Dodaj do ulubionych

Sharm plaża z mozliwością pływania przy brzegu ?

16.10.11, 20:07
Kochani Egiptomani; czy ktoś może polecić dobry hotel w Sharmie, gdzie przy brzegu można
popływać na niewielkiej głębokości, no powiedzmy do 2m, ale nie szorować brzuchem rafy ?
Oglądam zdjęcia oferowanych hoteli i widzę miejsca, gdzie przy brzegu płycizna, a dalej głębia....
Kiedyś byłam w Holiday Inn i tak było. Z kolei drugi pobyt w Iberotelu Lido też nie był ciekawy,
bo generalnie przy Naama Bey brudna plaża, tłumy rozrywkowych ludzi. Interesuje mnie hotel z dobrą infrastrukturą zapewniający dobre warunki dla rekonwalescenta.
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: Sharm plaża z mozliwością pływania przy brzeg 16.10.11, 20:37
      w sharm to raczej trudno o taką plażę...
      w tropicana grand oasis przy brzegu woda do bioder, przy odpływie do kolan( mówię o kawałku plaży po prawej stronie patrząc w stronę morza), a poza tym to głębia.

jak chcesz popływać bez szorowania brzuchem o rafę, to jednak lepiej do hurghady...
      • ama.pola Re: Sharm plaża z mozliwością pływania przy brzeg 16.10.11, 21:07
        Dziękuję za życzliwość. Wyjazd będzie na początku listopada. Odnoszę wrażenie, że w Sharmie cieplej (mniej wietrznie) niż w Hurghadzie. Popatrzę jeszcze, a może ktoś podpowie ?
        • rozowa-swinka Re: Sharm plaża z mozliwością pływania przy brzeg 17.10.11, 09:49
          Mam to samo pytanie, ale odnośnie Hurghady. Poleci coś ktoś?
          • doiwony12 Re: Sharm plaża z mozliwością pływania przy brzeg 17.10.11, 10:40
            Mogę polecić Al Nabila Grand Makadi.Super plaża ,super rafa i naprawde nie wieje ,poniewaz hotel jest połozony w zatoce.Byłam rok temu i 25 listopada bedę ponownie
            • madzia112_112 Re: Sharm plaża z mozliwością pływania przy brzeg 17.10.11, 11:04
              Jeśli Sharm to Fanara, Faraana i Reeef Oasis w dzielnicy Hadaba - wszystkie trzy mają idenetyczne zejście do morza - łagodnie opadające, piaszczyste dno do ok 2m ( ciut płyciej podczas odpływu ). Dalej rafy i to naprawdę ładne. Ewentualnie jeszcze Pyramisa ( bliżej lotniska ), położona przy zatoce, również z łagodnym zejściem do wody plus rafy ( kiedyś ładne, teraz już niestety trochę zniszczone, podobnie jak hotel ;) )
              Pozdrawiam,
              madzia112
          • ama.pola Re: Sharm plaża z mozliwością pływania przy brzeg 17.10.11, 13:55
            rozowa-swinka napisała:

> Mam to samo pytanie, ale odnośnie Hurghady. Poleci coś ktoś?

W Hurghadzie nie ma takiego problemu. Prawie wszędzie rafy przy brzegu nie ma. Mogę polecić sprawdzone : Sunrise Mamlouk oraz LTI Pyramisa Beach Resort - Sahl .
    • blueterrence Re: Sharm plaża z mozliwością pływania przy brzeg 18.10.11, 14:30
      Witam
      to ja polecę IBEROTEL PALACE w Sharm el Sheikh na Hadabie.
      Hotel położony przy Tiran Center,koło Old Marketu nad morzem.
      Łagodnie opadająca plaża piaszczysta.
      Do kąpieli bardziej niż do snorkelingu.Trochę atrakcji w stylu, przejażdżka katamaranem, rowerkiem wodnym, bananem itepe.
      Wszędzie bliziutko.obok stacja miejscowych busików,słynna plaża TERRAZINA(JEŚLI INTERESUJĄ PLAŻOWE IMPREZY),port Travco:)

pozdrawiam
      z SHARM EL SHEIKH
      Blueterrence
      • magdalenka_mm Re: Sharm plaża z mozliwością pływania przy brzeg 18.10.11, 15:52
        Co do Sunrise Mamoluk osobiście nie byłam, ale moja koleżanka była tam z rodziną
        i była zadowolona.
        • ama.pola Re: SOS Faraana Club el Reef 18.10.11, 19:06
          Zarezerwowaliśmy na 25.10 i ex post gdzieś przeczytałam, że 100 stopni z plazy do góry ????
          Czy to możliwe ? Do jutra mogę zmienić. Widziałam, że klif, ale 100 stopni to ponad V pięter.
          Czy faktycznie, aż tak ?
          • andrzejlitwicki Re: SOS Faraana Club el Reef 18.10.11, 22:52
            nie, aż tak nie.
            góra 4 piętra.
            fakt, że pod koniec aż oddech zatyka, ale w tym okresie będzie max. 33 stopnie, więc nie będzie aż tak tragicznie jak wtedy kiedy my byliśmy...
            • ama.pola Re: SOS Faraana Club el Reef 19.10.11, 08:55
              andrzejlitwicki napisał:

> nie, aż tak nie.
              > góra 4 piętra.
              > fakt, że pod koniec aż oddech zatyka, ale w tym okresie będzie max. 33 stopnie,
              > więc nie będzie aż tak tragicznie jak wtedy kiedy my byliśmy...

Przyznam, że martwi mnie twoja informacja. Z górki to jeszcze, ale pod ......- może być nieciekawie. Na dodatek znajomi sączą jad na temat degradacji hoteli w Egipcie po rewolucji.
              Czy tam rzeczywiście jest tak źle ? Ostatnio byłam 3 lata temu. Pliss... pocieczcie mnie. Raczej nie mogę rezygnować z lojalności wobec przyjaciół, co z nami będą los dzielić ;)
              • monjan Re: SOS Faraana Club el Reef 19.10.11, 12:53
                farana club ma duuzo schodow-dla wozkow sie nie nadaje
                • agnieszkakrakow Beach albatros sharm el sheikh 19.10.11, 13:10
                  Polecam hotel beach albatros sharm el sheikh.
                  Ten hotel też jest na skarpie, co gwarantuje piękne widoki jednak na plażę oprócz schodów można dostać się windą :)
                  Plaża jest wąska ale bardzo długa a wejście do wody z tego co wyczytałam też powinno ci odpowiadać (da się popływać).

• nie_nowa_ja regency plaza 19.10.11, 17:44
                    regency plaza resort - długa płycizna do spokojnego popływania .....
                • madzia112_112 Re: SOS Faraana Club el Reef 19.10.11, 22:24
                  Za to Fanara ma oprócz schodów podjazd
                  • monjan Re: SOS Faraana Club el Reef 27.10.11, 10:57
                    do plazy?
                    gdzie?
                    • madzia112_112 Re: SOS Faraana Club el Reef 29.10.11, 00:26
                      Ano tam gdzie i schody, plaża przecież mała. Remont był, zmodernizowali to i owo.
                      • madzia112_112 Re: SOS Faraana Club el Reef 29.10.11, 00:29
                        I abyśmy się dobrze zrozumialy - na myśli mam hotel FANARA ;)
                        • ama.pola Re: Sun Fun i Faraana Club el Reef 25.11.11, 10:29
                          Wróciłam 09.11 z dwutygodniowego pobytu i pozwolę podzielić się spostrzeżeniami.
                          1. Pozytywnie odebrałam organizatora, byłam pierwszy raz z SF, który spisał się na medal. Były zawirowania z wylotem do domu, bo samolot Enteru popsuł się dwukrotnie w tym dniu, a wszyscy po awaryjnym lądowaniu kpt. Wrony - ciut spanikowani. Mieliśmy wylecieć ok. 13-ej, ale rezydent - Egipcjanin (miły, uczynny, pomocny i niebo lepszy od większości naszych, bywa zmanierowanych) po wiadomości o awarii błyskawicznie załatwił na czas oczekiwania hotel w kremlowskim stylu Aqua Bleu naprzeciw. Skądinąd świetny, czysty, z aquaparkiem, znakomitą kuchnią i niebotycznym zestawem trunków, jeśli dla kogoś to istotne. Był jednak w drugiej linii od morza, ale polecam na ferie dla dzieci. Pospaliśmy troszkę, a wylot był w nocy.
                          2. Faraana jest dość klimatyczna, ładna rafa, plaża taka sobie, ale z dobrymi trzcinowymi parasolami. Plus na okres jesienno-zimowy, że zatoka osłonięta od wiatru. Zejście na plażę po schodach niezbyt uciążliwe, a można zejść niedokończonym, łagodnym podjazdem.
                          Sympatyczne dance latina i muzyczka do potańczenia w małym barze, a jeszcze 0d 24- 2,00 dyskoteka, niekoniecznie dla młodych. Obsługa bardzo sympatyczna, nie molestująca o napiwki. Właściciele tegoż wyznania - zatrudniają chyba wyłącznie swoich.
                          Minusy: o dość skromne, a właściwie niezbyt smaczne posiłki, coś tam jednak mozna było wybrać. Lunch jedliśmy w tzw. Grillowej z cudnym widokiem na morze, tam było przytulniej. Po za dobrą kawą w barach - badziewie, czyli rozcieńczone baaardzo ichniejsze trunki.

Dodam jeszcze, że w porównaniu z poprzednimi pobytami w Egipcie - widać oszczędności
                          w hotelach i wszędzie. Widzi się więcej młodych kobiet w burkach i chustach niż przed rewolucją. Chronione całodobowo kościoły koptyjskie. Wyczuwa się presję islamu, toteż nie ryzykowałabym wycieczek w skupiska muzułmańskie .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka