Dodaj do ulubionych

'Egipt-wzdluz Nilu' z Rainbow Tours

24.07.07, 20:24
...wrocilam 5 dni temu a jeszcze nie moge ochlonac z wrazen-wycieczka byla
REWELACYJNA:))...
Obserwuj wątek
    • 00nowinka00 Re: 'Egipt-wzdluz Nilu' z Rainbow Tours 24.07.07, 21:01
      a jak wrażenia z hotelu? Jaki wybrałaś po powrocie z rejsu? czy masz jakieś
      zastrzeżenia, na co uważać? sama lecę na tę wycieczkę we wrześniu :)
    • sabinka9 Re: 'Egipt-wzdluz Nilu' z Rainbow Tours 25.07.07, 12:02
      Hej!
      Napisz cos więcej o tej wycieczce? Jakim promem płyneliście? jak hotel? czysto?
      no i przede wszystkim jak wycieczki? My na taka wycieczke jedziemy 21 września!
      • 00nowinka00 Re: 'Egipt-wzdluz Nilu' z Rainbow Tours 25.07.07, 12:09
        Sabinka, skąd lecisz ja z Katowic też 21 września?
        • sabinka9 Re: 'Egipt-wzdluz Nilu' z Rainbow Tours 25.07.07, 15:08
          Ja lece z Poznania do Hrg , Rejs wzdłuż Nilu (7+7), a potem pobyt w Hotelu
          Empire!
          Pozdrowienia!
          • telegram29 Re: 'Egipt-wzdluz Nilu' z Rainbow Tours 25.07.07, 15:24
            Tak tylko w kwestii porządkowej: "wzdłuż Nilu" biura Rainbow to nie klasyczne 7
            + 7, ale raczej 10 + 4 ;-)
            Ale poza tym już Wam zazdroszczę. Byłem w zeszłym roku i było świetnie. Empire
            też dobry wybór, choć bez rewelacji. Pozdrawiam!
          • 00nowinka00 Re: 'Egipt-wzdluz Nilu' z Rainbow Tours 25.07.07, 17:10
            a mniej więcej w jakim jesteś wieku ;) z kim lecisz? :)
            • sabinka9 Re: 'Egipt-wzdluz Nilu' z Rainbow Tours 29.07.07, 18:53
              No więc jade z Meżem i ze znajomymi! Wszyscy miescimy sie w przedziale wiekowym
              21-27 latek:) Pozdrowienia!
              A Ty z kim jedziesz?
    • marcoxx Re: 'Egipt-wzdluz Nilu' z Rainbow Tours 25.07.07, 22:39
      Witaj! Czy Rainbow na rejsie ma konkretne statki, czy też zależy to od sprytu
      opiekuna, aby "złapać" coś o przyzwoitym standardzie? Jakim statkiem płynęłaś?
    • aicha_fr Re: 'Egipt-wzdluz Nilu' z Rainbow Tours 26.07.07, 20:02
      a może udało się Wam pojechać do Abydos i Dendery? nazbierało się chętnych?
    • 00nowinka00 Jak to jest w końcu ze statkami? 27.07.07, 22:39
      Yennyfer prosze napisz jaki mieliście statek? Na co uważać w czasie wycieczki z RT?
      • yennyfer11 Re: Jak to jest w końcu ze statkami? 30.07.07, 23:26
        wiec tak:

Statek byl naprawde przyzwoity-5*-wszedzie czysciutko, bardzo dobre jedzenie,
        obsluga bardzo mila (dziewczyny uwazajcie na tych niektorych arabow-oni bywaja
        naprawde natarczywi)-nie wiem czy to biuro z gory ustala jaki statek-w tym sie
        nie orientuje...bywalo tak za czasami wieczorami, stojac w porcie mielismy
        widok na Nil-czasami niestety stalismy pomiedzy dwoma statkami-z tym bywalo
        roznie-ale to naprawde malo istotne (chodziaz wiem ze niektorzy przywiazuja do
        tego uwage) w kazdym razie plynac statkiem naprawde mozna sie na ten Nil
        napatrzec...

Hotele: Pierwszy w Hurghadzie to byl Empire 3*-bardzo sympatyczny hotel-w
        centrum-tak wiec duzo sie wokol niego dzialo-ale mial powazny minus-zeby dojsc
        na plaze trzeba pokonac arabska sciezke zdrowia-czyli uliczke na ktorej
        znajduja sie male sklepiki Arabow, ktorzy szczegolnie w pierszych dniach pobytu
        licza na to, ze cos od nich kupisz...ponadto ma malutka plaze...

Drugi w Kairze-nie pamietam ile mial *-w kazdym razie byl taki sobie-nie jakis
        tam luksusowy ale tez nie taki tragiczny-w sam raz 'po prostu' na nocleg...

Trzeci to wybralismy SeaStar Beaurivage 5*-ale sie okazalo, ze sa tylko pokoje
        z malo ciekawym widokiem-rainbow nas przydzielilo do zupelnie innego hotelu-
        meliah pharaon 5* i zagwarantowalo dwa dojazdy do centrum (i powroty)-uwazam,
        ze to rozwiazanie bylo najlepszym z mozliwych bo nie dosc, ze mielismy cisze i
        spokoj ( o co glownie w ostatnich dniach chodzilo|) to mielismy zagwarantowany
        jakis 'kontakt z cywilizacja'-a hotel okazal sie jak z bajki:)...

Jesli chodzi o jedzenie-we wszystkich hotelach byl szwedzki bufet z wyjatkiem
        obiadokolacji w hotelu w Kairze(-no i tam jedzenie bylo najmniej ciekawe...)-
        ogolnie to zalezy kto co lubi-mi akurat bardzo smakowalo...

Wycieczki dodatkowe do swiatyn-bylam na wiekszosci z tych wycieczek i mysle,
        ze warto zobaczyc te wszystkie swiatynie...

Polecam nurkowanie-cos niesamowitego:)
        Podobno swiatlo i dzwiek pod piamidami to nic specjalnego-ale nie wiem-akurat
        na tym nie bylam...tylko tak slyszalam...
        Wieczor folklorystyczny to podobno tylko takie wizualizacje, ktore sie
        odbywaja w hotelach za darmo dla gosci...

aha i uwaga na 'zemste faraona'-jak sie dostanie ja w podrozy to przekichane-
        toalety w knajpach i zajazdach to koszmar...wiec jak tylko cos z zoladkiem nie
        tak to najlepiej od razu do lekarza-jest caly czas w ciagu trwania rejsu i
        pobytu w Kairze...

...jak mi sie jeszcze cos praktycznego przypomni to napisze...
        • yennyfer11 Re: Jak to jest w końcu ze statkami? 30.07.07, 23:36
          aaaa....przypomnialo mi sie-dla mnie zaskoczeniem byly takie drobne
          wycieczki 'komercyjne'-np. do sklepu z papirusem, z olejkami, z bizuteria
          (gdzie akurat bylo bardzo drogo) i na wyspe bananowa:) niby wypady na zakupy a
          sporo mozna bylo sie dowiedziec:-)
          • kjarosz82 Re: Jak to jest w końcu ze statkami? 31.07.07, 15:38
            Witam, mogłabyś napisać ile było możliwych wycieczek fakultatywnych podczas
            rejsu i pobytu w Kairze (bo podobno jest więcej niż podają w katalogu) i ile $
            trzeba przeznaczyć na atrakcje spoza programu, tzn. nie licząc wizy,biletów
            wstępu i obowiązkowego bakszyszu (czyli tych 155$/os podanych w katalogu)
            • yennyfer11 dodatkowe wycieczki 31.07.07, 21:45
              Podczas rejsu byla wycieczka do Abu-simbel(65$ albo 70$-nie pamietam), w Kairze
              z dodatkowych wycieczek jest tylko swiatlo i dzwiek, Aleksandria-innych nam nie
              proponowali...ogolnie z dodatkowych wycieczek o ktorych wczesniej nikt nie
              uprzedzal to byl tylko lot balonem w Luksorze-100$
            • telegram29 fakultety 02.08.07, 11:53
              A w moim przypadku podczas rejsu były możliwe następujące fakultety: Abu Simbel
              (65$), wioska nubijska z wielbłądami (25$), lot balonem nad Zachodnim Brzegiem
              (100$). W katalogu jest jeszcze fakultet do Abydos i Dendery, ale ponieważ nie
              zebrała się wystarczająca liczba chętnych (zwykle tak jest, bo nie wiem czemu,
              ale pilotka do niej zniechęca - chyba jej samej się nie chce) - zorganizowano
              za 55$ inny fakultet: ponownie Zachodni Brzeg, ale tym razem wioska
              budowniczych grobowców, Dolina Królowych, Medinat Habu i wyspa bananowa -
              bardzo udana wycieczka.
              W Kairze poza katalogowymi innych fakultetów nie proponowano. Ale jeśli nie
              pojedziesz od Aleksandrii, masz jeden dzień wolny w Kairze, który możesz
              spożytkować samodzielnie, np. na wyprawę do piramid w Dahszur i Abu Sir, gdzie
              ogromna większość w ogóle nie dociera, a zdecydowanie warto!!!
    • kirki Re: 'Egipt-wzdluz Nilu' z Rainbow Tours 03.08.07, 15:18
      Ja wróciłam dopiero co – w niedzielę – ta nieszczęśliwa grupa z Warszawy co
      czekała dobę na samolot.
      Ogólnie bardzo polecam – wycieczka dobrze zorganizowana, fajna, nie nudna, dużo
      informacji, ja akurat nie przepadam za smażeniem się na plaży i łażeniem po
      dyskotekach z nadzieja na poderwanie kogoś. Poza tą jedną wtopą – powrotem.
      Może biuro w końcu przemyśli sprawę, i przestanie korzystać z Fischera (obecna
      nazwa na potrzeby turystów – prima charter, ale na kartach pokładowych było
      wydrukowane Fischer Poland). I nikt mi nie wmówi, że to niczyja wina i samoloty
      się psują, ja akurat dużo latam, ale jak coś się psuje, to w miarę szybko jest
      coś na zastępstwo. Kolejny duży minus przy locie – miejsca nienumerowane –
      efekt – ludzie tratowali się, żeby złapać dobre miejsce, a nie siedzieć rodziną
      w całym samolocie porozrzucani. Ale nie ma się co dziwić, jak linie do końca
      nie wiedzą czym polecą, to nie mogę numerować miejsc. Z warszawy lecieliśmy
      jakimś amerykańskim samolotem z Oklahomy – jak powiedział nam steward
      wypożyczonym tylko na ten jeden lot. Z powrotem globejetem (choć przedstawiciel
      fischera opowiadał nam, że to dobra linia europejska – united coś tam – sam nie
      pamiętał czym lecimy) i do tego starym Lockheedem Martinem 1011 (produkcja
      zakończona w 1984 r.).

Co do wycieczek poza programem:
      - lot balonem – okolica luksoru – 100 USD,
      - wycieczka pod ogólną nazwą Medinat Habu (dolina królowych, rzemieślników,
      Medinat Habu, plantacja bananów,,) - 65 USD,
      - wycieczka do Jerozolimy – 250 USD.
      O Dendrze i Abydos nikt się nawet nie zająknął, chyba wyleciała w ogóle.
      Ogólnie z fakultetów, na pewno warto do Medinat Habu, do wioski nubijskiej, Abu
      Simbel. Safari - nie byłam ale słyszałam, że dno. Łódź Sindbad – nie warto,
      ale jak nie ma co robić, a są pieniądze – to lepiej pojechać. Nurkowanie – w
      porządku, i warto.
      Od razu po przylocie zbierają po 140 USD na wycieczki planowe i napiwki. Jak
      ktoś z Wawy, lepiej zostawić sobie trochę dolar1)ó na koniec – żeby opłacić
      dodatkoą dobę hotelową. Opłacona przez Rainbow Tours kończy się w południe, a
      wylot jest w nocy o 3.30 (o ile do niego dojdzie). Jak się uda przedłużyć, to
      ma się i wyżywienie. W Empire dwójka kosztowała 24 USD.
      Co do hoteli – ja byłam w Empire, no i jak ktoś nie zakłada tylko plażowania,
      to bardzo dobry hotel – w mieście, czysty, widziałam tylko jedną mrówkę,
      wszędzie blisko. Na plażę tylko trzeba trochę podejść, ale to jest 5 minut,
      jedzenie dobre.
      Miałam okazję ostatniego dnia być w Magawish – 4 gwiazdki. Koszmar, pomijając
      nawet okoliczności (wyczekiwanie na samolot). Hotel nad morzem, piękna plaża,
      duże baseny, niedaleko lotniska (więc samoloty latają na okrągło). Ale
      najgorsze to ten duży teren – bungalowy porozrzucane po pustyni, bo to
      pustynia, duszno, okropne powietrze. Ładna roślinność tylko przy recepcji o nad
      morzem – poza tym piasek bo nie podlewane. Domki – standard taki jak Empire (a
      on ma 3 gwiazdki), ale brudniej – całe hordy mrówek, były wszędzie, szczególnie
      dużo w łazience. Te 4 gwiazdki to ten hotel ma chyba tylko za wyjątkowo dużą
      plażę.
      Ludzie od nas wylądowali też w Mehlii, mimo, że płacili za Sea Star (oba 5
      gwiazdek). Mehlia zupełna pustynia i wszędzie daleko, ale podobno trochę lepsza
      niż Sea Star (choć Sea Star jest bliżej ludzi). Biuro odgórnie przydziela do
      hoteli w ramach wybranego poziomu, więc nawet, jak ktoś jest chętny zamienić
      się z kimś, kto nie chce jechać do Mehlii zamiast do Sea Star – to nie ma nic
      do gadania.
      Hotel w Kairze – teoretycznie – 3 gwiazdki, ale najgorszy ze wszystkich. Są 2 :
      Mayorka i Santana. Jedna grupa jedzie tu, a druga tam. Statek – 5 gwiazdek, ale
      na Nilu widać i lepsze. Basen mały (o ile kogoś to interesuje i zupa z wody na
      drugi dzień). Pokoje były przydzielane normalnie – kto pierwszy ten lepszy i
      można było wybrać sobie pokład (przynajmniej jak ktoś był na początku). Tak
      samo zresztą było – w naszym przypadku – w innych hotelach.
      Lekarz cały czas z wycieczką od wyjazdu z Hurghady do powrotu. Potem w razie
      potrzeby klinika wysyła samochód z kierowca po klienta. Lekarz jeździł na
      wszystkie wycieczki z walizką leków. W razie biegunki – zastrzyk i komplet
      leków dostawało się za darmo.
      Wycieczkę polecam, chociaż zależy też na jakiego pilota grupy się trafi. My
      mieliśmy bardzo dobrze – pan Marek. Najgorszy przewodnik w Kairze, bo
      miejscowy, mówił po polsku, ale prawie nic nam nie opowiedział z tego co
      powinien, tylko powtarzał, że w Egipcie uprawiają pomidory itp. Ale później w
      drodze powrotnej do Hurghady pan Marek nam uzupełnił co się dało.
      Ekspres do Kairu – brud, smród, ale fotele wygodne. Lepiej mieć buty na wyższej
      podeszwie, bo w tzw. łazience coś pływa po podłodze. A najlepiej w ogóle tam
      nie chodzić.
      Z tego co słyszałam od ludzi co byli z Triadą na Nilu – u nich było kiepsko i
      program tez do niczego. RT ma to lepiej zrobione.
      • marcoxx Re: 'Egipt-wzdluz Nilu' z Rainbow Tours 04.08.07, 22:25
        Kirki, napisz jakim statkiem płynęliście i czy Rainbow ma z gory ustawione
        statki, czy to tylko łapanka zalezna od układów pilota.
        • kirki Re: 'Egipt-wzdluz Nilu' z Rainbow Tours 06.08.07, 10:30
          My byliśmy na Queen Nefer. Co do tego na jakiej zasadzie to ten statek a nie
          inny - to nie wiem.
          Co do posiłków w samolocie: uprzejma stewardesa informuje, że na prośbę biur
          podróży nie mają w ofercie bezpłatnych posiłków, żeby biura mogły zaoferować
          nam korzystniejszy pakiet. A potem jeżdżą z wózkiem i możesz sobie kupić
          jedzenie i picie. Z tego co pamiętam przyjmują złotówki, dolary i euro.
      • marcoxx Re: 'Egipt-wzdluz Nilu' z Rainbow Tours 04.08.07, 22:29
        NAPISZ, CZY W SAMOLOCIE SA POSILKI, CZY NALEZY SIE ZAOPATRZYC W COLE I CIACHO?
        • yrec61 Re: 'Egipt-wzdluz Nilu' z Rainbow Tours 04.08.07, 22:42
          jeśli lecisz liniami egipskimi, to posiłek i napoje zapewnione
    • caroline1976 Re: 'Egipt-wzdluz Nilu' z Rainbow Tours 05.08.07, 23:07
      zgadza się sam Egipt jest rewelacyjny, ale wycieczka ma troche niedociagniec,
      bylam w tym roku w lipcu. statek w porownaniu z inymi byl taki sobie, wycieczki
      fakultatywne oferowane przez biuro maja bardzo wysoka cene i dlatego warto
      poszukac czegos na wlasna reke, np w Hurgadzie jest sporo biur podrozy ktore
      oferuja takie same wycieczki (albo nawet lepsze) po zdecydowanie
      atrakcyjniejszych cenach.
    • angelsmile pytanie do yennyfer11 o hotel Melia Pharaon 10.09.07, 15:49
      1. Jak długa plaża była przy tym hotelu?
      2. Czy Melia Pharaon i Melia Pharaoh to 2 różne hotele?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka