Dodaj do ulubionych

Co jeszcze polecacie?? Co zobaczyc podczas rejsu??

21.09.05, 13:42
Mam wykupiony rejs i oto jego program
www.eximtours.pl/offer_885_4020.html
Mam pytanko.
Podczas rejsu jest kilka cumowan... czy mozecie mi podpowiedziec co w okolicy
od Luksoru do Asuanu jest ciekawego do obejrzenia?? Pc_maniac wspomnial cos o
swiatyni w Esnie... ale nie moge nic znalezc o niej w Internecie. Co jeszcze??
A Asuan?? Mam ochote drugi raz skoczyc do Abu Simbel... ale moze sobie
odpuscic i zwiedzic cos innego a nie powtarzac sie?? Ale co??
Jak zawsze licze na Wasze wsparcie i pomoc :-)
BARDZO dziekuje!! :-*

Pozdrawiam cieplutko :-)
Iwonka (za tydzien juz w Hurghadzie :-) JUPI!!
Obserwuj wątek
    • szaga33 Re: Co jeszcze polecacie?? Co zobaczyc podczas re 21.09.05, 16:03
      Zapytajcie przewodnika, czy nie zorganizowałby wam wyprawy w góry na osiołkach.
      Jedziecie pickupem do podnóża góry, tam dosiadacie osiołków, a potem na
      osiołkach wspinacie się na górę. Z góry widac panoramę Nilu, potem wędrujecie
      nad swiątynią Hatszepsut i obok swiątyni jest zejście. Potem my jechaliśmy
      jeszcze przez wioskę do klasztoru koptyjskich mniszek, zwiedzaliśmy klasztor
      (strasznie stary i ascetyczny), cmentarz oraz oglądaliśmy zachód słońca na
      pustyni. Potem po ciemku wracaliśmy znów przez wioski do Luksoru. Rewelacja. To
      była najlepsza wyprawa. 100 ray lepsza niż komercyjne oglądanie świątyń i
      innych zabytków. TO był prawdziwy Egipt, namacalny, biedny, Egipt nocą, a nie
      Egipt zza okien autokaru. To była wycieczka, którą zorganizował przewodnik.
      Oczywiście płatna dodatkowo, ale nie ma jej w katalogu Eximu. Jak będziecie w
      Luksorze to zapytajcie. Może nawet będziecie mieli tego samego przewodnika co
      my. Nasz na imię miał Marek i był archeologiem z wykształcenia. Miał brodę i
      był bardzo sympatyczny oraz posiadał ogromną wiedzę na temat Egoptu.
      Pozdrawiam.
    • Gość: bb Re: Co jeszcze polecacie?? Co zobaczyc podczas re IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.05, 19:11
      Platynka, pamietam , że raz wspominałas o rejsie 14dniowym + 7 dni w
      pobytowym.Jestem czyms takim zainteresowana - możesz mi podpowiedziec , które
      biuro to organizuje?
      • platynka.iw Do bb 21.09.05, 20:54
        To nie tak. Ja kupilam w Eximie rejs 7+7 i do tego dokupilam sobie dodatkowy
        pobyt.
        iwonka (za tydzien juz po obiadokolacji w Hurghadzie :-)
        • pc_maniac Do platynki.iw 22.09.05, 08:30
          W Asuanie program"niedokończony Obelisk" mógłby zainteresować jedynie Obelixa,
          to chała jakich mało, z tym, że ta chała jest na rozgrzanych skałach więc
          najwyżej można się usmarzyć jak jajecznica.
          Zamiast tego polecam Świątynię Kalabsche, znajdującą się zaledwie o 4-5 km od
          Asuanu, na wyspie bardzo rzadko odwiedzanej przez turystó. Świątynia ta jest w
          100% odrestaurowana przez UNESCO, a ciekawostką jest, ze jest to chyba jedyna
          światynia rónież Nubijskich Bogów, a nie wyłącznie Egipskich.
          Jest przepięknie położona.

Oczywiście będąc w Asuanie nie wypada wprost wybrać się do Świątyni Izydy na
          wyspie File (nazwa została, jednak obecnie świątynia stoi po przeniesieniu
          przez UNESCO, na wyspie o innej nazwie).

W Asuanie są 2 muzea, które warto odwiedzić. Jedno to Muzeum Asuańśkie, na
          wyspie Elefantynie, na środku Nilu, na wysokości centrum miasta (nie zdążyłem
          zobaczyć), oraz Muzeum Nubijskie w supernowoczesnym budynku z pięknym ogrodem
          (tam byłem i zrobiło na mnie rewelacyjne wrażenie, musisz zaliczyć).

Oczywiście rejs feluką wokół Elefantyny, gdzie jeśli będziewsz miała czas
          zalicz Ogród Botaniczny na wyspie Kitchenera. To ta obok Elefantyny.
          • pc_maniac aaa, zapomniałbym 22.09.05, 08:32
            Po drugiej stronie Nilu, naprzeciw wysp Kitchenera i Elefantyny są grobowce z
            czasó Faraonów, Mauzoleum Agi Khana, a nieco dalej 2 klasztory prawie tak stare
            jak Chrześcijaństwo. Warto zobaczyć, ale trzeba mieć kondycję i dobre buty na
            wspinaczki i piasek.
            • platynka.iw p_c maniacu... 24.09.05, 14:54
              Chcialabym poplynac na Elefantyne zobaczyc swiatynie Cnuma, nilometr...
              Nie wiesz moze, gdzie sie kupuje do tych miejsc bilety?

Poplynac na "Kopule Wiatrow" i zwiedzic te "dziury"...zwlaszcza groby Serenputa
              I i II (jak je rozpoznam??-tego nie wiem...mam nadzieje, ze beda opisane)I tu
              znowu-gdzie sie kupuje bilety??

Chcialabym przystanac przy cmentarzu. Ostatnim razem jak jechalismy kolo niego
              do Niedokonczonego Obelisky-zwrocil moja uwage i utkwil mi w pamieci. Czy mozna
              wchodzic na teren cmantarza??

File mamy w planach rejsu...na pewno znowu poplyne na to czarowne miejsce.

Ale mam jeszcze pytanko. Zaciekawiles mnie swiatynia Kalabsche. Przeczytalam w
              przewodniku, ze tuz za Wielka Tama znajduja sie 3 swiatynie kalabsza, Beit el
              Wali oraz niewielki Kiosk Kertassi.
              Powiedz-zwiedzales je?? Jaki moze byc koszt dojazdu i powrotu??
              Czy w pol dnia mozna je zwiedzic?? Nic mi nie mowi haslo "tuz za Wielka
              Tama" ... No i gdzie sie kupuje bilety??

Iwonka (jeszcze 4 dni :-)
              • pc_maniac Re: p_c maniacu... 25.09.05, 08:02
                1. Na Elefantynie są 2 miejsca, które można zwiedzać. Jedno z nich to Muzeum
                Asuańskie, jednak tam nie bylismy, gdyż po przyjeździe było już zamknięte
                (choć na Elefantynę popłynęliśmy w romantyczny rejs feluką), a na drugi i
                trzeci dzień w Asuanie nie mieliśmy czasu, gdyż byliśmy w rozjazdach po innych
                wartych zobaczenia miejscach.
                Druga część, to teren za muzeum, który można zobaczyć bezpłatnie, przechodząc
                przez wioskę Nubijską (warto dać jakiemuś malcowi kilka LE by Cię tam
                zaprowadził (myśmy mieli takiego "przewodnika w wieku 10 lat, fajny,
                rozgarnięty chłopiec, bardzo elegancko ubrany i świetnie mówiący po angielsku).
                Znajduje się tam kiosk, ale czyj nie pamiętam już, przeniesiony przez UNESCO na
                Elefantynę. Widać również "kąpiące się słonie" (skały od których wyspa wzięła
                nazwę) oraz przyległy teren muzeum, na którym choć są jakieś ruiny, to w
                zeszłym roku Świątyni Chnuma tam nie zauważyłem. Do MUzeum Asuaskiego jak i do
                Ogrodó Kitchenera bilety kupuje się na miejscu, czyli na wyspach.

2. Na cmentarzu Fatymidów, bo chyba o ten Ci chodzi, nie byliśmy, jakoś nam nie
                wypadało, bądź co bądź jesteśmy innowiercami. Dobrze go widać z Muzeum
                Nubijskiego (nie mylić z Asuańskim).

3. Kiosk Kertasi z tego co pamiętam, również został przeniesiony na Kalabsche,
                o Beit el Wali, przyznam się szczerze nie słyszałem. Do Kalabsche trzeba
                dojechać taksóką, tam, podobnie jak na File, trzeba wykupić transport wodny,
                ale tutaj tańszy, bo nie mają ruchu (można się targować), a po przepłynięciu na
                wyspę masz kasę biletową i czas jakby płynący wolniej.

Świątynię faktycznie widać z Radzieckiej Wielkiej Tamy Asuańskiej. Zobacz na
                moich fotkach: community.webshots.com/album/114548855JziToA
                • pc_maniac Re: p_c maniacu... 25.09.05, 08:06
                  P.S. Na Kalabshe znajduje się również pierwowzór (miniatura) Śiwątyni Ramzesa
                  II w Abu Simbel, również wykuta w skale.
    • Gość: olenka1 Re: Co jeszcze polecacie?? Co zobaczyc podczas re IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.05, 10:22
      Witam,
      Bardzo sympatyczny jest rejs feluką w Luksorze. Odbyłam taką podróż o zachodzie
      słońca. Bajka. Polecam muzeum w Leksorze. Bardzo dobrze zaprojektowane,
      klimatyzowane i wystawiające stosunkowo niewielką liczbę eksponatów, ale za
      pięknie wyeksponowanych z opisami m.in. w jeż. angielskim.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka