Dodaj do ulubionych

Wyjaśnijmy wreszcie kwestię dolarów

26.04.07, 09:47
Uczciwość wymaga aby postawić pytanie : czy są jakies problemy z ich
wymianą ? Rozumiem że w rządzonej przeze mnie socjalistycznej ojczyźnie były
problemy z dolarami ale jak to jest w Egipcie ?
Ale :
1. Czy podobno nie chcą 100 - dolarówek ? Wezmę zatem drobne - 1-dolarowek
sie duzo przyda, 5, 10, 20.
2. Nie chca starych czy nowych ? Więc chyba roczniki 1999 i 2001 najlepsze,
bo nie najnowsze, ale nowe.
3. Co z tymi seriami od A do M - że nie chcą ?

Medialna histeria została wywołana jakimis plotkami że Al - Kaida wypuściła
dużo fałszywych.
Niestety dolary sa niezbedne przynajmniej na wize. Na co innego to by mozna
wziac inne waluty i wymieniac na funty egipskie. Na jedno wychodzi podobno,
bo np. teraz funt bryt. 2 razy drozszy od dolara a w Egipcie daja odpowiednio
ok.5,7 i 11,4.

Proszę o wyrozumiałość ze wzgledu na mój wiek, że wałkuję ten temat.
Towarzysz Kiszczak był tam i opowiadał, że w Egipcie zajefajnie, więc
uskładałem z emerytury, którą niebawem mogą mi zabrać i polecę do Egiptu,
gdzie może spotkam też jakichś porządnych towarzyszy z socjalistycznego
świata arabskiego.
Obserwuj wątek
    • mariuszgr Re: Wyjaśnijmy wreszcie kwestię dolarów 26.04.07, 10:36
      Zgadza sie, nie chca 100 dolarowek, tych starszych, sprzed dokladnie jakiego
      rocznika nie pamietam.

A o seriach A-M dowiedzialem sie tutaj, z forum ze tez sa problemy.

Bylo nie bylo, najlepiej wziazc 50, 20 i troche drobnicy.

• wp2007 Re: Wyjaśnijmy wreszcie kwestię dolarów 26.04.07, 10:55
      Moze nie dokładnie w temacie - ale czy nie lepiej zabrać z soba euro lub inną
      walutę i nie zastanawiać sie czy stare czy nowe czy seria ABGJ?Przecież Egipt
      to cywilizowany kraj i mając międzynarodowe kursy walut nikt na żadnej walucie
      nie straci i z żadną nie będzie miał kłopotów. wp2007
      • mariuszgr Re: Wyjaśnijmy wreszcie kwestię dolarów 26.04.07, 11:12
        Nie na temat.A to co lepiej brac, dolary czy euro, bylo na forum dziesiatki
        razy.
      • generaljaruzelski Re: Wyjaśnijmy wreszcie kwestię dolarów 26.04.07, 11:16
        No właśnie - czy nie jest tak ,że na wizę te 15 dolców wziąć a kupując w Polsce
        euro za 1,33 razy więcej niż za dolara przecież w Egipcie też się dostanie 1,33
        razy więcej (7,6 za euro a 5,7 za dolara). Nie bardzo mi się bowiem uśmiecha
        brać pieniądze z kraju Reagana. Czy na strefie w Hurghadzie można płacic w
        euro, w tym w bilonie euro i liczą 1 euro = ok. 1,33 USD ?
        • ak112 Re: Wyjaśnijmy wreszcie kwestię dolarów 26.04.07, 22:31
          Ja już kupiłam dolary, no i niestety teraz już nigdzie nie chcą mi wymienić ani
          w banku, ani kantorach :(
          • generaljaruzelski Re: Wyjaśnijmy wreszcie kwestię dolarów 27.04.07, 07:39
            Kupione dolary można by może przetrzymać aż podrożeją. Są na rekordowo niskim
            poziomie.
    • bonmarche Wyjaśnijmy wreszcie kwestię autora tego postu 27.04.07, 11:15
      Kazdy kto w miare systematycznie obserwuje wpisywane posty na forum wakacje.pl
      i gazeta.pl zauwazy, ze od czasu do czasu pojawiaja sie posty pisane przez
      kogos o nieznanym nam nicku, a jednoczesnie dziwnie znajome jesli chodzi o
      stylistyke i sposob argumentowania. I podobnie jest w przypadku autora tego
      postu. Nie wiem czy to wiosenne przesilenie, czy potrzeba podyskutowania z
      samym soba sprawila, ze Mediterraneo zaczal teraz podszywac sie pod kogos
      innego. Niestety skladnia ta sama, argumenty cieniutkie jak zwykle, fobia
      dolarowa i slepe zapatrzenie w eurowalute. A u osoby, pod ktora sie podszywasz,
      moglbys kibelek szczoteczka do zebow czyscic, obszczymurku.
      Bez szacunku i wyrazow sympatii.
      Uwazny obserwator.
      • generaljaruzelski Re: Wyjaśnijmy wreszcie kwestię autora tego post 27.04.07, 12:03
        Niestety, mylicie sie, towarzyszu bonmarche. Może skopiowałem czyjeś argumenty
        (czy nawet wprost stwierdzenia, przepraszam, że nie użyłem, jak to robił często
        mój rzecznik z lat 80. określeń : "cytuję" ) z innych dyskusji, czyjeś
        wątpliwości, innymi słowy - podzieliłem je. Towarzyszu bonmarche - ja nikogo
        nie obrażam, a na "obszczymurku" odpowiedziałbym chętnie językiem mych
        politycznych oponentów - "sp....... dziadu".
        • mrozek20 100USD - OK 27.04.07, 23:07
          Informacja z roku 2005 ale PEWNA.
          nie ważne czy masz banknot 1USD czy 100USD, ważny jest rocznik. Nigdzie nie
          przyjmą od ciebie benknotów wydanych przed 1980r, z późniejszymi czasem
          cmokają, ale biorą. Zasada jest taka. Te z nominałami w prawym dolnym rogu
          takimi okrągłymi i dużymi są "problemy". Te z zielonymi nominałami w rogach są
          już OK, tak samo jak nowe z rocznika chyba 2002 "zielono-różowe" - swoją drogą
          dopiero teraz dolary ładnie wyglądają.
    • oskarek1971 dolce 29.04.07, 10:57
      Dolary tylko z dużym wizerunkiem prezydenta (chyba po 2000).Inne są problemowe.
      PS Uważajcie przy kupnie płacąc walutą egipską, cwaniaczki wydają zamiast
      funtów - plastry(głównie 20 i 50). Mi dwa razy tak chcieli zrobić ale byłem
      czujny.
    • jackywv2 Re: Wyjaśnijmy wreszcie kwestię dolarów 04.05.07, 08:06
      W powyższej sprawie pozwolilem sobie wykonać telefon do biura Alfa Star. Wg ich
      wiedzy problemy mogą być z dolarami wydanymi prezd rokiem 1990. Nie ma żadnego
      problemu z euro, także może to jest jakieś wyjście z sytuacji. Co do wymiany w
      kantorze na "młodsze" roczniki przynajmniej ja nie miałem żadnego problemu,
      wymieniałem wczoraj i mam wszystkie 2003-2004 także ja już jestem spokojny.
      pozdrawiam
      • szaga33 Re: Wyjaśnijmy wreszcie kwestię dolarów 04.05.07, 15:06
        o rany!!!! byłam w Egipcie 7 razy i 7 razy dni w tygodniu pobytu płaciłam
        dolarami i nigdy nikt nie kręcił nosem na moje dolary. NIGDY. ANi na lotnisku
        przy zakupie wizy, ani nigdy potem. Skad ta panika? Zawsze dawałam 100 $ na
        wize a resztę wymieniałam na L.E. , żeby na drobiazgi mieć funciaki i żaden
        urzędnik kantorowiec nie mruczał. Niechby śmiał ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka