Dodaj do ulubionych

TABA - czy ktos byl?

27.10.06, 03:07
Witam,

Bylem juz w Egipcie kilka razy - planuje po raz kolejny w styczniu wybrac sie
wraz z Rodzina i... Babcia dlatego szukam ladnego hotelu z opcja all za
rozsadna cene (5 osob) - bylem juz w Sharm i osobiscie mi sie podobalo ale
patrzac na ceny hoteli w Tabie wydaly mi sie one bardzo zachecajace.

Moje pytanie - do osob, ktore byly w Tabie; jak tam jest? Czy to "oaza" na
pustyni, skad nie ma wyjazdu (chodzi mi glownie o wycieczki fakulatywne -
Kair, Jerozolima; jakie ceny?), zero sklepow, zero "cywilizacji" w postaci
deptaku czy lokalnego rynczku. Ot, typowe miesjce na mapie dla spragnionych
slonca turystow?

Jako, ze strona internetowa alfa star prezentuje sie ciekawie - chyba
zdecyduje sie na wyjazd za posrdenictwem tego biura (chyba, ze ktos goraco
moze polecic inne). Ogolnie, nie potrzebujemy rezydentki - jestesmy doroslymi
ludzmi, ktorzy potrafia sami sobie kupic wycieczke, znamy jezyki i bylismy
nieraz za granica wiec "niania" nie jest priorytetem. Glownie chodzi nam o
organizacje i niespodzianki (a raczej ich brak) ze strony biura podrozy.

Wracajac jednak do czesci drugiej mojego watku - czy ktos byl w ktoryms z
wymienionych hoteli i moglby kilka slow napisac (dla ogolnego rozeznania; ja i
moja dziewczyna po 25 lat + Rodzice 40 lat + Babcia 70 lat; glownie chodzi mi
o ta ostatnia osobe - lagodne zejscie do morza, ladny hotel, duzo zieleni...)
W gre whodza nastepujace:

- Sonesta Beach Resort
- Morgana Beach Resort
- Movenpick Resort
- Radisson Sas Taba
- Holiday Taba Resort

bylbym wdzieczny za sugestie a jesli ktos dysponowalby "prywatnymi" zdjeciami
w/w obiektow to tym bardzie, camuss@gazeta.pl

dziekuje slicznie
Kamil
Obserwuj wątek
    • magda30081 Re: TABA - czy ktos byl? 27.10.06, 07:51
      witaj:) taba oddalona jest od sharm ok. 2,5 godz jazdy autokarem z lotniska. do
      granicy z izraelem ok. 30 min.
      rzeczywiście jest to miejscowość "tam gdzie diabeł mówi dobranoc"
      właściwie oprócz kompleksów hotelowych nie ma nic (deptak, centrum rozrywkowo-
      handlowe).
      my byliśmy w radissonie. wróciliśmy bardzo zadowoleni. bardzo ładny hotel, dużo
      zieleni, ładna plaża. ogromnym plusem hotelu jest wyśmienite jedzenie, choć
      zemsta nas nie ominęła:(
      byliśmy w egipcie z alfa star. beż zastrzeżeń.
      również z usług alfastar korzystaliśmy przy wycieczkach fakult (góra św
      katarzyny, kair, jerozolima)-wszystko w porządku, a przewpdnicy w kairze i
      jerozolimie (daniel) naprawde super:)
      myślę że taba jest świetnym miejscem dla osób któe chcą dobrze wypocząć, z
      daleka od miejskiego zgiełku i miejskich rozrywek. świetne miejsce na wypady do
      izralea, petry, kairu
      • sara70 Re: TABA - czy ktos byl? 27.10.06, 09:05
        Ja bede w Tabie od 4 listopada z Alfa Star, ale laduje w Tabie a nie w Sharm,
        wiec mam nadzieje, ze transfer z lotniska troche krocej potrwa. Czytalam troche
        o tym miejscu i mysle, ze to rozwiazanie dla osob, ktore chca wypoczac, nie
        nastawionych na zabawe i atrakcje typu bary, dyskoteki. Planujemy wypoczynek
        czyt. plazowanie :)), plus 2 wycieczki - do Jerozolimy i Kairu. Po powrocie
        moge przeslac zdjecia i podzielic sie wrazeniami :).
        • wychu Re: TABA - czy ktos byl? 27.10.06, 11:28
          Weź pod uwagę jeszcze hotel El Wekala. My byliśmy bardzo zadowoleni. relacje
          przeczytasz na forum hotele.
          • camuss Re: TABA - czy ktos byl? 27.10.06, 15:31
            Witam

hotel ten na pierwszy rzut oka wydaje sie interesujacy ale zniecheca mnie do
            niego fakt, iz nie ma plazy i dojezdzac trzeba busikiem - w kazdym razie tak to
            jest przedstawione na stronie alfastar.pl ("Hotel posiada prywatna plażę
            (zaledwie 5 minut jazdy), na którą kursuje bezpłatny minibus")

Ze wzgledu chociazby na Babcie chcialbym, by hotel byl przy plazy, z lagodnym
            zejsciem do morza...

• camuss Re: TABA - czy ktos byl? 27.10.06, 15:33
            chociaz przyznam, ze jesli to jest ten sam hotel El Wekela Golf (???) Resort to
            opinie ma bardzo ciekawe a i zdjecia niczego sobie :)

www.tripadvisor.com/Hotel_Review-g297557-d573590-Reviews-El_Wekala_Golf_Resort-Taba_Red_Sea_and_Sinai.html
            dodajac do tego rozdana cene... skoro tam byles, powiedz jak ten hotel
            prezentuje sie od strony osob starszych, czy duzo tam zieleni, jest spokoj,
            lagodne zejscie do morza?

pozdrawiam
            Kamil
      • camuss Re: TABA - czy ktos byl? 27.10.06, 15:24
        Witaj, Magdo!

Dziekuje za odpowiedz - jesli moglabys poswiecic mi jeszcze pare chwil i napisac
        cos wiecej o samej Tabie (i mozliwosciach wycieczek fakulatywnych) to bylbym
        wdzieczny. Bylem w Kairze za kazdym razem jak odwiedzalem Egipt - moja Babcia
        bedzie tam pierwszy raz i zastanawiam sie nad mozliwoscia wyjazdu.

Z hurhady badz sharm nie ma wiekszego problemu - mnostwo biur lokalnych +
        rezydenci. A jak sprawa wyglada w Tabie - rozumiem, ze lokalnych BP nie uswiaczy
        sie. Jak wiec cenowo ksztaltuja sie wycieczki np od rezydenta alfa star (kair,
        jerozolima, petra)

Radisson SAS Taba jest jednym z kilku, ktore bierzemy pod uwage - czy
        dysponujesz zdjeciami tego obiektu, bylbym zobowiazany

ja glownie opieram swoja wiedze na stronie:
        www.tripadvisor.com/Hotel_Review-g297557-d305096-Reviews-Radisson_SAS_Resort_Taba-Taba_Red_Sea_and_Sinai.html
        (tam tez znajduja sie zdjecia, candid travel photos - zrobione przez turystow)
        opinie o tym hotelu niestety nie sa najlepsze (porownujac je do innych w tym
        rejonie)

dlatego jesli mialabys czas i napisala wiecej o osrodku to byloby super
        dziekuje

Kamil
    • zlota22a1 Re: TABA - czy ktos byl? 27.10.06, 18:28

Jeśli Taba to tylko wyłącznie radisson sas .Byliśmy tam w 2 połowie sierpnia
      było super.
      W prawdzie to totalne zadupie . wycieczki raczej można kupic tylko urezydenta.
      Jerozolima 1 dniowa 120 dol Kair też tyle.deptaku czy lokalnego rynku niema
      hotel od hotelu oddalony o jakieś 2 km.widoki są za to niesamowite
      • magda30081 Re: TABA - czy ktos byl? 27.10.06, 20:29
        byłam w tabie w drugiej połowie sierpnia z 10 osobową ekipą.
        informacje uzyskane na forach o braku lokalnych biur potwierdziły się na
        miejscu:( my korzytslismy z "naszego" alfastar i mocno się targowaliśmy.
        w hotelu działają przedstawiciele innych biur, również niepolskich np. thomson
        ale cenowo wychodziło podobnie. dokładnie nie pamiętam ale ceny do kairu i
        jerozolimy wychodziły ok. 100 dol.
        hotel bardzo ładny. osobiście uważam że radisson i hilton to najfajniejsze
        hotele w tym rejonie. dawid - przewodnik zjerozolimy wspominał że najlepszy...
        dużo zieleni, dwa baseny, brodzik, duża piaszczysta plaża, zejście do morza
        bezpośrednio z plaży (w wyznaczonym miejscu) i z pomostu, na basenie i plaży
        leżaki i parasole.
        pokoje codziennie sprzątane, wymiana ręczników i pościeli, klima indywidualna,
        tv z polskim programem. w sezonie były animacje.
        tak jak pisałam ogromnym plusem radissona jest jedzenia. pyszne, brdzo dużo,
        duży wybór. właściwie od godz 7.30 do 23 non stop masz jedzonko i picie. co
        istotne duży wybór owoców i dobrych słodyczy :)
        w głównym budynku i przy drodze wjazdowej znajduje się hotelowe "centrum
        handlowe" - bardzo drogie, i niechętne do targowania się:(
        przed wyjazdem czytałam wypowiedzi na stronce o któej piszesz. rzeczywiście
        opinie były raczej słabe, ale zauważ że bardzo skrajne. być może dlatego że
        przede wszystkim wypowiadali sie tam Anglicy...
        postaram się coś Tobie wysłać, ale nie obiecuje (dopiero uczę się :D obsługi
        zdjęć w necie), ale zdjęcia np. na www.wakacje.pl są prawdziwe.
        opisałam rónież hotel na www.ocenyhoteli.pl (rejon sharm) i na forum
        wwww.wakacje.pl
        jeżeli masz jakieś pytania pisz, pozdrawiam magda :)
        • swt22 Re: TABA - czy ktos byl? 27.10.06, 22:23
          camuss trochę Ci na skrzykę zapakowałem (w rar),a resztę to u
          ekspertów.wszystko real
          pozdrawiam
          www.asiaiandrzej.com/radisson.html
          • camuss Re: TABA - czy ktos byl? 27.10.06, 23:40
            dziekuje slicznie ;)

kamil
    • salvan Re: TABA - czy ktos byl? 29.10.06, 03:36
      hej!
      Zdecydowanie polecam hotel El Wekala,tylko on jest w centrum tzn ma ryneczek,
      mnóstwo sklepików, market itd....a pozostałe hotele są na z.....u i muszą
      przyjezdzac do Wekali na zakupy.Poza tym Wekala dużo zieleni, sliczny basen i
      piękna dużą plaże.....byłem i mam mnóstwo fotek...polecam zdecydowanie!
      • camuss Re: TABA - czy ktos byl? 29.10.06, 22:59
        jestem wiec "confused"
        na stronie alfastar (zapewne z tym biurem bedziemy jechac) wyczytalem:
        "Hotel posiada prywatna plażę (zaledwie 5
        minut jazdy), na którą kursuje bezpłatny minibus."

mozesz mi napisac, jak to jest w praktyce? Ze wzgledu na babcie wolalbym, by
        hotel byl przy samej plazy tak by nawet sama mogla czasami pojsc a nie
        specjalnie jakims busikiem jezdzic ;)
        • salvan Re: TABA - czy ktos byl? 30.10.06, 00:45
          Witam!
          Transport tym bardzo przyjemnym busikiem z kompleksu TABAHEIGHTS to duża
          atrakcja(tak twierdziła wiekszość gości)... kursuje regularnie co 30 minut więc
          nie ma żadnego problemu , wszyscy zawsze sie załapali, nie posiada drzwi,
          wygląda tak troszke jak turystyczna kolejka...przyjemna była taka przejazdzka
          (ok. 4-5 minut) pod samą plaże...oczywiscie na plaży sa lezaki, materace,
          parasole oraz reczniki wiec niczego nie trzeba ze sobą zabierac. Ponadto przy
          plaży jest barek wiec mozne pić do woli...no i jest równiez basen z prysznicami
          i toaletą(ale to przecież standard)....polecam
          • camuss Re: TABA - czy ktos byl? 30.10.06, 02:27
            Witam

Rozumiem, ze na plazy opcja all takze obowiazuje i nie ma z tym problemow.
            Kilka pytan wiec jesli mozna prosic o odpowiedz to swietnie, rzuc prosze okien
            na zdjecia:

www.tripadvisor.com/Hotel_Review-g297557-d573590-Reviews-El_Wekala_Golf_Resort-Taba_Red_Sea_and_Sinai.html

(opcja: candid traveler photos) i powiedz mi, prosze czy to ten hotel.

Wyczytalem takze, ze hotel jest oddalony od centrum (???) 15 kilometrow - moje
            pytanie, jakie centrum? Bo padlo juz, ze w Tabie nie ma zadnego centrum a
            jedyny "ryneczek" i cywilizacja w postaci internet caffee znajduje sie wlasnie
            przy hotelu El Wekala

jak to wiec z tym jest :)

czy mozecie podac orientacyjne ceny wycieczek fakultatywnych:
            - jerozolima (czy jest opcja 2dniowa)
            - kair (jak wyzej, opcja 2dniowa ze wzgledu na babcie)
            - inne

dziekuje slicznie
            Kamil

p.s.
            dysponuje ktos mapa rozlozenia hoteli w Tabie?
            • salvan Re: TABA - czy ktos byl? 30.10.06, 08:57
              to jest hotel el wekala, ale ładniejsze fotki sa na stronie hotelu
              www.threecorners.com a co do ryneczku to mnie bardzo sie podoba ten przy hotelu
              El Wekala, i dla mnie to jest centrum Taby. Natomiast opisane 15 km jest do
              przejscia granicznego Egipt-Izrael, stąd czeste nieporozumienia...pozdrawiam
    • anetka1978 Re: TABA - czy ktos byl? 29.10.06, 17:23
      witam
      w Tabie maiłam przyjemność wypoczywać juz 4 razy, byłam wczesneij zarówno w HRG
      jak i w SSH, ale szczerze powiem - TABA to jest to!!
      owszem, to nie jest kurort dla ludzi lubiących nocne życie i szął zakupó -0 tam
      raczej znajdziesz spokój, ciszę, ale i super hotele - w więksszosci 2,3 letnie
      za naprawdę nieduże pieniądze, przemiłą obsługę.
      polecam z Taby wycieczki: Góra MOjżesza z kalsztorem św. Katarzyny, do
      Jerozolimy (zwłaszcza dla babci - choć uprzedzam - męczące), wielkie safari i
      kolorowy kanion - zimą . Poza tym organizowane są także wycieczki do Kairu.
      Jeśli szukasz dobrego miejsca na odpowczynek to w Tabie go znajdziesz.
      Odnośnei hotelu - mnie najbardziej jednak podobał się Movenpick - pełen luksus
      i komfort - piaszczysta plażą z łągodnym zejściem. Mieszkaąłm także w Holiday
      Taba - on jest oddalony od aby o około 40 km - bliżej Nuweiby - naprawdę
      polecam. Hotel bardzo rodzinny, przemiłą atmosfera - obsługa w zasadzie zgaduje
      twoje życzenia - plaża łądna - choć zejście troszkę bardziej strome - za to
      przy samej plaży znajduje sie rafa koralowa - dzieciaki będą w siódmym niebie!!
      pozdrawiam i udanego wypoczynku.
      • andrzejlitwicki Re: TABA - czy ktos byl? 29.10.06, 21:24
        byliśmy 2 lata temu w radissonie. piękny hotel, fajne widoki, rewelacyjne żarcie
        i niezły rum.
        fotki na naszej stronie
        www.asiaiandrzej.com/radisson.htmlpzdr
      • camuss Re: TABA - czy ktos byl? 29.10.06, 23:01
        witaj, Aneto!

