Dodaj do ulubionych

turystyka to 10% PKB Egiptu

22.08.13, 12:39
oni są jacyś głupi ci Egipcjanie.
Likwidując turystykę u siebie to tak jakby Niemcy przestali produkować samochody.
Czy oni mają przepisy kulinarne na jedzenie piasku?
Bo niedługo to im tylko pozostanie właśnie.
Obserwuj wątek
    • perla dodam 22.08.13, 12:45
      turystyka to główne źródło pozyskiwania dewiz przez Egipt.
      A one są bardzo potrzebne bo Egipt nie jest w stanie sam się wyżywić i żywność muszą importować.
    • kapitan_kloss Re: turystyka to 10% PKB Egiptu 22.08.13, 12:49
      Robią to samo co my w 1989 roku, z ta różnicą, że u nas rozwalaliśmy system powiązań gospodarczych pokojowo, a nasze położenie geopolityczne umozliwiło niemal natychmiast przestawić gospodarke na inne tory.
      W Egipcie dojdzie tylko do rozwalenia gospodarki i krwi na ulicach, nic nie zbuduja od nowa, a jedzonko zastapia sobie kilkukrotna modlitwą w ciagu dnia.
      • perla Re: turystyka to 10% PKB Egiptu 22.08.13, 12:55
        kapitan_kloss napisał:

> W Egipcie dojdzie tylko do rozwalenia gospodarki i krwi na ulicach, nic nie zbu
        > duja od nowa, a jedzonko zastapia sobie kilkukrotna modlitwą w ciagu dnia.

to mnie zastanawia, że oni w ogóle nie myślą o swoim kraju, ani o sobie.
        W połowie zapełnione samoloty powinny być dla nich alarmem.
        Bo jak turyści nie przywiozą dolarów i euro to za co kupią żywność za granicą właśnie?
        • flyr Re: turystyka to 10% PKB Egiptu 22.08.13, 13:33
          mysla , tylko w innych kategoriach niż my . Dla nich religia i jak sie okazuje w bardzo radykalnej formie ( połowa społeczenstwa chce wprowadzenia szariatu ) jest tym na czym opieraja swoje zycie . Myslenie , kultura , wartosci muzułumanina sa zupełnie inne niz europejczyka . Wiekszosci społeczeństwa egipskiego wisi to czy polaczek czy inny rusek nachla się przy basenie . W sumie to wolą żeby nas tam nie było . My nigdy ich nie zrozumiemy bo patrzymy przez pryzmat swoich potrzeb . Oni tym bardziej nas nie zrozumieja . To troche tak jak z kobietami i mężczyznami tylko w bardziej radykalnej formie .
          • perla Re: turystyka to 10% PKB Egiptu 22.08.13, 13:55
            flyr napisał:

> W sumie to wolą żeby nas tam nie było .

a skoro tak to nas tam nie będzie.
            Ale ekonomia a religia to zupełnie odrębne sprawy.
            Przed rewolucją mieli 7% wzrostu gospodarczego. Teraz mają poniżej 2%. Na dodatek Mursi zdążył rozpierdzielić 50 miliardów dolarów nie wiadomo na co z rezerw dewizowych.
            Z zestawień PKB na twarz wynika, że są 4 krotnie biedniejsi niż Polacy, a przecież u nas się nie przelewa. W takiej sytuacji odcięcie dewiz z turystyki równa się głodowi na tle minaretu.
            Niemniej przyjmuję, że oni myślą inaczej, ale na pewno nie myślą o ekonomii właśnie.
            • flyr Re: turystyka to 10% PKB Egiptu 22.08.13, 14:11
              ja ci powiem tak : kraj liczy 80 mln mieszkańców z czego 15 mln żyje z turystyki czyli 18,75 % społeczenstwa . Na tyle mało aby mieli oni realny wpływ na to co sie tam dzieje tym bardziej , że są raczej w miejscach gdzie jest spokojnie . Własnie dla tego jest tam spokojnie ( jeszcze zapewne ) ponieważ z tego żyja . A reszta jak juz pisałem ma głeboko gdzieś turystyke a tym bardziej tę , która uprawia wiekszość czyli leżenie plackiem na plazy czy przy basenie w Sharm lub Hurghadzie . Takie jest moje zdanie
            • kapitan_kloss Re: turystyka to 10% PKB Egiptu 22.08.13, 14:15
              perla napisał:

> Z zestawień PKB na twarz wynika, że są 4 krotnie biedniejsi niż Polacy, a przec
              > ież u nas się nie przelewa.
              > Niemniej przyjmuję, że oni myślą inaczej, ale na pewno nie myślą o ekonomii wła
              > śnie.

Bylaś na ich prowincji, czyli poza kurortem i Kairem?
              Tam nie liczą sie żadne zestawienia statystyczne, tam jest taki głód, smród i ubóstwo jakich u nas nigdy nie było.
              Jeśli dodać do tego, że Egipcjanin żyje tylko dniem dzisiejszym oraz oczywisty dla niego fakt, że po zabiciu niewiernego, winnego ich ubóstwa, natychmiast pójdzie do mlekiem i miodem płynacej krainy wiecznych łowów to nie powinno dziwić, że im bardziej agresywna religia tym zdobywa tam wiecej wyznawców.
              • flyr Re: turystyka to 10% PKB Egiptu 22.08.13, 14:28
                jasne , że byłem . Byłem w Egipcie 12 czy 13 razy i próbuje jak najlepiej poznac tegn kraj . Nie tylko Giza , Kair czy tez Luxor . Oczywiscie czasami też jeźdze na czyste lenistwo ponieważ uwielbiam Egipskie rafy , słońce . A głód i smród bedzie dotykał nie tylko prowincje ale i duże aglomeracje gdy wujek Sam zakreci kurek z dolcami .
              • perla Re: turystyka to 10% PKB Egiptu 22.08.13, 14:30
                kapitan_kloss napisał:

> Bylaś na ich prowincji, czyli poza kurortem i Kairem?

nie byłem. Aha, jestem facetem.

