babcia_marysia 09.01.07, 23:10 może mi ktoś podpowie gdzie znajde coś na temat pracy na Umowe-Zlecenie.....interesują mnie przepisy na temat pracy i płacy za nadgodziny i nocną zmiane Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ach41 Re: potrzebyję porady z Prawa Pracy 10.01.07, 08:55 Marysiu umowa zlecenia jest umową cywilno-prawną regulowaną przepisami kodeksu cywilnego - czyli nie tak jak umowa o pracę kodeksem pracy. W związku z tym zleceniodawca nie ma żadnych praw takich jak pracownik czyli płatne urlopy, kasa za ew. nadgodziny i nocki, prawo do odszkodowań z tyt. wypadków przy pracy, kasę za zwolnienie lekarskie jedynie jeżeli płaci składkę chorobową która jest dobrowolna, płatne zwolnienia na dziecko itd. W zasadzie jest pewna dowolność kształtowania treści samej umowy zlecenia, zleceniodawca może np. przyznać kasę za urlop, chorobę kiedy faktycznie nie pracowałby ale przyznam że zdarza się to niezwykle rzadko. Zauważ też że obecnie firmy tak kombinują żeby ograniczyć koszty, przyjmują na zlecenia, bo odchodzi im wtedy dbanie o urlopy, nie ma tu też szkoleń bhp, badań lekarskich czyli "dziś jest jutro nie ma" - niestety... (( Odpowiedz Link Zgłoś
babcia_marysia Re: potrzebyję porady z Prawa Pracy 10.01.07, 09:13 dziękuję za odpowiedź.........mój syn dał sie wpóścić w kanał, rozpoczął prace 23 listopada i pierwsze pieniądze dostał 10 grudnia--naliczone do 7 grudnia....2 tygodnie po 12 godzin od 6.00-18.00 i od 18.00 do 6.00 czasem do 8.00 i dostał 490zł a od 8 grudnia do końca grudnia(zakład był nieczynny miedzy świetami a oni pracowali) i wczoraj wzioł wypłate 470zł....zapytał majstra dlaczego tak mało,przecież miał dużo nadliczbowych godzin a dni wolne miały być płacone jako "setki"...to usłyszał ,żeby nie wojował bo nie wygra,że ma płaconą goła pensje czyli 4,15zł na godzine.......... Ludzie co za czasy nastały,młodzi nie mają startu w życiu....a nasza władza państwowa żre się miedzy sobą,wyciągają ciągle nowe brudy i cieszą się bo są kolejne afery.......przecież to jawnie prowadzi do upadku kraju....kurcze ale mnie nosi Odpowiedz Link Zgłoś
escribir Re: potrzebyję porady z Prawa Pracy 11.01.07, 13:01 No niestety, mój mąz od grudnia pracuje na zlecenie w ochronie za 4,50/h (w Warszawie!!!). Póki co to nawet nie widział na oczy wypłaty za grudzień. Odpowiedz Link Zgłoś