Dodaj do ulubionych

Upadek Selectursa- co dalej?

21.09.10, 18:29
Wiem że to ani pierwsze ani ostatnie BP jakie upadło, ale jednak Selecturs- członek Polskiej Izby Turystyki, posiadacz certyfikatu "Solidna Firma", mowiło sie o ich wejściu na giełdę.Ni jak nie da się ich porównać np. Z Kopernikiem. A tu klops. Mi osobiście jeszcze w dniu ogloszenia upadlości ofertę last minute na maila przysłali. To był naprawdę superlast
Ciekaw jestem jak to wydarzenie wpłynie na zaufanie do biur podróży w ogule. Oczywiście znajdą się tacy co lataja tylko z Niemiec i ich to rybka ale większość zmuszona jest korzystać z polskich biur bądź polskich filii.
Jaki wobec tego waszym zdaniem będzie przyszły sezon?
Obserwuj wątek
    • colin1974 Re: Upadek Selectursa- co dalej? 21.09.10, 19:06
      Pewnie znowu jakieś BP upadnie ale jakie ??
      Zawsze jest ryzyko ,ale my staramy się latać w połowie czerwca co jest w miare bezpieczne bo patrząc w stecz biura padały w miesiącach od lipca do września.
      Zaryzykowałem i kupiłem znowu firsta w Fun Fun na czerwiec 2011 ,czy zrobiłem dobrze zobaczymy ??
      • blueazur Re: Upadek Selectursa- co dalej? 21.09.10, 20:20
        Stawiam, że następne będą SunFun albo Triada. Jako pierwsze mają ofertę na lato 2011. Czy to znaczy,że brak im kasy na bieżącą działalność? To się okaże. Wszak biura zaliczane do lepsiejszych (TUI, Scan, Neckermann) oferty na tak odległy sezon mają jako ostatnie.
        W branży turystycznej za najbardziej "cienki" i ryzykowny uważany jest SF. Pozyjemy zobaczymy.
    • grodek75 Re: Upadek Selectursa- co dalej? 21.09.10, 22:24
      deimos2009 napisał:
      Wiem że to ani pierwsze ani ostatnie BP jakie upadło, ale jednak Selecturs- członek Polskiej Izby Turystyki, posiadacz certyfikatu "Solidna Firma", mowiło sie o ich wejściu na giełdę...

Po pierwsze nie sugeruj się przynależnością do PIT, bo to żaden wyznacznik. To organizacja, która jest przechowalnią "kolesi", a jej glówną działalnością jest wymuszanie haraczu od biur podróży w zamian za umieszczenie na swojej liście. Poza tym ta "organizacja" nie robi nic. Nawet w wypadku bankructwa BP nie kiwa palcem w obronie turystów.
      Z certyfikatem "Rzetelna Firma" jest podobnie. Zapłacisz to go otrzymasz.

...Ni jak nie da się ich porównać np. Z Kopernikiem. A tu klops. Mi osobiście jeszcze w dniu ogloszenia upadlości ofertę last minute na maila przysłali. To był naprawdę superlast...

No właśnie da się porównać. Jedni i drudzy zbankrutowali. W czym Selectours jest lepszy? Może nie zostawił ludzi na lodzie? A co do super lastów. Może właśnie dlatego się "położyli"?
      • deimos2009 Re: Upadek Selectursa- co dalej? 22.09.10, 00:29
        Ależ ja niczym się nie sugeruję! Po prostu wróże z fusów. Wiem na czym te certyfikaty polegają. Pytam raczej jak brak zaufania do BP ( a taki nie wątpliwie nastąpi) przełoży się na organizację wyjazdów w przyszłym roku.
        • flyr Re: Upadek Selectursa- co dalej? 22.09.10, 11:46
          dla mnie własnie groźne jest sprzedawanie we wrześniu 2010 ofert na lato 2011 . Przecież to typowa piramida finansowa . Jak ktoś słusznie zauważył pewnie im brak kasy na bieżąca działalność . I na miejscu colina bym sie tak nie cieszył że jedzie w czercu bo całe te SUN FUN i Triada zresztą też ( mam taka nadzieję ) może wywinąć fikołka duuużo wcześniej . Dla mnie czarno na białym piramidka finansowa i tyle .
          • kiniusia300 Re: Upadek Selectursa- co dalej? 22.09.10, 12:27
            ja co roku wykupuję firsta już koło grudnia ale w tym roku zamierzam sie wstrzymać.A takie opinie że SF czy Triada mają problemy pewnie im nie pomogą bo ja po takich sugestiach pomine ich katalogi.
            • flyr Re: Upadek Selectursa- co dalej? 22.09.10, 12:34
              i słusznie zrobisz .
              • colin1974 Re: Upadek Selectursa- co dalej? 22.09.10, 14:21
                W zeszłym roku wykupiłem na początku pażdziernika firsta z Sun Fun na czerwiec 2010 i pisano mi dosłownie to samo że nie doczekam i biuro padnie ,a ja poleciałem ,wróciłem i robie to samo co rok temu .
                Nie macie gwarancji że kupując wakacje w czerwcu biuro nie padnie w lipcu .
                Mam nadzieje że Sun Fun przetrwa do lata 2011 .
                • polokokt Re: Upadek Selectursa- co dalej? 22.09.10, 14:46
                  biorąc pod uwagę, iż Select sprzedawał wycieczki jeszcze dzień przed ogłoszeniem upadłości (i nikomu nawet oko nie mrugnęło), to kupowanie rok wczesniej, czy dzien wczesniej wiąże się chyba z takim samym prawdopodobienstwem trafienia na minę. Osobiscie jesli cena/hotel by mi odpowiadalo, biuro bylo od dlugich lat na rynku (triada, AlfaStar, Neckerman, ScanHoliday...) to nie miałbym watpliwosci co do kupna.
                  • flyr Re: Upadek Selectursa- co dalej? 22.09.10, 14:54
                    to wolny kraj i mozna kupować gdzie sie chce i kiedy sie chce , zadziwiajace jest tylko to że ofert sa prawie z rocznym wyprzedzeniem . Ciekawi mnie jak oni i kiedy podopinali kotrakty z poszczególnymi hotelami ? Jakoś w cuda i cudeńka mi ciezko uwierzyć dlatego ja zachowuje daleko idacy spokój i mam ich oferty w nosie . Poza tym patrzyłem pod swoim kontem tak z ciekawości na oferte SF ( bo Triady nie tykam ) i nic powalajacego nie znalazłem .
                    • colin1974 Re: Upadek Selectursa- co dalej? 22.09.10, 15:40
                      No to pewnie nie masz dzieci bo różnica pomiędzy 1300 zł ,a 390 zł za pobyt z przelotem jest duża.
                      • flyr Re: Upadek Selectursa- co dalej? 22.09.10, 15:57
                        owszem mam ale ta róznica nie jest aż tak zabójcza żeby teraz kupować oferty nie znając zupełnie tego co zaproponuje konkurencja . Owszem wystartowali pierwsi i nic więcej . Nie ma tam hotelu na miare Iberotela Makadi Oasis czy też Nubiana za poeidzmy 1500 od osoby i do tego dziecko za 390 . Wtedy bym pomyslał ale tylko pomyslał bo i tak pachnie to piramidą finansowa a raczej brakiem płynności finansowej . I jeszcze jedno skoro konkurencja jeszcze nie poazała na co ja stać to wiadomo że przy znajomości juz ofert Triady czy SF nie bedzie gorsza a jest duża nadzieja że lepsza . No nie wiem dla mnie to jest chore i tyle ale gratuluje odwagi .
                        • colin1974 Re: Upadek Selectursa- co dalej? 22.09.10, 18:22
                          900 zł to dużo ,a jeśli chodzi o oferte dokładnie rok temu z Sun Fun na początku pazdziernika zarezerwowałem Sunrise Royal Makadi za 6300 za 2+1 i potem śledząc inne BP nikt nie miał niższej ceny wręcz przeciwnie nawet w lastach było dużo drożej.Teraz rezerwując Iberotel Aquamarine za 6250 zł za 2 tygodnie płace najmniej od kilku lat więc czemu nie skoro wszędzie trąbią że wakacje będą droższe o 10-15 % niż w 2010 roku.Nie wieże żeby jakieś BP sprzedało mi ten konkretny hotel w tej samej lub niższej cenie .
                          • flyr Re: Upadek Selectursa- co dalej? 22.09.10, 18:27
                            cóz moge napisac mam nadzieje że bedziesz miał udane wakacje , złego Ci oczywiście nie życzę . Pzdr
                            • colin1974 Re: Upadek Selectursa- co dalej? 22.09.10, 19:35
                              Ryzyko jest zawsze nawet na 2-3 tygodnie przed wylotem ,a pewne teraz to chyba tylko Neck,Tui i Scan-pozdrawiam
                              • flyr Re: Upadek Selectursa- co dalej? 22.09.10, 19:45
                                dlatego ja zwykle stawiam na TUI lub SCAN . Żecze Tobie i sobie udanego Egiptowania w 2011 .
                                • colin1974 Re: Upadek Selectursa- co dalej? 23.09.10, 09:05
                                  Dzięki i wzajemnie
                • renle Re: Upadek Selectursa- co dalej? 23.09.10, 09:41
                  Alfa Star też ma już oferty na lato 2011 :-) A specjalizują się w wycieczkach do Egiptu ;-)
                  • colin1974 Re: Upadek Selectursa- co dalej? 23.09.10, 20:38
                    Przeglądałem ale nie ma tam dla nas nic godnego uwagi ,a i cenowo gorzej wypadają od SF tak więc chyba zrobiłem dobrze rezerwując SF bo czekałem na AS żeby porównać z ciekawości.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka