IP: *.klodzko.sdi.tpnet.pl 12.03.04, 08:14
Kochani, w tym roku w drugiej połowie sierpnia wybieramy się do Bułgarii. Z
uwagi na to, iż nie posiadamy na tyle wytrzymałego autka jesteśmy zmuszeni
wybrać wczasy autokarowe. Mamy na oku biuro Tramp Travel, z którym byliśmy w
Grecji i Chorwacji, ich oferta dotyczy Słonecznego Brzegu-hotel Kokiche lub
Tundja albo Nessebaru-apartamenty. Chce zapytać czy ktoś był z tym biurem w
Bułgarii, w tych hotelach lub apartamentach (jaka jest jakość apart.). Jak
kształtują się ceny, biuro nie oferuje wyżywienia, bo jest ono niby bardzo
tanie. Może wiecie czy tak jest faktycznie, jakieś przykładowe ceny? Dziękuję
za wszelkie informacje.
Obserwuj wątek
    • Gość: BG Re: Bułgaria IP: 217.153.88.* 12.03.04, 09:13
      Trochę przykładowych cen i innych informacji ogólnych o Bułgarii:
      www.bulgaricus.com/tur_inf_main.php
    • Gość: Sam Bushard Re: Bułgaria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.04, 11:09
      Ponieważ pytasz sie o ceny, znaczy że nie jest Ci obojetne co, ile i gdzie
      kosztuje. Dlatego odradzałbym Złote Piaski, Słoneczny Brzeg, Albenę - sa to
      kurorty z dość wysokimi cenami, ciągłym hałasem i morzem turystów ( Niemcy,
      Skandynawowie, nawet Anglicy). Podobnie Nessebar - jest uroczy, ale trudno się
      tam przecisnąć przez tłumy zwiedzających. Kłopoty z plażą i ceny na pewno
      wyższe niż gdzie indziej. Jeśli ma to być oferta z biura podróży, bez bez
      wyżywienia to polecam mniejsze miejscowości, gdzie znajdziecie multum knajpek z
      ogródkami, a ceny dość przystępne. 30, 40 zł za trzydaniowy obiad dla dwóch
      osób, z alkoholem (oczywiście jako dodatek, a nie danie główne - rakija, piwo,
      wino).
      Należy rozważyć nocleg, ze śniadaniem, a pozostała część dnia żywić się samemu-
      ze śniadaniami zawsze jest kłopot, chyba, żeby robić samemu w apartamentach z
      kuchnią, ale co dziwne w sklepach ceny są dośc wysokie. My mieszkaliśmy w dwóch
      hotelach, gdzie śniadania w formie bufetu było ok.
      W zeszłym roku, przez dwa tygodnie żywiliśmy się w przeróżnych knajpkach w
      kilku miejscowościach i tylko raz trafiliśmy na złe żarcie - w byle budce na
      plaży zjesz pyszną szopską + mięso z grila ew. rybki, piwko i zapłacisz mniej
      niż za nasze fast foody (brrrr). Nie wiem jak w tym roku kształtuję się relacja
      lewa do złotych, ale w zeszłym roku piwo w sklepie kosztowało 2 do 2,5 zł
      butelka rakiji 8 - 10 zł. W knajpie piwo 3-4 zł. To wszystko nie jest darmocha,
      jakby niektórzy chcieli, ale jest ( było) na pewno taniej niż w Polsce i stąd
      radocha "buszowania" po knajpach. Zastanówcie się nad południowym wybrzeżem
      (Sozopol, Kiten, Primorsko), lub nad mniejszymi miejscowościami koło Warny.
      Więcej informacji i dyskusji o Bułgarii znajdziesz na konkurencyjnej stronie:
      przewodnik.onet.pl/4,32,8,215270,0,0,forum.html
      Życzę miłych wakacji i pozdrawiam.
      Sam.
      aha unikaj miejscowości Pomorie ( trochę nie fair, ale wiele osób wypowiadało
      się o tej miejscowości niepochlebnie, a w przewodniku przeczytałem, że sa tam
      jakieś zakłady przemysłowe w pobliżu i morze nie jest za czyste - nie byłem
      więc wiadomości są niesprawdzone)
    • Gość: Paula Re: Bułgaria IP: *.chello.pl 26.03.04, 19:18
      W zeszlym roku bylam z TT w Bulgari (Sloneczny Brzeg), w hotelu Nimfa/Rusalka.
      Warunki i wyzywienie (sniadania i obiadokolacje) po prostu tragiczne, podawane
      zimne i niesmaczne, przez niuprzejmych kelnerow, ktorzy patrzyli na Nas jak
      mielibysmy im cos ukrasc. Naczynia plastikowe i czesto tluste. Pokoje szare,
      brudne, zaniedbane, z obdarta tapeta i plamami na scianach po insektach.
      Jedynym plusem byla lazienka po remoncie i bliskie polozenie Nessebar-u (10
      minut spacerkiem) Gropa z Polski byla zakwaterowana w pokojach przed remontem,
      natomiast turysci z Rosji, Czech i Slowacji w odremontowanych. Jezeli chodzi o
      jedzenie, to nieoplaca sie wykupywac obiadokolacji. Na miescie mozna zjesc
      tanio i smacznie. Plaza jest czysta, ale staszne na niej "przeciagi" smile Z tego
      co sie dowiedzialam w Kokiche sa o wiele lepsze warunki mieszkaniowe i
      zywieniowe, ale jest to hotel w samym srodku Slonecznego Brzegu. Plusem jego
      polozenia jest polozony niedaleko park wodneg.
      Mam nadzieje ze pomoglam Ci choc troche, jakbys miala jeszcze jakies pytania to
      pisz, zagladam od czasu do czasu na to forum.

p.s. jak bym miala jechac jeszcze raz to wybralabym apartamenty w Nessebar
      • mn81 Re: Bułgaria 27.03.04, 11:23
        a dostalas moze kiedys jakies danie gorace lub chociaz cieple w Bulgarii w
        lecie.
        ja sie jeszcze nie spotkalem zebym dostal cos cieplegosmile
        ale to nie przeszkadza bo wokolo jest bardzo goraca nawet w nocy i nie trzeba
        jesc cieplych posilkowsmile
        • joko5 Re: Bułgaria 29.03.04, 08:23
          Można otrzymać w Bułgarii gorący posiłek tylko należy stołować się niestety w
          drogich restauracjach. Gorący wcale nie musi oznaczać smaczny, jak dla mnie
          kuchnia bułgarska jest zbyt tłusta, mimo wszystko nie narzekałam.
        • Gość: Paula Re: Bułgaria IP: *.chello.pl 30.03.04, 19:59
          Ja bylam we wrzesniu, wiec nie bylo wcale tak cieplo dlatego moze posilki byly
          cieple, ale zgodze sie z Toba iz Bulgarzy lubia jesc tlusto wink

p.s.Na 10 dni pobytu mialam 3 dni slonca.
      • Gość: sysia Re: Bułgaria IP: *.klodzko.sdi.tpnet.pl 29.03.04, 09:10
        Bardzo Ci dziękuję za informacje, na pewno z nich skorzystam przy podejmowaniu
        decyzji co do miejsca docelowego. Piszesz że wybrałabyś apartamenty w
        Nessebarze (ja tez się ku temu skłaniam), przeglądając informacje na tym forum
        wyczytałam, że w Nessebarze ceny sa jeszcze większe niż w Słonecznym Brzegu,
        czy tak jest faktycznie?. Czy napotkałaś w Nessebarze lub Sł. Brzegu bankomaty?
        Mam do Ciebie jeszcze jedną prośbę, jesli pamietasz jakie były średnio ceny
        posiłków w knajpkach, chodzi mi o jakies danka obiadowe? Jeśli coś pamiętasz,
        to proszę daj znać. Jeszcze raz wielkie dzięki za wszystkie informacje.
        • joko5 Re: Bułgaria 29.03.04, 10:01
          Poniżej podam kilka przykładowych cen w LV (ceny sklepowe)przelicznik USDx2,5,
          EUROx2,4:
          - Coca cola 2l - 2,20lv
          - Piwo puszka - 1,00-2,0lv
          - bułka - 0,20-0,40lv
          - sok 1l karton - 1,66-4,50lv
          - sok Sonda marchewka-pom 200ml - 1,40lv
          - sałatka szopska - 1,50-2,50lv
          - pomidory 1kg - 0,60-0,90lv
          - arbuz 1 kg - 0,80-1,00lv
          - czekolada Milka bez dodatków 100g - 1,35-1,50lv
          - baton Bounty - 1,35-1,50lv
          - naleśnik z czekoladą lub dżemem 1 szt. - 0,80-1,20lv
          - pizza margerita - 7,00lv
          - czekolada mleczna Kraft - 1,10lv
          - ser topiony trójkąt (cały krążek) - 2,00-3,00lv
          - masło 125g - 0,75-0,90lv
          - 7 days duże -1,45-1,65lv
          - banany 1kg -1,5lv
          - ser topiony 100g - 1,15-1,60lv
          - brzoskwinie 1kg - 1,60-1,80lv
          - nektaryny 1kg - 2,80-3,50lv
          - jogurt pitny 330g - 0,80-1,00lv
          - nalewka różana (specjalność do kupienia chyba tylko w Neseberze) - 10,00lv
          - wino różane 0,75l - 2,50-3,50lv
          - rakija 0,75l - 1,50-6,00lv
          - 7 days małe - 0,50lv
          - fanta 2l - 2,10lv
          - snikers - 0,75-0,90lv
          - za obiad składający się z 2 zup, 1 sałatki szopskiej, 1 porcji frytek, 2
          musaki, 2 szklanki soku, 1 piwo trzeba zapłacić od 20,00 do 30,00lv
          - Happy Meal w McDonald - 8,00lv
          - omlet z szynką lub żółtym serem 1 szt - 1,50-3,00lv
          - parasol na plaży - 4,00lv
          - leżak na plaży - 4,00lv
          - w McDonald za BigMaca z frytkami i Fantą, Happy Meal, FischMac i Chiken Mac z
          Coca Colą zapłaciłam 29,50lv!!! (strasznie drogo).
          - noclegi zaczynają się od 10lv do 60lv
        • Gość: Paula Re: Bułgaria IP: *.chello.pl 30.03.04, 19:56
          W samym "sercu" Nesebaru tak jak w samym "sercu" Slonocznego Brzegu ceny sa
          wyzsze niz na "obrzezach", ale i tak nie byly one dla nas wygorowane. Warto
          poszukac nastrojowych knajpek nieco na uboczu, gdzie klimat jest niepowtarzalny
          a ceny 1/3 mniejsze. Jezeli bedziesz kupowala pamiatki pamietaj aby najpierw
          pochodzic i poszukac, gdyz sa duze roznice w cenach. Ja wraz z mojm kompanem
          nie odmawialismy sobie niczego i przywizlismy sporo pamiatek, a i tak wydalismy
          mniej niz przewidywalismy.
          Z tego co pamietam bankomaty trudno znalezc ale sa i dzialaja smile jeden jest na
          pewno, niedaleko hotelu w ktorym mieszkalismy Nimfa/Rusalka. Zlokalizowany jest
          on w hotelu, ale nie pamietam dokladnie jego nazwy. W samym Nesbarze tez sa
          bankomaty, ale tak jak wspomnilam tzeba ich poszukac.
          Srednia cena obiadu na osobe z duzym browarkiem wynosila oo 30-40 zlotych!!!

p.s. wspomne tylko jeszcze ze nie oplaca sie jezdzic na wycieczki fakultatywne,
          sa one drogie, a ze Slonecznego Brzego kursuje duzo autobusow do kazdej
          oferowanej przez biuro miejscowosci i kosztuja one grosze (oczywiscie oprucz
          Istambulu)
    • Gość: Sam Bushard Re: Bułgaria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.04, 20:44
      Znalazłem ceny z restauracji z Warny. Ceny z sierpnia 2003 r. w lewach ( co do
      zmiany cen to nigdy nic nie wiadomo, a kursy się zmieniaja - to pewne):
      - szopska sałata ( 300 g) - 1,80 - sałatki podaja w Bułgarii ( i nie tylko)
      jako osobne danie i są naprawdę sycące
      - owczarska sałata ( 300 g) 2,50
      - tarator ( chłodnik)( 300 g) - 1,00
      - zupa fasolowa (300g) - 0,80
      - musaka (250g) - 2,10
      - gołąbki w liściach winogron ( 300g) - 2,50
      - kawarma (300g) - 3,60
      - stek drobiowy (250g) - 3,90
      - szaszłyk wieprzowy ( 300 g) - 5,90
      - mix grill (250g) - 6,80
      - kebabcze (220g - 3 szt.) - 2,70
      - kiufeta (240g) - 2,70
      - nazw ryb nie tłumaczyłem ale w cenie od 3,30 do 12 lewa
      - Cola, Fanta, Sprite (250 ml) - 0,90
      - mineralna (1,5l) - 1,50
      - sok (250 ml) - 1,00
      - piwo (0,5 l)- 1,20
      - sofia wino (700 ml) - 4,90
      - muscat wino (700 ml) - 7,80
      - rakija - (50 ml) - 1,20
      - wódka importowana (50 ml)- 1,90
      Ceny w kurortach są na pewno wyższe, ale w Sozopolu, Primorsku, Balcziku były
      własnie takie. Najlepsze są ceny alkoholi w sklepach np. piwo 0,60; 0,80,
      rakija 4-6 lewa. Natomiast ogólnie zaopatrzenie w sklepach nie jest najlepsze
      i nie jest tak tanio. Naprawdę warto chodzić po knajpach ( większość zapewnia
      podobny standart i jest to b. przyzwoite jedzenie - nawet w "budkach" na plaży)
      pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka