zygmuntzt 16.05.06, 10:19 Z uwagi na spore zainteresowanie tematem, proponuję dla czystości formy,tutaj umieszczać wypowiedzi związane z Parkiem Kilońskim lub innymi placami zabaw dla dzieci. Ich skumulowanie w jednym miejscu znacznie ułatwi nam skuteczne działanie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zygmuntzt Akcja: piaskownice 16.05.06, 10:27 Dosłownie przed chwilą odbyłem dość długą rozmowę z p. Maciejem Karmolińskim - Naczelnikiem Wydziału Gospodarki Komunalnej, odpowiedzialnego za utrzymanie terenów zielonych i placów zabaw należących do miasta. Naczelnik Karmoliński był zaskoczony kwestią (zgłoszoną już przeze mnie wczoraj mailem) jakości piasku, gdyż, według jego wiedzy, w kwietniu firma "Platan", wykonująca tego rodzaju usługi miała dokonać wymiany/uzupełnienia piasku na terenie Parku Kilońskiego. Poprosiłem o sprawdzenie, czy operacja ta się odbyła (jeśli tak, to mały jej sens, skoro po miesiącu nie ma efektu), czy nie - i dlaczego. Ja byłem wczoraj w Parku z Alinką (ona teraz ma fazę: tylko piaskownica) i nie umiem ocenić czy ten piasek jest tak czysty jak być powinien czy nie i czy jest świeży, czy może taka jego natura - natomiast wydawało mi się, że jest go po prostu mało... Jest oczywiście inny problem - każda wymiana piasku ma mały sens przy radosnej twórczości piesków - sam w niedzielę dwukrotnie przeganiałem psa, który upodobał sobie jedną z piaskownic - co gorsza, nigdzie nie udało mi się dostrzec jego właściciela... Jak tylko dostanę informację z Wydziału GK, zaraz napiszę, rzecz jasna. Odpowiedz Link Zgłoś
zygmuntzt Akcja: nowe inwestycje w PK 16.05.06, 10:33 Dziś rozmawiałem też z naczelnikiem Karmolińskim o innej kwestii związanej z Parkiem Kilońskim - otóż ostatnio Wydział zdemontował część zdewastowanych urządzeń (zjeżdzalnie itd) z tej starszej części parku (od strony Chylońskiej) i ma pewne środki, powiększone o pieniądze przekazane przez Radę Dzielnicy Chylonia (podziękowania dla Marka Dąbkowskiego!) na uzupełnienie infrastruktury. To powinno się zadziać możliwie szybko, wszak mamy wiosnę - p. Karmoliński zgodził się na to, by to osoby zainteresowane zgłosiły propozycje czego w parku brakuje i co powinno zostać zakupione (zamontowane). Może zatem to dobra okazja, by wypowiedziały się osoby zainteresowane (mamy małych użytkowników)? Może np. spotkać się w najbliższą sobotę przed południem na wizji lokalnej i ustalić o co wnioskujemy? Może zaprosiłbym pana naczelnika i mógłby na bieżąco odnieść się do realności pomysłów i zadeklarować termin dokonania zmian? Czekam na komentarze. Odpowiedz Link Zgłoś
morsk2 Re: Akcja: nowe inwestycje w PK 16.05.06, 16:01 moje propozycje: - ogrodzić miejsca zabaw lub chociaż piaskownice, żeby psy nie miały wstępu; - więcej huśtawek, bo te zawsze są atrakcyjne i koniecznie takie z oparciami, żeby mniejsze dzieci mogły korzystać; - moje dziecko lubi też takie sprężynowe bujawki (w formie koguta czy motoru najczęściej toto widuję - mam nadzieję, że wiadomo o co chodzi?) Odpowiedz Link Zgłoś
zygmuntzt Re: Akcja: nowe inwestycje w PK 16.05.06, 16:09 Zaiste, niezawodna forumowiczka i chylonianka Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
morsk2 Re: Akcja: nowe inwestycje w PK 16.05.06, 21:54 nie wiem jak bardzo te fundusze pozwolą zaszaleć, ale może by tak jakąś małą karuzelkę w Parku postawić? Odpowiedz Link Zgłoś
rybka671 Re: Akcja: nowe inwestycje w PK 17.05.06, 20:09 Zgadzam się całkowicie z morsk2i tak: - ogrodzenie piaskownic przed psami - 3x tak - wiecej hustawek (nawet oponiastych), bo zawsze kolejki - 3x tak - co do karuzelek to moze chociaz takie obrotowe drewniane napędzane nogą pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zygmuntzt Re: Akcja: nowe inwestycje w PK 17.05.06, 21:29 Co do funduszy, to jeszcze też konkretów nie znam, ale pomysły warto zbierać - potem przykroimy je do możliwości... Odpowiedz Link Zgłoś
barmul Re: Akcja: nowe inwestycje w PK 22.05.06, 14:24 Tak jak większość jestem przede wszystkim za ogrodzeniem, chociaż niskim, symbolicznym. Poza wspomnianymi pieskami, znacznie łatwiej upilnować dzieci, zwłaszcza te bardziej żywiołowe, które kusi bliskość wody. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
nika001 Re: Akcja: nowe inwestycje w PK 01.07.06, 22:24 Ostatnio kilka razy siedziałam przy piaskownicy dla maluszków ze zjeżdżalnią. Fajny placyk, tylko nikt nie pomyslał o tym, żeby było tam trochę cienia. Od kilku dni, jest tam jak na patelni, mamy siedzace na lawkach maja dosc, a co dopiero powiedziec o biegajacych dzieciach. Jesli brakuje tam dużych drzew to moze warto pomyslec o jakims zadaszeniu, zwlaszcza ze sa tam najmniejsze dzieciaczki Odpowiedz Link Zgłoś
saba76 Re: Akcja: piaskownice 18.05.06, 14:07 przez plac kiloński przechodzimy co dziennie do szkoły, oraz w soboty/niedziele przychodzimy pobawić się Z tego co widziałam miesiac temu były tylko odmalowane ławki,oraz drewniane podpory huśtawek i drabinki, w czwartek było zamiatane i koszone trawniki. Na placu zabaw stoi zdemolowany nienaprawiony statek bujawka, nie był nawożony swiezy piasek. Czy mozna by było ogrodzić płotkiem takim 1/2 metra wydzielone place zabaw? była by to jakaś zapora dla spacerujących z pieskami i ich pupilków ,żeby dzieci nie musiały wchodzić w "miny" Odpowiedz Link Zgłoś
dmgr Re: Park Kiloński i inne place zabaw 16.05.06, 19:48 Jezeli zostal poruszony watek placow zabaw to chcialabym dodac swoje dwa grosze: mieszkam na osiedlu Babie Doly a tu place zabaw robione byly chyba w tym samym czasie kiedy powstalo osiedle czyli jakies 20 lat temu. W piaskownicach zamiast piachu w wiekszosci znajduja sie odchody zwierzat a w piaskownicy pod naszym blokiem zamiast piasku jest dziura. Drabinki i chustawki sa stare po czesci uszkodzone i wymagaja konserwacji. A jes tu tyle miejsca, gdzie moznaby zrobic nowy i sprawny plac zabaw, bo dzieci nie brakuje. Wiem, ze moze sa w Gdyni dzielnice, w ktorych nie ma nawet takich atrakcji ale mam 14 miesieczna corke a zeby pobawic sie w piasku najchetniej schodzimy na plaze bo tam piasku nie brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
dmgr Re: Park Kiloński i inne place zabaw 16.05.06, 19:51 A czy moze posiada Pan informacje na temat innych placow zabaw i planowanych w nich inwestycjach procz Parku Kilońskiego. Chcialabym wiedziec gdzie sa place zabaw, na ktore warto zabrac dziecko (w miare nowe i dobrze wyposarzone). Odpowiedz Link Zgłoś
morsk2 Re: Park Kiloński i inne place zabaw 16.05.06, 21:40 Madziu, w sprawie placu zabaw na Twoim osiedlu proponuję interweniować w Administracji Osiedla. Ja w swojej Spółdzielni interweniowałam i już mam wymieniony piasek (jako jedyna piaskownica w promieniu kilku kilometrów chyba;- ), nowa jest drewniana rama piaskownicy, która była połamana w kilku miejscach i ławka na placu zabaw odzyskała utracony szczebel;-D Czekam jeszcze kilka dni na odmalowanie wszystkich urządzeń - jak się Spółdzeilnia nie postara, to pisze kolejny monit Nie to, żebym bardzo upierdliwa była... skąd.... Acha, Panie Zygmuncie, w ramach zwiedzania piaskownic proponuję zajrzeć do tej przy Al. Piłsudskiego, za "Mariolą". Centrum miasta, a brudna Pewnie liczą, że do plaży blisko, to nikt tam nie przyjdzie. I żeby nie było, że tylko krytykować potrafię - uwaga zachwalam: palc zabaw na plaży przy porcie jachtowym - dużo fajnych urządzeń, więc bardzo oblegane Lubiany przeze mnie i moje dziecko jest też plac przy molo w Orłowie, chociaż przydałoby sie odnowienie. Odpowiedz Link Zgłoś
beata1974 Re: Park Kiloński i inne place zabaw 18.05.06, 12:04 Proponuję: - huśtawka taka z zabezpieczenien dla mniejszych dzieci - te skoczki na sprężynach też się sprawdzają na innych placach i dzieci je lubią - zjeżdzalnia razem z drewnianym stelażem i całym kompleksem do wspinania (taki jest na osiedlu FIKAKOWO)- wykonany z drewna Odpowiedz Link Zgłoś
zygmuntzt wnioski do UM 21.05.06, 22:38 Właśnie poszedł mail z zestawieniem zgłoszonych propozycji odnośnie Parku Kilońskiego - będę na bieżąco informował o rozmowach z urzędem. Odpowiedz Link Zgłoś
zygmuntzt Powoli do przodu 30.05.06, 09:34 Dzisiejsza rozmowa z Naczelnikiem WGK: - spakietowane wnioski zgłoszone na forum zostały przyjęte bardzo przychylnie, obecnie liczone są koszty. Co ważne: idea płotków, ogradzających place została zaakceptowana i pewnie będzie zrealizowana jako pierwsza. Procedury związane z wydatkowaniem publicznych pieniędzy + kwestia zamówień sprzętu (terminy oczekiwania) skutkują tym, że potrzebny jest na pewno miesiąc. Zatem będę trzymał rękę na pulsie, by w lipcu zmiany też już się dokonały. Pozdrawiam i dziękuję za zgłoszone uwagi Zygmunt Odpowiedz Link Zgłoś
corokia Re: Powoli do przodu 30.05.06, 10:19 O to miło ,ze poszło do przodu! czesto jestem z córką w Parku Kilońskim ale : brakuje np tych "zwierzaczków" na sprezynie,małej "karuzelki"-dzioeci uwielbiają się kręcić,bo oprócz tych dwóch zjezdzalni to nic w tym parku nie ma Wśród tylu bloków jest tylko jedna hustawka dla małych dzieci! Beata z Chyloni ---------------------------------------------------- Moje prace w Wylęgarni Moje gg 8603802 Odpowiedz Link Zgłoś
zygmuntzt nowy plac na Demptowie 03.06.06, 22:25 W piątek udało się klepnąć plan nowego placu zabaw przy ulicy Gulgowskiego na Demptowie - będzie ogrodzony, będzie część dla młodszych i nieco starszych dzieci, 2 zamykane furtki i chyba 6 urządzeń, w tym huśtawka, bujak, piaskownica. Ma być gotowy w lipcu, zamówienie na urządzenia już idzie, najpierw niezbędna jest niwelacja terenu - mam nadzieję, że niedługo będzie można zaanonsować otwarcie Ten temat długo się bujał, ale wreszcie się odkorkował i to mnie bardzo krzepi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
saba76 Re: wnioski do UM 05.06.06, 10:49 oj nabardziej ciesza mnie te plotki- tak zeby psiulki niewlazily, sama jestem włascixielka psa ,ale nigdy niepozwoliłma włazić naplac zabaw- no ale tu potrzeba też wychowania i wlasciciela i psa tak te skoczki były by wspaniale- kiedyś były- z 2-3lata temu, zaraz jak był oddany park- w caloścxi też były Sabina z Chyloni PS wlasnie ide na plac zabaw- pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
zygmuntzt Miejski Plac Zabaw 06.06.06, 11:33 Długo temat dojrzewał, dojrzewał aż właśnie dojrzał ... Miło mi poinformować, że właśnie rusza przetarg na wykonanie Miejskiego Placu Zabaw przy plaży Śródmieście. Plan zakłada realizację na tegoroczne wakacje - mam zatem nadzieję, że długo nie będziemy musieli zazdrościć gdańszczanom nowej inwestycji. Chcę przy tej okazji podkreślić, że duży w tej kwestii upór wykazał pan wiceprezydent Michał Guć, za co w tym miejscu mu dziękuję Przy okazji postaram się zdobyć dla zainteresowanych projekt tego placu. Pozdrawiam Zygmunt Trzebiatowski Odpowiedz Link Zgłoś
corokia Zazdroszczę...(Do Z.Trzebiatowski) 13.06.06, 17:40 centrum to jednak centrum -cos się ruszyło a u mnie na ulicy Młyńskiej 11 w planie chyba sam "beton" .Mieszkańcy dłuuuugo walczyli ,aby cos zrobiono przed tym blokiem bo był totalny bałagan i prace wkońcu sie zaczęły,ale ciekawa jestem czy wogóle bedzie jakaś piaskownica itp dla dzieci?Bo stare drabinki zlikwidowali (wywiezli). Czy ma Pan moze jakies informacje czy będzie cos dla tych dzieciaczków w tym miejscu oprócz ogromniastego parkingu?bo dzieci jest sporo. Teraz najblizszy plac zabaw mam tylko w Parku Kilońskim. Pozdrawiam Beata Odpowiedz Link Zgłoś
dzidziamamusi Re: Miejski Plac Zabaw 20.07.06, 14:54 Jak przeczytałam w Ratuszu, że modernizacja placu zabaw w Parku Rady Europy w Śródmieściu pochłonęła 50 tys. zł to zdębiałam. To sie wierzyc nie chce, ze postawienie jednej piaskownicy i hustawki ze specjalnym siedziskiem tyle kosztowało. Aż wstyd prosić a chciałoby sie jeszcze, jeszcze... Odpowiedz Link Zgłoś
saba76 piasek w piaskownicy 05.06.06, 13:42 coi prawda po dluższej przerwie byłma tam 1wszy raz dziś, czyli w samej piaskownicy, bo codziennie maszerujemy do szkoły przez park, ale piasek nowy jest ale to tylko warstwewka która przysypuje stary, i to taka nawet nie na 1cm grubości- zamydlenie oczu Odpowiedz Link Zgłoś
morsk2 Re: piasek w piaskownicy 05.06.06, 18:20 Ja byłam ostatnio w Parku w piątek. Z pozytywnych zmian: drewniane huśtawki-równoważnie odzyskały uchwyty (szkoda tylko, że siedziska nadal się chwieją...) No i po raz pierwszy widziałam tam przechadzający się patrol policji Odpowiedz Link Zgłoś
saba76 Re: piasek w piaskownicy 06.06.06, 14:07 dzis rano gdy szłam do szkoły z córką ( 8.05) przejeżdzala straż miejska prze park co z tego jak w kszakach ,przy płotach i w zzawiniątkach w śmietnikach pijaczki chowaja na ten czas piwka i winka, a paniom io panom którzy spacerują z psami srajacymi na środku chodnika nawet nagany slownej nieudzielą Odpowiedz Link Zgłoś
corokia Re: piasek w piaskownicy 09.06.06, 17:21 Dokładnie jest tak jak napisałaś ! Odpowiedz Link Zgłoś
melefretete Re: Park Kiloński i inne place zabaw 09.06.06, 19:40 a gdzie jest ten park kiloński? w gdyni?? Odpowiedz Link Zgłoś
melefretete Re: Park Kiloński i inne place zabaw 09.06.06, 19:40 koło akademii medycznej w gdansku jest fajny parczek Odpowiedz Link Zgłoś
saba76 Re: Park Kiloński i inne place zabaw 09.06.06, 21:47 tu chodzi o park kiloński w gdyni chylon ,a raczej miedzy Gdynią leszczynkii a chylonią,miedzy ulica chylońska a morską/ wiejską/ lubawską Odpowiedz Link Zgłoś
morsk2 Re: Park Kiloński i inne place zabaw 13.06.06, 20:08 Ewidentnie coś się dzieje w tym temacie)) Byłam dziś w Parku i natknęłam się na komisję przyglądającą się placom zabaw Ma zniknąć palisada od str Chylońskiej oraz statek - zamiast niego karuzelka. Panowie debatowali o płotkach ogradzających piaskownice. Wszystko fajnie, tylko owym 3 panom brak było ciut wyobraźni co jest dla dzieci odpowiednie - padło np pytanie czy dziecko da radę bezpiecznie siedzieć na tych chyboczących się siedziskach chuśtawki-równoważni. Odpowiedz Link Zgłoś
zygmuntzt Pismo z Wydziału Gospodarki Komunalnej 23.06.06, 13:22 5 czerwca wydział wystosował do mnie pismo a propos naszych dialogów o Parku Kilońskim i proponowanych zmianach. Jest ono całkiem długaśne, dlatego wybieram kilka wątków, które mogą Państwa zainteresować, jaka jest optyka Urzędu i z czym należy się liczyć w dalszych wspólnych staraniach. "W nawiązaniu do Pańskich e-maili z dn. 15,17 i 21.05. 2006, dotyczących uwag i wniosków mieszkańców w sprawie jw. WGK informuje, że w ramach zawartej umowy na utrzymanie terenów zieleni i czystości w tym rejonie miasta do obowiązków wykonawcy na terenie Parku Kilońskiego należy między innymi: wymiana piasku w piaskownicach raz w roku w kwietniu, uzupełnianie piasku w polu piaskowym raz w roku w maju, grabienie piasku w polu piaskowym z usuwaniem zanieczyszczeń 5 razy w roku (od maja do września), grabienie piasku w piaskownicy wraz z jego przewietrzeniem 1 raz w tygodniu (od maja do września). Oprócz tego w okresie od kwietnia do października wykonywane są regularne przeglądy urządzeń zabawowych oraz ich konserwacja i naprawy. Obowiązkiem wykonawcy jest także opróżnianie koszy oraz oczyszczanie ręczne z drobnych odpadów i zanieczyszczeń całego Parku codziennie do godz. 7:00, a 3 razy w tygodniu zamiatanie chodników i przejść. Tut. Wydział wyjaśnia, że prace te są na bieżąco wykonywane" "Pragniemy uspokoić Państwa i podkreślić, że piasek w piaskownicach był wiosną wymieniony, a po otrzymaniu sygnału polecono dokonać uzupełnienia jego ilości" "W nawiązaniu do propozycji składanych przez Pana w imieniu zainteresowanych mieszkańców w sprawie modernizacji i uzupełnienia urządzeń zabawowych oraz ogrodzenia piaskownic, tut. wydział informuje, że propozycje zostaną wykorzystane do zaplanowania działań w możliwie najbliższym czasie, tak by mogły znaleźć się jeszcze w tym sezonie na terenie placów zabaw w Parku." Ot i tyle. Aha, Moniko, dziękuję za obywatelską czujność - jestem jak zwykle pod ogromnym wrażeniem. Kobieta - demon, naprawdę Odpowiedz Link Zgłoś
saba76 Re: Pismo z Wydziału Gospodarki Komunalnej 28.06.06, 15:11 hm raz w tyg grabiony piasek- hmmm tylko ciekawe czemu mozna nadziać sie na szkla i pety?, no ale jest ich stosunkowo mniej niż w latach ubiegłych- to fakt, ale wokolo ławek też należałoby częsciej sprzatać. Statek- hm mojej starszej córce jak i mlodszej podoba sie, tylko szkoda ,ze jest tak zdewastowany ( nie ma siedzisk od strony rufy, i steru). Dziś byłan u mojej mamy na Pogórzu, tam zauważylam śmietniczki na psie odchody, czy niemozna by było takich zamieścić "u nas", Przynajmniej mogłabym bez ogrodek powiedzieć jednej,czy drugiej ,ze ma posprzatać po psie, a obowiązek sprzątania po psach/kotach bylby bardziej namacalny Do wtorku dzieci są u babci ,ale od srody w miare pogody znów zaczene obserwowac plac kiloński uważniej Moje córki z koleżankami: www.empikfoto.pl/albumy11/31382/165247/previews/4113523_s5000084.jpg Weronika "akuku" www.empikfoto.pl/albumy11/31382/165247/previews/4113617_hpim2050.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
corokia Psy -temat rzeka! 10.07.06, 19:35 To jakas paranoja ,aby psy latały po parku bez smyczy! Odpowiedz Link Zgłoś
corokia Re: Park Kiloński i inne place zabaw 12.07.06, 10:55 > Ma zniknąć palisada od str Chylońskiej oraz statek - zamiast niego karuzelka. Palisady juz nie ma . Odpowiedz Link Zgłoś
saba76 Re: Park Kiloński i inne place zabaw 12.07.06, 20:22 tak też zauwazyłam ,ze już zostala usunięta a byłam mile zaskoczona patrolem strazy miejskiej ,która dopadła "tatusków" pijących piwko (jak można bujać niemowle w wózku i pić tanie wino i piwo- <szok> - niby ukryte, a pijaczka też spisywali Odpowiedz Link Zgłoś
nika001 Re: Park Kiloński - statek i inne zabawki 20.07.06, 00:08 Sorry, w poprzednim poście niechcacy się "kliknęło"... Przeczytałam w którymś z waszych postów o tym, że ma być zlikwidowany statek w Parku kilońskim (bo podobno złom...) a zamiast ni9ego karuzelka... Chyba to nie jest przemyslana decyzja. Uważam, ze należy może ciut naprawić, może bardziej zbić deski, ale NIE LIKWIDOWAĆ!!! Obserwuję często bawiące się tam dzieci i naprawdę jest to dużo lepsza zabawa niż karuzelka. Popatrzcie sobie czasami jak bawią sie Wasze pociechy i ile radości sprawia im np. sterowanie statkiem, kołysanie sie na falach, wspinanie na dach lub atak piratów. (Bawią się tam nie tylko maluchy, ale też dzieci 9-10 letnie). I taka zabawa jest dużo wiecej warta, niż kręcenie sie w kółko, bo ROZWIJA WYOBRAŹNIĘ DZIECKA!!!. Przecież karuzelka może równie dobrze stanąć OBOK statku, a nie ZAMIAST!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zygmuntzt Re: Park Kiloński - statek i inne zabawki 20.07.06, 10:52 Witam; Z mojej wiedzy wynika, że stan techniczny statku nie pozwalał na doraźne naprawy. Być może na tym miejscu możnaby postawić nowy ale ten już niestety dokonał żywota... Odpowiedz Link Zgłoś
saba76 Re: Park Kiloński - statek i inne zabawki 21.07.06, 19:28 hm, można polemizować na ten temat Odpowiedz Link Zgłoś
saba76 Re: Park Kiloński - statek i inne zabawki 21.07.06, 19:32 oczywiście ,co do stanu statku, tak jak poprzednicza uważam go za atrakcje, jak dla mnie wystarczy pozbijać go, wylamaną lawke zainstalować i ster przywrucić, a faktycznie zainteresowanie dzieci tą zabawką jest szerokie Odpowiedz Link Zgłoś
corokia Re: Park Kiloński - statek i inne zabawki 24.07.06, 21:48 Moze i dokonał bo jakis krzywy jest, ale odchodzac od tematu zabawek parkowych... Obserwowałam naprawę skarpy przy rzecce .W ciagu niemalze tygodnia juz dwa razy była naprawiana,dzieci jednak to małe wandale ale z drugiej strony żadna ekipa nie zrobiła tego jak należy . Pierwi "naprawiacze" tylko wbili nowe paliki ,a dzisiaj inna ekipa troszkę pomyslała ...i dali cement,ale wg mnie powinni jeszcze przybic łączący drut,aby wsztstko sie "kupy" trzymało!tak jak jest wkoło piaskownic. Odpowiedz Link Zgłoś
nika001 Re: Paliki - może ktoś wreszcie zrobi to dobrze??? 19.08.06, 21:28 Byłam tam akutat jak naprawiali paliki i na końcu języka miałam "Panowie, a może tak więcej CEMENTU w cemencie...???? Nic dziwnego, że dzieci wyciagaja paliki gołymi rekoma, nawet wcale się nie muszą starać, to sie wszystko kruszy samo... Odpowiedz Link Zgłoś
nika001 Re: A co na miejscu statku? 19.08.06, 21:35 Jednak zlikwidowali statek, szkoda. Mój maluch dzisiaj jek zobaczył że go nie ma, od razu zrobił buzię w podkówkę i prawie się popłakał. Chodził w miejscu, gdzie dawniej był statek i cały czas z żałością mówił "nie ma". Może udało by sie zamontować podobną zabawkę, skoro tamten był w złym stanie??????????????????????????????????????????????????????? Już kiedyś pisaliśmy na ten temat, taka zabawka jest naprawdę DUUUUUUUUUUUUUUżo lepsza niż kolejna huśtawka czy karuzelka. ROZWIJAJMY WYOBRAŹNIĘ NASZYCH DZIECI - to im sie kiedyś bardzo przyda, zwłaszcza w szkole i dorosłym życiu )) Odpowiedz Link Zgłoś
saba76 chyba karuzela- talk mialo być 21.08.06, 15:25 dziś widzialma jak wieźli karuzelke, ślizgawki, coś jeszcze chyba a i koguta na spręzynie Odpowiedz Link Zgłoś
corokia Re: chyba karuzela- talk mialo być 24.08.06, 09:45 super idę dzisiaj zobaczyc bo nie byłysmy juz pare dni... Odpowiedz Link Zgłoś
saba76 ja szlam i nie doszłam- deszcz padał 24.08.06, 15:31 a teraz to mnie glowa nie boli tylko .... Odpowiedz Link Zgłoś
corokia Re: ja szlam i nie doszłam- deszcz padał 24.08.06, 20:44 Byłyśmy z córką zobaczyć.Super te bujanki na spręzynach no i ta nowa zjeżdzalnia ,tylko ławeczek brakuje koło niej. Corka pobujała się troszkę tam koło tej karuzelki ale przyszły "brudasy" obsiedli te ławki przy tych konikach i ....poszłyśmy sobie bo smierdziało Odpowiedz Link Zgłoś
saba76 Park Kiloński spostrzezenia po renowacji 23.08.06, 17:45 Tak wyglada Stara częsc parku , od ul. chylońskiej: www.empikfoto.pl/index.php?m=foto&foto_id=5138236 Zastrzeżenie mam jedno- poprawić "ala piaskownice i Ławki dla mam- te 2wie to dużo za malo- jeszcze z 2wie ,albo chodz 1dną i ta karuzelka - moja mlodsza mówi "kręciołek" www.empikfoto.pl/albumy13/31382/190403/previews/5138107_hpim2667.jpg Za tak DUŻY statek ,coś tak małego- no troszke jestem zawiedziona ,jeszcze jedną taką- bo dzieci zabiją sie w kolejce Duzy plus za : koguta, konika i żyrafe Odpowiedz Link Zgłoś
corokia Re: Park Kiloński spostrzezenia po renowacji 25.08.06, 19:55 Byłam tam dzisiaj przy nowej zjezdzalni ,dzieci pełno ...a mamy nie miały gdzie usiąść... Ps.Przydałby się wkoło tej zjezdzalni piach -taki z plazy ,bo teraz strasznie sie kurzy tym czarnym piachem ,a dzieci po godzinnej zabawie wygladają jak czarnuchy .Czemu nikt o tym nie pomyślał? Jak bedzie biały piaseczek będzie wspaniale! Odpowiedz Link Zgłoś
nika001 Re: Park Kiloński spostrzezenia po renowacji 27.08.06, 17:31 Zgadzam się, w miejscu statku powinno być więcej zabawek, np. jeszcze jedna karuzelka albo bujak na sprężynach? Chociaż może karuzelkę postawić na placyku dla mniejszych dzieci bo tutaj jak starsze dzieci sie kręcą to maluchy nie maja żadnych szans. Poza tym huśtawka dla maluchów jest zepsuta (urwał sie zaczep przy łańcuchu) Odpowiedz Link Zgłoś
mamazuzanny Re: Park Kiloński spostrzezenia po renowacji 11.09.06, 20:10 Tez przychodzę z moją 2,5 letnią córeczką do parku na spacery i zdecydowanie mogę stwierdzić że statek był duzo fajniejszy niż mała karuzelka. Moja córeczka uwielbiała na statku siedzieć i mówiła że płyniemy do Afryki zobaczyć lwy i żyrafy ). No a teraz nawet dopchac się do karuzelki nie można bo większe dzieci ją okupują non stop . No i niestety jedyna chuśtawka z oparciem dla maluchów jest zniszczona. Super fajnie że są nowe bujaczki: konik, żyrafka i kogucik . Ale fajnie by było aby jeszcze coś więcej się pojawiło )). Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
morsk2 plac na Demptowie 19.09.06, 21:18 Udało mi się zwizytować nowy plac na Demptowie Umiejscowiony jest tak, że bez dokładnych instrukcji bym go nie znalazła, mimo że po Demptowie czasem spacerujemy. Plac choć mały jest fajny, ale.. Na placu jest: bujak, karuzelka, zjeżdżalnia, piaskownica i konstrukcja linowa, której na zadnym placu jeszcze nie spotkałam. Do pełni szczęścia przydałaby się huśtawka. W piaskownicy jest b. mało piasku - po odgarnięciu suchego jest mniej niż 0,5 cm "mokrego" i już twardy grunt Nawiarzchnia placu to kurzący się, brudny piach Postulowałabym też za ustawieniem jeszcze jednego kosza na śmieci przy ławeczkach obok piaskownicy Odpowiedz Link Zgłoś
saba76 Re: plac na Demptowie 21.09.06, 23:54 ja urodzobna przy ul denptowsiej- powiedz dzie ten plac- wnioskuje ze niedaleko "nowego" osiedla Odpowiedz Link Zgłoś
morsk2 Re: plac na Demptowie 22.09.06, 00:13 plac jest przy ul.Gulgowskiego (Skarbka do pętli i w prawo). Odpowiedz Link Zgłoś
zygmuntzt Re: plac na Demptowie 26.09.06, 10:37 Przesyłam wyjaśnienia Naczelnika WGK p. Macieja Karmolińskiego: Teren placu jest większy niż pierwotnie planowano - dzięki ustaleniom z RD przesunięto granice (zajęto jakąś ścieżkę pod lasem, która nie jest potrzebna) więc jest możliwość dołożenia jeszcze jakiegoś urządzenia. Zaangażowanie finansowe jest już większe niż planowaliśmy (np. trudniejszy do przygotowania okazał się teren), ale ponieważ firma Novum opóźniła się z montażem urządzeń więc negocjujemy by zamiast kar umownych dołożyła np. huśtawkę. Jeśli się nie uda (cena huśtawki może być zbyt wysoka) to pozostanie możliwość wzbogacenia placu w przyszłym roku. Pierwotnie planując plac oczywiście rozważaliśmy też huśtawkę jako swego rodzaju "zestaw podstawowy", ale uznaliśmy, że lepiej będzie dać karuzelę i właśnie przywołaną przez mieszkankę konstrukcję linową, by było coś unikalnego odróżniającego ten plac od innych, a nie tylko "standard", czyli powtarzalny zestaw urządzeń - choć być może jednak powinien być standard (?). Piasek poleciłem by uzupełnić. Nawierzchnia jest taka jak była - ze względów kosztowych nie byliśmy w stanie dać nowej Jeśli brakuje koszy to postaramy się dostawić - będziemy wymieniać część koszy w Śródmieściu. Gdyby były jeszcze jakieś potrzeby w dzielnicy to proszę o info. Pozdrawiam MK czyli, po malutku ale do przodu zzt Odpowiedz Link Zgłoś
morsk2 Re: plac na Demptowie 26.09.06, 21:15 super, że jest taka szybka reakcja swoją drogą Pan z WGK ma pecha - natknął się na mnie sweg czasu w Parku Kilońskim, a w zeszłym tyg. na Demptowie... Odpowiedz Link Zgłoś
marabr Re: Park Kiloński i inne place zabaw 22.09.06, 09:26 Witam! Dokładnie nie wiem o jakich parkach mówicie czy w gdańsku czy w Gdyni poniewaz mieszkam w Gdańsku od 1,5 m-ca ale jezeli chodzi o propozycje placów zabaw super wyposażonych to proponuję plac przy ulicy Jagielonskiej to chyba jest ten park przy dąbrowszczaków.Teraz luknęłam na mapę.Jest na prawde super. Odpowiedz Link Zgłoś
zygmuntzt Huśtawka na Demptowie 05.10.06, 22:38 No i udało się Ponieważ dostawca sprzętu miał spore opóźnienie, w ramach kary finansowej, zamiast płacenia kasy, dostarcza na plac przy Gulgowskiego huśtawkę - czyli będzie jak być miało i było uzgodnione Pomalutku ale znów do przodu... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
corokia Miło... 18.10.06, 16:36 że zrobili w parku Kilońskim ogrodzenie,ale dlaczego nie ogrodzono tego placu przy ulicy Chylońskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
morsk2 Re: Miło... 20.10.06, 00:04 Sprawnie poszło z tym ogrodzeniem placów Tego przy Chylońskiej pewnie się tak łatwo nie da, z uwagi na ukształtowanie terenu (nasyp)? Widziałam też ostatnio, że zaczęto się w końcu interesować rzeczką - jakieś szuwary są posadzone od str placu zabaw? Może ktoś się w końcu weźmie za oczyszczenie dna z chaszczy, żeby kaczki miały gdzie pływać? Odpowiedz Link Zgłoś
morsk2 Re: Huśtawka na Demptowie 19.10.06, 23:56 Widziałam, wczoraj, że stawiają huśtawkę A oprócz tego dostawili jeszcze drabinki do podciągania dla większych dzieci! Odpowiedz Link Zgłoś
zygmuntzt Re: Huśtawka na Demptowie 20.10.06, 10:36 bedzie jeszcze nieco poprawiane ogrodzenie, bo to jakieś zbyt subtelne jest, no i później jeszcze pas zieleni coby się całkiem miło zrobiło - a potem to już tylko obserwować, używać, wyciągać wnioski i ... zobaczymy co dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
18buzka Re: Park Kiloński i inne place zabaw 20.10.06, 10:59 witam moja podpowiedz do wyposazenia nowych palcow zabaw. w szwajcarii gdzie mieszkam na beton okalajacy hustawki jest wylozony tartanem (tym co bieznia halowa). dziecko upadajac z hustawki lub innych zabaw nigdy nie zdziera sobie nosa czy kolan. to swietny i sparwdzony patent -polecam do zastaoawania w gdyni pozdrawiam buzka Odpowiedz Link Zgłoś
saba76 Re: Park Kiloński 28.10.06, 09:27 super ,ze 2wa place zostały ogrodzone, jeszcze ten jeden od strony Chylońskiej został, tam to chyba najbardziej potrzebne ,żeby dzieci w ferworze zabawy byly bezpieczniejsze i nie wypadly na ulice ,czy też biegajac prosto na glowną alejke, rower... Odpowiedz Link Zgłoś
galanina Re: Park Kiloński i inne place zabaw 30.10.06, 14:44 Moze obejrzyjcie sobie te zabawki i aranzacje placow zabaw!!!!pomarzyc mozna....www.novumgrom.pl/shop/index.php?view=products&category=8&scategory=1128&fun=child_show&idc=8 Odpowiedz Link Zgłoś
saba76 Re: Park Kiloński i inne place zabaw 03.11.06, 21:49 niom zyrafe, koguta i coś jeszczemamy w parku, zestaw 1 ,zestaw 2wa też jest i karuzela tarczowa, stoliki do gry w szachy, też istnieją ,a i dla dzieci tu nie widzialma ytakiego ja na to mowie "mala dzungla" jest do wspinaczki po takich kratach metalowych, ścianka wspinaczkowa, drabinki i były kiedyś sznury do podciagania to wszystko na jednym przyżadzie. Odpowiedz Link Zgłoś
nika001 Re: Park Kiloński zimą... Prośba do p. Zygmunta 12.11.06, 10:41 Idzie zima. Niedługo spadnie śnieg, a maluszki nie bardzo mają w okolicy gdzie jeździć na sankach. Wszędzie płasko... Starsze dzieci pójdą sobie pojeździć do lasu, ale co z najmłodszymi??? Stąd moja prośba do p. Zygmunta - może udałoby sie jeszcze przed zimą, zrobić w Parku ze 2 sztuczne górki na sanki??? Widziałam takie górki na placach zabaw w Gdańsku i Rumi i naprawdę jest to wielka uciecha dla maluszków. Górki nie muszą być duże, z jednej strony strome, a z drugiej łagodne. Bardzo proszę o wzięcie tego tematu pod rozwagę, to chyba nie powinien być duży wydatek dla miasta, żeby nawieźć i ubić trochę piachu, a przynajmniej w Parku byłyby atrakcje przez cały rok. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zygmuntzt Re: Park Kiloński zimą... Prośba do p. Zygmunta 14.11.06, 10:50 Witam; Temat przekazałem do Wydziału Gospodarki Komunalnej i czekam na pierwszą reakcję. Pomysł rzeczywiście świetny Odpowiedz Link Zgłoś
nika001 Re: Park Kiloński zimą... Prośba do p. Zygmunta 04.01.07, 21:20 Witam ponownie i składam najlepsze zyczenia w Nowym Roku! Oby ten rok był duuuuuuuuuuuużo lepszy od 2006 i dużo gorszy od 2008! Wracając do górek na sanki to czy wiadomo coś nowego? Pytam, bo widziałam w parku przy ul.Morskiej kilkanaście "kupek" ziemi - czyzby Urząd Miasta wykonywał jakieś ruchy w omawianej sprawie??? Jeśli tak, to jak sie pospieszą z ubijaniem to może zdążą przed opadami śniegu Odpowiedz Link Zgłoś