Dodaj do ulubionych

Poczatki:)

15.05.07, 14:31
Moje drogie, postanowilismy z "konkubentem" się pobrać, wszystko fajnie,
ale...
Jak się zabrać od strony formalnej do całego przedsięwzięcia, chodzi mi o
Kościół. Reszta jest bezproblemowa, knajpa, kwiaty etc. Help!

Poprowadźcie dyletantkę krok po kroku i powiedzcie ile trwają nauki
przedmałżeńskie, ile się czeka na załatwienie formalności itp.
Acha, to chyba ważne - ślub jest Trójmiejski.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • librea Re: Poczatki:) 15.05.07, 14:37
      najlepiej po prostu idźcie do księdza do parafii, w której zamierzacie wziąć
      ślub i on Wam wszystko powie dokładnie. na pierwszą taką rozmowę nie musicie
      mieć dokumentów
    • inkageo Re: Poczatki:) 15.05.07, 14:42
      Standardowo nauki trwają 3 miesiące - 10 spotkań, jedno w tygodniu i do tego
      dochodzą 3 spotkania w poradni rodzinnej. Niektóre parafie organizują też nauki
      weekendowe, my na takich byliśmy, dwa spotkania i załatwione. Na nauki można
      chodzić do dowolnej parafii. Musicie iść do kancelarii parafialnej zaklepać
      termin ślubu, a później trzy miesiące przed ślubem zgłosić się do księdza i
      spisać protokół przedślubny. Trzeba też wtedy przynieść ze sobą większość
      dokumentów, ale szczegóły wytłumaczą na naukach.
      • ewalewi Re: Poczatki:) 15.05.07, 14:45
        Oj, pieknie dziekuję! A jakie teraz sa że tak powiem terminy oczekiwania?
        Rozumiem, ze w kazżdej parafii wygląda to inaczej, ale może jest jakas giełda
        informacji smile

Pozdrawiam
        acha, czy ślub kościelny kosztuje?
        • mika9983 Re: Poczatki:) 15.05.07, 14:46
          Oj kosztuje kosztuje... od nas ostatnio ksiądz zaśpiewał 800 zł
        • ashton Re: Poczatki:) 15.05.07, 14:50
          Oczekiwania na co?
          Koszty, hm... czasem trzeba zapłacić jakąś kwotę już za rezerwację terminu. Na
          pewno zapowiedzi - standardowo około 50 zł. Licencja, jeśli ślub jest w innej
          parafii niż Wasza "rodzinna". Za sam ślub najczęściej płaci się "co łaska" i to
          już od Was wtedy zależy...
        • inkageo Re: Poczatki:) 15.05.07, 14:50
          Tam gdzie byłam na naukach nie było zapisów, ani limitu uczestników, ale czasem
          tu czytam, że w popularnych kościołach, u zakonników czasem są kolejki. Ślub
          kościelny kosztuje, zazwyczaj co łaska, ale różnie z tym jest. Na forum
          pojawiają się kwoty najczęściej od 100 zł nawet do 1000 zł. Do tego dochodzi
          wystrój, 50-100 zł organista. Nauki są prawie zawsze bezpłatne. Płaci się też
          najczęściej jeżeli chcesz żeby ślub był poza waszymi parafiami, wtedy ksiądz
          Twój czy narzeczonego musi wydać Wam licencję - pozwolenie na ślub w innej
          parafii.
    • bystra_26 po kolei 15.05.07, 14:58
      1. informacje powinniście otrzymać w kancelarii waszej parafii - przynależność
      wynika z faktu zamieszkania na jej terenie

2. zasadniczo kodeks prawa kanononicznego mówi, że zamiar zawarcia małżeństwa
      trzeba zgłosić w parafii minimum 3 miesiące przed ślubem, ale jest jeszcze
      instrukcja episkopatu w sprawie sakramentu dla osób posiadających już cywilny --
      -> można przyspieszyć im ślub

3. ksiądz was na pewno zapyta o motywy decyzji, ślub dla chrztu dzieci itd. to
      za mało

4. potrzebujecie w sumie conajmniej tyle czasu, by zrobić kurs przedmałżeński -
      w waszej sytuacji ksiądz może nie zgodzić się na weekendowy

5. jak będziecie już mieli termin ślubu, to nie wcześniej niż 6 miesięcy przed
      nim musicie pobrać w parafiach, gdzie was chrzczono akty chrztu z adnotacjami o
      innych sakramentach, a potem z nimi i odpisem aktu małżeństwa stawić się w
      kancelarii na spisanie protokołu;
      w niektórych parafiach protokoł można spisywać dopiero jak ma się kurs i
      poradnię ukończone, ale na tyle wcześnie, żeby móc dostarczyć i odebrać
      zapowiedzi
      • inkageo Re: po kolei 15.05.07, 15:09
        Bystra, a wiesz, że na świadectwie ukończenia kursu weekendowego nie jest
        nigdzie napisane, że był weekendowym?smile Przynajmniej na moim. Lepiej się
        zorientować na własną rękę w prawach i obowiązkach bo w kancelarii parafialnej
        czasem wprowadzają w błąd. Np. nam powiedziano, że świadkowie muszą mieć
        wszystkie sakramenty i praktykować.
        • ewalewi Re: po kolei 15.05.07, 15:20
          wiedziałam, że najlepije u źródła smile
          u nas jest ten problem, że my się ciągle przemieszczamysmile i ciężko powiedzieć
          która parafia " jest nasza "

Ale dzieki wielkie dziewczyny. Stres jest?
          • inkageo Re: po kolei 15.05.07, 15:32
            Ja mam jeszcze 4 miesiące i jedyne co mi doskwiera to tęsknota za sukniąwink
            Druga przymiarka dopiero pod koniec lipcasad
            • ewalewi Re: po kolei 15.05.07, 15:37
              A to tak długo czeka się na suknię??? Rany...
              • inkageo Re: po kolei 15.05.07, 15:40
                Suknię zamówiłam pod koniec lutego, standardowo czeka się 3-4 miesiące, ale
                moja przyszła wcześniej, więc już jestem po pierwszej przymiarce. Druga
                przymiarka nie może być za wcześnie, bo czasem zmienia się figura i coś w tym
                jest, schudłam 2 kg, a wydawało mi się, że od lat mam stałą wagę..
              • inkageo Re: po kolei 15.05.07, 15:42
                A w sprawie pytania o parafię..najczęściej jest tak, że jesteśmy
                zaewidencjonowani w parafii, z której ostatnio przyjmowaliśmy księdza po
                kolędzie. Oni chodzą i dopisują nowychwink
        • bystra_26 kurs weekendowy 15.05.07, 15:59
          ale masz zwykle przy wszystkich tematach jedną datę wink

czasem takich kilkuletnich cywilnych wysyła się jeszcze na 10 ogólnych
          katechez, coby wiedzieli w jakim Kościele decyzdują się zawrzeć małżeństwo i co
          znaczy po katolicku wychowywać dzieci
          • inkageo Re: kurs weekendowy 15.05.07, 16:02
            Hmmm...autorka wątku chyba nic nie wspominała o ślubie cywilnym, albo
            przeoczyłamsmile Na moim świadectwie z nauk nie ma wymienionych tematów spotkań,
            ani dat, jest jedna data - wystawienia. Nie ma chyba ogólnego wzoru, każda
            parafia wystawia inne zaświadczenie.
            • memphis90 Re: kurs weekendowy 15.05.07, 18:55
              Nie no, nakazywanie nauk "zwykłych" czy "zakazywanie" weekendowych to już
              niedopuszczalna ingerencja. To moja sprawa kiedy mam na to czas, możliwości i
              ochotę. My na przykład możemy wyłącznie w weekend, w tym celu jadę nawet do
              Krakowa, bo u mnie nie ma dwudniowych (najwyżej 3-dniowe, dwa razy w roku). Do
              poradni planuję pójść z kolegą- bo nie dam rady ściągnąc mojego kochanego np. w
              środę na 10 rano. Jak będzie chciał poznać szczegóły mojego cyklu, to sama mu
              wytłumaczę, nie potrzebujemy do tego pośrednikasmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka