Dodaj do ulubionych

Wybór hotelu

23.10.13, 22:19
Zastanawiam się nad wyborem hotelu na przyszły sezon. Raczej odpuszczę sobie Hurghadę z tego względu że jakoś tak wychodziło że tam lądowałam za każdym razem ;) Biorę pod uwagę dwa hotele El Faraana Club w Sharm el Sheikh i Brayka Bay w Marsa Alam. Który z nich jest bardziej klimatyczny ? Może ktoś był w obydwu i ma porównanie gdzie fajniej ?

Obserwuj wątek
    • miriam_73 Re: Wybór hotelu 23.10.13, 22:29
      Brayka. Zdecydowanie. Tylko, że w MA obok hotelu nie masz praktycznie nic. Więc zależy czy chodzi o rafę, przyzwoity standard i nicnierobienie, czy też możliwość "wyjścia na miasto". Poza tym zdefiniuj kryterium "fajniej" ;-)
      • kokardka33 Re: Wybór hotelu 23.10.13, 23:42
        Skłaniam się ku Brayce właśnie przede wszystkim na dosyć sporą plażę. Lubię teren duży rozległy nie ograniczający mnie.Nie zależy mi na bliskości miasta mam je na co dzień także totalne zadupie że tak określę jest mi jak najbardziej na rękę ;) Wskazana fajna rafa dla miłośniczki obrazów życia pod wodą:) Przydałby się duży basen z racji tego że uwielbiam pływać.W określeniu "fajniej" chodziło mi własnie o klimatyczność miejsca przy opcji że ktoś był tu i tu w którym lepiej się czuł choć to pewnie indywidualne odczucia.
        • doral2 Re: Wybór hotelu 24.10.13, 18:41
          pewnie miriam ma rację.
          nie byłam w brayce, byłam w faraanie.
          fajna rafa, plaża długa i piaszczysta, łagodne wejście do wody, odpływ nie jest mocno odczuwalny.
          minus - po schodach trzeba lecieć albo po pochylni, jak kto wygodny, to mu nie w smak.
          jeden bar na plaży tylko, więc jak siedzisz na końcu plaży, to do baru daleko. mnie nie przeszkadzało.
          trzy basen, jeden ze sztuczną falą, drugi z jacuzzi, trzeci mały bez niczego.
          fajny klimat w tym hotelu, blisko do il mercato, albo do mini centrum handlowego ze sklepami tubylczymi.
          dwie formuły - all in i snack in, różnica jest w obiedzie, przy snack masz taki ubogi ten obiad.
          śniadania i kolacje takie same.
          można sobie zamówić śniadania i kolacje w knajpie na plaży. śniadania są codziennie, kolacje w pon, śr, pt. zamawia się o 18.00 u kelnera przy restauracji głównej.
          bardzo dobra kawa z ekspresu, w cenie.
          fajny hotel, jadę tam drugi raz.
      • miriam_73 Re: Wybór hotelu 24.10.13, 22:21
        Brayka ma swoją zamkniętą (tzn. niedostępną dla ludzi spoza hotelu) zatokę, dobrze osłoniętą od wiatru, z całkiem sporym wyborem zwierzaków, płasko, łagodnie, szeroko, plaża jest naturalna. Żadnego biegania po schodach, w Faraanie plaża jest częściowo sztucznie utworzona, wąska, rafa jest w dużo gorszym stanie, no i jest zatłoczona.
        Brayka (stara) ma bdb spa, jeden zadaszony basen plus jeden odkryty, w Royalu (nowa Brayka) jest ich więcej, ale zasadniczo ludzie i tak siedzą na plaży :) Można też wybrać się na piechotę do Oriental Bay (Gebel Rosas) - wprawdzie trzeba zapłacić parę euro, ale ma się blisko drugą, zupełnie inną zatokę.
    • kokardka33 Re: Wybór hotelu 24.10.13, 19:45
      Dzięki doral ;) Myślę że na korzyść Brayki przemawia jednak plaża co dla mnie jest dużym argumentem .Podjęłaś również temat odpływów który również jest bardzo istotny przynajmniej dla mnie nie lubię szukać morza;) A jak jest z odpływami w Brayce czy mają miejsce a jeżeli tak to na jaką skalę ?
      • doral2 Re: Wybór hotelu 24.10.13, 20:42
        obejrzyj zdjęcia z plaży obydwu hoteli na holidaycheck.
        będziesz miała porównanie.
        • marszal87 Re: Wybór hotelu 24.10.13, 20:51
          Brayke polecam ze względu na bardzo ładną i dużą zatokę z piękną rafą. Jedzenie b.dobre, pokoje w egipskim standardzie. Myślę, że w Marsa Alam to jeden z najlepszych hoteli, a w sezonie zimowy ze względu na możliwość pływania w zatoce przez cały dzień to najlepszy:)
          (byłem 3 razy)
          Pozdrawiam
      • miriam_73 Re: Wybór hotelu 24.10.13, 22:24
        Odpływ oczywiście w Brayce jest - różnica jest taka, że można dalej na piechotę dojść, mając pod nogami grunt :)
        • miriam_73 Re: Wybór hotelu 24.10.13, 22:34
          PS. Poczytaj nie tylko holidaycheck, ale też Tripadvisora, tam jest też naprawdę dużo fotek, w tym z plaży. Niektórzy narzekają na jedzenie czy to, że w starej Brayce gdzieniegdzie przydałby się remont, ale na temat plaży i rafy nie znajdziesz negatywów - tylko ochy i achy ;-)
          • kokardka33 Re: Wybór hotelu 24.10.13, 23:07
            Tak przeglądam te foty już któryś dzień z rzędu i póki co raczej obstawiam tą Braykę. Jedzenie jest dla mnie bez znaczenia nie jestem wybredna zawsze coś znajdę dla siebie dobrego.
            • kasiolegiptomanka Re: Wybór hotelu 25.10.13, 17:52
              Miriam byłam w Abu Dabab czy warto jechać do Brayki czy powtarzać hiltona?Chodzi głównie o zatokę i rafę.
              • miriam_73 Re: Wybór hotelu 25.10.13, 21:08
                Brayka jest inna. Trudno ją porównać z Abu Dabbab. Ja w tym roku wróciłam do Abu Dabbabu - może fart, ale krówek był, żółwie były, było cudnie. Zastanawiałam się i nad Brayką i nad Orientalem, ale w sumie skończyło się na "starych śmieciach" ;-) Codziennie zatoka od brzegu do brzegu i spowrotem wpław :)
                • kasiolegiptomanka Re: Wybór hotelu 25.10.13, 23:05
                  abu dabab jest pięknie to prawda ,ale już 3 razy tam byłam i nie wiem czy w Marsa warto gdzieś poszukać innej zatoki czy faktycznie nie kombinować i wracać jak piszesz na stare śmieci.Ty byłaś wszędzie to pytam.Mam tylko nadzieję,że kiedyś znowu ze SPOKOJEM będzie można tam pojechać.
                  • miriam_73 Re: Wybór hotelu 25.10.13, 23:44
                    Ja byłam w kilku miejscach w tamtym rejonie, ale i tak wracam do Abu Dabbab :) tylko przeraża mnie, ze zwierzaki maja coraz gorzej, bo stada bezmozgow dotykają tych żółwi, diugonia... :(
                    Bramkę lubię i uważam ze ma fajna zatoczke i rafe, ale... To nie to ;-)
                    • kasiolegiptomanka Re: Wybór hotelu 26.10.13, 16:30
                      Myślę,że teraz mimo wszystko jest mniej turystów i zwierzątka odpoczną od bezmyślnych stworów.Może jakiś rekin załatwi sprawę,zawsze jest takie prawdopodobieństwo,że podpłynie i pozamiata.
                • shibuya1 Re: Wybór hotelu 11.12.13, 12:03
                  Gdzie najłatwiej znaleźć krówkę ? Może wiesz też w jakich godzinach najlepiej szukać ? :)
                  • miriam_73 Re: Wybór hotelu 11.12.13, 12:15
                    W sierpni Krówki bywały w kilku miejscach: regularnie siedział duży samiec w Marsa Egla, w Abu Dabbab pływał drugi chłopak, młody: ja trafiłam na niego kilka razy, za każdym razem wpływał do zatoki od południowego skraju skosem do ergu i dalej po skosie na trawke blizej brzegu i potem odpływał tą samą drogą. Za każdym razem zaczynał opływ o 14.45 z zegrakiem w ręku ;-) W tym samym czasie mieliśmy informację że regularnie w Marsa Imbarak pływa samica z młodym, widziałam też młodego samca przy brzegu z zruinowanej marinie na płd od Abu Dabbab (byś może, że ten sam, który przypływa do Abu Dabbabu). W bazie potwiedzali, że jest kilka sztuk na całym wybrzeżu i krążą, a odkąd jest mniej turystów wracają na stare żerowiska jak np. Abu Dabbab. WIem też że w ABu Dabbabie udawało się krówka zaobserować także wcześnie rano (ok. 6).
                    • shibuya1 Re: Wybór hotelu 11.12.13, 14:57
                      W lipcu byłam w MArsa Egla niestety go nie widziałam, dlatego postanowiłam teraz dać sobie większą szanse i dlatego też jadę do Malikia. Będę jedną z tych "narwańców" co o 6 rano będą w piance robić polowania z aparatem :)
                      • miriam_73 Re: Wybór hotelu 11.12.13, 15:09
                        Myśmy na Egli go cały czas słyszeli, ale widzieliśmy krótko - odpłynął :( Natomiast w ABu Dabbabie pływałam z nim nos w nos:
                        scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-ash3/1384234_10202162941541517_1018087751_n.jpg
                        Jest bardzo przyjazny i nic sobie nie robi z ochów i achów pod swoim adresem - jedna tylko prośba - nie głaskać i dawać mocno po łapach tym którzy tego próbują (podobnie zreszą z żółwiami).
                        Good luck.
                        • shibuya1 Re: Wybór hotelu 11.12.13, 15:33
                          Ja tez jestem przeciwnikiem dotykania wszystkiego co pod woda. Trzeba szanowac to co mamy.
    • kokardka33 Re: Wybór hotelu 22.11.13, 17:23
      Rozważam jeszcze hotel El Malikia Resort Abu Dabbab (ex.Sol Y Mar) ma fajną cenę w firstcie .I mam teraz trudny orzech do zgryzienia bo w sumie zdecydowałam się wstępnie na Braykę może ktoś coś jeszcze doradzi w tej kwestii .....
      • shibuya1 Re: Wybór hotelu 11.12.13, 12:10
        Ja wybrałam ten hotel ze względu na cenę i zatokę. Chciałam hotel konkretnie nad ta zatoką.
        W Marsa będę drugi raz. Za pierwszym razem byłam w hotelu bez zatoki i nie użyłam sobie. Ciągle czerwona flaga ...
        Myślałam, że szybko do Marsa nie wrócę i wyląduje w Sharm, ale jednak postanowiłam dać drugą szansę Marsa, ale tym razem nad zatoką. Poza tym zależy mi na spotkaniu Dugonga, a tylko tam mam szansę.
    • kasia_p45 Re: Wybór hotelu 23.11.13, 13:01
      A mnie się podobają pierwsze cztery:
      www.tui.pl/wyniki-wyszukiwania;search,774#/page%3D1%26from_filters%3D1%26wylot%3DPOZ%26data_od%3Dod%201%20Sie%202014%26data_do%3Ddo%2017%20Sie%202014%26len%3Dgt7%26os_dorosle%3D2%26dzieci%3D0%26transport%3D1%26kraj%3D%26region%3D17%26sortBy%3Docena%3Ddasc
      i który wybrać?????
      • kasia_p45 Re: Wybór hotelu 26.11.13, 16:22
        Chyba ten mi się najbardziej podoba z tych wszystkich:
        www.tui.pl/wakacje-rodzinne/kluby-scan-holiday/egipt/hotele;show,1174,sol-y-mar-solaya-hrg21001?hotel=6083&m=h&transport=1#wylot=POZ&data_od=od 1 Sie 2014&data_do=do 17 Sie 2014&dt_from=09-08-2014&os_dorosle=2&len=14
        Co myślicie?
    • tycha89 Re: Wybór hotelu 03.12.13, 11:55
      Witam!

Jestem studentką geografii Uniwersytecie Warszawskim i na potrzeby pisanej przeze mnie pracy magisterskiej prowadzę badania dotyczące celów wyjazdów Polaków do Egiptu. Badanie jest całkowicie anonimowe, a uzyskane wyniki służą wyłącznie celom naukowym. Badanie nie powinno zająć dłużej niż 10 minut.

Każdą osobę, która zechciałaby mi pomóc serdecznie zapraszam do badania. Każde wypełnione badanie jest dla mnie niezmierne cenne.

Bardzo dziękuję za pomoc i poświęcony czas!

Link do ankiety:
      www.interankiety.pl/interankieta/18138090405c78ab01420d0194dc01ab.xml

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka