Dodaj do ulubionych

Lotnisko Marsa Alam - sklepy, internet?

06.06.13, 19:37
Witam, lecę do Marsa Alam. Czy na lotnisku (na przylotach) jest sklep, w którym można kupić kartę SIM prepaid do internetu? Np. Mobinil? Rok temu nie zauważyłem, ale też specjalnie się nie przyglądałem :) Kojarzy ktoś?
Obserwuj wątek
    • wtopek Re: Lotnisko Marsa Alam - sklepy, internet? 06.06.13, 21:41
      a po co internet na wakacjach?
      • dariusznow Re: Lotnisko Marsa Alam - sklepy, internet? 06.06.13, 21:59
        aby np pisać na forum

też jestem ciekaw gdzie można kupić jak nie kartę to zdrapkę z doładowaniem

miriam, co ty na to? :) znasz te kąty...
        • olianaa Re: Lotnisko Marsa Alam - sklepy, internet? 06.06.13, 22:02
          Wiem, że na pewno można kupić zdrapkę naprzeciwko hotelu Blue Reef - tam jest parę sklepów.
        • miriam_73 Re: Lotnisko Marsa Alam - sklepy, internet? 06.06.13, 22:43
          Na lotnisku raczej się nie da. W listopadzie próbowałam, bo mi wygasał numer i kicha... Niby odesłali mnie do tego monopolowego na roku przy taśmach bagażowych, ale nie miał. Przy Blue Reefie zdrapki na 200% są, kiedyś kupowałam tez u "bramkowego" przy wjeździe na teren plaży publicznej/ tej dla gości z zewnątrz, po stronie Hiltona w Abu Dabbab. Z kartami jest problem, w tym rejonie nie próbowałam - jeśli już to w samym Marsa albo w El Quesir, w Port Ghalib - nie wiem, być może. Korzystałam z Etisalat i też był OK, nawet chyba jeśli chodzi o telefon to wychodził taniej niż Vodafone. Na łodzi (dwa razy ostatnio byłam na tej samej) też mieli abonament na Etisalat, chodził, jeśli był zasięg, bez zarzutu.
          • miriam_73 Re: Lotnisko Marsa Alam - sklepy, internet? 06.06.13, 22:44
            " na rogu" miało być, a nie "roku", sorki
          • dariusznow Re: Lotnisko Marsa Alam - sklepy, internet? 07.06.13, 07:49
            wiedziałem :) dzięki

też uważałem że jest to możliwe, gorzej z przemieszczaniem sie i nie wiem w jakim hotelu znajomi będą, ale mam nadzieję, że jakiś życzliwy miejscowy im pomoże
          • zwykla_biurwa Re: Lotnisko Marsa Alam - sklepy, internet? 07.06.13, 18:36
            @miriam_73
            Pytanie: Znalazłem mapkę zasięgu Vodafone (o ile w miarę aktualna, bo nie ze strony operatora) - wychodzi z niej, że w Marsa nie ma zasięgu 3G (czyli UMTS, HSDPA). Masz jakąś wiedzę na ten temat? A może wiesz, czy w Brayce jest zasięg tej sieci?
            Dzięki, pozdrawiam
            • miriam_73 Re: Lotnisko Marsa Alam - sklepy, internet? 07.06.13, 20:32
              Niestety nie wiem, na nr egipskim miałam Etisalat i na ogół na polskiej komórce też ustawiam sobie tę sieć. Na łodzi zarówno w pobliżu Synaju (jak byliśmy na wrakach) jak i na południu bliżej brzegów w okolicy Fury Shoals i Marsa (bo na morzu, Dedalus, Zabargad nie ma w ogóle zasięgu) - modem telefoniczny do wifi tez nam chodził na Eti.
              • kk15s2 Re: Lotnisko Marsa Alam - sklepy, internet? 10.06.13, 09:46
                Wróciłam 9.06.2013 z Sol y mar abu dabbab (obecna nazwa swiss in abu dabbab) z Marsa Alam. Posidama karte sim Vodafone do sprzedania a na niej 2,5 GB transferu . W moim hotelu śmigał dosłownie wszedzie bez najmniejszych problemów bardzo szybko, na plazy Hiltona również w drodze na lotnisko też. Chętnie odsprzedam. W razie pytan proszę dzownić 600 200 009 ( jestem z Warszawy)
                • kk15s2 Re: Lotnisko Marsa Alam - sklepy, internet? 10.06.13, 09:51
                  W hotelach trzeba zapłacic 7euro za 0,5h internetu, poza hotelami zupełnie nic nie ma-pustynia a koszt dojechania i zakupu karty sim pn w port galib (nhajbliższa cywilizacja) przekracza jej wartość ( taxi jest bardzi drogie w Marsa, to nie są ceny takie jak w hurghadzie czy sharm), do tego koszt karty rónież jest duuużo zawyżony. Na lotnisku jeden na tzw "lewo"chciał mi odsprzedać ale również za kosmiczną kwotę a do tego sam nie potrafił powiedziać ile jest tam transferu. :(
                  • 7st Re: Lotnisko Marsa Alam - sklepy, internet? 16.06.13, 10:03
                    kk15s2 jak kupiłaś swoją kartę? Jaki był koszt?
                    • kk15s2 Re: Lotnisko Marsa Alam - sklepy, internet? 16.06.13, 15:25
                      Kartę można kupić w Hurgadzie czy Marsa Alam bez najmniejszych problemów :) koszt to około +/- 80zł.
                      W Marsa Alam na lotnisku czasem chodzi taki gość od którego można kupić ( ale trzeba popytać bo on nie jest sprzedawcą). Z nim tylko jest jeden problem- słabo mówi po angielsku, chce kosmiczne kwoty i nie masz informacji ile GB masz na karcie :( więc nie ryzykowałabym.
                      W Marsa można też pojechać do Portu Galib ( z Abu Dabbab około 20km) i kupić tam w sklepie. Jednak tam również ceny są nie jak dla Egipcjan tak jak w Hurghadzie tylko duużo wyższe a koszt taxi równie nieatrakcyjny ( łącznie około 150zł za transport + kartę)

Dziwnie tak jest ale taką kartę sprzedają z paszportem i trzeba dzownić i ją rejestrować więc warto znać arabski :( bądź mieć znajomego który pomoże ( tak jak ja :D )

A gdzie się wybierasz? Do jakiego hotelu?
                      • 7st Re: Lotnisko Marsa Alam - sklepy, internet? 16.06.13, 16:04
                        Hotel - Abu Dabbab Swiss Inn
                        Miejscowość - Marsa El Alam

• kk15s2 Re: Lotnisko Marsa Alam - sklepy, internet? 16.06.13, 16:07
                          Super miejsce własnie tydzień temu wróciłam, miałam karte do sprzedania ale już ktoś kupił.
                          • carlo500 Re: Lotnisko Marsa Alam - sklepy, internet? 17.03.18, 07:37
                            witam, jak to aktualnie wygląda w 2018 r.z kupnem sim z internetem w Marsa? Proszę o konkretne dane ile giga za ile? Czy daję im telefon do ręki i oni kartę wkładają, uruchamiają tą kartę i ewentualnie robią doładowanie? i jak wyląduję gdzie tego szukać? Jak to wygląda w praktyce? Czy np. 40 km za Marsa jest zasięg przy morzu we wszystkich hotelach?
    • dianaro Re: Lotnisko Marsa Alam - sklepy, internet? 17.03.18, 19:43
      W ubiegłym roku byliśmy w Marsa. Zaraz po przylocie mąż kupił kartę. Vodafone bodajże. Nie było problemu z internetem przez cały pobyt (2 tygodnie). Polecam kupić tylko tam. Jest wyspa, gdzie koleś sprzedaje karty. Można się dogadać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka