkach. 4. warzywa zostały kupione, mąka została kupiona 5. może i było by lepiej by matka staneła przy stolnicy (jakby ją miała) oraz kuchni jak by były w niej warunki do takiej a nie innej roboty. Dziewczyny mogłybyście dać spokój przed świętami - kupowałam bardziej pod dzieci a nie pod rodzine. Czytając to to mi sie odechciewa ... Odpowiedz Link Zgłoś
trixii Re: Sobota 22.12.2012 - Duzo się działo 24.12.12, 11:20 A jeszcze jedno na kompot zostało kupione tylko nie wpisałam. A soki to miałam namyśli soki dla dzieciaków na później długoterminowe 2 szt. Odpowiedz Link Zgłoś
trixii Całą sytuację tłumaczyłam 24.12.12, 11:37 Całą sytuację dotyczącą dziewczynek tłumaczyłam w wątku jak widać nie doczytałyście. Wracając do listy zakupów miód też został zakupiony - też nie doczytano ? Nie zgodzę się z faktem że taka pomoc to tylko załatanie dziury ! Zakupy miały spawić by te święta były dla dzieci ! wyjątkowe i będą! dzieki nam bo zasługują na to. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
trixii Re: Sobota 22.12.2012 - Duzo się działo 24.12.12, 11:39 mój błąd napisałam 2 razy nutella ;/ . Została kupiona jedna sztuka więc nie aferujcie sie Odpowiedz Link Zgłoś
mawitka Re: Sobota 22.12.2012 - Duzo się działo 24.12.12, 12:36 Trixi, ja się listy zakupów absolutnie nie czepiam (nie składałam się więc się nie wypowiadam). Po prostu postawa matki dzieci jest dla mnie wątpliwa moralnie Niestety. I nawet jeśli dzieci będą miały fajne święta (w niepełnym składzie) to to niczego nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
trixii Re: Sobota 22.12.2012 - Duzo się działo 24.12.12, 12:47 Wiesz zagupy wigilijne być może nie zmienią niczego. Ale już kwestia taka iż poprosilismy matkę (i zgodziła się) o udzielnie pełnomocnictwa prawnikowi na wgląd do akt itd to już może coś zmienić. Prznajmniej będziemy wiedzieć na czym stoimy i co dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
brysia0 Re: Sobota 22.12.2012 - Duzo się działo 25.12.12, 17:38 Dziewczyny, uśmiechnijmy się razem na święta. Trixii zna potrzeby tej rodziny bardziej niż my i to ona powinna bezpośrednio decydowac o konkretnych zakupach. Skoro powierzyłyśmy jej nasze pieniądze, aby nas wyręczyła w dokonaniu i dostarczeniu zakupów, to uszanujmy jej wybór. Zakupy nie są jakies nierozsądne, czy rozrzutne moim zdaniem. A skoro dzieci nie mają na codzień nutelli, to jest do dla nich właśnie święto. I tak ma byc. Co do ich sytuacji "moralnej" ( jak ktoś powyżej to nazwał) to nie jesteśmy powołane do tego, by to teraz oceniac. W opisie rodziny było wyrażnie napisane, że częśc dzieci nie jest z matką, każda z nas może domyslac się że nie tylko o warunki tu chodzi, ale też każda z nas pomyślała chyba, zanim zdecydowała się pomóc tej rodzinie. I ja cieszę się, że ktos mi to ułatwił. Wesołych Świąt. Odpowiedz Link Zgłoś
trixii Re: Sobota 22.12.2012 - Duzo się działo 25.12.12, 17:49 A ja wam caly czas pisałam, że chodzi mi o dzieci. Nie uważam, że 1 nutella za 10 zł jest czymś rozrzutnym . Przecież właśnie chodziło o to by dzieci na trojka która jest w domu (a uwierzcie mi są to kochane dzieciaki) miału święta z prawdziwego zdarzenia i go własnie dzięki prezentom które otrzymają z gwiazdki 2012 oraz wyżywienie które im dostarczyłyśmy sprawi że dzieciaki będą się śmiały od ucha do ucha. Szkoda tylko, że rodzina nie będzie w pełnym składzie. A z jakich powodów i co będzie działo się dalej (tj. sprawa o odzyskanie dziewczynek) to się okaże. Naprawdę nie jestem jasnowidzem. Nie wiem jakie są konkretne powody jednak na pewno warunki mieszkaniowe, brak pieniędzy, brak środków finansowych przyczyniły się do zaistniałej sytuacji. Nie będę się tu zarzekać, że nie było innych przesłanek co do zabrania dziewczynek. Jednak ja ich na dzień dzisiejszy nie znam i nie będę się opierać na domysłach. Czas wszystko pokaże. Jeżeli ktoś chce ze mną porozmawiać na ten temat zapraszam na priv. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
trixii Potrzebne piżamki 24.12.12, 11:27 Potrzebne dwie piżamki dla dziewczynek na 134 oraz na 146. Odpowiedz Link Zgłoś
trixii Re: Potrzebne piżamki 25.12.12, 17:53 Dziewczyny jak pisałam z zakupów zostało 70 zł w tym 50 zł na ubranie dla Ani. Jednak po przeanalizowaniu sytuacji, oraz sprawdzeniu co dokładnie przyszło do rodziny w paczkach sytuacja wygląda tak, że Ania bardzo dużo dostała. Zaś dziewczynkom starszym brakuje piżamek. Może jednak któraś ma ? Dziewczynki w tym domu dziecka spią w za małych wiem bo widziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
wolnaola26 Trixii! 26.12.12, 09:07 Jeżeli jest tak, jak piszesz o Ani- że dużo ubrań dostała to możesz tę kwotę przeznaczyć na piżamki dla dziewczynek, chyba, że akurat bielizny nie dostała to kup Ani wówczas. Ja takich ubrań niestety nie mam, ewentualnie mogę zakupić dziewczynkom, ale to dopiero po 14 stycznia, a nie wiem, czy tak długo będziesz chciała czekać. Jakby co to pisz na pocztę. Ciągle ta sama. Odpowiedz Link Zgłoś
blueagrafka Buty 27.12.12, 08:59 Trixii, nie chce mi się przebijać przez cały watek, więc proszę o informację, czy Anie ma już buty. Jestem właśnie u mamy, gdzie je magazynuję, więc mogę poszukać. Rozmiar 23 - to znalazłam, a długość wkładki? Odpowiedz Link Zgłoś
aga2255 podziękowanie 31.12.12, 14:25 dzień dobry chciałabym bardzo podziękować tixii za pomoc ,jak również i wam drogie panie , dziekuje bardzo za pomoc dla mojej rodziny oby wasza dobroć wruciła do was ze zdwojoną siłą . dziękuję ślicznie z całego serca . życzę szczęśliwego nowego roku by był lepszy od tego nijającego . pozdrawiam cieplutko Odpowiedz Link Zgłoś
trixii Potrzebujemy.... 06.01.13, 13:27 Na chwilę obecną potrzebna jest żywność dla Ani tj. mleko modyfikowane, kaszki, kleiki, kasza manna, dżem miód, płatki (to już dla całej 3) oraz pampersy. Ponadto jakby ktoś miał na zbyciu dywanik taki do łazienki również by się przydał. Nadal nie mamy zadeklarowanych piżamek dla najstarszych dziewczyn na rozmiar od 134 do 146. Przydałaby się również farba do malowania ale niestety to jest zbyt ciężkie by wysłać. Odpowiedz Link Zgłoś
malinowe_lody Re: Potrzebujemy.... 06.01.13, 21:56 Mam dla chłopców przygotowany garaż na samochody po moim synku i puzzle z samochodami. Chciałam to wysłać na dniach. Dołożę więc 2 opakowania kaszki mleczno -ryżowej i kleik oraz 2 paczki płatków. Mam miód lipowy prosto z pasieki- mogę się podzielić i przełożyć do mniejszego słoika. Czy potrzebne chusteczki nawilżane?- bo mam na zbyciu Odpowiedz Link Zgłoś
trixii Re: Potrzebujemy.... 07.01.13, 12:28 Napisz proszę na maila jak już wszystko spakujesz co będzie szło. malinowe_lody napisała: > Mam dla chłopców przygotowany garaż na samochody po moim synku i puzzle z samoc > hodami. Chciałam to wysłać na dniach. Dołożę więc 2 opakowania kaszki mleczno - > ryżowej i kleik oraz 2 paczki płatków. Mam miód lipowy prosto z pasieki- mogę s > ię podzielić i przełożyć do mniejszego słoika. Czy potrzebne chusteczki nawilża > ne?- bo mam na zbyciu Odpowiedz Link Zgłoś
trixii Re: Potrzebujemy.... 08.01.13, 23:17 Malinowe daj mi znać na priva jak wszystko przygotujesz żebym mogła sobie spisać. Co do potrzeb nadal nie mamy piżamek dla dziewczynek rozmiar 134-146 (jeżeli nic się nie znajdzie w przyszłym tygodniu kupię z środków jakie zostały przeznaczone na odzież dla Ani), poza tym żywność dla Ani tj. kaszki różnego typu (manna, kleik, mleczno-ryżowa, płatki), bielizna dla chłopców oraz dziewczynek i pampersy. Odpowiedz Link Zgłoś
bruy-ere Piżamy 11.01.13, 11:47 trixii napisała: > Co do potrzeb nadal nie mamy piżamek dla dziewczynek rozmiar 134-146 (jeżeli > nic się nie znajdzie w przyszłym tygodniu kupię z środków jakie zostały przezn > aczone na odzież dla Ani), Czy muszą być piżamy, czy mogą być koszule noce? Bo koszule nocne bym miała. Co prawda damskie S/M, ale takie do kolan, więc najwyżej będą ciut dłuższe na początek. Odpowiedz Link Zgłoś
trixii Re: Piżamy 11.01.13, 11:49 Tutaj to muszę się skonsultować z Agnieszką. Prosiłam o piżamki bo widziałam że dziewczynki właśnie w pizamkach spią i że są na nie za małe. Odpowiedz Link Zgłoś
noemi23 Re: Potrzebujemy.... 07.01.13, 12:04 trixii napisała: > Na chwilę obecną potrzebna jest żywność dla Ani tj. mleko modyfikowane, kaszki, > kleiki, Podejrzewam, że zostanę za to zaraz zbesztana, ale czy do wyżywienia dwulatki niezbędne są kaszki, kleiki czy mleko modyfikowane? Mój bratanek gotowych kaszek a już tym bardziej bezwartościowych kleików nie jada odkąd skończył 10 miesięcy, z mleka modyfikowanego na zwykłe krowie przeszedł jak miał niespełna 1,5 roku, zresztą dużo dzieci które znam osobiście czy o których czytam na forum w podobnym wieku kończyło z tymi drogimi przereklamowanymi specjałami. I nie piszę tego, że żałuję dziecku kaszki czy Bebika, ale naprawdę uważam, że pożyteczniejsze dla tej dwulatki byłoby prosić o jakieś owoce suszone, które można dołożyć do owsianki ugotowanej na zwykłym krowim mleku, czy jakieś sery w plastrach, no po prostu taniej i zdrowiej. Ale to jest moje zdanie, darczyńcy zrobią jak będą uważać, ja niestety oprócz rady nie mam możliwości żeby pomóc tej rodzinie choć życzę im jak najlepiej Odpowiedz Link Zgłoś
trixii Re: Potrzebujemy.... 07.01.13, 12:23 A dlaczego myślisz ze zostaniesz zbesztana ? Masz sporo racji w tym co piszesz. Co do mleka modyfikowanego to Ania prawie cały czas już jest na na krowim bo matki nie było stać na modyfikowane ale to wcale nie znaczy że ze względu własnie na to nie można jej wysłać mleka które tak naprawdę powinna pić. Co do kaszek tutaj niestety ja się z Tobą nie mogę zgodzić. Na przykładzie mojej córki chodcby nawet : darła do do 4 roku życia albo i dłużej za kaszką. Nie zjadła by nic na śniadanie jak by w domu nie było kaszki. Owszem można przykombinować np kleik + sok jest taniej, kasza manna + sok jest taniej ale własnie o takie rzeczy proszę nie tylko o kleiki, kaszki ale również o kaszkę mannę. Odpowiedz Link Zgłoś
noemi23 Re: Potrzebujemy.... 07.01.13, 12:52 To prawda dzieci mają różne upodobania, ja temat tych kaszek i kleików poruszyłam dlatego, że osobiście nie znam dziecka w tym wieku ( a wśród moich znajomych jest dużo dzieci), które wolałoby na śniadanie czy kolację kaszkę bądz kleik zamiast kanapki, zwykle dzieci jak posmakują bardziej wyrazistych smaków to nie chcą już jeść takich rzeczy. Z mlekiem może być podobnie, jak na co dzień ta mała Ania przyzwyczajona jest do smaku mleka zwykłego krowiego, to może nie chcieć pić teraz modyfikowanego, bo w smaku jednak jest jakaś różnica. Co do większej wartości mleka modyfikowanego nad zwykłym krowim, to nie będę się wypowiadać, tyle wątków na forum już było na ten temat i sprzecznych opini, że do końca sama nie wiem co o tym myśleć. Jednak niestety czasem jest się zmuszonym, tak jak piszesz, dokonać wyboru z przyczyn finansowych, z tego względu też bratowa przestawiła małego na mleko krowie w okolicach 1,5 roku i bratanek jest jak do tej pory okazem zdrowia. No, ale ty lepiej znasz tą rodzinę i te dzieci, więc tak jak wspomniałam to są tylko moje spostrzeżenia Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
trixii Re: Potrzebujemy.... 07.01.13, 13:05 Ja tutaj absolutnie nie twierdze ze mała ma pić mleko modyfikowane. Chodzi mi bardziej o te kaszki skoro mała jest do nich przyzwyczajona i je lubi i chce chętnie jeśc wiec lepiej niech je to niż ma nie jeść nic. Jak mówiłam ja moją przekonałam do kanapek jak skończyła 4 lata. Ale już dzień w dzień rano mleko/kakao/ lub rzadka kaszka + kanapka musi być . Odpowiedz Link Zgłoś
bruy-ere Re: Potrzebujemy.... 07.01.13, 12:26 Z tym mlekiem modyfikowanym to akurat prawda. Jeszcze do niedawna polscy (!) pediatrzy zalecali mm aż do ukończenia 3 rż życia. Teraz zmienili zdanie, można podawać mleko krowie znacznie wcześniej. Zagraniczni lekarze od zawsze zalecali mleko krowie od 1 rż, na zachodzie mleka mm 2 czy 3 nie uświadczysz. Ale warunek jest taki, że krowie nie może uczulać. Ja mam córkę 2,5 roku i ona ma uczulenie na mleko krowie, masło, więc podaję jej jogurt naturalny, mm już od bardzo dawna nie dostaje ze względu na dużą kaloryczność. Gdyby Ania mogła pić mleko krowie, byłoby to pole do naprawdę dużych oszczędności. Kaszka (manna, jaglana) lub płatki np. owsiane czy ryż na mleku to byłyby dla niej idealne, zdrowe i tanie - dużo tańsze niż mm i gotowe kaszki - dania. Odpowiedz Link Zgłoś
trixii Re: Potrzebujemy.... 07.01.13, 12:32 Ale ja napisałam że ania pije takie jakie w domu jest A co do kaszek to nie napisałam że potrzebne są kaszki owocowe bobo vita czy też nestle tylko napisałam kaszki (dowolne). Odpowiedz Link Zgłoś
malinowe_lody Re: Potrzebujemy.... 10.01.13, 19:27 wysyłałam: 2 kaszki mleczne owocowe kasza manna błyskawiczna - taka do zwykłego mleka 2 opakowania płatków - kukurydziane i czekoladowe mleczny start 3 szt płatki ryżowe błyskawiczne, dżem. Piżamkę dla któregoś chłopca, 2 pary majteczek, pizama - dla mamy, poszewki na jaśki, ręcznik, puzzle,słodycze Odpowiedz Link Zgłoś
wciazniewieleniewiadomo Re: Potrzebujemy.... 27.01.13, 15:31 Chciałabym zapytać o los tej rodziny. Nie napadam na organizatorką pomocy; nie mam pretensji. Ale jestem ciekawa czy poza tym, że rodzina miała zorganizowanną pomoc coś udało się osiągnąć. To znaczy czy ta pomoc pomogła im w usamodzielnieniu się. Czy jak zjedli już zakupione produkty to "należałoby" im dostarczyć następną porcję czy może już podjeli pracę, zorganizowali się tak, że tej pomocy nie potrzebują. Mijają prawie dwa miesiące i dlatego pytam co się udało osiągnąć. Czy wyjaśnił się los dzieci przebywających w domu dziecka. Czy ich matka jest w stanie je utrzymać i wychowywać? Czy w sprawach formalno-prawnych coś się wyjaśniło. To jest dla mnie ważne, bo chciałabym wiedzieć czy organizowana tu pomoc ma rzeczywisty sens. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
trixii Re: Potrzebujemy.... 27.01.13, 20:13 Wiec tak ze względów o jakich pisałam wcześniej pomoc dla rodzin wielodzietnych zgłoszonych przeze mnie została ograniczona do minimum. Pisałam wcześniej iż moje działania miały charakter bardziej doraźny. Nie chciałabym przyzwyczajać tych rodzin do notorycznego otrzymywania paczek ponieważ mogło by to odnieść całkiem odwrotny skutek a my chcemy pomagając tym rodzinom zmusić je również do działania. Co do samych konkretów dotyczących tej właśnie rodziny. Nie jestem osoba mobilną tak więc mam ograniczone możliwości dojazdu do tej rodziny właśnie rodziny gdyż jest to wioska. Informację jakie posiadam na dzień dzisiejszy to ; pierwsza rozprawa o powrót dziewczynek do domu ma się odbyć pod koniec lutego (sama jestem bardzo ciekawa przebiegu). Wiem też iż była u rodziny kilkakrotnie Pani kurator na kontrole. Kolejna sprawa iż ojciec pozostałej trojki dzieci która została przy nich w najbliższym czasie będzie miał zmienioną umową o pracę. Przypuszczam iż w lutym będę miała trochę więcej czasu by tam podjechać zobaczyć co się dzieje.Co do dostawy żywności jestem stanowczo na nie. Rodzina w sensie rodzicie dzieci muszą się nauczyć żyć bez naszej pomocy. Zrobiliśmy wszystko co możliwe by im pomóc (a raczej dzieciom bo cały czas nastawiałam się na pomoc im). Pisałam o ograniczeniu pomocy do minimum to minimum to właśnie wyżywienie dla dzieci. Poza tym na forum jest tyle rodzin potrzebujących iż czułabym się nie uczciwie wobec innych pakując całą pomoc w jedną rodzinę. Tym bardziej iż nie chce nikogo przyzwyczajać do stałej pomocy bo to nie tędy droga. Poza tym była wstępna rozmowa z matką dzieci na temat spirali. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wioleta1973 Re: Kolejna rodzina wielodzietna - prośba o pomoc 19.01.13, 09:31 Proszę o pomoc dla matki samotnie wychowującej 5 dzieci. Miesiąc temu odeszła od męża, przeprowadzila sie do innego miasta do Ełku,za zasiłki rodzinne wynajęła mieszkanie, dzieci śpią na podłodze, nie maja szklanek, garnków, talerzy prawdę mówiąc niczego, brakuje im pieluch, środków czystości bardzo proszę o jaką kol wiek pomoc dla nich, pomóżmy stanąć im na nogi. Dzieci są w wieku 2lata, 3, 4,7, 10 wszyscy chłopcy.Jest to rodzina po przejciach i naprawdę nie dadzą sobie rady sami, proszę pomóżmy im Odpowiedz Link Zgłoś
trixii Re: Kolejna rodzina wielodzietna - prośba o pomo 19.01.13, 23:33 Myśle ze powinna założyć oddzielny topik dotyczacy tylko i wyłącznie tej rodziny. Ten topik dotyczy tylko tej jednej konkretnej rodziny i nie każdy tu zaglada. Pozdrawiam trixi Odpowiedz Link Zgłoś