Gość: ali 36 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 15:31 Jestem zachwycona Egiptem . Przy najbliszej okazji chcę tam wrócić , i dlatego poszukuję informacji więcej ma temat "tamtejszych obyczajów". Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Minius Obyczaje w Egipcie IP: *.devs.futuro.pl 17.01.05, 19:16 Obyczaje w Egipcie to dość pojemne określenie. Ogólnie, są zbliżone do innych krajów islamskich, jednak Egipcjanie, z tego co sam zauważyłęm są narodem bardziej tolerancyjnym wobec innych wyznań (albo to świetnie maskują). Czy Amerykanie, czy Brytyjczycy, mogą się tam czuć bezpieczniej niż w innych krajach arabskich. Pewnie jest to również zasługą rządu i przywódców duchowych, którzy dali dość dobitnie narodowi do zrozumienia, po zamachu przy Świątyni Hatszepsut, że albo będą z otwartymi ramionami przyjmować wszelakich turystów, albo będą gryźć piach, bo olbrzymia część dochodu narodowego pochodzi z turystyki. Ale wracając do tematu. Miałem przyjemność mieszkać nie tylko w hotelach, ale rónież w domu Egipcjan i stwierdzam, że są to niesamowicie ciekawi Świata ludzie. Wszędzie i na każdym kroku spotykaliśmy się z nieokiełznaną ciekawością Polski, Europy, czy nawet nasze rodziny, jak żyje, gdzie pracujemy, co robimy w wolnych chwilach. I nawet pewne bariery językowe (bo i my i oni nie konwersujemy jak rodowici Anglicy), a mimo wszystko dogadywaliśmy się bez problemu. A co najbardziej w tym kraju udeża, to ciągły uśmiech na ich twarzach. Nawet u żebraka, któremu dasz bakszysz zobaczysz chęć pogadania, czy choćby uśmiechu na twarzy. A przecież ich życie nie jest usłane różami. To kraj, gdzie choćby przez tydzień pobytu można doładować "akumulatory psychiczne", nadwerężone życiem codziennym w Polsce. Jeśli zaś zauważą u turysty zainteresowanie ich religią, zwyczajami, czy choćby stroną kulinarną, to duma ich rozpiera i łatwo nawiązać nawe przyjacielskie kontakty. Dlatego polecam wszstkim wyjeżdżającym nauczenia się choćby kilku słów po arabsku, np. dziękuję, proszę, przepraszam. Oni naprawdę to doceniają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ali 36 Re: Obyczaje w Egipcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 19:41 Masz rację użyłam dość ogólnego określenia , ale chce sie dowiedzieć jak najwięcej o tym kraju ; ludziach -ich codziennym życiu ,historii , religii itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANTON Re: Obyczaje w Egipcie IP: 62.114.154.* 17.01.05, 19:47 Jestem egypcjaninem i mowie po polsku i moge dac cie duzo informacjii bo jestem przywodnikem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ali 36 Re: Obyczaje w Egipcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 20:03 Jest mi bardzo miło ,czy obecnie mieszkasz w Polsce. Tydzień temu wróciłam z Egiptu , były to mój pierwszy urlop od dwóch lat , decydując się na ten wyjazd byłam przerażona , znajomu opowiadaji straszne rzeczy na temat wypoczynku w Egipcie . Lecz gdy tylko się tam znalazłam , wszystkie moje obawy zostały rozwiane . Klimat , ludzie ,muzyka i ta specyficzna pełna tajemniczości atmosfera poprosu jestaem zakochana w Egipcie . Więc wszystko co tylko możesz napisz , bardzo dziękuje . sbiernat@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ali36 Re: Obyczaje w Egipcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 19:07 widze że Anton nie otrzymam inf.gdyż nagla wszyscy chcą żebyś do nich pisał- ha,ha,ha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANTON Re: Jestem zachwycona IP: 62.114.154.* 17.01.05, 20:16 jeszcze raz ja .chocziz egypcjanie sa bedny narod i kraj nie jest bogaty ale bardzo relyginym i nie ma roznieca ze chrzeczjanienem czy muslmaniem ,religia gra duzo rol w zyczu kazdego egypcjaniena od poczatek cewlizacja byl bog RAA ktory stworzyl swait ..nawet jedyny kraj gdzie w dwod osobisci piszymy relegie .to jest najbardzie jasno w charktrze kazdego egypcjaniem ,nastepny jest narod bardzo zalezy na rodzine zwaizk rodzziny bardzo mocny ..duzo przyjemnosci miec dzieci i zawsze z kazdej okazje cala rodzina zbiera sie razem i to jest wielki prznemonosci wieksoci ludzie sa bedne i nie maja mozlowesci podrozewac lub chodzic na dyskatke czy na jakis koncert ..wstarszy ze cala rodzien spotaka sie razem na obaid i .. to nie wszystko ale pozno napisze o slubie o stousnek pomiedzy kobitami i chlopakami i jaka o nas opine o europiczekow .jak sie u nas ubierc sie ..co jemy ..co mozno zwiedzac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ali 36 egipt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 21:16 1.Jak to jest ,że jak piszesz "są biednym narodem " przeciesz panstwo Egipskie powstało tak dawno , więć dlaczego jest tak słabo rozwiniete. 2.Czy są wyznaczone godziny na modlitwę, napisz coś więcej samym obrzędzie otprawiania nabożeństw . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANTON Re: egipt IP: 62.114.154.* 18.01.05, 11:24 Jestem chrzescijaninem i nie muslmanieniem nazwa nas koptami od grecko slowa equptus na okreslne egipcjane mieszkancy w tym czasie w egipcie ..jak wiese informacjii chcesz to ja beda wyslac na twoj e mail ..przy okazje jestem w egipcie i mieszkam teraz w HURGADZIE ..ale w polsce bylem 2 razy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KOala Re: egipt IP: *.icpnet.pl 18.01.05, 11:58 Z chęcią przeczytamy te informacje na forum, myślę, że jest sporo osób które są tym zainteresowane. Pozdrawiam KOala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANTON Re: egipt IP: 62.114.154.* 18.01.05, 12:17 To masz racje jezeli interesujcie sie nasze zycie i kultury to dalee beda napsac ale z uwage ze bedzie duzo bladow bo ja bardzo krotko studiewlem polski .wprawie 2 miesiaca tlko ale bardzo lubie polakow i polske i bylem u was 2 raze i chetne jeszcze raz tam pojechac .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ali36 Re: egipt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 13:38 Bardzo chętnie , mój adres podałam( sbiernat@poczta.onet.pl Mam wiele pytan na temet życia w Egipcie ( chyba zbyt dużo aby poruszać na furum)i dlatego aby proszę o podanie swojego adresu e-mail na moją skrzynkęjeżeli nie będzie to problemem dla Ciebie .Dziękuję i gorąco pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ma_rysia Re: egipt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 16:34 jak możecie to piszcie na forum!! naprawde bedzie lepij! duzo osob jest zainteresowanych tym, nie tylko ty, wiec bede wdzieczna jak wpisy beda sie ukazywac publicznie. pozdrawiam Egipt!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Jestem zachwycona IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 18.01.05, 16:48 bardzo mi sie podoba ten watek. Byłam w zeszłym roku w Egipcie i 5.03.2005 ponownie jade do Hurghady, również chciałabym cos wiecej wiedzieć. Jeśli można to piszcie na forum. Na wszelki wypadek podam swój mail i czekam na ciekawe informacje ania-panna1@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tunia Re: do Anton IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.01.05, 18:27 jesli mozesz napisac do mnie na e-mail to bylabym wdzieczna chcilabym zapytac sie pare rzeczy ciebie :) nitsch@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANTON Re: do Anton IP: 62.114.154.* 18.01.05, 19:24 Jestem bardzo zadawolny tym ze duzo osob chca wiedziec o Egipcie ..mysle ze najbardze rozasdny ze pisac dla was wszystkich na gazeta .pl i wtedy wszyscy moge czytac i teraz tak zrobimy otwarte razmowe jezeli maciecie jakis pytanie to bardzo prosze i bardzo chetne ..pamajtacie ze w Egipcie ktory nazwili matka swiata wszystko jest ..ladna pogoda slonce 365 dni nawet ziema ..przypiekne plaze nad morzem czerwonym i ne tylko mamy jedna trzecia zabytkow calego swiata starozytny egipckie cywelezacja rzymski,grecki.crzecitjanski,mu zlmanski.. i to nie wszystko mamy dobrego naroda zawsze z usmiechem spotka was od serdca ..ma swoj dziewne dla panstwa zazwczaje i nawet ubranie ..mysle ze mozna razmawic na roznie tematy.pozdrawiam was .. KOCHAM POLSKE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: do Anton IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.01.05, 08:40 zrozum ,ze nie kazde pytanie mozna zadac na forum dlatego czasami lepiej jest pisac na e-mail. Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: do Anton 19.01.05, 10:53 Anton, gdzie mieszkasz, 365 dni słońca nawet w Egipcie się nie zdarza. 18 maja 2004 od rana do wieczora padał w Aleksandrii deszcz - dowód znajduje się w mojej gelerii :) A w ostatnich tygodniach w Kairze pada co drugi dzień, to informacja pewna. Pytanie ode mnie, za co kochasz Polske ? Czy byłeś juz w Polsce ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANTON Re: do Anton IP: 62.114.154.* 19.01.05, 11:10 Nawet jezeli pada deszcz czasami ale slonce zawsze jet nawet bylo oferta w Hurgadzie dla turystow ze jezeli w jeden dzien nie swieci slonce to hotel daje z powrotem koszt za ta noc pamataj ze od stworzenia swaita slonce bylo glowny bog i dali je rozne nazwe RAA.AMON,ATON i rozne wyglady raz dysk slonczny raz tarsza i tak dalee ..bylem w polsce krotko i bardzo lubie ten kraj ..moge odpowiedziec na wszystkie pytanie jezeli moge i tez moze bedzie troche problem z polskiem jazekiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: do Anton IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.01.05, 11:13 podaj swoj adres e-mail Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ali 36 Re: Przepraszam ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 11:22 Przepraszam kochani ale chciała bym otrzymać odpowiedz na moje pytania , a widzę żę powstał tutaj kącik rozdawania adresów e-mail i opowieść przez ile dni świeci słonce w Egipcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ali 36 Re: Jestem zachwycona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 19:32 Naczym tak naprawde polega wasza religia , napisz coś więcej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Jestem zachwycona IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.01.05, 10:14 mam pytanko czy teraz w czwartek obchodzicie jakies swieto?jesli tak to jakie? moglabym prosic o odpowiedz?i czy moglbys mi podac swoj adres e-mail??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Jestem zachwycona IP: 62.114.154.* 19.01.05, 11:56 moj E MAIL antonmasry2005@yahoo.com Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Do Kasi 19.01.05, 13:29 W czwartek będzie pierwszy dzień święta ofiarowania - Id (Eid) al-Adha. W tym czasie odbywa się coroczna pielgrzymka do Mekki, najświętszego miasta Islamu. Poniżej fragment z wiadomości na www.arabia.pl, a więcej na ten temat znajdziesz na pewno na forum kraje arabskie. A tu trochę zdjęć : info.onet.pl/17941,0,0,1,galeria.html Blisko dwa milionów muzułmanów z całego świata rozpoczęło pielgrzymkę do Mekki. Pątnicy przybywali tam już od kilku tygodni, aby w mieście narodzin proroka Mahometa odbyć tzw. wielki hadżdż, czyli pielgrzymkę do tego świętego miasta wyznawców islamu, będącą jednym z 5 tzw. filarów tej religii. Do wypełnienia tego obowiązku przynajmniej raz w życiu jest wezwany każdy muzułmanin, któremu pozwalają na to stan zdrowia i środki finansowe. Dziś wieczorem pielgrzymi przybędą do Miny koło Mekki, gdzie spędzą całą noc w namiotach, po czym jutro z rana autobusem lub pieszo podążą na świętą górę Arafat, gdzie odbędzie się obrzęd zwany sądem powszechnym. W czwartek 20 bm. tłumy pątników wrócą do Mekki na pierwszy dzień święta ofiarowania - Id (Eid) al-Adha; większość z nich złoży w ofierze jakieś zwierzę - zazwyczaj jest to owca lub baran, co ma upamiętniać gotowość Abrahama (po arabsku Ibrahima) do ofiarowania własnego syna Bogu. Motyw ten znany jest z Biblii, z tą różnicą, że w islamie ów syn ma na imię Ismail (Izmael), podczas gdy w Księdze Rodzaju chodzi o Izaaka (po arabsku Ischak). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KASIA Re: Do corrina_f1 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.01.05, 20:13 dzieki za odpowiedz:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Do corrina_f1 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.01.05, 08:16 kiedy muzulmanie obchodza nowy rok? Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: Do corrina_f1 20.01.05, 09:17 1 stycznia, jak my. Choć oczywiście obchodzą też chyba "swój" nowy rok (oparty na cyklu księżyca) według kalendarza muzułmańskiego, ale z tego, co mi wiadomo, cały świat muzułmański żyje wg juliańskiego (bo taki chyba jest ten nasz ?). Mogę się mylić, więc w razie czego niech mnie ktoś poprawi. Jakby co, o kalendarzu muzułmańskim można poczytać np tu: i-cias.com/e.o/islam_cal.htm a tu można sobie obliczyć, jaka data nasza odpowiada dacie muzułmańskiej: www.islamicfinder.org/dateConversion.php?mode=ger-hij&day=1&month=1&year=2005&date_result=1 pzdr Kasia PS Na pewno więcej na temat obyczajów i kultury oraz religii islamu znajdziesz na Forum Kraje Arabskie www.sufisattari.com/calendar.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Do corrina_f1 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.01.05, 09:26 gdzies przeczytalm,ze muzulmanie Nowy Rok obchodza przy okazji tego swieta co rozpoczyna sie dzisiaj:)ale moze to nie sa dobre informacje dlatego zapytalam sie ciebie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANTON Re: Jestem zachwycona IP: 62.114.154.* 19.01.05, 11:37 Moja religia to jest wasza religia bo jestem chrzecijaniem ale u nas wiara bardzo mocno i nie tylko symboliczna tak jak na wielach krajach europy ..wychowanie dziecka bardzo religina ..muzlmane nas nazewaja koptami bo inwazja arabow egipcjane wszyscy w tym czasie byli chrzecijanami i mowili po koptski jazek ten jazek jest maieszane starezytny egipcki jazek z literami greckami od tego nazwali nas koptami szyli ci Egipcjanie ktorzy mowia po koptski jazek dla tego koptowie szyli mai uwazaja sobie potomkami faranow i wynosi w egipcie okolo 10%z lieczba mieszkancow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ali Re: shokran IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 12:09 Dziękuje (shokran - chyba tak sie to pisze) za opdowiedz na moje pytanie , przeniosłam sie na nowy wątek pt. Inf. których nie ma ...,jeżeli będziasz miał ochotę udzielić mi więcej wskazówe bedzie mi miło , tutaj jest zaduży tłok , każy sie domaga twojego adresu e-mail Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANTON Re: Jestem zachwycona IP: 62.114.154.* 20.01.05, 20:32 Ja wiedze ze nie macie wiese pytan o Egipcie..! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Jestem zachwycona IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.01.05, 20:36 mamy.mamy.a przynajmniej ja mam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Jestem zachwycona IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.01.05, 20:42 Napisales,ze kochasz polskie?z jakiego powodu?tak ci sie u nas podoba?byles w naszym kraju w celach turystycznych?bez problemu dostales wize w swoim kraju? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANTON Re: Jestem zachwycona IP: 62.114.154.* 22.01.05, 11:01 To jest ciekawe pytanie po co kocham polske ..po pierwszej ja troche znam jazek ,bylem w polsce 2 razy i mi bardzo wszystko podoba krajobraz ..przyroda ..pamataj ze my mieszkamy w pustine ..urdziana ziemia wynosi tylko 4% i reszta to jest wielka pustynia ..po drugej wasz narod choci troche narzeka ale jest dobry narod bardzo goscenny ..pardzo pomoga jezeli moze i nie tak jak w niemcach czy w roznych krajach i ladne macieci miesca KRAKOW.WROCLOW.WARASZAWA choziz pierwszy wyrazenie nie za bardzo ale jak zwiedzlem to jest piekne miesce ale jedena rzecz ze mozecie kochac swoj kraj bo wy maciecie piekny kraj ale wy tego nie cenecie ..jeszcze ze u was duzo wszedzie ladne kosciole i piekne rzerzby JESUS i nie ma duzo meczatow tak jak w wszystkich arabskich krajach i to bardzo przyjemno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ali36 Re: Anton IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 14:09 Jak wygląda sytuacja , gyd bym chciała zamieszkać na stałe i otrzymać obywatelstwo Egipskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANTON Re: Anton IP: 62.114.154.* 22.01.05, 19:22 To jest bardzo latwo ..albo wychodzic zamuzem w tedy zadnej problemy albo infestujesz piendze szyli kupic ale cos otworzyc albo pracowac i miec jakis dlugie umowe i te nie jest problem tez i w ogole u nas nie sprawdzaja za mocno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ali36 Re: Anton IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 19:48 Nie , załżeństwo z muzułmaniniem nie wchodzi w gre.Zabardzo mnie przeraża , choć może dlatego że zbytmało wiem o religi muzułmańskiej .Miałam nadzieje że o ciebie dowiem się czegoś więcej. Słuszałam że znalezienie pracy nie jest zbyt łatwe , a inwestycja - tylko w co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ali 36 Re: Jestem zachwycona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 19:10 Anton pisałeś , że jesteś przewodnikiem . Zastanowiałam się gdzie obecnie znajduje sie słynnałowa Ramzesa II. Czy to prawda że był on najmniejszym z wszystnich faraonów podobno miał 153cm- napisz coś więcej o " Ramzesku II". A co Napoleon miał wspólnego ze Sfinksem. Pozdrawiam i czekam na odpowiedz!:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANTON Re: Jestem zachwycona IP: 62.135.62.* 25.01.05, 12:05 Ramses drugi jest wielkiem krolem EGIPTU i moze najwspanlepszym krolem EGIPTU .wielkiem budnieczym na calym kraju budowal najwspanileszy swiatenie naprzyklad ABU SYMBEL..okolo 10 swiat wszedzie okolo jeziora NASERA ..w luksorze tez jest swiatenia KARNAK.LUKSOR..po prostu wszedzie i to nie wszystko duzo wypraw wojskowich ..mail duzo zon ofcalnych nie oficalanych kochanek mail 180 dzieci i to nie jest zart bo ich grobiewiec znjeduje sie w doline krolowych .. duzo postac i pasgaw ..i zawsze przedsawiony w nalepszej formy bo kazdy krol byl bogiem na ziemii dla tego zawsze pokazali mu w formie idealnym i dla tego byl szok jak byl znalezony jego mumie byl taki maly i chody ..ale to nie tylko on tak rozmair mail wieksoci krolow i Egipcjaniow ..ale to bylo twarz bogu na ziemie i inacze nie mogli pakazac krola egiptu ..co wiese Egipcki norad zyl nie dlugo w sredniem zyli 27 ..30 lat maksumom ..i z waitekiem krolowi dlugo zyli bo duzo obieka tak jak RAmsez zyl 80 lat ..do dzisaj koptowi nazwaja ich dzieci RAMSES Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ali 36 Re: Jestem zachwycona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 14:20 No jest nie samowita rzecz , cała ta historia związana z RamzesemII. I własnie to najbardziej mnie fascynuje ,ten klimat. Cy może wiesz czego tak naprawde używały do pielęgnacji ciała królowe. Anton jeżeli nie możesz lub nie chcesz odpisywać na moje pytania , to poprostu napisz . Ciągle zadaje Ci tyle pytan , a nie zapytałam czy masz możliwość , czas , chęci odpisywać na nie. Gorąco pozdrawiam , w Polsce jest bardzo zimno ok. ( -15). Odpowiedz Link Zgłoś