dziekuje za odpowiedz na moj post - jeszcze jedna rzecz mnie niepokoi - czy w
        Tabie jest dostep do internetu (moze w ktoryms z hoteli spotkalas sie z wireless
        albo po prostu caffee internet). Bo z tego, co czytam - typowego "centrum" w
        Tabie nie ma wiec chyba tam nie znajde dostepu do swiata a nie ukrywam, ze
        dostep do interenetu jest dla mnie dosyc wazny (nawet na wakacjach; niestety -
        praca)

pozdrawiam i czekam na odpowiedz
        Kamil
        • salvan Re: TABA - czy ktos byl? 30.10.06, 00:37
          Internet oczywiście jest na ryneczku przy hotelu El Wekala...pozdrawiam
          • camuss Re: TABA - czy ktos byl? 30.10.06, 00:46
            coraz wiecej wiec przemawia za tym hotelem wlasnie :) a zna ktos moze strone z
            mapa hoteli w tabie?

by the way, jak ten "ryneczek" kolo el wekala sie nazywa?
            • salvan Re: TABA - czy ktos byl? 30.10.06, 08:52
              hey!
              wpisz sobie www.tabaheights.com - masz tam strone kompeksu Taby, mapke,dużo
              informacji i super fotki albo www.threecorners.com - tam sa konkretne fotki
              hotelu el wekala w TAbie...pozdrawiam
        • anetka1978 Re: TABA - czy ktos byl? 30.10.06, 01:12
          czesc
          hotele w Tabie są budowane już wg europejskich standardó - w Holiday Taba masz
          dostep do internetu w pokojach - w pozostałych sa kafejki - z tego co pamietam
          pół godziny to koszt okolo 40 LE
          pozdrawiam
          • magda30081 Re: TABA - czy ktos byl? 30.10.06, 11:27
            w radissonie, była kafejka internetowa, w której płaciło się za korzystanie z
            komputerów (w przypadku posiadania włąsnego laptopa nie płacisz za połączenie).
            my korzystaliśmy z netu bezprzewodowego (najlepszy "zasięg" był w głównym
            budynku, ale korzystaliśmy również w pokojach) - oczywiście bezpłatny
            • amat1 Re: TABA - czy ktos byl? 30.10.06, 14:51
              Anetka. Czy movenpick ma swoją rafę?
              • anetka1978 Re: TABA - czy ktos byl? 30.10.06, 18:49
                witam
                w Movenpicku z tego co pamietam nie ma niestety rafy - generalnie w Tabie to
                widzialam ją w Radisonie - taka mała przy końcu popmostu i w Holiday Taba przy
                brzegu
                w Movenpicku zejscie do plazy jest bardzo ąłgodne - wiec rafy raczej nie bedzie
            • camuss do magda30081 - wazne 30.10.06, 18:34
              Witaj, Madziu!

Twoja informacja jest dla mnie bardzo wazna - czy mozesz potwierdzic, ze majac
              wlasnego laptopa (i karte sieciowa) bez problemu moge lapac wireless / internet.
              Czy trzeba cos konfigurowac czy tez lapie sie bez problemow?

dziekuje i czekam na odpowiedz
              Kamil
    • wypasior jest jeden suuuper hotel w Tabie 30.10.06, 19:55
      Hyatt Regency - absolutnie I klasa
      • magda30081 Re: jest jeden suuuper hotel w Tabie 30.10.06, 20:13
        @kamil, pierwszego dnia poprosiłam w recepcji o pomoc (jak wspominałam
        świat "netu" dopiro poznaje :D) w połączeniu. pan pracujący w kafejce wyszukał
        bezprzewodowy internet "net radissonhotel" i przez kolejne 12 dni nie bylo
        problemu. pracowałam w pokoju, kafejce, tarasie kawiarni (z widokiem na morze,
        baseny i kraje sąsiednie...), oraz w głównym holu. najlepszy zasięg był w tym
        ostatnim miejscu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka