Dodaj do ulubionych

proszę o jakąkolwiek

11.10.13, 13:20
Witam mamy razem z mężem po 32 lata i trójkę wspaniałych dzieci 2 córeczki w wieku starsza 5 lat poszła do szkoły młodsza ma 2 latka i jeszcze syn który ma 8 lat
nie korzystamy z żadnej pomocy MOPS ani CARITAS nie mamy zapomogi mąż tylko pracuje i dorabia po znajomych aby było lepiej znależliszmy się mam taką nadzieję tylko w przejściowej sytuacji i niedługo to wszystko nadrobimy
ja dorabiam jak mogę chodzę od czasu do czasu i posprzątam mieszkania nie za wielkie sumy tylko aby obie strony były zadowolone z wykonanej pracy .
2 dzieci starszych dzieci chodzi do szkoły z młodszą jestem na co dzień w domu chyba że mam pracę wtedy proszę mamę aby na parę godzin zajeła się nią ale niestety mama też choruje i czeka na operację torbiela kolana i czasem też nie może się zająć
Bardzo proszę o jakąkolwiek pomoc a zależało by nam najbardziej na jedzeniu o dłuszśej dacie przydatności oraz środki czystości
będziemy bardzo wdzięczni za okazane nam serce ja mogę w rewanżu posprzątacz w mieszkaniu mąż też może upśątnąć piwnicę garaż strych
Niestety nie mam żadnych dokumentów aby przedstawić wam sytuację naszą w której się znaleszliszmy ale można przyjechacz do nas do domu mieszkamy w warszawie
Dziękuję za Poświęcony mi czas i dziękuję
Obserwuj wątek
    • 77kunda Re: proszę o jakąkolwiek 11.10.13, 13:34
      nie rozumiem jesteście w trudnej sytuacji a nie starcie się choćby o zasiłek rodzinny ja wiem że nie są ogromne pieniądze ale zawsze coś.
      • 5osobowarodzina Re: proszę o jakąkolwiek 11.10.13, 13:41
        jak pisałam do tej pory było dobrze ale dobre czasy się skończyły i będę musiała pozałatwiać ważne sprawy urzędowe ale w chwili niestety nie mamy nic
        • jak-nie-ja-to-kto Re: proszę o jakąkolwiek 11.10.13, 15:52
          Wasza sytuacja zepsuła się z dnia na dzień? Ja korzystam z pomocy OPS i wiem że jeśli człowiek jest na dnie to pomagają praktycznie natychmiast.
          • 77kunda Re: proszę o jakąkolwiek 11.10.13, 16:36
            ale byłaś już w MOPSie , rozmawiałaś z pracownikiem, był u ciebie pracownik socjalny...
            • bergamotka77 Re: proszę o jakąkolwiek 11.10.13, 19:37
              Po pierwsze odpowiedz na pytania ze szpilki - w tym jakie macie dochody na czlonka rodziny itd. dlaczego sytuacja sie pogorszyla - zbyt ogolnikowo napisalas o waszej historii. Czy macie mieszkanie, jakie stale wydatki, dlaczego juz nie starcza - musimy wiedziec czy rzeczywiscie jest tak zle ze na jedzenie brakuje i co zrobic by wam pomoc jesli tego potrzebujecie.
              • 5osobowarodzina Re: proszę o jakąkolwiek bergamotka77 13.10.13, 10:47
                wynajmujemy mieszkanie 2 pokojowe na Targówku
                męża wynagrodzenie to 1700 zł za mieszkanie płacimy z opłatami 1000 zł miesięcznie
                ja pracowałam do 2011 roku w Firmie Carrfour pensji miałam 1500 zł
                od tego czasu nie mogę znaleścz pracy ponieważ jestem nie dyspozycyjna ponieważ 1 z córek często choruję łapie różne infekcje i pracodawca stwierdza że jestem osobą niedyspozycujną od tego momentu dorabiam jak mogę nieraz od godz 10 do 20 nie ma mnie w domu i zarabiam po 250 zł na parę dni a nieraz nie zarobię nawet tego a pracuję tak od 2 miesięcy ale już jutro ide pozałatwiacz dalej sprawy i mam nadzieję że niedługo staniemy znowu na nogi
            • jak-nie-ja-to-kto Re: proszę o jakąkolwiek 11.10.13, 20:05
              U mnie??? Był.
