Dodaj do ulubionych

Pamiętajcie o wizach-ważna informacja!

04.02.14, 22:19
Tak mnie ,,poruszył" wpis pana generała-być może Izraelskiego:)
Denerwuje mnie to, że tak ,,obyty" człek w klimatach egipskich nie pisze o istotnych problemach, tylko zastrasza rodaków przed wylotem do Egiptu.
Dlatego postanowiłam napisać ten wątek.
Wszyscy, którzy lecą na półwysep Synaj, a więc do: Taby czy Sharm nie muszą wykupywać wizy za 15 dolców!!!!
Wiza jest potrzebna na pewno tylko wtedy, gdy chcecie udać się do Kairu, a to akurat każdy rozsądny-łącznie z Egipcjanami Wam odradzi!
Macie info na karcie, którą wypełniacie na lotnisku. Jednak mało kto na to zwraca uwagę z racji zmęczenia, podekscytowania itp.
Ja byłam i w Tabie i w Sharmie, wizy żadnej nie musiałam kupować!
Nie dajcie się ,,nabić w butelkę" jak 90% Polaków!
Obserwuj wątek
    • zjawa1 Tu macie więcej konstruktywnych info na ten temat! 04.02.14, 22:49
      sharm-el-sheikh.pl/przewodnik/wazne-dla-turystow/wizy-i-przepisy-celne/
      • geobart7 a do hurgady? 04.02.14, 23:29
        sory ze pytam ale do egiptu lece pierwszy raz :)
        • zielony_x Re: a do hurgady? 04.02.14, 23:57
          Jak lądujesz w Hurghadzie, to musisz wykupić wizę.
          Nie musisz, jeżeli nie opuszczasz półwyspu Synaj (czyli właśnie Sharm, czy Taba).

• w2097 Re: Pamiętajcie o wizach-ważna informacja! 05.02.14, 08:29
      zjawa1 napisała:

> Wszyscy, którzy lecą na półwysep Synaj, a więc do: Taby czy Sharm nie muszą wyk
      > upywać wizy za 15 dolców!!!!
      > Wiza jest potrzebna na pewno tylko wtedy, gdy chcecie udać się do Kairu.

Tak dla ścisłości. Wiza kosztuje 25$ a nie 15$ i jest potrzebna nie tylko w przypadku wycieczki do Kairu. Na niektóre lokalne po półwyspie Synaj bez wizy także nie pojedziesz.
      • volvo74 Re: Pamiętajcie o wizach-ważna informacja! 05.02.14, 09:04
        nie wiem skąd bierzesz te 90% ogłupiałych polaków latem tamtego roku nikt z naszego samolotu nie kupił wizy a samolot był full
        do Ras Mohamed i z lądu i z morza musi być wiza
        niektóre biura piszą że do białego i kolorowego kanionu niby też ale to akurat nie prawda
        na Górę Mojżesza i do Izraela też nie trzeba
        niestety Only Synaj dotyczy to tylko Sharmu, Taby i Dahabu
        • zjawa1 Re: Pamiętajcie o wizach-ważna informacja! 05.02.14, 09:35
          Dlaczego tak pisze, bo cały czarter podróżujących wykupił wizy myśląc, że jest to konieczne, to wystarczy!
          Podałam w drugim linku wiarygodny i aktualne przepisy wizowe, a nadal jak widać nie rozumiecie. Wasz sprawa.
          Jest dokładnie napisane, że wiza jest konieczna tylko w 4 przypadkach:
          ,,Płatna wiza za 15$ również wydawana jest po przylocie na lotnisku w Sharm el Sheikh. Płatna wiza niezbędna jest, jeśli chcą Państwo skorzystać z następujących wycieczek: Kair (autobusem), Kair (samolotem), Ras Mohammed (autobusem), Luksor, Super Safari i Kolorowy Kanion. Jest ona ważna 30 dni. W przypadku wyjazdu do Jerozolimy wiza ta jest bezpłatnie przedłużana i nie traci ważności. Aby wykupić płatną wizę wystarczy podejść do jednego z okienek bankowych na lotnisku, najlepiej mieć odliczone pieniądze, bo w ramach reszty można dostać np. stare banknoty, których w Egipcie nikt nam nie przyjmie. Zakupioną wizę wkleić należy na czystej kartce w paszporcie i pokazać urzędnikowi przy odprawie paszportowej. Wiza jest ważna dopiero wówczas, gdy urzędnik przybije na niej pieczątkę wjazdową do Egiptu."
          Mało kto jedzie na takie wycieczki, a niepotrzebnie 90% płaci bezsensownie.
      • zjawa1 w2097 05.02.14, 09:23
        Bzdury piszesz! Wieczorem zrobie fotke wizy osoby, która nieświadomie i niepotrzebnie dala się nabrać. Jak byk cena na niej 15$!!! i tyle zapłaciła. Wróciła z Sharm 10 dni temu.
        Podałam artykuł. Po całym półwyspie synaj poruszasz się bez płatnej wizy! Ja przejechałam cały półwysep bez płatnej wizy!
        • volvo74 Re: Pamiętajcie o wizach-ważna informacja! 05.02.14, 09:39
          zjawa1 z wizami w egipcie to rząd zapowiada podwyżkę od kilku lat chyba najbliższy termin podwyżki był wyznaczony na 1lutego 2014 czy podnieśli nie wiem wiec jak ktoś wrócił 10 dni temu to pewnie miał za 15$
          co do bzdur większych od tych co napisali na stronie biura E-sharmu którego linka dałeś powyżej i nie tylko mam od nich emaila w którym wypisali jeszcze większe to nie widziałem
          • volvo74 Re: Pamiętajcie o wizach-ważna informacja! 05.02.14, 09:44
            do Ras Mohammed nawet na pokładzie statku musisz mieć wize od tamtego roku przedtem nie była wymagana
            a kolorowym kanionie byłem latem tamtego roku nikt nie chciał wizy ani nawet paszportu
            • zjawa1 Prosze zdjęcia i dowody oraz ceny dla oponujących! 05.02.14, 09:50
              fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3589685,2,2,wiza.html
              Wiza kupiona ok 10 dni temu. 15 dolarów jak byk!

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3589690,2,1,wiza2.html
              I moja wiza bezpłatna! Jak widać przylot w Tabie wylot w Sharmie! Ten sam termin.
              • volvo74 Re: Prosze zdjęcia i dowody oraz ceny dla oponują 05.02.14, 10:01
                wysłałem zapytanie o wizę właśnie dostałem odp; że znowu podwyżkę przenieśli na maj 2014 widać mogą tak bez końca
                • zjawa1 Re: volvo74 05.02.14, 10:08
                  Dlatego liczy się to, co jest, a nie to co będzie.
                  Wielu osobą w biurach mówią wprowadzając w błąd, że wiza jest obowiązkowa i kosztuje 25$. To fakt. Pewnie mają z tego jakieś prowizje:)
                  Jak znajdę kartę przylotu do Egiptu to też Wam zrobie fote. Tam jasno pisze ile kosztuje wiza i w jakich wypadkach należy ją wykupić.
                  Bezpłatna wiza ma ważność 15 dni-to tak na wszelki wypadek gdyby ktoś leciał na dłużej.
              • zjawa1 Moja wiza 05.02.14, 10:03
                fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3589703,2,1,wiza2.html
        • w2097 Re: w2097 05.02.14, 10:20
          zjawa1 napisała:

> Bzdury piszesz!
          > Po całym półwyspie synaj poruszasz się bez płatnej wizy!

Wyluzuj trochę :)

Pisząc o cenie wizy oparłem się na informacjach z zeszłego roku o podwyżce na 25$. Tydzień temu byłem co prawda w Sharmie ale nie kupowałem wizy bo nie planowałem dalszych wypraw więc nie sprawdziłem czy podwyżka weszła w życie.

Co do poruszania się po Synaju bez wizy to sam już nie wiem jak jest. Ja jeszcze nigdy nie kupowałem wizy będąc na Synaju ale wielokrotnie spotkałem się z informacją, że wiza jest potrzebna na Ras Mohamed autokarem, kolorowy kanion a nawet rejs do wraku Thistelgorm.
          • 19sara78 Re: w2097 05.02.14, 12:16
            Czy może ktoś to uporządkowac? Takich haotycznych wypowiedzi to jeszcze nie czytałam.
            • janan2 Nie siejcie paniki! 05.02.14, 13:24
              Wiza(płatna) na Synaju nie obowiązuje! W ssh i całym wybrzeżu zatoki Akaba z Tabą łącznie.Zjawa 1 podał właściwe informacje.Cena też się nie zmieniła,choć od dwu lat zapowiadają!Kto im tam wtedy pojedzie!?Jrśli ktoś wybiera się na kontynent afrykański ,no to musi wykupić.Poza tym lądem do Ras też trzeba.Kaniony,safari, czy klasztor no to po uważaniu.Po pierwsze.Tam teraz nie wpuszczaja,albo czasami tylko.No więc po co wiza!?Trzeba sprawdzić na miejscu najlepiej z lokalnym biurem.Jak będzie czas,że można wszędzie poza Ras M. (lądem) bez wizy,no to po co ona komu do cholery!?Lokalesi doskonale się orientują w zwyczajach.Nie każda tego typu "porada" jest właściwa i ktoś tu komuś kisiel z mózgu robi.Niedługo może i na Tiran saudyjska będzie potrzebna he he.Jeśli coś nie tak,no i koniecznie będzie potrzebna przykładowo do Kairu,no to nie ma problemu(lub są niewielkie) z zakupem w trakcie pobytu na lotnisku.Kto tu taki zamęt,no i po co sieje!?

Do Izraela też nie jest potrzebna.Bez problemu się jedzie.Teraz nawet usprawnili.Wcześniej rąbaki tych pieczątek w paszport kilkanaście.A teraz dostaje się katreczkę (wizę) którą odbierają przy wyjeżdzie.Nie zgubić,bo problem będzie!Poza tym tylko egipskie pieczątki.Aha!Pieczątka wjazdowa(egipska) w paszporcie to też wiza.Ważna 15 dni.zdażyło mi się pobyć nieco dłużej,więc zamiast szwędać się po lotniskach i płacić takie straszne pieniądze (15$),no to przejechałem się któryś tam raz do Izraela i znowu mi odnowili.Taniej jakoś mi wyszło i trochę z fabtazją o!
              • w2097 Re: Nie siejcie paniki! 05.02.14, 13:41
                Janan zdecyduj się. Piszesz, że płatna wiza na Synaju nie obowiązuje a potem, że jadąc do Ras Mohamed trzeba ją wykupić. Ras to nie na Synaju? ;)
                • mimi004 Re: Nie siejcie paniki! 05.02.14, 13:54
                  to ja już teraz nic nie wiem, jedynie to że na pewno muszę kupić wizę, kiedy 28 lutego wyląduje w Hurghadzie, tylko cały czas byłam pewna że za 25 $,
                • janan2 Re: Nie siejcie paniki! 05.02.14, 17:59
                  Fakt.Omsnęło mi się.Powinno być w "turystucznym rejonie zatoki Akaba".O tym pisałem wymieniając właśnie ten rejon Synaju.A Ras...no to już poza SSH i nie w stronę Taby.Pierwszy punkt kontrolny zatrzyma.To już jakby Zatoka Sueska odległa od Akaby.No i strategiczna droga do Kairu traktowana podobnie jak sam Kair..wnetrze Synaju z jego stolica i wszystkie drogi w stronę Kairu to jednak płatna wiza.Zresztą nie wjedzie.Tam jeszcze nie rozprawili się z niechcianymi "gośćmi" z poza Egiptu i wojowniczymi miejscowymi plemionami.Tylko do Kairu nie ma wycieczek.Z tego właśnie powodu.A na Ras byłem na niepłatnej stateczkiem bez problemu.No a jeśli chce ktoś koniecznie piechotą,osłem czy tam wielbłądem lądem,no to niech sobie kupi od razu na ten kawałek kairskiej drogi.Pytanie tylko po co!?Reszta (poza klasztorem) wolna droga.Zresztą "po uważamiu" jak to w Egipcie.Miejscowi wiedzą.Dla strachliwych kupujcie nawet po 50 $.Nie moja kasa,nie mój problem.Ja nigdy na rejony turystyczne Synaju nie kupowałem.To wszystko.Poza tym geografia się kłania,no i układ izraelsko-egipski.Reszta z tymi wizami to ściema dla mniej wtajemniczonych.
                  • zjawa1 janan2 05.02.14, 23:02
                    i to konsensus wszystkiego. ...Jak chcą strachliwi, to niech kupują:)
                    Wiadomości konkretne mają, każdy za siebie i za swoją kasę odpowiada. Jak płacą, to ich sprawa. I tyle w tym temacie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka