Dodaj do ulubionych

7 osobowa rodzina - żywioł zabrał im wszystko.

22.10.13, 13:30
Piszę do mam w imieniu kobiety zamieszkałej w jednej z dzielnic Gdańska.

W sobotę doszło do tragedii - jej mieszkanie zostało spalone.

www.dziennikbaltycki.pl/artykul/1021161,gdansk-pozar-budynku-na-oruni-13-osob-bez-dachu-nad-glowa-zdjecia,1,1,id,t,sm,sg.html#galeria-material
Aktualnie 7-osobowa rodzina - samotna matka - Beata oraz 6-stka jej dzieci, zatrzymała się u babci - gnieżdzą się w 2 małych pokojach. Urząd Miasta w Gdańsku szuka mieszkania zastępczego dla poszkodowanych, ale fakt jest taki że aktualnie nie posiadają niczego.

Sytuacja rodziny i bez tego tragicznego zdarzenia była patowa : Beata nie pracuje, do tej pory otrzymywała alimenty z FA (piszę że do tej pory, gdyż dziś w nocy jej mąż alkocholik popełnił samobójstwo - powiesił się), Beata jeszcze nie zdaje sobie sprawy z tego że odbiorą jej fundusz, o rentę rodzinną będzie bardzo ciężko - ojciec dzieci nie pracował, był bezdomny (w tym miejscu się zatrzymam, co kobieta może zrobić w takiej sytuacji - renta rodzinna w drodze wyjątku ???). Beata pobiera zasiłek rodzinny, korzysta z pomocy MOPS - zasiłki okresowe, dożywianie dzieci w szkole, paczki na święta.

Dlatego gorąco proszę was o wsparcie dla nich.

Proszę również o wyrozumiałość - nie jestem w stanie przedstawić wam dokumentacji dot. sytuacji rodziny, wszystko poszło z dymem.

Prosimy o używaną odzież (przede wszystkim zależy nam na odzieży zimowej (kurtki, buty , rękawiczki, czapki, szaliki), bieliźnie (majtki, rajstopy, kalesony, skarpety).

Dominika (lat 16) rozm. buta 36-37 rozm. ubrań XS /S 165cm
Mateusz (lat 14) rozm. buta 43 rozm. ubrań L 174cm
Wiktoria (lat 11) rozm. buta 35 rozm. ubrań 134cm-140cm
Dawid (lat 7) rozm. buta 32 rozm. ubrań 116cm-122cm
Adrian (lat 5) rozm. buta 31 rozm. ubrań 116cm
Julka (lat 1) rozm. buta 20-21 rozm. ubrań 74cm-80cm
Beata rozm. buta 37 rozm. ubrań M

Prosimy o kołdry, poduszki.

Prosimy o środki do higieny osobistej, pieluchy dla najmłodszego dziecka.

Kobieta jest w opłakanym stanie - wcale jej się nie dziwię ...

Bardzo proszę o pomoc dla tej rodziny.
Obserwuj wątek
    • atena12345 atom211 22.10.13, 14:29
      znasz tą rodzinę?
      rodzina wie, że prosisz?
      • atom211 Re: atom211 22.10.13, 14:34
        atena12345 napisała:

> znasz tą rodzinę?
        > rodzina wie, że prosisz?

Znam matkę chrzestną najmłodszej córki Beaty.

Od wakacji interesuję się tą rodziną ... do tej pory nie było przesłanek by ubiegać się o pomoc dla nich tutaj, działałyśmy we własnym zakresie. Niestety obecnej sytuacji nie jesteśmy w stanie zaradzić.

Poza ewentualną pomocą materialną, błagam o rady w sprawie kwestii prawnych.
        • atena12345 Re: atom211 22.10.13, 14:36
          nie odpowiedziałaś na moje drugie pytanie
        • atom211 Re: atom211 22.10.13, 14:39
          Beata teraz nie jest w stanie z nikim rozmawiać ... straciła cały dorobek życia i męża (fakt pijaka, ale ojca jej dzieci).

Właśnie pojechała ze starszymi dziećmi na miejsce zdarzenia by zobaczyć czy coś uda się odzyskać ... podejrzewam że to ocalało, zostało zabrane przez osoby trzecie.

Postaram się znaleźć jakieś ciuchy na nastoletnią dziewczynę i pojadę do nich z wizytą (mieszkam w Gdyni), 28-go i tak muszę być w Gdańsku.
          • atom211 Re: atom211 22.10.13, 14:42
            Przepraszam Cię atena ... jestem poruszona tą historią.

Paulina (matka chrzestna najmłodszej córki) poprosiła mnie o współpracę, Beata wie że jest organizowana dla niej pomoc.
            • atom211 Re: atom211 22.10.13, 14:46
              Blanka podpowiedziała mi że Beata może starac się o zasiłek z tyt. samotnego wychowywania dzieci - ale na całą 6-tkę otrzyma 340 zł ... to niewiele.

Mamy jesze plan żeby zgłosić się po celówkę do MOPS, z tego co się orientuję taki zasiłek - w takiej sytuacji, może wynieść nawet do kilku tysięcy. Mam nadzieję że taki będzie jej przysługiwał.

www.youtube.com/watch?v=_6HCOgTc5r4
              • atom211 Re: atom211 22.10.13, 14:48
                Czy na Beacie ciąży obowiązek by poinformować o zgonie jej męża w UM ? Czy to idzie z "automatu" ?
                • melancho_lia Re: atom211 22.10.13, 14:56
                  atom, napisz do mnie na pw, moge poszperać w domu (dzieci szybko wyrastają z ubrań)
                  • atom211 Re: atom211 22.10.13, 14:58
                    melancho_lia napisała:

> atom, napisz do mnie na pw, moge poszperać w domu (dzieci szybko wyrastają z ub
                    > rań)

Dziękuję.
                    • payuta Re: atom211 22.10.13, 15:34
                      Atom,podaj adres.Ubrania na nastolatke bede miala po mojej corce.Kurtke zimowa,jakies spodnie,bluzki.Mloda wroci ze szkoly,to poszperamy razem w szafie. Znajomi beda zjezdzali do polski na WS,podam przez nich paczke.Niewiele moge,ale ciut,ciut pomoge.
                      • atom211 Re: atom211 22.10.13, 15:37
                        payuta napisała:

> Atom,podaj adres.Ubrania na nastolatke bede miala po mojej corce.Kurtke zimowa,
                        > jakies spodnie,bluzki.Mloda wroci ze szkoly,to poszperamy razem w szafie. Znajo
                        > mi beda zjezdzali do polski na WS,podam przez nich paczke.Niewiele moge,ale ciu
                        > t,ciut pomoge.

Dziękuję. Już piszę @ z adresem (do babci - tam gdzie aktualnie rodzina przebywa).

Co to WS? smile
                        • julka-4 Re: atom211 22.10.13, 15:43
                          Wszystkich Świętych sądzęwinkPodaj adres postaram się coś wyszukać dla 11latki (134-140) moja młoda nosi ten rozmiar.Z tymże wysyłka po 1.11 bo teraz jestem spłukana kompletnie.
                          • atom211 Re: atom211 22.10.13, 15:45
                            julka-4 napisała:

> Wszystkich Świętych sądzęwinkPodaj adres postaram się coś wyszukać dla 11latki (1
                            > 34-140) moja młoda nosi ten rozmiar.Z tymże wysyłka po 1.11 bo teraz jestem spł
                            > ukana kompletnie.

Dziewczyny kochane jesteście ...

Już piszę @.
                          • payuta Re: atom211 22.10.13, 15:47
                            Dzieki Julka tongue_out Nie chcialo mi sie rozpisywac tongue_out Atom,ja nie wiem,kiedy paczka zostanie w Polsce wyslana,ale odemnie powinna wyjsc w ten piatek.Dasz znac jak dojdzie?
                            • atom211 Re: atom211 22.10.13, 15:52
                              payuta napisała:

> Dzieki Julka tongue_out Nie chcialo mi sie rozpisywac tongue_out Atom,ja nie wiem,kiedy paczka
                              > zostanie w Polsce wyslana,ale odemnie powinna wyjsc w ten piatek.Dasz znac jak
                              > dojdzie?

Paytua jeżeli otrzymam taką informację to tak. Kieruję was dziewczyny bezpośrednio do potrzebujących. Paczki nie będą przechodziły przez moje ręce (chyba że macie takie życzenie). Po nickach ciężko będzie mi was rozpoznać ... napiszcie mi proszę wasze imiona i nazwiska - to ułatwi sprawę.
                          • pomocnamaja Re: atom211 22.10.13, 15:48
                            Z chęcią przyłącze sie do pomocy tej rodzinie, czytalam artykul na Trójmieście. Tragedia straszna, bede miala ubrania dla tej rodziny.Jestem z Gdańska gdzie dokladnie musialabym rzeczy podwiesc, czy po prostu przekazac Tobie Atom?.
                            • atom211 Re: atom211 22.10.13, 15:56
                              pomocnamaja napisała:

> Z chęcią przyłącze sie do pomocy tej rodzinie, czytalam artykul na Trójmieście.
                              > Tragedia straszna, bede miala ubrania dla tej rodziny.Jestem z Gdańska gdzie d
                              > okladnie musialabym rzeczy podwiesc, czy po prostu przekazac Tobie Atom?.

Fantastycznie big_grin

Maju zaraz wyślę Ci adres na @, z rozpoznaniem miejsca chyba nie będzie problemu, z tego co widziałam na google to obskurna kamienica.

Ja jestem z Gdyni i aktualnie mam dzieciaki w domu z zapalonymi oskrzelami ... zatem ciężko mi się "wyrwać".
                            • atom211 Re: atom211 22.10.13, 16:19
                              pomocnamaja napisała:

> Z chęcią przyłącze sie do pomocy tej rodzinie, czytalam artykul na Trójmieście.
                              > Tragedia straszna.

Znalazłam, faktycznie jest - www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Pozar-w-budynku-na-Oruni-Gornej-n73643.html?strona=0#opinie - w komentarzach piszą o naszej potrzebującej, większość opinii jest pozytywna.
                • pitahaya1 Re: atom211 22.10.13, 16:20
                  A nie będzie organizowała pochówku?
                  Rok temu pochowaliśmy taką osobę i wiem, że 2-3 dni udało się nie mówić tu i ówdzie. Po tym czasie, gdy przyszłyśmy po akt zgonu, trzeba było powiedzieć. W pozostałych miejscach ciążył obowiązek poinformowania pod groźbą kary za zatajenie prawdy (bank, różne inne instytucje).

Zerknę na ciuchy dla najstarszego i w razie czego poproszę o adres.
                  • atom211 Re: atom211 22.10.13, 16:23
                    pitahaya1 napisał:

> A nie będzie organizowała pochówku?
                    > Rok temu pochowaliśmy taką osobę i wiem, że 2-3 dni udało się nie mówić tu i ów
                    > dzie. Po tym czasie, gdy przyszłyśmy po akt zgonu, trzeba było powiedzieć. W po
                    > zostałych miejscach ciążył obowiązek poinformowania pod groźbą kary za zatajeni
                    > e prawdy (bank, różne inne instytucje).

W tej kwestii pomaga mi Blanka, na bieżąco wysyłam informacje Paulinie.

> Zerknę na ciuchy dla najstarszego i w razie czego poproszę o adres.

Dziękuję.
                    • pitahaya1 Re: atom211 22.10.13, 17:36
                      Miałabym dwie kołdry do wysłania. Ciepłe, 160/200. Tylko poduszek nie wyślę, bo są zbyt zmęczone używaniem. I jakieś dwa komplety pościeli też by się znalazły. Wymiar ten sam, czyli 160/200.
                      • atom211 Re: atom211 22.10.13, 18:00
                        pitahaya1 napisał:

> Miałabym dwie kołdry do wysłania. Ciepłe, 160/200. Tylko poduszek nie wyślę, bo
                        > są zbyt zmęczone używaniem. I jakieś dwa komplety pościeli też by się znalazły
                        > . Wymiar ten sam, czyli 160/200.

Dziękuję za Twój gest, czy wysłać Ci tymczasowy adres Beaty na priv ?
                        • pitahaya1 Re: atom211 22.10.13, 18:48
                          Wyślij.
                          Kołdry muszę uprać, bo po lecie poszły na poddasze. Masz może jakiegoś taniego kuriera, żeby pocztą tego nie słać? Rzadko kiedy coś takiego wysyłam, więc wprawy nie mam żadnej.
                          • atom211 Re: atom211 22.10.13, 18:57
                            pitahaya1 napisał:

> Wyślij.
                            > Kołdry muszę uprać, bo po lecie poszły na poddasze. Masz może jakiegoś taniego
                            > kuriera, żeby pocztą tego nie słać? Rzadko kiedy coś takiego wysyłam, więc wpra
                            > wy nie mam żadnej.

Niestety też nie mam obycia sad
                            • pitahaya1 Re: atom211 22.10.13, 19:04
                              Ok. Poszukamsmile
                              W takim razie dwie kołdry, dwa komplety pościeli i może coś dla 14-latka.
                          • mamakuby25 Re: atom211 22.10.13, 19:14
                            pitahaya1 napisał:

> Wyślij.
                            > Kołdry muszę uprać, bo po lecie poszły na poddasze. Masz może jakiegoś taniego
                            > kuriera, żeby pocztą tego nie słać? Rzadko kiedy coś takiego wysyłam, więc wpra
                            > wy nie mam żadnej.

www.kurierem.pl/porownanie-cen-paczek
                          • orissa kurier polecam 23.10.13, 09:50
                            Polecam zamówienie kuriera ze strony boxpoint.pl - firma KEX , ja za ich pośrednictwem wysyłam ciężkie paczki (nawet po 20kg) za niecałe 14zł.
                            • saguara Re: kurier polecam 23.10.13, 10:59
                              Za pośrednictwem www.superpaczka.pl/ do 30 kg. za 17.99. Dostarcza DPD , przesyłki zawsze na drugi dzień roboczy od nadania. Sprawdzone wielokrotnie smile
                              • myfmyf Re: kurier polecam 23.10.13, 12:12
                                Rozmawialam wlasnie z najstarsza corka pani Beaty . Wybieramy sie do nich z atom211 jutro o 12. Dzieci sa z babcia. Natychmiast potrzebuja art higieny osobistej ,proszku do prania bielizny i skarpet dla dzieci oraz zywnosci i butow dla mamy nr 37 (wyszla z domu w rozklejonych )

W nastepnej kolejnosci ubranka jakiekolwiek dla malutkiej Julki oraz spodnie bluzki i kurtki dla wszystkich dzieci - kto moze niech spieszy sie z paczka.

Zrobie dzis wieczorem zakupy chemiczno- kosmetyczne i postaram sie znalezc w hipermarkecie najtansze majtki i skarpety dla dzieci zeby mieli cos zanim nadejda obiecane paczki z ubrankami. Butow bede szukac po rodzinie , mam nadzieje ze do jutra jedna pare 37 wykrzesam.

Jesli ktoras z Was chcialaby przylaczyc sie finansowo do zakupow kosmetyczno gospodarczych dla tej rodziny to bardzo zachecam bo potrzeby przy takiej ilosci osob sa ogromne.

Prosze tez powiedzcie mi jaki numer pieluch kupic dla rocznej Julki bo juz wypadlam z tej tematyki. Prosze o wiadomosci priv , poznym popoludniem bede przy kompie to podam zainteresowanym numer konta.

Dziekuje serdecznie i milego dnia myfmyf
                                • atena12345 Re: kurier polecam 23.10.13, 12:16
                                  proszę o nr konta - parę zł dorzucę
                                • pitahaya1 Weźcie wymiary dzieci!!! 23.10.13, 13:49
                                  Przeglądam szafę i może coś by się znalazło, ale na jaki rozmiar? Samo "175cm" nie wystarczy.

Mój syn jest bardzo szczupły jak na swój wiek i nawet, gdybym chciała mu coś podebrać, wysyłka w ciemno może być bez sensu.
                                  • atom211 Re: Weźcie wymiary dzieci!!! 23.10.13, 13:54
                                    pitahaya1 napisał:

> Przeglądam szafę i może coś by się znalazło, ale na jaki rozmiar? Samo "175cm"
                                    > nie wystarczy.
                                    >
                                    > Mój syn jest bardzo szczupły jak na swój wiek i nawet, gdybym chciała mu coś po
                                    > debrać, wysyłka w ciemno może być bez sensu.

Jutro weźmiemy centymetr i będziem mierzyć big_grin
                                  • atena12345 pitahaya1 23.10.13, 14:03
                                    pitahaya1 napisał:

> Przeglądam szafę i może coś by się znalazło, ale na jaki rozmiar? Samo "175cm"
                                    > nie wystarczy.
                                    >
                                    > Mój syn jest bardzo szczupły jak na swój wiek i nawet, gdybym chciała mu coś po
                                    > debrać, wysyłka w ciemno może być bez sensu.

Napisano L 174 - na mój gust to nie jest szczupły
                                    • atom211 Re: pitahaya1 23.10.13, 14:07
                                      atena12345 napisała:

> Napisano L 174 - na mój gust to nie jest szczupły

Ja też nie zauważyłam tej "L-ki" ... spory 14-latek ...
                                      • pitahaya1 Re: pitahaya1 23.10.13, 14:21
                                        Tak czy inaczej, wymiary będą potrzebne, bo może u starszego coś znajdę, ale nie obiecuję.
                                      • pitahaya1 Re: pitahaya1 25.10.13, 14:38
                                        Już mam uprane i naszykowane (nie wiem tylko, jak to zapakować, dużo tego jest):
                                        - 2 kołdry,
                                        - 2 prześcieradła,
                                        - 2 zmiany pościeli 160/200 i jedna poszewka na poduszkę, bo mi jakaś została,
                                        - kurtka na 14-latka,
                                        - koc.

Niestety, potrzebuję dokładniejszych wymiarów chłopca, bo ubrania muszę jednak młodszemu podebrać z jego zapasów a nie chciałabym, że były za wąskie czy krótkie podczas, gdy na mojego są dobre tam będą leżały.

• atom211 Re: pitahaya1 25.10.13, 14:48
                                          pitahaya1 napisał:

> Już mam uprane i naszykowane (nie wiem tylko, jak to zapakować, dużo tego jest)
                                          > :
                                          > - 2 kołdry,
                                          > - 2 prześcieradła,
                                          > - 2 zmiany pościeli 160/200 i jedna poszewka na poduszkę, bo mi jakaś została,
                                          > - kurtka na 14-latka,
                                          > - koc.

Fantastycznie big_grin

> Niestety, potrzebuję dokładniejszych wymiarów chłopca, bo ubrania muszę jednak
                                          > młodszemu podebrać z jego zapasów a nie chciałabym, że były za wąskie czy krótk
                                          > ie podczas, gdy na mojego są dobre tam będą leżały.
                                          >

175 cm ... szczupły, ale dziewczyny mówiły że "nosi się luźno" ... dlatego widnieje rozmiar "L". Nie jestem w stanie więcej Ci podpowiedzieć sad
                                          • pitahaya1 Re: pitahaya1 25.10.13, 17:07
                                            To chyba z ubraniami się wstrzymam. Mój jest szczupły, poza tym ubrania ma takie przy ciele, więc mogą być za wąskie. Może coś jeszcze wymyślę, ale raczej ciężko będzie.
                                            Dorzucę skarpetki jakieś dla niego, bo noga taka jak u moich.
                            • justyna198515 Re: kurier polecam 23.10.13, 16:29
                              Nawet mi nie opowiadaj o tym kurierze.Nie dość,że od zamówienia zgłosił się o 7 rano,żeby łąskie zrobić i być następnego dnia i paczka zamiast dojść na czawrtek trafiła do odbiorcy w poniedziałek.Nigdy więcej K0ex-niby najataniej,ale postoje.
                    • myszwkropki Re: atom211 22.10.13, 17:38
                      Napisz na priv, będę miała rzeczy dla siedmiolatka i dla najstarszej.
                      • atom211 Re: atom211 22.10.13, 18:01
                        myszwkropki napisała:

> Napisz na priv, będę miała rzeczy dla siedmiolatka i dla najstarszej.

Zaraz wyślę @, szczerze dziękuję.
    • mamakuby25 Re: 7 osobowa rodzina - żywioł zabrał im wszystko 22.10.13, 17:08
      Prosze o adres - bede miala jakies ciuchy dla mamy , mysle ze mam tez jakies buty dla niej . Poszukam równiez innych rzeczy -jakas posciel reczniki itp .
      • atom211 Re: 7 osobowa rodzina - żywioł zabrał im wszystko 22.10.13, 18:02
        mamakuby25 napisała:

> Prosze o adres - bede miala jakies ciuchy dla mamy , mysle ze mam tez jakies bu
        > ty dla niej . Poszukam równiez innych rzeczy -jakas posciel reczniki itp .

Bardzo się cieszę, i dziękuję. Piszę @.
    • atom211 Jesteście wspaniałe ! 22.10.13, 18:10
      Bardzo wam dziękuję za zainteresowanie i pomoc kiss
      • gismol77 Re: Jesteście wspaniałe ! 22.10.13, 20:46
        Poproszę o adres na priv, na pewno mam poduszki, może cos z pościeli, ręczniki, ciuchy muszę przejrzeć.
        • atom211 Re: Jesteście wspaniałe ! 22.10.13, 20:48
          gismol77 napisała:

> Poproszę o adres na priv, na pewno mam poduszki, może cos z pościeli, ręczniki,
          > ciuchy muszę przejrzeć.

Dziekuję big_grin
          • melancho_lia Atom, napisałam pw nt 22.10.13, 21:40
            • atom211 Re: Atom, napisałam pw nt 22.10.13, 21:51
              ... coś wymyślimy.
              • bergamotka77 Re: Atom, napisałam pw nt 22.10.13, 22:03
                Ja tez chetnie sie przylacze - poprosze o adres. Powinnam miec rzeczy dla mlodszych chlopcow i dla dziewczyn ew. dla Beaty typu golfy, swetry, moze kurtki.
                • atom211 Re: Atom, napisałam pw nt 22.10.13, 22:06
                  bergamotka77 napisała:

> Ja tez chetnie sie przylacze - poprosze o adres. Powinnam miec rzeczy dla mlods
                  > zych chlopcow i dla dziewczyn ew. dla Beaty typu golfy, swetry, moze kurtki.

Ale jesteście kochane smile Dziękuję.
                  • myfmyf Re: Atom, napisałam pw nt 22.10.13, 22:59
                    atom211 poprosze o adres babci na priv. jutro dam znac tu w watku co bede mogla przygotowac.
                    • atom211 Re: Atom, napisałam pw nt 22.10.13, 23:19
                      myfmyf napisała:

> atom211 poprosze o adres babci na priv. jutro dam znac tu w watku co bede mogla
                      > przygotowac.
                      >

myfmyf big_grin
                      • myfmyf Re: Atom, napisałam pw nt 23.10.13, 01:58
                        Przygotowalam kurtka zimowa i polar dla rocznej Julii oraz komplet czapka szalik rekawiczki dla kazdego z dzieci.
    • orissa Re: 7 osobowa rodzina - żywioł zabrał im wszystko 23.10.13, 09:53
      Na (w?) jakiej dzielnicy teraz mieszkają? wolałabym pojechać osobiście z rzeczami, za dużo gabarytowo do wysyłania.
      • atom211 Re: 7 osobowa rodzina - żywioł zabrał im wszystko 23.10.13, 10:47
        orissa napisała:

> Na (w?) jakiej dzielnicy teraz mieszkają? wolałabym pojechać osobiście z rzecza
        > mi, za dużo gabarytowo do wysyłania.

Orissa - napisałam na @.
        • myfmyf Re: 7 osobowa rodzina - żywioł zabrał im wszystko 23.10.13, 12:14

Rozmawialam wlasnie z najstarsza corka pani Beaty . Wybieramy sie do nich z atom211 jutro o 12. Dzieci sa z babcia. Natychmiast potrzebuja art higieny osobistej ,proszku do prania bielizny i skarpet dla dzieci oraz zywnosci i butow dla mamy nr 37 (wyszla z domu w rozklejonych )

W nastepnej kolejnosci ubranka jakiekolwiek dla malutkiej Julki oraz spodnie bluzki i kurtki dla wszystkich dzieci - kto moze niech spieszy sie z paczka.

Zrobie dzis wieczorem zakupy chemiczno- kosmetyczne i postaram sie znalezc w hipermarkecie najtansze majtki i skarpety dla dzieci zeby mieli cos zanim nadejda obiecane paczki z ubrankami. Butow bede szukac po rodzinie , mam nadzieje ze do jutra jedna pare 37 wykrzesam.

Jesli ktoras z Was chcialaby przylaczyc sie finansowo do zakupow kosmetyczno gospodarczych dla tej rodziny to bardzo zachecam bo potrzeby przy takiej ilosci osob sa ogromne.

Prosze tez powiedzcie mi jaki numer pieluch kupic dla rocznej Julki bo juz wypadlam z tej tematyki. Prosze o wiadomosci priv , poznym popoludniem bede przy kompie to podam zainteresowanym numer konta.

Dziekuje serdecznie i milego dnia myfmyf

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=12115736
          • myfmyf Re: 7 osobowa rodzina - żywioł zabrał im wszystko 23.10.13, 12:23
            edit: "proszku do prania , bielizny i skarpet "
          • atom211 Re: 7 osobowa rodzina - żywioł zabrał im wszystko 23.10.13, 12:44
            Swetry i cieplejsze tuniki spakowane.

Jutro myfmyf po drodze odbierze od mojej znajomej ubrania w rozniarze XS/S/M jest tego ponoć sporo. Będą też ciuszki dla Julki - uniseks - koleżanka ma chłopca. Być może znajdzie cieplejsze buty w rozm.37.
            • atom211 Re: 7 osobowa rodzina - żywioł zabrał im wszystko 23.10.13, 12:47
              Koleżanka mi podpowiada że rozmiar pieluch dla rocznego dziecka to "3".
              • atena12345 ponawiam prośbę 23.10.13, 12:50
                o numer konta.
                Jak teraz zrobię przelew to do jutra dojdzie - na paczkę pieluch będzie
                • atom211 Re: ponawiam prośbę 23.10.13, 12:52
                  atena12345 napisała:

> o numer konta.
                  > Jak teraz zrobię przelew to do jutra dojdzie - na paczkę pieluch będzie

myf myf będzie popołudniu, podam Ci swój nr.konta a jutro przekażę jej pieniądze, ok ?
                  • atom211 Re: ponawiam prośbę 23.10.13, 13:09
                    Są zimowe buty dla Beaty (rozm 37) i zimowe buty dla najmłodszej Julki big_grin
                    • pitahaya1 Re: ponawiam prośbę 23.10.13, 13:52
                      A kurtki chłopięcej nie potrzebujecie? Powinnam mieć taką na 175-180cm. Zimowa, taka narciarska (kolory: czerwony, czarny i wstawki białe).
                      Mam też koc niebieski, ciepły, gdybyście potrzebowały.
                      • atom211 Re: ponawiam prośbę 23.10.13, 13:57
                        pitahaya1 napisał:

> A kurtki chłopięcej nie potrzebujecie? Powinnam mieć taką na 175-180cm. Zimowa,
                        > taka narciarska (kolory: czerwony, czarny i wstawki białe).
                        > Mam też koc niebieski, ciepły, gdybyście potrzebowały.

Pitahaya potrzebujemy ... najstarszy syn Beaty nie chodzi od kilku dni do szkoły bo nie ma w czym. Taką wiadomośc otrzymałam od Pauliny.
                        • atom211 Re: ponawiam prośbę 23.10.13, 13:58
                          atom211 napisała:

> pitahaya1 napisał:

> Mam też koc niebieski, ciepły, gdybyście potrzebowały.

Bardzo fajnie smile w takim razie będą dwie kołdry i dwa ciepłe koce big_grin
                          • pitahaya1 Re: ponawiam prośbę 23.10.13, 14:23
                            Czyli póki co ode mnie idą:
                            - 2 kołdry zimowe,
                            - koc ciepły,
                            - kurtka (rozmiar powinien być dobry, bo ta kurtka jest luźniejsza),
                            - 2 zmiany pościeli (może jeszcze jakieś prześcieradło dorzucę)
                            • atom211 Re: ponawiam prośbę 23.10.13, 14:25
                              pitahaya1 napisał:

> Czyli póki co ode mnie idą:
                              > - 2 kołdry zimowe,
                              > - koc ciepły,
                              > - kurtka (rozmiar powinien być dobry, bo ta kurtka jest luźniejsza),
                              > - 2 zmiany pościeli (może jeszcze jakieś prześcieradło dorzucę)

big_grin big_grin big_grin
                              • iv.ziecik Re: ponawiam prośbę 23.10.13, 15:51
                                podaj adres do wysyłki rzeczy
                                znajdę coś dla małej, jakieś ręczniki, może coś z chemii
                                no i kilka rzeczy po mnie (r.38)
                                • iv.ziecik Re: ponawiam prośbę 23.10.13, 16:00
                                  napisz proszę jeszcze czy jakieś misie, zabawki, art. szkolne też?
                                  • justyna198515 atom 23.10.13, 16:35
                                    Przetrzepie szafe męża więc dla chłopca coś pewnie wynajdę. Napisz mi adres na junka15@wp.pl tam gdzie ma isc paczka.

I spisuj jak dojda paczki co rodzina juz masmilei uaktualniaj.
                                    • atom211 Re: atom 23.10.13, 16:48
                                      justyna198515 napisała:

> Przetrzepie szafe męża więc dla chłopca coś pewnie wynajdę. Napisz mi adres na
                                      > junka15@wp.pl tam gdzie ma isc paczka.

Dziękuję smile

> I spisuj jak dojda paczki co rodzina juz masmilei uaktualniaj.

Dobrze, na bierząco będę informować inne mamy big_grin
                                      • atom211 Re: atom 23.10.13, 16:51
                                        atom211 napisała:

> Dobrze, na bierząco będę informować inne mamy big_grin

*bieżąco ... sorry dziewczyny, nie kontaktuję już dziś ...
                                  • atom211 Re: ponawiam prośbę 23.10.13, 16:43
                                    iv.ziecik napisała:

> napisz proszę jeszcze czy jakieś misie, zabawki, art. szkolne też?

Art. szkolne napewno, Beata odratowała część podręczników ... ale z resztą ciężko (rzeczy typu zeszyty, bloki, mazaki, farbki).

Z zabawkami na razie się wstrzymajmy (jedna z mam wyśle kilka rodzinie), ale mogłabyś je dzieciakom zarezerwować? Chodzi o to że mieszkanie w którym rodzina aktualnie przebywa jest małe i póki co organizujemy to co najważniejsze. Jak Beata dostanie nowe mieszkanie z UM odezwę się do Ciebie w sprawie zabawek, dobrze?
                                    • julka-4 Re: ponawiam prośbę 23.10.13, 20:14
                                      O to ja jeszcze mogę dorzucić jakieś bloki ,kredki itp.
                                • atom211 Re: ponawiam prośbę 23.10.13, 16:47
                                  iv.ziecik napisała:

> podaj adres do wysyłki rzeczy
                                  > znajdę coś dla małej, jakieś ręczniki, może coś z chemii
                                  > no i kilka rzeczy po mnie (r.38)

Dziękujemy smile
                                  • hania3gwiazdki Z rzeczy do szkoły 23.10.13, 17:03
                                    Plecaki, piórniki ...worki na buty itp.... mają ?
                                    • atom211 Re: Z rzeczy do szkoły 23.10.13, 17:14
                                      hania3gwiazdki napisała:

> Plecaki, piórniki ...worki na buty itp.... mają ?

Nie jestem w stanie odpowiedzieć Ci teraz na to pytanie - zapytam jutro, ewentualnie jak złapię Paulinę na FB to ją zapytam.
                                    • atom211 Re: Z rzeczy do szkoły 23.10.13, 18:06
                                      hania3gwiazdki napisała:

> Plecaki, piórniki ...worki na buty itp.... mają ?

Brakuje trzech plecaków - dla Mateusza, Dominiki i Wiktori.
                                      • hania3gwiazdki Re: Z rzeczy do szkoły 23.10.13, 21:01
                                        Zatem ja jutro wysyłam 3 plecaki . Poproszę o adres na priv.
                                        • atom211 Re: Z rzeczy do szkoły 23.10.13, 21:11
                                          hania3gwiazdki napisała:

> Zatem ja jutro wysyłam 3 plecaki . Poproszę o adres na priv.

Bardzo dziękujemy smile
                                          • hania3gwiazdki Plecaki wysłane . 24.10.13, 14:41
                                            Priorytetem , więc jutro lub najpóźniej w poniedziałek dotrą .
                                            • atom211 Re: Plecaki wysłane . 24.10.13, 16:16
                                              hania3gwiazdki napisała:

> Priorytetem , więc jutro lub najpóźniej w poniedziałek dotrą .

Dziękujemy smile
                                              • bergamotka77 Re: Plecaki wysłane . 24.10.13, 23:24
                                                ja tez wysle paczke dopiero w pon. bo mnie powalila choroba sad Jutro postaram sie napisac co dokladnie podesle.
                                            • atom211 Podziękowania dla hania3gwiazdki 25.10.13, 18:05
                                              Dzieci bardzo Ci dziękują za plecaki big_grin
              • hugo43 Re: 7 osobowa rodzina - żywioł zabrał im wszystko 23.10.13, 17:21
                raczej 5,3 to moja 3-mies corka nosi.
                • atom211 Re: 7 osobowa rodzina - żywioł zabrał im wszystko 23.10.13, 17:27
                  hugo43 napisała:

> raczej 5,3 to moja 3-mies corka nosi.

Ja nie ogarniam hugo tych kwestii ... moje dzieci już "szkolne" ... z ręką na sercu mówię Ci że nie pamiętam sad
                • julka-4 Re: 7 osobowa rodzina - żywioł zabrał im wszystko 23.10.13, 20:17
                  hugo43 napisała:

> raczej 5,3 to moja 3-mies corka nosi.
                  Wiesz ,moja wyrosła z pampersów w wieku 2 lat i skończyła na 4+,więc to zależy od dziecka.
                  • caa_yari Re: 7 osobowa rodzina - żywioł zabrał im wszystko 23.10.13, 21:54
                    Pieluchy to 4,
                    3 beda za male na bank
          • atom211 Uaktualniam 23.10.13, 17:12
            myfmyf napisała:

> Rozmawialam wlasnie z najstarsza corka pani Beaty . Wybieramy sie do nich z ato
            > m211 jutro o 12. Dzieci sa z babcia. Natychmiast potrzebuja art higieny osobist
            > ej ,proszku do prania bielizny i skarpet dla dzieci oraz zywnosci i butow dla m
            > amy nr 37 (wyszla z domu w rozklejonych )

> Zrobie dzis wieczorem zakupy chemiczno- kosmetyczne i postaram sie znalezc w hi
            > permarkecie najtansze majtki i skarpety dla dzieci zeby mieli cos zanim nadejda
            > obiecane paczki z ubrankami.

> Jesli ktoras z Was chcialaby przylaczyc sie finansowo do zakupow kosmetyczno go
            > spodarczych dla tej rodziny to bardzo zachecam bo potrzeby przy takiej ilosci o
            > sob sa ogromne.

> Prosze o wiadomosci priv , poznym popoludniem bede przy ko
            > mpie to podam zainteresowanym numer konta.

> Dziekuje serdecznie i milego dnia myfmyf

Uaktualniam - zapewne zgubiło się w gąszczu postów wink
            • atena12345 Re: Uaktualniam 23.10.13, 17:14
              ten post jest już teraz 3 razy w wątku
              • atom211 Re: Uaktualniam 23.10.13, 17:16
                atena12345 napisała:

> ten post jest już teraz 3 razy w wątku

Jako osoba z zewnątrz przeczytałabym kilka pierwszych i kilka ostatnich smile
                • atena12345 atom 23.10.13, 18:09
                  nie obraź się, ale chyba masz ADHD forumowe wink
                  • atom211 Re: atom 23.10.13, 18:10
                    atena12345 napisała:

> nie obraź się, ale chyba masz ADHD forumowe wink

Mam ADHD stwierdzone smile

Co ja mam się obrażać - choroba jak każda inna big_grin
                    • wolnaola26 Re: atom 23.10.13, 19:25
                      Poproszę o adres na priv.
                      Coś tam mam (bielizna, skarpety dla chłopaka).
    • melancho_lia Atom masz @ 23.10.13, 21:33
      • myfmyf Re: Atom masz @ 23.10.13, 22:02

dziekuje trzem mamom ktore dolozyly sie do zakupow kosmetyczno- spozywczych

• iv.ziecik Re: Atom masz @ 24.10.13, 07:51
          dzięki za adres, mogę wysłać paczkę dopiero w poniedziałek, myślę że to nie za późno,
          wysyłam kilak rzeczy dla małej Julki +buciki, kilka rzeczy dla chłopca 11lat, i dla mamy,
          trochę długopisów, bloki, ręczniki, tak jak prosiłaś zabawek nie wysyłam, ale będę obserwować wątek i ja już będą mieli własne lokum to się odezwę, pozdrawiam
          • atom211 Re: Atom masz @ 24.10.13, 16:15
            iv.ziecik napisała:

> wysyłam kilak rzeczy dla małej Julki +buciki,

Ubranka dla Julki są wskazane big_grin

> kilka rzeczy dla chłopca 11lat,

Beata ma jedenastolatkę - dziewczynkę smile

> i dla mamy,

Dziś zawiozłyśmy spory worek ciuchów dla Beaty i Dominiki, zatem z tymi ciuszkami się wstrzymajmy.

> trochę długopisów, bloki, ręczniki,

długopisów nie ma smile szukaliśmy ale się nie doszukaliśmy smile

> tak jak prosiłaś zabawek nie wysyłam, ale b
            > ędę obserwować wątek i ja już będą mieli własne lokum to się odezwę, pozdrawiam

Dobrze smile

Dostali lokum !!! 3 pokojowe mieszkanie - w surowym stanie, aktualnie świetlica socjalna w Gdańsku organizuje dla nich pomoc w formie : materiały budowlane, meble, sprzęt AGD, RTV.

Jutro prawdopodobnie Beata otrzyma klucze, pierwsze co muszą zrobić to odremontować mieszkanie. Dlatego proszę mamy chcące zaoferować pomoc o cierpliwość smile Mieszkanko babci jest maleńkie, zagracone, część rzeczy trzymają na strychu. Rodzina po otrzymaniu zadeklarowanych przez was paczek zobaczy czego jej w pierwszej kolejności brakuje i skontaktuje się ze mną lub z myfmyf - my przekażemy informacje tu smile

Napewno jest problem z ubraniami dla 14-latka, jest wysoki (175 cm) i szczupły (z tego co mówiły nam dziewczyny) - o taki rodzaj pomocy prosimy.

Okazuje się że mała Julka ma skazę białkową, karmiona jest mlekiem krowim, aktualnie ma straszną wysypkę - na buźi, rękach, klatce piersiowej. Podpowiedziałyśmy dziewczynom żeby nie karmiły małej mlekiem z kartonu - takiemu maluchowi nie wyjdzie to na zdrowie, póki co będą robiły jej jarzynowe zupki sad Mamusie jeżeli macie w posiadaniu mleczko dla alergików prosimy też i o taką pomoc.

Ogólnie rodzina zrobiła na nas pozytywne wrażenie, w domu panuje chaos, ale to nie dziwne. Poznałyśmy dwie najstarsze córki Beaty, pomagają mamie przejść przez trudny okres. Beaty nie zastałyśmy - załatwia urzędowe sprawy, z relacji rodziny jest ona w ciężkim stanie. Ogromną sympatią obdażyłam Dominikę - fajną dziewczyna z ambicjami smile - oraz babcię dzieciaków - świetna kobieta !!!

Zawiozłyśmy im dziś ubrania dla Dominiki, Beaty, troszke ciuszków dla Julci (uniseks), bieliznę, środki do higieny osobistej, środki chemiczne, pieluszki, mokre chusteczki, żywność, art szkolne (zeszyty, piórniki, temperówki, gumki), maskotki ... i napewno o czymś jeszcze zapomniałam - przepraszam za dużo wrażeń jak na jeden dzień.
            • aqua696 Re: Atom masz @ 25.10.13, 01:22
              Atom mam buirko do oddania szkolne.
              Pampresy tez na pewno z paczke wieksza ale jaki rozmiar.
              Reszte jak buty tez rozmiar 32 napewno reszte w weekend a najpozniejw poniedzialek napisze.
              Co do swiadczen to na ten czas niestety dla somotnie wychowujacej, renta szczerze watpie....nie ma podstawy zadnej w twoim wypadku bylo inaczej.
              mam pomysl na materialy do remontu ale musze dowiedziec sie na miejscu czy jeszcze istnieja...to mogloby bardzo pomoc plus celowka z mops. Napisz co z materialow do wykonczenia..moze kumpel mogly cos przywiesc jadac na WS jakies farby??
              czy w mieszkania sa sanitariaty?? zlew??
              • atom211 Re: Atom masz @ 25.10.13, 14:31
                aqua696 napisała:

Własnie dzwoniłam do Beaty i już odpowiadam na pytania smile

> Atom mam buirko do oddania szkolne.

Zbiórkę takiego rodzaju rzeczy prowadzi Świetlica Pod Kasztanem. Namiary :

Kontakt w godzinach 8:00-19:00 pod nr tel 799037755

ul. Brzegi 45 Gdańsk -Orunia.

rzeczy można przywozić do Świetlicy Pod Kasztanem w godzinach pracy placówki 12:00- 17:00 ewentualnie inne godziny po uprzednim umowieniu się.

> Pampresy tez na pewno z paczke wieksza ale jaki rozmiar.

Rozmar 4.

> Reszte jak buty tez rozmiar 32 napewno reszte w weekend a najpozniejw poniedzi
                > alek napisze.

big_grin

> Co do swiadczen to na ten czas niestety dla somotnie wychowujacej, renta szc
                > zerze watpie....nie ma podstawy zadnej w twoim wypadku bylo inaczej.

sad nie ma co próbować ?

> mam pomysl na materialy do remontu ale musze dowiedziec sie na miejscu czy je
                > szcze istnieja...to mogloby bardzo pomoc plus celowka z mops. Napisz co z ma
                > terialow do wykonczenia..moze kumpel mogly cos przywiesc jadac na WS jakies fa
                > rby??

Myślę że więcej info na ten temat ma w/w Świetlica.

> czy w mieszkania sa sanitariaty?? zlew?

Zlewu w łazience nie ma na 100% Reszta obecna.
            • iv.ziecik Re: Atom masz @ 29.10.13, 07:44
              paczka poszła wczoraj kurierem DPD, jako nadawca będzie firma (odzież robocza)
              wyjęłam te rzeczy dla 11-latka (moja pomyłka), w paczce są;
              zimowa kurtka r/ 38, killa rzeczy dla Julki,dla 7-latka, ręczniki, długopisy
              • gismol77 Re: Atom masz @ 29.10.13, 09:42
                kurier zamówiony, w paczce trzy poduszki (jedna trochę sfatygowana ale najwyżej proszę pod śmietnik z nią) kilka zmian pościeli i ręczniki.
    • schwinn1 Re: 7 osobowa rodzina - żywioł zabrał im wszystko 24.10.13, 13:21
      witam,
      w przyszłym tygodniu mogę wysłać rzeczy dla najmłodszej dziewczynki. może coś znajdę także dla mamy i dla najstarszej dziewczyny. poproszę adres do wysyłki.
      pozdrawiam,
      Joanna
    • malinowe_lody Re: 7 osobowa rodzina - żywioł zabrał im wszystko 25.10.13, 07:59
      Mogę wysłac ubranka dla rocznej dziewczynki, mam też ręczniki, poszwę na malą kołderkę - ale kołderki nie mam ;-(, zwykłą poszwę. Mam też jakieś drobiazgi typu kubek, talerzyk, suszarka itp.. Pewnie znajdę tez coś dla mamy i może jakąs S dla najstarszej. Jeśli nadal jest potrzeba, prześlij adres na gazetowego.
      • atom211 Re: 7 osobowa rodzina - żywioł zabrał im wszystko 25.10.13, 14:38
        malinowe_lody napisała:

> Mogę wysłac ubranka dla rocznej dziewczynki, mam też ręczniki, poszwę na malą k
        > ołderkę - ale kołderki nie mam ;-(, zwykłą poszwę. Mam też jakieś drobiazgi typ
        > u kubek, talerzyk, suszarka itp.. Pewnie znajdę tez coś dla mamy i może jakąs S
        > dla najstarszej. Jeśli nadal jest potrzeba, prześlij adres na gazetowego.

Mama i Dominika mają ciuchy. Myślę że ubranka dla Julci były by wskazane.

Rzeczy typu kubki, talerze ... można wysłać na adres Świetlicy. Tak jak wspomniałam najpierw muszą "przebrnąć" przez remont - póżniej można ich zaopatrzyć w takie akcesoria.
    • 77kunda Re: 7 osobowa rodzina - żywioł zabrał im wszystko 25.10.13, 13:07
      mogę wysłać ubranka dla 5 latka i np mydła
      Proszę o adres gdzie wysłać rzeczy
      • marta.p-s Re: 7 osobowa rodzina - żywioł zabrał im wszystko 26.10.13, 21:13
        Cześć.
        Jestem z Gdańska i mogłabym przekazać ubrania dla matki, albo najstarszej córki. MOże dla najmłodszej też bym coś znalazła po młodszym synku. Proszę o informację czego z ubrań potrzebują i gdzie można je dostarczyć.
        • atom211 Re: 7 osobowa rodzina - żywioł zabrał im wszystko 26.10.13, 21:43
          marta.p-s napisała:

> Cześć.
          > Jestem z Gdańska i mogłabym przekazać ubrania dla matki, albo najstarszej córki
          > . MOże dla najmłodszej też bym coś znalazła po młodszym synku. Proszę o informa
          > cję czego z ubrań potrzebują i gdzie można je dostarczyć.

Witam smile myślę że z taką formą pomocy narazie się wstrzymamy, dziewczyny szykują paczki z takimi rzeczami - i my w myfmyf zawiozłyśmy Beacie i Dominice sporo ubrań w ich rozmiarze.

smile Po otrzymaniu paczek Beata powie mi czego im brakuje smile

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za pomoc smile
          • marta.p-s Re: 7 osobowa rodzina - żywioł zabrał im wszystko 26.10.13, 21:46
            To jak już będziesz wiedziała czego brakuje to daj znać, a wtedy zobaczę co mam i co mogłabym oddać. wink
            • marta.p-s Re: 7 osobowa rodzina - żywioł zabrał im wszystko 26.10.13, 21:48
              Aha.. ewentualne może poszukać czegoś dla najstarszego chłopaka, więc czekam na jakieś info. wink
              • apple_isle Re: 7 osobowa rodzina - żywioł zabrał im wszystko 27.10.13, 09:58
                Atom, napisałam @, sprawdź proszę i daj mi znać.
                • atom211 Re: 7 osobowa rodzina - żywioł zabrał im wszystko 27.10.13, 11:30
                  apple_isle napisała:

> Atom, napisałam @, sprawdź proszę i daj mi znać.

Dobrze smile
              • atom211 Re: 7 osobowa rodzina - żywioł zabrał im wszystko 27.10.13, 11:28
                marta.p-s napisała:

> Aha.. ewentualne może poszukać czegoś dla najstarszego chłopaka, więc czekam na
                > jakieś info. wink

Marto ubrania dla najstarszego chłopca sa jak najbardziej wskazane big_grin wysyłam adres na @.
                • pitahaya1 Re: 7 osobowa rodzina - żywioł zabrał im wszystko 27.10.13, 14:33
                  Spakowane:
                  -2 kołdry
                  -koc
                  -2 prześcieradła i dwa komplety pościeli, poszewka na poduszkę
                  -kurtka zimowa dla najstarszego
                  -2 pary skarpet r. 43
                  -bluza i sweter dla najstarszego, ale koło domusad

Zamawiam kuriera.
                • pitahaya1 Telefon dla kuriera !!! 27.10.13, 14:35
                  Potrzebuję do wysyłki !!
                  • marta.p-s do atom 27.10.13, 16:10
                    Atom-napisałam @
                    • aniulka81 Re: do atom 28.10.13, 07:54
                      Hej miałabym bluzki na długi rękaw i spodnie na wymiar 140, spodnie mają regulowaną gumkę w pasie, więc pewnie będą pasować, poproszę o adres do wysyłki, jak rzeczy wyślę napiszę dokładnie co poszło.
                      Pozdrawiam
                • moniaa854 Re: 7 osobowa rodzina - żywioł zabrał im wszystko 31.10.13, 10:36
                  Proszę o przesłanie informacji jakie rzeczy są jeszcze potrzebne i podanie adresu na jaki można wysyłać paczki.
    • claudel6 Re: 7 osobowa rodzina - żywioł zabrał im wszystko 28.10.13, 22:57
      hej atom, daj znac, czy cos jest jeszcze na liscie priorytetów niezbędnych rodzinie, mogłabym ew. dorzucic kasę
      • malinowe_lody Re: 7 osobowa rodzina - żywioł zabrał im wszystko 30.10.13, 07:23
        Paczkę dzisiaj odbiera kurier. Nie wpisałam telefonu, więc mam nadzieję, że ktoś bedzie w domu. W paczce przede wszystkim dla najmłodszej - kombinezon zimowy i ubranka. Kurtka i dżinsy dla jedenastolatki i ze 3 bluzeczki + spodnie na 122 dla chłopca.
    • melancho_lia Paczka dziś wysłana 31.10.13, 19:12
      Zgodnie z deklaracją z mailu.
      • aniulka81 Re: Do Atom 04.11.13, 18:09
        Atom napisałam na priv, zerknij proszęsmile
        • aniulka81 Re: paczka wysłana 05.11.13, 15:05
          Udało mi się w końcu dziś wysłać paczkę Pocztą Polską.
          3 pary spodni 140 cm (2 x sztruks i jeansy)
          3 bluzki na dł rękaw 140 cm + tunika dzianinkowa
          Dla najmłodszej w większości ubranka rozmiar 80
          3 szt body na kr rękaw
          leginsy
          spodnie sztruksowe
          rajstopy grube
          bluzki na dł rękaw
          śpiochy, piżama 2 częściowa
          majtki, skarpetki, czapeczka zimowa, 2 x rękawiczki, śliniaczek
          książeczka z wierszykami, szczoteczki i pasta do zębów, żel pod prysznic
          2 maskotki i grzechotka
          Mam nadzieję, że rzeczy będą pasowałysmile
          Proszę też o info, jak paczka dojdzie

Pozdrawiam
    • pitahaya1 Atom :) 05.11.13, 17:13
      Co słychać u tej rodziny?
      Doszła paczka ode mnie?
      • malinowe_lody Re: Atom :) 05.11.13, 19:35
        a ode mnie paczka doszła?
        • atom211 Aktualna sytuacja 05.11.13, 20:51
          Witajcie kochane,

aktualnie Świetlica pod Kasztanem organizuje zbiórkę rzeczy materialnych. Dzwoniłam do pani która prowadzi akcję - z tonu jej wypowiedzi wnioskuję, że idzie im to nie najlepiej ...

Umieszczam link w którym widnieją rzeczy, których rodzina w dalszym ciągu potrzebuje :

www.gdansk.pl/start_nowy,512,27350.html
          Myślę że kwestia ubrań jest już rozwiązana ... pomogłyśmy im bardzo ... podejrzewam że lista rzeczy nie jest uaktualniana.

CARITAS Archidiecezji Gdańskiej z kolei prowadzi zbiórkę pieniędzy dla nich.
          Jeżeli któraś z mam jest zainteresowana taką formą pomocy dla Beaty i jej dzieci - podam informacje dot. nr. konta.

Rozmawiałam z też Pauliną ... z toku rozmowy wnioskuję iż Beata oraz dzieci w dalszym ciągu przebywają u babci, nie wszystkie paczki są otwarte - Paulina tłumaczyła mi to w sposób następujący :

"Ona nawet nie ma gdzie tego rozpakowywać i trzymać i nie ma do tego głowy. Jest po pogrzebie męża i następny pogrzeb ma na dniach."

Czyj pogrzeb nie wiem ... ale jest to pogrzeb osoby z najbliższej rodziny, nie chciałam drążyć tematu.

O wszystkich nowych wydarzeniach będę was informować na bieżąco.
          • pitahaya1 Re: Aktualna sytuacja 06.11.13, 11:52
            Czyli w sumie takiej zbiórki nikt nie koordynuje. Na liście potrzebnych rzeczy są: "kurtki zimowe" i "dwie kołdry".
            Wysłałam dwie kołdry i kurtkę zimową. Być może paczka nie została w ogóle otwarta, wiec ktoś dośle kolejne dwie kołdry i kolejną kurtkę zimową dla tej same osoby.

Sytuacja jest trudna, ale tam nikt nie będzie liczył co do kogo doszło,tylko wrzuci raz na jakiś czas ogólne potrzeby typu "buty i kurtki dla wszystkich".

Trudna sprawa.
            • atom211 Re: Aktualna sytuacja 06.11.13, 12:52
              Też mi się to nie podoba uncertain

Wstrzymajmy się zatem.

Mnie zaskoczyła kwestia ubrań oraz butów dla Beaty i Dominiki - z myfmyf zawiozłyśmy jej te rzeczy - sporo tego było.
              • pitahaya1 Re: Aktualna sytuacja 06.11.13, 14:05
                Nic na to nie poradzisz. Podejrzewam, że przy takiej akcji ktoś po prostu kupi komplet kołder, kurtek, butów, pościeli, bez patrzenia, co i kiedy doszło w naszych paczkach.
                Co innego pomoc drobna, gdy rękę na pulsie trzyma osoba prywatna i wie, co kiedy doszło a czego brakuje. Tam, gdzie wchodzi instytucja, tam często robi się bałagan.
                • atena12345 Re: Aktualna sytuacja 06.11.13, 17:44
                  atom oczywiście nic nie poradzi. Podeszła do sprawy bardzo entuzjastycznie, bo pomoc była potrzebna "na już" Tak jest zresztą w przypadku pogorzelców.
                  Ale ja w takich sytuacjach zwykle staram się zachować dystans, bo pomoc jest organizowana bez żadnego planu.
                  Niestety po raz kolejny to się potwierdza sad
                  • atom211 Re: Aktualna sytuacja 06.11.13, 21:10
                    Mimo wszystko twierdzę że wykonałyśmy kawał dobrej roboty moje drogie smile na starcie rodzina otrzymała pomoc w większej mierze od nas (nie wiem czy to co napisałam jest po polsku wink jestem bardzo zmęczona). Bardzo wam dziękuję - z całego serca, cieszę się że jesteście smile Jak już wspomniałam będę informować was o sytuacji naszej potrzebującej rodziny, a teraz moje złote idę spać smile
                    • atena12345 Re: Aktualna sytuacja 06.11.13, 21:31
                      Atom to nie Twoja wina, ale jak dla mnie to akcja wcale nie była udana. Skoro paczki nie rozpakowane, a na liście potrzep widnieją rzeczy, które dziewczyny już wysłały. Osobiście łatwiej przeboleję kasę niż "olaną" paczkę, którą musiałam spakować i zatargać na pocztę. Na szczęście nie tym razem.
                      dzieci żal jak zwykle, a to one jak się okazuje są najbardziej ogarnięte. Też przeżyły koszmar i śmierć ojca. Ale to matka w rozsypce. Rozpakowanie paczek, to chyba nie jest nader wysiłek?
                      • melancho_lia Re: Aktualna sytuacja 06.11.13, 21:41
                        Mi też się to co czytam nie podoba.
                        Każda, która wysłała coś poświęciła swój czas, energię i chęci (o kasie nie wspominając) i odnoszę wrażenie że zupełnie niepotrzebnie. Szkoda uncertain
                        • schwinn1 Re: Aktualna sytuacja 06.11.13, 22:52
                          Rzeczywiście nie za fajnie, jak czytam co "niby" jeszcze potrzebne. Pierwszy raz poprzez to forum mogłam komuś pomóc i ciekawe, czy ta pomoc jest rzeczywiście potrzebna. Ode mnie poszło 7-kg ubranek tylko dla najmłodszej dziewczynki wraz z kapciami, butami, kurtką itp.
                          • bergamotka77 Re: Aktualna sytuacja 09.11.13, 19:40
                            ojej chwile zwlekalam z paczka bo najpierw bylam chora, potem wyjechalam teraz dziecko chore i chcialam sprawdzic czy aktualne a tu jak zwykle jakas porazka. Kurcze co chce komus pomoc to sytuacja sie zmienia...Teraz nie wiem czy nie szkoda zachodu jesli nikt na ta paczke nie czeka.
                            • aniulka81 Re: Aktualna sytuacja 09.11.13, 20:36
                              A ja chciałam nieśmiało zapytać czy moja paczka doszła?
                            • atena12345 Re: Aktualna sytuacja 10.11.13, 08:55
                              bergamotka77 napisała:

...Teraz nie wiem czy nie szk
                              > oda zachodu jesli nikt na ta paczke nie czeka.

jak dla mnie; szkoda zachodu, bo paczka zostanie pieprznięta w kąt.
                              Sory, ale takie jest moje zdanie.
                              Zostaw rzeczy dla kogoś innego.
                              • claudel6 Re: Aktualna sytuacja 11.11.13, 00:10
                                przestańcie biadolić, tylko zadzwońcie do tej Moniki Ostrowskiej i trochę ja obsztorcujcie, że naciagają ludzi na rzeczy, które JUZ ZOSTAŁY rodzinie WYSŁANE. przecież można środki wykorzystac inaczej niz kupując 5 zbędnych kompletów poscieli.
    • melancho_lia Atom... 13.11.13, 08:45
      Rozumiem, że już się nie dowiemy czy nasze paczki dotarły? Przynajmniej tyle by się jednak dla przyzwoitości należało...
      • pitahaya1 Sytuacja na dzień dzisiejszy wygląda tak: 13.11.13, 13:05
        Zadzwoniłam dziś do pani Moniki Ostrowskiej, rzecznika MOPR w Gdańsku.
        Pani Monika - osoba bardzo miła i konkretna - naświetliła nieco sytuację tej rodziny, jak również ich potrzeby.

1. W artykule wymienione były dwie rodziny (osoby starsze i rodzina z dziećmi, czyli "nasza"). O ile sytuacja osób starszych jest już nieco wyprostowana (mają zapewnioną pomoc, rzeczy potrzebne w domu), o tyle z "naszą" rodziną jest nieco trudniej, choć i tak lepiej niż na początku.
        "Nasza" rodzina ma przydzielone mieszkanie i trwają prace remontowe.

2. Jeśli chodzi o potrzeby - te wymienione w artykule były potrzebami zgłoszonymi przez rodzinę w chwili przeprowadzania z nią wywiadu, nawet nie w chwili ukazania się artykułu. Co jest rzeczą oczywistą - na dzień dzisiejszy potrzeby są zdecydowanie inne.
        Rodzina otrzymała paczki i po rozmowie wiem, że moja do nich dotarła (rzeczy, które im wysłałam nie są na bieżącej liście potrzeb, nie ma więc dublowania się kurtek czy kołder).
        Pani Monika jest rzecznikiem, nie opiekunem tej rodziny, informacje od niej mogą więc być siłą rzeczy mniej precyzyjne niż od osoby bezpośrednio opiekującej się rodziną.
        Wiem, że dotarły do tej rodziny: ubrania w różnych rozmiarach, buty, garnki, pościel, kołdry, koce, firanki, pomoc materialna (m.in. opłacono prąd w liczniku przedpłatowym), żywność i pewnie wiele innych rzeczy.
        Nie gwarantuję, że dotarły wszystkie paczki, leczy widać, że doszły.
        Moja paczka została odebrana co sama sprawdziłam wcześniej.

Dla zainteresowanych dalszą pomocą:
        - zostało utworzone subkonto do wpłat na rzecz tej rodziny (nie mam numeru konta),
        - rodzina jest objęta pomocą na większą skalę (tu mam na myśli wyłącznie remont, bowiem trudno, żebyśmy wysyłały worek z cementem czy dwie płytki do łazienki),
        - jeśli zaś chodzi o bieżące potrzeby "detaliczne" (przepraszam za określenie, ale mam tu na myśli potrzeby typu jedna kurtka, buty w rozmiarze 32, 5 par majtek, czego nam nie wyśle hurtownia bielizny męskiej), trzeba to ustalić z asystentem rodziny.

ASYSTENT RODZINY
        (za zgodą pani Moniki przekazuję dane asystenta, telefon służbowy)

Pani Dorota Ogłoza (mam nadzieję, że nazwiska nie przekręciłam)
        tel. 797-909-101

Mam nadzieję, że pomogłamsmile
        • atom211 Re: Sytuacja na dzień dzisiejszy wygląda tak: 13.11.13, 13:48
          Pomogłaś smile i to bardzo smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka