kkgorny 17.03.08, 13:15 Abu Simbel jest zawsze oferowana jako fakultet z Asuanu. Jak to praktycznie wygląda, oraz czy są chętni na tą wycieczkę. Proszę o konkretne rady. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
telegram29 Re: Abu Simbel, czy warto? 17.03.08, 13:35 Oj warto, warto. Zdecydowanie! A chętni są zawsze. W praktyce? Pobudka i wyjazd w nocy (ok. 3-4). Ok. 6-7 rano na miejscu, ok. 2 godziny zwiedzania - i powrót. Zwykle w południe jest się w Asuanie. Nie marudzić, że daleko, że wcześnie, że męcząco - tylko jechać! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: Abu Simbel, czy warto? 17.03.08, 13:51 dokładnie jak napisał telegram ... tam musisz jechac i tyle bo inaczej to po co jedziesz do Egiptu .. jeśli nie to jedź do Sharmu i pływaj i też będzie ok pozdrawiam deoand Odpowiedz Link Zgłoś
kkgorny Do deoand 17.03.08, 14:03 Celowo zadałem w ten sposób pytanie, aby sprowokować większy odzew. Liczę jednak na bardziej szczegółowe wypowiedzi dotyczącej samej wyprawy, a nie miejsca, bo to już znam. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Abu Simbel, czy warto? 17.03.08, 14:05 Abu Simbel to jest tzw. "must see" :))) Zawsze są chętni, sporo autokarów zwykle jedzie w konwoju. Wyjazd jest bardzo wcześnie rano (zazwyczaj pobudka około 4), w konkretnym miejscu na rogatkach Aswanu formuje się konwój i rusza w drogę przez pustynię. Można w drodze oczywiście podziwiać wschód słońca. Na miejscu - do obejrzenia dwie wspaniałe świątynie - Ramzesa II (z gigantycznymi posągami siedzącego faraona przed wejściem) z mi.in fantastycznymi reliefami przedstawiającymi bitwę pod Kadesz oraz mniejsza ale równie ciekawa jego żony Nefertari. Poza tym przepiękna panorama jeziora Nasera. Warto pojechać. Zdecydowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
wp2007 Re: Abu Simbel, czy warto? 17.03.08, 14:49 Abu Simbel to jeden z kanonow wyprawy do Egiptu. Co, jak i gdzie to opisali juz przedmowcy. Natomiast ja chcialbym zwrócic uwage na to ,że uratowanie tak pięknego zabytku jakim jest Abu Simbel to zasługa głównie naszych archeologow na czele z prof Michałowskim. Ciekawą sprawa jest też - w jaki sposób tak ogromne budowle przetransportowano na odległosc ok...60km. Rozumiem ,ze pocięto i sklejono / łączenia sa widoczne/ , ale jak i czym ? Co do jeziora Nasera to jest ono cmentarzyskiem nieprawdopodobnie pięknych zabytkow sztuki nubijskiej oraz wielu zabytkow szkuki egipskiej - porównywalnych do Abu Simbel. Zastanawia mnie czasem , jak można było skazać cos takiego/ zabytki zatopione w jeziorze Nasera / na niebyt z powodu braku kasy , a na GIWERY kasa znajdzie sie zawsze. wp2007 Odpowiedz Link Zgłoś
wp2007 Re: Abu Simbel, czy warto? 17.03.08, 16:53 Dopisze jeszce ,że większość informacji , które przekazałem zainteresowanym forowicza usłyszałem z ust WSPANIALEJ przewodniczki Pani Lidki , długoletniego archeologa i egiptologa - podkupionego przez Triadę. Mozna tylko pozazdrościc menagerom Triady daru przekonywania wartościowych ludzi do pracy na rzecz Triady. Jeżeli Bedziesz wybierał sie na objazdówke to koniecznie z Triadą, która ma największe doswiadczenie w tego typu imprezach i co roku otwiera nowe kierunki np. w 2008 Zjednoczone Emiraty Arabskie i Oman .wp2007 Odpowiedz Link Zgłoś
pc_maniac Dla tych, co chcą wiedzieć więcej: 17.03.08, 21:24 www.turix.pl/716/abu-simbel/ pl.wikipedia.org/wiki/Abu_Simbel www.touregypt.net/featurestories/abusimbel.htm Odpowiedz Link Zgłoś
seatac Abu Simbel - fakty 17.03.08, 21:30 Niezaleznie od tego, jak bardzo fachowych przewodnikow ma pewne cytowane tutaj BP i jak wiele pieniedzy musi zaplacic, aby ktokolwiek chcial dla niego pracowac, to na tym forum powinny znajdowac sie opinie zgodne ze stanem faktycznym. W szczegolnosci, jesli mowimy o Abu Simbel, miejscu bedacym celem wycieczek fakultatywnych wielu poczatkujacych i zaawansowanych stazem egiptomaniakow. Dlatego tez zamiast zaslyszanych i zle zapamietanych danych dotyczacych tej swiatyni(nie sadze zeby przewodniczka w/w bp ich nie znala), warto poczytac odrobine i zaznajomic sie z faktami, chocby po to, by w przyszlosci nie wystawiac sie na posmiewisko i nie opowiadac publicznie bzdur. A fakty sa takie, ze swiatynia ta nie zostala przeniesiona o 60km, lecz w poziomie o okolo 200m , a w pionie o okolo 65m(!!!). Cala operacja trwala od 1964 do 1968 roku. Koszt wyniosl owczesnie okolo 40mln dolarow. A skaly byly ciete sila ludzkich rak, przy pomocy recznych pil. Wszystko to, mozna zobaczyc na miejscu, na specjalnej wystawie ilustrowanej zdjeciami, bedacymi zapisem postepu prac. Oprocz tego mozna o tym poczytac w ksiazkach, przewodnikach, badz obejrzec film na Discovery lub NGC. T. I've got no predjudice. U know what I feel... Odpowiedz Link Zgłoś
imka.allegro Re: Abu Simbel - fakty 17.03.08, 22:14 :))) Ja tylko dodam, że dochodząc do placu przed świątyniami, warto zerknąć na taflę Jeziora Nassera po prawej i uświadomić sobie, że ta półkolista zatoczka to właśnie miejsce z którego 'wycięto' świątynię Ramzesa. Gdyby nie cała akcja przenosin, świątynie (a raczej to, co by z nich pozostało) byłyby w tej chwili dostępne tylko dla nurków... Nie mowię co by pozostało z nurków ;-> - wg informacji pilota czasami w Abu Simbel można zaobserwować wygrzewające sie na brzegu krokodyle ;) Ktoś może widział? :) Imka Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Abu Simbel - fakty 17.03.08, 22:34 Krokodyle? Serio? Kiedyś przed budową tamy to faktycznie w Nilu żyły. Ale teraz....? Ot zagwostka, będę sie musiała następnym razem rozejrzeć i popytać :) Odpowiedz Link Zgłoś
imka.allegro Re: Abu Simbel - fakty 17.03.08, 22:44 Czy serio - nie wiem, powtarzam tylko co mówił pilot. Podobno kilka lat temu on widział/ktoś widział - z tym że nieco głebiej, już poza świątynią Nefertari, a nie zaraz naprzeciwko Ramzesa :) A poza tym mowa o Jeziorze Nassera :) Tam krokodyle raczej jeszcze są - skąd by Nubijczycy z 'wioski nubijskiej' w Asuanie brali te maluchy które trzymają w domach? ;) Imka Odpowiedz Link Zgłoś
wp2007 Re: Abu Simbel - fakty 18.03.08, 10:51 Toi prawda ze czytac zawsze warto, ale podałem informacje ,ktore usłuszałem w czerwcu 2007 roku.Co do sedna sprawy to jesteśmy zgodni ,że świątynie przeniesiono w inne odległe miejsce.Niestety piszac ten post nie mialem przed soba żadengo przewodnika ani ancyklopedi programu NGC mój telewizot nie odbiera ale dzięki tak skrupulatnym forowicza jak Ty poznalismuy pare istotnych/ lub nie / szczególów oraz odsyłaczy - gdzie mozna poglębić i doprecyzowac swoje wiadomosci o świątyni Abu Simbel. I O TO WŁAŚNIE CHODZI.WP2007 Odpowiedz Link Zgłoś
platynka.iw Re: Abu Simbel, czy warto? 17.03.08, 23:17 wp2007 napisał: > Natomiast ja chcialbym zwrócic uwage na > to ,że uratowanie tak pięknego zabytku jakim jest Abu Simbel to > zasługa głównie naszych archeologow na czele z prof Michałowskim. NIENAWIDZE BRAKU KONKRETOW W JEZELI CHODZI O HISTORIE POTWIERDZONA! Co za glupoty piszesz? Zerknij chociaz na watek podany przez pc. Tam stoi jak byk JEDEN CZLOWIEK_JEDEN POLAK! Wspanialy s.p. prof. Michałowski byl przedstawicielem Polski. A nie "nasi archeologowie" Cyt. : W swojej książce “Od Edfu do Faras” profesor napisał: “[…] Uważałem za stosowne wspomnieć o zagadnieniu ocalenia Abu Simbel jako o ważnym epizodzie w dziejach polskiej archeologii śródziemnomorskiej, a to dlatego, że była ona w mojej osobie reprezentowana w komitecie powołanym dla dokonania tak ważnej i popularnej w świecie międzynarodowej imprezy, uwieńczonej - jak wiadomo - pełnym powodzeniem. Nie będzie bowiem rzeczą obojętną dla wszystkich pokoleń polskich archeologów fakt, że w akcie erekcyjnym wmurowanym w piedestał posągu Ramzesa II w sanktuarium wielkiej świątyni, znajduje się obok podpisu Przewodniczącego zgromadzenia ogólnego UNESCO i ówczesnego ministra kultury Egiptu, podpis Polaka”. Odpowiedz Link Zgłoś
pc_maniac Re: Abu Simbel, czy warto? 18.03.08, 01:40 Tak, w jeziorze Nassera żyją krokodyle. Miałem nawet pzyjemność widzieć u chłopca nubijskiego w akwarium takowe małe okazy. Opowiadał mi jak to z kumplami chadzają czasem powyżej katarakt i właśnie w Jeziorze Nassera zaczajają się na małe krokodylki. Ciekaw tylko jestem gdzie w tym czasie znajduje się mamusia i tatuś... tych krokodylków. Czy przypadkiem również się nie zaczaja... na nubijskie dziciaki?! Odpowiedz Link Zgłoś
morlokh Są krokodylki, są... 18.03.08, 07:45 Poczytajcie: www.bayangol.pl/wyprawy.php?id=10&t=Egipt_2007_-_Polowanie_na_podwodnych_mieszka%C5%84c%C3%B3w_nubijskiego_kr%C3%B3lestwa Odpowiedz Link Zgłoś
wp2007 Re: Abu Simbel, czy warto? 18.03.08, 11:09 Czy prof Michałowski był Polakiem ? Tak był. Czy prof Michałowski byl archeologiem ? Tak byl. Więc kiego znowu cie nosi? Jeżli czegos nienawidzisz to ty masz problem.Przecież nie każdy z zamilowania studiuje/ wieczorowo/ archeologię i nie każdemu encyklopedyczna wiedza o Egipcie jest potrzebna do szczęścia. Czyżbyś nadal uważała siebie i swoje poglądy za PĘPEK ŚWIATA? Pc_ maniac wskazał żródłowe materiały - ZAINTERESOWANYM , gdzie MOGĄ - ale NIE MUSZA pogłębić swoja wiedze o Egipcie. wp2007 Odpowiedz Link Zgłoś
platynka.iw Re: Abu Simbel, czy warto? 19.03.08, 09:03 Masz problem z odroznieniem liczby pojedynczej od mnogiej? Cofnij sie do I klasy podstawowej-ja nie mam zamiaru Cie nauczac. Nie biore sie za przypadki beznadziejne. Powtarzam raz jeszcze-przy ratowaniu Abu Simbel przedstawicielem Polski byl JEDEN archeolog a nie "nasi archeologowie" I to jest bardzo istotne. Ale dlaczego mnie (kolejny raz) nie dziwi, ze tego nie rozumiesz? Wiem jak Ci wytlumaczyc! I niech mi s.p. prof Michalowski wybaczy to porownanie. Wez lopate i SAM wykop dol. Napocisz sie, nameczysz... Pomyslisz-zrobilem dla mojej firmy kawal dobrej roboty i to SAM! A tu szef przy wyplacie powie "odwaliliscie chlopcy kawal dobrej roboty przy tym dole" Rozumiem, ze gratyfikacja uznaniowa bedzie Ci w tym przypadku zupelnie obojetna, prawda? Przeciez to obojetne czy zrobiles to SAM czy z cala ekipa! Odpowiedz Link Zgłoś
wp2007 Re: Abu Simbel, czy warto? 19.03.08, 10:12 Aleś ty upierdliwa. Ja rozumiem ,że prof Michałowski byl przewodniczącym ''rady siedmiu'' , ktora byla odpowiedzialna za prace nad przeniesieniem Aby Simbel, ale na jakiej podstawie twierdzisz ,że nie miał przy sobie żadnych polskich zausznikow.Przecież zawsze i wszędzie to szef dobiera sobie personej - za ktory oczywiście odpowiada. Wprawdzie teoretyzuje ale przyjżę sie sprawie/ jak skończę kopać rowy/ i napisze . P.S. Uważaj tylko , bo gdybys później chciała ZAKLASNĄĆ to twoje pouczanki i sprostawańka ,mogą ZOHYDZIĆ do twojej osoby nawet najbardziej liberalnych prof U.J. A teraz ide dokształcać się w temacie Abu Simbel i Polakow pracujących przy tym projekcie. wp2007 Odpowiedz Link Zgłoś
derduch [...] 19.03.08, 10:19 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
platynka.iw Re: Abu Simbel, czy warto? 19.03.08, 11:44 derduch napisał: > Po co Platynko wdajesz się w rozmowy z trollem? Masz racje Derdi. To bylo ostatni raz. Od dzis jedyna odpowiedzia bedzie kosz. Odpowiedz Link Zgłoś