Gość: abelia IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 23.11.03, 19:04 czy ktos korzystał z karty visa electron w bankomatach na Sharmie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jano Re: visa electron w Egipcie IP: *.eimg.pl / 10.0.4.* 23.11.03, 19:49 Tak w Sharmie można wyplacać pieniadze w kilku bankomatach: 1.w budynku centrum handlowego 2.w budynku banku HSBC koło McDonalda Jeszcze taka mała ciekawostka a mianowicie rezydenci tłumacza,zeby niewymieniac duzo dolarów czy euro,ponieważ waluta egipska tylko tam obowiazuje i nikt nam nie wymieni z powrotem.Na przeciwko KFC w ciągu sklepików jest kantor ,który wymienia każdą walute na taką jaką chcemy :GB,USA,EUR itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diver Re: visa electron w Egipcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.03, 12:15 Tak, tak... Pewnie ze z bankomatow bezproblemowo mozna wyciagac kase, ale zastanow sie nad prowizjami i oficjalnym kursem dolara! Czrnorynkowy, czyli kazdy kantor w Egipcie, jest zdecydowanie wyzszy :) Doradzam zabranie Dolarow lub Euro i wymiane w kantorach :))) ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
rrychu Re: visa electron w Egipcie 28.11.03, 13:24 Gość portalu: diver napisał(a): > Tak, tak... Pewnie ze z bankomatow bezproblemowo mozna wyciagac kase, > ale zastanow sie nad prowizjami i oficjalnym kursem dolara! Czrnorynkowy, > czyli kazdy kantor w Egipcie, jest zdecydowanie wyzszy :) Doradzam zabranie > Dolarow lub Euro i wymiane w kantorach :))) > > ;-) oficjalny jest taki sam jak kantorowy www.xe.com/ucc/full.shtml wszystko zalezy jakie prowizje pobiera dany sysytem np:visa za przewalutowanie i twój bank z wypłatę zagraniczną z elektronami mogą byc problemy np. w hotelach/statkach jak płaciłem to mieli tylko "żelasko" więc akceptowali TYLKO wypukłe karty, do tej pory jescze nie została ta operacja rozliczona, jak dojdą papierki do banku to Wam powiem jak to rozliczyli ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diver Re: visa electron w Egipcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.03, 15:29 Chcialem tylko podzielic sie doswiadczeniem :) -chyba mnie nie zrozumiales?!? Mieszkalem na Synaju kilka lat i powiem tylko z czym ja sie spotkalem :) Nieprawda jest ze kurs oficjalny (bankowy) jest rowny czarnorynkowemu! Roznica jest duza! A wszystkie kantory operuja kursem czarnorynkowym :))) -trzeba go tylko znac klego.....(!) Dla przykladu kurs bankowy w dniu dzisiejszym to 1$=6.13EGP, a za tego samego 1$ Egipcjanie bardzo chetnie zaplaca do 6.80EGP -wyrazna roznica prawda?, bo na 100$ -> 67 funtow -> np. lunch :) I tylko to mialem na mysli sugerujac ewidetne kozysci z operowania czysta, zywa gotowka :))) pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: visa electron w Egipcie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.11.03, 17:39 Prowizja zależy od tego w jakiej walucie bank (właściciel karty) prowadzi rozliczenia walutowe. Większość polskich banków prowadzi rozliczenia w Euro więc zamiana na funty egipskie to PL -> Euro ->$ -> LF. Przy pobieraniu pieniędzy (lub dokonywaniu płatności) kartami, gdzie bank prowadzi rozliczenia w $ pomija się przechodzenie na Euro. Bankiem, który rozlicza w $ jest CitiBank (Bank Handlowy). Płacąc na lotnisku kartą kredytową otrzymałem obciążenie w zł. prawie takie samo jak wynosił ówczesny oficjalny kurs LE do $ (około 6.13 LE=1$). Te wszystkie prowizje są mniejsze niż biorą polskie kantory za wymianę złotówek na $ (jakoś o tej prowizji mało kto pamięta). W Narodowym Bank Egipski nie ma tak dużego rozrzutu pomiędzy ceną kupna i sprzedaży jaka występuje w polskich kantorach. I ostatnia już uwaga. Przeliczenie Euro na LE jest mniej korzystne. Egipcjanie nie nadążają za wzrostem wartości Euro w stosunku do $. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
rrychu NO I ROZLICZYLI 10.12.03, 12:13 rozliczyli moja VISĘ, wychodzi mi że 100EGP zapłaciłem 66,15zł, po 1,5 miesiąca czasu czyli tak jak by za dolara kupionego w Polsce za 4zł płacicli 6,05 EGP, więc prowizje przy przewalutownaniu nie sa duże Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abelia Re: visa electron w Egipcie IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 10.12.03, 22:51 dzięki wszystkim za wyczerpujace odpowiedzi:) Odpowiedz Link Zgłoś