Dodaj do ulubionych

Taba - Jerozolima marzec 2014

05.03.14, 13:22
Lecę do Hurghady na początku kwietnia i chce skorzystac z oferty wycieczki do Jerozolimy (jedyna opcja od AlfaStar: samolotem do Sharm i pozniej autokarem do Taby i do przejscia). Moje pytanie brzmi: czy jest tam bezpiecznie obecnie? Drugie pytanie: co to znaczy ostra kontrola graniczna? Dlaczego? Boje sie troche bo mam w paszporcie wbite kilka wiz (USA, Turcja ( nie turystyczne tylko na rok z prawem pobytu, Rosyjska). Nie chce zeby mnie przepytywali godzinami.
Obserwuj wątek
    • niiktos Re: Taba - Jerozolima marzec 2014 05.03.14, 13:31
      Mimo calego mojego optymizmu radze ci upewnic sie na 2000% ze te wycieczki na pewno u nich sie odbywaja.
      To ze maja je na stronie www to jedno a rzeczywistosc to drugiego.
      • karolak50 Re: Taba - Jerozolima marzec 2014 05.03.14, 14:05
        Tak, odbywają się, bo pisałam maila do Alfy.
        • rojb.erek Re: Taba - Jerozolima marzec 2014 05.03.14, 14:37
          cześć :)
          zazdraszczam Ci tego wyjazdu choć z tego co zrozumiałam planujesz tą Jeozolime jako fakultet z alfastar. jeśli miałabym coś Ci doradzać to ja osobiście wybrałabym tą wycieczkę do Jerozolimy z tamtejszym biurem podróży (polskim) e-sharm.pl jest taniej, masz polskiego przewodnika i w ogóle moim zdaniem lepiej. a mówię tak z własnego doświadczenia bo korzystaliśmy z tych wycieczek. zresztą na stronie masz wszystkie niezbędne info.
          co do kontroli granicznych to chyba nie pomogę bo my przekraczaliśmy granicę w Tabie na własną rękę i z czystym paszportem więc u nas poszło szybciutko i pytali tylko z jakiego hotelu jesteśmy ( a byliśmy w Tabie w sol y mar) i sprawdzili mężowi aparat fotograficzny. ze względu na Twoją pieczątkę z Tunezji hmm mogą Cię pytać o więcej bo nie przepadają za krajami arabskimi podobno ale nie wiem dokładnie bo nie miałam takich doświadczeń. wiem też że szczegółowo sprawdzają Rosjan. jeśli uznasz ,że w czymś jeszcze mogę pomóc to pytaj :). pozdrawiam
        • vincent2002 Re: Taba - Jerozolima marzec 2014 06.03.14, 17:10
          po wybuchu w Tabie w itace twierdzili ze wycieczki sie odbywaly normalnie, na miejscu jednak po 2tyg od wybuchu dowiedzielismy sie ze nie bylo zadnych wycieczek, teraz, od 26.02 normalnie jechali
    • dziadzio Re: Taba - Jerozolima marzec 2014 05.03.14, 15:08
      Witam,
      umordujesz się nieźle. Sam przejazd z Sharmu to ze 2 godz. (jak nie zbiera turystów z hoteli), poem odprawa w Tabie, jak dobrze pójdzie 2, ale jak źle to i 5 godzin. Następnie autokarem do Jerozolimy... sprawdź na mapie, bo już nie pamiętam, ale też to trwa. Zwiedzanie i powrót - czas ten sam. Jeśli 50 coś w nicku oznacza, sugeruję wyjazd łączony tydzień zwiedzanie w Izraelu, tydzien pobytu w Sharmie.
      Pozdrawiam
      PS bo poprzez "wycieczkę do Jerozolimy" rozumiem 2-3 dniowy wypad, a nie tygodniowy pobyt(?)
      • karolak50 Re: Taba - Jerozolima marzec 2014 05.03.14, 15:26
        No właśnie słyszałam, że strasznie męcząca jest ta wycieczka, ale bardzo mi na niej zależy, od roku już ją planuje. Tak to ma być wycieczka 3-dniowa. Martwię się jednak moimi wizami, boję się, że mnie nie wpuszczą albo będą robić wywiad w nieskończoność. Rosyjską i amerykańską się nie martwię, ale tą Turcją tak... najgorsze jest to ze to nie wiza turystyczna...
        • adamp777 Re: Taba - Jerozolima marzec 2014 05.03.14, 19:24
          W zeszłym roku przekraczaliśmy granice Egipt - Izrael jadąc na wycieczkę z Taby do Jerozolimy. Sama odprawa ok. 2-3 godzin ponieważ akurat były 4 autokary ludzi. Też mamy wbite w paszport pieczątki i wizy z Turcji i Tunezji i nie było żadnego problemu. Nie wiem czym się kierowali ale np. co 10-15 osobie zabierali paszport i dalej albo na osobistą kontrole albo zwracali paszporty bez słowa. Sama droga do Jerozolimy to jeszcze postój nad Morzem Martwym z kąpielą - jazda ok. 3 godzin i później jeszcze 2 godziny jazdy do Jerozolimy. Wyjazd z hotelu ok. 23.00, granica od 0.00 do 3.00, 6 - MM, 9 - Jerozolima. Jak chcesz coś więcej pisz.
          • karolak50 Re: Taba - Jerozolima marzec 2014 06.03.14, 10:04
            Super, dzięki za info! :)
        • miriam_73 Re: Taba - Jerozolima marzec 2014 07.03.14, 16:34
          Nie ma najmniejszego problemu z wizą turecką. Izrael ma normalne stosunki z Turcją i na granicy nie robią najmniejszego problemu.
          • karolak50 Re: Taba - Jerozolima marzec 2014 07.03.14, 16:46
            Dzięki Miriam!
    • kardelo Re: Taba - Jerozolima marzec 2014 27.03.14, 21:42
      Cześć. Byliśmy w lutym w Sharm i na wycieczce do Izraela. Było spoko, ale gdybyśmy mogli raz jeszcze podjąć decyzję, to nie jechalibyśmy przez Synaj. Droga jest długa, męcząca i niestety odczuwa się napięcie. Wszędzie pełno mundurowych z bronią, niby pilnują, ale wszystko jakieś takie nieporadne, co tylko potęguje stres. Zwróć uwagę na obecne stanowisko naszego MSZ w sprawie wyjazdów na Synaj, jak i na fakt, że część zachodnich biur zaprzestało wysyłać tam turystów. Moim zdaniem lepiej jest jechać na zwiedzanie Izraela bezpośrednio z Polski do Tel Awiwu, są też takie opcje wycieczek zorganizowanych połączonych nawet z Jordanią. Przekraczanie granicy izraelskiej jest nieprzyjemne, dużo głupich pytań (np. o imię dziadka), grzebania w bagażu, ale wyglądało to bardziej na pokazówkę i pokaz siły. Pieczątki w paszporcie na pewno nie będą kłopotem.
    • mar-ta22 Re: Taba - Jerozolima marzec 2014 29.03.14, 12:26
      Witam. Nasi znajomi z Hotelu byli na poczatku marca w Jerozolimie. Mówili ze bylo bardzo bezpiecznie, wycieczka odbyla sie z planem i ze bylo duzo kontroli drogowej i policujne w czasie calej trasy, to wszystko bylo ok. Tylko ze wrócili do hotelu z godzinnym opóżnieniem. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka