IP: *.enterpol.pl 22 lata temu
Jak się pozbyć moli??? Jak poznać że w ogóle jeszcze są? Póki co znalazłam
ślady na płaszczu, z którym będę musiała się pożegnać...
Obserwuj wątek
    • joko5 Re: mole 22 lata temu
      Mole nie lubią intensywnych zapachów i wcale nie musi to być naftalina.
      Osobiście stosuję nasączone zapachowymi olejkami drewniane zawieszki, może też
      być bagno w bawełanianych woreczkach.
    • Gość: julia Re: mole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22 lata temu

Gość portalu: merlinxxx napisał(a):
      Jak poznać że w ogóle jeszcze są?

To bardzo proste. Z własnego doświadczenia... mole zaczynają od rzeczy
      ulubionych. Sprawdzaj najlepsze swetry, płaszczyk, spodnie. One też znają się
      na tym co dobre.

• merlinxxx Re: mole 22 lata temu
        A jak to swiństwo ma wyglądać - larwy, czy osobniki skrzydlate? płaszczyk był
        rzeczywiście ulubiony):
        • joko5 Re: mole 22 lata temu
          Z całą pewnością pierwsze stadium mola to larwa, ale ja widziałam już małą
          latającą kremową jakby ćmę, jak wylatuje z szafy to właśnie to.
    • Gość: julia Re: mole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22 lata temu
      Ulubione rzeczy wcinają larwy. Dorosłe fruwające osobniki, nie są już groźne,
      ale musisz pamiętać, że to one składają larwy. I kółko się zamyka.
      • Gość: wini3 Re: mole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22 lata temu
        Wyrzuć wszystko na balkon - to dobra pora roku. Trzep, wietrz. Wyczyść wnętrze
        szafy, a potem tylko zapaszki i sprawdzaj czy się nie odrodziły.
        • Gość: aka czy to tez mol??? IP: *.we.client2.attbi.com 22 lata temu
          Male, latajace, ma raczej ciemne, prawie czarne brudzace skrzydelka, wlazlo mi
          do orzechow " fistaszkow" ( tak sie chyba nazywaja po polsku). Zauwazylam, ze
          coraz wiecej tego lata a pozniej zobaczylam, ze orzeszki sa takie ,
          jak "zmielone " i pokryte pajeczyna. Welniany plaszcz znalazlam odrobine
          naruszony ale nie wiem, czy to te same zrobily bo byl nie noszony co najmniej
          20 lat :-( !!!! Czy to moga byc te same stwory ? Bo do szafek i w ksiazki
          podlozylam kulki z naftalina ale co zrobic( jak zabezpieczyc?) orzechy w misce
          na stole przeznaczone do zjedzenia ( czyli nie dekoracja ???) ???
          • Gość: bb Re: czy to tez mol??? IP: *.enterpol.pl 22 lata temu
            to mole spożywcze. przynosi się je najczesciej ze sklepu. uwielbiają orzeszki
            ziemne i płatki kukurydziane, a nawet bułke tartą. musisz posprzątać i
            wszystko wyrzucić, bo te pajęczynki o których piszesz to pozostałości po
            larwach, które się najadły i przepotwarzyły w latające osobniki. larwy lubią
            się zagnieżdżac w szczelinach szafek! walka jest trudna
    • Gość: Ala Re: mole IP: *.acn.waw.pl 22 lata temu
      Mole miałam przez wiele lat w domu.Wietrzenie rzeczy na słońcu, pranie,
      wkładanie naftaliny i bagna nie przynosiły rezultatu, bo zawsze pozostała
      gdzieś larwa i cała historia zaczynała się od początku.
      Dopiero odkąd przeprowadzam systematyczną dezynsekcję mieszkania /2 razy w roku/
      nie ma żadnych insektów: moli, rybików łazienkowych, mrówek faraona, prusaków.
      Dezynsekcje przeprowadzam profolaktycznie nie czekając na pojawienie się
      insektów.Uważam,że takie zabiegi są niezbędne dla ludzi mieszkających w blokach
      i budynkach wielomieszkaniowych.
      • Gość: Wiesia Re: mole IP: 195.205.185.* 22 lata temu
        ale czym i jak ją przeprowadzić?!
        • Gość: ala Re: mole IP: *.acn.waw.pl 22 lata temu
          Raz na pół roku zamawiam fachowców z firmy dezynsekcyjnej,przychodzą ze
          sprzętem i odpowiednimi środkami które są bezwonne. Dezynsekji dokonują tylko w
          kuchni,łazience i przedpokoju t.j. listwy podłogowe, rury , koszt ok 50 zł i
          mam spokój na wiele miesięcy.
    • Gość: Agata Re: mole IP: *.acn.waw.pl 22 lata temu
      Możesz wypróbować swieże skórki pomarańczy, rozkładać we wszyskich miejscach z
      garderobą, żeby nie mogły się mole przemieszczać do innej szafy czy szuflady,
      gdzie skórek nie ma.
      Mole bardzo nie lubią zapachu pomarańczy, a z kolei ten zapach nie przeszkadza
      nam tak jak zapach bagna czy naftaliny.
      Moja znajoma podobno w ten sposób pozbyła się moli.
      Skórki trzeba wymieniać co 2-3 tygodnie bo tracą aromat.
      • Gość: emerka Re: mole IP: 212.69.73.* 22 lata temu
        najczesciej mole przynosci sie z duzych sklepów supermarketów, my kiedys
        zobaczylismy jak nam coś chodzi po scianie, patrze a tu mały biały jakis
        robaczek i pewnego dnia wyjechalismy na tydzien i po tygodniu mozecie sobie
        wyobrazic co było ..... całe sciany były w małych larwach na poczatku nie
        wiedzielismy co to jes, otwieram szuflade z musli ico widze lepiej nie
        mówic ....... nie było musli tylko małe ruszajace sie stworki. To był szok i
        walka z nimi trwała chyba m-c a nawet dłuzej ale teraz jest juz cisza i spokój.
        Wszystko teraz trzymam w szczelnie zamknietych pojemnikach, jak tylko coś kupie
        mąke, makaron, płatki to wszystko przesypuje do pojemników a wszystkie stare
        rzeczy poszły do kosza. Co jakis czas przecieram szafki octem bo podobno to
        pomaga i trzymam tez te zapachy od moli.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka