Dodaj do ulubionych

Jaka maska fajka itp

03.08.05, 10:50
Pierwszy raz do Egiptu. Potrzebuję kupić w miarę dobry , niedrogi sprzęt do
snurkowania. Ponieważ nie mam czasu biegać po sklepach , chcę kupić
coś ,najlepiej przez Allegro. Problem w tym , że nie wiem nawet na co zwrócić
uwagę. Czy może mi ktoś biegły w temacie polecić jakiś konkretny model. A
może lepiej kupić na miejscu w Egipcie? Ale też trzeba wiedzieć co. Każda
rada mile widziana. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • pc_maniac Allegro? Wolne żarty! 03.08.05, 11:04
      Allegro i sprzęt???
      Wolne żarty.

A w jaki sposób sprawdzisz na Allegro czy Ci maska dobrze przylega do twarzy?
      Takie sprawy niestety należy kupować osobiście sprawdzając szczelność.
      Więc zapraszam do sklepu. Choć nie podam Ci do jakiego, bo pewnie mieszkasz
      gdzie indziej niż ja.
      • Gość: Stiwi Re: Allegro? Wolne żarty! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 11:13
        PC_Maniac: maska to bardzo delikatny temat, ja kupiłem super przylegającą w
        sklepie Mares X-Vision... pod wodą jednak okazało się, że jest inaczej :-(

Najlepiej wypożczyć z centrum nurkowego interesujący nas model, przetestować, a
        potem kupić...

Ewentualnie polecam ten poradnik:
        www.forum-nuras.com/viewtopic.php?t=2141&highlight=maska
      • Gość: annie2003 Re: Allegro? Wolne żarty! IP: *.wawzh.rdsas.com / 213.17.173.* 03.08.05, 11:15
        no, z tą szczelnością to też w sklepie może być ciężko.. wody nie mają by głowę
        zanurzyć :))) sama będę się teraz męczyć z wyborem i nie wiem, jakimi
        wskazówkami mam się kierować przy wyborze maski i płetw? maska ma bardzo mocno
        przylegać? jak z rozmiarem płetw, tak jak ze zwykłym obuwiem? jestem zupelną
        laiczką w tej kwestii, będę wdzięczna za info..
        • Gość: Stiwi Re: Allegro? Wolne żarty! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 11:44
          Link odnośnie maski przytoczyłem wyżej. Co do płetw - mierzyć, łatwiej jest z
          paskowymi + buty, bowiem paskowe mają np trzy rozmiary jedynie, ale za to
          trzeba mierzyć buty.

Kaloszowe płetwy trzeba mierzyć, nie ma wyjścia, ja na co dzień noszę rozmiar
          43-44, ale ze względu na wysokie podbicie Avanti Tre pasowały na mnie jedynie
          największy rozmiar 46/47.
    • Gość: Stiwi Re: Jaka maska fajka itp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 11:09
      Jeśli chodzi o sprzęt do snurkowania, ale dobry również do nurkowania jakbyś
      chciał zrobić potem kurs, polecam:

www.allegro.pl/show_item.php?item=57450493 - maska Technisub Look,
      pasuje do wielu rozmiarów twarzy, bardzo dobra maska po świetnej cenie,
      normalnie z przeźroczystym silikonem kosztuje ona w granicach 160-170pln.
      Musisz poczekać aż wystawi ponownie te aukcje (wystawia je co chwila, albo
      poproś by wystawił) albo masz tu link do sklepu który to wystawia:

sea-fish.bytom.pl/sklep/?d=produkt&id=24
      Koszt 116pln

Fajka:
      sea-fish.bytom.pl/sklep/?d=produkt&id=30
      Koszt 72pln (na allegro masz ją za 68pln u innego sprzedawcy, ale u tego
      zapłacisz jeden raz za przesyłkę wraz z maską) - kupowałem od niego, polecam.

Płetwy do snurkowania kaloszowe, Avanti Tre:
      www.allegro.pl/show_item.php?item=58666094
      Najlepiej jakbyś miał możliwość przymierzenia ich przed zakupem - w sklepach
      nurkowych jej ceny są identyczne.
      • pc_maniac Sprawdzanie szczelności w sklepie 03.08.05, 11:20
        Nie jest problemem by sprawdzić szczelność maski w sklepie.
        Poprostu dociskamy maskę do twarszy wciągamy powietrze nosem i czekamy, czy
        powietrze dostaje się do środka i czy maska odpadnie.
        • Gość: Stiwi Re: Sprawdzanie szczelności w sklepie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 11:39
          PC_Maniac: wcale nie, czasy się zmieniły :)
          Przeczytaj uważnie tekst zawodowych nurków:
          www.forum-nuras.com/viewtopic.php?t=2141&highlight=maska
          • pc_maniac Re: Sprawdzanie szczelności w sklepie 03.08.05, 11:47
            Gość portalu: Stiwi napisał(a):

> PC_Maniac: wcale nie, czasy się zmieniły :)
            > Przeczytaj uważnie tekst zawodowych nurków:
            > www.forum-nuras.com/viewtopic.php?t=2141&highlight=maska

Stiwi, tak czy siak, doradzają żeby kupować przymierzając w sklepie, a więc
            Allegro odpada :o)
    • Gość: ania Re: Jaka maska fajka itp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 11:37
      A moze ktos mi udzielic paru cennych rad jak taki sprzet sie zaklada? Slyszalam
      juz ze najlepiej pluc do maski, zanurzac ja najpierw w wodzie, tudziez smarowac
      kremem nivea.. zeby nie dostawaly sie wlosy ale w ktorym miejscu na glowie
      najlepiej zeby byl pasek? na gorze czy pod uszami..? Jak prawidlowo oddychac
      przez rurke i co zrobic jesli woda nam sie wleje od gory (fale lub za mocne
      zanurzenie).

• Gość: Stiwi Re: Jaka maska fajka itp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 11:42
        W żadnym wypadku nie stosować kremu Nivea. Plujesz śliną na szkła maski,
        rozcierasz palcem i nabierasz trochę wody oraz pozostawiasz na krótki czas. Ma
        to zapobiec parowaniu maski.

Jak się dostanie woda do fajki, to ją wydmuchujesz, są droższe fajki z
        zaworkami, które to ułatwiają oraz tańsze - bez, gdzie musimy użyć więcej siły
        by przedmuchać fajkę. Dobrze jest na płytkiej wodzie przećwiczyć sobie celowe
        zalanie fajki i takie przedmuchiwanie.
        • Gość: słonko Re: Jaka maska fajka itp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.05, 12:50
          hehe jade 2 raz do egiptu i postanowiłam zainwestować w lepszy sprzęt niz za
          pierwszym razem (miałam wtedy tylko maskę z rurką za ok 30zł) Korzystałam z niej
          2 tygodnie i nie narzekałam. W tym roku poszłam do centrum nurkowego gdzie pan
          wycenił mi taki średniej klasy za 500zł (maska płetwy i rurka) Wiem że to
          jeszcze nie jest super jakości sprzęt i domyślam się że zaraz część zapaleńców
          snurkowania na mnie naskoczy, ale stwierdziłam ze to za dużo kasy. Kupiłam
          płetwy w selegrosie za 50zł (promocja), lekkie fajne, super przylegające do
          stopy, i maskę z rurką za 80zł w carrefourze. Sprawdziłam w sklepie czy dobrze
          przylega, w domu sprawdziłam ją w wannie i jestem pewna że będzie dobrze. Za
          130zł mam sprzęt który mi w zupełności wystarczy.
          • Gość: Stiwi Re: Jaka maska fajka itp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 12:58
            Nie ukrywajmy, że do snurkowania nie jest potrzebny jakiś super sprzęt. Na
            naprawdę dobry sprzęt do snurkowania trzeba wydać te 400-500pln, ale to już
            sprzęt nadający się także do nurkowania.

Ile wydamy, tyle nam też posłuży ten sprzęt - nie bez powodu jedna maska
            kosztuje 40pln, a druga 140. Wszystko zależy z jakich materiałów jest wykonana,
            te tańsze często są tzw. "jednorazówkami" - ale wybór należy do kupującego, ja
            wolę wydać raz a na porządny sprzęt, ale różni ludzie różnie myślą i wolą
            kupować co roku za 100pln zestaw abc.
        • Gość: Turysta Ja nie anskoczę ;-) IP: *.toya.net.pl 03.08.05, 12:56
          Ale zastanawiam się po co tachać płetwy do Egiptu. One są ciężkie, a spokojnie
          tam można wypożyczyć w centrach nurkowych.
          Maska i rurka to już inna para kaloszy, warto mieć własne.
          • Gość: słonko Re: Ja nie anskoczę ;-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.05, 13:11
            płetwy też warto mieć własne :) W zeszłym roku nie miałam i żałowałam. Te co
            kupiłam nie są wielkie ani ciężkie i jakoś je zmieszczę do torby. Gdyby było
            mnie stać na wyjazdy do egiptu czy gdziekolwiek indziej 2 razy do roku, to
            pewnie bym zainwestowała w droższy sprzęt. A ja nie wiem kiedy pojade następnym
            razem, i w takim wypadku szkoda kasy na coś co będzie mi się walało po domu.
            • madzia112 Re: Ja nie anskoczę ;-) 03.08.05, 14:57
              Niedługo przed wyjazdem kupiłam w Makro, w promocji maskę + fajkę firmy Mares
              za 80 PLN. Bez żadnych bajerków typu zaworki, ale sprawdziła się wyśmienicie -
              bardzo dobrze przylega. Tu dodam jedną rzecz - szczególnie dotyczy to pań ;) -
              twarz przed założeniem maski nie może być mocno nakremowana ( najlepiej gdyby
              wcale kremu nie stosować :-/ ) bo wtedy nawet super droga maska będzie
              przeciekać. Ktoś pytał jak maskę zakładać - wbrew pozorom też trzeba wiedzieć
              jak, szczególnie gdy ma się dlugie włosy i grzywkę - najlepiej najpierw włosy
              zamoczyć i ' przylizać' do tyłu, bo w przeciwnym razie albo się oskalpujemy
              albo maska zacznie przeciekać ( a do tego wystarczy jeden mały kosmyk )
              • kruszynka301 dla długowłosych 03.08.05, 17:17
                dla długowłosych - polecam specjalną piankę na pasek z tyłu maski (około 30 zł w sklepach nurkowych), świetnie się w niej pływa i nie niszczy włosów
    • Gość: outlaw Re: Jaka maska fajka itp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.05, 20:30
      elo!!!
      pracuje w sklepie ze sprzetem sportowym(GO SPORT) wiec moze ci troszke
      pomoge!!:)))))
      oczywiscie wszystko rozbija sie o to ile kasy mozesz przeznaczyc na taki
      sprzet...typowy sprzet dla amatora to:
      pletwy 80 zl-polecam w miare miekkie-bedzie sie latwiej plywac i nie za dlugie
      bo mozesz nie dac rady ,,uciagnac"
      maska 50-100 zl...tutaj polecam silikonowai najlepiej z antifogiem(nieparujaca)
      taka ktora przy przylozeniu do twarzy lekko ci sie sama przyssa
      fajka od 50 do 100 zl proponuje taka z zaworkami zeby sie nei zachlysnac woda
      (nic przyjemnego tym bardziej ze strasznie slona)za 50 kupisz juz taka fajna
      podstawowa
      milej zabawy zycze i pozdrawiam
    • mike-great Re: Jaka maska fajka itp 09.08.05, 21:49
      Nic nie bierz z Polski - bo to waży, a ceny są znacznie wyższe u nas niż w
      Egipcie. Na miejscu w Sharm jest duży wybór, i niskie ceny, a jak się lubisz
      targować - to baaaardzo niskie.

agent33 napisał:

> Pierwszy raz do Egiptu. Potrzebuję kupić w miarę dobry , niedrogi sprzęt do
      > snurkowania. Ponieważ nie mam czasu biegać po sklepach , chcę kupić
      > coś ,najlepiej przez Allegro. Problem w tym , że nie wiem nawet na co zwrócić
      > uwagę. Czy może mi ktoś biegły w temacie polecić jakiś konkretny model. A
      > może lepiej kupić na miejscu w Egipcie? Ale też trzeba wiedzieć co. Każda
      > rada mile widziana. Pozdrawiam.
      • pipipipi Re: Jaka maska fajka itp 10.08.05, 08:36
        mike-great napisał:

> Nic nie bierz z Polski - bo to waży, a ceny są znacznie wyższe u nas niż w
        > Egipcie.

Bzdury słonko opowiadasz. Wszystko to co zwykły Egipcjanin nie kupuje na
        codzień, lecz przeznaczone jest dla turystów, jest niestety drogie. Choćby
        kostiumy kąpielowe kosztują 3-4 razy drożej niż bardzo ładne i porządne w
        Polsce.
        Z przyborami ABC sprawa wygląda tak, ze porównałeś sobie cenę
        zestawu "jednorazowego" w sklepie w Egipcie, z zestawem profesjonalnym w Polsce
        i stąd te bajki co do ceny.
        Jeśli zaś porónasz taki egipski zestawik z takim samym w Tesco, czy innym
        hipermarkecie, to... okaże się, że w Egipcie jest nawet ciut droższy.
        • Gość: słonko Re: Jaka maska fajka itp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.05, 09:30
          >Bzdury słonko opowiadasz.

ale ja nie zabierałam głosu w sprawie cen sprzetu w egipcie chyba się pomyliłeś.
          W tym przypadku całkowicie się z toba zgodzę, że ceny są podobne lub nawet wyższe.
        • Gość: Grzesiek Re: Jaka maska fajka itp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.05, 09:32
          Droższy, tańszy - różnice są niewielkie; ja tam jeżdżę dość częstoi do Egiptu i
          za każdym razem pożyczam sprzęt na miejscu. Nie uważam się za świetnego pływaka
          (np nie wiedzieć czemu, ale płetwy w wodzie mi wręcz przeszkadzają i nie
          lubię!), snorking bardzo lubię, acz nie za długo (miałem kilka przygód typu
          spotkanie z delfinem czy żółwiem, ale to inna bajka) i może dlatego za każdym
          razem brałem maskę i rurke z wypożyczalni. jest tylko jedna zasada: za każdym
          razem egipcjaninowi wypożyczającemu sprzęt wciskałem do ręki 5 funtów albo
          dolara i mówiłem, że chcę naprawdę dobrą faję i maskę, po czym od razu przy nim
          sprawdzałem. Za każdym razem było ok!!! Owszem, jak pierwszy raz snurkowałem (w
          październiku zeszłego roku) to na początku mi się wydawało, że mi się płucka
          rozerwą (może to wpływ fajek, he he!), ale jak zacząłem oglądać rafę to
          przestałem o tym myśleć i przeszło!!!
          Pozdrawiam -
          Grzesiek
          • adam1 Re: Jaka maska fajka itp 18.08.05, 17:32
            Wszystko świetnie, można wypożyczyć na miejscu, można tachać ze sobą z Polski,
            mozna kupić na miejscu. Wszystko świetnie ale nikt nie przekonałby mnie aby
            wypożyczyć fajkę- nawet świetną i bardzo profesjonalna, którą ktoś przed chwila
            miał w ustach, plucie do masek też jest standardowym działaniem.
            Jeśli ktoś nie ma takich oporów jak ja to jak najbardziej może wypozyczać - rafa
            i ryby będą wyglądać tak samo.
            Fejkę i maskę według mnie należy obowiązkowo zabrać ze sobą jako sprzęt
            osobistego użytku - ze względów czysto higienicznych.
    • Gość: Photon ile ludzi tyle rad... taka prawda IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 18.08.05, 19:01
      ale skoro o pru rzeczach nie powiedzino to ja uzupełnie
      MASKA
      polecam te w granicach 100zł ale czym roznia sie maski ... a wiec maska sklada
      sie ze szkiełka i silikonowej uszczelki...
      zaczne od szkiełka... szkielko musi byc z szyby hartowanej "TEMPERED" lub "T"
      taki napis bedzie na szkiełku, szprawa 2 szkielko moze byc podwójne lub
      pojedyncze ... pojedyncze szkielka dzja najczesciej szerszy kąt widzenia a
      przynajmniej nic nam sie nie majaczy miedzy oczami... no wlasnie to wazna rzecz
      POLE WIDZENIA, jesli zalezy nam na doozym polu widzenia to wybierzmy sie do
      sklepu z maskami wezmy kilka modeli na reke i stojac w miejscu , patrzac przed
      siebie przymierzajmy kolejne modele i patrzmy w ktorej widzimy najwiecej na
      boki i na dół, niektóre maski maja dodatkowe szkielka na bokach zeby zwiekszyc
      pole widzenia - moim zdaniem pozornie i raczej przyda sie to do obserwacji
      partnera w nurkowaniu głębinowym.
      SILIKON MASKI - nie polecam przezroczystych silikonów z 2 powodów 1- szybko
      zżółknie 2- podczas nurkowania swiatlo sloneczne bedzie wpadac przez owy
      silikon i oslepiac nas podczas ogladania rafy tak wiec polecam czarny silikon
      na wody czyste i mocno nasłonecznione
      przymierzanie maski dobrze opisał wczesniej PC MANIAC ..nalezy dobrze
      przylorzyc do twarzy i wciagnac powietrze jesli maska utrzyma sie kilka sekund
      to znaczy ze dobrze przylega....
      jeszce jedna rzecz o ktorej zapomnialem... maski czasami posiadaja zawór do
      oprózniania z wody przydatny tylko przy snurkowaniu, przy nurkowaniu ze
      sprzetem nie polecam bo co stanie sie jak zawór pusci 15 metrów pod wodą...
      bedzie kiepsko...

KILKA SLOW O UZYWANIU MASKI - parujaca maska jest oczywiscie znanym
      problemem.... jak zmniejszyc parowanie... trzeba by zacząć od oczyszczenia
      szkielka maszki po zakupie ... sa rozne sposoby.. np 24godzinna coca-cola,
      pasta do zębów a nawet opalanie szybki zapalniczką (tylko uwaznie czeby nie
      spalic silikonu) w czasie uzytkowania mozna oczywiscie napluć do maski zaraz
      przed nalorzeniem jej na glowe lub zakupic specjalny preparat przeciwko
      parowaniu
      kazda maska bedzie przeciekac trzeba o tym pamietac, jedna mniej a inna
      bardziej wiec pozostaje nam oczyszczanie maski poprzez jej wyprówznienie z wody
      ponad jej powierzchnia lub nurkowy sposób wdmuchiwania powietrza nosem o
      odchylania maski w dolnej czesci od twarzy...
      to chyba na tyle o masce

ROORKA
      wlasciwie sa 3 rodzaje
      roorka zwykla bez zaworów - jest zwylkym kawalkiem roorki z ustnikiem ...
      polecam dla ambitnych chcacych nauczyc sie przedmuchiwania - bardzo prosta
      czynnosc
      rorka z zaworem - rorka ma zawoor w najnizszej czesci ktory lekkim dmuchnieciem
      pozwala odprowadzic wode i osuszyc roorke do oddychania
      rorka z zaworem przeciw napływowym (z pazurem) roorka posiada w czesci koncowej
      (wystajacej ponad wode) labirynt powietrzny wygladajacy jak pazór który
      zapobiega zalaniu fajki przez fale i rozbryzgi wody

PŁETWY
      sa 2 rodzaje kaloszowe i paskowe ...do kaloszowych nie potrzeba nic jednak
      trzeba je kupic na miare zeby dobrze pasowaly- nie uciskaly i nie spadały
      paskowe - do tych trzeba dokupic buty neoprenowe a to juz bedzie wiekszy koszt
      dla poczatkujacych nurkow/snurków polecam płetwy miekkie ze wzgledu na mniejsze
      obciazenie nogi podczas kopania płetwą

jakby jakies jeszce pytania sie pojawily to chetnie odpowiem
    • Gość: Irek Re: Jaka maska fajka itp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 09:18
      Osobiście mogę Ci polecić komplecik CRESSI Onda VIP Clear. Bardzo porządna
      silikonowa maska z rurką z zaworkiem :
      cressisub.it/intro.php?lang=uk&id_catalogo=3&id_categoria=31&id_prodotto=284&m=scheda
      Maseczka nadaje się również do nurkowania (sprawdzone na 25m).
      A płetw nie warto z sobą ciągnąć. Na miejscu kupisz średniej jakości za ok. 70
      funcików (ok.35zł), a ww. zestawik CRESSI za ok 350 LE (jak się dobrze
      potargujesz to i za 280 LE wyrwiesz). Jak będziesz zainteresowany mogę Ci podać
      namiar na sklep w Hurghadzie.

Pozdro
      Irek
    • kuba_halford idz do Macro jesli masz karte firmowa 19.08.05, 11:13
      duzy wybor markowych produktow mozesz sobie przymiezyc na miejscu bez klopotu,
      pianki tez sa. Na glupiej rurce mares z zaworwm kosztujacej w sklepie 100 pln
      jest 35 pln roznicy a z reszta sprzetu ceny maja sie relatywnie podobnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka