doradcy.expandera 16.05.05, 19:06 Nie wiem czy już wiecie o promocji BOŚ-a? 1 pkt proc. marży w CHF - bez względu na wkład własny. To oznacza oprocentowanie 1,8% w CHF dla "każdego". Co wy na to? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
s-y-l-l-a Re: Promocja BOŚ 16.05.05, 19:50 Nie wiem czy dobrze zrozumiałam, bo jestem laikiem kompletnym w sprawach bankowo-finansowych, ale przy wkładzie własnym poniżej 20% oprocentowanie w CHF wynosi 3%..... Odpowiedz Link
s-y-l-l-a Re: Promocja BOŚ 16.05.05, 19:51 i jeszcze jedno: czy BOŚ ma jakąś infolinię?? Odpowiedz Link
doradcy.expandera Re: Promocja BOŚ 17.05.05, 09:47 > Nie wiem czy dobrze zrozumiałam, bo jestem laikiem kompletnym w sprawach > bankowo-finansowych, ale przy wkładzie własnym poniżej 20% oprocentowanie w CHF wynosi 3%..... wynosi 1,8%. Być może od dzisiaj dopiero.. www.bosbank.pl lub expander (0801 670 000) Odpowiedz Link
tomek123123 Re: Promocja BOŚ 17.05.05, 10:19 Czy oprocentowanie jest oparte o LIBOR + marża, czy też bank może je kształtować jednostronnie? Odpowiedz Link
s-y-l-l-a Re: Promocja BOŚ 17.05.05, 14:28 Oprocentowanie może i wynosi 1,7!!%, ale są inne koszta..... w ogólnym rozrachunku wychodzi na to samo , a nawet gorzj niż w Millenium i PKO BP..... Pierwsze przewalutowanie gratis, każde kolejne 100 zł Od wcześniejszej spłaty /chodciażby jednej raty/ płaci się 1% od nadpłacanej kwoty i kilka jeszcze innych "drobiazgów" wpływających na całokształt...... a Pan doradca jakiś zakręcony i niedoinformowany ;-( Ogólnie - nie przekonali mnie..... Odpowiedz Link
tomek123123 Re: Promocja BOŚ 17.05.05, 14:43 s-y-l-l-a napisała: > Pierwsze przewalutowanie gratis, każde kolejne 100 zł > Od wcześniejszej spłaty /chodciażby jednej raty/ płaci się 1% od nadpłacanej > kwoty 1 % to zawsze lepiej niż 150 zł za sporządzenie aneksu (przy napłacie połączonej ze skróceniem okresu kredytowania), z czym często można się spotkać. Ten 1 % to jest problemem chyba głównie przy refinansowaniu kredytu w całości. Odpowiedz Link
doradcy.expandera Re: Promocja BOŚ 17.05.05, 14:56 Droga Syllo, oprocentowanie oparte jest na LIBORze 6M i powiększone o marże 1 pkt proc. Wynosi więc ok. 1,8% niezależnie od wkładu własnego. Klient który nie ma wkładu własnego w innych bankach w najlepszym wypdadku dostanie ok 3 proc. Oszczędność w oprocentowanie rzędu 1,5 czy 2 pkt proc. przekłada się na dziesiątki tysięcy złotych w całym okresie kredytowania (oczywiście zależy to od kwoty). Nie możesz przytaczać prowizji w BOŚ (faktycznie przewalutowanie i wczesniejsza spłata nie są najciekawsze ale też nie są jakoś szczególnie wysokie) i twierdzić, że niwelują one oszczędność na odsetkach. To zupełnie niepoważne - porównywanie jabłek i gruszek (niestety czesty błąd przy kredytach mieszkaniowych) W tej chwili BOŚ jest najtańszy i pytanie jako sobie z tym poradzi i co zrobi konkurencja. Nieoficjalnie wiemy że szykuje już jakieś poważniejsze kroki (szczególnie Millennium). Odpowiedz Link
pimpeli Re: Promocja BOŚ 17.05.05, 17:41 A kiedy nieoficjalnie Millenium odpowie na tę promocję? Może jakieś przybliżone dane? Odpowiedz Link
s-y-l-l-a Re: Promocja BOŚ 18.05.05, 10:13 Tak jak pisałam nie znam się specjalnie na sprawach finansowo-bankowych i wszelkiego rodzaju WIBOR-y itp. niewiele mi mówią. Wiem natomiast, że przy identycznych założeniach w BOŚ-u rata wychodzi ok. 503 zł/miesiąc /1,7% CHF/ a w Millenium ok. 495 zł/miesiąc /2,63% CHF/ i nie rozumiem dlaczego. A dodatkowo wycena nieruchomości w Millenium jest bezpłatna i robiona przez "bankowego" rzeczoznawcę. Jeśli chodzi o BOŚ to trzeba taką wycenę zrobić we własnym zakresie, nie mając nawet pewności, że kredyt otrzymamy Odpowiedz Link
banan73 Re: Promocja BOŚ 18.05.05, 13:54 witaj chyba cosik pomyliłas sie, nie sądze ze przy tak różnym oprocentowaniu, raty były takie, nawet matematyka powie inaczej, a ona zawsze mówi prawdę........... Odpowiedz Link
s-y-l-l-a Re: Promocja BOŚ 18.05.05, 14:41 Sugeruję siętym, co usłyszałam od doradców tychże banków w rozmowie telefonicznej. Być może wkradł się jakiś błąd, bo jak pisałam wcześniej Pan z BOŚ-u był wyjątkowo zakręcony...... - może zadzwonięjeszcze raz... Odpowiedz Link
s-y-l-l-a do pimpeli :-) 18.05.05, 10:15 > A kiedy nieoficjalnie Millenium odpowie na tę promocję? Może jakieś przybliżone dane? -chyba oficjalnie?? n/t- _____________________________________________________ "Dzieci najuważniej słuchają, kiedy mówi się nie do nich" Odpowiedz Link
doradcy.expandera Re: Promocja BOŚ 19.05.05, 17:16 > A kiedy nieoficjalnie Millenium odpowie na tę promocję? Może jakieś przybliżone Na razie mogę zdradzić że przedłużają promocję do końca czerwca (miała się skończyć w maju) - czyli brak prowizji przy PLN, 1% przy CHF, bez wyceny, marża obniżona o 0,4 pkt proc. w CHF. Myślą nad jakąś mocniejszą odpowiedzią ale nie znam konkretów. Odpowiedz Link
aga779 Re: Promocja BOŚ 19.05.05, 13:24 Durny Expander chcę kredyt na 92 %wartości inwestycji i przy obecnej konkurencji banki dają mi oprocentowanie na poziomie 2,5 na wstępie a nawet nie zaczęłam jeszcze rozmawiać Odpowiedz Link
doradcy.expandera Re: Promocja BOŚ 19.05.05, 17:19 Gatulacje. Jak zaczniesz już rozmawiać to daj znać. Odpowiedz Link
mottek Re: Promocja BOŚ 19.05.05, 13:42 doradcy.expandera napisał: > Nie wiem czy już wiecie o promocji BOŚ-a? 1 pkt proc. marży w CHF - bez > względu na wkład własny. To oznacza oprocentowanie 1,8% w CHF dla "każdego". > Co wy na to? ciekaw jestem, dlaczego będąc w expanderze wczoraj nie zaproponowano mi lepszej oferty BOŚ, tylko mbank alleluja i do przodu Oj Panowie eksperci ... Odpowiedz Link
pimpeli dla wszystkich ŁOŚI - BOŚ! 19.05.05, 15:58 już wiem dlaczego ci niezaproponowano Bosia, bylismy dzisiaj w tym banku, koles, który powinien być ekspertem w sprawie ich oferty (promocja od poniedziałku) kompletnie nas zaskoczył...swoją niewiedzą! co chwila potrzebował konsultacji z innymi pracownikami, nie używał kalkulatora, stąd pewnie błędne wyliczenia na samym początku rozmowy, co nas zaskoczyło, potem podparł się jakimś tzw programem, oczywiście my go nie widzieliśmy, tylko czekalismy (dosyć długo) na wyliczenia. Sama oferta wydaje się b.atrakcyjna (bo małe raty), ale na dłuższą mete nie bedę ryzykował z tym bankiem. Grupa jełopów, którzy nie potrafią sprzedać 1 oferty, to nie był 1 przypadek, byłem wczesniej w innym oddziale i podano mi zupełnie inne wyliczenia, więc nie wiem komu wierzyć, a przecież to ten sam bank! Odpowiedz Link
tomekromekatomek Re: dla wszystkich ŁOŚI - BOŚ! 19.05.05, 17:16 Zgadzam sie z Toba, ze jakosc obslugi jest wazna...ale nie najwazniejsza. Naprawde wolalbym tanszy kredyt anizeli to ze podawaliby mi kawe na wejscie z ciasteczkiem..za ktora oczywiscie placi klient Liczby mowia za siebie: PKO BP 2,97% a BOS 1,78% - nadal mysle co robic.... Odpowiedz Link
pimpeli Re: dla wszystkich ŁOŚI - BOŚ! 19.05.05, 19:07 Nie ma co myśleć. Zastanawiałeś sie dlaczego BOŚ zastosował taką promocję? Inne banki na razie milczą. Ja też się napaiłem na kredyt w BOŚiu ale zrezygnuję. Dlaczego, a choćby dlatego, że na dzień dzisiejszy prowizja za wcześniejszą spłatę jest nie duża, ale wcale nie znaczy że się np. nie zmieni na większą (ponieważ jest w tabeli opłat i prowizji - a tą bank moze zmieniać co miesiąc). Odczujesz to np. po kilku latach jak zechcesz przenieść kasę do innego banku bo będzie lepsza promocja. Poza tym wysoka prowizja 1,75%, wycena na własną rękę (bo chcę wziąć środki na remont), ubezpieczenie niskiego wkładu własnego płatne z góry za rok (nie można na raty) i jeszcze kilka innych kosztów - co daje w moim przypadku ok. 8 tys. na wejściu. Poza tym jeżeli teraz są problemy z przedstawicielami banku (którzy są niedoinformowani i nie wiedza co się wokół nich dzieje) to w chwili gdy naprawdę będzie Ci potrzebny taki przedstawiciel banku np. wcześniejsza spłata czy inne sprawy (w ciągu 30 lat coś się na pewno znajdzie) to wtedy docenisz pewny bank. Ale życzę Ci jak najlepiej - ja wysiadam. Odpowiedz Link
doradcy.expandera Re: dla wszystkich ŁOŚI - BOŚ! 20.05.05, 15:57 Nie chcę nikogo namawiać na BOŚ-a ale marża 1 pkt proc. to jest absulutne minimum jakiego może zażądać rozsądny bank (który chce zarobić) o klienta który pożycza np. 80 czy 100 proc. wartości nieruchomości. W UE to nie do pomyślenia - tam marże zaczynają się od 2 pkt proc. Tak więc nie liczyłbym że ktoś przebije BOŚ-a. Faktycznie ryzyko podwyższenia prowizji za wcz. spłatę istnieje - ale tak jest w większości banków. Nieliczne gwarantują brak opłat w umowie. Wg takiej logiki bank który ustala oprocentowanie decyzją zarządu w ogóle nie powinien być brany pod uwagę a jednak takie banki w Polsce jakoś sobie radzą. Odpowiedz Link
al9 1% marży to standard w UE 25.05.05, 16:52 Własnie spędziłem kilka dni w Niemczech. Z racji zawodu (jestem pośrednikiem nieruchomości) - interesowałem sie tamtejszym rynkiem. I stwierdzam: dobrzy Klienci dostają 1% marzy, 100% kredytowania, 50 letni okres kredytowania. Inna rzecz, ze tam sa lepsze przepisy egzekucyjne (dla banków). łatwiej mogą odzyskać pieniadze. Pozdrawiam i zyczę sobie i Wam, żeby 1% marzy było standardem! al Odpowiedz Link
zabolek27 Re: dla wszystkich ŁOŚI - BOŚ! 23.05.05, 10:25 Witam My zastanawiamy sie nad dwoma bankami-promocyjnym oprocentowaniem w BOS-iu i 3,20%w Multibanku. Porownujac te dwa banki sklaniamy sie do BOS-iu poniewaz oprocentowanie jest rewelacyjne i marza 1% a w Multibanku 3,20 i 2%. Biorac kedyt na 25 lat po wyliczeniu nadwyzki w bosiu np.splacam 30tys wiecej a w multi prawie 60tys. W bosiu kwota malego wkladu wlasnego jest 98zl a w multi ok.140zk. W multi nie ma oplat za wczesniejsza splate, a w bosiu jest o,7 od kwoty splacanej, ale rozwazajac sobie 25 lat to nie wiem czy bedziemy chcieli splacic wczesniej i czy bedzie nas na to stac/ Czy zna moze ktos cos co moglo by nas zniechecic i nie brac kredytu w BOS-iu jesli tak to czekam na odzew? Pozdrawiam Odpowiedz Link
ketom Re: dla wszystkich ŁOŚI - BOŚ! 23.05.05, 12:54 zabolek27 napisała: > Witam > My zastanawiamy sie nad dwoma bankami-promocyjnym oprocentowaniem w BOS-iu i > 3,20%w Multibanku. > Porownujac te dwa banki sklaniamy sie do BOS-iu poniewaz oprocentowanie jest > rewelacyjne i marza 1% a w Multibanku 3,20 i 2%. > Biorac kedyt na 25 lat po wyliczeniu nadwyzki w bosiu np.splacam 30tys wiecej a > > w multi prawie 60tys. > W bosiu kwota malego wkladu wlasnego jest 98zl a w multi ok.140zk. > W multi nie ma oplat za wczesniejsza splate, a w bosiu jest o,7 od kwoty > splacanej, ale rozwazajac sobie 25 lat to nie wiem czy bedziemy chcieli splacic > > wczesniej i czy bedzie nas na to stac/ > Czy zna moze ktos cos co moglo by nas zniechecic i nie brac kredytu w BOS-iu > jesli tak to czekam na odzew? > Pozdrawiam dokumenty złożyłem do mbanku, teraz składam do BOŚ, w końcu rozpatrzenie jest bezpłatne. Ciekaw jestem jak to będzie z tymi 10 dniami ktore dają na rozpatrzenie wniosku i wydanie wstępnej decyzji kredytowej Odpowiedz Link
pppxxx Re: Promocja BOŚ 23.05.05, 10:55 Dzisiaj dowiadywalem sie w BOS o kredyt hipoteczny. Pani mnie poinformowala, ze konieczne jest ubezpieczenie niskiego wkladu wlasnego, przez 5 lat 4% co podnioslo rate kredytu o ponad 100 zl. Nie jestem bardzo zorientowany i nie wiem czy dobrze zrozumialem ale czy w innych bankach jest podobnie ? Pozdrawiam Odpowiedz Link
zabolek27 Re: Promocja BOŚ 23.05.05, 11:10 Kwote niskiego wkladu placi sie do mometu kiedy kwota dojdzie do 20% bo juz od 20% wkladu wlasnego nie placi sie. A ubezpieczenie niskiego wkladu 0,7% brakujacej kwoty do 20%. Pozdrawiam P.S.Wiecej informacji mozna uzyskac na infolinii ktora dziala od dzisiaj nr tel. na stronie banku-www.bosbank.pl Odpowiedz Link
ketom Re: Promocja BOŚ 23.05.05, 12:49 zabolek27 napisała: > Kwote niskiego wkladu placi sie do mometu kiedy kwota dojdzie do 20% bo juz od > 20% wkladu wlasnego nie placi sie. > A ubezpieczenie niskiego wkladu 0,7% brakujacej kwoty do 20%. Z informacji w oddziale wrocawskim BOŚ, ubezpieczenie to 4% od brakujących 20% płatne na 5 lat z góry Odpowiedz Link
ketom Re: Promocja BOŚ 23.05.05, 12:52 pppxxx napisał: > Dzisiaj dowiadywalem sie w BOS o kredyt hipoteczny. > Pani mnie poinformowala, ze konieczne jest ubezpieczenie niskiego wkladu > wlasnego, przez 5 lat 4% co podnioslo rate kredytu o ponad 100 zl. Nie jestem > bardzo zorientowany i nie wiem czy dobrze zrozumialem ale czy w innych bankach > jest podobnie ? to ubezpieczenie jest płatne w chwili uruchamiania kredytu, jest to kwota opłacana z góry za okres 5 lat. Przykład: jeżeli bierzesz kredyt w wysokości 100 tys zł, bez wkładu własnego, to ubezpieczenie będzie Cię kosztować 4 % z 20 tys. zł czyli 800 zł/5 lat Odpowiedz Link
banan73 Re: Promocja BOŚ 23.05.05, 13:01 zastanawiam sie nad refinasowaniem mego kr. hipotecznego w GE chce skorzystac z oferty BOŚ , jak przeliczyłem opłaca sie , ale dopiero bede miał zyski za 5 lat.......to długo ( mam kredyt za 12 lat), wszyskto bije na głowe ta różnica kursowa między BOŚ a GE.......piszcie...pozdr. Odpowiedz Link
ketom Re: Promocja BOŚ 23.05.05, 13:13 banan73 napisał: > zastanawiam sie nad refinasowaniem mego kr. hipotecznego w GE chce skorzystac z > > oferty BOŚ , jak przeliczyłem opłaca sie , ale dopiero bede miał zyski za 5 > lat.......to długo ( mam kredyt za 12 lat), wszyskto bije na głowe ta różnica > kursowa między BOŚ a GE.......piszcie...pozdr. może wcześniej spróbuj renegocjować kredyt w GE Odpowiedz Link
banan73 Re: Promocja BOŚ 23.05.05, 13:18 włąsnie jestem w trakcie, lecz to co proponuje Ge jest niezadowalające mnie ( chcę obniżyc opr. kredytu o 0.4 %( ja mam teraz 3.8 % a BOŚ proponuje ok. 1.8 %) oczywiście są pewne koszty (prowizja 1 %, wpis wypis z hipoteki, weksel, no i RÓŻNICA KURSÓW - około 20 gr na 1 chf.....szok.....br,,) ale z matematyki sie opłaca.... Odpowiedz Link
ketom Re: Promocja BOŚ 23.05.05, 13:24 banan73 napisał: > włąsnie jestem w trakcie, lecz to co proponuje Ge jest niezadowalające mnie ( > chcę obniżyc opr. kredytu o 0.4 %( ja mam teraz 3.8 % a BOŚ proponuje ok. 1.8 > %) oczywiście są pewne koszty (prowizja 1 %, wpis wypis z hipoteki, weksel, no > i RÓŻNICA KURSÓW - około 20 gr na 1 chf.....szok.....br,,) ale z matematyki sie > > opłaca.... a BOŚ zrefinansuje kredyt utrzymując to oprocentowanie? Odpowiedz Link
banan73 Re: Promocja BOŚ 23.05.05, 13:26 tak dowiadywałem sie ( jest to spłata czystego kredytu hipotecznego........)1 5 marży banku dawno nie zadrzało sie....chyba czas pomyśleć......... Odpowiedz Link
zabolek27 Re: Promocja BOŚ 23.05.05, 13:29 Czy oprocentowanie w BOSIU moze ulec zmianie? Odpowiedz Link
ketom Re: Promocja BOŚ 23.05.05, 13:30 jest zagwarantowane w umowie, Libor 6m-ny + 1 % marży Odpowiedz Link
ketom Re: Promocja BOŚ 23.05.05, 13:28 banan73 napisał: > tak dowiadywałem sie ( jest to spłata czystego kredytu hipotecznego........)1 5 > > marży banku dawno nie zadrzało sie....chyba czas pomyśleć......... bierz pod uwagę, że musisz się związać z bankiem całkowicie, czyli konto za 7zł/m-c, na które musi wpływać comiesięczna wypłata. No i obawiam się że tak jak ja, tak i Ty będziesz królikiem doświadczalnym, bo w sumie nie wiadomo co bank może wymyślić Odpowiedz Link
banan73 Re: Promocja BOŚ 23.05.05, 13:32 tak to prawda, choc powiem szczerze kazdy bank moze cosik wymyśleć, a konto ?..to fakt jest mi najmniej potrzebne....ale z niego też coS mozna otrzymac, podgląd kredytu w internecie, ubezpieczenienie NW jak więcej niż 2000 wpłyną z wypłaty.....gdzyby mozna było nie zakładać konta na pewno bym nie skorzystał........no i ta marża 1 % to b. niewiele......... Odpowiedz Link
ketom Re: Promocja BOŚ 23.05.05, 13:34 banan73 napisał: > tak to prawda, choc powiem szczerze kazdy bank moze cosik wymyśleć, a > konto ?..to fakt jest mi najmniej potrzebne....ale z niego też coS mozna > otrzymac, podgląd kredytu w internecie, ubezpieczenienie NW jak więcej niż 2000 > > wpłyną z wypłaty.....gdzyby mozna było nie zakładać konta na pewno bym nie > skorzystał........no i ta marża 1 % to b. niewiele......... ja składam, jak się wyrobią do 15 czerwca z decyzją kredytową (wtedy muszę podpisać akt kupna)to dobrze, jak nie to będzie kredyt w mbanku Odpowiedz Link
aczeacze Re: Promocja BOŚ 23.05.05, 13:33 banan73 napisał: > włąsnie jestem w trakcie, lecz to co proponuje Ge jest niezadowalające mnie ( > chcę obniżyc opr. kredytu o 0.4 %( ja mam teraz 3.8 % a BOŚ proponuje ok. 1.8 > %) oczywiście są pewne koszty (prowizja 1 %, wpis wypis z hipoteki, weksel, no > i RÓŻNICA KURSÓW - około 20 gr na 1 chf.....szok.....br,,) ale z matematyki sie > > opłaca.... Rozumiem, ze bierzesz pod uwage kurs pieniedzy, nie walut. Czy to pewne ? (ja mam kredyt w BPH i terz sie zastanawiam, ale tam uzywaja kursu dewiz - okolo 10,11 groszy ronicy) Odpowiedz Link
banan73 Re: Promocja BOŚ 23.05.05, 13:36 trzeba wziąć swój kurs ( najwyższy do spłaty) normalnie jak spłacamy kredyt.....w starym banku, a w BOŚ kurs kupna dewiz........sprawdź tą różnice ja też zaraz spradzę ok?...odpisz Odpowiedz Link
aczeacze Re: Promocja BOŚ 23.05.05, 13:41 banan73 napisał: > trzeba wziąć swój kurs ( najwyższy do spłaty) normalnie jak spłacamy > kredyt.....w starym banku, a w BOŚ kurs kupna dewiz........sprawdź tą różnice > ja też zaraz spradzę ok?...odpisz U mnie jest teraz 2,75 w BOS 2,61 czyli okolo 14-u groszy. Odpowiedz Link
banan73 Re: Promocja BOŚ 23.05.05, 13:50 sądzę ze oferta BOŚ jest dla ciebie atrakcyjna......- lepiej niż dla mnie...... na samej różnicy kursowej trace ok 5 tys. ale oszczędności pozwalaja odrobić wszystkie opłaty i kosztu w ciągu niecałych 5 lat......moja rada spradź ofertę BOś i próbuj refinansować.......oczywiście spradź za i przeciw........ Odpowiedz Link
banan73 Re: Promocja BOŚ 23.05.05, 13:39 juz mam u mnie tak Ge spłata 2,8172, BOŚ kupno dewiz 2,6187 DUŻO>>>>> 20 groszy na 1 chf.......x wartość zadłużenia.........B.dużo......piszcie Odpowiedz Link
aczeacze Re: Promocja BOŚ 23.05.05, 13:50 banan73 napisał: > juz mam u mnie tak Ge spłata 2,8172, BOŚ kupno dewiz 2,6187 DUŻO>>> > >> 20 groszy > na 1 chf.......x wartość zadłużenia.........B.dużo......piszcie Fakt, nie jest to malo. W przypadku mojego kredytu to 7 tys, a do tego prowizja "w obie strony" za spłate i wziecie nowego. Roznica w odsetkach jest jednak potezna (w moim przypadku 2,4 w BPH przy 40% własnych) - i rosnie wraz z wydluzajacym sie okresem. Osobiscie poczekam jednak na odzew innych bankow, bo wg mnie takowy ruch musi nastapic. Odpowiedz Link
banan73 Re: Promocja BOŚ 23.05.05, 13:51 tez to słyszałem nawet na forum mozna wyczytać.......... Odpowiedz Link
aczeacze Re: Promocja BOŚ 23.05.05, 13:54 banan73 napisał: > tez to słyszałem nawet na forum mozna wyczytać.......... Czyli poczekajmy i miejmy nadzieje, ze zadziala "niewidzialna" reka rynku ... Odpowiedz Link
banan73 Re: Promocja BOŚ 23.05.05, 14:29 jak ide do BOŚ i konkretnie sprawdze ich ofertę, moze uda mi sie ponegocjować jeśli chodzi o opłaty..zobaczymy Odpowiedz Link
aczeacze Re: Promocja BOŚ 23.05.05, 15:09 Napisz czego sie dowiedziales, OK ? Ja niestety z powodu zlamania jestem unieruchomiony na jakis czas Odpowiedz Link
ketom Re: Promocja BOŚ 25.05.05, 12:05 złożyłem dzisiaj dokumetny do BOŚ i szczerze się zdziwiłem, nie mogą sfinansować zaliczki którą wpłaciłem przy podpisaniu umowy przedwstępnej. Ot taka lekka paranoja :0 Odpowiedz Link
mojave uwaga! 25.05.05, 13:08 byłam na stronie boś i am nic o frankachnie pisze (a może nie zauwazylam?) Pisza, że udzielaja kredytów w pln, euro i dolarach. tak samo w kalkulatorze - nie ma opcji z CHF. Więc jak - są te franki czy ich nie ma??? Odpowiedz Link
combolot Re: Promocja BOŚ 26.05.05, 12:40 Prosze o podanie jeżeli ktoś już ma ten kredyt wszystkie opłaty,prowizje,procenty dodatkowe które dotyczą tego kredytu a są ukryte i należy ich szukać w umowie???? Dzięki za wszelkie uwagi Odpowiedz Link
ketom Re: Promocja BOŚ 26.05.05, 17:15 combolot napisał: > Prosze o podanie jeżeli ktoś już ma ten kredyt wszystkie > opłaty,prowizje,procenty dodatkowe które dotyczą tego kredytu a są ukryte i > należy ich szukać w umowie???? > > Dzięki za wszelkie uwagi prowizja 1% ubezp niskiego wkładu 4% z brakujących 20% opłata za weksel 1/1000 wartości kredytu w przypadku braku hipoteki lub czekając na takowy 0,84% w skali roku od wartości kredytu, tj. 0,07% za m-c może jeszcze dojść opłata za inspekcję nieruchomości tj 100zł za pierwszą inspekcję. Płatne jest nadpłacanie kredytu w wysokości 0,7% wartości spłaty pierwsze przewalutowanie bezpłatne, od drugiego do piątego 1%-min.100zł, następne 1,5% kredytu pozostałego do spłaty. Co prawda dopiero złożyłem wniosek o przyznanie kredytu, ale tych opłatach mówił mi pracownik BOŚ. Jeżeli chcesz mogę podesłać Ci wzór umowy kredytowej. Odpowiedz Link
paq Re: Promocja BOŚ 26.05.05, 21:13 ja poprosze)))))) i dziekuje jeszcze raz za komplementDD Odpowiedz Link
ketom Re: Promocja BOŚ 26.05.05, 21:38 paq napisała: > ja poprosze)))))) i dziekuje jeszcze raz za komplementDD poszło, ale ja tylko prawdę napisalem Odpowiedz Link
lautremont Re: Promocja BOŚ 26.05.05, 23:03 Czy ktoś z was dostał już u nich kredyt? Ile trwa rozpatrywanie wniosków gdyż wydaje mi się, że będą teraz nieźle zawaleni robotą podobnie jak to było w millenium na początku promocji. pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link
lautremont Re: Promocja BOŚ 26.05.05, 23:14 I ten spread CHF po kursie banku jest niepokojący trudno przeanalizować bo nie ma chyba na stronie BOS kursów historycznych ale warto go sobie porównać może z kursem DOM BANKU najgorszym obecnie na rynku. Jeżeli ktoś kiedyś widział zestawienie banków pod względem różnic K i S walut a konkretnie CHF to bardzo proszę o namiary. Wydaje mi się, że nigdzie tego nie ma bo to największy koszt ukryty kredytów. Odpowiedz Link
zabolek27 Re: Promocja BOŚ 31.05.05, 12:29 Ketom!!!!!! Czy moge dostac wzor umowy kredytowej bo juz podjelismy decyzje aby wlasnie w tym BOS-iu wziasc kredyt we franku ale jeszcze kompletujemy dokumenty. pozdrawiam i czekam na umowe pod adresem:anna-pura@wp.pl Z gory dziekuje A Odpowiedz Link
jacek.borkowski Re: Promocja BOŚ 16.06.05, 13:23 I jeszcze 150zł za aneks do umowy, który trzeba sporządzić każdorazowo przy wcześniejszej spłacie części kredytu lub przewalutowaniu. Odpowiedz Link
wikcyp Re: Promocja BOŚ 27.06.05, 13:46 witaj. jeśli to dla ciebie nie problem prosiłabym cię o wzór umowy kredytowej z boś. jestem prawie zdecdowana na ten bank ale jak każdy waham się czy póżniej coś nie wyniknie. mój adres wiktoria@it-net.pl. czy masz np. historię kursu franka z tego banku i jak to się ma do innych banków. Odpowiedz Link
loooper Nie śmiejcie się z BOŚ'a 30.05.05, 14:55 Śmiejecie się z BOSia, a co ciekawe jako pierwsi i na razie jako jedyni odpisali mi na moje pytania dotyczące kredytu, zabezpieczeń oraz zdolności kred. przesyłając odp. materiały. Odpowiedz Link
mp23 Re: Nie śmiejcie się z BOŚ'a 30.05.05, 23:24 dziś rozmawiałam z BOŚ-iem na Jana Pawła II w Warszawie, podano mi kwotę prowizji 1,25%, w Expanderze prowizja wynosi 1,80%. Czy są jeszcze inne różnice między zaciąganiem kredytu bezpośrednio w banku a zaciaganiem kredytu przez Expandera. Mam na myśli nie tylko różnice finansowe, ale również np czasowe (szybsze załatwienie kredytu, swego rodzaju piecza nad rozpoatrzeniem (jesli takowa jest))? Odpowiedz Link
lautremont Re: Nie śmiejcie się z BOŚ'a 04.06.05, 23:25 Czy ktoś już może się pochwalić decyzją ? Odpowiedz Link
anakin Re: Nie śmiejcie się z BOŚ'a 06.06.05, 09:04 No właśnie... Czy ktoś już otrzymał decyzję? Jak długo się czeka, bo podobno BOŚ jest zawalony wnioskami i sie zakorkował... Odpowiedz Link
ketom Re: Nie śmiejcie się z BOŚ'a 06.06.05, 18:33 jutro czeka mnie inspekcja nieruchomości, decyzja już jest pozytywnie rozpatrzona i w tym tygodniu czeka mnie podpisanie umowy Odpowiedz Link
pppxxx Re: Nie śmiejcie się z BOŚ'a 06.06.05, 22:06 To dziwne, w moim przypadku inspekcja odbyla sie zaraz po zlozeniu wniosku. Niestety ja jeszcze nie mam decyzji, w srode mija 2 tygodnie. Pozdrawiam Odpowiedz Link
rwalkiew Re: Nie śmiejcie się z BOŚ'a 14.06.05, 12:50 Czy musiales zlecic rzeczoznawcy wycene mieszkania? Czy bank nie wymagal. Jak to jest? Odpowiedz Link
zabolek27 Re: Nie śmiejcie się z BOŚ'a 15.06.05, 11:28 W II oddziale od nas wymagal a juz w III nie wymagal i nie chcial rowniez harmonogramu budowy.Sami zrobia sobie inspekcje z banku Odpowiedz Link
pimpeli Ile czekacie na kredyt w BOŚiu? 17.06.05, 21:12 Mam pytanie: ile się czeka na podpisanie umowy kredytowej w BOŚ? Odpowiedz Link
kawainka Re: Nie śmiejcie się z BOŚ'a 07.06.05, 20:53 Piszesz, ze Ci odpisali. Czy jest jakis ogolny adres mailowy na ktory mozna napisac do nich? Moze to i dobry sposob pozdrawiam Odpowiedz Link
lautremont DECYZJA PO KURSIE Z DNIA..... 20.06.05, 23:50 Wygląda na to wszyscy dostali decyzję o przyznaniu kredytu po kursie z dnia 10.06 czyli K 2,5200. Przypominam, że spłacamy kwotę kredytu liczoną właśnie po kursie decyzji a nie po kursie z dnia kiedy bank przelał środki deweloperowi. Dziś mamy K 2,5486 dla mojej kwoty kredytu daje to ok. 670 CHF mniej czyli po kuresie K daje to około 1700 pln. (pomijam koszt spreadu, czyli chcąc spłacić kredyt zaraz po uruchomieniu wychodzi mi około 7000 pln) Mam pytanie do was w związku z tymi obliczeniami: Czy można grać na kursie to znaczy samemu zdecydować kiedy bank przeleje środki deweloperowi (np. w danym dniu jest dobry kurs i zlecam im przelanie środków) ? Sam będę o to pytał jutro to porównamy, co wam odpowiedzieli. Pozdrawiam serdecznie łowców promocji kredytowych Odpowiedz Link
dariusz.bilski Re: DECYZJA PO KURSIE Z DNIA..... 21.06.05, 08:41 z regóły w wiekszości banków do wypłaty przyjmuje się kurs z dnia poprzedzającego wypłatę. No i oczywiście jeszcze jedno: nie zawsze marza 1 + 6msc libor w efekcie daje nam oprocentowanie 1,8 by wyliczyc oprocentowanie efektywne trzeba przede wszystkim wziąść pod uwagę również prowizję i róznicę między ceną zakupu i sprzedazy franka. Odpowiedz Link
zabolek27 Re: DECYZJA PO KURSIE Z DNIA..... 21.06.05, 09:30 U nas wczoraj minelo 2 tygodnie od momentu zlozenia wniosku i wczoraj uzyskalam informacje od Pani prowadzacej sprawe, ze decyzji jeszcze nie ma bo mecenasowi cos nie podoba sie sformulowanie w umowie przedwstepnej miedzy nami a developerem i ta sytuacja jestesmy zdruzgotani bo nie wiemy co mamy robic- kazala nam czekac a nam do terminu wplaty za nasze M zostal tylko tydzien. Prosze poradzcie co robic? Pozdrawiam Ani Odpowiedz Link
lautremont Re: DECYZJA PO KURSIE Z DNIA..... 21.06.05, 23:05 Hej i jakie macie kursy decyzji bardzo mnie to interesuje. Odpowiedz Link
dariuszlewko Re: Promocja BOŚ 28.06.05, 10:59 Cytat z umowy bosiowej - wyglada na to, ze bez zgody bosia nie mozna wziaść nawet tostera na raty, o splacie kredytu kredytem wzietym w innym banku nie wspominajac. Kredytobiorca zobowiązuje się w okresie kredytowania do: 1) wykorzystania kredytu zgodnie z przeznaczeniem, 2) umożliwienia w każdym czasie przedstawicielom Banku lub innym osobom upoważnionym przez Bank w formie pisemnej do kontroli celowości wykorzystania kredytu, 3) umożliwienia w każdym czasie przedstawicielom Banku lub innym osobom upoważnionym przez Bank w formie pisemnej, kontroli jakości prawnych zabezpieczeń spłaty, w szczególności dokonywania inspekcji nieruchomości / stanowiącej przedmiot prawnego zabezpieczenia spłaty kredytu, 4) nie zaciągania bez zgody Banku kredytów i pożyczek oraz do nie udzielania poręczeń lub przyjmowania w inny sposób odpowiedzialności za zobowiązania osób trzecich, 5) nie zbywania lub nie dokonywania zmiany przeznaczenia, bez zgody Banku, nieruchomości stanowiącej przedmiot zabezpieczenia, 6) poinformowania Banku na piśmie o: a) uzyskaniu kredytów lub pożyczek w innych bankach lub instytucjach finansowych (w tym o ich wysokościach, terminach spłat oraz formach ich zabezpieczenia), b) zmianie: nazwiska, adresu zamieszkania, miejsca pracy, numeru dokumentu tożsamości, c) wszystkich faktach mających wpływ na sytuację finansową lub mogących mieć wpływ na wykonywanie przez Kredytobiorcę postanowień niniejszej Umowy, w szczególności: obniżeniu się dochodów w stopniu mogącym wpływać na terminowe regulowanie zobowiązań wobec Banku, śmierci któregokolwiek z Kredytobiorców lub osób zobowiązanych wobec Banku z tytułu zabezpieczenia wierzytelności wynikających z niniejszej Umowy, d) wszystkich zdarzeniach powodujących zmianę stanu prawnego i technicznego nieruchomości stanowiącej przedmiot prawnego zabezpieczenia kredytu, w terminie 7 dni od daty zaistnienia danego zdarzenia, 7) ustanawiania - na żądanie Banku - dodatkowych zabezpieczeń spłaty kredytu, w przypadku zagrożenia spłaty kredytu z powodu: a) pogorszenia się sytuacji finansowej Kredytobiorcy, b) zmniejszenia wartości istniejących prawnych zabezpieczeń spłaty, 8) *) zapewnienia na rachunku, o którym mowa w § 10 ust. 6, środków w wysokości wystarczającej na pokrycie zobowiązań wobec Banku wynikających z niniejszej Umowy, 9) dostarczenia do Banku aktualnego odpisu z księgi wieczystej prowadzonej dla kredytowanej nieruchomości – niezwłocznie po dokonaniu przez sąd wpisu hipoteki do księgi wieczystej, 10) dostarczania – na wniosek Banku – aktualnych, określonych przez Bank, dokumentów potwierdzających źródła i wysokość osiąganych dochodów. 11) dostarczania – na wniosek Banku – aktualnej (z ostatnich 3 miesięcy) wyceny nieruchomości stanowiącej przedmiot prawnego zabezpieczenia niniejszego kredytu, sporządzonej przez akceptowanego przez Bank rzeczoznawcę, 12) dostarczania – na wniosek Banku – aktualnego (z ostatnich 3 miesięcy) odpisu z księgi wieczystej prowadzonej dla nieruchomości stanowiącej przedmiot prawnego zabezpieczenia niniejszego kredytu, 13) nie ustanawiania na nieruchomości stanowiącej przedmiot prawnego zabezpieczenia niniejszego kredytu jakiegokolwiek innego ograniczonego prawa rzeczowego. Odpowiedz Link
dariuszlewko Re: Promocja BOŚ 28.06.05, 14:11 Ludzie lepiej poinfomowani też spekulują, że ta oferta to dumping i aby zarobić na tym w dłuższym okresie BOŚ nieco zmieni warunki np. przesunie widełki walutowe w góre,co nawet bez zmiany samego spreada , wyrażnie podniesie kurs sprzedaży; jak też lekutko podniesie np. opłate za wczesniejsza spłate Odpowiedz Link
lautremont Re: Promocja BOŚ 28.06.05, 14:33 Rozumiem, że bank moze żądać informacji o innych naszych kredytach ale żeby rościł sobie prawo do wydawania na nie zgody to lekka przesada. Sprawa wydaje mi się ważna i należało by ją rozgłośnić może to nieco zmieni nastawienie banku do klienta !!!! Kolejny absurd to zmuszanie do zakładania rachunków bankowych przez wszystkich kredytobiorców !!! Chyba najbardziej prostacki sposób na naganianie sobie klientów... pozdr. Odpowiedz Link
marcelowat Re: Promocja BOŚ 29.06.05, 11:48 co do podniesienia spreadu, to nie zapominajmy, że kursy walut banku dotyczą wszytkich klientów banku i hipotecznych, i całej reszty - klientów korporacyjnych też. więc bank ot tak nie podniesie sobie kursów bo inni też to odczują nie tylko klienci hipotecznie, wiec bank nie będzi się pastwił nad jaimś kowalskim, zapominając o całej reszcie. to tyle, pozdrawiam jaś Odpowiedz Link
zabolek27 Re: Promocja BOŚ 30.06.05, 14:18 nam bos zaczal robic problemyW umowie przedwstepnej nie podobal im sie jeden zapis i zwlekali z decyzja,a wiec sami zrezygnowalismy i dokumenty zlorzylismy w multibanku-ten bank nie robil nam rzadnych problemow Ja nie polecam bosia nikomu poniewaz kadra ktora tam pracuje jest nie douczona i kazdy agent na temat kredytu mowi co innego a pozatem rzada innych dokumentow w tej samej sprawie. to dla nas bylo dziwne Odpowiedz Link
andinyc Re: Promocja BOŚ 05.07.05, 23:57 wiecie ze przy kredycie 150000, koszt wynikajacy z wysokich widelek walutowych w BOŚ-u wynosi 12200PLN , gdzie w szanujacych sie bankach jest to okolo 5000zl, i ze to jest wlasnie cena za promocyjna marze 1%???? Co wy na to?? Odpowiedz Link
kasiiq Re: Promocja BOŚ 06.07.05, 00:08 andinyc napisał: > wiecie ze przy kredycie 150000, koszt wynikajacy z wysokich widelek walutowych > w BOŚ-u wynosi 12200PLN , gdzie w szanujacych sie bankach jest to okolo 5000zl, > > i ze to jest wlasnie cena za promocyjna marze 1%???? Co wy na to?? nie wiem jak to policzyles, ale na dzien 5 lipca, kurs wieczorny w BOSu wynosil 2,4905 (kupno) i 2,6101 (sprzedaz) w zwiazku z tym roznica wynikajaca z tzw. spredu (dla kredytu 150000 zl) na dzisiejszy dzien wynosila okolo 7200 zl, natomiast np. dla takiego BPH (2,5402/2,6491) okolo 6400 zl, a przy roznicy w marzy BOS 1%, BPH 2,3% to roznica 800zl to pestka, ja biorac w BOSu kredyt dstalam 1% prowizji, a BPH nie chcial mi zejsc ponizej 1,8%, wiec mysle, ze nie ma co tutaj marudzic na "widelki" kursowe pozdrawiam k Odpowiedz Link
lipiskip [...] 06.07.05, 21:11 Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum . Odpowiedz Link