> Tam nie liczą sie żadne zestawienia statystyczne, tam jest taki głód, smród i u
                > bóstwo jakich u nas nigdy nie było.

w takim razie Europe czeka kolejna islamska inwazja.
                • kapitan_kloss Re: turystyka to 10% PKB Egiptu 22.08.13, 14:51
                  perla napisał:

> w takim razie Europe czeka kolejna islamska inwazja.

Dla mnie to oczywista oczywistość, jak to że jesli będzie III wojna to będzie sie bic północ z południem na tle religijnym
                  • janan2 Re: turystyka to 10% PKB Egiptu 22.08.13, 17:28
                    Wojna już trwa!(Bałkany islamskie),poza tym im nie trzeba karabinów.Zdobędą pokojowo przez sex.Nasze panie chętne i co raz więcej oliwkowych na podwórkach.No i będzie jak we Francji,Anglii czy Zachód Europy.Rdzenni to siedzieć cicho,stosować się do ich upodobań i obyczajów,jest ich co raz więcej,więc już się z nimi bardzo liczą.Dzietność ich i nasza ,to dwa różne światy.Przekonali się o tym Serbowie tracąc tym sposobem Kosowo.A w Egipcie wyjdzie prawdopodobnie druga Algieria.Wojsko złapie za twarz,a demokrację powieszą w kącie.Ten system w tej kulturze się nie sprawdza.Oni mają gdzieś turystykę.Nie ma co przeżywać.80% nie chce tam nas z ekonomią są na bakier,a religia to ich jedyny kierunek.Reszta się nie liczy.Więc z problemów demograficznych ciągle tam będzie się gotowało,bo bieda będzie coraz większa wśród zwolenników brodatych.
    • singsing74 Re: turystyka to 10% PKB Egiptu 22.08.13, 14:20
      perla napisał:

> Czy oni mają przepisy kulinarne na jedzenie piasku?

My przecież też mamy takie przepisy. U nas w cukierni babkę piaskową można kupić odkąd pamiętam :)))

Co do reszty, to przy obalaniu rządu kto by się przejmował drobiazgami takimi jak turystyka? Czy Wałęsa przeskakując przez płot, zastanawiał się czy do Międzyzdrojów przyjedzie mniej gości?
      • flyr Re: turystyka to 10% PKB Egiptu 22.08.13, 14:29
        Dobre porównanie . Fakt w pewnych okolicznościa licza sie tylko rzeczy nadrzędne . Jak juz pisałem . Maja nas turystów głeboko gdzieś
      • perla Re: turystyka to 10% PKB Egiptu 22.08.13, 14:38
        singsing74 napisał(a):

> Czy Wałęsa przeskakując przez płot, zastanawiał się czy do Między
        > zdrojów przyjedzie mniej gości?

jak Wałęsa przeskakiwał płot to byłem na obozie nad morzem w Karwi.
        Wtedy było tam pusto mimo, że komuna organizowała wczasy pracownicze i kolonie.
        Dziś w Karwi nie mogłem poznać tamtych miejsc, wszystko zabudowane a letników tyle, że nie ma gdzie się wcisnąć. A przecież Polacy masowo wyjeżdżają na wakacje za granicę.
        Może to byłby dobry przykład dla Egipcjan właśnie.

• czesiekkk Re: turystyka to 10% PKB Egiptu 22.08.13, 18:49
      Prezydent Mursi powiedział, że Egipt postawi na turystów z Iranu. Turystów z Izraela nie chciał. Turystów z Europy i Rosji też się pozbędzie Bractwo Muzułmańskie jak znowu dojdzie do władzy, bo sieją zgorszenie. Potem Bractwo spali muzea i wysadzi piramidy, nie takie rzeczy wysadzono w powietrze w Afganistanie albo Syrii. Kościoły koptyjskie już spalono.
      Zresztą nieważne czy Egipt będzie bogaty czy biedny ważne żeby był islamski. Tak myśli prezydent Mursi i to po wyjściu z pudła zrealizuje. Pytanie po ile będzie benzyna na stacji jak zamknie kanał sueski, i czy Polska też będzie go odblokowywać razem z pozostałymi krajami Zachodu. Kto wie może w akcji pokojowej wezmą udział Indie i Chiny, bo zamknięcie kanału przez Mursiego uderzy także w ich interesy.
      • des4 Re: turystyka to 10% PKB Egiptu 22.08.13, 19:12
        Turystyka mona blondi nie jest głównym źródłem dewiz dla Egiptu

Do szkółki marsz....
        • j_kaczynski Re: turystyka to 10% PKB Egiptu 22.08.13, 19:26
          Ale jeżeli będą postępowali tak dalej to stracą nie tylko dochody z turystyki, ale również zachodnią kroplówkę finansową.
          Egipt nie jest w stanie wyżywić się sam.
          Nil nie jest ich w stanie wykarmić, nie mają znaczących źródeł ropy, ba nie są nawet w stanie wyprodukować wystarczającej ilości energii elektrycznej.
      • des4 Re: turystyka to 10% PKB Egiptu 22.08.13, 21:18
        Turystyka mona blondi nie jest głównym źródłem dewiz dla Egiptu

Do szkółki marsz....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka