Dodaj do ulubionych

Pozdrawiam z Kairu

15.06.10, 19:08
Zostane tutaj jeszcze 3 dni i wracam do Izraela. Co musze koniecznie zaobaczyc? Mam porzadny przewodnik, ale chcialbym przepuscic to przez filtr tzw. zyciowego doswiadczenia forumowiczow.

Zabytki starozytnego Egiptu mnie nie interesuja.

Rejs po Nilu odpada, bo nie lubie smrodu, jutro wybieram sie do slynnego muzeum:
www.egyptianmuseum.gov.eg/

Ktore meczety warto zobaczyc z bliska? Czy slawetne miasto umarlych jest rzeczywiscie niebezpieczne?

Obserwuj wątek
    • miriam_73 Re: Pozdrawiam z Kairu 15.06.10, 19:26
      Absztyś, wszelki duch... ;-)

Koniecznie Rifai i Hassana, Ibn Tuluna, kompleks Al Ghuri i Al Azhar, jesli Ci
      się uda wejśc to warto też do Barquqa i sąsiednich madras. Kair koptyjski i
      stara synagoga Ben Ezry. Parki. Wieza telewizyjna.
      • absztyfikant Re: Pozdrawiam z Kairu 15.06.10, 19:51
        Do Ben Ezra pojde chyba pojutrze, mieszkam w ogole 2 ulice od synagogi Szaar
        Haszamajim;)

A jak znalezc te? I jak najlatwiej sie tam dostac? I za ile ?:P
        en.wikipedia.org/wiki/Maimonides_Synagogue

To jest ta wieza TV?
        en.wikipedia.org/wiki/Cairo_Tower

> Koniecznie Rifai i Hassana, Ibn Tuluna, kompleks Al Ghuri i Al Azhar, jesli
        Ci się uda wejśc to warto też do Barquqa i sąsiednich madras.

Ile czasu powinienem poswiecic na muzeum egipskie? Pojedziemy tam zapewne ok. 10
        rano. Czy w ciagu tego samego dnia idzie ogarnac te miejsca, ktore wymienilas?

P.S.

To miasto mnie przerasta... ;)
        • miriam_73 Re: Pozdrawiam z Kairu 16.06.10, 23:04
          Cholera, nie wiem, ale jeśli to ma być w średniowiecznym Kairze, to
          obstawiałabym lokalizację w pobliżu skrzyżowania Shari Bur Said i Muski. Trzeba
          - idąc od strony placu przy meczecie Husseina przez zaułki Khan Al Challili
          równolegle do Muski i Shaar Azhar przejść jeszcze jakby "na tyły" ciągu madras,
          meczetów i wikkali wśród
          których jest meczet Barquqa, tam w jednym z zaułków na pewno są jakieś budynki
          żydowskie, ale nigdy nie miałam okazji i czasu bliżej tego zbadać.

Czas w muzeum jest wypadkową zainteresowań, tłoku, temperatury, bolących nóg,
          itp. Można "raz dwa", po łebkach - kilka najważniejszych rzeczy, w tym
          oczywiście Tutek oraz mumie królewskie a można i wiele godzin, dni... :)

wszystko na raz w jednym dniu? Wątpię, czy dasz radę - odległości i korki są w
          Kairze... - wiesz jakie... Spod muzeum warto wskoczyć od razu do metra i
          podjechać do Koptów do stacji Mar Girgis. A wieża - koniecznie wczesnym
          zmierzchem, byle nie w piątek bo są kolejki.
          • absztyfikant Re: Pozdrawiam z Kairu 17.06.10, 20:14
            Bylem u Koptow. Syf nieziemski.

fotoforum.gazeta.pl/photo/2/nf/oh/uuim/EsbiasRNHH76ixVsvX.jpg
            Przed synagoga hucpowaty straznik zakazal mi robienia zdjec i odeslal mnie do
            departamentu starozytnosci, gdzie moge dostac zgode na robienie zdjec za 200
            USD. Mialem ochote mu strzelic piache w ryja, bo wykrzykiwal ze 200 USD to jest
            ttykle co nic, na co mu odpowiedzialem, ze skoro tak, to niech mi da 50.

Ale i tak ukradkiem trzasnalem kilka zdjec. Moi znajomi go zagadywali ;)))))

fotoforum.gazeta.pl/photo/2/nf/oh/uuim/aEw398BYIdr2OhMMKX.jpg
            Na wieze wjechalem jakies 3 godziny temu i troche sie rozczarowalem, bo bylem na
            minarecie przy tym ohydnym bazarze Khan Al-Khalili.
            fotoforum.gazeta.pl/photo/2/nf/oh/uuim/FTlYiadl6adS4COXBX.jpg
            Kilka widoczkow z minaretu:
            fotoforum.gazeta.pl/photo/2/nf/oh/uuim/YLKdaBTJYtgYqe418X.jpg
            fotoforum.gazeta.pl/photo/2/nf/oh/uuim/z14JxiSzSFFdK1zIKX.jpg
            Z gory Kair wyglada o niebo lepiej niz z poziomu przechodnia - jesli wiesz co
            mam na mysli:)

Dopiero pozniej znalazlem ladniejsza czesc tego bazaru:
            fotoforum.gazeta.pl/photo/2/nf/oh/uuim/H7LdKPRVMzdoENi6JX.jpg
            fotoforum.gazeta.pl/photo/2/nf/oh/uuim/Jb1EWv73rpapixb9mX.jpg
            Jutro na pare godzin przed szabatem pojde do Szaar Haszamajim i sie zapytam o
            wskazowki, bo podobno garstka zydowskich staruszkow jeszcze tu mieszka.

Najlepsza byla taksowka, ktora wracalem do hotelu - zabytek juz dzisiaj i to
            dobrze znany starszym Polakom;)
            fotoforum.gazeta.pl/photo/2/nf/oh/uuim/bE8ohYnEwSuCUB1M8X.jpg
            Miasto gigantyczne, ludzie na ogol sympatyczni (niestety w zdecydowanej
            wiekszosci nie mowia po angielsku), ale brud mnie dobija. Nawet toaleta w muzeum
            egipskim wola o pomste do nieba. Jutro wybieram sie do cytadeli.

A propos, jak najlepiej wrocic do Taby? Co polecasz?
            • miriam_73 Re: Pozdrawiam z Kairu 17.06.10, 20:55
              Nie wiem czy jest coś bezpośredniego. Wiem tylko że Super Jet i East Delta na
              pewno jeździ do Sharm oraz do El Tur i z SSH można dalej busem pojechać do
              Dahab, Nuweiby i Taby (tę trasę operuje chyba tylko East Delta).
              • absztyfikant Re: Pozdrawiam z Kairu 17.06.10, 21:52
                A slyszalas cos o promach? Mozna sie jakos zabrac stad droga morska do ereca?
                Albo chociaz do Akaby?
                • miriam_73 Re: Pozdrawiam z Kairu 18.06.10, 12:29
                  Wychodzi mi na to, że z Kairu do Taby operuje raz lot o 20.15 dziennie Egyptair,
                  na przyszły tydzień bilet one-way kosztuje 407 EGP. Sprawdź sobie ewentualnie tę
                  opcję (albo samolot do SSH, cena podobna, i stamtąd dalej bus).
                  • absztyfikant Re: Pozdrawiam z Kairu 19.06.10, 19:47
                    Pojechalem autobusem East Delta z dworca autobusowego Turgoman (czy jakos tak) w
                    Kairze. Tylko 70 funtow do Taby, klimatyzowany.

Uklony z Eilatu;)
                    • miriam_73 Re: Pozdrawiam z Kairu 20.06.10, 13:46
                      Turgoman/Turguman. Jofi :) Ile czasu trwa podróż? Udało Ci się znaleźć tę
                      odnowioną synagogę?

Mogę mieć prośbę? Czy mógłbyś mi podać aktualne ceny takich rzeczy jak kawa,
                      woda, kanapki, lody itp. w Erecu? Moje Staruszki lecą za miesiąc, a ja mam
                      niezbyt świeży stan wiedzy ;-)
                      • absztyfikant Re: Pozdrawiam z Kairu 21.06.10, 09:22
                        Espresso w cafe Aroma kosztuje 7 szekli, wod mineralna niegazowana w sklepie 8
                        szekli, lodow nie jadam, wiec nie wiem, ale sie dowiem, a kanapki zazwyczaj
                        10-11 szekli. Szoarma w lafie 30 szekli, falafel w picie 20 szekli. Papierochy
                        20 szekli. Ceny usrednione.
                      • absztyfikant Re: Pozdrawiam z Kairu 21.06.10, 09:25
                        Podroz trwala 6 godzin, z postojem na kawe i paierocha. Znalazlem tylko 2
                        synagogi: Ben Ezra i Szaar Haszamajim.
                    • pioraj Re: Pozdrawiam z Kairu 14.10.10, 19:36
                      witaj,
                      mam pytanie dotyczace twojej podrozy bo sam za chwile bede tak chcial pojechac czyli z kairu do taby. czy kupowales bilet na east delta bus wczesniej czy u kierowcy przed wyjazdem ? czy moze pamietasz czy duzo jest polaczen dziennie do taby z kairu?
                      z tego co czytalem wracales do kraju juz bezpośrednio z izraela. ja chce wracac z powrotem przez przejscie w taba. chyba powrót do egiptu (bede mial wize wielokrotna ktora zrobie sobie w ambasadzie) jest mniej skomplikowany?
                      pozdrawiam serdecznie
                      piotr
    • miriam_73 Re: Pozdrawiam z Kairu 17.06.10, 21:02
      Znalazłam coś takiego:
      www.egyptianhostel.com/buses_schedule.htm
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka