karpiczek.1 05.01.09, 04:51 Wyczytałam gdzieś na stronie internetowej ,że w Egipcie (dokładnie w Hurghadzie) nie są przyjmowane dolary z roku 1997 i jeszcze starsze.Mam pytanie czy to jest prawda? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monika-bab Re: Dolary 05.01.09, 08:15 niestety tak nam taksiarz policję chciał wzywać, że daliśmy mu 20$ ( z napiwkiem), nie umiał wytłumaczyć o co mu chodzi, wcześniej ustalona cena była 12 $, więc zdziwiliśmy się o co mu chodzi, strażnik hotelowy wyjaśł w czym problem Odpowiedz Link Zgłoś
monika-bab Re: Dolary 05.01.09, 11:10 no niestety to nie byl żart...pan myślał że chcemy go oszukać, a my nie wiedzieliśmy o co chodzi, pokazywał nam tylko kasę i że nie weźmie Odpowiedz Link Zgłoś
radioaktywny Re: Dolary 05.01.09, 09:18 Nie ma to jak dobry żart z samego rana:) Odpowiedz Link Zgłoś
nerudo Re: Dolary 05.01.09, 14:19 Dolary beirzcie tylko na napiwki - małe nominały. Reszta kupcie Egipska walute ponieważ jesli płacicie dolarami to wychodzi wam więcej bo stosują ku temu odpowiedni przelicznik. Odpowiedz Link Zgłoś
4przemo77 Re: Dolary 05.01.09, 16:50 Ja nawet bakszysz daje w ichnej walucie. Z|dolarami jest tak ze bardzo trudno dostac wieksza ilosc banknotow mniejszych niz 20 dolarow, natomiast ichniego szutu po wyjsciu z pierwszego sklepu jest tyle ze nie ma co z tym robic. W zeszlym roku złazilem cale miasto w poszukiwaniu 1 i 5 dolarowek. W wyniku 3 miesiecy poszukiwan mialem 7 1-dolarowych banknotow i pare piatek. Poszedlem do pierwszego sklepu spozywczego i zaplacilem za cole banknotem 100 funtowym. Drobnych mialem na pare dni. Odpowiedz Link Zgłoś
ula_25 Re: Dolary 05.01.09, 19:31 Witam, niestety to prawda. Gdy starszy banknot chciałam wymienić w banku pan bardzo dokładnie oglądał i nie chciał go przyjąć. Lepiej mieć walutę wydaną po 2000r. Co do 1 dolarówek, wzięłam ich bardzo dużo (na 40 dni) i plułam sobie w brodę, bo i tak jedynie używałam je na bakszysz. Bardzo dobrze funkcjonowało wymienianie określonej dolarowej "dniówki" (lub kilku) w banku lub kantorze na funty egipskie. Bakszysz równie dobrze można dawać w funtach. Uwaga na spryciarzy oferujących wymianę pieniędzy na euro na ulicach przechodzącym turystom. Szukają naiwnych do okantowania. Odpowiedz Link Zgłoś
4przemo77 Re: Dolary 05.01.09, 20:01 Co do wymiany pieniedzy - radze to robic w hotelowych recepcjacch. Jezeli chodzi o Egipt to kurs hotelowy jest na tyle podobny do bankowego ze nie oplaca sie specjalnie szukac banku, a w skali powiedzmy 1000 $ bedziemy stratni moze z jedno piwo. Hotelowa recepcja jest najlepsza do tego i mamy duza pewnosc ze nas nie okantuja. Odpowiedz Link Zgłoś
ula_25 Re: Dolary 05.01.09, 20:13 A to jak się mieszka w hotelach gwiazdkowych z taką wymianą :) W tych tańszych dla "plecakwiczów" nie był to kurs najkorzystniejszy :) Odpowiedz Link Zgłoś
karpiczek.1 Re: Dolary 05.01.09, 20:28 Mi nie chodzi o wymiane lecz o to , że podobno nie przyjmują dolarów wydanych w 1997 i jeszcze wcześniej.Bardzo mnie to interesuje ponieważ posiadam już 100 $ z roku 1996 i niewiem czy wymienić ją tu w Polsce czy zabrać tam. Odpowiedz Link Zgłoś
ula_25 Re: Dolary 05.01.09, 22:00 Radziłabym wymienić tu w Polsce na wydane po 2000r i niezbyt schodzone :) Odpowiedz Link Zgłoś
viki711 Re: Dolary 06.01.09, 10:09 koniecznie wymień w Polsce, wróciłam tydz. temu z egiptu i miałam problem z 50 dol. z 97 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzka712 Re: Dolary 07.01.09, 17:07 a ja miałam ogromny problem z lekką naddartą studolarówką :( Odpowiedz Link Zgłoś
wri1 Re: Dolary 07.01.09, 22:47 Cześć. Oficjalnie w Egipcie nie można płacić dolarami wypuszczonymi przed 2000r.więc lepiej ich nie brać.A co do drobniaków to nie ma u nas dużego problemu,trzeba tylko udać się do pobliskiego banku i zamówić,przeważnie trwa to około 2 dni. Odpowiedz Link Zgłoś