              • bj32 Re: proszę o jakąkolwiek 11.10.13, 21:05
                Myślę, że u założycielki wątku, nie u Ciebie smile
        • bj32 Re: proszę o jakąkolwiek 11.10.13, 21:34
          Czyli macie po 32 lata, trojkę dzieci, w tym dwuletnie, rozumiem, ze nigdy nie pracowałaś zawodowo, bo od 8 lat głównie zajmujesz się dziećmi i sprzątasz za drobne kwoty, a sytuacja Wam się pogorszyła kilka dni temu, skoro nie zdążyłaś złożyć wniosku o choćby rodzinne? I dopiero będziesz musiała to zrobić? To wcześniej chyba Wam się znakomicie powodziło, skoro nie składaliście o ten rodzinny...
          Decyzje MOPS przychodzą w ciągu 2 tygodni...
          Bo w sumie tak na wiarę chcesz pomocy...?
    • anka7961 Re: proszę o jakąkolwiek 12.10.13, 10:41
      Droga zalozycielko wątku. Moim zdaniem to dobrze, że strasz się dorabiać i że mąż jest na tyle zaradny że też oprócz jednej pracy dorabia.
      Ponieważ niestety nie raz u nie dwa pojawiały się tu osoby, które próbowały oszukać osoby pomagające, staramy się możliwie sprawdzać sytuację osób potrzebujących. Jeśli nie zglosilas się jeszcze do mops to najwyższa pora to zrobić.
      Jeśli są jakieś powody dla których nie możesz tego zrobić, to musisz nam o tym powiedzieć i musisz być z nami szczera. Bardzo podoba mi się Twoja postawa, że w zamian za pomoc możesz wykonać jakieś prace. Uważam, że to bardzo fair.

• hugo43 Re: proszę o jakąkolwiek 13.10.13, 10:59
        a czy ty juz nie pisalas na naszym forum jakis czas temu?
    • 5osobowarodzina Re: proszę o jakąkolwiek Bj32 12.10.13, 20:10
      byłam już w Piątek u Pana z OPS dał mi zaświadczenia do pracy dla męża
      ale tak jak napisałaś trzeba będzie trochę poczekać na to wszystko
      • bj32 Re: proszę o jakąkolwiek Bj32 12.10.13, 20:21
        To jeszcze podpowiadaj na pytania...
        • kroliczyca80 Re: proszę o jakąkolwiek Bj32 13.10.13, 17:36
          Ej laski, nie naskakujcie na nią, ona chce u kogoś sprzątać za żywność/chemię, to uczciwa wymiana moim zdaniem i nie wymaga takiego ciśnięcia o dokumenty. A te szpile wbijane o MOPS naprawdę są zbędne, Blanka.
          • bj32 Re: proszę o jakąkolwiek Bj32 13.10.13, 18:15
            Jasne, Króliczyca, ale się zlituj. Wierzysz, że opływali w luksusy i nagle im się pogorszyło? Wcześniej nie mieli powodów korzystać z MOPS? Przy trójce dzieci i bezrobotnej pani? Ja już pomijam drobiazg, że jak przyjdzie do emerytury, to się okaże, że ZUS nie da, bo na jakiej podstawie? "Zawód wykonywany: przy mężu"?
            Ja się też bardzo cieszę, że chce wymiany: dobra za pracę. Ale co? Będzie jeździć po całej Polsce i myć nam okna? No proszę Cię.
            Oraz co z usamodzielnieniem się rodziny? Wracamy do modelu: my dajemy, a poszczególne rodziny siedzą i patrzą, i nie robią nic w kierunku poprawy, bo przecież my damy?
            I nie mowie o tej konkretnej rodzinie, bo ta mnie zwyczajnie zdumiewa.

Ja może jestem przewrażliwiona, ale na fb ostatnio dostałam wdzięczną PW o treści "Proszę o pomoc żywnościową dla mojej trójki dzieci. Jesteśmy biedni". A słowo Ci daje, że na fb jeszcze mniej dobroczynnie wyglądam i jeszcze mniej na magazyn rozdający żywność free każdemu, kto sobie zażyczy - niż tutaj. Później się okazało, ze w ogóle nie miała pojęcia, że MOPS iistnieje i powinna się tam udać. Ileż było wdzięczności za tę cenną wiedzę! No i fajnie.
            Później kilka osób zażądało ode mnie innych, dziwnych rzeczy, w tym napisania odwołania od orzeczenia, ale bez podesłania mi tego orzeczenia i udzielając po kilkunastu pytaniach skąpych odpowiedzi. Pierwszy raz w życiu szlag mnie nagły trafił i po dwóch godzinach dyskursu podałam ustawę pasującą do opisanej nader wątle sytuacji oraz odmówiłam pisania czegokolwiek. Bo jeśli dochodzi do sytuacji, w której ktoś prosi mnie o pomoc, ale nic o sobie nie powie, bo nie wie, kim ja jestem, to sorry, ale wygląda na to, że niektórym niedługo prawnicy, pracownicy socjalni i policja będą się musieli legitymować przed udzieleniem tejże pomocy.
            Ale czym innym jest, jeśli ta dziewczyna przyjdzie i Ci sprzątnie łazienkę za kasę, czy za pieniądze, a czym innym opieranie się wyłącznie na wierze.
            Na moje oko tak czy owak do MOPS powinna się udać i nie widzę w tym żadnej szpili. A że się dziwię, że do tej pory nie była? No, dziwię się. To chyba pierwszy taki przypadek, że rodzina w potrzebie nie bierze świadczeń i nie jest w stanie w jakikolwiek sposób mnie przekonać o swojej sytuacji... Nie, że mam powód jej nie wierzyć. Ale wierzyć również nie.
            • kroliczyca80 Re: proszę o jakąkolwiek Bj32 13.10.13, 18:25
              Wszystko rozumiem. Ale nasza wiara i niewiara nie ma chyba nic do rzeczy, póki dziewczyna chce zarobić na tę żywność. Jak wyciągnie rękę "dajcie", to zaczniemy wierzyć, bądź nie. A te, które będą chciały coś wysłać, mogą domagać się dokumentów.
              Ale póki co wyraźnie mówi, że chce posprzątać na terenie Warszawy/mąż może posprzątać piwnicę. A jeśli dajemy jej rady dotyczące MOPSu czy innych możliwości wsparcia dla ubogich rodzin, to róbmy to jakoś może cieplej, co? Bardziej kulturalnie, nie wyśmiewając, nie insynuując, nie chrzaniąc o wierze lub niewierze w jej sytuację.
              Bo póki co mamy nieciekawy obraz: dziewczyna chce posprzątać za żywność, a tu nagonka o niegospodarność.
              • bj32 Re: proszę o jakąkolwiek Bj32 13.10.13, 18:39
                Owszem, nasza wiara ma bardzo dużo do rzeczy. Cytuję:
                "Bardzo proszę o jakąkolwiek pomoc a zależało by nam najbardziej na jedzeniu o dłuszśej dacie przydatności oraz środki czystości
                będziemy bardzo wdzięczni za okazane nam serce ja mogę w rewanżu posprzątacz w mieszkaniu mąż też może upśątnąć piwnicę garaż strych "
                I co? Przyjdzie najpierw do mnie, posprzątać piwnicę, a później do Ciebie garaż? A później pogna do Warszawy, skopać komuś ogródek? Patrz logicznie. Szczególnie biorąc pod uwagę, że rewanż trudno nazwać zarobieniem. Już prędzej zapłatą...
                "jeśli dajemy jej rady dotyczące MOPSu czy innych możliwości wsparcia dla ubogich rodzin, to róbmy to jakoś może cieplej"
                Króliczyca, tyle lat tu jesteś i nie zauważyłaś, że większość tych potrzebujących, szczególnie wielodzietnych, świetnie zna drogę do OPSów?
                Sorry, ja przeczytałam "dajcie, a ja mogę Wam za to". Taka tam jest kolejność, a nie "szukam pracy w zamian za konserwy".
                Jaka niegospodarność? No fakt, trudno nazwać gospodarnością i rozsądkiem powyższą sytuację, ale ja się jednak tylko zdziwiłam, że nie ma nijakich świadczeń. A że nie zrobiłam tego czule i ciepło? A kiedy ja byłam czuła i ciepła? Zwłaszcza na widok sytuacji budzącej moje głębokie wątpliwości?
                • kroliczyca80 Re: proszę o jakąkolwiek Bj32 13.10.13, 19:12
                  Psujemy sobie PR takimi wątkami. Nie, żebyśmy o dobry PR jakoś szczególnie zabiegaływink Ale fakt jest faktem - dziewczyna wyróżnia się pozytywnie na tle innych proszących, nie jest agresywna, napastliwa, nie pyskuje i nie łże, za to oferuje coś od siebie. A dostaje z buta. Tymczasem mogłaby dostać uprzejmie podane informacje, gdzie i jak ma coś załatwić. A może i kilka ofert z Warszawy jedzenia za sprzątanie, czemu nie? Jak mi się lepiej powodziło, chętnie bym z czegoś takiego skorzystała. Ile ja jedzenia wysłałam w ciemno (no, po dokumentach, ale to nadal nic) do panienek, które po czasie okazywały się darmozjadami i obibokami. A mogłam mieć za to na błysk lokum wysprzątanieuncertain
                  • bj32 Re: proszę o jakąkolwiek Bj32 13.10.13, 19:30
                    Króliczyca, ale gdzie Ty tego buta widzisz, którego dostała? Ktoś jej nawtykał od leni albo dzieciorobów? Czy co?
                    Szczególnie, że nie zaczęła od "Mam trudną sytuacje, szukam pracy, czy komuś nie trzeba umyć okien?", tylko "dajcie, a ja się zrewanżuję".
                    A tak, byli naciągacze z papierami, bo są cwaniaki, a i system dziurawy. A tu mamy chętną do odwdzięczenia się, ale taką, która nie zadbała o własne interesy, należne jej formalnie z budżetu na przykład, a to już budzi moje subiektywne wątpliwości.
                    I słowo Ci daję: mam w nosie mój własny PR, a PR Pomocnych zepsuć się może nawet od najbardziej życzliwych rad i takie najczęściej są określane mianem chamstwa.
                  • jak-nie-ja-to-kto Re: proszę o jakąkolwiek Bj32 13.10.13, 19:36
                    A mi się nasunęło, że może jej zwyczajnie wstyd iść i prosić o pomoc tak "oko w oko". Bo ja nie ukrywam, nie jest to miłe. Wiem po sobie.Ale dumę trzeba schować do kieszeni.
                    • 77kunda Re: proszę o jakąkolwiek Bj32 13.10.13, 19:42
                      ja wychodzę z założenia że najpierw prosimy o pomoc instytucje do takiej pomocy powołane czyli Mops, Caritas a potem osoby prywatne.
                      • jak-nie-ja-to-kto Re: proszę o jakąkolwiek Bj32 13.10.13, 19:53
                        Wiem. I wiem też że człowiekowi po prostu głupio przyznać, że sobie nie poradził. Dlatego piszę że dumę się chowa do kieszeni.
                        Nie jestem tu długo. Raz prosiłam o pomoc, ale nie materialną tylko porady. Ale jak czytam takie prośby jak ta, to myślę sobie, że może faktycznie kobieta potrzebuje pomocy dla siebie i rodziny, ale zaczęła nie z tego miejsca. Bo tak jest łatwiej i nikt jej nie zna.
                        • bj32 Re: proszę o jakąkolwiek Bj32 13.10.13, 20:02
                          I też nawarczałam na Ciebie wink
                          "Bo tak jest łatwiej"
                          I to też jest problem. Są ludzie, którzy z proszenia w necie zrobili sobie sposób na życie, bo to łatwiejsze, niż pracować.
                          "nikt jej nie zna"
                          Zza monitora nie widać i dlatego proceder w całym necie bujnym kwieciem kwitnie. Natomiast właśnie to jest powód kontroli na PE. Najpierw doradzamy, dokąd iść, jak załatwiać, później sprawdzamy, a dopiero na koniec pomagamy notarialnie. No, nie trwa to dwa miesiące, czasami pomoc idzie wcześniej i w ogóle nikt nikogo do niczego nie zmusza, pomaga kto chce i na jakiej zasadzie chce. Ale ogólna formuła forum, wypracowana przez wszystkie forumowiczki przez lata jest taka, że sprawdzamy, żeby nagle nie wyszło, że dokarmiamy kogoś, kto ma większy dochód, niż trzy z nas do kupy na przykład. A i tak wpadki się zdarzają. Tyle, że rzadziej, niż na innych tego typu forach.
                          • jak-nie-ja-to-kto Re: proszę o jakąkolwiek Bj32 13.10.13, 20:17
                            Ok, na warczałaś. Ale pomogłaś wink
                            Jak pisałam mam mało i korzystam z pomocy OPS, ale chętnie podzielę się również tym co mam. Ubranka po chłopakach itp. Tylko nie poniosę kosztów przesyłki bo na to mnie nie stać. Ale naprawdę wiele zawdzięczam ludziom dobrej woli z mojego otoczenia. I wiem ile znaczy taka pomoc dla kogoś kto nie ma. Tylko że ja z natury nie ufna jestem. Jednak jak Ty zechciałaś mi pomóc, i wielki ukłon dla Ciebie za to, to udostępniłam swoje dane. I już nie jestem taka "bezosobowa".
                            • bj32 Re: proszę o jakąkolwiek Bj32 13.10.13, 20:30
                              Wiesz, ja też jestem nieufna, ale z doświadczenia dla odmiany. A przy tym się nie roztkliwiam, bo tu większość, również pomagających - po przejściach. A jak się człowiek ludzkiej głupoty, bezmyślności i cwaniactwa oraz niechciejstwa naogląda - to mu i chęć na czułości przechodzi.

A w pisaniu pomogę zawsze. Nic nie kosztuje i do tego mi tylko informacje potrzebne, bo to i lepiej sytuowanym osobom piszę big_grin
                      • bj32 Re: proszę o jakąkolwiek Bj32 13.10.13, 19:56
                        No otóż. Ja też mam świadczenia i jakoś się nie dławię i nie barykaduję w klozecie, kiedy trzeba złożyć o rodzinny. Instytucje mają pieniądze z budżetu przeznaczone na pomoc, są w stanie na miejscu sprawdzić sytuację i tak dalej i mają poniekąd obowiązek tej pomocy zgodnie z ustawą udzielać. To dokładnie tak samo, jak "nie ustalę ojcostwa i nie złożę o alimenty, bo nie chcę drania więcej widzieć, ale Wy mi dajcie".
                        Kurczę, w ten sposób to ja tez mogę nie pokazać papierów i poprosić o czytnik ebóków, bo wzrok mi siada, a miejsca na książki już nie mam.
                        Trudno czy nie - dumę chowa się do kieszeni.
                        • 77kunda Re: proszę o jakąkolwiek Bj32 14.10.13, 08:48
                          Ja mam jeszcze jedno pytanie do założycielki wątku czy byłaś w szkole i dowiadywałaś o pomoc niektóre szkoły maja fundusz socjalny i mogą pomóc.
                          Szkoda że tak póżno zabrałaś się do załatwiania papierów bo może dostałabyś zwrot za podręczniki szkolone nie cały ale ok 200 zł do tego 100 zł na wyprawkę szkolną.
                          • kasia080178 Re: proszę o jakąkolwiek Bj32 14.10.13, 11:15
                            watpie ze mops pomoze,przyjdzie pani z socjalu zobaczy ze wynajmuja mieszkanie,maja w domu sprzety typu agd i rtv i na tym sie skonczy. Mops pomaga ludziom którzy zyja w skrajnej biedzie,albo lumpom.
                            • bj32 Re: proszę o jakąkolwiek Bj32 14.10.13, 11:33
                              Nie bredź. Kupa tu dziewczyn, które korzystają, łącznie ze mną i nigdy się nie zdarzyło, żeby się ktoś dochrzanił, że mam lodówkę, telewizor, komputer, albo nie jestem na fleku big_grin Jak nie masz pojęcia, o czym gadasz, to idź zrób mężowi kanapki.

Błogosławieni cisi i ci, co pyszczą w porę.
                              • nioma Re: proszę o jakąkolwiek Bj32 14.10.13, 11:50
                                Blanka, robisz się strasznie niemiła. Tak juz wiesz, przeginająco.
                                • bj32 Re: proszę o jakąkolwiek Bj32 14.10.13, 12:07
                                  Zaskakujące, ze akurat Ty to mówisz.
                                  A sądzisz, że powinnam być miła, kiedy ktoś wprowadza dziewczynę w błąd, twierdząc, że OPSy nie pomagają tam, gdzie jest sprzęt RTV albo AGD, za to pomagają lumpom? No to z tego wynika, ze jestem lumpem...? Ale głównie chodzi o zniechęcanie do instytucji budżetowej, która ma obowiązek pomagać, a koleżanka kasia spada z kosmosu i bredzi. Pewnie, powinnam potaknąć.
                                  • nioma Re: proszę o jakąkolwiek Bj32 15.10.13, 11:47
                                    widzisz, ja jestem jakąś tam forumowiczką, co to wejdzie poczyta a czasami coś napisze. Jak nieładnie to skasujesz.
                                    Ty jesteś moderatorką, jakby z założenia, powinnaś być osobą wiarygodną i wzbudzającą zaufanie. Moim skromnym zdaniem stronnicze i momentami wybitnie antypatyczne wpisy do moderatorki nie pasują.
                                    Przeczytaj raz jeszcze swoje wypowiedzi.
                                    Tylko tyle.
                                    Jak wiesz, ja tu prawie już nie zaglądam. Atmosfera nie sprzyja.
                                    • bj32 Re: proszę o jakąkolwiek Bj32 15.10.13, 12:07
                                      Nioma, ale w lipcu i sierpniu mnie nie było. Przypomnieć Ci wątek Axeliny i Twoje jakże kulturalne wypowiedzi? Niezależnie od tego, że si zgadzałam z Twoimi poglądami - chcesz powiedzieć, że Ty jako zwykły user masz brawo być wulgarna i chamska, a ja, jak moderator mam świecić przykładem? No proszę Cię. Nie będę czytać swoich wypowiedzi, za to poproszę Cię o konkretny w tym wątku przykład, gdzie byłam taka okropnie niemiła, że aż poruszyło to osobę tak miłą, jak Ty.
                                      Moderator, droga Niomo, nie służy do wzbudzania zaufania. Szczególnie swoimi poglądami na temat, czy MOPS pomaga, czy też nie.
                                      I nie - nie wiem, czy tu zaglądasz, bo nie śledzę bacznie Twoich poczynań. A poglądy na atmosferę to rzecz subiektywna.
                                    • aurinko Re: proszę o jakąkolwiek Bj32 15.10.13, 12:23
                                      nioma napisała:

> Atmosfera nie sprzyja.

Niestety to prawda.
                                      Nawet w tym wątku mnóstwo zbędnych wywodów uncertain
                            • 77kunda Re: proszę o jakąkolwiek Bj32 14.10.13, 15:39
                              mieszkanie wynajmują bo muszą gdzieś mieszkać a na kupno ich nie stać. Sprzęt mają bo kupili za lepszych czasów jak oboje pracowali, komputer dzieci dostali od rodziny na wspólny prezent. Naprawdę Mops pomaga też normalnym rodziną które w pewnym momencie nie radzą sobie. I wybacz ale aby dostać zasiłek rodzinny i dodatek za wielodzietność wcale nie przyjdzie pani z Mopsu trzeba wypełnić dokumenty i mieć dochód nieprzekraczający progu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka