Gość: laleczka0510 IP: *.arcor-ip.net 01.05.05, 08:39 Jade na dwa tygodnie do Al Diwan (sniadanie i obiadokolacja)i nie mam pojecia ile trzeba kieszonkowego ze soba zabrac.prosze napiszcie !!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pc_maniac Re: kieszonkowe 01.05.05, 10:20 Jeśli weźmiesz tyle samo co na wakacje nad polskim Bałtykiem to nie tylko Ci wystarczy, ale co nieco przywieziesz spowrotem. To bardzo tani kraj. Jednak zasada jest prosta - o wszystko się targować, a zaczynać od 1/10 ceny rzuconej przez sprzedawcę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laleczka0510 Re: kieszonkowe IP: *.arcor-ip.net 01.05.05, 10:42 czy w sklepach spozywczych tez mam sie targowac Odpowiedz Link Zgłoś
pc_maniac Re: kieszonkowe 01.05.05, 11:06 Ogólnie sklepy w Egipcie dzielą się na te prowadzone przez właściciela i na te prowadzone przez pracowników. W samoobsługowych, gdzie są kasy możesz sobie całkowicie odpuścić targowanie. Jednak takich jest tam żenująco mała ilość. W tych prowadzonych przez właścicieli i wszelkich straganach targowanie się to podstawa (tych jest przytłaczająca większość). W tych prowadzonych przez pracowników, a nie będących marketami, również można się spokojnie targować, jednak upusty są trochę mniejsze niż u właścicieli. Samo targowanie z Arabami to już Sztuka przez duże "S". Ale to już musisz sama przeżyc ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laleczka0510 Re: kieszonkowe IP: *.arcor-ip.net 01.05.05, 11:11 Dzieki:)wiec wystarczy mi tak ok.500$ (nie myslac tu o wycieczkach) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mial Re: kieszonkowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.05, 12:12 Tyle to my bierzemy na dwie osoby ale mamy all.inc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deo Re: kieszonkowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.05, 12:41 500 $ na osobe to dośc dużo jeśli nie wliczasz w to wycieczek ... Tam wydajesz głownie na wycieczki i to tyle i drobne upominki ... Chyba ,że chcesz kupic cos porządnego ze złota 18 kartów to oczywiście tak . Będziesz miała więcej to przecież nic sie nie stanie ....choc 250 to chyba by starczyło ... Tylko pamietaj nie wolno całej sumy od razu wymieniać na ichnie funty bo potem nie odmienisz ... Tylko po trochu ... Waluta egipska to tak jak polska przed 1990 rokiem - niewymienialna a i teraz to tez róznie ... w Egipcie nie wymienią . pzdr . Pamietaj o małych nominałach na bakszysz dla obsługi hotelowej czy na plaży .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laleczka0510 Re: kieszonkowe IP: *.arcor-ip.net 01.05.05, 15:16 a ile sie tam tego bakszyszu daje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deo Re: kieszonkowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.05, 16:05 W hotelu wg mnie oczywiście a moga byc tu różne techniki należy bezwzglednie dać bakszysz sprzątającemu pokój ... Na początek 1-2 dolary / 1 dolar = ok 6 funtów egipskich / a potem co kilka dni np.co 3 dni 3-5 funtów wtedy już egipskich ... Wtedy taki boy arabski będzie pilnował twojego pokoju niczym swego oka i bedzie robił różne takie figurki z ręczników itd.... Tu gdzieś na forum była dyskusja o bakszyszu .... zajrzyj ... Niektórzy daja 1 funta egipskiego jako bakszysz ale ja uważam , że to jednak za mało - jak juz udawać pana lub panią z dalekiego kraju to jednak trzeba utrzymywac jakąś klasę !!!. Czasem trzeba dac bakszysz , żeby zamienic pokój w hotelu to chyba coś około 5 $ - nie wiem nie dawałem ....nie musiałem Na plaży można dac z 5 funtów tym gościom co noszą materace i ręczniki ... Nie dawać - żadnego bakszyszu na lotnisku . Wziąc samemu swój bagaż z taśmociągu i odgonic bagażowego bo złapie twój bagaż i będzie chciał z 5 dolarów . Na ogół nie masz małych nominałów np. po dolarze a przeciez nie dasz mu 10 $ . i wtedy zaczyna sie przepychanka słowna - Arab cos sie wydziera i lamentuje i takie tam . Wziąc sobie samemu bagaż i paszoł . Nie dawać bakszyszu przy odlocie temu co wrzuca bagaż na wage - bo i po co - tylko patrzec czy położy . Oczywiście każdy może dać taki bakszysz jaki chce i kiedy i komu chce . To tylko takie moje podstawowe uwagi jak robiłem ja ... ale każda opcja dobra ... deo Wydaje sie jeszcze pieniądze na wode mineralną - to koniecznośc i ewentualnie na dyskoteki ... Piwo w kawiarence 5 do 7 funtów ... a koniak ma sie z Polski - koniecznie by nie dostac zemsty faraona - wtedy dochodzą leki ale tez niedrogo ok 6-8 funtów egipskich = Antinal . Papirysy , foldery , kartki może jakaś szmatka dla kobiet ..i na co chcesz jeszcze wydawać !? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amarna Re: kieszonkowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.05, 16:24 bakszysz 1 funt egipski wystarczy! jak dajesz wiecej i dolary to pomysla ze z ksiezyca spadlas, u nich to naprawde duzo ;) Odpowiedz Link Zgłoś
madmax2 Re: kieszonkowe 26.05.05, 17:23 Deo ,nie pisz jak czegoś nie wiesz. Zachowaj kwitki z wymiany- przy wymainie na dolce nieraz wołaja ,ale mi sie nie zdarzyło jeszcze;) Nawet manewr typu : zamiana 100 Le na 50 Le a reszta w dolarach- też nie było problemu. Kilka słów po arabsku, naprawdę czyni cuda- a Ty od razu jestes inaczej traktowany Odpowiedz Link Zgłoś