andreas1.11 25.08.08, 16:46 Witam Wybieram się we wrześniu do Sharm. Może znacie aktualne ceny złota za gram Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miriam_73 Re: CENA ZŁOTA 25.08.08, 16:55 W Kairze wytargowałam 31 USD za gram, w Hurgadzie płaciłam 35-37 USD. Odpowiedz Link Zgłoś
junkers0 Re: CENA ZŁOTA 29.09.08, 11:13 Kupowałem w lipcu w Nama po długich targach zeszło do 35$/g i musze stwierdzić że nie ma już takich targów jak wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
rewelka86 Re: CENA ZŁOTA 29.09.08, 22:24 hmmm...średnio 75zł za gram:/ to zadna łaska - w Polsce tez za tyle się kupi - tyle, ze nie będa to takie oryginalne wyroby, bo trzeba przyznać, że biżuteria np.z egiptu jest wyjątkowo ładna:) nie wiem jak ceny zlota wyglądały kiedyś, ale wydaje mi sie, ze byly niższe:/ Odpowiedz Link Zgłoś
yallamark Re: CENA ZŁOTA 29.09.08, 23:32 > hmmm...średnio 75zł za gram:/ to zadna łaska - w Polsce tez za tyle > się kupi - tyle, ze nie będa to takie oryginalne wyroby, bo trzeba > przyznać, że biżuteria np.z egiptu jest wyjątkowo ładna:) nie wiem > jak ceny zlota wyglądały kiedyś, ale wydaje mi sie, ze byly niższe:/ I znowu jak zwykle, odzywa sie ktoś, kto nawet nie był w Egipcie ( sama to napisałaś- dopiero masz jechać). ROTFL. Poczytaj, pojedź kilka razy- odzywaj się. Wczesniej, zadawaj pytania, czyż to nie logiczne ? ;) pewnie nie , w pewnych kręgach ;) Ale nie przejmuj się. ;) Sa tu i tacy co jadą po raz piaty i dziesiaty na wczasy, a "doradzają" tym którzy chcą sie wybrac sami z plecakiem. Bo "wiedzą". A jak nie wiedzą, piszą : "hmmmmm", w domysle= mam mieszane uczucia. W realu- nie mam pojecia, to pościemniam ;) Co do postu- niby się zgadza, ale tam kupujesz złoto wyzszej próby, rzadko dostepnej w polsce, więc i cena inna, a w porównaniu- lepsza. Poza tym, pozostaje kwestia pamiatki jako takiej- kupujesz przeciez dla siebie, nie na handel, więc nie ma problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
yallamark Re: CENA ZŁOTA 29.09.08, 23:38 Poza tym, nie sugeruj się ceną jaka zapłaciła np. Miriam. Bo Ona była tam już kilka razy, Ty nie, więc chociażby podejście i pytanie o cenę, zabrzmi inaczej i będzie inaczej wyglądało.. Ty zapłacisz więcej,chyba że sama z siebie posiadasz umiejętność targowania. Do tego dochodzi obycie, które Egipcjanie rozpoznają w lot- wtedy płacisz mniej. O zakupach u znajomych czy przyjaciół, nie wspominam- tego nie da się osiągnąć przy pierwszej wizycie. Taki świat. Pierwszy raz- inna cena. Kazdy kolejny- coraz mniejsza, i nie ominiesz tego. To chyba przyzna każdy . Odpowiedz Link Zgłoś
yallamark Re: CENA ZŁOTA 29.09.08, 23:43 > > się kupi - tyle, ze nie będa to takie oryginalne wyroby, co do znajomosci tematu (nie, nie jestem złotnikiem- znam złotnika w Kairze ) to te Twoje "oryginalne" wyroby- "tłuczone" są maszynowo głównie we Włoszech. Dlaczego ? Potrzebne są do tego drogie obrabiarki, więc taniej im importować. Poza tym, nie bardzo stać Egipskiego złotnika by kupić obrabiarkę za kilka milionów EUR Odpowiedz Link Zgłoś
yallamark Re: CENA ZŁOTA 29.09.08, 23:54 I uprzedzając ...... Gdybyś tam była, wiedziałabyś o tym. Teraz siedząc jeszcze w Polsce- już podsumowałaś, wypowiedziałaś się- nie mając pełnych informacji , chociazby z autopsji. Ot, taka drobna różnica Odpowiedz Link Zgłoś
malena.m Re: CENA ZŁOTA 30.09.08, 10:38 Jeju, spokojnie :)... ktoś rzucił sobie tylko jakiś głupi komentarz, ani obraźliwy, ani wprowadzający w jakiś duży błąd, i tyle... Do autora wątku. W sierpniu tego roku w Sharm wytargowałam cenę 31-32$ za gram 18K, można było jeszcze troszkę zbić z tego, ale nie chciało mi się dłużej męczyć :( Rzeczywiście złoto poszło troszkę do góry w ostatnim czasie, w Hurghadzie płaciłam w styczniu od 24 do 29$ (zależy jaki wyrób, no i dodatkowo miałam swoje życzenia odnoście przeróbki i zdobienia), ładny, grubszy kartusz z białego (raczej tylko powlekany białym) i żółtego złota to 24$ za gram. Poprzedniego lata było jeszcze taniej :(, 21-24$. No cóż, w Sharm jest troszkę drożej, ale też można dostać dobrą cenę :), tylko potrzeba troszkę cierpliwości i humoru w targach ;) Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
malena.m Re: CENA ZŁOTA 30.09.08, 10:40 Ps. pisząc o Sharm mam na myśli Naama, w żadnym wypadku przyhotelowych złotników, tam ceny na wstępie są horrendalne... Odpowiedz Link Zgłoś
yallamark Re: CENA ZŁOTA 30.09.08, 13:21 > Jeju, spokojnie :) Masz rację -wypaliłem z rozpędu nie na temat ,kliknąłem i poleciało ;( , te usmieszki miały zmiekczyc nieco wypowiedz, ale nie wyszło . Miało to moze zwiazek z wypowiedzia na innym forum, w którym równoczesnie "grzebałem" (to odbiło sie i na tym watku, niecalkiem swiadomie moze)- gdzie ktoś "radził" debiutantowi rózne rzeczy- gdybając, podpierajac się wyczytanymi/zaslyszanymi informacjami, i nie ma problemu, tyle ze i te wyczytane poprzekrecał- samemu nie znajac tematu - w rezultacie tylko go dezinformując Ale masz racje, nie ten watek na te dygresje akurat, bo nie było powodu by to tutaj pisać Przepraszam autorke postu Własnie Ci odpisywałem, widze ze odpisałas wczesniej , wiec dodam do Twojej dopisanej wypowiedzi : <powtórzę swoje "hmmmm" - co wcale nie oznacza tego co napisalas. (akurat to mnie trochę rozbawilo :D) Ja nie miałem na mysli Twojego "hmmmmm..." tylko " hmmmmm...." calkiem kogos innego, naprawdę <Czytając twoje posty zmieniam <calkowicie moje myslenie na temat tego forum - wydaje mi się, ze <forum jest od tego, zeby pisac na dany temat - niewazne czy sie o <cos pytamy, czy wypowiadamy na dany temat chwaląc się przy tym ile <juz razy w Egipcie się bylo... <A juz napewno forum nie jest od tego, <zeby w taki sposob, w jaki Ty to zrobilas karcić innych za to, ze w <ogole tu cos napisali. To też nie tak, wyjasniłem i wytlumaczyłem sie wyżej, i przeprosiłem Cię za post nie na temat i tak naprawdę nawet nie tyczacy sie konkretnie Twojej osoby <A słowo "oryginalne" jak wytłumaczyłam z <resztą we wczesniejszym poscie oznaczało, ze wyroby są ładne, a nie >takie tandetne jak np.w Polsce... Trzeba umieć czytać. <To tyle. Kwestia gustu ;) Jeden lubi Nefertari, inny co innego, nie zwiazanego z Egiptem Adminie tnij- bo moj pierwszy post w tym watku- ewidentnie nie na temat Odpowiedz Link Zgłoś
rewelka86 Re: CENA ZŁOTA 30.09.08, 13:45 > nie ten watek na te dygresje akurat, bo nie było > powodu by to tutaj pisać > Przepraszam autorke postu przeprosiny przyjęte;) > Adminie tnij- bo moj pierwszy post w tym watku- ewidentnie nie na > temat oj tnij! :D Odpowiedz Link Zgłoś
rewelka86 Re: CENA ZŁOTA 30.09.08, 12:11 powtórzę swoje "hmmmm" - co wcale nie oznacza tego co napisalas. (akurat to mnie trochę rozbawilo :D) Czytając twoje posty zmieniam calkowicie moje myslenie na temat tego forum - wydaje mi się, ze forum jest od tego, zeby pisac na dany temat - niewazne czy sie o cos pytamy, czy wypowiadamy na dany temat chwaląc się przy tym ile juz razy w Egipcie się bylo... A juz napewno forum nie jest od tego, zeby w taki sposob, w jaki Ty to zrobilas karcić innych za to, ze w ogole tu cos napisali. A słowo "oryginalne" jak wytłumaczyłam z resztą we wczesniejszym poscie oznaczało, ze wyroby są ładne, a nie takie tandetne jak np.w Polsce... Trzeba umieć czytać. To tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
malena.m Re: CENA ZŁOTA 30.09.08, 12:20 Nie bardzo wiem do kogo skierowana jest Twoja odpowiedź? Do mnie czy Yallamarka? Odpowiedz Link Zgłoś