perla 22.08.13, 12:39 oni są jacyś głupi ci Egipcjanie. Likwidując turystykę u siebie to tak jakby Niemcy przestali produkować samochody. Czy oni mają przepisy kulinarne na jedzenie piasku? Bo niedługo to im tylko pozostanie właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
perla dodam 22.08.13, 12:45 turystyka to główne źródło pozyskiwania dewiz przez Egipt. A one są bardzo potrzebne bo Egipt nie jest w stanie sam się wyżywić i żywność muszą importować. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_kloss Re: turystyka to 10% PKB Egiptu 22.08.13, 12:49 Robią to samo co my w 1989 roku, z ta różnicą, że u nas rozwalaliśmy system powiązań gospodarczych pokojowo, a nasze położenie geopolityczne umozliwiło niemal natychmiast przestawić gospodarke na inne tory. W Egipcie dojdzie tylko do rozwalenia gospodarki i krwi na ulicach, nic nie zbuduja od nowa, a jedzonko zastapia sobie kilkukrotna modlitwą w ciagu dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
perla Re: turystyka to 10% PKB Egiptu 22.08.13, 12:55 kapitan_kloss napisał: > W Egipcie dojdzie tylko do rozwalenia gospodarki i krwi na ulicach, nic nie zbu > duja od nowa, a jedzonko zastapia sobie kilkukrotna modlitwą w ciagu dnia. to mnie zastanawia, że oni w ogóle nie myślą o swoim kraju, ani o sobie. W połowie zapełnione samoloty powinny być dla nich alarmem. Bo jak turyści nie przywiozą dolarów i euro to za co kupią żywność za granicą właśnie? Odpowiedz Link Zgłoś
flyr Re: turystyka to 10% PKB Egiptu 22.08.13, 13:33 mysla , tylko w innych kategoriach niż my . Dla nich religia i jak sie okazuje w bardzo radykalnej formie ( połowa społeczenstwa chce wprowadzenia szariatu ) jest tym na czym opieraja swoje zycie . Myslenie , kultura , wartosci muzułumanina sa zupełnie inne niz europejczyka . Wiekszosci społeczeństwa egipskiego wisi to czy polaczek czy inny rusek nachla się przy basenie . W sumie to wolą żeby nas tam nie było . My nigdy ich nie zrozumiemy bo patrzymy przez pryzmat swoich potrzeb . Oni tym bardziej nas nie zrozumieja . To troche tak jak z kobietami i mężczyznami tylko w bardziej radykalnej formie . Odpowiedz Link Zgłoś
perla Re: turystyka to 10% PKB Egiptu 22.08.13, 13:55 flyr napisał: > W sumie to wolą żeby nas tam nie było . a skoro tak to nas tam nie będzie. Ale ekonomia a religia to zupełnie odrębne sprawy. Przed rewolucją mieli 7% wzrostu gospodarczego. Teraz mają poniżej 2%. Na dodatek Mursi zdążył rozpierdzielić 50 miliardów dolarów nie wiadomo na co z rezerw dewizowych. Z zestawień PKB na twarz wynika, że są 4 krotnie biedniejsi niż Polacy, a przecież u nas się nie przelewa. W takiej sytuacji odcięcie dewiz z turystyki równa się głodowi na tle minaretu. Niemniej przyjmuję, że oni myślą inaczej, ale na pewno nie myślą o ekonomii właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
flyr Re: turystyka to 10% PKB Egiptu 22.08.13, 14:11 ja ci powiem tak : kraj liczy 80 mln mieszkańców z czego 15 mln żyje z turystyki czyli 18,75 % społeczenstwa . Na tyle mało aby mieli oni realny wpływ na to co sie tam dzieje tym bardziej , że są raczej w miejscach gdzie jest spokojnie . Własnie dla tego jest tam spokojnie ( jeszcze zapewne ) ponieważ z tego żyja . A reszta jak juz pisałem ma głeboko gdzieś turystyke a tym bardziej tę , która uprawia wiekszość czyli leżenie plackiem na plazy czy przy basenie w Sharm lub Hurghadzie . Takie jest moje zdanie Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_kloss Re: turystyka to 10% PKB Egiptu 22.08.13, 14:15 perla napisał: > Z zestawień PKB na twarz wynika, że są 4 krotnie biedniejsi niż Polacy, a przec > ież u nas się nie przelewa. > Niemniej przyjmuję, że oni myślą inaczej, ale na pewno nie myślą o ekonomii wła > śnie. Bylaś na ich prowincji, czyli poza kurortem i Kairem? Tam nie liczą sie żadne zestawienia statystyczne, tam jest taki głód, smród i ubóstwo jakich u nas nigdy nie było. Jeśli dodać do tego, że Egipcjanin żyje tylko dniem dzisiejszym oraz oczywisty dla niego fakt, że po zabiciu niewiernego, winnego ich ubóstwa, natychmiast pójdzie do mlekiem i miodem płynacej krainy wiecznych łowów to nie powinno dziwić, że im bardziej agresywna religia tym zdobywa tam wiecej wyznawców. Odpowiedz Link Zgłoś
flyr Re: turystyka to 10% PKB Egiptu 22.08.13, 14:28 jasne , że byłem . Byłem w Egipcie 12 czy 13 razy i próbuje jak najlepiej poznac tegn kraj . Nie tylko Giza , Kair czy tez Luxor . Oczywiscie czasami też jeźdze na czyste lenistwo ponieważ uwielbiam Egipskie rafy , słońce . A głód i smród bedzie dotykał nie tylko prowincje ale i duże aglomeracje gdy wujek Sam zakreci kurek z dolcami . Odpowiedz Link Zgłoś
perla Re: turystyka to 10% PKB Egiptu 22.08.13, 14:30 kapitan_kloss napisał: > Bylaś na ich prowincji, czyli poza kurortem i Kairem? nie byłem. Aha, jestem facetem. > Tam nie liczą sie żadne zestawienia statystyczne, tam jest taki głód, smród i u > bóstwo jakich u nas nigdy nie było. w takim razie Europe czeka kolejna islamska inwazja. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_kloss Re: turystyka to 10% PKB Egiptu 22.08.13, 14:51 perla napisał: > w takim razie Europe czeka kolejna islamska inwazja. Dla mnie to oczywista oczywistość, jak to że jesli będzie III wojna to będzie sie bic północ z południem na tle religijnym Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: turystyka to 10% PKB Egiptu 22.08.13, 17:28 Wojna już trwa!(Bałkany islamskie),poza tym im nie trzeba karabinów.Zdobędą pokojowo przez sex.Nasze panie chętne i co raz więcej oliwkowych na podwórkach.No i będzie jak we Francji,Anglii czy Zachód Europy.Rdzenni to siedzieć cicho,stosować się do ich upodobań i obyczajów,jest ich co raz więcej,więc już się z nimi bardzo liczą.Dzietność ich i nasza ,to dwa różne światy.Przekonali się o tym Serbowie tracąc tym sposobem Kosowo.A w Egipcie wyjdzie prawdopodobnie druga Algieria.Wojsko złapie za twarz,a demokrację powieszą w kącie.Ten system w tej kulturze się nie sprawdza.Oni mają gdzieś turystykę.Nie ma co przeżywać.80% nie chce tam nas z ekonomią są na bakier,a religia to ich jedyny kierunek.Reszta się nie liczy.Więc z problemów demograficznych ciągle tam będzie się gotowało,bo bieda będzie coraz większa wśród zwolenników brodatych. Odpowiedz Link Zgłoś
singsing74 Re: turystyka to 10% PKB Egiptu 22.08.13, 14:20 perla napisał: > Czy oni mają przepisy kulinarne na jedzenie piasku? My przecież też mamy takie przepisy. U nas w cukierni babkę piaskową można kupić odkąd pamiętam :))) Co do reszty, to przy obalaniu rządu kto by się przejmował drobiazgami takimi jak turystyka? Czy Wałęsa przeskakując przez płot, zastanawiał się czy do Międzyzdrojów przyjedzie mniej gości? Odpowiedz Link Zgłoś
flyr Re: turystyka to 10% PKB Egiptu 22.08.13, 14:29 Dobre porównanie . Fakt w pewnych okolicznościa licza sie tylko rzeczy nadrzędne . Jak juz pisałem . Maja nas turystów głeboko gdzieś Odpowiedz Link Zgłoś
perla Re: turystyka to 10% PKB Egiptu 22.08.13, 14:38 singsing74 napisał(a): > Czy Wałęsa przeskakując przez płot, zastanawiał się czy do Między > zdrojów przyjedzie mniej gości? jak Wałęsa przeskakiwał płot to byłem na obozie nad morzem w Karwi. Wtedy było tam pusto mimo, że komuna organizowała wczasy pracownicze i kolonie. Dziś w Karwi nie mogłem poznać tamtych miejsc, wszystko zabudowane a letników tyle, że nie ma gdzie się wcisnąć. A przecież Polacy masowo wyjeżdżają na wakacje za granicę. Może to byłby dobry przykład dla Egipcjan właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
czesiekkk Re: turystyka to 10% PKB Egiptu 22.08.13, 18:49 Prezydent Mursi powiedział, że Egipt postawi na turystów z Iranu. Turystów z Izraela nie chciał. Turystów z Europy i Rosji też się pozbędzie Bractwo Muzułmańskie jak znowu dojdzie do władzy, bo sieją zgorszenie. Potem Bractwo spali muzea i wysadzi piramidy, nie takie rzeczy wysadzono w powietrze w Afganistanie albo Syrii. Kościoły koptyjskie już spalono. Zresztą nieważne czy Egipt będzie bogaty czy biedny ważne żeby był islamski. Tak myśli prezydent Mursi i to po wyjściu z pudła zrealizuje. Pytanie po ile będzie benzyna na stacji jak zamknie kanał sueski, i czy Polska też będzie go odblokowywać razem z pozostałymi krajami Zachodu. Kto wie może w akcji pokojowej wezmą udział Indie i Chiny, bo zamknięcie kanału przez Mursiego uderzy także w ich interesy. Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: turystyka to 10% PKB Egiptu 22.08.13, 19:12 Turystyka mona blondi nie jest głównym źródłem dewiz dla Egiptu Do szkółki marsz.... Odpowiedz Link Zgłoś
j_kaczynski Re: turystyka to 10% PKB Egiptu 22.08.13, 19:26 Ale jeżeli będą postępowali tak dalej to stracą nie tylko dochody z turystyki, ale również zachodnią kroplówkę finansową. Egipt nie jest w stanie wyżywić się sam. Nil nie jest ich w stanie wykarmić, nie mają znaczących źródeł ropy, ba nie są nawet w stanie wyprodukować wystarczającej ilości energii elektrycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: turystyka to 10% PKB Egiptu 22.08.13, 21:18 Turystyka mona blondi nie jest głównym źródłem dewiz dla Egiptu Do szkółki marsz.... Odpowiedz Link Zgłoś