Dodaj do ulubionych

Kair ze Scan Holiday - kilka pytań

08.02.10, 09:47
Planujemy wybrać się na wycieczkę fakultatywną z Hurghady do Kairu
organizowaną przez Scan, stąd kilka pytań:

1. Jaki jest program tej wycieczki (piramidy, muzeum, wielki bazar i coś
jeszcze się mieści?)
2. W jakie dni jest organizowana?
3. Jaka jest cena?
Obserwuj wątek
    • dosko10 Re: Kair ze Scan Holiday - kilka pytań 08.02.10, 10:44
      Z tego co pamiętam :
      - wyjazd ok 1:30 z hotelu - dojazd na 9 do Piramid
      - około 2 h w piramidach, sfinks ect. Wejscie do Heopsa dodtakowo
      płatne - 100 funtów (nie polecam - strata kasy)
      - sklep z papirusami
      - perfumeria
      - muzeum w Kairze
      - na bazarze nie byliśmy - ponoć z tego powodu że był Ramadan.
      - powrót do hotelu ok 22.00

Koszt jak się nie mylę 85 USD za osobę w środy i soboty
      • m.malena Re: Kair ze Scan Holiday - kilka pytań 08.02.10, 12:21
        Serdeczne dzięki
        • janan2 Re: Kair ze Scan Holiday - kilka pytań 08.02.10, 13:29
          m.malena napisała:

> Serdeczne dzięki
          Co do cen spokojnie.Dolar szaleje póki co.Wybierz opcję koniecznie
          dwa dni.Cena się zmieni.Ale wrócisz "bardziej wypoczęta" i będziesz
          miała program pełny do zwiedzenia.Gonitwa też będzie,ale warto
          odwiedzić Shaqqala czy meczet Alego.Będzie przerwa na hotelową
          noc,ewentualnie nocny Kair (dosatkowo)umyć się,pospać skonana po
          pierwszym forsownym dniu.Ale warto.Na miejscu dopytasz czy nie
          koliduje z wylotem.Dwa dni przed to norma,bo bywają zaskoczenia.
          • strus1977 Re: Kair ze Scan Holiday - kilka pytań 08.02.10, 19:29
            Ja byłem co prawda na własną rękę w Kairze ale również polecam 2 dni.
            Jest to wg mnie absolutne minimum. 1 dzień można sobie darować bo
            wszędzie w biegu a i tak niewiele zobaczysz. Nocny Kair jest dopiero
            piękny :)
            • cappricio Re: Kair ze Scan Holiday - kilka pytań 08.02.10, 20:59
              czy wejście do muzeum jest w cenie wycieczki oferowanej przez
              rezydenta? czy w ogóle są jakieś dodatkowe opłaty?
              jak wygląda sprawa z posiłkami w trakcie Kairu, czy biuro/hotel
              zapewnia jakieś jedzonko/picie czy trzeba sobie to na własną rękę
              zorganizować?
              jadę do Egiptu ze Scanem, więc to ich świadczenia mnie najbardziej
              interesują :)
              • janan2 Re: Kair ze Scan Holiday - kilka pytań 08.02.10, 21:17
                cappricio napisała:
                > jadę do Egiptu ze Scanem, więc to ich świadczenia mnie najbardziej
                > interesują :)
                Jeśli u rezydenta to wszystko w cenie z jedzonkiem czy wejściem do
                muzeum.Nawet bakszysz 5$ dla kierowcy też w cenie co nie znaczy że
                na koniec podróży znowu wyciągną tacę po następne 5.Dla kierowcy i
                przewodnika.Nie ma znaczenia z jakim biurem,zasady i obyczaje
                jednakowe dla wszystkich.W hotelu dostaniesz pakiet(śniadanko)
                bardziej lub mniej mierne,pooootem dłuuugo nic,no bo w drodze.Potem
                zwiedzanie od starożytnego Kairu po Gizę a potem w zależności 1 czy
                dwa dni.Po drodze obiad.Wszystko w cenie.Jak dwa dni to pośpisz
                padnięty,śniadanko,zwiedzanie obiadek i dłuuuga droga
                powrotna,powodzenia.
                • kasia_p45 Re: Kair ze Scan Holiday - kilka pytań 08.02.10, 21:33
                  Janan pakiet sniadaniowy dostaniesz jak go sobie wczesniej
                  zamowisz :P
                  • janan2 Re: Kair ze Scan Holiday - kilka pytań 08.02.10, 21:45
                    kasia_p45 napisała:

> Janan pakiet sniadaniowy dostaniesz jak go sobie wczesniej
                    > zamowisz :P

Madrala!!!sie odezwała.Mnie dali.Czekał na recepcji.Nic nie
                    zamawiałem bo to działka biura.Za to płaciłem a reszta gooowno mnie
                    obchodzi.Magłem zapomniec,ale to niemożliwe przy mojej
                    starej.Zreszta ja z pośledniejszego hotelu.Raz mi się trafił taki
                    wypad i drugiego nie będzie.Wolę samopas.U Ciebie mogło być
                    inaczej.Nie przeczę niczemu,ale mnie daleko do lektyki,baldachimu
                    czy tam piuropuszy chłodząco-wachlujących w upale npo drodze.Fakt
                    jest taki ze wszystko w cenie.Woda koniecznie własna minimum 4 l na
                    personę.Jeśli było inaczej to raczej Ty żle trafiłaś.Wszystkie
                    fakultety mają jednakowe procedury.
                    • kasia_p45 Re: Kair ze Scan Holiday - kilka pytań 08.02.10, 21:50
                      A dlaczego mialabym zle trafic? Ja zawsze staram sie byc dobrze
                      zorganizowana... Wody do Kairu mialam wystarczajaca ilosc...
                      Wczesniej kupilismy w markecie za psie pieniadze. Pakiety zawsze
                      zamawialismy wieczorem. Nie mam pojecia czy biuro zamawialo za nas.
                      My zamawialismy sobie sami :)) A ze fakultety sa mniej wiecej
                      podobnie zorganizowane to przeciez napisalam wczesniej :P
                  • janan2 Re: Kair ze Scan Holiday - kilka pytań 08.02.10, 21:51
                    kasia_p45 napisała:

> Janan pakiet sniadaniowy dostaniesz jak go sobie wczesniej
                    > zamowisz :P
                    A tak wogóle gdzie byłaś jak Cię nie było.Brak Twoich cennych uwag
                    o "koledze" nie wspominając.Nie drażnij,dziś.
                    • kasia_p45 Re: Kair ze Scan Holiday - kilka pytań 08.02.10, 21:52
                      Caly czas tu jestem tylko nie zawsze sie odzywam... czasem mi sie
                      nie chce. A ty sobie nie drwij tu bo obudzisz stare wampiry :)
              • kasia_p45 Re: Kair ze Scan Holiday - kilka pytań 08.02.10, 21:26

Tez bylam w Egipcie ze Scanem a teraz pojade z TUI.. Oba biura w
                Egipcie obsluguje egipska agencja TRAVCO. Tak, ze na wszystkie
                fakultety pojedziesz z firma TRAVCO.
                Jest to bardzo dobrze zorganizowana firma przewozowa.. maja autokary
                wysokiej klasy i mniejsze busiki. Byłam z nimi na kilku fakultetach
                i m.in. w Kairze. Z tego co pamietam wszystko było w cenie łącznie z
                obiadem na statku zacumowanym na NILU. Jedynie trzeba było zapłacic
                (jak ktos chcial) za wejscie do sali z mumiami w muzeum kairskim i
                chyba za wejscie do piramid... No i jeszcze jak nie masz swojej wody
                do picia to kupujesz u kierowcy (ok 2 dolary za małą butelke). W
                cenie wycieczki masz tylko obiad wiec z hotelu trzeba zabrac pakiet
                sniadaniowy i warto cos miec na kolacje bo pozniej nic juz nie ma do
                jedzenia i raczej nigdzie nic nie kupisz. Dobrze zabrac kilka
                butelek z woda mineralna zakupioną wczesniej w markecie (wychodzi
                taniej).. Zresztą wydaje mi sie , ze wszystkie fakultety
                zorganizowane sa podobnie.. niezaleznie od biura z ktorym jedziesz.
                • m.malena Re: Kair ze Scan Holiday - kilka pytań 09.02.10, 09:18
                  Dziękuję raz jeszcze za wszystkie odpowiedzi. Gwoli ścisłości ja już w Kairze
                  byłam (właśnie na wycieczce dwudniowej), ale teraz jedziemy na zaledwie tydzień
                  więc ta opcja nie wchodzi w grę. Spokojnie, za rok albo dwa wybieramy się na
                  dłużej i na gruntowniejsze zwiedzanie, teraz chodzi o to by osoba, która ze mną
                  jedzie "liznęła" piramid;) Pozdrawiam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka