Dodaj do ulubionych

Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka.

30.12.14, 18:27
Dzień Dobry Emamy. Piszę po raz pierwszy na forum nigdy nie korzystałam z żadnej pomocy, zwykle stałam 'po drugiej stronie' ale różnie to w życiu bywa. Znalazłam to forum przez google i postaram się napisać wg 'zasad'. smile Tak więc jestem mamą 4 miesięcznego synka. Pochodzę z zachodniej części naszego kraju. Nie pracuję. Nie pobieram żadnego zasiłku macierzyńskiego lub dla bezrobotnych. Pobieram tylko i wyłącznie zasiłek rodzinny 77zł/msc. Narzeczony pracuje. Na umowie ma 1800zł brutto dostaje netto około 1450zł. Utrzymujemy się sami my i synek. Samo paliwo do pracy to koszt 150zł. Ogólnie dajemy radę i jakoś sobie żyjemy po opłatach (np. sama woda 150zł) ale teraz malutki trochę chorował, ciągle wizyta w aptece, byliśmy w szpitalu. No i po przeanalizowaniu sobie dochodu na styczeń i opłat zdałam sobię sprawę, że zostaną nam grosze. Jeszcze ubezpieczenie auta trzeba zaplacić a przeciez do pracy jeździć trzeba. Zalegam z oplatą za mój pobyt przy synku w szpitalu (100zł). Ja też chorowałam, mamy anemię i ja i synek. Mały źle się czuł na piersi i musieliśmy przejść na mm. Zatolerował dopiero mleko bebilon ha strasznie drogie, na szczęście udało się go przestawić na zwykły bebilon. Bebiko i nan próbowaliśmy bo tańsze ale nie toleruje. Ja studiowałam, ale teraz jak pojawil się synek nie miałam nawet na bilety czy paliwo do szkoły i przestałam uczęszczać bo nawet gdybym dostała stypendium około 150zł to i tak za mało szkołę mialam ponad 100km od domu dziecka nie zostawię no nie ważne przepraszam zbaczam z tematu. smile
Piszę z prośbą o pomoc, czy moze któraś z mam ma na zbyciu mleko bebilon 1 lub bebilon 2? (mały ma 4 msc jest na bebilon 1 przejdzie na 2 dopiero w marcu, ale jeżeli jakiejś mamie zalega chętnie przyjmiemy). Byłabym bardzo wdzięczna również za pampersy (obojętnie jakiej firmy wcale nie muszą byc te 'firmowe'), butelkę dużą ze smoczkiem dla malucha w jego wieku (synek pija 150ml naraz), jakąś zabawkę która wydaje dźwięki (Synek robi się ciekawy światasmile ) może którejś mamie zalega jakiś słoiczek z jedzonkiem lub jedzenie długo terminowe dla doroslych? Przyjmę wszystko naprawdę. Ciuszków na synka mamy dużo na szczęście smile po jego kuzynie niewiele starszym także za ciuszki bardzo z góry dziękuję, ale może przydadzą się innej mamie. U nas to sytuacja mam nadzieje przejściowa. Jak tylko malutki podrośnie za kilka miesięcy szukam pracy a malutki mam nadzieje do żłobka. Najbardziej zależy mi na mleku i pampersach. Oczywiście prywatnie mogę wysłać decyzję o tym że mam przyznane rodzinne i umowe narzeczonego o pracę (nie chcę podawać swoich danych na forum proszę mnie zrozumieć). Decyzji że jestem bezrobotna z up nie posiadam bo dopiero bedę się rejestrować na dniach mogę tylko wysłać decyzję i skresleniu ze studiów a z up dopiero jak się zarejestruję.

Pozdrawiam Cieplutko mama Synka.
Obserwuj wątek
    • mloda.mama.synka Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 30.12.14, 18:39
      Chciałam jeszcze dopisać że mogę również dołączyć opinię że mam astme (by udowodnić że leki też biorę na astmę i alergię a to też kasa niestety...) i mogę pokazac skierowanie synka do szpitala wojewódzkiego by udowodnić że naprawdę musimy go przebadać. A nawet nie wiem skąd weźmiemy na paliwo na ten kolejny szpital stąd moja prośba chociaż najbardziej o mleko i pampersy. pozdrawiam wszystkie Emamy.
      • kuiad Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 30.12.14, 20:44
        ile twój synek waży? jeśli potwierdzisz sytuację mogę poratować pieluchami.
        Z mlekiem nie wyjdzie bo akurat my przeszliśmy z bebilonu 1 na bebiko. Na bebilonie mi syn potrafil zjeść po 300 mleka a bebika je po 180. Aktualnie ma 5 miesięcy. Non stop był glodny.
        • mloda.mama.synka Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 30.12.14, 22:45
          a nasz właśnie jak na opakowaniu 150ml co 3-4h. Wazy 7kg więc nadaja się zarówno w rozm 3 jak i 4. proszę podać maila zrobię zdjęcia telefonem i przesle. czy mogę pozostawić pierwsza litere nazwiska a reszte zamazac ? (G) proszę o wiadomość i pozdrawiamsmile
          • starymoher Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 30.12.14, 23:11
            Dokumenty trzeba wyslac do Pani moderator gdzie to ona sprawdza wiarygodnosc osoby Proszacej o pomoc adres e-mail pomocne_mamy@gazeta.pl
            • starymoher Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 30.12.14, 23:22
              ten adres jest bledny pomylilam sie poprawny jest w drugim poscie
          • starymoher Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 30.12.14, 23:14
            Dokumenty trzeba wyslac do Pani moderator gdzie to ona sprawdza wiarygodnosc osoby Proszacej o pomoc adres e-mail pomocne_dokumenty@gazeta.pl
      • joann79a Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 15.01.15, 11:21
        a w ogole czemu z opieki nie korzystasz, moze Ci sie cos nalezy?
        • mloda.mama.synka Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 04.02.15, 13:53
          Dzień Dobry! Jutro wypłata dotrwaliśmy! Dziękuję Wam raz jeszcze, mam nadzieje, że w tym miesiącu już aż tak ciężko nie będzie. Jutro wypłata a ja mam jeszcze mleko i pampersy smile No i podsumowując styczeń nie zapłaciliśmy tylko za internet i za wodę i pożyczyliśmy tylko 100 zł. Mam nadzieje, że w lutym damy radę wyjść na zero, albo mieć mniej długów jak w tym miesiącu i już na marzec wyjść napewno na zero. smile Chciałam dać znać jednej Pani, która mówiła mi bym pisała podania do szpitala o umorzenie kosztów. Otóż dyrektor naszego szpitala zarabia około 40tyś miesięcznie (!!!) a osobie bezrobotnej bez zasiłku 100zł nie umożyli. Świnie normalnie mi przykro jest z tego powodu aż. Napisali mi bym poszła do MOPSu po pomoc. Poszłam. Byłam tam gdzie wszystkie zasiłki rodzinne itd i byłam w opiece NIE NALEŻY MI SIĘ NIC!!! Mając 1850zł brutto na umowie na 3 osoby już przekraczamy.... Szaleństwo co nie? smile Samotną matką nie jestem, ponieważ nie mam alimentów a to, że nie jesteśmy nawet razem zameldowani ani nie mamy ślubu to nic. Samotną matką jestem tylko jak mam alimenty. Jeżeli któraś z Pań wie jak mogę sobie, że tak powiem pomóc. To bardzo proszę o poradę. Nie znam się, nie wiem jak to jest. Więc z góry dziękuję. Pozdrawiam!!
        • mloda.mama.synka Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 04.02.15, 13:58
          Przepraszam, przeoczyłam ten post. Byłam w MOPSie w dziale zasiłków nie raz oraz w opiece tam dla najuboższych nic mi się nie należy. Nie mając alimentów nie jestem samotną matką a mając 1850zł brutto na 3 osoby przekraczamy już tak, że nic nam się nie należy. Jeszcze dostałam opiernicz jak probowałam kombinować o jakiś specjalny zasiłek na paliwo do szpitala na badania. Dowiedziałam się, że moim obowiązkiem jest zapewnić to dziecku i tyle. (no racja jakby nie patrzeć...)
    • agrypina6 Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 31.12.14, 10:57
      Co rozumiesz pod hasłem, że dziecko źle się czuło na piersi? Gdyby pił Twoje mleko, to teraz byś nie musiała prosić. Ale lepiej iść na łatwiznę, a teraz obcy dajcie, bo dziecko głodne.
      • nini6 agrypina 31.12.14, 12:42
        a jakby babcia miała wąsy to by była dziadkiem.
        Takie rady to kopanie leżącego, jakem terrorystką laktacyjną.
      • jak-nie-ja-to-kto Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 31.12.14, 14:58
        Aż żal czytać. Serio tak myślisz? Na złość dziecku i sobie zrobiła? Pomyśl zanim napiszesz.
        • agrypina6 Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 01.01.15, 10:14
          Tak, na serio tak myślę. Forum jest publiczne i każdy może wyrazić swoją opinię. Laska mogła pomyśleć, czy jak odstawi dziecko, to skoro jej ciężko finansowo, to da radę kupić mleko.
          • mloda.mama.synka Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 02.01.15, 01:00
            Bardzo dziękuję za adres mail na który mogę wysłać dokumenty. Dziś jak dam radę to się zarejestruje w UP. Agrypina6 przykro jest czytać jak się wrzuca wszystkich do jednego wora. Naprawdę myślisz, że odstawiłam synka bo miałam taki kaprys? Złożyło się na taką decyzje wiele czynników, jeżeli ktoś chce mi pomóc chętnie powiem w mailu w prywatnej wiadomości dlaczego nie karmię już piersią (a uwierz mi, że bardzo bym chciała!), jeżeli zaś piszesz po to by mi dokuczać i zaspokoić swoją ciekawość to przepraszam, ale rozczaruję Cię. Chciałabym zachować chociaż reszki godności więc przemilczę. Zapewniam Cię jednak że bardzo chciałabym pokarmić jeszcze synka i przykro mi jak wtyla się w moje piersi a ja nic nie mogę mu dać. Pozdrawiam Cię i życzę wszystkiego dobrego w nowym roku smile
            • mloda.mama.synka Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 02.01.15, 01:02
              A swoją prośbę oczywiście ponawiam. Muszę. Bardzo proszę, Jeżeli ktoś ma na zbyciu jakiekolwiek pampersy rozm 4 lub mleko bebilon naprawdę z wielką chęcią przyjmę.
              • starymoher Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 02.01.15, 11:20
                Prosze zajrzec na olx.pl w kategorii :ZA DARMO: tam duzo mam oddaje pampersy, pieluchy jednorazowe, mleko moze akurat jest ktos w okolicy co oddaje lub za niskie koszta wysylki wysle.
                • kuiad Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 02.01.15, 17:15
                  Jak mam placic za przesylkę paczki pampersów 15 zl to wole przelac na konto 25 zl. Potwierdz swoją sytuację
                  • mloda.mama.synka Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 02.01.15, 18:13
                    kuiad byłam dziś w UP nie zdążyłam się zarejestrować - spora kolejka. Proszę o czas do poniedziałku bo chcę się zarejestrować by wziąć i przesłać tutaj dokument, że jestem bezrobotna bez prawa do zasiłku.
                    • mloda.mama.synka Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 02.01.15, 18:15
                      Ale fajnie bo budują u nas supermarket duży i jest dużo ofert pracy smile !! tylko że tutaj musiałabym wymyślić opiekę nad dzieckiem ale spróbuję coś wykombinować może da się np na 1/2 etatu chociaż to bym się z narzeczonym i moją mamą wymieniała opieką nad synkiem smile
                      • mloda.mama.synka Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 02.01.15, 18:19
                        kuiad pisałaś o pieniazkach na konto w moim przypadku na koncie mam minusową kwotę, (-50zł) więc jak pojawi się jakikolwiek przelew to od razu zabierze mi bank. W poniedziałek jest wypłata więc bank sobie zabierze te 50zł i porobimy już opłaty a ja już myślę z czego mam zrezygnować w tym miesiącu... Ogólnie zawsze zawaliśmy radę i wychodziliśmy na zero czasem robiłam zapasy na przyszły miesiąc z np. pampersami, makaronem ryżem mięsem czy proszkiem do prania. A teraz jak mały choruje to klops wszystko poleciało i nie wyrobiliśmy się w grudniu mamy zaległe 2 rzeczy a tu jeszcze w styczniu nie wyrobimy bo znów szpital itd. Mam jednak nadzieję, że to przejściowe. Bo inaczej uciekamy z kraju.
                • mloda.mama.synka Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 02.01.15, 18:12
                  starymoher dziękuję Ci za dobre rady, olx akurat znam odwiedzam regularnie co kilka dnismile niestety jestem z małego miasta i ciężko ale szukam smile
    • mloda.mama.synka Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 03.01.15, 22:14
      Przeczytałam dokładnie regulamin i udzielam odpowiedzi na pytania w nim zawarte: smile
      1. Zastanów się i napisz czego oczekujesz? Od kiedy trwa twoja trudna sytuacja, co ją spowodowało?

Rejon - zachodniopomorskie

Nie pracuję, nie mam zasiłku macierzyńskiego ani dla bezrobotnych bo mi się nie należy. Mam zasiłek rodzinny 77zł/ msc i to jest jedyne moje źródło dochodów.
      Do pracy chętnie pójdę jak tylko wykombinuję co z synkiem bo nie chcę oddawać 4msc dziecka obcej osobie z resztą nawet mnie nie stać. Ale CV mimo to rozsyłam.
      Partner pracuje około 1400-1500 zł netto wypłaty. W tym roku ponoć ma iść na kursy i dostać podwyżkę. Jeśli nie to zaczynamy rozglądać się chyba za granicą.. Nie możemy liczyć na nikogo z rodziny odnośnie pomocy finansowej póki co.
      Przejdę się również do Caritasu spytać o te paczki z żywnością.
      Nasza kwota do dyspozycji w tym miesiącu to podejrzewam niecałe 1600zl.

NIE PROSZĘ O PIENIĄDZE !! Piszę prosto z mostu nasze wydatki by przybliżyć sytuację w jakiej się znalazłam nigdy w takiej nie byłam, zwykle robiliśmy sobie mały zapas na przyszły miesiąc ale teraz syn chorował.
      Wydatki : woda za grudzień zaległa prawie 200zł , opłata za mój pobyt w szpitalu przy synku 100zł, paliwo do pracy ok. 160zł, przegląd auta ok 100zł, ubezpieczenie 280zł, tv 35zł, internet 40zł, woda za styczeń ok. 150zł tak myślę, raty 200zł, pod koniec miesiąca mamy się zgłosić z dzieckiem do szpitala wojeódzkiego na badania więc na paliwo 100zł (ok. 100 km w jedną stronę) to wychodzi już około 1360zł bez mleka, pampersów i jedzenia. Jeżeli będziemy musieli tam zostać to podejrzewam, że znów koszta za nocleg.

Dziecko mam jedno - synek 4 miesiące.
      Potrzebuję NAJBARDZIEJ mleka bebilon 1 lub bebilon 1 ha (od połowy marca przechodzimy na bebilon 2) oraz pampersy rozm. 4.

Jeżeli ktoś ma "na zbyciu" chętnie przyjmę wszystko!! czy to chusteczki nawilżane, waciki, duża butelka ze smoczkiem dla dziecka 4msc lub do kaszek, kaszki po 4msc, może ktoś posiada bephanten dla dzieci na odparzenia czasami dostaje się darmowe próbki, zabawkę,męskie rękawiczki duże lub czapkę męską?

W poniedziałek idę do UP proszę o czas bym przesłała dokumenty. Prześlę na podany adres:
      - zaświadczenie z UP że jestem bezrobotna bez prawa do zasiłku
      - decyzję, że mam rodzinne 77zł
      - umowę o pracę narzeczonego na której jest 1800zł BRUTTO

mogę również przesłać:
      - skierowanie synka do szpitala oraz do poradni w szpitalu wojewódzkim
      - wypis synka z poprzedniego szpitala z datą grudzień 2014r
      - zaświadczenie, że mam astme by udowodnić, że ja również muszę wykupywać leki dla siebie...
      oprócz tego i ja i syn mamy anemie.

Proszę powiedzieć czy mam dosłać również coś z tych "nieobowiązkowych" dokumentów.

Pozdrawiam serdecznie wszystkie Emamy! smile

• ewelinka2104 Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 03.01.15, 22:28
        Witaj. Piszesz, że za szpital musisz zapłacić, popytaj w swoim szpitalu o umorzenie opłaty przy dziecku.
        Ja wielokrotnie leżałam z synkiem w szpitalu z powodu ataków duszności, pisałam za każdym pobytem podanie do dyrektora szpitala, dołączałam zaświadczenia o dochodach i decyzja dyrekcji była taka, że za pobyt przy dziecku nie płaciłam.
        Co innego jak jechaliśmy do Oliwy na oddział pulmonologii na badania, gdzie spędzaliśmy około tygodnia tam musiałam płacić,gdyż pobyt był planowany.
        Popytaj może też będziesz miała możliwość darmowego pobytu przy dziecku.
        • mloda.mama.synka Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 03.01.15, 23:24
          ewelinka dziękuję Ci !!!! nie pomyslałam o tym dziękuję Kochana!! tak zrobię!! smile)
        • mloda.mama.synka Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 03.01.15, 23:26
          właśnie teraz pod koniec stycznia to pobyt planowany, ale mam nadzieję, że może wyrobimy się w ciągu jednego dnia..
          • ni.tka Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 04.01.15, 13:54
            Podaj swój email do kontaktu, mogę ci wysłać 2 butelki do karmienia małego i może jakieś zabawki, pozdrawiam.
            • mloda.mama.synka Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 04.01.15, 16:16
              mloda.mama.synka@gazeta.pl ni.tka bardzo Ci dziękuję!!
    • mloda.mama.synka Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 04.01.15, 17:13
      up up podnoszę..
      • mawitka Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 04.01.15, 18:32
        zamiast podnosić prześlij dokumenty.
        bez tego dla większości nie jesteś wiarygodna (każdy może tu napisać) więc pomocy raczej nie otrzymasz.
        • mloda.mama.synka Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 04.01.15, 19:26
          z dokumentami prosiłam o czas do poniedziałki ponieważ jutro będę w UP i oczywiście rozumiem to doskonale, a podnoszę by ktoś to przeczytał... smile
    • mloda.mama.synka Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 05.01.15, 18:49
      Dzień Dobry, byłam dziś w UP. Mam dokumenty zaraz prześlę na podany adres. Ale to jak traktują ludzi u nas w UP to zwykłe chamstwo jest... Byłam też w opiece i mops nic innego nam się nie należy. Za to narzeczony dostał premie w pracy. mamy na paliwo do szpitala chociaż! hurra!!! smile
    • mloda.mama.synka Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 05.01.15, 19:57
      Dobry Wieczór, przesyłam dokumenty: - zaświad. z UP że jestem bezrobotna bez prawa do zasiłku, decyzja o rodzinnym, umowa narzeczonego ile zarabia. Czy mam przesłać coś jeszcze np. skierowanie synka do szpitala? proszę o odpowiedź ponieważ nie wiem czy tyle wystarczy.
    • mloda.mama.synka Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 05.01.15, 20:44
      Mam nadzieję, że nie zaśmiecam wątku.
      Chcę powiedzieć, że wysłałam na podanego maila: decyzję o rodzinnym, decyzję o tym, że jestem bezrobotna bez prawa do zasiłku, umowę narzeczonego oraz wypis ze szpitala i moje potwierdzenie że mam zapłacić za pobyt u synka. Wszystko po to bym była wiarygodna, nie proszę o pieniądze!!

Jedna Pani z forum zaproponowała mi butelki i zabawkę a druga Pani paczkę mleka i masc bephanten. BARDZO przeogromnie dziękuję tym Paniom. oczywiście dam znać jak jakaś paczuszka dojdzie.

Wiecie... przeczytałam sobie wątki na pomocnych Emamach i tak chciała bym sprostować. Dlaczego pampersy a nie tetra? Bo ktoś twardo to wypominał. Ja mam 8 pieluszek tetrowych i mocną alergię. A mały ciągle na proszku dla niemowląt, który jest drogi i jednak proszek idzie też no i prąd jeśli pralka. Teraz zepsuła nam się pralka około 1,5 msc temu. Wszystkie ciuszki małego praliśmy ręcznie i swoją bieliznę. Po 1,5 msc miałam dłonie, nadgarstki i kostki jak poparzone-czerwone a w niektórych miejscach zdarte do krwi. Ot tak reaguję. W końcu wzieliśmy pralkę na raty. Odnośnie chusteczek to żaden mus. Myjemy dupkę. Pisałam wszystko ale numer 1 to mleko i pampersy albo jakaś może żywność jeżeli ktoś by chciał się podzielić. W żadnym wypadku pieniądze.

Napisałam również podanie do szpitala odnośnie umorzenia opłaty za mój pobyt przy synku tak jak mi jedna Pani doradziła.
      • biatka7 Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 06.01.15, 21:23
        Witaj,podaj proszę adres na priv to kupie chusteczki przez allegro i od razu pójdą do Wassmile
      • biatka7 Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 06.01.15, 21:37
        Napisz od razu czy masz oliwke,krem, podkłady-takie najpotrzebniejszesmile
    • pomocne_dokumenty Dokumenty. 06.01.15, 20:52
      Potwierdzam, że dostałam:
      1. umowę o pracę - narzeczony, wszystko się zgadza z podanymi wcześniej informacjami.
      2. Zaświadczenie z PUP o bezrobociu i braku zasiłku.
      3. Karta informacyjna ze szpitala wraz z zaświadczeniem o pokryciu kosztów pobytu.
      4. Decyzja o zapomodze z tyt. urodzenia dziecka.

• pomocne_dokumenty Re: Dokumenty. 07.01.15, 15:59
        Dostałam również rodzinne na dzieckosmile
    • mloda.mama.synka Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 06.01.15, 21:53
      dosłałam decyzję o rodzinnym, dziękuję smile
    • mloda.mama.synka Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 07.01.15, 12:35
      ponawiam prośbę... najpilniej pampersy w rozm 4. zrobiłam opłaty (oprócz internetu, wody za styczeń i szpitala - tu mam nadzieje, że podania coś zdziała i umorzą a int i woda w lutym) no i zostało około 500 zł do lutego. Na mleko, pampersy, życie i wyjazd do szpitala. Wiem, że nie dam rady w tym miesiącu. pierwszy raz w życiu.
      • hania3gwiazdki Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 07.01.15, 14:50
        Zakupię pampersy . Poproszę o adres na priv.
        • hania3gwiazdki Adres ! 07.01.15, 17:24
          Pilnie potrzebuję.
          • mloda.mama.synka Re: Adres ! 07.01.15, 20:20
            przepraszam, że tak późno odpisałam, Synek się niewyspał i miał niezaciekawy wieczór, w końcu padł jak mucha. smile
            • zoe1978 Re: Adres ! 07.01.15, 22:42
              widze ze pampersy i chusteczki zapewnione. Co z mlekiem? Jesli potrzeba prosze o kontakt na gazetowego
              • tara13 Re: Adres ! 08.01.15, 09:11
                Ja zakupilam 1200g mleka w proszku.
      • biatka7 Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 07.01.15, 22:21
        Chusteczki i waciki zapewnionesmile
        • mloda.mama.synka Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 08.01.15, 00:18
          i jeszcze oprócz tego dzięki Pani Biatce7 będę miała opakowanie proszku do prania dla dziecka smile
          • zoe1978 Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 08.01.15, 00:44
            mleko 2x 800g i 2 kaszki mleczno ryzowe wlasnie zostaly zakupione i mam nadzieje ze szybko dojda smile
            • mloda.mama.synka Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 08.01.15, 01:05
              dziękuję z całego serca!!!!!

oczywiście dam znać jak paczka od którejś z Pań dojdzie. Dziękujemy z mleko 2x800g to 2tygodnie jedzonka! dziękuję!!
    • mloda.mama.synka Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 08.01.15, 01:29
      Kochane Emamy!
      Dzięki Pani Biatce7 będziemy mieć 4 opakowania chusteczek mokrych, opak. proszku do prania dla dziecka i 2 paczki wacików do mycia pupy. Pani ni.tka pomoże mi z butelką. Pani tara13 i Pani Zoe1978 zaoferowały mi pomoc z mlekiem. Jak dojdą paczki to oczywiscie dam znać. Będę miała (a raczej synek ) mleko do początku lutego. JESTEŚCIE WIELKIE!!!! Najważniejsze ze wszystkiego - mleko dla Synka będzie!! Aż mi się mordka cieszy. Dzięękujemy !! Nie mam pojęcia jak mogę podziękować, ale naprawdę dziękujemy przeogromnie. Najważniejsze będzie!!! smile smile

Szukam jeszcze tylko pilnie pampersów dla Synka, ponieważ mam jeszcze na tydzień. Tutaj Pani hania3gwiazki prosiła mnie o kontakt a ja chyba za późno się odezwałam. Mam nadzieję, że nie... W każdym bądź razie z wielką radością wszystko przyjmę, teraz najpilniej pampersy dla synka a potem jeśli któraś z Pań ma na zbyciu jakąś np. żywność dla dorosłych choćby np. ryż czy konserwę to też bardzo chętnie bym przyjeła.

Dziękuję Wam! Spokojnej nocy Wam życzę bo ja z radości nie zasnę smile
      • hania3gwiazdki Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 08.01.15, 01:45
        Pampersy zostały zakupione, czekałam tylko na adres do wysyłki, bo gdybym dostała go wcześniej, to dziś po południu zapewne już by dotarły na miejsce ( osoba sprzedająca wybierała się na pocztę i wysłałaby od razu) , a tak to pewnie w piątek lub poniedziałek.
        Ale skoro masz jeszcze zapas na tydzień , to nie ma się co stresować .
    • mloda.mama.synka Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 08.01.15, 13:49
      Kochane Panie, dzięki Wam mamy już zapewnione mleko do wypłaty lutowej!! I pampersy na 2 tygodnie!! jesteście niesamowite smile
      • ni.tka Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 08.01.15, 16:45
        Wysłałam 2 używane butelki do karmienia oraz pluszowa piłeczkę, materiałową książeczkę i jakieś gumowe zabawki do kąpieli,zabawki używane ale w nie najgorszym stanie, pozdrawiam.
      • hania3gwiazdki Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 08.01.15, 17:15
        108 pampersów na 2 tygodnie?
        • mloda.mama.synka Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 08.01.15, 17:48
          Tak Pani Haniu. Ślicznie dziękuję Pani za pampersy. Bo taka wielka paka to u nas 2,5 tygodnie ulgi w tym miesiącu. Licząc 6 pampersów w ciągu doby to wychodzi 18 dni czyli 2,5 tygodnia. Idzie bardzo. Czasem synek zużyje 6 czasem 8. Przecież nie zostawię go w kupie by miał na dłużej, na tym zaoszczędzić nie umiem. A chciałabym smile Przyznam, że trochę niezręcznie się poczułam jakbym chciała coś wymusić. U nas wygląda to tak: 1 pampers od pobutki koło 6 do 10, drugi do około 14, trzeci do około 17, czwarty do około 20, piąty do około 24 i szósty na noc. Czasem w nocy jest niespodzianka. I zawsze są pełne czasem trzeba zmienić szybciej bo napęczniałe. Czasami założę a tu po 30min nagle niespodzianka. Przecież ja nie zmyślam. Tak u mojego synka wygląda doba. Jeśli mogę jakoś zaoszczędzić to proszę mi podpowiedzieć.
          • mloda.mama.synka Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 08.01.15, 17:52
            No i moje dziecię ma fajnie pod tym względem że czy to pampersy z dady czy z rossmana, czy z tesco każda tańsza firma. Może być nic uczulają go może używać i to jest fajne. Ale nie zostawię go w przemoczonym pampersie bo raz że mokro, dziecko źle się czuje, dwa że to szczypie a trzy, że po takim czasie w przemoczonej pieluszce to od razu pupa czerwona do podleczenia sudocremem. Pozdrawiam.
            • hania3gwiazdki Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 09.01.15, 00:25
              W Waszej kiepskiej finansowej sytuacji, to spore obciążenie w domowym budżecie .
              Ale skoro nie można inaczej, to cóż, jakoś musicie przetrwać ten etap pieluchowy.
              Pampersy podobno wysłane.
              Poproszę o informację jak już dotrą na miejsce.
              • mloda.mama.synka Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 09.01.15, 01:08
                Wiem.. Jedyne pampersy w których malutki może dłużej być i jest biała pupa i wolniej idą to te pampersa zielone, ale one są drogie. Czasem robią u nas promocje itak jak teraz jest za np. karton ok. 160szt 99zł. No to takie coś się opłaca, bo tak normalnie to ceny kosmiczne.
                Oczywiście, że dam znać. smile
    • mloda.mama.synka Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 08.01.15, 21:02
      Pani Biatko7 wysłałam na maila zdjęcia z rzeczami, które kupiłam za pieniążki od Pani. chusteczki, proszek, waciki i wystarczyło mi jeszcze na waciki do uszu i 2 słoiczki i soczek (duże promocje bo data się kończy) smile

Wiem, ze się powtórzę i nie każdy ma ochotę czytać moje wypociny, ale dziękuję.. Nie macie pojęcia jaka to ulga bo teraz jak będę musiała pożyczyć to na jedzenie nasze dorosłych i paliwo do szpitala. Ale już nie na rzeczy dla Synka. smile
      • biatka7 Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 08.01.15, 23:18
        Nie było to koniecznesmileCieszę się razem z Wami i powodzeniasmile
      • nini6 Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 09.01.15, 09:45
        Dziewczyno, w cenie dwóch słoiczków masz samodzielnie gotowane obiadki na tydzień.
        Nie daj sobie prać mózgu słoiczkowcom.
        • mloda.mama.synka Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 09.01.15, 10:43
          nini kupiłam słoiczki po 80 groszy... Nawet Pani biatce zdjęcie z ceną wysłałam wink w życiu bym teraz w mojej sytuacji nie kupiła tych po 4 zł...
          • nini6 Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 09.01.15, 10:58
            młoda.mamo ja Cię rozumiem smile
            Też miałam pierwsze dziecko (dwoje dzieci temu wink ) i chciałam mu nieba przychylić m.in. kupując słoiczki.
            Ale uwierz mi, że samodzielne gotowanie dla dziecka jest zdrowsze i ekonomiczniejsze. Jesli nie masz dojścia do warzyw z pewnego źródła (ciocia z ogródkiem, dziadkowie, sąsiadka itp) to kup w Lidlu marchewkę i ziemniaki bio, ugotuj na parze, pognieć, dodaj kropelkę oleju rzepakowego zimnotłoczonego - za 15 zł masz obiadków na miesiąc. Możesz obrane, pokrojone w kostke warzywa zamrozić, żeby nie "zwiędły".
            Do ziemniaka możesz dodać też mrożoną dynię - Hortex ma taką mrożonkę - albo brokuły.
            • mloda.mama.synka Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 09.01.15, 11:37
              nini6 - chcę sama robić chcę. Ale ta cena (bo data do 30 kwietnia) skusiła i miałam radoche z tych słoiczków jak głupia. smile Nawet nie byłoby mnie na słoiczki stać a i radość większa jak dziecko je Twoje. Mam swoją działkę tylko przez zagrożoną ciąże nic na niej nie mam w tym roku. Nawet cebulek kwiatów niezabezpieczyłam a miałam takie piękne ukochane roślinki sad Postaram się wiosną doprowadzić do ładu działkę i zasadzić swoje - własne. Wtedy będzie zdrowo! Tylko nie wiem jak przechowywać muszę poczytać. Zagotowywać słoiczki? Czy mrożić? Mrożone dobre dla dziecka? Nie będzie ciapa?
              • mloda.mama.synka Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 09.01.15, 11:41
                Dostałam, jest już u nas!! Dostałam od Pani Tary Duże opakowanie mleka i maść bephanten!!! Dziękuję!!!! smile
              • nini6 Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 09.01.15, 12:08
                Mrożenie to jedna z najlepszych metod utrwalania żywności.
                Mozna mrozić surowe warzywa, jak masz spora zamrażarkę: kroisz np. marchewkę w kostkę, do woreczka i zamrażasz. POtem bierzesz tyle, ile potrezba w danej chwili.
                Mozna tez mrozić gotowe dania, np zupki. Gotujesz większą ilośc (np.litr) a potem wlewasz do pojemników i zamrażasz. Moga być opakowania po lodach, słoiki (wtedy nie wlewasz do końca, żeby nie rozsadziło sloika podczas zamrażania, ja mam takie pojemniki Aventu: www.pippin.pl/pl_PL/p/AVENT-Komplet-pojemniki-VIA-180-ml-pokrywki-10-szt-61210/584?gclid=COO4tZPihsMCFebLtAod6gcAag
                Potem wyjmujesz jeden pojemnik, rozmrażasz i jedzenie gotowe.
                Tłuszcz i dodatki typu żółtko dodaje się po rozmrożeniu.

Mój najmłodszy ma dwa lata a do dziś mam zwyczaj, że z każdej zupy jaką gotuję zamrażam pojemniczek-dwa i mam albo do żłobka (chodzi z własnym jedzeniem) albo awaryjnie jak my mamy coś niejadalnego dla malucha, to on je swoją zupę.

Super, że masz działkę, masz tyyyle możliwości big_grin
    • mloda.mama.synka Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 09.01.15, 12:55
      dostałam !! Przyszło mi mleko od Pani Sylwii i Marty. Jest cudownie. Zadzwoniłam zaryczana do narzeczonego biedny myslał, że coś się stało smile dostał Synek łącznie 3 pudełka mleka, masc, smoczek, 2 kaszki i próbki kremów i fartuszek i kołysanki na płycie dla malucha gratis smile DZIĘKUJEMY!!!!!
      • mloda.mama.synka Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 10.01.15, 09:57
        Dostałam również butelki i kilka ślicznych grzechotek od Pani Ni.tki. smile
        • mloda.mama.synka Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 10.01.15, 10:10
          Dziękuję Wam wszystkimsmile

Mam zapewnione mleko do około 6 lutego napewno a pampersy do około 29 stycznia!!! smile

Mamy 10 stycznia a nam zostało na koncie 300zł. Wypłata za 4 tygodnie. Nie zapłaciłam za internet ani za szpital (mam nadzieję, że umorzą) nie zapłacę też za wodę w styczniu bo już bylibyśmy na minusie. A jakbym miała teraz jeszcze kupić mleko i pampersy to nie wiem co bym zrobiła. Wiem, że będę musiała pożyczyć na życie i paliwo do drugiego szpitala. I oddać z wypłaty lutowej. Boję się żeby mi się sytuacja nie powtórzyła, mam nadzieję, że na badaniach będzie wszystko ok, nie zostaniemy tam i w lutym wyjdziemy chociaż na zero. smile Tak więc jeżeli jakaś Pani ma coś za zbyciu. Czy to mleko czy pampersy (czasem się zmienia, coś uczula...) lub po prostu ktoś by chciał nam jeszcze pomóc rzeczami dla Synka lub żywnością dla nas to oczywiście z radością przyjmę. Nic się u nas nigdy nie zmarnuje. Jesli któraś z Pań miałaby wyrzucić buty na rozm. 36 czy to kozaki czy jakieś cieplejsze adidasy/ trapery to też z chęcią bym przyjęła, ponieważ chodzę w podartych i zwyczajnie mokro. A wiem, że w następnym miesiącu też będzie bardzo cięzko, ale zaznaczam szczerze, że na najgorszy w życiu styczeń Synek ma zapewnione już mleko i pampersy do prawie wypłaty też. smile Tutaj zostawiam swojego maila mloda.mama.synka@gazeta.pl i dziękuję z całego serca za okazaną nam do tej pory pomoc!! Jesteście super smile
          • hania3gwiazdki Pampersy dotarły . 12.01.15, 17:25
            Dostałam info od autorki wątku na priv.
            • mloda.mama.synka Re: Pampersy dotarły . 14.01.15, 14:25
              Tak, pampersy dotarły. dziękuję!! Dostałam też od jednej Pani z forum puchę mleka i paczkę pampersów. Dziękuję Wam Panie za wszystko. Dostaliśmy tyle bezinteresownej pomocy, że szok!! Teraz już napewno wyjdziemy sobie w lutym na zero bez długów i pożyczania i od marca normalnie wypłata nam będzie wystarczać na życie. Mam nadzieje, że już nie będzie takiej sytuacji u nas bo nie powinno być. !! Dziękuję Wam z całego serca wszystkim i każdej z osoba za pomoc!!! dla nas to wiele znaczy, wielki gest. Dziękujemy raz jeszcze!!
    • gazeta_mi_placi Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 12.01.15, 19:36
      Samozapłodnienie?
      • pitahaya1 Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 14.01.15, 14:53
        Gazetko o co ci chodzi?
        Wątek pomyliłaś?
        • gazeta_mi_placi Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 14.01.15, 17:16
          Tak jakoś feministycznie uważam, że tatuś spłodził - tatuś niech utrzyma.
          • mloda.mama.synka Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 14.01.15, 19:49
            Nawet tego nie skomentuje. Pozdrawiam smile
    • gazeta_mi_placi Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 14.01.15, 20:48
      Mogę zaoferować modlitwę np. o polepszenie sytuacji materialnej.
      • mloda.mama.synka Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 15.01.15, 00:36
        Dziękuję, bo jestem wierząca. Modlitwa cuda potrafi zdziałać. Ja zaś obiecuję modlitwę o zmianę poglądów feministycznych. Nie ocenia się książki po okładce. Ja uważam, że dziecko to mój cud, najlepsze co mnie w życiu spotkało. Teraz nam się noga powineła, ale zrobimy wszystko by jak najszybciej wyjść na prostą i sobie normalnie żyć. Mam jednak wrażenie (może nie słuszne) , że to co Pani napisała nie jest szczere. Więc nie będę się nawet wdawać w dyskusję. Wszystkiego dobrego życzę, a przede wszystkim by nie spotkała się Pani w takiej sytuacji, bo to jednak przykre. Dobranoc
        • pitahaya1 Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 15.01.15, 10:22
          To taki nasz lokalny troll-folklor. Poza tym skoro gazeta mu płaci to wyjścia nie ma. Musi łazić i pisać. Zrozum człowieka... wink
        • joann79a Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 15.01.15, 11:16
          ZAPYTAJ W MOPSIE CZY NIE MOGLABYS SIE ZAKWALIFIKOWAC NA JEDZENIE Z PROGRAMU PEAD, WYDAJE CARITaS ALE TRZEBA MIEĆ SKIEROWANIE Z MOPS.
          TAM JEST OGRANICZENIE DOCHODU JAKIES 680 ZL NA OSOBE, dopytajsmile
          • mloda.mama.synka Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 15.01.15, 15:10
            dziękuję joanna smile
            • mloda.mama.synka Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 15.01.15, 15:11
              pitahaya1 coś w tym jest wink
              • mloda.mama.synka Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 04.02.15, 13:58
                Dzień Dobry! Jutro wypłata dotrwaliśmy! Dziękuję Wam raz jeszcze, mam nadzieje, że w tym miesiącu już aż tak ciężko nie będzie. Jutro wypłata a ja mam jeszcze mleko i pampersy smile No i podsumowując styczeń nie zapłaciliśmy tylko za internet i za wodę i pożyczyliśmy tylko 100 zł. Mam nadzieje, że w lutym damy radę wyjść na zero, albo mieć mniej długów jak w tym miesiącu i już na marzec wyjść napewno na zero. smile Chciałam dać znać jednej Pani, która mówiła mi bym pisała podania do szpitala o umorzenie kosztów. Otóż dyrektor naszego szpitala zarabia około 40tyś miesięcznie (!!!) a osobie bezrobotnej bez zasiłku 100zł nie umożyli. Świnie normalnie mi przykro jest z tego powodu aż. Napisali mi bym poszła do MOPSu po pomoc. Poszłam. Byłam tam gdzie wszystkie zasiłki rodzinne itd i byłam w opiece NIE NALEŻY MI SIĘ NIC!!! Mając 1850zł brutto na umowie na 3 osoby już przekraczamy.... Szaleństwo co nie? smile Samotną matką nie jestem, ponieważ nie mam alimentów a to, że nie jesteśmy nawet razem zameldowani ani nie mamy ślubu to nic. Samotną matką jestem tylko jak mam alimenty. Jeżeli któraś z Pań wie jak mogę sobie, że tak powiem pomóc. To bardzo proszę o poradę. Nie znam się, nie wiem jak to jest. Więc z góry dziękuję. Pozdrawiam!!
                • mycha_marycha Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 04.02.15, 15:22
                  e 100 zł co miałaś zapłacic za pobyt przy dziecki to jest za wynajęcie dodatkowego łóżka na którym ty spałaś czy po prostu tzw opłata za pobyt czyli używanie wody, prądu, bo to jest zasadnicza różnica. Jeżeli wynajęli Tobie łóżko to to raczej nie odpuszczą opłaty.
                  • mycha_marycha Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 04.02.15, 15:29
                    Miało byc Te 100 zł..........
                    Muszę nakarmic komputer bo zżera smile
                    • mloda.mama.synka Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 04.02.15, 16:03
                      to jest opłata za łóżko oczywiście bez jedzenia itd, po prostu inaczej mały byłby podejrzewam na sali z chorymi na zapalenie płuc (idiotyzm) a był zdrów tylko tam ze względu na problemy inne. I miał 2 miesiące nie chciał spać w łóżeczku ich spał tylko wtulając się we mnie nie mogłam spać na podłodze z nim..
                      • mycha_marycha Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 04.02.15, 18:27
                        No cóż, wiedziałaś, że jest płatne, niestety.
                        To jest luksus na który niestety nie każdy może sobie pozwolic
                        • tosiaczek06 Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 04.02.15, 19:07
                          Jeśli przebywanie z własnym, malutkim dzieckiem w szpitalu nazywa się luksusem to ten świat naprawdę schodzi na psy... To powinno być bezpłatne!
                          • prochottka1 Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 04.02.15, 21:27
                            to jest paranoje, zeby za pobyt matki z chorym dzieckiem w szpitalu trzeba płacic.
                            i traktuja matke jak intruza
                            w de jak byłam z cörka w szpitalu, dostała normalne posiłki, lözko
                            i personel była zadowolony ze nie musi sie dzieckiem "zajmowac" tz. karmic, przewijac,
                            • tosiaczek06 Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 04.02.15, 21:43
                              Niektóre polskie szpitale też zachowują się normalnie. Np. IMiD parę lat temu dał nam duże łóżko, żebym mogła się położyć z małym dzieckiem. W Kajetanach są szerokie łóżka i od razu zakomunikowano mi, że cały czas jestem z małą (z wyjątkiem czasu samej operacji oczywiście). Płaciłam tylko za posiłki za siebie, tzn co wybrałam sobie w kantynie to jadłam, mogłam mieć tez kanapki z domu.
                          • mycha_marycha Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 05.02.15, 08:59
                            Luksusem jest wynajęcie dodatkowego łóżka dla matki co bardzo często wiąże się z przebywaniem w mniejszej sali np izolatce. Natomiast samo przebywanie przy dziecku jest bezpłatne.
                            Autorka wątku świadomie zdecydowała się na dodatkowe łóżko dla siebie za które teraz trzeba zapłacic. Nie dziwię się stanowisku szpitala, że odmówił umorzenia kosztów.
                            Ja bardzo często przebywam z dzieckiem w szpitalu. Zawsze wtedy organizuję sobie jakąś karimatę lub leżak i i wtedy nie płacę za mój pobyt przy dziecku. Gdybym za każdym razem brała łózko to by pensji małżonka nie starczyło na opłaty.
                            W naszych szpitalach fizycznie jest niemożliwe zapewnienie łózka dla matki przy dziecku (oprócz CZD Klinika pediatrii po remoncie). Sale bardzo często są przepełnione, nawet nocleg rodzica na podłedze czy leżaku jest ograniczeniem dostępu do pacjenta dla personelu medycznego.
                            Fajnie by było gdyby matka miała łóżko przy dziecku i do tego jeszcze darmowe, ale niestety tak nie jest
                            • penelopa40 Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 05.02.15, 09:40
                              dziecko miało wtedy 2 miesiące! nie chciało spać samo, w obcym szpitalnym łóżku, miała z niemowlakiem spać na podłodze na karimacie???
                              ja owszem spałam na karimacie, w kącie, przy kaloryferze, w sali gdzie córka była po operacji, tylko, ze miała 12 lat... osobne łóżko, jeśli było, kosztowało 160zł (2,5 lat temu)
                              • mycha_marycha Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 05.02.15, 12:40
                                Penelopa czy ja coś piszę, że nie powinna brać tego łóżka? Chciałam się tylko dowiedzieć za co jest ta opłata ponieważ autorce wątku jej nie umorzyli.
                                Z tego posty
                                "to jest opłata za łóżko oczywiście bez jedzenia itd, po prostu inaczej mały byłby podejrzewam na sali z chorymi na zapalenie płuc (idiotyzm) a był zdrów tylko tam ze względu na problemy inne. I miał 2 miesiące nie chciał spać w łóżeczku ich spał tylko wtulając się we mnie nie mogłam spać na podłodze z nim.."
                                wynika, że jest to za łóżko dla matki dziecka (dziecko 2 miesięczne w szpitalu dostaje łóżeczko) i dodatkowo jeszcze została przeniesiona na oddzielną salę. Za "takie" usługi szpital pobiera opłaty.
                                Decyzja była świadoma i raczej kosztów nie umorzą, ewentualnie można starać się o jakieś raty.
                                Odezwałam się po oburzonym zdaniu (tak to przynajmniej ja odebrałam) że powinni umorzyć ponieważ Pani jest bez zasiłku a dyrektor zarabia kokosy. To tak jakbyśmy weszli z głodnym dzieckiem do sklepu, dali bułkę czy tam coś jeszcze i liczyli że nie zapłacimy ponieważ kierownik/dyrektor sklepu dużo zarabia.
                                Dodałam też, że jest to luksus na który nie każdy może sobie pozwolić. Mnie np na taki luksus nie stać i nie korzystam z takich usług pomimo rozdzierającego płaczu mojego dziecka, które też w pierwszych dniach spało mi na rękach a miało wtedy niecały miesiąc. Ale to był mój wybór. Natomiast dziwne dla mnie jest to, że ktoś wybiera inaczej i liczy na umorzenie kosztów. Pisać podania można i owszem, ale nie należy być zaskoczonym, że trzeba w końcu zapłacić.

A tak na marginesie.
                                Forum podczytuję od kilku lat. Czasami się udzielałam, czasami tylko czytałam, ale w ostatnim czasie stwierdzam z przerażeniem, że na tym forum strach coś napisać. I nie mam tu na myśli pisania jako osoba zwracająca się o pomoc..
                                Pozdrawiam więc wszystkich serdecznie i wrócam jednak tylko do czytaniasmile
                            • agus-ka Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 05.02.15, 09:42
                              Z tego co czytam to nie było dodatkowe łóżko dla matki, tylko większe na którym spało dziecko i matka. Łóżko za łóżko. W normalnych szpitalach rozumieją, ze dziecku jest potrzebna matka i nie robią z tego problemu.
          • mloda.mama.synka Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 04.02.15, 14:01
            zapomniałam spytać o to właśnie, pójdę raz jeszcze. 680 x3os to aż 2040zł netto smile dziękuję
            • tynka893 Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 05.02.15, 10:16
              najwięcej zależy od szpitala i personelu. u nas w szpitalu praktycznie w każdym pokoju jest łózko pojedyncze dla matki chociaż sale są2 osobowe i kto pierwszy ten lepszy.. ale starają się kłaść dzieci osobno z różnymi chorobami więc często leży się samemu bądź w 2 osoby. jak leżałam miesiąc temu byłam z córką w sali 2 osobowej gdzie były 2 łózeczka 1 łózko i 2 duże fotele.. przez pierwsze 2 dni byłam sama potem doszła jedna Pani i przystawiała sobie fotel do łózka i jakoś razem kimałyśmysmile oddziałowa policzyła mi za łóżko za 4 doby a nie 5 bo przyszłyśmy w nocy o 12 i tej nocy już nie liczyłasmile no i to łóżko nie kosztuje 160 na szczęście a 15zł za dobę więc jeszcze jakoś się daje przeżyćsmile
              • mloda.mama.synka Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 05.02.15, 20:55
                Dzień dobry, jeżeli luksusem jest skrzypiące, zapadające się stare łóżko brak jedzenia itd to ja padłam. jasne, byłam świadoma, nadziei narobiłam sobie potem jak Pani mi napisała bym spróbowała z podaniem. Wiem, że w szpitalu w mieście obok łóżka dla matek i pobyt ich przy dziecku jest darmowy. I w większych niektórych miastach. Ja nie miałam większego łózka dla nas nie, ja miałam małe pojedyńcze łóżko na którym kładłam dziecko i ja w nogach kimałam przy nim bo się zapadało. Nic nie wymagam, zwyczajnie mi przykro jest, że panuje taka znieczulica, wtedy myslałam, że zapłacę nie przewidziałam niektórych wydatków - moja wina.
    • mloda.mama.synka Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 06.02.15, 01:45
      nie no kurcze wiecie co, to żaden luksus mieć łóżko przy dziecku w szpitalu. Właśnie opłaciłam rachunki w tym miesiącu zostało nam 600zł na życie na 2 dorosłych i niemowlę. I jest lepiej jak w tamtym miesiącu bo opłaciłam wszystko !! oprócz wody na koniec miesiąca. I pewnie powinnam czuć się jak bogaczka bo spałam na łóżku a nie na podłodze. To już u siebie bardziej się wysypiam a uwierzcie mi, że łózko mam do wymiany. Po prostu to powinien być standard, że matka może spać z dzieckiem no już napewno z niemowlęciem kurcze. Spał wtedy tylko jak czuł mnie to co miałam zrobić, nie wziąć łóżka? U nas jest stary szpital, żadna klinika... smile
      • tynka893 Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 06.02.15, 08:35
        dokładnie to powinien być standard zwłaszcza z takim małym dzieckiem;/ u nas w szpitalu z dzieckiem do 3 miesięcych karmionym piersią nie płaci się za łóżko..dobre chociaż to. Powodzenia w tym miesiącu.
      • pitahaya1 Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 06.02.15, 11:19
        mloda.mama.synka napisała:

Po prostu to powinien być standard, że matka może s
        > pać z dzieckiem no już napewno z niemowlęciem kurcze.

Ale ten standard trzeba z czegoś sfinansować. U Was jest to składka od minimalnej pensji. Ty nie pracujesz a i tak dostajesz od państwa zasiłek, w dodatku wszyscy jesteście ubezpieczeni. Nie gniewaj się, ale z pensji Twojego narzeczonego tego standardu i tak nie da się opłacić.

Standardem powinno być to, że osoba płacąca składki ma dostęp do lekarza. Nie teoretyczny, tylko realny. A to u nas standardem nie jest. Nikt pracujący nie może sobie pozwolić, żeby warować pod drzwiami przychodni w nadziei, że MOŻE w tym dniu zostanie przyjęty do lekarza.

Ja wiem, że spora część składek jest marnotrawiona, ale sami do tego stanu też się dokładamybig_grin Jedna osoba pracuje a pięć korzysta.
        • atena12345 Re: Proszę o pomoc. Mleko, pampersy dla synka. 06.02.15, 13:05
          w sumie, dobrze ujęte smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka