Dodaj do ulubionych

czy wyjazd do Sharm jest bezpieczny?

02.07.11, 17:54
witam
proszę o informację na temat aktualnej sytuacji w Egipcie, konkretnie Sharm,,czy jest bezpiecznie?, szukam dobrego miejsca na urlop i Egipt wydaje się być najlepszym dla mnie,,
znalazłam ciekawą ofertę i porównując ją do ofert w Turcji jest dużo bardziej atrakcyjna--tylko ta niepewność zmian i zamieszek w Egipcie.
czy ktoś mi udzieli informacji?dziękuję...
Obserwuj wątek
    • mrozikulus Re: czy wyjazd do Sharm jest bezpieczny? 02.07.11, 18:03
      krakuskaa napisała:

> witam
      > proszę o informację na temat aktualnej sytuacji w Egipcie, konkretnie Sharm,,c
      > zy jest bezpiecznie?, szukam dobrego miejsca na urlop i Egipt wydaje się być na
      > jlepszym dla mnie,,
      > znalazłam ciekawą ofertę i porównując ją do ofert w Turcji jest dużo bardziej a
      > trakcyjna--tylko ta niepewność zmian i zamieszek w Egipcie.

nie zadałaś sobie nawet minimum trudu i nie przejżałaś forum ... było ostatnio na ten temat pisane
      > czy ktoś mi udzieli informacji?dziękuję...
      • krakuskaa Re: czy wyjazd do Sharm jest bezpieczny? 02.07.11, 18:12
        zadałam sobie trud i przeczytałam wpisy, a pytanie zadałam z myślą o osobach które były w Sharm niedawno i mają orientację w tym jak jest na miejscu,,
        .. fakty z naszej tv też znam...
        • doral2 Re: czy wyjazd do Sharm jest bezpieczny? 02.07.11, 18:20
          nie zadałaś sobie trudu, nie kłam.
          jest kilka wpisów od osób które wróciły z sharm, nie czytałaś ich.
        • mrozikulus Re: czy wyjazd do Sharm jest bezpieczny? 02.07.11, 18:21
          krakuskaa napisała:

> zadałam sobie trud i przeczytałam wpisy, a pytanie zadałam z myślą o osobach kt
          > óre były w Sharm niedawno i mają orientację w tym jak jest na miejscu,,
          > .. fakty z naszej tv też znam...

leć i ciesz się wypoczynkiem
        • erloy3 Re: czy wyjazd do Sharm jest bezpieczny? 02.07.11, 19:23
          Nie chce ci się przejrzeć forum (nie dotarłaś nawet na 2-ga stronę) a chce ci się jechać w taką daleką podróż?
          Nie lepiej posiedzieć przed telewizorem i poklikać pilotem?
          Na Travel Channel ładne programy dają.
    • marek.dumle Re: czy wyjazd do Sharm jest bezpieczny? 02.07.11, 19:19
      Odpowiem w sposób pokrętny :)

-z perspektywy osób, które często bywają w Egipcie, znają realia Egiptu i wiedzą, że Egipt zawsze "pod fasadą turystycznego raju" był nieco gorący - oni zapewne powiedzą "Sharm jest bezpieczny" bo zmiany, które nastąpiły w ostatnim okresie nie zmieniają aż tak bardzo ogólnej sytuacji Egiptu i zawsze do pobytu w Egipcie należy podchodzić z lekką rezerwą

-z perspektywy osób, które były ostatnio w Sharmie i siedziały przez 2 tygodnie w hotelu - oni zapewne powiedzą "Sharm jest bezpieczny, a egipscy kelnerzy przemili"

-z perspektywy Sharmowskich rezydentów i organizatorów turystyki - oni zapewne powiedzą "Sharm jest bezpieczny" bo nie byłoby dobrze żeby klientela jechała do Turcji

-z perspektywy osób, które śledzą egipskie media i fora dyskusyjne - oni zapewne powiedzą, że "Sharm nie jest bezpieczny" bo w ostatnim miesiącu znowu była strzelanina pomiędzy beduinami i wojskiem, co prawda nie w samym Sharmie przed hotelem, ale "wiadomo, że nie warto włazić między karabiny naindyczonych Egipcjan"

-z perspektywy realisty - jak będziesz miała pecha to samolot na Balicach wypadnie ci z pasa i nie trzeba będzie nawet Bractwa Muzułmańskiego z kindżałami...
      • erloy3 Re: czy wyjazd do Sharm jest bezpieczny? 02.07.11, 19:29
        marek.dumle napisał:
        > -z perspektywy osób, które były ostatnio w Sharmie i siedziały przez 2 tygodnie
        > w hotelu - oni zapewne powiedzą "Sharm jest bezpieczny, a egipscy kelnerzy prz
        > emili"
        Z perspektywy pobytu podczas najbardziej "gorącego" okresu (powrót na 3 dni przed obaleniem Mubaraka) powiem, że nawet chodząc w nocy po Sharm (okolice Naama Bay, Old Market i inne) czułem się bezpieczniej niż chodząc w nocy po naszych miastach. Najczęściej w ryj można dostać od pijanych gó...arzy a takich w Egipcie nie ma.
        Tak więc twoje perspektywy wyrobione na postach princa-aszrafa możesz sobie wsadzić
        • krakuskaa Re: czy wyjazd do Sharm jest bezpieczny? 02.07.11, 19:46
          dziękuję za opinie, wszystkim bez wyjątku:)
          także tym, którzy martwili się o to ile trudu poniosłam czytając wypowiedzi na forum

,,,zarezerwowałam,,,i mam nadzieję dobrze się bawić, wylot 12 lipca z Katowic

:) aha, to mój pierwszy raz w tym kraju:)
          • doral2 Re: czy wyjazd do Sharm jest bezpieczny? 02.07.11, 19:55
            nie jedziesz do ludożerców....
          • marek.dumle Re: czy wyjazd do Sharm jest bezpieczny? 02.07.11, 20:00
            I baw się dobrze :)
            I oczywiście zachowaj odrobinę ostrożności...
            Ma nadzieję, że jesteś przygotowana na nurki-snurki...
            • krakuskaa Re: czy wyjazd do Sharm jest bezpieczny? 02.07.11, 20:28
              hmmm na nurkowanie się nie przygotowałam:)
              ale na leżenie na plaży, to oczywiście....:)
              • marek.dumle Re: czy wyjazd do Sharm jest bezpieczny? 02.07.11, 21:33
                krakuskaa napisała:

> hmmm na nurkowanie się nie przygotowałam:)
                > ale na leżenie na plaży, to oczywiście....:)

Po paru dniach sama dojdziesz do wniosku: "ile można tak leżeć?!" :)
                A wtedy sama stwierdzisz, że nurki albo snurki to dobra rozrywka :)
                • irhana Re: czy wyjazd do Sharm jest bezpieczny? 02.07.11, 21:46
                  Nie wszyscy tak mają, ja nawet nie dotarłam ostatnio na plażę nie mowiąc już o jakichs snurkach czy nurkach :)))

Co do sytuacji w Sharm, to ja z perspektywy tych co tam uwielbiają przrbywac więc pewno nieobiektywnie, ale napiszę. W Sharm nie dzieje się nic niepokojacego, jest spokój, miła atmosfera, jak zawsze przyjaźni Egipcjanie, jesli nie wybierasz się nigdzie dalej to raczej nie masz się o co martwić.
                  • marek.dumle Re: czy wyjazd do Sharm jest bezpieczny? 02.07.11, 22:45
                    > jesli nie wybier
                    > asz się nigdzie dalej to raczej nie masz się o co martwić.

Dalej - czyli?
                    Jerozolima?
                    Petra?
                    Kair?
                    Kolorowy Kanion?
                    ...?
                    • irhana Re: czy wyjazd do Sharm jest bezpieczny? 03.07.11, 06:41
                      marek.dumle napisał:

> > jesli nie wybierasz się nigdzie dalej to raczej nie masz się o co martwić.
                      > Dalej - czyli?
                      > Jerozolima?
                      > Petra?
                      > Kair?
                      > Kolorowy Kanion?
                      > ...?

Jerozolima i Perta to nie Egipt i ja osobiscie nie mam pojecia jak tam teraz jest, bo w tych krajach nie byłam ostatnio ;) A tak serio to podobno wszystkie wycieczki sa organizowane i jak do tej pory nikomu nic złego sie nie stało. Można wiec chyba załozyć, że jest oki?
                      Na pustynię jeździłam kilka razy w ciagu pobytu i nie czułam niebezpieczeństwa poza jednym- wielki upał. Kolorowy Kanion o tej poze roku to niezbyt dobry pomysł ze wzgledu na temperatury tam panujace, no ale jeśli ktos chce to czemu nie.
                      W Kairze tez mimo chwilowej paniki turysci nie ucierpieli, a że czasem są demonstracje, cóż mają demokrację to protestują i demonstrują.
                      Dla mnie Egipt nie jest niebezpieczny bardziej niż był, ale nie mam zamiaru brać na głowe decyzji i bezpieczeństwa innych. Ja bym pojechała, co nie znaczy, że polecam to innym. To ich decyzja. Po co jechac i cały dzień się stresować, że coś mi sie moze stać? Przecież to wakacje, czas zabawy i relaksu, a jak ktoś czuje sie niepewnie to po co sobie psuć nerwami wypoczynek?
                      W Sharm jest oki, mili ludzie, spokój na miescie, pełno policji... Plątałam sie nie tylko po Nama i Old Markecie ale też po dzielnicy mieszkalnej i było oki. Rozmiawiam cały czas ze znajomymi i nie mówią, ze spokój, a ja nie mam powodu im nie wierzyć, ale to moi znajomi i moja wiara w spokojny Egipt, a tutaj jestem tylko literkami na ekranie, do których trzeba podchodzić z rezerwą, bo to co dobre dla mnie, niekoniecznie jest dobre dla innych.
                  • krakuskaa Re: czy wyjazd do Sharm jest bezpieczny? 02.07.11, 22:54
                    dziękuję za odzew:), Twoja uwaga jest bardzo cenna dla mnie
                    nie wybieram się nigdzie dalej, nie tym razem:),,nastawiam się na totalny luzik--tak często krytykowany na tym forum przez fanów aktywnego wypoczynku
                    słońce, plaża, spacery,,,ten ton:)
                    • irhana Re: czy wyjazd do Sharm jest bezpieczny? 03.07.11, 06:42
                      Więc miłych wakacji i napisz jak było po powrocie :)))
              • mr.castor Re: czy wyjazd do Sharm jest bezpieczny? 02.07.11, 22:43
                Witaj krakuskaa
                Do jakiego hotelu lecisz?
                Ja z żoną będziemy od 12 lipca w Rehana Sharm Resort
                możliwe że miniemy się gdzieś na plaży :)
                • magdaag Re: czy wyjazd do Sharm jest bezpieczny? 03.07.11, 14:01
                  My tez wybieramy sie 12 lipca, ale do hotelu Golden Shores
                  • mr.castor Re: czy wyjazd do Sharm jest bezpieczny? 03.07.11, 22:10
                    Z jakiego lotniska macie odlot?
                    My lecimy z Warszawy
                    Nasz pierwszy wyjazd do Egiptu więc czytamy co się da :)
                    • magdaag Re: czy wyjazd do Sharm jest bezpieczny? 04.07.11, 21:37
                      my z Katowic, także pierwszy wyjazd :) Więc też czytam wszystko
                  • emki1230 do magdaag 05.07.11, 19:46
                    A na jak długo zostajecie w Golden shores .... bo my wybieramy się od 19 lipca do Golden Shores ekipą 21 osobową w tym 9 dzieciaczków...

POzdrawiam,
                    • magdaag Re: do magdaag 05.07.11, 20:51
                      na 2 tyg czyli 26 wracamy, jedziemy 'grupą' 2-osobową ;)
                    • krakuskaa Re: do magdaag 05.07.11, 22:02
                      :
                      jestem pod wrażeniem ilości osób w waszej grupy:)
                      o której --wstępnie macie wylot? czy może o 4.30 19 lipca?
                      • emki1230 Re: do magdaag 06.07.11, 09:30
                        Ta grupa robi Osobiście na nas samych wrażenie ;)
                        wstępnie mamy wylot o 22.30 z Krakowa... ale wszystko może ulec zmianie do ostatniego dnia się nie nastawiamy bo np. rok temu do Hurghady mieliśmy zmiane wylotu aż o 12 godz.

magdaag...
                        to się z pewnością spotkamy w Golden Shores w drugim tygodniu Waszego pobytu
                        • mr.castor Re: do magdaag 07.07.11, 10:56
                          Nasza grupa też 2-osobowa więc spoko
                          dużo kremów do opalania i wolnych leżaków
                          tego nam trzeba :)
                  • cieplanata Golden Shores 08.07.11, 13:12
                    magdaag napisała:

> My tez wybieramy sie 12 lipca, ale do hotelu Golden Shores

Ja byłam w Shores Amhoras, Golden Shores wygladał jak wymarły, nie widziałam tam, a przechodziłam jeszcze w poniedziałek jakiegoś ruchu, nawet zastanawiałam sie czy nie zamknęli go
                    • magdaag Re: Golden Shores 09.07.11, 14:18
                      podobno jakiś czas temu był zamknięty, nie wiem co teraz, ale ludzie pisali że byli poprostu meldowani w innych hotelach, a kiedy byłaś?
                      • cieplanata Re: Golden Shores 09.07.11, 18:35
                        wróciłam w środę
                • marek.dumle Re: czy wyjazd do Sharm jest bezpieczny? 03.07.11, 22:42
                  > możliwe że miniemy się gdzieś na plaży :)

Mało prawdopodobne jeżeli traficie do innych hoteli.
                  W Egipcie zazwyczaj hotele mają własne wydzielone plaże niedostępne dla postronnych.
                • krakuskaa Re: czy wyjazd do Sharm jest bezpieczny? 04.07.11, 13:19
                  :),,zakup potwierdzony, wylot 19 lipca z Pyrzowic
                  a hotel Grand Plaza Sharm
                  swoją drogą- bardzo trudno kupić wyjazd do Egiptu--w samolotach są znikome ilości miejsc
                  • marek.dumle Re: czy wyjazd do Sharm jest bezpieczny? 04.07.11, 14:04
                    > swoją drogą- bardzo trudno kupić wyjazd do Egiptu--w samolotach są znikome iloś
                    > ci miejsc

No właśnie.
                    Zauważyłem, że w hotelach zdaje się jeszcze sporo miejsc, ale biura (zwłaszcza tańsze) wyprzedały samoloty. Chyba nie chcieli ryzykować z większą ilością czarterów, uważając, że mogą się nie sprzedać. W końcu Egipt to kierunek obecnie nieprzewidywalny.
    • camino1 Re: czy wyjazd do Sharm jest bezpieczny? 06.07.11, 11:38
      Hej, wczoraj wróciłam z Sharm i też przed wyjazdem miałam podobne obawy. Na miejscu wszystkie niepokoje poszły w zapomnienie, sama się przekonasz, że nie ma się czego bać. Miłych wakacji!:)
      • emki1230 - do camino1 06.07.11, 14:06
        To super...
        A czy korzystałaś z wycieczek fakultatywnych - jeżeli tak to czy od rezydenta czy z lokalnych biur... przede wszystkim interesuje nas wycieczka do Jerozolimy - na wiekszej liczbie chętnych mozna coś utargować od lokalnych biur...bo od rezydenta nie bardzo...niestety..

Pozdrawiam,
        • camino1 Re: - do camino1 06.07.11, 14:40
          Nie byliśmy na wycieczkach, ponieważ Kair zwiedziliśmy w zeszłym roku, a myślę, że kiedyś wybierzemy się jeszcze do Taby i wtedy będzie bliżej do Jerozolimy. Wybraliśmy się za to na snurkowanie na Ras Mohamed z lokalnym organizatorem. Udało nam się wynegocjować 15% zniżki, w porównaniu z ofertą rezydenta - trochę taniej. Nie wiem czy to rewolucja tak wpłynęła na Egipcjan, ale mają dość wywindowane ceny i tylko trochę je opuszczają przy targowaniu się.
          • emki1230 Re: - do camino1 06.07.11, 14:59
            A ile zapłaciliście za to nurkowanie? i z jakiego biura korzystaliście - bo to z pewnością bedzie interesować męską cześć ekipy....
            • camino1 Re: - do camino1 07.07.11, 10:32
              Reef Oasis Dive Club - byli akurat przy naszym hotelu (Melia Sharm). Bardzo fajna ekipa. Płaciliśmy 35 euro od osoby. W cenie sprzęt do snurkowania, transport, ubezpieczenie, bilet wstępu do Ras Mohamed.
              • emki1230 Re: - do camino1 10.07.11, 21:10
                dzięki ...
      • krakuskaa Re: czy wyjazd do Sharm jest bezpieczny? 06.07.11, 17:06
        dziękuję za odzew:)
        powiedz mi jeszcze, jak długo trwa lot do sharm?
        • mrozikulus Re: czy wyjazd do Sharm jest bezpieczny? 06.07.11, 17:13
          krakuskaa napisała:

> dziękuję za odzew:)
          > powiedz mi jeszcze, jak długo trwa lot do sharm?

około 4,5 godzinki
        • camino1 Re: czy wyjazd do Sharm jest bezpieczny? 07.07.11, 10:34
          z Katowic lecieliśmy 3 godz 50 min., ale jak trafi Ci się międzylądowanie to 6 godzin z głowy.
    • murdoch123 Re: czy wyjazd do Sharm jest bezpieczny? 06.07.11, 17:59
      Jestem teraz w Sharm- jest bezpiecznie. Bylismy w Jerozolimie i w Petrze. Bez problemow. Nie wiem czy jest teraz mniej ludzi bo nie ma porownania-jestem pierwszy raz w Egpcie. Ale mozna smialo tu przyjechac i odpoczywac. Pozdrawiam
      • emki1230 Re: czy wyjazd do Sharm jest bezpieczny? 06.07.11, 21:17

A czy wycieczka do Jerozolimy jest w tym momencie wyczerpujaca? pytam bo w tamtym roku kazdy odradzał mi wyjazd z 3 letnią córką do Kairu z Hurghady a potem żałowałam że wzięłam tylko starszą 7 letnią córe..
        Jadę za 2 tygodnie więc warunki bedą podobne...

Pozdrawiam,
        • anita2123 Re: czy wyjazd do Sharm jest bezpieczny? 06.07.11, 22:24
          Gdy bylismy w zeszłym roku w Sharmie zdecydowaliśmy sie tylko na wyceczke do Kairu, która okazał się tak męcząca, że do końca wyjazdu daliśmy sobie spokój z jakimikolwiek wycieczkami ;) Ale nasi znajomi byli i bardzo sobie zachwalali, jednak jakby nie patrzeć taki wyjazd dla małego dziecka jest bardzo męczący, zwłaszcza jak ma się takiego pecha jak my i w połowie drogi psuje się klimatyzacja w autokarze... Tragedia :/
          • emki1230 Re: czy wyjazd do Sharm jest bezpieczny? 06.07.11, 22:45
            Oj to rzeczywiście pech... my jechalismy z Hurghady do Kairu całą noc i nie wyobrażam sobie autobusu bez klimy...sam pobyt w Kairze - a byliśmy w połowie lipca- wcale nie był bardzo męczący a temp. 40 stopni wcale nie była tak odczuwalna jak wszyscy straszyli- ... a wrażenia niezapomniane...

także nic tylko pakujmy się i lećmy...
            ja osobiście mam juz dość tej naszej Polskiej pogody :(

pozdrawiam,
        • crazyibox Re: czy wyjazd do Sharm jest bezpieczny? 06.07.11, 22:53
          byłem w tamtym roku w Jerozolimie. Nie jest męcząca. Spokojnie bierz córkę.
          • emki1230 Re: czy wyjazd do Sharm jest bezpieczny? 08.07.11, 18:31
            dzięki...
    • cieplanata Re: czy wyjazd do Sharm jest bezpieczny? 08.07.11, 13:10
      Wróciłam w środę, pobyt był bardzo bezpieczny, nie byliśmy jak w poprzednich latach nagabywani przez handlujących Egipcjan. Gdy powiedzieliśmy że nie chcemy kupić pamiątki, odpuszczali. Wieczorami spacerowaliśmy, byliśmy np. na piechotę (ponad godzinę marszu) w Kosciele Koptyjskim, nikt nas nie zaczepił, spokojne ulice.
      W hotelach mniej turystów niż poprzednio, paszporty i pieniądze leżały w walizce, nikt nic nie ruszał.
      Radzę jechać do Egiptu, bo pogoda wspaniała, jedzenie bardzo dobre i za "psie" pieniądze w stosunku do wydatków w Polskich kurortach wakacje naprawde udane
    • marek.dumle Re: czy wyjazd do Sharm jest bezpieczny? 09.07.11, 00:41
      Hmmm...

"W kurorcie Szarm el-Szejk nad Morzem Czerwonym tłumy protestujących przed szpitalem, w którym przebywa w areszcie domowym Mubarak, domagają się dowodu, że rzeczywiście były przywódca tam jest. "Hosni, wychodź!" - wykrzykiwali." (tvn24.pl)
      • krakuskaa Re: czy wyjazd do Sharm jest bezpieczny? 09.07.11, 09:24
        nie widziałam, że mubarak jest w sharm,,ale cóż, demonstracje się zdarzają także u nas, a ubiegły rok pokazał że szaty można rozdzierać nawet pod Pałacem Prezydenckim w Warszawie, broniąc krzyża i wyglądać przy tym jak na wojnie.......
        myślę, że gdyby było źle loty zostaną wstrzymane i tyle,
        a Arabowie powinni wreszcie zauważyć, że bez tej turystyki to utoną w rok, w końcu z tego żyją, a nie domagać się demokracji---ich mentalność do tej formy zarządzania nie dorosła,,,
        pozdrawiam z ciepłej małopolski:)
        • cieplanata Re: czy wyjazd do Sharm jest bezpieczny? 09.07.11, 18:38
          5 razy przejeżdżałam koło szpitala w kształcie piramidy, zawsze było spokojnie, owszem Egipcjanie zartuja, że Mubaraka jak prawdziwego faraona nalezy na zawsze zostawić w piramidzie (dworujac sobie z kształtu budynku szpitala) A byłam tam od 30 czerwca do 6 lipca br
    • anjolka77 Re: czy wyjazd do Sharm jest bezpieczny? 09.07.11, 10:08
      Moim zdaniem jak najbardziej bezpieczny. Niedawno znajomi wrócili z Regency Plaza Resort w Sharm i bardzo byli zadowoleni. Bezpiecznie, spokojnie, na miasto można chodzić, wycieczki się odbywają ( oni byli np na safari). Poza tym już coraz więcej ludzi lata znowu do Egiptu, to też jest oznaką tego, że można tam fajnie wypocząć!
    • anija4 Re: czy wyjazd do Sharm jest bezpieczny? 21.06.12, 21:53
      wrocilam wlasnie z egiptu i tak jest tam niepokojaca atmosfera, wycieczki odbywaja sie z konwojem z kalachami, arabowie patrza z nieukrywana nienawiscia na tusrystów i ogolnie nie moglam sie wyluzowac, cos wisi w powietrzu, sa sprzeczne informacje ale bardziej szczrzy mieszkanicy odradzaja poruszacv sie po egipcie, poztym kraj brudny i malo zbytkow. same hotele i slonce to za malo na udane wakacje. NIE POLECAM, jest dziwnie...
      • gladi3 Re: czy wyjazd do Sharm jest bezpieczny? 21.06.12, 22:08
        wrocilem tydzien temu z hurghady i jeszcze opalenizna sie trzyma!! hehe spokoj spokoj spokoj,zero czolgow,wojska,policji.chodzilem po dziurach i nic,jak by sie tam nic nie dzialo a w leb wszedzie mozna dostac i zginac nawet jak ten irlandczyk na euro,nikt ci nie zagwarantuje ze ktos wroci caly i zdrowy z wycieczki poprostu nie da sie tego przewidziec.
      • miriam_73 Re: czy wyjazd do Sharm jest bezpieczny? 22.06.12, 09:44
        Buhahahahahaha, Egipt i mało zabytków... Ratunku!!!
        • janan2 Re: czy wyjazd do Sharm jest bezpieczny? 22.06.12, 12:56
          Czasami jak ktoś chlapnie,no to aż słabo się robi.Ale hotele raczej mało zabytkowe,więc jakieś wytłumaczenie tam jest.Pewno prezes jak obiecał, zaczął wysyłać tę bardziej wykształconą swoją opcję do kurortów i na plaże Egiptu ot co!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka