Dodaj do ulubionych

Pomocy !!!

IP: 5.2.* / *.chello.pl 02.02.04, 15:08
Ten rozpaczliwy apel spowodowany jest faktem,że im dłużej czytam to forum,
tym jestem głupszy.
1) Wstępny termin wylotu to 17 marzec z Katowic ,biuro Exim Tours.
Marzec - bo nie za gorąco.Z Katowic - bo jam Ci z Krakowa (hej). Exim Tours
bo nie nawala. Póżniej sie dowiaduję ,że w marcu to temperatura w nocy spada
do 10 stopni(naprawdę trzeba brać kurtkę?!), a Exim Tours lata liniami Lotus
Air( to te linie , których samolot ostatnio zatrymano we Francji)
2) Jedni piszą ,że na wycieczki to tylko z Hanym, inni ze z Sonią , oferuje
swoje usługi także Nija. Parę dni później posty : z Hanym to nie, Sonia to
porażka , Nija komus nie zwróciła kasy itd...
I bądź tu mądry...
Póki co wydaje się ,że tylko El Gouna jest trafnym wyborem , ale też mam
watpliwości co do hotelu - wszyscy chwalą Sheraton , mniej opinii jest o
Sultan Bey, ale też wszystkie dobre . Różnica między hotelami to jedna
gwiazdka, i z Sultan-a jest dalej do morza (jak daleko - nie wiem). Jest
jeszcze różnica w cenie ,dosyc duża ( przynajmniej dla mnie )- prawie 800
PLN od osoby. Jako ,że zdarzyły się mi wpadki przy wyjazdach na urlopy(np.
na Rodos), nie chciałbym tym razem wtopić tak dużej kwoty i wrócić
niezadowolony. Nie jestem zbyt wybredny, ale jak już będe w Egipcie , to
naprawdę nie chciałbym pojechac na źle zorganizowana wycieczkę , lub
przepłacić wszystko razy trzy.Czy jakiś PC_maniak czy inna Corrina lub
jeszcze ktos moze mi pomóc?W planie mam Abu Simbel, Kair (2 dni),
Luksor,Giftun. Skoro jedni robią dobrze jedna wycieczkę ,a inni druga , to
może nie opłaca się brać pakietów , pomimo,że są tańsze?
Z czachy mi się dymi ... J.W. Pomocy !!!
Zachary
Obserwuj wątek
    • corrina_f1 Re: Pomocy !!! 02.02.04, 15:28
      Drogi Zachary
      Melduję się
      • corrina_f1 Re: Pomocy !!! 02.02.04, 15:50
        Przepraszam , ale coś mi się poprzednie wysłało szybciej , niż miało :)

Myślę, że:
        Po 1) dobrze wybrałeś z biurem. Mimo wszystko na Exim wciąż jest najmniej
        zażaleń.
        Po 2) El Gouna będzie super miejscem na wypoczynek. Nie byłam, ale opinie
        słyszałam bardzo pochlebne. Jest oczywiście znacznie mniejsza niż
        Hurghada,mniej zamieszania, mniej turystów, mniej naciągaczy, mimo wszystko
        swój klimacik ma. No i plaże ładniejsze i mniej zniszczone :)

Po 3) Co do wycieczek - powiem tak : zaufaj swojej dobrej intuicji, jesli taką
        posiadasz.
        To, co teraz napiszę nie ma absolutnie na celu reklamy kogokolwiek. Jest to
        fragment moich wspomnień z Egiptu. Nam też przed wyjazdem rekomendowano wiele
        osób i biur, w efekcie jednak postanowiliśmy wycieczki kupić na tak zwanego
        czuja. Myślę, że ten sposób jest najlepszy.

" Salah vel Tiger to młody, dwudziestokilkuletni chłopak, bardzo wesoły i
        życzliwy. Już na pierwszy rzut oka budzi zaufanie, wydaje się uczciwy i bardzo
        otwarty. Wiele osób odwiedzających Hurgadę korzysta z rekomendacji i tylko ten
        sposób kupowania wycieczek wydaje im się pewny i sprawdzony. My postanowiliśmy
        zaufać swojemu dobremu przeczuciu. I nie pomyliśmy się.
        W sumie za pakiet 5 wycieczek udaje nam się wynegocjować cenę po 100 USD od
        osoby. Decydujemy się na : 2 dniowy Kair, Luksor, Wyspę Giftun, nurkowanie na 3
        rafach koralowych i motor bike (quad) safari. Cena, jaką Tiger podał nam
        poprzedniego dnia w wersji ostatecznej wygląda już bardzo sensownie. Suma
        oficjalnych cen, jakie podano nam na początku to 150 USD. Jednak pół godziny
        miłej rozmowy redukuje cenę już do 100. Rozmawiając później z moimi egipskimi
        znajomymi dowiedziałam się, że zrobiliśmy naprawdę dobry interes. Pani Danusia
        (nasza "rezydentka")za sam 2 dniowy Kair chciała 130 USD! Biuro, w którym
        pracuje Tiger nazywa się OHOD TOURS i znajduje się dosłownie 100 metrów od
        Sultan Beach. Przed niedokończonym budynkiem stoi reklama z napisem po polsku –
        „Witajcie w Hurgadzie, serdecznie zapraszamy”.

3) Jesli chodzi o Kair, to wyłacznie 2 dniowy ! (oczywiście i tydzień nie
        starczy). Jeśli jeszcze nie czytałeś, to polecam :
        www.egipt.republika.pl/reportaz.html
        4) Giftun - wg mnie troche strata pieniedzy . Choć małych, bo poniżej 10 USD.
        Oczywiście jest tam bardzo ładnie, miejsce idealne na jakąś fajną sesję pięknej
        niewiasty w pięknych pejzażach, ale nic poza tym. Dookoła wyspy rafy są bardzo
        zniszczone i maleńkie (no chyba że my byliśmy ze złej strony..), łodka
        przypływa na wyspę po niecałej godzinie, wyrzucają Cię na brzeg, dają chyba z
        1,5 h, potem szybciutko znów na łodkę, szybki lunch, jest potem w drodze
        powrotnej jeszcze krótkie nurkowanie, ale nam też się trafiła kiepska ...
        Zdecydowanie bardziej polecam tzw nurkowanie na 3 rafach, czyli chyba Magawish
        (w róznych biurach różne nazwy).Giftun można, ale nie za wszelką cenę. Jeśli
        nie zdążycie albo coś, nic nie stracicie ;)

A w ogóle to chyba zaraz wrzucę w końcu te moje niedokończone zapiski, ale
        jeszcze odrobinka cierpliwości ;)

pozdrawiam serdecznie
        Kasia
    • pc_maniac Re: Pomocy !!! 02.02.04, 15:31
      Co do wyboru hotelu to nie doradzę Ci.
      Nie orientuję hotelach i właśnie dla tego założyłem dział:
      EGIPT-HOTELE (opinie turystów)
      gdzie turyści wpisują swoje spostrzeżenia. Jednemu wystarczy taki, a drugiemu
      inny obiekt.

Zaś co do wycieczek. El Gouna leży nieco na uboczu, więc skazujesz się na
      mniejszy wybór lokalnych biur niżbyś miał np. w Hurghadzie, no chyba, że
      podjedziesz do Hurghady lub już w Polsce zanotujesz sobie telefony do biur w
      Hurghadzie. Kiedy zamówisz u nich wycieczkę, na pewno po Ciebie przyjadą (no
      na 99%).

Co do wybrania się na zwiedzanie na własną rękę, to w przypadku gdy jedziesz
      do Egiptu poraz pierwszy nie jest to dobry pomysł.
      Najpierw musisz się oswoić z tamtejszym kolorytem, sposobami załatwiania
      czegokolwiek. Przy pierwszym wyjeździe będziesz się po prostu czuł jak ryba w
      wannie - wszystko będzie Cię przerażało i będzie dla Ciebie nowością.

Kupowanie imprez w pakietach zawsze daje Ci upusty przy płaceniu.
      -------------
      "EGIPT - wszystko o ..." -znajdziesz tu wszystkie informacje jakie poszukujesz by spędzić urlop w Egipcie
      • Gość: gruba Re: Pomocy !!! IP: 62.135.62.* 02.02.04, 23:55
        Bylam z Eximem w Egipcie, wykupilam juz w Polsce rejs po Nilu-swietni piloci,
        az milo posluchac, program Luksor-Edfu-Kom Ombo-Aswan-Abu Simbel, a potem
        pociagiem do Kairuy na dwa dni i powrot do Hurghady, wspaniale wspomnienia
        udanej wyprawy
        • scorpio1956 Re: Pomocy !!! 03.02.04, 00:11
          Myśle,że tak spodobało się Tobie,że zostałaś w Egipcie.Przynajmniej Twój
          komputer: Link Egypt
          L
          INKdotNET Route
    • Gość: za pozno Re: Pomocy !!! IP: 62.139.254.* 02.02.04, 15:33
      witam.chyba niedobrze sie stalo ze zajrzales na to forum.tak to bys
      pojechal "zielony" i wyjazd bylby jedna wielka niespodzianka.a teraz musisz
      sie martwic.moja rada, badz dobrej mysli ze wszystko bedzie w porzadku.z forum
      juz wiesz ze poslizg biura moze i ciebie spotkac jak to wezmiesz pod uwage to
      zaskoczenia nie bedzie.najwazniejsze pozytywne nastawienie.moze po
      przyjezdzie "zmienia " ci hotel na ocean view ktory jest bezposrednia przy
      plazy,takich niespodzianek zycze:) pozdrawiam
      p.s. ludzie sami wywoluja wilka z lasu
      • Gość: Zachary Re: Pomocy !!! IP: 5.2.* / *.chello.pl 02.02.04, 22:47
        Nooo, jest odzew , bardzo się to forumowiczom chwali. Kłaniam się w pas i
        serdecznie dziekuję. Ale co z tą temperaturą? Naprawdę jest tak zimno w nocy?
        Corrina - fajne zdjęcia...PC - jakie Ty byś biuro wybrał , wykonując
        rezerwacje z Polski?, gosciu za późno (niezła ksywa)-pozytywne nastawienie mam
        zawsze,mentalność arabska nie jest mi zupełnie obca, bo byłem już w Tunezji,a
        hotelu sobie zmienic nie dam ,choćby nie wiem co . Oflaguję się , założe
        krawat w biało czerwone paski i niech mnie spróbuja gdzieś przenieść - w końcu
        nie po to dwa miesiące wybieram hotel ,żeby wylądować w zupełnie innym.
        Pozdrowienia z Krakowa dla wszystkich.
        Zachary.
        • Gość: za pozno Re: Pomocy !!! IP: 62.139.254.* 02.02.04, 22:51
          kolego przeczytaj dokladnie umowe,niestety w kazdej umowie niezaleznie od
          biura jest punkt o zmianach hoteli.a jak bedzie pozytywne nastawienie to moze
          skoczysz o jedna gwiazdke wyzej:)
        • pc_maniac Re: Pomocy !!! 02.02.04, 23:04
          Pytasz się mnie jakie wybrałem biuro?
          Toż myślałem, że wszyscy na tym forum już wiedzą.
          NAJTAŃSZE, bo gdyi tak prawie nie mieszkałem w tym hotelu, to nie warto było
          prszepłacać.
          A tak na poważnie, to najpierw ElGreco, dzięki temu spędziłem niezapomniane 2
          doby na lotnisku, a potem grzecznie wróciłem do domciu.
          Następnie wybrałem kolejne na liście z najtańszych (i dostępnych przy
          szybciutkiej wymianie ElGreca na 2 godziny przed bankructwem), czyli AlfęStar.
          Dzięki nim miałem niezzapomnianą frajdę pojechania na urlop o 13 godzin
          później, za to zrekompensowali mi tą stratę skracając wczasy o kolejne 13.

Widać chłopcy nie znają się na matematyce, bo nawet nie zauważyli, że -13 i -
          13 daje razem 26 godzin mniej z wczasów w Egipcie.
          Ale cóż, Pan prezes łaskawie przeprosił i ...
          nadal będzie tak robił, bo to jego interes. Szkoda, że nie pomyślał o naszym.
          • Gość: Zachary Re: Pomocy !!! IP: 5.2.* / *.chello.pl 02.02.04, 23:22
            Nie nie, nie zrozumielismy się, pytałem jakie biuro wybrałbyś juz w samym
            Egipcie jako organizatora wycieczek tzw. fakultatywnych, żebym mieszkając w El
            Gounie mógł je miec wcześniej zarezerwowane i żeby po mnie przyjechali...
        • scorpio1956 Re: Pomocy !!! 02.02.04, 23:26
          W marcu wieczorem nie jest tak chłodno.Chodziłem w krótkich rękawkach,czasami
          polarek.Wejdz na stronę pogody w Hurghadzie i otwórz historię np. te dni w
          marcu tamtego roku w których będziesz teraz.Pogoda co roku jest bardzo podobna.
          www.wunderground.com/cgi-bin/findweather/getForecast?query=hurghada
    • Gość: Betka Re: Pomocy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.04, 21:05
      Wlasnie wrocilam z El Gouny Hotel Sultan bey ****
      Pocztaek lutego - pogoda byla bardzo zmienna - sproro woatru i morze troche
      falujace i chlodnawe. Wieczory zimne - ubieralismy sie warstwowo , ale kurtki
      zimowe nie byly potrzebne. W dzien na plazy cieplutko ( za parawanem :))) i
      slonecznie. W marcu bedzie na pewno cieplej , ale moga byc dni wietrzne i burze
      piaskowe.
      Hotel OK, tylko jedna wada - pokoje tylko dwu osobowe, wiec dzieci spia kanapce
      ( dosyc waskiej i z materacem na podlodze ). Hotel ma pokoje z bardzo ladnym
      widokiem na lagune, a niektore nawet na wyspe Zeytuna i morze, ale tez i na
      uliczke dojazdowa. My bylismy w goracym okresie egipskich swiat i docenilismy
      pokoj na uboczu i bez widoku bo mielismy cicho i nie dochodzily do nas halasy z
      Club House czy Tabasco ( byly wtedy koncerty i imprezy na plazy , i goscie w
      pokojach z widokiem troche narzekali ) Ale gdy egipcjanie wyjechali bylo juz w
      ogole ow wiele ciszej i hotel stal sie pustawy , mozna sie bylo przeniesc do
      pokoju z widokiem. Bardzo ladny ppokoj na 2 pietrze to 344 , ale sa jeszcze
      lepsze lecz nie pamietam numeru.

Jak daleko do morza - teoretycznie bardzo blisko - ale na plaze prawdziwa z
      otwartym morzem trzeba plunac lodka ( co godzine spod hotelu, bezplatnie,
      przejazd to chwilka )
      Plaza Zeytuna jest hotelowa, jest tam bar , serwis plazowy gratis i inne
      atrakcje ( np. centrum sportów wodnych - polecam 4 godzinny rejs lodka na morze
      na snurkowanie za 10 euro , wyjazd z plazy )
      Sheraton jest obok i jak sie tam juz jest to od razu widac roznice w tej jednej
      gwiazdce. Hotel jest kilka razy wiekszy i barzdiej podbajerowany, ma bardziej
      rozwiniety program - np przez caly dzien jakies zajecia i wieczorem imprezy, w
      knajpach ceny troche wyzsze, ale jedzenie duzo lepsze ; duzy goracy basen - w
      Sultan bey za to chlodny ; posilki sa lepsze - to znaczy wiecej dan jest
      przygotowywanych przez kucharzy na zamowienie , a nie z tzw. gara ; no i
      najwazniejsze na plaze mozna dojsc kiedy chcesz nawet noca , nawet na Zeytune,
      bo hotel lezy nad morzem a na Zeytune jest mostek. Jakie ma minusy - jest
      drozszy o 700-800 zł za 14 dni i do centrum trzeba albo troche podejsc albo
      dojechac busem ( ale jest ich b.duzo za grosze i podjezdzaja pod sam hotel ).
      Co do wycieczek to Ci nie pomoge , bo zaliczylismy je w zeszlym roku . Tym
      razem bylismy tylko raz z Eximem w Sharm el Naga ( czyli na plazy z piekna rafa
      i tysiacem ryb placzaych sie dookola , jak w wielkim akwarium )
      Polecamy rejsy statkiem na snurkowanie wykupione w roznych diving centrach ,
      tak by plunac razem z nurkami, wtedy rafy beda naprawde ladne ( po prostu
      nurkowie plyna tam gdzie jest dla nich ciekawie ). Ny bylismy na morzu z Blue
      Brothers z plazy przy hotelu Paradisio.
      A teraz Lotus Air - z tym zatrzymaniem to chodzilo o Flash Air , chociaz nie
      jestem pewna na 100%. Wedlug mnie bylo w miare OK , jak na linie egipskie.
      Jedzenie egipskie , samolot typowy na krotkie przeloty - bez TV czy muzyki. Po
      prostu nie nalezy sie wiele spodziewac, chociaz piloci b.dobrzy.
    • atamanek Re: Pomocy !!! 13.02.04, 09:43
      Gość portalu: Zachary napisał(a):

> Póżniej sie dowiaduję ,że w marcu to temperatura w nocy spada
      > do 10 stopni(naprawdę trzeba brać kurtkę?!)

Kurtki moze nie, ale cieply polar sie przydaje w wietrzne wieczory :)

>, a Exim Tours lata liniami Lotus
      > Air( to te linie , których samolot ostatnio zatrymano we Francji)
      > 2) Jedni piszą ,że na wycieczki to tylko z Hanym, inni ze z Sonią , oferuje
      > swoje usługi także Nija. Parę dni później posty : z Hanym to nie, Sonia to
      > porażka , Nija komus nie zwróciła kasy itd...
      > I bądź tu mądry...

No tu jest problem, bo nie ma idealnego biura, kazde mialo jakies wpadki, kazde
      ma swoich zwolennikow i przeciwnikow.

> Póki co wydaje się ,że tylko El Gouna jest trafnym wyborem ,

Jesli lubisz ten typ urlopu, w hotelu, na plazy, raczej malo egzotyki Egiptu
      tam spotkasz. To raczej enklawa bogatych turystow, mi osobiscie wydala sie
      sztuczna.

> ale też mam
      > watpliwości co do hotelu - wszyscy chwalą Sheraton ,

Ladny hotel, na wysokim poziomie, tyle ze z dala od prawdziwego Egiptu :)

> mniej opinii jest o
      > Sultan Bey, ale też wszystkie dobre . Różnica między hotelami to jedna
      > gwiazdka, i z Sultan-a jest dalej do morza (jak daleko - nie wiem).

Tam hotele nawet jak sa dalej od morza, maja plaze, niektore sa na wyspach, jak
      wlasnie Sheraton.

> Jest
      > jeszcze różnica w cenie ,dosyc duża ( przynajmniej dla mnie )- prawie 800
      > PLN od osoby.

Jest jeszcze jeden mankament El Gouny- odleglosc od Hurghady i dojazdy.
      Ceny sa wyzsze i nie ma klimatu... no ale jak pisalam wyzej, jak kto lubi.

>Jako ,że zdarzyły się mi wpadki przy wyjazdach na urlopy(np.
      > na Rodos), nie chciałbym tym razem wtopić tak dużej kwoty i wrócić
      > niezadowolony. Nie jestem zbyt wybredny, ale jak już będe w Egipcie , to
      > naprawdę nie chciałbym pojechac na źle zorganizowana wycieczkę , lub
      > przepłacić wszystko razy trzy.Czy jakiś PC_maniak czy inna Corrina lub
      > jeszcze ktos moze mi pomóc?W planie mam Abu Simbel, Kair (2 dni),
      > Luksor,Giftun.

Do Abu bedzie Ci dosc trudno dojechac z Hurghady, najlepszym roziwazaniem bylby
      tu rejs po Nilu.
      • Gość: Zachary Re: Pomocy !!! IP: 5.2.* / *.chello.pl 13.02.04, 21:46
        Po tym co napisała Betka i Agnieszka wiem juz prawie wszystko. Rozumiem
        atrybuty Hurghady posiadającej prawdziwy egipski klimat, ale mnie chyba
        bardziej będzie odpowiadała El Gouna . Nie jestem jakimś tam snobem ,żebym
        chciał mieszkać w "enklawie dla bogatych turystów",tylko po prostu mała
        miejscowość i "kilka knajpek" bardzo mi odpowiada - po pracy po 12 godzin na
        dobę bez przerwy przez 6 miesięcy chcę po prostu odpocząć.Ten wyjazd to takie
        światełko w tunelu ,które trzyma mnie przy życiu :) Pewnie wybiorę
        Sheratona ,bo moja żona nie toleruje niczego co choćby przypomina łódkę i
        pewnie delikatnie mówiąc nie byłaby zachwycona faktem korzystania z takowej
        celem dostania się na plażę , lepsze jedzenie po 6 miesiącach żywienia sie w
        Fast Food'ach też brzmi zachęcająco...
        Co do wycieczki do Abu Simbel to faktycznie będę ją musiał sobie darować z
        powodu konieczności korzystania z drogi wodnej (myśle ,że propzycja rejsu po
        nilu mogła by być równoznaczna z pozwem o rozwód ;-) )
        Dzięki za informacje.
        Pozdrawiam z całkiem zasypanego Krakowa.
        Zachary.
    • Gość: ona Re: Pomocy !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.04, 10:31
      Najlepszy jest hotel Ali baba 5 * all inclusiv super polecam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka