0nna 08.01.08, 20:59 Czy zakaz wywozu koralowca, kamieni,muszli dotyczy także wyrobów jubilerskich,np oprawionych w metal albo korali z koralowca nawleczonych jako sznur? Jak naprawdę to wygląda,aby nie narazić się na kary i konfiskatę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wp2007 Re: Zakaz wywozu koralowca, kamieni,muszli- takze 08.01.08, 21:17 Z tymi egipskimi zakazami to jest tak. W czasie mojego pobytu w Egipcie ukazała się w internecie informacja ,że złapano jakiegoś POLSKIEGO KRETYNA , który przemycał 5 - cio kilogramowy koralowiec. A co najciekawsze - złapali go na lotnisku w .... Pyrzowicach. Tak ,że koraliki i inne pierdolki możesz kupowac bez stresowo. wp2007 Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: Zakaz wywozu koralowca, kamieni,muszli- takze 08.01.08, 21:32 wp2007 napisał: > Z tymi egipskimi zakazami to jest tak. W czasie mojego pobytu w > Egipcie ukazała się w internecie informacja ,że złapano jakiegoś > POLSKIEGO KRETYNA , który przemycał 5 - cio kilogramowy koralowiec. A co najciekawsze - złapali go na lotnisku w .... Pyrzowicach. a przepraszam bardzo,jakby go zlapali na Strachowicach czy Lawicy to byloby to mniej czy bardziej ciekawe? Odpowiedz Link Zgłoś
hydromanekin Re: Zakaz wywozu koralowca, kamieni,muszli- takze 09.01.08, 09:33 > a przepraszam bardzo,jakby go zlapali na Strachowicach czy Lawicy to byloby to mniej czy bardziej ciekawe? Echhhh, ale ty ciezko myslisz.... Nie jest istotne czy zlapali go na lotnisku w Pyrzowicach, Starachowicach czy Lawicy. Wazne ze zlapano go na lotnisku w Polsce a wiec juz PO fizycznym wywiezieniu egipskich 'dobr kultury' z Egiptu. Jakby nie patrzec to egipcjanom powinno zalezec bardziej na wykrywaniu przypadkow takiego procederu, bo to sa ICH 'dobra kultury' i to oni powinni zapobiegac probom ich wywozenia. Dotarlo? Odpowiedz Link Zgłoś
wp2007 Re: do hydromanekin 09.01.08, 09:58 Z ta paniusia zawsze CIĘŻKO sie dyskutowało. wp2007 Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: do wp2007 09.01.08, 13:46 wp2007 napisał: > Z ta paniusia zawsze CIĘŻKO sie dyskutowało. wp2007 z chloptasiem wp2007 dyskutuje sie jeszcze gorzej niz z tabunem pierwotniakow.... Odpowiedz Link Zgłoś
wp2007 Re: do wp2007 09.01.08, 14:34 Jak zwylke. Brak logicznego myslenia i czytania ze zrozumieniam odreagowujesz ,rzucając inwektywami i szukasz zaczepki z boguducha winnym hydromanekin. Inni OLALI cie juz dawno . wp2007 Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: do wp2007 09.01.08, 15:49 wp2007 napisał: > Jak zwylke. Brak logicznego myslenia i czytania ze zrozumieniam spojrz na siebie > odreagowujesz ,rzucając inwektywami cytat prosze a nie imputowanie mi tu swoich bzdur. >i szukasz zaczepki z boguducha > winnym hydromanekin. Inni OLALI cie juz dawno :-D, Twoje niedoczekanie.Nie odpisuj wiecej bo znow sie zrobi psykowka. Odpowiedz Link Zgłoś
wp2007 Re: do iberia 09.01.08, 19:30 Podałerm sucha wiadomośc , która każdy normalny forowicz np. hydromaniak przeczytał i zrozumiał. Ty natomiast wszędzie dopatrujesz sie drugiego dna / czyzby mania przesladowcza/. Jezeli uważasz ,że TABUM PIERWOTNIAKOW to nie inwektywa to nie obrazisz sie jeżeli intelekt przynajmniej jednego pierwotniaka porównam do twojego IQ.Jest mi zupełnie obojętne czy ciebie olali czy ty olałaś kogoś , ale z twoich wypowiedzi wynika ,że do tytanów intelektu to ty nie nalezysz. wp2007 Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: Zakaz wywozu koralowca, kamieni,muszli- takze 09.01.08, 13:49 hydromanekin napisała: > Echhhh, ale ty ciezko myslisz.... ja czy mzoe wp? >Nie jest istotne czy zlapali go na lotnisku w Pyrzowicach, Starachowicach czy Lawicy. Wazne ze zlapano go na lotnisku w Polsce i wystarczylo wpisac, ze zatzymano kogos w kraju czy w Polsce i po temacie... > Dotarlo? do mnie dotarlo dawno ,bo ja nie wwoze tego typu pamiatek do Polski.... Odpowiedz Link Zgłoś
hydromanekin Re: Zakaz wywozu koralowca, kamieni,muszli- takze 09.01.08, 14:01 > ja czy mzoe wp? W tresci posta, ktory wp napisal 08.01.2008 o godzinie 21.27 (i na ktory to post ty odpisalas) nie dopatruje sie niczego co mogloby sugerowac ze ciezko on (i.e.: wp) mysli... > i wystarczylo wpisac, ze zatzymano kogos w kraju czy w Polsce i po > temacie... Klienta zlapano w Pyrzowicach, tak? Tak. Taka informacje podal w swoim poscie wp - czysty fakt, bez zadnych, jak mniemam, podtekstow. Nie widze powodow dla ktorych nalezaloby informacje ta podawac w formie, ktora ty proponujesz. No chyba, ze ktos kazda wzmianke o tych Pyrzowicach bierze do siebie... > do mnie dotarlo dawno ,bo ja nie wwoze tego typu pamiatek do > Polski.... Ja takze nie, ale to akurat nie ma nic wspolnego z moim pytaniem o to dotarlo... Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: Zakaz wywozu koralowca, kamieni,muszli- takze 09.01.08, 15:50 hydromanekin napisała: > > Klienta zlapano w Pyrzowicach, tak? Tak. Taka informacje podal w > swoim poscie wp - czysty fakt, bez zadnych, jak mniemam, podtekstow. jasne:-), nie znasz go niestety. > Nie widze powodow dla ktorych nalezaloby informacje ta podawac w > formie, ktora ty proponujesz. No chyba, ze ktos kazda wzmianke o > tych Pyrzowicach bierze do siebie... poniekad tak, a teraz zgadnij czemu?Postudiuj troszke to forum to sie dowiesz... > Ja takze nie, ale to akurat nie ma nic wspolnego z moim pytaniem o > to dotarlo... czyzby? :-P EOT. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek37k Re: Zakaz wywozu koralowca, kamieni,muszli- takze 08.01.08, 22:11 Bez względu na to czy to wyłowisz czy kupisz i próbujesz zabrać do Polski narażasz się na kłopoty , masz chyba wyobraźnię w tym względzie i wiesz że rafa jest pod ochroną i nikt zdrowy na umyśle nie powinien jej w jakikolwiek sposób uszczuplać . Ci od których kupisz kawałki koralowca , to myślisz że sami wychodowali ten koralowiec ? - nie starczyłoby im życia . Jeśli chodzi o wyroby jubilerskie , musisz prosić o certyfikat legalności pochodzenia i wtedy bez problemu . Tyle tylko , że w Egipcie tego typu rzeczy legalne są tylko z importu , najczęściej z Włoch . Jest ich pełno w sklepach jubilerskich , jeśli chodzi o cenę to można ładny sznur korali kupić za ok. 35-45% ceny u jubilera w Polsce . Odpowiedz Link Zgłoś
emem78 Re: Zakaz wywozu koralowca, kamieni,muszli- takze 09.01.08, 11:36 Tylko PALANTY i IMBECYLE łagodnie mówiąc wywożą kawałki koralowca. Odpowiedz Link Zgłoś
0nna Zakaz wywozu koralowca, kamieni,muszli- takze 09.01.08, 16:28 Dziękuję za wypowiedzi i poświęcony mi czas. Odpowiedz Link Zgłoś