IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.04, 14:38
Hurghada 4-11.04.04
alfa star-udany pobyt , co prawda zmieniono nam hotel z 3* na 4*-Aida Verdi
więcnie wnoszę pretensji,odlot do Polski mieliśmy o godz. 23.20 i tu
równieżmiła niespodzianka nie wyrzucono nas z pokoi hotelowych o godz.12 tak
jak kończy się doba hotelowa lecz udostepniono nam pokoje do godz.20 +
świadczenia tzn. obiadokolacja o godz.19
Obsługa b.miła ,nikt nie domagał sie bakszyszu.Luksor-wycieczka pełna wrażeń,
niezapomniane przeżycie ,safari - wspaniała jazda jeepami ,niesamowite widoki
pustynne , zachod słońca nocą gwiazdy na wyciągniecie ręki .
To był mój pierwszy raz w Egipcie i już wiem że nie ostatni!!!
Zajrzyjcie do postu "dlaczego chce wrócić do Egiptu "

Ludzie - zabierajcie do Egiptu dobry humor , uśmiech , optymizm , albo uczcie
sie tego od egipcjan.
Nie bądzcie upierdliwi a problemy zostawcie w Polsce.
Tam jest cudownie jak w bajce.
Obserwuj wątek
    • Gość: makavity Re: tam jest cudownie jak w bajce IP: *.daewoo.com.pl 15.04.04, 08:49
      tak, tak - zapomniałas tylko dodac że aby poczuć się jak w bajce musisz mieć
      kase :D
      Każdego wieczora wychodziłem na miasto aby poczuć atmosferę zycia miejscowej
      ludności. To co widziałem nie nastraja optymistycznie. Brak higieny (np. co i
      rusz ktos dłubie paluchem w nosie), niedbalstwo, niechlujstwo, a czasem po
      prostu zwykła bida. Te rozwalające się lepianki, te wraki aut, żebrzące kobity
      z dziećmi na rękach etc. Najgojrzej jednak można było poczuć się wtedy, gdy na
      oko 10-letnie dzieciaki w brudnych łachach latały wokól ciebie z wielką
      drewnaną skrzynią na ramieniu, cieniutkim dziecięcym głosikiem prosząc o
      możliwosc wypastowania ci butów za drobną opłatą.
      Tak, Egipt to raj z dużym odsetkiem analfabetów, w którym niewykształcone
      społeczeństwo trzymane jest w ryzach przez nakazy moralne islamu (zakaz
      spożywania alkoholu) i wszechobecną policję.

Śnij swą bajkę dalej i nie ruszaj się na krok ze swojego pięciogwiazdkowego
      resortu :)
      • Gość: cs Nakazy moralne to nie taka znowu zla rzecz IP: 195.215.5.* 15.04.04, 09:42
        >> społeczeństwo trzymane jest w ryzach przez nakazy moralne islamu (zakaz
        >> spożywania alkoholu)

no tak, to prawie ludobojstwo, tego nie przezyje zaden Polak :o)

Popatrz sobie na nasze male ( i duze tez ) miasteczka i wsie - taka sama
        ciemnota, zacofanie, bieda, brud, brak higieny, bezrobocie.
        A do tego przrestepczosc na niespotykanym poziomie, zlodziejstwo, machinacje na
        kazdym kroku i pijanstwo - to wszystko nie wystawia dobrego swiadectwa
        spoleczenstwu o tak ponoc "wysokiej" etyce chrzescijanskiej.

Gdzie tu widzisz przewage nad spoleczenstwem islamskim ?
        • Gość: re Re: Nakazy moralne to nie taka znowu zla rzecz IP: *.daewoo.com.pl / *.daewoo.com.pl 15.04.04, 10:54
          ależ ja wcale nie sadze ze nakazy to zla rzecz :D - zwlaszcza w przypadku Arabów :)

> Gdzie tu widzisz przewage nad spoleczenstwem islamskim ?
          głównie w telewizji widzę :)

A tak juz bardziej serio to warto porównać choćby odsetek analfabetóww spoleczenstwie i dochód na głowe brutto.
          Po za tym zwróc uwagę ze - wyjąwszy pzypadki skrajnej patologii -NASZE DZIECI W CIĄGU DNIA SIEDZĄ W SZKOŁACH, a nie w rozklekotanych minibusach gdzie
          pełnią obowiązki bileterów-naganiaczy (że już o czyscicielach butów nie wspomnę).
          BTW-> post powyżej nie był wynikiem frustracji tylko sarkastyczną reakcją na nazwanie Egiptu przez autorkę topiku bajkową krainą.
          • Gość: cs Re: Nakazy moralne to nie taka znowu zla rzecz IP: *.k241.webspeed.dk 15.04.04, 22:17
            oczywiscie, po prostu rozbawil mnie ten kawalek:
            >> społeczeństwo trzymane jest w ryzach przez nakazy moralne islamu (zakaz
            >> spożywania alkoholu)

ale rozumiem o co Ci chodzi. Moze to i wina islamu, a moze innych uwarunkowan,
            w koncu na swiecie sa takze biedne regiony, gdzie zycie nie jest lepsze, a nie
            sa one islamskie, chociazby Ameryka Poludniowa, Afryka w ogromnej wiekszosci i
            duza czesc Azji...
      • Gość: beata Re: tam jest cudownie jak w bajce IP: 62.139.254.* 16.04.04, 00:51
        czlowieku nie widziales zalanych ludzi na naszych ulicach gdzie mnie jako
        kobiecie strach isc wieczorem samej do domu. nie widziales mlodziezy co Cie
        okrasc moze w bialy dzien.. a bieda.. do Egiptu Chin Indii nie jezdzi sie
        ogladac bogactwo.. ale klimat tej kultury... KULTURY.. czy staroegipskiej czy
        arabskiej.. ta ostatnia z pewnoscia jest specyficzna . Jedni jej nie znosza,
        inni kochaja.Znam wielu ludzi ktorzy w panstwach araabskich czuja sie znacznie
        bezpieczniej niz u nas... i tych ktorzy nie lubia krajow arabaskich... i do
        nich jezdza.. dziwne, nie?
    • Gość: DoDa Re: Hurghada IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.04, 15:39
      czytasz nieuważnie,odnoszę wrażenie,że wiesz wszystko lepiej,no a najlepiejto
      umieszkrytykować i narzekać.
      1.wykupiłam hotel 3* w last minute (999 zł)tak więc nie nastawiłam sie na luksus
      2.moja kasa to dosłpwnie kieszonkowe a i tym dzieliłam się (bakszysz}
      zbiedniejszymi ode mnie.Jak sie chce to można!.Nie siedziałam w hotelu- jak
      doczytasz był Luksor,Dolina Królów Hatszepsut,safari i co wieczórarabska
      promenada w HGH.Egipcjanie potrafią cieszyć się że żyją, Polak musi wypić
      drinka żeby się wyluzować a i wtedy różnie na tym wychodzi.Totam wieczorami
      przesiadywałam w sklepikach ucząc alfabetu łacińskiego,bo to on arab chce
      nauczyć się po polsku,to tam piłam karkade i rozmawiałam o różnicach
      społecznych (do tego nie potrzeba kasy!),gdy ty patrzyłeś jak ktoś dłubie w
      nosie.
      Właśnie ten kraj naładował mnie energią życzliwością,optymizmem,a wyjeżdżalam
      taka przydeptana.Dlategostaram się docenić to co otrzymałam w darze-błękit
      wody,cieplo słońca,usmiech ludzi itp. itd.
      Ja jestem z tej bajki , a ty? , może z bajki "kto sie boi czarnego luda" a może
      jesteś wilkiem z bajki o czerwonym kapturku ?
      • Gość: makavity Re: Hurghada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.04, 10:55
        Nie przejmuj się zbytnio - może po prostu mamy odmienne spojrzenie na
        rzeczywistość :) Zdaje się ze jestes "zauroczona" Egiptem, a od takiej osoby
        trudno przecież wymagać obiektywizmu.

Ps. jestem z bajki "Tajemnica szyfru Marabuta"
    • tamara.x Re: Hurghada 15.04.04, 16:05
      Moment... , czegos tu nie rozumiem dziewczyna pisze, ze czuła sie fantastycznie
      jak w bajce, ze był to bardzo udany wyjazd i ze nie ma na co narzekać- to chyba
      dobrze, co? A więć skąd tak głupawy komentarz panie makavity?
      Doda nie tłumacz się malkontentom, gratuluję wyjazdu! Ja wybieram się pod
      koniec maja ale chyba z eximem.
      • Gość: ksia Re: Hurghada IP: 62.233.233.* 15.04.04, 18:23
        Pozdrawiam DoDa!
        My też wróciliśmy zauroczeni zEgiptu, nigdy chyba jeszcze nie miałam takivh
        wspaniałych wakacji. Wracamy tam chyba jesienią.
        Byliśmy z Eximem, hotel ** Sultana w Hurghadzie, wszystko było ok, a
        narzekających Polaków/Rosjan/Słowaków itd. po prostu unikałam - nie ma sensu
        psuć sobie humoru.
      • Gość: ala Re: Hurghada IP: 62.139.254.* 16.04.04, 00:53
        a z eximem z eximem.. zapraszamy :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka