Dodaj do ulubionych

EL GRECO JEST NIEWYPLACALNE

05.01.04, 19:53
ostrzegam przed biurem EL GRECO i ORANGE oba biura to jeden i ten sam szef
wlasnie turysci wracaj do domu bo niestety lot sie nie odbyl i pewnie sie
nie odbedzie
EL GRECO jest NIEWYPLACALNE
szef biura nie potrafi udzielic zadnej wiarygodnej informacji
wieczorem bedzie pc_maniac juz w domu to sam opowie wszystko najlepiej
ostrzegam EL GREGO idzie w slady BIG BLU
wszsytko mialo byc juz zalatwione czesc osob byla juz nawet po odprawie ale
zostala cofnieta poniewaz nie poleca do Hurghady dzisiaj
najgorsze jest to ze szef nie umie nic wiarygodnego powiedziec
polecam jutrzejsza prase dla tych co mieszkaja w w-wie "gazeta
wyborcza" "fakt" "superexpres" i wiadomosci w tv nastepne
wydania "polityki" "wprost"
polecam solidarny bojkot tych biur
pozdrawiam tych ktorzy nie wylecieli choc powinni do Egiptu

Obserwuj wątek
    • radioaktywny Re: EL GRECO JEST NIEWYPLACALNE 05.01.04, 20:19
      Że to akurat musiało trafić na PC_maniaca, cholera...
      Mam nadzieje, że w najbliższym czasie biuro /jeśli chce się uważać za
      porządne/ zrekompensuje mu oraz innym nie doszłym turystom stres, stratę
      czasu, i pieniędzy w formie dodatkowych atrakcji w Egipcie...
      • Gość: PAWEŁ Re: EL GRECO JEST NIEWYPLACALNE IP: *.autotest.com.pl 07.01.04, 08:41
        Chyba żarty sobie stroicie jeżeli myślicie że wam ktoś zrekompensuje cokolwiek
        Nam ElGreco spieprzyło podróż poślubną i po złożeniu oficjalnej skargi nawet
        słowa przepraszam nie było a wtedy nie mieli żadnych kłopotów no chyba że z
        niezadowolonymi turystami.
        Ciekawe pod jaką nową nazwą znowu wypłyną (po raz kolejny)
    • Gość: misiek pieprzysz! IP: *.idea.pl 05.01.04, 20:23
      Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać.
      To już co najmniej trzeci Twój post o tej samej treści.
      Jak nie masz dowodów, to nie pisz bzdur.
      Na swojej stronie El-Greco wyjaśnia przyczynę sytuacji.
      www.elgreco.pl/
      Fakt faktem nie zachowali się fair-play w stosunku do swoich klientów (brak
      informacji, hotelu , etc.), ale to nie powód żeby pisać że są bankrutami.
      Są po prostu kolejnym biurem podróży, które dba o klientów kiedy im to pasuje (o
      mnie zadbali - i to w różnych krajach - może miałem szczęscie), a nie dba kiedy
      im się nie chce bądź mają problemy.
      • marieia Re: pieprzysz! 05.01.04, 20:30
        jezeli bedzie taka potrzeba to bede pisac i 100 razy bo wiem co pisze
        tak jak pisalam wyzej pc_maniac"i wracaj do domu poczytaj na forum agnieszki
        piskulskiej w "z ostatniej chwili" a szef EL GRECO to zwykly oszust
        sokor ich bronisz to jedz z nimi najlepiej jak najdalej ..... stad!!!!!!!!!
        nie bda o klientow bo juz mi na nich nie zalezy
        ich upadlosc to tylko kwestia dni
        to forum jest do pisania swoich mysli i nikt nikomu nie moze zabrnic pisac
        PRAWDZIWYCH FAKTOW
        LOT nie zadaje sie z takimi niepowaznymi biurami i turysci sa bez wyjscia
        a to co pisza na stronie EL GRECO.... coz milego czytania bajek!!!! przyda Ci
        sie przed snem.....
        to tyle co mam do powiedzenia
        reszte opowiedza pc_maniac'i
        pozdrawiam tych ktorzy mieli leciec do Egiptu ale nie polecieli
        • marieia EL GRECO płynie z ORANGE 05.01.04, 21:24
          najnowsze wiesci z el greco:
          KOMUNIKAT
          Warszawa, 05/01/2004

W dniu dzisiejszym o godz. 17.15 PLL LOT odwołał bez podania przyczyn lot LO
          7387 do Hurghady i Sharm El Sheikh, który miał się odbyć o godz. 16:30.
          Powyższy samolot podstawiony został w zastępstwie naszego kontrahenta - linii
          Flash Air, który zapłacił wszystkie opłaty należne LOT-owi w wysokości
          dwukrotnej kwoty rynkowej za takie usługi a i tak do wykonania usługi nie
          doszło.
          W tej sytuacji firma nasza rozpoczyna procedurę powrotu pasażerów z Egiptu w
          trybie awaryjnym.

Zarząd
          El Greco Sp. z o.o.

OŚWIADCZENIE
          Warszawa, 05/01/2004

W związku z dochodzącymi nas informacjami udzielanymi przez prasę chcielibyśmy
          odeprzeć nieprawdziwe zarzuty kierowane pod adresem firmy El Greco Sp. z o.o.
          Bezpośrednim i jedynym powodem braku zapewnienia powrotu naszym turystom
          przebywających w Egipcie była katastrofa lotnicza samolotu linii Flash Air z
          03/01/2004. Uzyskaliśmy gwarancję z ramienia przedstawiciela linii lotniczej
          Flash Air, iż osiągnięto porozumienie w sprawie zrealizowania rejsu w dniu
          dzisiejszym z wylotem z Polski o godzinie 16.30 przez PLL LOT. Przyczyną
          takiego opóźnienia był brak zgody władz cywilnych Egiptu na lot oraz
          niemożność podjęcia lotu przez inne linie lotnicze.
          Pragniemy zauważyć, iż pozostajemy w bezpośrednim kontakcie z naszymi
          Klientami od chwili zdarzenia. Byliśmy w pełni dyspozycyjni w sobotę, jak i
          niedzielę pozostając w biurze w Warszawie do momentu poinformowania wszystkich
          zainteresowanych, jak i pod numerem komórkowym 24h udostępnionym na stronie
          internetowej. Nasi rezydenci nie opuszczali Klientów przebywających w Egipcie.
          Wszelkie koszty dodatkowe jakie ponieśli nasi turyści w związku z opóźniającym
          się wylotem będą w pełni refundowane przez towarzystwo ubezpieczeniowe linii
          lotniczych FLASH AIR.

Zarząd
          El Greco Sp. z o.o.
          ul. Powstańców Śląskich 87
          01-355 Warszawa
          tel. +48 22 6663106
          www.elgreco.pl

dzwonialam pod podany tel, juz wczoraj!!!! jak sie wysypalo ze lot do
          hurghady jest odwolany, oczywiscie telefion milczal, nagralam sie na
          sekretarke, zostawilam nr telefonu, ale NIKT Z BIOURA EL GRECO NIE
          ZADZWONIL!!!
          niech szybko poplyną razem z ORANGE w slad za BIG BLU
          nic dodac nic ujac
          sprawdzialm wiadomosc na lotnisku w w-wie, LOT z nimi nie bedzie latal do
          EGIPTU ani tez nigdzie indziej

do tego maja straszne dlugi i juz tylko chwile sa na rynku
          SZKODA ZE TA DŁUGO!!!!!!
          pozdrawiam tych ktorzy mieli leciec do Egiptu ale nie polecieli

• pc_maniac NIE PIEPRZY! 05.01.04, 22:37
        A to, że Marieia mówi prawdę, nie tylko potwierdzają słowa prezesa El Greco
        wygłoszone przed prawie 100 osobami, ale również wypowiedź w TVN rzecznika PLL
        LOT!!!!

-------
        "EGIPT - wszystko o ..." -znajdziesz tu wszystkie informacje jakie poszukujesz by spędzić urlop w Egipcie
        • marieia Re: NIE PIEPRZY! 05.01.04, 23:21
          to prawda choc sie nie wystkim podoba...
    • Gość: m7i7k7 Re: EL GRECO - komunikat PAPMFi /2004-01-05 19:31 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.04, 21:52
      "Planowany na poniedziałek na 16.30 wylot z Warszawy samolotu Polskich Linii
      Lotniczych został odwołany z powodu opóźnienia transferu pieniędzy za ten lot.

"Egipska firma Flash Air dokonała wpłaty na konto bankowe, ale potwierdzenie
      operacji nie dotarło do LOT-u i dlatego samolot został odwołany" - powiedział
      kierownik wydziału konsularnego polskiej ambasady w Kairze Kazimierz Wera.

Dodał, że uzyskał zapewnienie, iż jak tylko LOT otrzyma potwierdzenie dokonania
      transferu, jest w stanie wysłać samolot do Egiptu."

---
      • pc_maniac Re: EL GRECO - komunikat PAPMFi /2004-01-05 19:31 05.01.04, 22:40

Tak się składa, że El Greco nie ma żadnych środków płatniczych za które
        mogłaby zapłacić LOT'owi, więc jedyne co może zrobić to zbierać pieniądze skąd
        się da, a że jest to dla LOT'u firma niewiarygodna, więc LOT rząda gotówki, a
        nie zapewnień, że pieniążki będą.
      • marieia Re: EL GRECO - komunikat PAPMFi /2004-01-05 19:31 05.01.04, 23:29
        akurat!!!!
        firma ma same dlugi i bark aksy na samolot z Sharm;u
        lot nie chche z nimi anwet negocjowac....
        LOt jest w stanie wyslac samolot ale nie ma kasy za transfer bo firma padla...
        co innego mowi szef firmy, a co innego pisza na stronie le greco
        oby jak najszybciej razem z orange polyneli w slad za big blu.....
        to jest kwestia kliku dni
        • Gość: misiek czas pokaże kto ma rację IP: *.idea.pl 05.01.04, 23:53
          jak w temacie.
          swoją drogą co jakiś czas niezadowolone lub zrobione w balona osoby (których
          swoją drogą strasznie mi jest żal) piszą na forum że jakieś tam BP jest be (np.
          Alfa Star ze cztery misiące temu). I po to jest to forum. Jeżli BP zawodzi
          klientów (a El Greco napewno zawiodło wielu Forumowiczów) to bardzo dobrze kiedy
          Forumowicze dzielą się swoimi negatywnymi uwagami na ten temat.
          ale chyba nie jest dobrze jak ktoś pisze niesprawdzone opinie będące wyłacznie
          domysłami? El Greco jest be, ale to chyba nie znaczy że jest bankrutem??
          chyba równie dobrze można dodać, że wszystko to sprawka żydów, masonów,
          cyklistów i innych "wiadomych sił"...
          ale jeżeli jak piszesz: "to kwestia dni", poczekajmy z tydzień kto ma rację.
          • pc_maniac Re: czas pokaże kto ma rację 05.01.04, 23:58
            El Greco może nie jest bankrutem, ale na pewno tak się zachowało.
            Czemu tak uważam, przeczytaj w moim wątku. Tych informacji nawet sam prezes
            tego biura nie może podważyć. Zaś stanowisko rzecznika PLL LOT jedynie
            utwierdza mnie, że jeśli El Greco nie jest bankrutem, to na pewno jest już na
            skraju.
    • Gość: ninka skąd tyle satysfakcji? IP: *.net.pl 06.01.04, 00:54
      O Jezu - marieia. Czytając Twoje posty nie mozna sie oprzec wrażeniu, że masz
      jakieś osobiste pretensje do biura El Greco. Z twoich wypowiedzi zionie tyle
      jadu i jakiejs nieukrywanej satysfakcji, że mają klopoty. Ciekawe dlaczego?
      Czyżbyś równiez była jedna z niedoszłych urlopowiczek?
      A co do sugerowanych problemów finansowych El Greco, uwazam że faktycznie kasa
      moze być powodem przekładanych wylotów. Nie jest jednak chyba dla nikogo
      niespodzianka, że w zimowych miesiacach biura podróży nie stać na podwójne
      opłacenie czarteru ( nie tylko El Greco). Myślę, że w tym przypadku to Flash
      Air nie wywiazał się z umowy i powinien klientom zrekompensować zepsuty urlop.

Szwagiera
      • marieia Re: skąd tyle satysfakcji? 06.01.04, 08:12
        nie jestem z tych turystow ktorzy sie wyjechali do EGIPTU
        nie czerpie z ich upadku satysfakcji i nie bede Ci sie tlumaczyc dlaczego o
        nich tylke pisze i bede pisala to jest forum o EGIPCIE i inni turysci tez
        powinni wiedziec jakie biura sa wiarygodne na naszym rynku
        z chwila wejscia Polski do UE same doleca w kosmos....
        biura El Greco i Orange maja same dlugi
        pozdrawiam goraco tych turystow ktorzy mieli leciec do Egiptu ale nie polecieli

• pc_maniac Re: skąd tyle satysfakcji? 06.01.04, 11:57
        Gość portalu: ninka napisał(a):

>...
        > A co do sugerowanych problemów finansowych El Greco, uwazam że faktycznie
        kasa
        > moze być powodem przekładanych wylotów. Nie jest jednak chyba dla nikogo
        > niespodzianka, że w zimowych miesiacach biura podróży nie stać na podwójne
        > opłacenie czarteru ( nie tylko El Greco). Myślę, że w tym przypadku to Flash
        > Air nie wywiazał się z umowy i powinien klientom zrekompensować zepsuty
        urlop.
        >
        > Szwagiera

I tu się bardzo mocno mylisz.
        Prowadziłem swego czasu dość dobrze prosperującą firmę, więc w tym wypadku
        mogę się wypowiedzieć dość autorytatywnie:
        Szczególnie po okresie turnusu świątecznego i sylwestrowego biura turystyczne
        koszą największe pieniądze (spójrz na ceny tych turnusów) gdzie ceny są wyższe
        czasem nawet o 70% od terminów klasycznych, więc brak pieniędzy w styczniu w
        BP oznacza coś bardzo dziwnego (lub podejrzanego).

Nie możesz powiedzieć, że przelot kosztuje więcej niż cena wycieczki x ilość
        turystów, bo inaczej wszystkie biura musialyby dopłacać do swojej
        działalności, a to nie są instytucje charytatywne.
        Więc jeśli BP nie ma kwoty odłożonej już w styczniu w wysokości jednego
        przelotu i musi kasę ściągać z różnych źródeł, by przywieźć turystów, którzy
        właśnie opłacili najdroższą wycieczkę to jest to cholernie podejrzane.
        • Gość: efcik Re: skąd tyle satysfakcji? IP: *.tvk.tpsa.pl 06.01.04, 13:32
          jedno mnie zastanawia!!!
          dlaczego tylko 2 osoby zioną nienawiścią do el greco???
          i dlaczego pc maniak (kóry wydawał mi się zrównoważonym facetem)ciagle tak
          nadaje na el greco?? przecierz to mogło byc każde inne biuro!!! a po co te
          ciągłe linki do jego strony?? przeciez jak ktoś bedzie chciał to znajdzie ja w
          wyszukiwarce!! płaci ci ktoś za wejście na tą stronę?? stało się jak sie
          stało u egipcjan wszystko jest "in szachalach"-nie wiem jak to sie pisze ale
          chodzi o to że jak allach zechce to tak bedzie i tranfer opłat za ten lot
          pewnie też taki był bo to flash ma zobowiązania wobec el greco, a nie na
          odwrót. to, że zarząd społki nie zadbal o kase na koncie na awaryjna sytuację
          to inna story ale po co ta złość i nienawiśc. tylko polacy tak maja niestety.
          ja byłam z el greco raz by6lo ok ale nie bez problemów. polecam wam wszystkim
          którzy duzo mówią otwórzcie firmę i do roboty trzepcioe kase na egipcie in
          szachallach!!!
          • marieia Re: skąd tyle satysfakcji? 06.01.04, 14:08
            nie tylko dwie osoby pisza na ten temat
            jak nie potrafisz czytac to zapraszam do szkoly
            napewno Cie jakas przyjmie... <usmiech>
            poczytaj gazety poslychaj radia i poogladaj tv NO I POMYSL TROCHE TO NIE
            BOLI.....
            co do firmy to poczytaj jak wyzej
            • pc_maniac Nie mam z tego powodu satysfakcji 06.01.04, 14:43
              Elfciku

Odpowiem Ci, nie zionę nienawiścią do żadnej firmy. To Twój wymysł. Różnica
              polega na tym, że z tych 100 osób, które siedziały 3 doby w Polsce i były
              zwodzone, że już za kilka godzin wylecą do Egiptu, ja miałem kontakt z
              Marieią, a ona dostęp do internetu, pozostała reszta turystów również była
              oburzona na kłamstwa prezesa, a wcześniej jakikolwiek brak zainteresowania tej
              firmy naszym losem, ale nie miała dostępu do Netu.

Zapewne wiele osób jest przed siedzibami El Greco, Gerlinga, czy pośredników
              którzy sprzedawali im wycieczki z El Greco. Jedź tam i posłuchaj ich czy nie
              są wściekli, zrozpaczeni, rozczarowani.

Czemu wczoraj, kiedy już miałem namacalne dowody, że El Greco (pomimo, że po
              sezonie świąteczno-noworocznym powinno mieć całkiem dużo kasy) nie mialo jej
              wcale, nawet na wynajęcie 4 pokoi ośmiu osobom koczującym na lotnisku lub
              choćby wykupienie im ciepłego posiłku, miałem te FAKTY ukrywać przed
              kimkolwiek?

Czy nie byłaby to z mojej strony hipokryzja, ze zachowałbym te informacje
              jedynie dla siebie, licząc, że siedząc cicho ja tylko odzyskam pieniądze od
              prezesa?
              Może dzięki tym kilku postom jakiejś osobie udalo się oszczędzić nerwów,
              urlopu i pieniędzy, które mogli utracić wykupując wycieczkę z tym biurem.
              To już by była dla mnie wystarczająca satysfakcja za napisanie o klopotach
              tego biura, zaś kiedyś już napisałem i nadal to podtrzymuję, że im mniej biur
              podróży w tym kraju, tym gorzej dla turystów, ktorzy mają mniejszą możliwość
              wyboru, a pozostałe biura mogą dyktować warunki i podnosić ceny.

To nie ja przyczyniłem się do bankructwa Big Blue, czy El Greco, lecz złe
              zarządzanie tymi firmami.
            • Gość: efcik Re: skąd tyle satysfakcji? IP: *.tvk.tpsa.pl 06.01.04, 14:43
              no tak, innej odpowiedzi nie mogłam się spodziewać!!! Wybacz o wszechwiedząca
              Pani, iż śmiałam się odważyć i wypowiedzieć swą opinię oraz spostrzeżenia.
              jednak tylko Wy dwoje piszecie z taką siarczysta nienawiścią, złością itp.
              Jeśli masz rację to powinnaś przynajmniej powstrzymac się przed wygłaszaniem
              tego typu opinii bo w Sharm też mają internet!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
              (to tak na wypadek gdyby sie okazalo, że nie wiesz, ale Ty na pewno wiesz i
              piszesz to wszystko po to aby ich zdenerwować?! dlaczego oni mieli by miec tak
              slabo zepsute wakacje no nie?)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
              • Gość: Minius Re: skąd tyle satysfakcji? IP: 81.219.125.* 06.01.04, 14:56
                Miszesz, że w Sharm również mają internet. Owszem, tylko postaw się w ich
                sytuacji. Pieniążki, które zabrali na podróż, większość już wydała, siedzą na
                walizkach, z tego co podaje TV, właściciele rządają od nich by zapłacili za
                swój pobyt w hotelu, czy jest to na tyle komfortowa sytuacja by szukać kafejki
                i pisać o swoich przeżyciach?

A przecież jeśliby ktoś z nich się wpisał, również byłby przez Ciebie
                zaatakowany, że sączy nienawiść do biura El Greco.

A nie chodzi tu przecież o jakąkolwiek nienawiść, jedynie o pieniądze.
              • marieia Re: skąd tyle satysfakcji? 06.01.04, 15:12
                cos forum jest dla wszystkich
                bardzo wspolczuje turystom czekajacym w Sarm;ie na samolot do kraju
                domyslam sie ze nie sa to dla nich chwile weosle i symatyczne
                moje posty i pc_maniac'a sa byly i sa i beda ku przestrodze dla innych turystow
                ktorzy moze jeszcze nie wpalcili calej kasy do tego biura
                zobacz:
                forum.wakacje.pl/read.php?f=1&i=9265&t=9265&dest=37%7C0%7C0&id_oferty=
                w wszczegolnosci :
                Re: WAKACJE Z EL GRECO????
                Dotyczy: Egipt
                Autor: Klaudini 05-01-2004 18:04 wyślij odpowiedź

Teraz to sie zaczynam stresować, poniewaz wykupilam u nich takze wycieczke do
                hurghady, ale dopiero 30.01.04r. Mam nadzieje, ze nie odwala takich cerygieli,
                bo sie zalamie! Jestem z Północy, i nie mam zamiaru koczowac dwóch dni w
                Warszawie... Już nie wiem jakie biuro wybrać?! Zawsze coś jest nie

Re: WAKACJE Z EL GRECO????
                Dotyczy: Egipt
                Autor: Klaudini 05-01-2004 20:17 wyślij odpowiedź

Widze MArieia, ze się orientujesz z tym biurem El Greco. Doradz mi prosze co tu
                robic, zpłaciłam 40% wycieczki, reszta musze w tym tygodniu( Wylot mam
                30.01.04r) coraz częściej myśle jak tu wycofac pieniądze... I może wybrac coś z
                Alfa Star, przynajmniej u nich jest LOT. Raz byłam z tym biurem w Egipcie, i
                nie zawiedli. Jutro przejade się do pośrednika i dowiem się jak sprawa
                wygląda... ale wolalabym sie poradzić...Najgorsze, że biore kuzynostwo, i się
                zaangażowałam w ten wyjazd, więc nie chciałabym ich rozczarować. Pozdrawiam

to moglo spotkac kazdego z nas
                a przy odzyskiwaniu kasy od GERLING'a turysci dostana znacznie mnie bo
                ubezpieczyciel potraca sobie kase
                jezeli moje i pc_maniac'a posty komus pomogly w dokonaniu wyboru i w pore
                zrezygowal z tego biura TO TYLKO SIE Z TEGO NALEZY CIESZYC

nie wiesz co przezywali turysci na lotnisku w -wie wiec nie wypowiadaj sie w
                tym temacie
                najpierw poczytaj sobie na ten temat
                pozdrawiam tych ktorzy mieli wyleciec do Egiptu ale nie wylecieli oraz tych
                ktorzy sa w Egipcie i czekaja na samolot do kraju
            • Gość: misiek Re: skąd tyle satysfakcji? IP: *.idea.pl 06.01.04, 14:47
              no chylę czoła ;-)
              Twoje przypuszczenia okazały się słuszne i elgreco upadło.
              Jestem na etapie szukania nowego BP.
              Szkoda mi elgreco, byłem z nimi cztery razy i cztery razy byłem zadowolony.
              Przede wszystkim byli tani, no i miałem zniżkę.

• pc_maniac Re: skąd tyle satysfakcji? 06.01.04, 15:02
                Mnie również szkoda El Greco, ale takie są koleje losu, bez dobrego managera
                żadna firma długo nie pociągnie. TO TAKA PRZESTROGA DLA INNYCH FIRM.
                Nigdy, ale to nigdy nie wydaje się wszystkich zarobionych pieniędzy.

Zawsze trzeba mieć odłożone pieniądze na różne nieprzewidziane sytuacje!
                Inaczej można się obudzić "z ręką w nocniku".
                • Gość: Trzezwo myslacy Re: skąd tyle satysfakcji? IP: *.chello.pl 06.01.04, 16:56
                  Ech... Każdy tu po troszę ma racji. I każdy będzie obstawał przy swoim bo jak
                  to się mówi, punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia. Niestety biorąc
                  wszystko obiektywnie należy pamiętać, że żadna firma NIE JEST firmą
                  charytatywną i nie będzie płacić za coś za co płacić nie musi! Pamiętajcie, że
                  gdyby nie katastrofa Flash air-a pewnie obecna sytuacja nie miałaby miejsca.
                  Cała afera wynikła z faktu, że Elgreco nie chciało zapłacić za rejs po raz
                  drugi (bo to są koszty rzędu kilkudziesięciu tysięcy dolarów) a jedynym
                  wyjściem żeby ludzie mogli wrócić okazało się ogłoszenie upadłości. Wierzcie
                  mi, że żaden normalny manager NIE BĘDZIE w takiej chwili myślał o tym, czy
                  pani Kowalska będzie miała porządny urlop czy nie, tylko myślał będzie o tym,
                  jak spłacić powstałe należności wierzycielom, jak zapłacić pracownikom którzy
                  niechybnie stracą pracę a przede wszystkim jak nie zostać samemu na lodzie.
                  Nie czarujmy się, w życiu wszystko kręci się koło kasy i tak będzie ZAWSZE.
                  Przecież to jasne że gdyby mieli sporą nadwyżkę kasy to pewnie mogliby by
                  pozwolić sobie na wyłożenie kolejnej kasy. I tutaj mam pytanie do PC MANIAC
                  który twierdzi, że biuro które wysyła tygodniowo TYLKO 140 osób (ze względu na
                  sezon zimowy i jeden kierunek i z tego co wiem jeden samolot tygodniowo)
                  powinno mieć odłożone kupę kasy... Człowieku jak Ty to wyliczyłeś ? Przemnóż
                  sobie te 140 osób razy nawet średnią cenę wycieczki (mimo że większoś kupuje
                  za maks 1500 zł), od tego odejmij koszty przelotów min 20000$, koszty hoteli,
                  pracowników, koszty stałe administracyjne, podatki i inne trelemorele i zobacz
                  ile Ci wyjdzie. Pamiętaj jeszcze o tym, że każde nieobsadzone miejsce (a tak
                  się często zdarza) generuje straty. Pamiętaj również o tym, że biuro sprzedaje
                  wycieczki przez sieć agentów która często również nie spłaca swoich
                  zobowiązań. Jeżeli nadal twierdzisz, że biuro powinno mieć nadwyżkę co
                  najmniej 100000 zł no to po prostu nie umiesz liczyć. KAŻDE BIURO POLSKIE w
                  zimę jest praktycznie w stanie wegetacji, kasę wydaje na bieżąco! I tak w
                  Polsce będzie jeszcze wiele wiele lat. Co oczywiście nie oznacza że nie należy
                  współczuć klientom ale to jest inna sprawa. Reasumując KAŻDY z WAS prowadząc
                  swoją firmę w takiej sytuacji postąpiłby tak samo jak zarząd El Greco. I
                  niestety ale nie nalezy sie temu dziwic...
                  • pc_maniac Re: skąd tyle satysfakcji? 06.01.04, 17:06
                    Trzewo

Chętnie Ci odpowiem:
                    Otóż, z tego co mi wiadomo, a nie jest to rzadna tajemnica El Greco tygodniowo
                    w sezonie (a takim są święta i sylwester) wysyła nie 140 osób lecz duuuużo
                    więcej. 140 osób to oni jedynie wysyłają do Egiptu. Pomnóż tą ilość przez
                    wszstkie kierunki, w jakich organizują wycieczki, a wyjdzie ci już ilość o
                    minimum jedno zero więcej.

Czy to mało?
                  • pc_maniac Re: skąd tyle satysfakcji? 06.01.04, 17:12
                    Jeśli (według Ciebie) czarter do Egiptu wynosi sto tysięcy złotych, to
                    oznaczałoby, że (średnio na pokłąd samolotu zabieranych jest 120 osób) koszt
                    przelotu bez zysków wynosi 833,33... zł i to brutto, czyli z VAT'em.

A tak nie jest, czemu? Ponieważ to samo BP oferowało tygodniowy urlop w
                    Egipcie również za cenę 900 zł. A w tej cenie mialeś zapewniony hotel oraz
                    wyżywienie.

Czyżby według Ciebie działali oni charytatywnie?
                    Bzdura.
                    • Gość: Trzezwo... Re: skąd tyle satysfakcji? IP: *.chello.pl 06.01.04, 17:33
                      No cóż, nie sądzę aby na Cypr w zimę lub choćby do Tunezji wprowadzonej do
                      oferty w końcu grudnia latało po 140 osób bo nie jest to możliwe. Innych
                      kierunków niestety Elgreco nie oferowało (Grecja i Hiszpania zamknęła się
                      wczesną jesienią) Co do drugiego Twojego postu, ile myślisz kosztuje wynajęcie
                      148 osobowego samolotu, pokrycie opłat lotniskowych, taxów itd? 20000 zł??? A
                      może bilet przeliczając na osobę kosztuje 300 zł i to w dwie strony? Pomyśl
                      logicznie, nasze najtańsze najnowsze linie lotnicze w najtańszej taryfie biorą
                      do Londynu w sumie niemal 150 zł (z opłatami lotniskowymi)w JEDNĄ stronę. Nie
                      będę pisał że ten sam bilet kosztuje dwa tygodnie przed wylotem już niemal 400
                      zł w JEDNĄ stronę a obłożenie musi wynosić min 80% aby rejs był rentowny i do
                      tego do Londynu jest dwa razy bliżej niż do Egiptu (co oznacza dwukrotnie
                      niższe koszty paliwa a tam do baków nie wlewa się na litry tylko na tony). Co
                      do Twojego wyliczenia, że 900 zł kosztowała wycieczka więc było to niemal po
                      kosztach. Właśnie tak działa się w biurach - oferta last minute ma to do
                      siebie że sprzedaje się ją w takiej cenie aby zwróciły się choć koszty
                      podstawowe, bo nie sprzedanie miejsca za 900 zł oznacza właśnie 900 zł straty!
                      I tym samym sam potwierdziłeś moją tezę BRAKU MOŻLIWOŚCI krociowych zarobków
                      przez to czy inne biuro w tzw "martwym sezonie"
                      • Gość: Trzezwo... Re: skąd tyle satysfakcji? IP: *.chello.pl 06.01.04, 17:45
                        I jeszcze jedno, jesli mi nie wierzysz, sprawdz ile zazadal LOT za dzisiejszy
                        rejs do Egiptu po polskich turystow -45000$ a to jest blisko 200000 zł. Taką
                        informację podał wojewoda mazowiecki, jeśli mi nie wierzysz sprawdź choćby na
                        Onecie. Nadal twierdzisz że 100000 za taki sam samolot to za dużo ?
                        • pc_maniac Re: skąd tyle satysfakcji? 06.01.04, 18:25
                          A muiał być to LOT?
                      • pc_maniac Re: skąd tyle satysfakcji? 06.01.04, 17:57
                        Jeśli nadal uważasz, że turnus świąteczny i sylwestrowy jest martwym sezonem,
                        to czemu wszystkie miejsca są wykupywane, choć są droższe o 70% ?!

To jedno, drugie zaś, to fakt, że duże operacje finansowe nie zawsze muszą
                        odbywać sie za pomocą gotówki, w wielu sytuacjach (a może nawet prawie zawsze)
                        są to operacje załatwiane poprzez czeki z odroczoną płatnością, gwarancje
                        (n.p. bankowe), zastaw, przelanie wierzytelności.
                        Szczególnie w tejże sytuacji, gdzie El Greco mialo gwarancję odzyskania długu
                        od Flash Air mogłoby to być idealne rozwiąznie. Czemu nie było? Ponieważ El
                        Greco już w połowie roku miało kłopoty i szukało inwestora strategicznego, a
                        to oznaczało, że wierzycieli mieli ju ż dużo wcześniej więcej niż dłużników.
                        W sytuacji zaś gdy wierzyciele gremialnie rządają zwortu gotówki, ściąganie
                        pieniędzy z dłużników NIGDY nie przynosi oczekiwanych rezultatów, szczególnie
                        w tak krótkim terminie.

Podniosłeś sprawę, że musięli opłacić dodatkowo hotele dla turystów, którzy
                        pozostali w Sharm i Hurghadzie. Nieprawda, one były opłacone w Polsce przez
                        turystów, którzy mieli wylecieć 03.01.2004, a nie dotarli, więc turyści,
                        którzty pozostali na miejscu jedyne co musieli zrobić to zająć ich pokoje.

Wspominasz, że wynajęcie samolotu czarterowego kosztuje krocie, więc copowiesz
                        na oświadczenie przedstawiciela El Greco (jeszcze z niedzieli, że firma nie
                        może wynająć pokoi dlla 8 osób koczujących na lotnisku PONIEWAŻ NIE MA
                        PIENIĘDZY, czy sądzisz nadal, że miala ona jakąkolwiek płynność finansową?
                        Przecież w niedzielę jeszcze nie byo w El Greco słowa o wynajmowaniu samolotu
                        LOT, a jedynie zastąpienie samolotu Flash Air biurem lotniczym Lotus Air i
                        rozliczenie się tych dwóch przewoźników między sobą.

Kolejna sprawa to wierutne kłamstwo, że Flash Air wysłał do Polski przelew,
                        którego niby faks pokazywał wszystkim prezes. Co z tymi pieniędzmi, nie dizwi
                        Cię, że do dzisiaj nawet do kraju nie dotarły? Ukradziono je po drodze łączami
                        elektronicznymi?

Tak się składa, że moja żona jest specjalistką w dziedzinie bankowości, więc
                        wciskanie kitów przez prezesa z tym przelewem jakoś bardzo nam śmierdzialo, a
                        już brak z ich strony gotówki na wynnajęcie nam pokoju hotelowego potwierdziło
                        przypuszczenia.

Inna sprawa, ze nasza rozmowa jest dość akademicka, bo ja twierdzę, że byli w
                        sytuacji bankruta, a Ty mi zaprzeczasz.

Tyle, że oni naprawdę zbankrutowali, a jedynie dzięki naszej informacji
                        niektórym osobom udało się uratować swoje wycieczki, przeczytaj choćby ten
                        wątek: forum.wakacje.pl/read.php?f=1&i=9384&t=9384&dest=37%7C0%
                        7C0&id_oferty=
                        • Gość: Trzezwo... Re: skąd tyle satysfakcji? IP: *.chello.pl 06.01.04, 18:25
                          No własnie ja jedno, ty drugie. Przecież jasnym jest że LOT zażadał gotówki
                          której biuro nie chciało zapłacić bo i pewnie nie miało. Zresztą nie chciało
                          tego robić bo już raz zapłaciło za ten rejs więc płacenie po raz drugi nie
                          miało ekonomicznego uzasadnienia. Gdyby Luxor Air (nie Lotus Air) otrzymał
                          zgodę na wylot do Polski to cała sytuacja dawno by się skończyła. Inne są
                          rozliczenia pomiędzy firmami egipskimi a inna sytuacja między polską a
                          egipską. To, że LOT zakwestionował przelew, to nie wina Elgreco, bo to nie
                          Elgreco przelew miało zrealizować tylko flash air. Jeżeli Flash Air nie wysłał
                          fizycznie pieniędzy (a powinien bo za rejs dostał) no to tego El Greco
                          wiedzieć nie mogło (w końcu dostali potwierdzenie, a czy było prawdziwe czy
                          nie kto to wie) Ja nie twierdziłem wcale, że biuro miało płynność finansową -
                          nie wiem tylko co Ty rozumiesz przez płynność - 1 000 000 zł leżący na koncie?
                          W Sylwestra i Święta ceny hoteli są dużo wyższe więc siłą rzeczy i ceny
                          wyjazdów też muszą być wyższe bo "kij ma dwa końce" i wcale nie musi to
                          oznaczać dużo wyższego zarobku dla firmy (choć jakiś pewnie jest).
                          Nadal twierdzę, że praktycznie wszystkie biura w sezonie zimowym ślizgają się
                          finansowo z tygodnia na tydzień i wystarczy jakiś pech (tak jak w tym
                          przypadku) aby płynność utracić.
                          Problem polega tylko na tym, że ja piszę swoje obiektywnie, Ty widzisz
                          wszystko z pozycji niezadowolenego klienta i nawet nie próbujesz zrozumieć
                          ekonomicznych czynników jakie spowodowały ogłoszenie upadłości.
                          I wierz mi, naprawdę Ci współczuję bo samego trafił by mnie szlag gdybym stał
                          trzy dni na lotnisku i w końcu bym nie wyleciał. Ale już wcześniej
                          zaznaczyłem, że nie o to mi chodzi.
                          • pc_maniac Re: skąd tyle satysfakcji? 06.01.04, 18:40
                            W niedzielę mieliśmy lecieć liniami Lotus Air nie zaś, jak piszesz Luxor Air.
                            Ale co było nie odstanie się. Uważam, że dobrze iż już w niedzielę część osób
                            miała szansę dowiedzieć się, że coś jest nie tak i w poniedziałek lub we
                            wtorek rano zmienić BP.

Na tym kończę moją przygodę z El Greco i już w tej sprawie głosu nigdzie nie
                            zabiorę. Sądzę, że temat wyczerpał się, najwyzej jutro pewnie napiszą coś
                            turyści którzy powrócili z Egiptu. Chętnie poczytam, wypowiadać się w tej
                            sprawie nie zamierzam.

Są milsze tematy, jak np. mój zbliżający się wyjazd do Egiptu :D
                        • marieia Re: skąd tyle satysfakcji? 06.01.04, 18:28
                          dokladnie tak bylo hotele zostaly oplacone w POLSCE
                      • Gość: ninka do marie'ici IP: *.net.pl 06.01.04, 23:57
                        marie'iciu, czytam Twoje posty i tak sobie myslę; skad Ty taka swietnie
                        zorientowana w temacie? pc_maniac, to facet, który od dawna wykazuje sie sporą
                        wiedzą i jak juz kiedyś napisałam "wystukał" kilka ciekawych info. Zrozumiałe
                        jest również jego zaangażowanie w tej sprawie i nie jestem taka pewna, czy ja
                        byłabym taka spokojna na jego miejscu. Sorki, ale na eksperta to Ty mi nie
                        wygladasz. Zbyt mało konkretnych argumentów (czytaj:podpartych wiedzą).
                        Bez urazy, ale jesteś trochę denerwująca.
                        papa
                        • imonate Re: do marie'ici 07.01.04, 00:53
                          Ninko, tak się składa, że byłam bezpośrednią uczestniczką wudarzeń jakie
                          rozgrywały się na OKĘCIU i zarazem "klientką" biura el greco, która miała
                          wylecieć 3 stycznia do Hurghady. Sądzę, że mogę autorytarniej spojrzeć na ten
                          wątek i na wypowiedzi Mariei niż Ty ponieważ byłam w samym centrum tych
                          wydarzeń. Wybacz, ale zupełnie nie zgadzam się z Twoim zdaniem. Uważam, że
                          Marieia dokładnie przedstawiła całą sytuację jaka się rozegrała choćby
                          dlatego, że była w stałym kontakcie z nami, czyli niedoszłymi turystami. Mało
                          tego, zrobiła bardzo wiele by pomóc nam w wydostaniu się z bagna, w którym się
                          znaleźliśmy.

Tu pozwolę sobie powiedzieć Mariei WIELKIE DZIĘKI za pomoc i wsparcie.

• Gość: ninka Re: do marie'ici IP: *.net.pl 07.01.04, 02:02
                            Naprawde bardzo serdecznie Wam współczuję całej tej sytuacji zwiazanej
                            z "wylotem", tym bardziej,że zaledwie parę misięcy temu "udało" nam sie wrócić
                            z wycieczki do Egiptu(organizatorem było El Greco). Mogę więc sobie wyobrazić
                            Wasz stres i zdenerwowanie. Jednak mój post dotyczył innej kwestii. Niestety
                            Jej wypowiedzi i rady wydaja mi sie pozbawione jakiejkolwiek wiedzy
                            merytorycznej. Przyklad?proszę: poradziła matce 1.5 rocznego dziecka leczenie
                            skutków zmiany flory baktreyjnej coca-cola (mój mąż jest pediatrą), było
                            jeszcze kilka fajnych "porad', ale byłoby za dlugo. Druga kwestia to cytat:
                            "nie tylko dwie osoby pisza na ten temat
                            jak nie potrafisz czytac to zapraszam do szkoly
                            napewno Cie jakas przyjmie... <usmiech>
                            poczytaj gazety poslychaj radia i poogladaj tv NO I POMYSL TROCHE TO NIE
                            BOLI....."
                            Odpowiedź nie dotyczy mojej osoby ( mam nadzieję, jestem nauczycielem
                            akademickim), ale to chyba trochę nieładnie.
                            Poza tym w co drugim poście składać komukolwiek życzenia upadlości
                            ("...nareszcie, niech popłyną za BIG BLUE...") to naprawdę nie po
                            chrześcijańsku....
                            kończę wątek i pozdrawiam
                            ninka
                            • marieia Re: do marie'ici 07.01.04, 09:11
                              Jej wypowiedzi i rady wydaja mi sie pozbawione jakiejkolwiek wiedzy
                              > merytorycznej. Przyklad?proszę: poradziła matce 1.5 rocznego dziecka leczenie
                              > skutków zmiany flory baktreyjnej coca-cola (mój mąż jest pediatrą), było
                              > jeszcze kilka fajnych "porad', ale byłoby za dlugo.

przeczytaj uwaznie moj post, akurat posiadam wiedze merytoryczna i nie tylko w
                              tym zakresie
                              to jest forum dla kazdego jezeli nie masz ochoty czytac to Cie nikt nie
                              zmusza...
                              nie radzialm matce leczyc skutkow zmemsty cocoa-cocola
                              dziecu nie mozna podac "leczniczo" alkohlu a soko masz meza pediatre to widac
                              juz wszystko wiesz.... a autorytet Prof Knapa napewno jest Ci tez znany?
                              <usmiech> podpowiem to znany na calym swiecie epiedmiolog...

Druga kwestia to cytat:
                              > "nie tylko dwie osoby pisza na ten temat
                              > jak nie potrafisz czytac to zapraszam do szkoly
                              > napewno Cie jakas przyjmie... <usmiech>
                              > poczytaj gazety poslychaj radia i poogladaj tv NO I POMYSL TROCHE TO NIE
                              > BOLI....."
                              > Odpowiedź nie dotyczy mojej osoby ( mam nadzieję, jestem nauczycielem
                              > akademickim), ale to chyba trochę nieładnie.

jezli ktos mnie obraza to jest ok???
                              jezeli ktos nie zadaje sobie trudu na poszukanie w necie info to juz jego sprawa
                              chociaz ja nie bylam
                              wlasnie co chrzescijanstwa to proponuje poczytaj inne wypowiedzi z ktorych az
                              znionie jadem...
                              wiecej na ten temat nie bede pisac

pzodrawiam
                          • marieia Re: do marie'ici 07.01.04, 09:16
                            milo mi ze moglam choc troche Wam pomoc
                            pozdrawiam
                    • marieia Re: skąd tyle satysfakcji? 06.01.04, 18:21
                      to prawda
                      biuro bralo kase ale nie wplacalo do Egiptu
                      a tlumaczenie EG dlaczego musi oglosic upadlosc jest po prostu zenujace.....
                      pozdrawiam wszystkich
                    • Gość: Elka Re: skąd tyle satysfakcji? IP: 195.205.111.* 06.01.04, 18:57
                      Jesli chodzi o ceny czarterow to wiem jak to wyglada w LOT, bo sama sie tym
                      przez pewien czas zajmowalam - za 1 miejsce w samolocie (w obie strony) biuro
                      placi 220$, a przynajmniej tyle placilo latem. W zwiazku z tym ceny za tydzien
                      pobytu na poziomie 1000zl mowia same za siebie - biuro dlugo nie pociagnie (i
                      to sie juz sprawdzilo w paru przypadkach),bo nikt nie bedzie do interesu
                      doplacal.
          • imonate Re: skąd tyle satysfakcji? 06.01.04, 16:01
            Gość portalu: efcik napisał(a):

> jedno mnie zastanawia!!!
            > dlaczego tylko 2 osoby zioną nienawiścią do el greco???

hmm, w tych wypowiedziach nie wiedzę tu jakieś nienawiści

> i dlaczego pc maniak (kóry wydawał mi się zrównoważonym facetem)ciagle tak
            > nadaje na el greco?? przecierz to mogło byc każde inne biuro!!!

ale to nie inne biuro padło tylko el greco, więć ich wypowiedzi wydają mi się
            jak najbardziej słuszne.

stało się jak sie
            > stało u egipcjan wszystko jest "in szachalach"-nie wiem jak to sie pisze ale
            > chodzi o to że jak allach zechce to tak bedzie i tranfer opłat za ten lot
            > pewnie też taki był bo to flash ma zobowiązania wobec el greco, a nie na
            > odwrót. to, że zarząd społki nie zadbal o kase na koncie na awaryjna
            sytuację
            > to inna story ale po co ta złość i nienawiśc. tylko polacy tak maja
            niestety.
            > ja byłam z el greco raz by6lo ok ale nie bez problemów. polecam wam
            wszystkim
            > którzy duzo mówią otwórzcie firmę i do roboty trzepcioe kase na egipcie in
            > szachallach!!!

Wiesz co?? Życzę Ci przy następnej wyprawie do Egiptu żebyś koczowała tak ze 3
            dni na Okęciu "o suchym pysku", żeby organiztor nie zapewnił Ci żadnego
            noclegu w tym czasie a na sam koniec tej jakże ekscytującej przygody niech
            buro ogłosi upadłość. Jak mniemam będziesz wówczas mocno zrelaksowana i z
            zadowoleniem stwierdzisz: "in szachalach".

Acha, nie zapomnij tylko po powrocie do domu włączyć komputera i na forach
            zachwalać już upadłe biuro jakie było wspaniałe.
            • marieia Re: skąd tyle satysfakcji? 06.01.04, 18:11
              zgadzam sie z Toba ;)

pozdrawiam z mroznej -6 st w-wy ;)
              • Gość: anmanika Re: skąd tyle satysfakcji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.04, 08:45
                Pozdrawiam marieię również z mroźniej wawy i 3-maj się i nie daj się zjeść
                tym którzy lubią się powyżywać na innych.
                • marieia Re: skąd tyle satysfakcji? 07.01.04, 09:17
                  dzieki jasne ze sie nie dam...
                  ale mamy mrozik???
                  pzodrawiam goraco choc u mnie zimenko....
          • Gość: PAWEŁ Re: skąd tyle satysfakcji? IP: *.autotest.com.pl 07.01.04, 09:02
            Co ty facet chrzanisz jest nas tu więcej poczytaj sobie co ja na nich napisałem
            a byłem pierwszy bo już we wrześniu opisałem kilka przygód (jak najbardziej
            prawdziwych) które mnie spotkały za bagatela prawie 6000 PLN (na dwie osoby)
            Wtedy pc_maniac mnie objechał i ich bronił dzisiaj zmienił drużynę.
            • Gość: PAWEŁ Re: skąd tyle satysfakcji? IP: *.autotest.com.pl 07.01.04, 09:29
              To odpowiedz do zarzutów że tylko dwie osoby są niezadowolone z tego BP ale się
              źle wkleiło
            • pc_maniac Re: skąd tyle satysfakcji? 07.01.04, 09:51
              Pawle

Bardzo się zastanawiałem za co cię niby objechałem, więc zacząłem szukać
              Twoich postów na forum.
              I wiesz co znalazłem?
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19&w=4817255&a=4838353
              Problem tylko, że w tym wątku nawet nie zbieralem głosu.
              Innych Twoich postów jakoś wyszukiwarka nie znalazla.
              Może źle działa, więc podaj link do tego wątku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka