Dodaj do ulubionych

Padi czy Cmas?

IP: *.clubnet.pl 27.04.05, 10:49
Zamierzam zrobić kurs nurkowy, m. in. dlatego ze wybieram się do Egiptu, ale
już kiedyś próbowałam i bardzo mi się to podoba. Szkoły oferują dwa systemy
nurkowe, (w moim mieście mam możliwość zrobić CMAS) - czy w Egipcie oba są
rozpoznawane? A jak w innych krajach? I czy w ogóle czymś się różnią?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • dunia77 Re: Padi czy Cmas? 27.04.05, 10:52
      > Czy w Egipcie oba są
      > rozpoznawane?

Tak.

> A jak w innych krajach?

A jakich ?

> I czy w ogóle czymś się różnią?

PADI ma staly program na calym swiecie, a programy cmasowskie roznia sie od
      kraju do kraju (i czasem nawet szkoly, instruktora)
      Popytaj i porownaj.

Obserwujac umiejetnosci poczatkujacych nurkow nie zauwazam jakichs szczegolnych
      roznic.
    • Gość: Stiwi Re: Padi czy Cmas? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.05, 21:15
      Organizacji jest więcej, a wszystko i tak zależy od instruktora - on jest tutaj
      kluczem do wszystkiego. Poczytaj sobie archiwa pl.rec.nurkowanie toczyły się
      tam spory o to co lepsze itp.

W skrócie wygląda to mniej więcej tak, że PADI jest w tej chwili najbardziej
      komercyjne, ale też najbardziej rozpoznawalne na całym świecie, są opinie
      takie, że po PADI nurek ma bardzo dobre wyszkolenie teoretyczne, natomiast w
      CMAS mocno stawiają na praktykę co świadczy ilość nurkowań, w PADI na OWD
      łącznie 9 czy 10 nurkowań (basen + wody otwarte), w CMAS bodajże aż około 20.
      • abirka Re: Padi czy Cmas? 27.04.05, 21:34
        PADI jest obecnie duzo bardziej rozpowszechnione, również w Egipcie. Ale oglnie
        zasada jest taka, że obie organizacje uznaja wzajemnie swoje uprawnienia i
        licencje. Co do poprzedniej wypowiedzi, to chciałabym sie dowiedzieć gdzie są
        takie kursy CMAS, na których robią 20 nurkowań. Znam osobę, która zrobiła kurs
        CMAS w Egipcie i tyle nurkowań to będzie miała, jak sie przez cały rok, albo
        dłużej, będzie dobrze starać. Stopień wyszkolenia tez nie był wysokich lotów.
        Ale prawdą jest, że wiele zależy od instruktora i jego podejścia. I jednak
        kursan kursantowi też nierówny.
        • Gość: Stiwi Re: Padi czy Cmas? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.05, 23:54
          Sory, pomyliłem, chodziło że w PADI 4 nurkowania na wodach otwartych, w CMAS 8
          (dobrze kojarzyłem jednak, że coś dwa razy więcej - wliczając jednak basen tak
          może wychodzić)

groups.google.pl/groups?q=cmas+nurkowania&start=10&hl=pl&lr=&group=pl.rec.nurkowanie&c2coff=1&selm=98doi
          l%24mq0%241%40aquarius.webcorp.com.pl&rnum=14

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka