Dodaj do ulubionych

Itaka - przelot

12.08.13, 10:17
W tym roku Itaka ma przeloty tzw. bezbiletowe, tzn. wystarczy (w PL) podejść do odprawy check in z paszportem i załatwione.

Uwaga (sugestia) praktyczna: to nie działa w Egipcie. A w każdym razie nie bezproblemowo. Jeśli ktoś z Was bedzie leciał w najbliższym czasie - wydrukujcie rezerwację w kilku egzemplarzach i upewnijcie się, że macie na niej widoczny, aktualny numer lot powrotnego i miejscie go pod ręką na potrzeby wylotu do Polski razem z paszportem.
Jeden voucher zabierze Wam recepcja hotelowa i jest raczej nie do odzyskania. Wbrew jednak temu co mówią rezydenci Itaki na miejscu (twierdzą, że voucher nie jest już do niczego potrzebny) bez tego vouchera (a ściślej informacji o właściwym locie), może być cyrk w drodze powrotnej na lotnisku.
Ściślej: użeraliśmy się z kretynem-służbistą przez pół godziny , bo chciał "tickets"...(oczywiście przy odprawie nie było nikogo z Itaki, trzeba ich było ściągnąć telefonicznie... jak przyszedł locales, to był obrażony, że musi cokolwiek załatwiać). Nie udawało się takiemu wytłumaczyć, że za prześwietlarkami, na check inn są listy wylotowe i nazwika i nikt nie posiada biletu. Nie. "Ticket". Na "Call your boss" też nie zareagował, tzn. kilkukrotnie twierdził, że "five minutes"... Aha...).
W koću w swoim geniuszu wymyślił, że ma być rezerwacja/ voucher z numerem lotu. Bez tego - stop, nie puści. O północy, z dodatkowym bonusem w postaci informacji o dwugodzinnym opóźnieniu samolotu taka sytuacja nie jest fajna. Nie chcą puścić do odprawy.
Obserwuj wątek
    • olianaa Re: Itaka - przelot 12.08.13, 12:13
      Exim dawał teraz jeden voucher na wszystko. Na lotnisku obejrzeli, ale oddali, w hotelu w Marsa to samo. Nikt niczego nie zabierał, natomiast w Marsa zabrali go podczas odprawy do Warszawy bezpowrotnie. Kiedyś w Titanicu pan zażyczył sobie oryginału dokumentu, więc grzecznie poprosiłam, żeby sobie zrobił ksero, na co bez problemu przystał. Mam wrażenie, że w Egipcie co jeden, to wie co innego i stąd te problemy. Niestety jeśli one są na lotnisku, to już nie jest tak fajnie :-/
      • aurinko5 Re: Itaka - przelot 12.08.13, 12:40
        Już od 2 lat nikt nie chce ode mnie biletu. W egipcie tak samo, a ostatnio wracałam w lipcu.
        Dostaje książeczkę z voucherem na hotel, na vise i biletami. Vouchery oddaje, ale biletów już nikt nie chce.
      • kasiolegiptomanka Re: Itaka - przelot 12.08.13, 22:51
        Sun& Fun też ma takowe bilety czyli tak naprawdę trzeba sobie samemu wydrukować w domu lub w biurze podróży można odebrać ale w moim przypadku było to dzień przed odlotem.Biura oszczędzają nawet na papierze,a kiedyś TUI piękne do domu wysyłało prawie książeczki to były...Teraz jeden świstek załatwia wszystko.Kryzys?
        • aurinko5 Re: Itaka - przelot 13.08.13, 08:47
          kasiolegiptomanka napisał(a):

> Sun& Fun też ma takowe bilety czyli tak naprawdę trzeba sobie samemu wydrukować
          > w domu lub w biurze podróży można odebrać ale w moim przypadku było to dzień p
          > rzed odlotem.Biura oszczędzają nawet na papierze,a kiedyś TUI piękne do domu wy
          > syłało prawie książeczki to były...Teraz jeden świstek załatwia wszystko.Kryzys
          > ?

W tym roku z neckermanna jeszcze książeczke dostałam do domu. Od tui już niestety nie :)

• gazetats Re: Itaka - przelot 12.08.13, 12:36
      Wylot był z jakiego lotniska w egipcie? ja byłem w Aqua Blu Sharm i ani w hotelu ani na lotnisku nikt nie chciał ode mnie rezerwacji.
      • miriam_73 Re: Itaka - przelot 12.08.13, 14:26
        Marsa Alam. W szeregu hoteli, w tym w El Malikii przy meldunku zabrali vouchery/rezerwacje (w sumie, ma to sens, bo tam są dane dot. typu i rodzaju pokoju, wyzywienia, itd. oprócz waloru potwierdzającego dla klienta, są tam dane któe mogą służyć tylko w hotelu), rezydenci potwierdzali, zaróno przy meldunku, jak i potem przed wylotem, że nie będą już do niczego potrzebne (gdyby było inaczej, to poprosiłabym od razu o zrobienie kserokopii - mój błąd, że nie zwróciłam uwagi, że druga kopia, jaką miałam, jest oryginalną rezerwacją z podpiętym wydrukiem płatności z wiosny z nieaktualnymi danymi dot. przelotu, bo te zmieniły się w czerwcu, albo oddałabym tę nieaktualną co do przelotów, a zostałiła zaktualizowaną). Inni nie mieli w ogóle żadnych dokumentów, bo - jak wspomniałam - oddali je w hotelach. Kilkadziesiąt osób stało przed bramkami w środku nocy, z małymi dziećmi, a "pan policjant" żądał biletów. Mam pretensje do Itaki, że dopuściła do takiej sytuacji, nie mówiąc o tym, że wbrew zapewnieniom nikogo nie było z biura "pod ręką".

Aha, nie raczyli też całej grupy z Malikii i Tulipa poinformować o opóźnieniu (wiedzieli już o tym doskonale, samolot wyleciał z W-wy o 20.15, zamiast o 18.20, zabierali nas z hotelu o 21) i przeprosić za to - w innych autokarach przynajmniej na tyle sie wysilili.
        Sytuacja powtórzyła się wg dokładnie tego samego scenariusza godzinę później, jak dojechali ludzie na wylot do Wrocławia. Wiem, bo rozmawiałam ze znajomymi.
        • olianaa Re: Itaka - przelot 12.08.13, 14:32
          Znów musiał być inny chłopak w recepcji - u nas spojrzeli na kartkę z voucherem i od razu ją oddali, nawet nie przetrzymali do rana. Nikt nie miał też najmniejszych problemów przy odprawie, czy z Itaki, czy Eximu, obojętnie z jakiego hotelu.
          Niedobrze, "nawaliła" recepcja wg mnie, ale na lotnisku też, przepraszam, trafiło na betony :-((( Fatalny zbieg okoliczności, plus opóźnienia, ech :-/
          • miriam_73 Re: Itaka - przelot 12.08.13, 15:10
            Też tak myslę, ale w tym celu na d... powinien do czasu zakończenia odprawy być pod ręką locales, żeby taka sytuacja nie miała miejsca. Niestety zaś, było, jak było....
            • magdam110 Re: Itaka - przelot 12.08.13, 17:40
              Ja na przełomie maja/czerwca byłam w Hurghadzie i nie było problemu ani na lotnisku ani w hotelu. Dawaliśmy tylko paszporty żadnych rezerwacji nie chciano od nas.
      • 4bobas Re: Itaka - przelot 13.11.13, 21:08
        witam, mozesz mi powiedzieć cos o tym hotelu AQUA BLU- mam tam rezerwacje na ma....z itaki.
    • irhana Re: Itaka - przelot 13.08.13, 07:13
      Czyli Itaka urządziła Was na cacy ... nie zazdroszczę takich nerwów i opóźnień. Dziwi tylko, ze to Itaka, która zazwyczaj jakkolwiek o klientów chyba zazwyczaj dba?
    • dea_a Re: Itaka - przelot 13.08.13, 22:44
      Witaj Miriam :)
      U Nas było wszystko OK..bardzo szybko, sprawnie, bez problemów.
      pozdrawiam ciepło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka