cygareta1 26.06.06, 11:12 Mam pytanie o dno morskie w Hurgadzie.czy są jeżowce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kruszynka301 Re: Jeżowce!!!! 26.06.06, 12:22 Są. Jeżowce, koralowce twarde i miękkie (parzące), są też niebezpieczne muszle i ryby (np bardzo parząca skrzydlica, która unosi się około 0,5 m od powierzchni). Jednak już kilkuletnie dzieci wiedzą, że niczego, pod żadnym pozorem, nie możma dotykać. Odpowiedz Link Zgłoś
1eya Re: Jeżowce!!!! 26.06.06, 12:39 biorac pod uwage poprzednia odpowiedz stwierdzam, ze to zalezy przy jakim hotelu bo ja bylam w sindbadzie i tamta plaza a wlasciewie dno morskie bylo czyste. nie trafilismy na zadne kolarowce ani jezowce. tylko w sarm el nadze na wycieczce w rezerwacie mielismy okazje ogladac cudne koralowce jezowce muszle itd Odpowiedz Link Zgłoś
photon Re: Jeżowce!!!! 27.06.06, 15:36 jezowce wystepują na podłorzu skalnym, rafowym, czasmi przy palach pomostów. nie wystepują na piaszczystych plażach jakie w wiekszości są na terenie hurghady... oczywiscie jest wiele innych ryb ktorych mozna by sie obawiać z tych czy innych względów ... polecam odwiedziny w moim katalogu morza czerwonego.. www.sharmdiver.pl/atlas/atlas.html skrzydlica wlasciwie jest niczym w porównaniu do STONEFISH ktorego sam widziałem na plaży w hurghadzie na glebokosci 30cm - warto wiedziec jak zneutralizowac jad tej - jednej z najbardziej jadowitych ryb na swiecie zanim podadzą w szpitalu surowicę oczywiscie niechce nikogo odstraszać od kąpieli w przepieknym morzu czerwonym ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kruszynka301 Re: Jeżowce!!!! 27.06.06, 15:54 kurczę, stonefischa nie spotkałam po miesięcznym nurkowaniu i snorkowaniu, a bardzo chciałam:(. Jeżowców jest pełno przy Hiltonie i Coral Beach, ale spotykałam je również przy Sultan Beach (wszystko zależy od tego, kto ile wypływa od plaży;). Odpowiedz Link Zgłoś