diameh 10.09.07, 00:54 czy bezpiecznie jest jezdzic taksowkami w sharmie wieczorem? jade w listopadzie,szybko robi sie ciemno a do naama bay 8 kilometrow od hotelu. prosze o opinie. moze cos wiecie o Tropicana Grand Oasis? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nikola80 Re: taksowki 10.09.07, 01:29 Witam :)pewnie, że bezpiecznie, tam jeżdżą wieczorami prawie same taksówki i busiki, jedne nowszej generacji, drugie przypominające epokę kamienia łupanego :))) bez obawy można wsiadać i jezdzić jednymi i drugimi, sama sprawdziłam na własnej skórze, oczywiście nie można zapomnieć o targowaniu się :) jak jednemu czy drugiemu zaoferujecie zbyt niską cenę za kurs to napewno trzeci albo czwarty zgodzi się i zabierze Was do celu:) Jeżeli chodzi o Tropicana Grand Oasis niestety nic nie mogę powiedzieć bobyłam w Sharm w innych hotelach. Pozdrawiam i życzę udanego urlopu. (jestem pewna że taki będzie i szczerze mówiąc zazdroszczę :( ) Odpowiedz Link Zgłoś
wiecejniewroce Re: taksowki 10.09.07, 11:56 ...ale trzeba zachować czujność, bo nieraz zdarza się wywiezienie turysty na pustynie i rytualne pożarcie. Odpowiedz Link Zgłoś
kiwigirl Re: taksowki 13.09.07, 13:16 a w jakich byłaś ? zastanawia mnie jaka jest akceptowalna cena obecnie za busa / taxi z okolica Montazh (czyli hotele typu Coral Beach Montazah, baron, Conrad - te rejony) do naama bay raz starego Sharmu (old market) czy jest różnica jeśli sie woła z hotelu, i gdy łapie się na ulicy ? czy powrót w centrum jest tańszy / droższy od wyjazdu "tam" ? Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: taksowki 13.09.07, 22:14 Ceny akceptowalne oscylują w granicach oficjanych cenników dostępnych na niebieskich podświetlanych bannerach znajdujących się zarówno w Naama Bay jak i przy Old Markecie. Cena za busa z Naama do Nabq nie powinna przekraczac 3 funtów. Nie jestem pewna czy jest szansa na busa z okolic Sharks Bay, raczej zostają taksówki. Oficjalna cena taxi za odcinek Hadaba-Naama (a więc porównywalny - dane z tego tygodnia :) za nową taxi wynosi 20 funtów, odcinek Naama- Old Market - 15 (tutaj jednak bezproblemowo można korzystać z busa - 1 -max. 2 funty - wystarczy wyjść z deptaka na Peace Road i polować na niebieskie busiki :) Można się z większością taksiarzy umówić na jazdę w obie strony - odbierze w konkretnym punkcie o ustalonej godzinie. Zasada - płaci się na końcu! W busie siadasz i podajesz bez żadnych dyskusji przygotowana kwotę i nie reagujesz na gadanie, że za mało. Odpowiedz Link Zgłoś
barrrbarrra Re: taksowki 13.09.07, 12:35 Taksówki są bezpieczne, ale należy pamiętać by przed wejściem do niej wynegocjować dobrą cenę. Odpowiedz Link Zgłoś
trevally Re: taksowki 13.09.07, 15:56 Taksówka z hotelu (zamawiana w recepcji) jest wielokrotnie droższa niż złapana na ulicy. Przykładowo, taksówka z Nabq Bay (konkretnie z Tropicana Grand Azure) do Naama Bay - 180 funtów. Z hotelu Grand Plaza (600 metrów bliżej) - 120-150 funtów. Kurs na tej samej trasie w taksówce "z ulicy" - 30-40 funtów. Jazda busikiem - 2 funty od osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
trevally Re: taksowki 13.09.07, 16:01 Warto jeszcze dodać, że z wielu hoteli jet bezpłatny busik do Naama i z powrotem, co 1-2 godziny, lub płatny symbolicznie (np. 2 € od osoby). Niestety na zapisy bo potrafi brakować miejsc. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: taksowki 13.09.07, 22:07 Bezproblemowo i bezpiecznie. Aktualnie większośc taksówek to nowe peugeoty, czasem zdarzają się jeszcze stare samochody; aktualna oficjalna cena na tym odcinku za taxi to 20 funtów. Odpowiedz Link Zgłoś
edziab77 Re: taksowki 15.09.07, 12:32 taksowki s abezpieczne - trzeba ustalic cene przed wejsciem i nie ma problemu. W hurghadzie jezdizlismy lokalnymi busami (a raczej busami z lokalsami;-) i tez nie bylo problemu Odpowiedz Link Zgłoś